Astro raih 16 anugerah di Asian Academy Creative Awards 2023

Saturday 30 September 2023

Astro berbangga meraih pengiktirafan di peringkat global sekali lagi dengan membawa pulang 16 anugerah di Asian Academy Creative Awards (AAA’s) tahun ini, yang diadakan di Singapura pada 28 September 2023. Antara anugerah terkenal yang dimenangi termasuk One Cent Thief untuk Best Drama Series, Polis Evo 3 untuk Best Feature Film, Mechamato Movie untuk Best Animated Programme atau Series (2D atau 3D) dan Debunk untuk Best Comedy Programme. Liar, siri Astro yang diadaptasi daripada pencalonan BAFTA, dengan nama yang sama, membawa pulang anugerah untuk kategori Best Adaptation of an Existing Format.

Agnes Rozario, Pengarah Kandungan Astro berkata, “Kami berbesar hati dan merendah diri kerana diberi pengiktirafan daripada rakan seperjuangan. Astro sinonim dengan mencipta kandungan tempatan yang premium dan membawa cerita-cerita sebenar kepada rakyat Malaysia. Dari kandungan terkenal hingga ke Astro Originals, kami melihat penglibatan penonton terus berkembang merentasi kesemua skrin dan program-program kami mencetuskan perbualan di media sosial. Kami beraspirasi untuk menjadi Destinasi Hiburan No. 1 kepada semua rakyat Malaysia dengan perkhidmatan penstriman dan kandungan yang pelbagai. Kami berinovasi untuk meneruskan tonggak utama daripada kandungan asli termasuk siri dan filem, program pertandingan dan program pelbagai, hingga ke kandungan kanak-kanak, liga-liga sukan dan pastinya, berita.”

Astro telah memperoleh 16 anugerah kebangsaan merentasi 36 kategori dalam acara sulung tahun ini. Penghargaan ini telah memberikan Astro penghormatan untuk mewakili Malaysia dalam kategori-kategori ini, bersaing dengan 16 negara lain di rantau Asia Pasifik. Pentas anugerah telah tersedia untuk Grand Awards dan Gala Final di mana Astro akan bersaing untuk merebut trofi emas AAA yang berprestij di Dewan Chijmes yang bersejarah di Singapura, pada 6 Disember 2023.

Asian Academy Creative Awards (AAA’s) telah ditubuhkan untuk memberi pengiktirafan kepada industri kreatif sebagai kemuncak pencapaian mereka dalam penciptaan kandungan dan pengeluaran media. Terbuka kepada seluruh rantau Asia Pasifik, AAA menghargai kecemerlangan merentasi pelbagai platform termasuk televisyen, filem, digital, alat mudah alih, penstriman dan mana-mana teknologi baharu.

Astro menerima pengiktirafan dalam kategori berikut:

1. Best Drama Series - One Cent Thief

2. Best Screenplay - Alfie Palermo, One Cent Thief

3. Best Adaptation of an Existing Format – Liar

4. Best Actress in Leading Role - Tiz Zaqyah, Liar

5. Best Non Scripted Entertainment - Sandbox

6. Best Feature Film - Polis Evo 3

7. Best Animated Programme or Series (2D OR 3D) - Mechamato Movie

8. Best Children's Programme (One off/Series) - Legenda Puteri Qaseh

9. Best Comedy Programme - Debunk

10. Best Infotainment Programme - Are You Okay?

11. Best Lifestyle Programme - Travel with Mommy

12. Best Music or Dance Programme – Astro Classic Golden Melody Singing Competition 2022

13. Best Promo or Trailer - Malaysia Memilih (PRU 15)

14. Best Short Form Content - Borak Dulu Baru Kamu

15. Best Cinematography - Danny Lala, The Patient

16. Best Direction (Non-Fiction) - Abid Hussain, Star vs Food Malaysia Season 2

GIVEAWAY GIFT BOX TUDUNG LADYDINI EXCLUSIVE BY SYAFIQA HATTA (First Giveaway)

Friday 29 September 2023

Klik gambar untuk join


Syarat Penyertaan:

1. Copy gambar gift box di atas yang ada tunjuk isi dalam gift box ni dan backlink kan ke entry ini

2. Copy paste tajuk entry ini dan buat 1 entry menandakan anda join giveaway ini. Ajak rakan-rakan blogger yang lain join sekali

3. Copy paste link entry korang ke ruangan komen di bawah BERSERTA alamat email masing-masing untuk saya contact sebagai pemenang nanti

4. Tarikh tutup penyertaan adalah pada bila-bila masa mengikut citarasa saya ๐Ÿ˜‚


Movie Review | Vikram Vedha (2022)


Director: Pushkar–Gayathri
Writers: Pushkar–Gayathri, B.A. Fida, Manoj Muntashir
Cast: Saif Ali Khan, Hrithik Roshan, Radhika Apte, Rohit Saraf, Yogita Bihani
Production Companies: Jio Studios, Friday Filmworks, Reliance Entertainment, T-Series Films, YNOT Studios
Distributors: PVR Pictures, Pen Marudhar, Home Screen Entertainment
Genre: Neo-noir / Action / Thriller
Running Time: 160 minutes
Release Date: 
Trailer :


Lepas 20 tahun, Hrithik Roshan dan Saif Ali Khan bekerja dalam satu filem aksi selepas filem genre romantik, Na Tum Jaano Na Hum (2002). SSP Vikram (Saif Ali Khan) merupakan seorang pegawai polis yang cekap dalam menjalankan tugasnya. Operasi demi operasi dijalankan untuk menangkap gangster yang digeruni bernama Vedha Betal (Hrithik Roshan). 

Tapi belum sempat SSP Vikram dan rakan baiknya, SSP Abbas buat serbuan, Vedha terlebih dahulu datang menyerah diri di balai polis. Semua pertanyaan oleh pegawai polis yang menyiasat dibiarkan tidak terjawab sehingga lah tiba giliran Vikram masuk ke bilik siasatan. 


Vedha ceritakan tentang adik dia, Shatak yang bijak dalam subjek Matematik. Semua penat dan sakit yang Vedha kerjakan adalah untuk tampung keperluan mereka dua-beradik. Walaupun Vedha terlibat dengan dunia gangster, sekali pun dia tak pernah ajar Shatak perkara buruk. Tapi kalau membesar di kawasan yang tinggi kes jenayah, tak mustahil Shatak akan terjebak. Nak pula bila Babloo (Sharib Hashmi) suka menggunakan kanak-kanak untuk mengedar dadah dan Shatak tak terkecuali. 

Belum habis Vikram faham apa yang diceritakan oleh Vedha, isterinya, Pria (Radhika Apte) datang sebagai peguambela kepada Vedha. Bagi Priya, selagi Vedha tak didakwa bersalah oleh Mahkamah, Vedha berhak dapat pembelaan sebagai manusia. Sejak dari pertemuan pertama Vikram dan Vedha, satu demi satu misteri dan kebenaran mula terbongkar. 


