Friday, 5 July 2019

10 Movie Bollywood Bertemakan Dendam

Movie Bollywood selalu terkenal dengan movie cinta tapi sebenarnya not bad jugak movie thriller yang bertemakan balas dendam bila yang tercinta dibunuh atau diperangkap dalam kes pembunuhan.

Here some movies I senaraikan untuk sesiapa yang nak try layan movie Btown:

1. Badlapur (2015) 


Lepas bertahun Raghu rancang untuk balas dendam bila isteri dia, Misha dan anak lelaki dia dibunuh lepas Liak & Harman buat rompakan bank. 

Though this movie macam typical revenge movie but performance Varun dengan Nawazuddin yang buat movie ni wow.

2. Kahaani (2012)


Vidya yang tengah sarat mengandung cuba mencari suami dia yang hilang di Kolkata lepas kes keracunan gas beracun dalam keretapi dengan bantuan seorang inspektor polis. Tak ada seorang pun yang kenal suami dia di situ. Makin misteri bila sekumpulan lelaki datang ugut Vidya supaya stop mencari.

3. TE3N (2016)


Si atok cuba tanpa gagal menjejak pembunuh cucu perempuan dia sejak 8 tahun lepas. Dalam masa yang sama, polis dan paderi cuba menyelesaikan misteri penculikan dan pembunuhan yang lebih hampir sama dengan kes si atok.

4. Ghajini (2008)


Diinspirasikan dari filem Momento, lakonan Aamir Khan sebagai Sanjay yang mengalami anterograde amnesia, cuba cari identiti diri dia dan juga selesaikan dendam pembunuhan kekasih dia, Kalpana yang terlibat secara tak sengaja dalam kes human trafficking.

5. Race 1 (2008)


Ranvir Singh, seorang businessman berjaya terlibat dalam kemalangan ngeri dengan sebuah treler. Kematian dia dipalsukan supaya dia dapat cari siapa pembunuh yang berniat merampas harta dia dengan bantuan kawan baik sejak kecil, Inspector RD.

6. Ek Villain (2014) 


Harapan Asha untuk hidup bahagia dengan Guru lepas bertarung dengan kanser hancur bila dibunuh oleh lelaki psiko gara-gara Asha tegur cara dia bekerja. 

Performance Riteish memegang watak lelaki psiko dapat pujian lepas bertahun berlakon watak kelakar dekat Btown.

7. Wazir (2016)


Based on a true story tentang pegawai Anti-Terrorism Squad yang digantung tugas dan berkawan dengan pemain chess. Punca dia digantung tugas bila dia kejar pengganas tapi anak perempuan dia dibunuh. Isteri dia mula menjauhkan diri bila tak mampu terima kematian anak mereka.

Lepas kejadian tu dia berjaya jumpa kembali pengganas kemudian balas dendam sampai langgar arahan ketua yang nak pengganas tu ditangkap hidup-hidup.

8. Hate Story 2 (2014)


Sonika merupakan pelajar kolej dan juga perempuan simpanan kepada ketua parti politik tapi diajatuh cinta dengan photographer, Akshay yang belajar sekelas dengan dia. Akshay dibunuh dengan kejam bila hubungan cinta diorang berdua makin serious. 

Sonika lari dari hospital lepas cedera parah dibelasah dan balas dendam atas kematian Akshay. Movie ni ada sexual scene so make sure cukup umur untuk skip. 

9. Badla (2019)


Dalam perjalanan pulang ke rumah, Naina tak sengaja terlanggar kereta Sunny bila mengelak rusa yang tiba-tiba keluar dari hutan. Takut  rahsia kecurangan dia akan terbongkar, Naina simpan mayat Sunny dalam tasik sehingga business deal dia berjaya. Akibatnya kekasih dia dibunuh dan dia menjadi suspek utama.

Dengan khidmat bantuan peguam terhebat, Naina cari jalan untuk keluar dari kes jenayah lepas business deal ditarik balik dan suaminya menjauhkan diri bersama anak mereka berdua. 

10. Kaabil (2017)


Bila suami isteri yang buta dibuli oleh anak menteri sehingga si isteri bunuh diri lepas dirogol. Awalnya masing-masing cuba untuk kuat tapi disebabkan kekurangan diri, si isteri mula putus asa dan taknak Rohan terbeban. Rohan balas dendam guna kelebihan deria & some tricks tanpa bantuan sesiapa.

Done for now, kalau ada lagi kita akan buat part 2 pulak sebab banyak lagi movie genre thriller yang tak tengok lagi. Tak best la nak recommend movie yang belum tengok lagi. Enjoy your movie! 

6 comments:

  1. Semua saya dah tengok.. dan semuanya best2

    ReplyDelete
  2. semua dah tengok kecuali hate story 2 ngan Badla :)

    ReplyDelete
  3. No 2, 4 & 10 sy sdh tngk. Sedih citer Ghajini tu. Sy tngk Kahaani tu pun sbb lalu lalang di fb. Ramai yg share. Kaabil tu pulak tertengok tanpa sengaja di TV2 😂

    ReplyDelete
  4. All the more comprehensively, Bollywood ought not be mistaken for the Indian film industry taken in general, as there are different areas and dialects in India in which movies are made.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)