Friday, 31 July 2020

Pengat Pisang, Resipi Mudah Sebagai Dessert Bersama Keluarga

Selalunya penghujung musim buah akan digantikan dengan musim tengkujuh. Tahun ni ramai yang tak termakan buah tambah pula sales pun menurun sebab PKP. Tahun ni nampak banyak je buah ada lagi dekat pokok. Kalau tahun sebelum ni dah hilang dah masa awal musim buah. 

Sebab tahun ni Raya Aidiladha meriah kan sebab dah boleh rentas negeri, boleh la habiskan buah yang ada dekat pokok. One of the easiest desserts recipe - Pengat Pisang. Dah la senang nak buat, bahan pun mudah je nak cari. Murah pulak tu. Makan panas-panas time hujan ni memang ummpphh! 


Resipi ni untuk 2-3 orang makan okay...

Bahan-bahan :

A:
- Pisang emas sesikat
- Gula Melaka 2 ketul
- Daun Pandan 2 helai
- Susu segar / santan (Ikut sukatan sendiri, nak pekat letak banyak)
- Air 2 cawan


B :
- Sagu
- Air 3 cawan

Cara Penyediaan : 

1. Panaskan pan untuk masak Bahan B. Didihkan air kemudian masukkan sagu sampai warna jernih. Kemudian basuh dan biarkan dia kembang.

2. Sementara tunggu Bahan B siap, didihkan air untuk sediakan Bahan A. Masukkan gula melaka dan daun pandan.

3. By the time gula melaka larut, pretty sure sagu pun dah kembang elok. So masukkan pisang dengan sagu. Tunggu dalam 5 minit supaya pisang serap air gula melaka.



4. Masukkan susu segar ataupun santan. Kalau masukkan santan, it is totally fine kalau masuk time suhu tengah panas atau menggelegak. Tapi kalau masuk susu segar kena kecilkan api dan biar suhu turun dulu. Sebab nanti susu pecah dan tak cantik.



5. Kacau sekejap then dah boleh hidang!


My close-up wasn't that nice sebab I gelojoh letak susu so don't repeat my mistake okay? Senang je kan nak buat? Kalau ahli keluarga ramai, tambah je lagi bahan. Tapi pencuci mulut ni bukannya orang nak makan banyak sangat.

Happy holiday everyone :)

Lirik Lagu Boneka - Ernie Zakri

Makin lama makin suka dengan lagu-lagu Ernie Zakri bila dia bersuara tentang penindasan terhadap wanita dalam lagu-lagu dia. 


“Ia berkisar tentang seorang wanita yang ditinggalkan kekasihnya tetapi dia sangat kuat dan tabah dalam menghadapi perpisahan tersebut kerana dia bukanlah ‘boneka’ yang boleh diperlakukan sesuka hati oleh mana-mana lelaki." - Ernie Zakri

Kudos to her team sebab berjaya bawa tema ni. Apart from lyric and song, MV dia pun kreatif dan bermain dengan warna. Untuk lagu kali ni Ernie siap ada dance. Teringat pulak dulu ada orang kata taknak pakai tudung sebab tak boleh menari lewlz Wany Hasrita & Ernie Zakri nailed it. 


LIRIK LAGU BONEKA 
Penyanyi: Ernie Zakri
Lirik : Omar K, Iqie Hugh & Firdaus Rahmat
Komposer : Omar K, Iqie Hugh & Firdaus Rahmay
Studio : Rocketfuel Network


Aku bukan mainan tuk kau permainkan sesuka hati mu sahaja
Aku bukan wanita yang mudah kau cela
Yang mudah kau dera jiwa

Prechorus:
Biarkan tertutup
Pintu kamu yang telah rapuh
Bukalah matamu
Takkan mekar bunga yang layu

Chorus:
Bukan boneka
Seperti apa yang engkau inginkan
Sesungguhnya aku tak sanggup
Sudah cukup
Tak perlu kau menyeksaku
Bukan boneka 
Seperti apa yang engkau mahukan
Sesungguhnya aku tak sanggup
Sudah cukup tak perlu kau terus membunuhku