Filem Vikram Vedha adalah remake kepada filem Tamil, Vikram Vedha (2017) arahan pengarah duo, Pushkar–Gayathri, pengarah yang sama kepada naskhah Hindi. Kedua-dua filem mengambil idea dari kisah hikayat India berjudul Betaal Pachhisi di mana seorang raja pergi mengembara untuk bertemu dengan makhluk bernama Vedha yang licik dan berbahaya. Sami dah berpesan sebelum raja berangkat ke sana supaya jangan percaya dengan cerita Vedha. 

Sama juga dengan filem Vikram Vedha di mana SSP Vikram adalah pegawai inspektor yang tegas dan bagus dalam bidangnya. Terpaksa bertemu dengan Vedha untuk selesaikan kes jenayah di kawasan tersebut. Sepanjang pertemuan mereka berdua, Vedha akan ceritakan kisah hidup dia yang bersangkut-paut dengan kehidupan Vikram. Terpulang pada Vikram sama ada nak gunakan cerita tersebut sebagai klu kepada persoalan atau abaikan saja. 


Jarang lah nak jumpa filem aksi thriller yang ada plot yang bagus dan buatkan kita invested untuk dengar cerita si penjenayah. Bukan saja cerita Vedha buka mata Vikram tentang hitam putih kehidupan malah buka mata penonton juga walaupun template ni dah banyak digunakan dalam filem aksi yang lain. 20 minit yang pertama agak perlahan tapi sebaik saja Vedha muncul, pace filem terus berubah momentum dengan beberapa perkara mengejutkan.

Memandangkan filem Vikram Vedha dilakonkan oleh dua bintang yang berbakat jadi tak ada masalah langsung bila screenplay memerlukan dinamik yang kuat antara dua watak utama. Of course, we will root for Vikram from the very start tapi bila semakin ke penghujung mula berpihak kepada Vedha. Boleh kata Hrithik hidup dalam dunia Vedha jadi tak hairan lah kalau dia boleh tercalon dalam anugerah kategori Pelakon Terbaik tahun lepas. Koreografi untuk babak aksi dipersembahkan dengan cemerlang. 


Kalau tanya, I akan tonton original Vikram Vedha ataupun tidak, for sure lah tak sebab screenplay Bollywood lebih bagus dari segi visual yang berlatarkan suasana masyarakat yang lebih relaks dan hangat. Berbeza dengan Tamil yang lebih gelap dan tegang. Garis yang memisahkan antara baik dan jahat terlihat kabur dalam beberapa babak yang berlatarkan Lucknow dan Kanpur melalui lensa P. S. Vinod.

Kehadiran Radhika Apte sebagai isteri Vikram dan peguam Vedha mungkin tak banyak ruang tapi Radhika tetap menyerlah dalam kedua-dua peranannya. Her eyes speak volume and I loved that about Priya. Music album Vikram Vedha hasil gubahan Vishal–Shekhar bertindak sebagai penyeri and my fav is Oo Saahiba and Yaara. 



1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +0.7, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 9.2/10

Movie Review | Waktu Maghrib (2023)

Thursday 28 September 2023


Pengarah: Sidharta Tata
Penulis Skrip: Agasyah Karim, Khalid Kashogi, Bayu Kurnia, Sidharta Tata
Pelakon:  
Syarikat Produksi: Rapi Films, Sky Media
Pengedar: Amazon Prime Video, GSC Movies (Malaysia)
Genre: Seram
Durasi Tayangan: 104 minit
Tarikh Tayangan: 9 Februari 2023 (Indonesia), 2 Mac 2023 (Malaysia, Singapura), 13 Julai 2023 (Prime Video)
Trailer:


Kisah bermula dengan watak 3 orang kanak-kanak yang bermain di hutan ketika senja kemudian diganggu oleh Jin Ummu (Heru Prasetyo). 30 tahun kemudian, sejak insiden tersebut, penduduk kampung Jatijajar yang terletak di kawasan terpencil Jawa Tengah mula berjaga-jaga setiap kali tiba waktu Maghrib. Anak-anak tak dibenarkan keluar dari rumah dan pesanan tersebut disebut berulang kali oleh ibu bapa, guru mahupun imam (Bambang Paningron Astiaji) di surau. 

Namun Saman (Bima Sena) dan Adi (Ali Fikry) sering mengendahkan pesanan tersebut kerana ianya sudah lama berlalu walaupun Karta (Andri Mashadi), mangsa hidup terganggu dengan peristiwa itu. Setiap hari mereka berdua menggunakan laluan hutan yang menjadi sarang Jin Ummu supaya tidak terlambat ke sekolah. 

Kerana selalu dimarahi oleh Bu Woro (Aulia Sarah), Saman berharap agar cikgunya meninggal supaya digantikan saja dengan guru Baharu. Saman dah penat terpaksa berkejar setiap hari menghantar madu ke kedai Marto (Nasarius) supaya tak dipukul oleh abangnya, Samiun (Kevin Abani). Hajatnya menjadi kenyataan apabila mayat Bu Woro dijumpai di laman hadapan rumahnya dalam keadaan yang mengerikan. Saman merasa bersalah semenjak kematian Bu Woro sehingga mentalnya terganggu kemudian dirasuk dan melakukan perkara-perkara aneh. 

Sebaik saja muncul guru baru di kampung tersebut, Bu Ningsih (Taskya Namya) cuba memujuk Saman namun sebaliknya yang berlaku. Ayu (Nafiza Fatia Rani) cuba membantu Saman dan Adi namun Jin Ummu bukan tandingannya. 

Naskhah seram arahan Sidharta Tata menggunakan zon masa, waktu Maghrib yang selalu menjadi waktu yang digemari oleh makhluk halus. Bukan sesuatu yang baru lah kalau diganggu pada waktu Maghrib malah ada pengalaman sendiri diganggu masa waktu Maghrib. Jadi senang sangat nak rasa seram dengan gangguan yang dipaparkan dalam Waktu Maghrib.

Walaupun filem Waktu Maghrib menggunakan kanak-kanak sebagai watak utama tapi lakonan barisan pelakon utama cemerlang baik menerusi body gesture mahupun riak wajah takut. Meremang bila tengok Saman atau Adi bila dirasuk especially scene Adi kejar Ayu guna sabit.  

Sinematografi Waktu Maghrib oleh Ujel Bausad berjaya menghidupkan suasana seram dan atmosfera menggerunkan setiap kali waktu maghrib muncul didukung dengan BGM oleh Fajar Ahadi. Cukup dengan pintu rumah terbuka perlahan dah boleh buat kita berjaga-jaga sebab Jin Ummu akan munculkan diri. Banyak kali juga menjerit sebab babak jump scare yang dimasukkan oleh pengarah. 