Aku takkan mengalah
Dihempas godaan
Dihembus bisikan halusmu
Aku takkan berdiam
Membiar kau rasuk
Membiar kau ragut mimpiku

Bridge:
Takkan aku terikat
Dengan jari jemarimu 
Meracunkan cinta
Takkan aku lepaskan
Jiwaku yang selamanya
Mengharapkan cinta sempurna

Movie Review : KL Gangster Underworld - Rise to Power


Pengarah : Faisal Ishak & Shafiq Yusof
Penulis Skrip : Nazri Annuar
Pelakon : Beto Kusyairy, Ezzaty Abdullah, Hasnul Rahmat, Nabila Huda, Azhan Rani, Zahiril Adzim, Dynas Mokhtar, Daniella Sya, Amerul Affendi, Fezrul Khan, Jasmine Suraya Chin, A. Galak, Fikhree Bakar, Ridzuan Hashim, Tony Eusoff, Sharifah Sakinah
Genre : Aksi / Drama / Jenayah
Tarikh Tayangan : 19 September 2019
Syarikat Produksi : Skop Productions
Penyiaran : iflix
Trailer :



Spin-off dari drama KL Gangster Underworld menampilkan Madam Wong (Dynas Mokhtar) dengan flashback scene 10 tahun lepas dan menceritakan bagaimana Madam Wong dapat takluk Kuala Lumpur dan digelarkan “Ratu Bangsar” walaupun ramai lelaki yang kuat dan ganas terutamanya King (Ridzuan Hashim). Kalau dalam drama cuma ada mention nama sahaja, kali ni team production letak scene King yang berkuasa di Kuala Lumpur, sama seperti dalam filem KL Gangster 1. Ada juga cameo dari Mustapha Kamal dengan Zamarul Hisham. Mungkin watak-watak ni akan ada dalam musim kedua nanti. 


Movie KL Gangster Underworld - Rise to Power mengisahkan perebutan pengedaran arak di Lembah Klang antara kongsi-kongsi dan gangster di Kuala Lumpur. Kita dibawa untuk mengenal lebih sedikit tentang keluarga Madam Wong dan network yang dia guna untuk asah kuku supaya tajam. 

Ayah Zan (Hasnul Rahmat) pula masih muda lagi dalam dunia kongsi gelap ni. Perangai dia saling tak tumpah macam Shah (Beto Kusyairy) dalam drama. Kita tahu la macam mana Ayah Zan kenal benar dengan perangai anak dia yang sorang tu. Adi (Zahiril Adzim) pun macam ada ikut perangai gelojoh Ayah Zan waktu muda. Mungkin sebab tu Ayah Zan rapat dengan Adi. 


Rahsia yang Madam Wong bagitahu Ayah Zan di hujung episod dalam drama KL Gangster Underworld pun didedahkan dalam movie spin-off ni. Mark Francis, Pengarah Original Programming iflix kata team dia dah decide untuk buat series kedua dengan explore lebih lagi hubungan Ayah Zan dan Madam Wong. Mungkin spin-off movie ni cuma untuk test water dan bagi teaser untuk musim kedua. 


Bagus juga bila team production keluarkan movie ni sebab peminat franchise ni tak lupa watak-watak dan jalan cerita franchise KL Gangster Underworld. Since movie ni cuma ketengahkan kisah hidup Madam Wong, maka tak banyak lah scene Shah, Adi, ataupun Belut (Amerul Affendi). Tapi masing-masing tetap lakukan yang terbaik setiap kali muncul. 


Dalam movie KL Gangster Underworld - Rise to Power ada kemunculan Sharifah Sakinah sebagai Liyanna yang diamanahkan untuk jadi pengganti sementara Madam Wong sebab dia perlu ke Manila untuk selesaikan rahsia yang dia simpan dari semua orang. Dan rahsia ni mungkin akan dibawa ke Malaysia dalam drama musim kedua nanti supaya takhta dan kuasa Madam Wong kekal di atas. 