Sebagai naskhah seram, Waktu Maghrib ada banyak elemen yang menghiburkan tapi kelompongan pada jalan cerita tak dapat dielakkan. Kalau di awal cerita, orang dewasa berpesan supaya elakkan bermain di luar ketika waktu maghrib tapi kenapa Bu Woro dengan Saman diganggu di dalam rumah? Boleh faham lah kenapa banyak negara banned filem Waktu Maghrib sebab azan Maghrib bukannya membantu malah menghalalkan lagi beberapa insiden misteri dan seram terjadi. 

Watak orang dewasa di Kampung Jatijajar juga tak mampu membantu setiap kali watak utama ketakutan terutamanya ustaz. Sudahnya watak utama juga kena selamatkan diri sendiri walhal nak lawan jin bukan benda senang. Kenapa Jin Ummu datang balik selepas 30 tahun ke kampung tu pun tak diceritakan juga. Tak ada sebarang insiden yang trigger Jin Ummu untuk balik pun. 

Namun semua tu tak mengganggu fokus pada plot utama naskhah Waktu Maghrib dan filem ni cemerlang seimbangkan rasa takut yang berdekad lamanya dan kesihatan mental. Manusia akan mudah dirasuk bila jiwa dia lemah, sepertimana yang dipaparkan menerusi watak Bu Woro, Saman atau Adi. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 9.3/10

Movie Review | Pagari Bulan (2023)


Pengarah: Raja Mukhriz Bin R. Ahmad Kamaruddin
Penulis Skrip: Ellyna Ahmad, Siti Jasmina Ibrahim
Pelakon: Nazeera Sardi, Aniq Durar, Trisha Ooi, Michael Ang, Andy Teh, Wan Azli Wan Jusoh, Alvin Wong, Chelsia Ng, Putri Irin
Syarikat Produksi:  Eleven Field Creative Sdn Bhd
Pengedar: Metrowealth
Genre: Sejarah / Drama
Durasi Tayangan: 100 minit
Tarikh Tayangan: 5 Oktober 2023 
Trailer:


Naskhah sejarah drama berjudul Pagari Bulan arahan Raja Mukhriz Bin R. Ahmad Kamaruddin berlatarkan zaman penjajahan askar Jepun bermula tahun 1941 hingga 1945. Penjajahan bermula di negeri Kelantan yang kononnya ingin membawa perubahan kepada negara-negara Asia namun sebaliknya yang berlaku apabila ramai rakyat tempatan dibunuh sekiranya melawan atau dipaksa menjadi buruh manakala para gadis juga wanita didera kemudian dijadikan comfort women untuk para tentera Jepun. 

Nasib yang sama menimpa Bulan (Nazeera Sardi) dan adiknya, Kasih (Putri Irin) apabila ditangkap oleh askar Jepun. Sementara Bulan tegar melawan kemahuan askar Jepun, rakan baiknya Sui Li (Trisha Ooi) memilih untuk memberi layanan terbaik kepada Kuzawa (Alvin Wong). Alasannya mudah, untuk selamatkan ayahnya, Ah Leong (Michael Ang) dari menjadi mangsa kekejaman tentera Jepun. Tak semua ada kekuatan untuk bertahan di situ. Ada yang trauma lantas dibunuh, ada juga yang jatuh sakit kemudian dihumban ke dalam kawah tanpa belas.


Di rumah kepunyaan ibu ayam, Momo (Chelsia Ng) lah Bulan bertemu dengan Leftenan Miura (Aniq Durar) yang berbeza dengan askar Jepun yang lain. Dari persahabatan bertukar menjadi sayang sehinggalah Kuzawa dan Azu (Andy) dapat hidu perbuatan Miura yang banyak membantu penduduk di situ. 

Idea filem Pagari Bulan yang mengetengahkan tentang comfort women pada zaman pemerintahan Jepun yang meragut banyak nyawa wanita Tanah Melayu pada zaman tersebut merupakan idea segar dari penulis Ellyna Ahmad dan pengarah, Ts Raja Mukhriz. Bukan saja idea ini unik malah latar tempat dan penggunaan loghat Kelantan sepenuhnya juga merupakan keunikan filem Pagari Bulan terbitan Eleven Field Creative Sdn Bhd.


Boleh nampak lah kesemua pelakon perlu belajar dialek Kelantan sampai fasih sebab pelakon utama, Nazeera Sardi, merupakan anak kelahiran Negeri Sembilan tapi bila lakonkan watak Bulan nampak tak kekok langsung. Walaupun Michael Ang struggle nak berbual dalam dialek Kelantan tapi pengarah pandai sorok kelemahan tu dengan biarkan dia berbahasa Cina bersama Sui Li atau kurangkan dialog dia dan lebih kepada body gesture. Aniq Durar, Andy, Alvin Wong dan Chelsia pula nampak meyakinkan sebagai orang Jepun melalui lenggok percakapan mereka. 

Sinematografi Pagari Bulan antara kekuatan filem sejarah yang mengangkat semangat patriotism di mana aksi silat yang dipaparkan melalui watak Pak Mail (Wan Azli Wan Jusoh) dan Jali (Azlan Komeng) ketika berlawan dengan tentera Jepun. Aksi pertarungan Bulan dan Sui Li antara favorite scenes dalam Pagari Bulan. Cuma tak berapa gemar bila babak yang guna close-up shot. Pace filem Pagari Bulan ni perlahan sebab genre drama jadi bila close-up shot terlampau banyak, rasa jenuh nak tengok. 


Filem Pagari Bulan ni ada potential untuk jadi filem sejarah yang lebih menarik sebab ada banyak lagi plot yang boleh dikembangkan macam bibit percintaan antara Bulan dan Leftenan Miura. Chemistry antara Nazeera dengan Aniq mencuri tumpuan setiap kali babak mereka muncul walaupun cuma berbual tentang maksud nama Bulan. Menarik juga untuk kita tahu macam mana prinsip yang dipegang oleh Leftenan Miura didukung juga oleh beberapa askar yang lain. Mustahil kalau dia yang lakukan semuanya seorang diri. 

Sama juga dengan Momo yang sentiasa menjaga gadis tawanan yang bekerja dengan dia. Banyak kali juga dia selamatkan Bulan dan Kasih melalui cara dia sendiri supaya tak diganggu oleh Kuzawa, Azu atau askar Jepun yang lain. Rasanya lebih bertambah menarik kalau pengarah masukkan backstory Momo supaya boleh connect dengan lebih dalam lagi dengan watak dia. Nampak dendam dia dekat Azu dekat hujung cerita. 


Penggunaan hujan dalam filem Pagari Bulan agak mengganggu juga sebab kesemua watak basah lencun sampai ada babak di mana mulut Aniq jadi biru. Mungkin hujan tu sebagai simbolik Tanah Melayu bersedih dengan penindasan askar Jepun tapi kenapa tak ada seorang pun yang guna payung ataupun daun pisang untuk elakkan dari basah kuyup? 

Apa pun, filem Pagari Bulan masih lagi naskhah yang seronok untuk ditonton melalui mesej yang dibawakan dan juga perjalanan kisah hidup Bulan yang tak pernah lelah melawan penindasan sehingga ke hujung nyawa dia. Bukan saja penindasan dari askar Jepun malah penindasan yang terhasil dari stigma sosial.

1. Team Production +0.8, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 7/10

Malam Gala Tayangan Perdana Filem Pagari Bulan yang dihasilkan khusus bagi memberi sokongan kepada filem tempatan. Filem yang diterbitkan oleh ELEVEN FIELD CREATIVE SDN BHD bertujuan memaparkan semangat patriotism dalam memperjuangkan Wanita yang bangkit dari penindasan askar Jepun. 

Pihak produksi ELEVEN FIELD CREATIVE SDN BHD serta edaran METROWEALTH mengucapkan setinggi ucapan terima kasih dan menghargai sokongan penuh yang diberikan oleh KEMENTERIAN KOMUNIKASI DAN DIGITAL (KKD) MELALUI PERBADANAN KEMAJUAN FILEM MALAYSIA (FINAS) ATAS DANA KANDUNGAN DIGITAL (DKD) yang telah dibelanjakan bagi memastikan filem ini berjaya dihasilkan seterusnya dapat menemui penonton di pawagam. 

Pengarah Pagari Bulan, Ts Raja Mukhriz telah mempertaruhkan Nazeera Sardi sebagai tunjang utama bagi memegang watak sebagai pejuang yang memartabatkan kaum Wanita. Selain itu, filem ini turut dibarisi pelakon hebat tanah air iaitu Aniq Durar, Trisha Ooi, Andy The, Alvin Wong dan Michael Ang. Idea filem ini datang dari Ellyna Ahmad dan Ts Raja Mukhriz setelah melihat belum ada genre ‘comfort women’ yang diketengahkan dalam filem tanah air. Skrip dan lakon layer Pagari Bulan oleh Siti Jasmina Ibrahim.

Pagari Bulan mengisahkan tentang Bulan yang merupakan anak sulung perempuan kepada pengusaha tanaman dan pemburu yang cekap iaitu Ismail dan isterinya, Hasnah yang berhadapan dengan kedatangan pihak Jepun ke Kelantan. Penduduk kampung berdekatan dan kampung lain terpaksa mempertahankan kampung mereka daripada didera, dibunuh dan mempertahankan anak gadis yang menjadi sasaran tahanan oleh tentera Jepun. Bulan bersama-sama adiknya, Kasih dan sahabatnya Sui Li juga ditangkap dan dipaksa mengikuti segala kemahuan askar Jepun demi memuaskan nafsu. 

Sharifah Shahora selaku penerbit filem Pagari Bulan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua media cetak dan media elektronik, bloggers, influencer termasuk mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam penghasilan filem ini. Filem Pagari Bulan akan disiarkan mulai 5 Oktober 2023 lebih daripada 60 pawagam di seluruh Malaysia dan Singapura

NABIL AHMAD TERAPKAN NILAI MURNI DAN PENGAJARAN DALAM SIRI ANIMASI ‘SUPER NABIL’

Wednesday 27 September 2023

Selepas kejayaan siri animasi ‘Lu Pikir La Nabil, Tuudeh...!’, Astro meneruskan karya hebat ciptaan selebriti versatil Malaysia, Nabil Ahmad dengan siri musim terbaharu, ‘Super Nabil’. Berbeza dengan penceritaan sebelumnya, animasi kali ini memberi penekanan terhadap nilai murni dan pengajaran yang boleh diterapkan ke dalam kehidupan para penonton, khususnya golongan kanak-kanak.

Siri animasi ini merupakan spin-off daripada kisah penceritaan zaman kanak-kanak Nabil Ahmad yang diselitkan dengan pelbagai pengajaran dan moral yang bermanfaat. Mengikut jejak langkah ‘Lu Pikir La Nabil’, penceritaannya menerusi 12 episod masih mengekalkan sisi nostalgik serta pembawaan elemen tradisional. Namun menerusi ‘Super Nabil’ yang ditayangkan di Astro Ceria, konsep comedy dan sci-fiction yang ditonjolkan bertujuan untuk memberi keserasian terhadap minat para penonton dengan elemen ‘superhero’ yang lebih dekat di hati kanak-kanak pada masa kini.

Nabil Ahmad, pencipta idea asal serta pelakon suara watak utama siri animasi ini, berkata “Setelah menerima maklum balas yang amat baik dari para peminat dan penonton siri animasi Lu Pikir la Nabil sebelum ini, saya bersama Astro dan pihak produksi telah menjalankan survey bagi menghasilkan siri terbaharu ini. Maka terciptalah ‘Super Nabil’ yang di inspirasikan dari pengalaman saya sewaktu kecil bersama rakan-rakan ketika bermain permainan tradisional. Nama siri baharu ini dipilih kerana bersesuaian dengan jalan cerita yang banyak elemen komedi dan sci-fiction yang begitu dekat di hati kanak-kanak masa kini”.

Selain menampilkan jalan cerita kelakar, ‘Super Nabil’ padat dengan pengajaran mengenai pentingnya keyakinan diri melalui kelebihan yang dimiliki. Tambah Nabil, setiap manusia perlu percaya pada diri mereka sendiri berbanding sumber luar kerana kekuatan diri itu datangnya dari dalaman. “Kejayaan kita bergantung kepada usaha kita sendiri” merupakan nasihat yang diberi menerusi kisah yang dilalui watak Nabil dalam siri animasi ini.

“Saya berharap kekuatan yang dipaparkan dalam siri ini dapat membuka peluang dan membuka mata para penonton tentang keperluan memperluaskan animasi tempatan di Malaysia seperti animasi yang lain. Saya juga berharap agar ‘Super Nabil’ terpahat di hati para penonton di kalangan kanak-kanak dan juga ibu bapa serta mendapat tempat sebaris dengan animasi-animasi tempatan popular”, tambah Nabil.

Para penonton kini boleh menyaksikan ’Super Nabil’ menerusi On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro GO untuk pilihan yang lebih fleksibel. Alami pengalaman Astro Baharu. Strim tanpa gangguan hujan dengan Astro Ultra Box. Untuk melanggan Pek Primary, WhatsApp “NAK ASTRO” ke 03-9543 3838.

SINOPSIS SIRI MINI ANIMASI ‘SUPER NABIL’

Siri animasi Super Nabil ini mengisahkan Nabil, rakan karibnya dan seekor kucing misteri yang berusaha keras menentang team Poser yang penuh tipu muslihat untuk memenangi pertandingan Super Jaguh Kampung.