Jalan cerita yang jelas dengan lakonan mantap dari semua pelakon menghidupkan lagi suasana kehidupan kongsi gelap. Memang tepat pilihan director untuk letak Dynas sebagai central character bila dia mampu galas sepenuhnya dan immerse dalam karakter Madam Wong. Suka tengok Dynas converse dalam dialek Mandarin, English even Tagalog. Tak pasti diksi dan slang tu kena ataupun tak but for me, she did her best!


Oh brownie points for her gun fighting scene. Hopefully dalam drama musim kedua nanti dikembangkan lagi action stunt. Pakai body double pun okay sebab nak tengok kehebatan watak Madam Wong. Facial reaction and body language from Dynas pun mantap!

Kalau belum layan drama, jangan layan movie ni sebab pengarah bersilih ganti antara flashback dan present. Dan mungkin akan pening bila ada certain scene mention tentang strategi perang ataupun beberapa watak utama.


Overall team production did their best for this spin-off and yes taak sabar nak tunggu drama musim kedua walaupun mungkin terpaksa tunggu lama dari schedule asal dek kerana Covid-19. I wish franchise ni boleh wujudkan balik watak-watak dalam movie KL Gangster macam Ajib, Jai, Shark, Fadil, Malek, Zeti, Dragon dan lain-lain. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.8, 10. Personal Thought +0.8 = 8 /10

Thursday, 30 July 2020

Meja Bertingkat Dari Shopee Dah Sampai! Berbaloi Beli!

Bulan lepas ada rezeki lebih hasil dari blog so guna duit tu untuk beli meja bertingkat sebagai self reward rajin update entry sampai banyak kali cecah target bulanan. Jealous jugak tengok orang lain dah ada workstation sendiri so kita pun buat jugak! 


Meja ni haruslah tak lain tak bukan beli dari Shopee lepas dah puas scroll cari yang mana berkenan di hati. Puas hati lepas baca review dan design meja ni terus add to cart dan bayar on the spot sebab order dari China for sure lah sebulan baru sampai. Memang dah target bulan Ogos dah ada workstation sendiri. 


Bila parcel sampai dekat office Selasa lepas memang happy lah sebab sampai sebelum Ogos. Tagline dia je macam tah pape. Laziness Is A Lifestyle?  I beli meja ni supaya lebih rajin update blog bukannya nak jadi makin malas haha

************************

'Apa tu?' 

'Meja'

'Amboi, semalam gaji, harini dah beli meja' 

Hshshshs

**************************

'Apa tu Ana? Tilam?'

'Meja lah haha' 

Balik tu terus buat projek bertukang dengan adik. Dalam parcel ni dah ada manual dengan screwdriver dan spanar dah. Dekat manual tu dah tunjuk berapa kuantiti semua barang yang dia bagi. Tapi silap kitorang tak asingkan dulu betul-betul sampai tertukar screw saiz D dengan K. 


Orang yang bodoh bertukang macam I dan pening kepala tengok manual dia bagi tu memang ambil masa lah. Makan masa sejam jugak lah. Itupun banyak kali adjust sana sini sebab tersilap pasang. 


Kalau buat macam dalam manual yang dia bagi tu tak susah pun tambah pula dia dah letak nat dengan lubang. Tinggal kita nak masukkan skru yang betul je. 


Siap pasang layer bawah tapi lepas dah siap pasang tu kena bukak balik sebab kitorang tersalah pasang. No wonder lah pelik sangat bila dah siap pasang. Sepatutnya layer atas dengan layer bawah tak boleh berlaga bila letak sama level. 


Bila dah pasang layer atas, pelik jugak kenapa skru ada yang hilang. Rupanya Bella dengan Loki main tolak sana sini. Nasib baik jumpa dekat bawah kerusi sebab skru tu panjang. Bila nak pasang, tak ketat pulak. Bila belek, salah saiz rupanya. Dah satu hal kena cari part mana yang silap letak skru. 


Bila dah jumpa baru perasan yang setiap skru berbeza kepala. Dah siap pasang baru perasan haha ada hati pulak tu nak kutuk seller tak bezakan betul-betul padahal diri sendiri yang salah. 