Movie Review | Apprentice (2016)

Tuesday 26 September 2023


Pengarah: Boo Junfeng 
Penulis Skrip: Boo Junfeng 
Pelakon: Firdaus Rahman, Wan Hanafi Su, Mastura Ahmad, Boon Pin Koh, Nickson Cheng
Syarikat Produksi: Akanga Film Productions
Pengedar: Clover Films / Golden Village Pictures (Singapore), Version Originale (France) 
Genre: Drama
Durasi Tayangan: 115 minit
Tarikh Tayangan: 16 Mei 2016 (Cannes), 1 Jun 2016 (France), 30 Jun 2016 (Singapore)
Trailer:


Apprentice mengisahkan tentang Sarjan Aiman Yusof yang baru mula bertugas di Penjara Larangan sebagai pengawal penjara. Dek kerana latar belakang pengajiannya pernah belajar dalam sekolah vokasional, Aiman mengajar banduan di bengkel. 

Sarjan Aiman tak jenis banyak bercakap, dia lebih gemar mendengar kakakknya, Suhaila (Mastura Ahmad) bercerita. Di tempat kerja juga dia lebih banyak diam atau senyum namun satu perkara yang pasti, dia selalu mengintip pergerakan Chief Executioner Rahim (Wan Hanafi Su) juga merangkap  Senior Warden di penjara tersebut. 


Satu hari Sarjan Aiman dapat peluang untuk membantu Chief Rahim untuk hukuman gantung bantuan. Aiman juga tawarkan bantuan untuk betulkan alat penimbang di situ. Dari situ Sarjan Aiman ditawarkan untuk menjadi pembantu Chief Rahim kerana hasil kerja yang bagus. Hubungan mereka sebagai mentor-mentee juga semakin rapat.

Namun Suhaila tidak gembira dengan berita tersebut kerana ayah mereka, Yusof Ibrahim juga meninggal kerana dihukum gantung. Suhaila tahu adiknya sengaja bekerja dengan Chief Rahim untuk tahu tentang hukuman tersebut. 


Naskhah drama Apprentice yang diarahkan oleh Boo Junfeng merupakan filem Singapura yang terpilih untuk ditayangkan secara perdana di Cannes Film Festival 2016. Walaupun tak tercalon dalam kategori Best Foreign Film tapi filem Apprentice ada nilainya yang tersendiri. 

Unik bila plot bermula dengan Aiman cuba untuk mencari executioner yang menggantung arwah ayah dia. Dari awal filem sehingga lah takdir take over hidup Aiman pun, tak diceritakan pun apa sebabnya Aiman mencari Rahim. Apa jawapan yang dia perlukan dari Rahim sebab Aiman tak sempat pun membesar dengan Yusof. 


‘Kau bukan bapak lah! Tapi apa salahnya kalau kau macam bapak pun kan? Dia cuma buat satu je mistake. Everybody does. Aku tahu kau memang tak pernah jumpa dengan dia. Dia tak sejahanam yang kau fikir. Dia bapak aku, dia betul-betul sayang dekat aku.’ - Suhaila

Pace Apprentice perlahan sebab genre drama yang diketengahkan tapi sesuai dengan suasana cerita bila watak utamanya hilang arah tuju. Dalam pencarian tu ada saspennya tersendiri. Firdaus Rahman cemerlang dalam personaliti anak penjenayah kejam yang terbeban dengan hukuman dunia. Rahim pula menyerlah dengan sifat tegas waktu bekerja tapi lembut di sebalik persalinan uniform penjara. Bekerja selama 30 tahun dah cukup untuk dia kendalikan banduan yang dijatuhkan hukuman gantung. 


Awalnya filem Apprentice bersifat filem balas dendam yang biasa tapi semakin filem bergerak, semakin kompleks maslah psikologi yang dihadapi oleh watak Aiman dan Rahim. Tak ada pun yang seronok jadi tukang gantung di penjara, Rahim cuma jalankan tugas dan hadirkan rasa belas dengan pastikan tali yang digunakan tak menyeksa banduan. Ada penjara yang biarkan banduan terseksa menggelupur atau sesak nafas sebelum mati. 

Tengok watak Jason yang tak mampu nak tarik tuas untuk hukuman gantung tu pun dah cukup beri gambaran yang pekerjaan tu bukan untuk semua orang. Walaupun kuat untuk tarik tuas tapi tak semestinya boleh hidup tenang. Seram tengok banduan lemah lutut bila nampak Rahim di hadapan pintu bilik gantung. Tersilap langkah atau memang berniat untuk buat jenayah, bila sudah dijatuhkan hukuman gantung, semua orang terpaksa terima hakikat tu. 


Masa tengok ending filem ni baru nampak twist yang pengarah guna bila Aiman terjerat dalam permainan sendiri. Tak tahu kenapa dia cari tukang gantung yang laksanakan hukuman kepada arwah ayah dia sampai sanggup gadaikan karier dan keluarga sendiri. Sudahnya takdir hukum dia di hujung cerita. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.5/10

Movie Review | Jaane Jaan (2023)


Director: Sujoy Ghosh
Writers: Sujoy Ghosh, Raj Vasant
Cast: Kareena Kapoor Khan, Jaideep Ahlawat, Vijay Varma
Production Companies: Balaji Motion Pictures, 12th Street Entertainment, Kross Pictures, Boundscript, Northern Lights Films
Distributor: Netflix
Genre: Crime / Thriller
Running Time: 139 minutes
Release Date: 21 September 2023
Trailer :


Naskhah thriller terbaru arahan Sujoy Ghosh diadaptasikan dari novel popular Jepun berjudul The Devotion of Suspect X karya nukilan Keigo Higashino. Sebelum filem Jaane Jaan, ada beberapa filem adaptasi juga dari novel yang sama – Suspect X (2008) filem Jepun, Perfect Number (2012) filem Korea Selatan, Dhrisyam (2013) filem Malayalam, Dhrisyam (2015) filem Hindi, The Devotion of Suspect X (2017) filem China dan Dhrisyam (2019) versi Tamil.

Filem Jaane Jaan mengisahkan tentang Maya D’Souza (Kareena Kapoor Khan) yang melarikan diri dari suaminya, Ajit Mhatre (Saurabh Sachdeva) selepas dijual kepada kelab malam untuk bekerja sebagai penari tiang. Dari nama asalnya Soniya (Uditi Singh) bertukar kepada Maya D’Souza dan bekerja sebagai pemilik restoran di Kalimpong. Maya membesarkan anak perempuan tunggalnya bernama Tara (Naisha Khanna) yang cantik dan aktif dalam sukan. 


Entah bagaimana selepas 14 tahun Ajit berjaya menjejak Maya dan Tara di Kalimpong. Tujuan utamanya bukan berniat baik sebab Ajit nak jual anaknya kepada kelab malam, sama seperti dia jual Soniya dulu untuk langsaikan hutang dadah. Tak mungkin Maya nak perkara yang sama terjadi kepada Tara. Akibat pergelutan mereka pada malam tersebut, Ajit mati tanpa sengaja. 

Jiran sebelah rumah Maya, Teacher Naren (Jaideep Ahlawat) datang untuk membantu selesaikan masalah dua beranak tersebut. Mereka tahu tak lama lagi pasti ada polis yang akan mencari Ajit jadi masa untuk Naren dan Maya tersangatlah suntuk di pekan yang kecil tersebut. Inspektor Karan Anand (Vijay Varma) ditugaskan untuk mencari Ajit untuk kes dadah terpaksa selesaikan misteri pembunuhan pula. 


Maya yang menjadi target utama Karan cuba berlagak tenang dan menurut saja apa yang diajar oleh Naren. Berjaya tak Maya dan Tara keluar dari kemelut ni kena tengok sendiri lah di Netflix. 

Sebelum ni tahu tentang Jaane Jaan dari IG Bebo sebab dia selalu update shooting dekat mana. Excited la bila tengok Bebo berlakon dengan Vijay Varma dan Jaideep Ahlawat sebab gabungan co-star baru. Tengok diorang dua pun dah tahu, filem ni intense and dark sebab genre filem diorang pun ke arah tu. 


Nak kata filem Jaane Jaan ni dark thriller pun tak juga sebab Sujoy Ghosh olah dalam template yang ringan sedikit bila dia lebih ketengahkan kisah cinta Teacher Naren terhadap Maya dan bawa masuk love angle antara Karan dan Maya. Tak sangka pun chemistry Bebo dengan Vijay menjadi walaupun momen duo ni tak banyak. Tapi bila muncul, jadi tersengih sendiri sebab sweet. Favorite scene haruslah dekat kelab karaoke bila Maya menyanyi lagu Jaane Jaan. 

Ramai terkejut Bebo boleh berlakon dalam filem thriller macam ni padahal banyak je movie Bebo yang intense macam ni. Aitraaz, Heroin, We Are Family, Talaash, Chameli dan banyak lagi. Ramai yang stuck dengan persona Poo dan Geet sampai tak tahu bakat Bebo lebih dari tu. Setakat watak Maya ni bukan sesuatu yang susah pun untuk dia. 


Nothing much pun untuk watak Karan, senang sangat untuk Vijay carry dan deliver dengan cemerlang. Yang mencuri tumpuan dalam filem Jaane Jaan adalah Teacher Naren yang misteri dan pendiam. Rutin seharian dia adalah pergi beli makanan di restoran kepunyaan Maya, pergi ke sekolah untuk mengajar kemudian aktif Jiu Jitsu pada waktu malam. Kebanyakan masanya juga dihabiskan untuk jawab soalan Matematik. 

Orang yang pendiam ni lah yang lebih menyeramkan sebab kita tak boleh baca pemikiran dia. Sama juga dengan watak Naren yang cerdas dan pandai memanipulasikan situasi menggunakan ilmu matematik. Mudah juga untuk dia bila Karan adalah rakan sekelas jadi dia tahu strong point inspektor polis tu. Kalimpong juga tempat tinggal dia, mudah untuk cari tempat hapuskan bukti. 


Filem Jaane Jaan tak ada elemen misteri tentang pembunuhan tapi lebih kepada macam mana cara watak-watak utama nak lari dari ditangkap sebagai penjenayah. Walaupun filem ni bagus dari perkembangan cerita namun tersungkur pada plot akhir. Kecewa sedikit lah tapi hukuman tu layak untuk dia juga. 

Kalau nak compare Jaane Jaan dengan Dhrisyam, I pilih Drishyam lah sebab yang tu betul-betul terjerat dalam keadaan. Personally I rasa lebih elok kalau Teacher Naren tak beria sangat sebab Maya boleh lepas dengan mudah dari hukuman sebab semua pun sedia maklum Ajit seorang plis yang korup dan manusia sampah dalam masyarakat. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 8.4/10

Movie Review | Man in Love (2021)

Monday 25 September 2023


Director: Chen-Hao Yin
Writers: Chih-Chung Chien, Lyra Fu, Kab-yeol Yu
Cast: Roy Chiu, Ann Hsu, Tsai Chen-nan, Hsin-Ling Chung, Xavier Lin, Tan Qing-pu, 
Production Companies: Calendar Studios, QC Media 
Distributor: Netflix
Genre: Romance / Drama
Running Time : 115 minutes
Release Date: 1 April 2021 (Taiwan), 11 June 2021 (China), 22 July 2021 (Hong Kong) 20 August 2021 (Netflix)
Trailer:


Naskhah romantik drama arahan Yin Chen-hao mengisahkan tentang Zhang Meng-cheng (Ah Cheng), seorang ceti yang bekerja di bawah Madam Tsai (Hsin-Ling Chung). Walaupun dia terpaksa mengutip wang pinjaman tapi Ah Cheng lebih berlembut hati dengan pelanggan Madam Tsai. Dah masak dengan perangai Ah Cheng tapi Madam Tsai biarkan saja dan kerah pekerja yang lain di kawasan lain. 

Satu hari Ah Cheng berjumpa dengan Hao Ting (Ann Hsu), anak kepada peminjam duit Madam Tsai di hospital. Ah Cheng jatuh cinta pandang pertama dan buat tawaran supaya Hao Ting keluar dating dengan dia sebagai bayaran alternatif hutang ayahnya. Hao ting awalnya menolak tapi bila kesemua saudara-mara enggan meminjamkan wang untuk biaya hospital ayahnya, terpaksa lah dia bersetuju dengan tawaran Ah Cheng. 


Lama-kelamaan Hao Ting jatuh suka dengan Ah Cheng kerana peribadi dan sisi baik yang disalah anggap olehnya sejak dari awal mereka bertemu. Ah Cheng pula mula simpan hasrat untuk bina masa depan bersama Hao Ting. Tapi bukan mudah untuk dia keluar dari cengkaman Madam Tsai.

Filem Man In Love ni dah lama dah ditayangkan di Netflix dan jadi popular di Taiwan masa pandemik tapi viral dekat Malaysia lepas Imran Bard menangis teruk gara-gara layan kisah cinta Ah Cheng dan Hao Ting. I pun terjebak sekali lah tengok sebab Netflix asyik recommend filem yang dibikin semula dari filem Korea, Man In Love (2014) arahan Han Dong-wook.


Sinematografi Man In Love berlatarkan tahun 90-an di mana dunia mengalami maslah kewangan dan munculnya ceti hutang seperti yang ditonjolkan dalam filem Man In Love. Pengarah guna tone yang hangat untuk naskhah romantik ni walaupun kawasan sekitar tampil terbatas untuk wujudkan atmosfera dreamy atau menawan. 

Momen antara Ah Cheng dengan Hao Ting pun tak lah banyak sangat sebab kisah cinta mereka berdua bergerak perlahan dari perasaan menyampah bertukar kepada sayang. Ah Cheng pula baru saja bertatih dalam dunia cinta walaupun dia selalu saja ke rumah merah. Mungkin kelemahan filem Man In Love pada chemistry antara pelakon utama yang kebanyakan masanya terlihat canggung bila bersama. 


Tak dinafikan Roy Chiu dan Ann Hsu cemerlang dalam watak masing-masing but you know something is off and that something is the vital essence in any romantic story. Penulis juga masukkan elemen drama supaya naskhah cinta dari Taiwan ni menjadi naskhah air mata tapi sayangnya kebanyakan babak drama seolah dipaksa wujud kecuali sebab sebenar kenapa Ah Cheng menjadi ceti. 

Plot filem Man In Love pun mengelirukan juga bila kebanyakan watak tak mampu buat keputusan dengan bagus. Macam abang Ah Cheng yang masih setia dengan kedai gunting rambut sedangkan rugi lebih banyak dari untung. Isteri dia juga tak membantu banyak selain membebel tentang keadaan hidup dan perangai buruk suami dia. Tak ada masalah pun untuk mereka berdua terima Ah Cheng yang terjebak dengan dunia gangster asalkan duit masuk tapi dalam masa yang sama mencemuh cara hidup Ah Cheng. 


Maybe it’s me or maybe I don’t really like this kind of story but personally for me, Man In Love don’t offer anything good as a romance genre nor for it’s social message. Kesian jadi Hao Ting, tak pernah dapat hidup untuk diri sendiri tapi tak berhenti terbeban dengan tanggungjawab. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.3, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0.2 = 5.2/10

Movie Review | 12 Cerita Glen Anggara (2022)

Sunday 24 September 2023


Pengarah: Fajar Bustomi
Penulis Skrip: Alim Sudio
Pelakon: Prilly Latuconsina, Junior Roberts, Angga Yunanda, Adhisty Zara, Abun Sungkar, Dannia Salsabilla
Syarikat Produksi: Falcon Pictures, Kharisma Starvision Plus
Pengedar: Netflix
Genre: Romantik / Drama
Durasi Tayangan: 117 minit
Tarikh Tayangan: 18 Ogos 2022 (Indonesia), 26 Januari 2023 (Netflix)
Trailer :


Rutin harian Glen Anggara (Junior Roberts) setiap hari sama saja bila kebanyakan masanya melepak bersama dua orang rakan baiknya, Rian (Abun sungkar) dan juga Iqbal (Angga Yunanda). Anehnya pagi tersebut berbeza dengan hari lainnya kerana mereka didatangi oleh senior di sekolah menengah, Shena Rose Hunagadi (Prilly Latuconsina) bertanyakan siapa yang single, baik dan kaya antara mereka bertiga. 

Jawapannya ternyata lah Glen kerana Rian sudah bercinta dengan Amanda (Dannia Salsabilla) sementara Iqbal bersama Natasha Kay Loovi a.k.a. Acha (Adhisty Zara). Walaupun Glen ada crush dengan Shena sejak hari pertama di sekolah dulu tapi tak mungkin lah dia nak terima tawaran Shena sebagai kekasih. 

Kebetulan Glen berjumpa dengan Shena di hospital ketika temankan papanya berjumpa doktor untuk medical check-up. Di sana, Glenn dapat tahu Shena mempunyai sakit kronik dan bakal meninggal dunia. Shena mempunyai 12 hajat yang ingin ditunaikan sebelum dia meninggal dunia. 

Hajat yang pertama ialah mempunyai pacar dan kerana kasihankan Shena, Glen setuju untuk menjadi teman lelaki Shena. Rian tak setuju dengan drama Glen dan Shena sebab Shena seolah-olah mengambil kesempatan terhadap status Glen. 

Awalnya Glen pun anggap perkara tu merepek tapi sejak kenal kehidupan peribadi Shena, dia tak rasa permintaan Shena tu keterlaluan pun. Dia pun bukannya ada benda nak dibuat sementara dia boleh figured out apa perlu dibuat untuk hala tuju masa depan. 

Dari seorang yang pemalas, Glen berubah jadi rajin. Dari seorang yang suka melepak, Glen gunakan masa yang ada untuk membantu golongan yang memerlukan sebab Shena tukar perspektif Glen tentang pelbagai hal walaupun pertemuan mereka singkat. Dari crush, Glen berubah jatuh sayang terhadap Shena. 

“Sejak ada Shena, setiap kali gue bangun gue tau gue mau ngapain,” – Glen Anggara  

Tergerak hati nak tengok filem 12 Cerita Glen Anggara di Netflix sebab ada Angga Yunanda tapi bila tekan play, I baru tahu dia supporting cast je. Kenapa Netflix guna umpan poster Angga? Nasib baik lah screentime Angga boleh tahan banyak dan Junior Roberts handsome macam Mario Maurier. 

Filem 12 Cerita Glen Anggara ni adalah adaptasi dari novel dengan judul yang sama karya nukilan Luluk HF dan juga spin off dari filem Mariposa (2020). Baik novel mahupun spin-off dua-dua I belum tengok atau baca. Nasib baik lah spin-off sebab I belum layan lagi filem tu. 

Filem arahan Fajar Bustomi sama seperti franchise terkenal, Dilan (2018) dan remake My Sassy Girl (2022) di mana filemnya ringan dan santai. Barisan pelakon juga setanding dengan template kisah cinta yang mengutamakan visual jadi tak hairan lah kalau boleh habis tengok sebab visual pelakon yang cantik dan comel. 

Selain sinematografi yang menghadirkan bibit romantis melalui latar tempat seperti rooftop, Villa Matahari, pelabuhan kapal, hospital mahupun kafe tempat Glen, Iqbal dan Rian selalu melepak, wardrobe semua pelakon juga bertepatan dengan konsep fresh and young. Suka tengok koleksi pakaian kasual Glen Anggara. Cardigan rainbow Shena pun comel. Tapi masa Prilly kena pakai dress biru dengan pink tu macam tak kena dengan fizikal dia yang petite sebab gaun terlampau labuh sampai nampak tenggelam. 

Chemistry Junior dengan Prilly comel jugak lah walaupun both of them ada age gap, mungkin sebab Prilly lebih rendah dari Junior dan muka lebih garang. Suka momen diorang dekat pelabuhan sebab first time pergi dating. Canggung tapi sweet. Masa Glen janji tak nak Shena tidur dekat rooftop tu sedih tapi kena redho dengan ketentuan takdir. OST 12 Cerita Glen Anggara berjudul Luka Kecil nyanyian Prilly sendiri buatkan beberapa momen jadi sedih. 



Kalau layan filem ni tak boleh tengok serious sangat lah sebab jalan cerita memang dibikin santai sampai tak dikembangkan dengan baik. Macam nota milik Shena yang Glen jumpa tu dah ada 12 wishlist tapi bila Glen setuju jadi pacar, boleh pulak berubah senarainya. Shena pun tak nampak macam orang sakit sepanjang filem ni. Adegan lucu pula kebanyakannya hambar but luckily tak banyak sebab penulis lebih fokus pada bibit romantis.

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 7.5/10

Keretapi Sarong 2023 Meriah!

Ikutkan tak nak join pun Keretapi Sarong tahun ni sebab penat dengan kerja so weekend nak rest lah memandangkan Hari Malaysia tahun ni jatuh hari Sabtu. Tak ada cuti lebih macam tahun sebelumnya. Esoknya pula ada Family Day RRM jadi banyak lah energy nak pakai. 

Tapi adik beria nak pergi so I pun okay je lah sebab event pagi je, petang tu boleh rest lah. Tahun lepas pun tak lah lama sangat kitorang lepak dekat Keretapi Sarong. Kitorang keluar lambat tahun ni sebab bangun lambat, penat punya pasal. Patutnya kena ada dekat MRT Bandar Utama sebelum jam 8.30 pagi tapi sampai lambat, terpaksa lah melepak dekat tangga je sebab ramai sangat yang join tahun ni.


MRT Bandar Utama

Bila terkejut dengar yang menjerit nama Nadhir, baru tahu Nadhir lepak MRT Bandar Utama jugak sebelum bergerak ke Dataran Merdeka. Sebelum bergerak ke destinasi utama, sama macam tahun sebelumnya, ada persembahan etnik. Tahun ni tak sempat lah nak tengok sebab datang lambat but thanks to social media, I boleh tengok lah persembahan Dikir Barat, Tarian Nyonya dengan sesi berbalas pantun. 

Boleh kata nyanyi dalam tren tak meriah lah tahun ni sebab terlampau crowded sampai tak dengar apa yang organizer instruct. Memandangkan ada 6 stesen jadi kitorang sempat nyanyi lagu Standing in the Eyes - ELLA, Rasa Sayang, Jalur Gemilang, Chan Mali Chan dan lagu Gemuruh - Faizal Tahir. Masa nak turun stesen mana tu ramai yang terpinga-pinga nak turun stesen Pasar Seni ke stesen Merdeka. Nasib baik lah tren laluan Kwasa Damansara tiba pada waktu yang sama, jadi semua orang tahu kena turun dekat stesen Pasar Seni. Sepatutnya organizer buat hebahan dekat Twitter atau Instagram flow perjalanan setiap stesen macam mana supaya tak ada kekeliruan. Mungkin ada tapi I yang tak aware kot. 

Disebabkan semua turun dekat stesen Pasar Seni pada satu masa yang sama, lama juga lah tersangkut dekat situ. Untuk elakkan bosan atau marah sebab kena sidai lama, organizer ajak nyanyi lagu Jalur Gemilang dengan lagu lain dekat stesen tu. I sempat nyanyi Jalur Gemilang je lah lepastu terus bergerak melintas ke seberang jalan. 

Dah sampai ke seberang nampak this guy dalam persalinan baju etnik Sarawak tengah mencari assistant untuk pegang panji. Panji tu berat jadi kena ada yang betul-betul kuat lah sebab nak pegang lama, dari Pasar Seni sampai ke Merdeka. Itupun kalau yang depan berjalan laju. Baru separuh jalan dah mula rasa penat sebab hari semakin panas. Nak berjalan laju pun tak boleh sebab crowd mula slowing down. 

Entah macam mana kitorang ada belakang panji, lepastu boleh bergerak laju sebab semua bagi laluan dekat panji. Bila panji berlari, kitorang pun berlari sekali sebab dah ada laluan kan, buat apa nak join crowd lain. Dari yang kat belakang tiba-tiba kitorang yang terpaling depan sebab ikut panji. Tiba-tiba crowd dekat belakang menjerit, bila pusing kepala nampak ada Nadhir Nasar dengan Erysha Emyra dalam persalinan pengantin siap ada bunga manggar. 

Event Keretapi Sarong 2023 ditaja oleh Bulan Bintang jadi sebagai duta jenama pakaian tu, Nadhir Nasar dengan Erysha Emyra datang memeriahkan majlis. Sempat lah ambil gambar dengan video lepastu cepat-cepat lari dari crowd sebab taknak sangkut lama dekat situ. Kita dah biasa jumpa Nadhir so tak perlu kot nak teruja sekali. 

Dari tempat tu terus menuju ke Dataran Merdeka tapi macam huru-hara lah sebab semua tak tahu arah tuju ke mana. Menghalang laluan satu hal juga sampai tak bergerak trafik. Kesian jugak lah yang stuck tanpa sengaja dekat laluan tu. 

Bila sampai dekat Dataran Merdeka rasa terkejut sebab ramai sangat yang join Keretapi Sarong tahun ni. Dekat dataran pun ada ongoing events juga macam climbing wall Wonda Coffee di sebelah kanan dataran, ada trak Milo dan permainan tradisional di kawasan tengah Dataran Merdeka. Tak sempat nak explore semua benda sebab semua macam blur nak pergi mana so all of us ended up stuck di laluan utama di bahagian hadapan Dataran Merdeka tu. 

Sakit kaki berdiri lama dekat spot yang sama, sesak nafas pun ye jugak lepastu panas terik lagi. Nasib baik lah ada laluan untuk ke sebelah kiri. Tak sanggup dah nak proceed ke bahagian tengah, untuk tengok persembahan dekat stage. Ambil gambar kejap dekat tepi stage lepastu blah sebab duta Bulan Bintang dah sampai ke backstage jadi crowd dah mula ramai sebab nak bergambar dengan Nadhir. 

Sebelum balik kitorang stop kejap dekat bahagian tepi yang tersorok juga lah dari crowd, dah penat join haruslah ambil gambar ootd join event Keretapi Sarong 2023. Tengah bergambar tu terkejut sebab tiba-tiba ada lelaki bertempik "Mana pengapit aku?!" lepastu ada lagi soalan yang dia tanya tapi tak dengar dengan jelas sebab masa toleh belakang tu dah berlanggar dengan crew yang lain. Terkejut dengar lelaki bertempik tu tak hilang lagi, tiba-tiba terkejut ada crowd berasak ke arah I. 

Rasa marah sangat masa tu sebab boleh je kan datang elok-elok minta kitorang excuse dari situ sebab duta Bulan Bintang nak shoot video berlatarkan Bangunan Sultan Abdul Samad. Apa perlunya nak bertempik lepastu kacau orang lain nak bergambar? None of them said sorry for their behaviour. Sudahnya kitorang blah je sebab mood pun dah lari. Lagi baik blah dan cari makanan sedap sebab kita pergi Keretapi Sarong bukannya berbayar macam artis jemputan pun jadi tak payah lah buang masa hadap benda tah pape macam ni. For sure lah tahun depan dah tak nak join event ni.