Dah siap pasang layer atas, terus pasang stopper dengan roda. Lepastu bawa masuk dalam bilik buku. Sebab bilik ni jarang guna so tak boleh la biar lama-lama tak guna kan? Nanti ada yang lain pulak guna hshshs


Sebelum nak adjust ketinggian each layer, test dulu ketinggian mana yang sesuai dengan level tangan. Kang kalau set tinggi sangat, lenguh pulak tangan masa menaip. Bila lenguh menaip mula la malas nak update blog. Pastu mula la nak pergi tidur.


Lepas dah set ketinggian, decorate la meja tu seadanya. Yang dekat gambar atas tu keadaan sekarang tapi tak habis deco lagi. Ah tu belakang kira lah sebab yang penting sekarang dah ada work station. Berbaloi lah beli meja ni sebab dengan harga RM150, boleh dapat board yang tebal dengan besi agak kuat jugak lah. Cuma tak puas hati dengan roda dia sebab kecil dan rendah sangat so bila bergerak tu dia macam sangkut-sangkut. Better angkat je daripada tolak guna roda. 

Anyway, thanks seller sebab tak bagi harapan palsu dan barang sampai dalam keadaan bagus dan selamat. Happy me, yeayyyyy!

Sushant Singh Rajput's Death Case : Ankita Lokhande

Kalau semalam pendedahan dibuat oleh keluarga Sushant, kali ni bekas kekasih Sushant tampil untuk tunjuk bukti Sushant dianiaya oleh Rhea Chakraborthy dan keluarga dia. Ankita bantu keluarga Sushant dengan bukti dari pihak dia dan juga bekas team Sushant yang managed dia dalam industry. Sushant tukar team pada Mei 2019 kepada team sama syarikat dengan Rhea. 

Why Sushant Singh Rajput and Ankita Lokhande broke up - entertainment

Sushant dan Ankita bercinta selama 6 tahun dan putus pada tahun 2017 tapi masih kekalkan hubungan yang baik. Turns out Sushant pernah minta pertolongan dari Ankita bila dia tak tahan dengan perangai Rhea yang kawal semua sampai dia hilang arah. Sushant contact Ankita masa filem Manikarnika release. 

1. Keluarga Rhea bermewah dengan duit Sushant

Dalam Whatsapp conversation yang didedahkan Ankita, Sushant bagitahu yang Rhea bawa mak dia, Sandhya Chakraborty datang rumah Sushant dan tinggal dekat sana tanpa persetujuan Sushant. Sushant bagitahu dia rimas dan tak suka dengan kehadiran Sandhya. 

Rhea bukan setakat guna credit card Sushant untuk shopping tapi paksa Sushant belikan kereta mewah untuk abang dia, Showik Chakraborty. 

2. Kawal Handphone

Tak cukup dengan tu, Rhea akan pastikan Sushant tak contact sesiapa terutamanya family Sushant. Semua personal conversation dia akan baca dan tapis. Setiap kali Sushant cuba contact orang luar, dia akan reset setting handphone dia supaya Rhea tak dapat trace. Rhea beli 3 high end smartphone dan akan pegang 2 smartphone kepunyaan Sushant setiap kali keluar dari rumah. 

Februari 2020, keluarga Sushant dah buat police report yang Sushant dalam bahaya tapi pihak polis endahkan sahaja. Ada juga blind item dedahkan yang semua orang perlu berurusan dengan Rhea sahaja dan banyak movie ditolak sampaikan Sushant tak ada langsung job tahun 2019. 

3. Tukar Team Sushant


Ramai yang tertanya-tanya kenapa Sushant berubah team management, berpindah ke flat yang rendah tahap keselamatan, tukar PR team dan juga bodyguard. Semuanya dilakukan oleh Rhea dan Sandhya tanpa kebenaran Sushant. Bila Sushant pertikaikan, Sandhya akan ugut akan malukan dia pada pihak media. 

4. Blackmail

Sushant dah fed up dengan perangai Rhea dan nak putuskan hubungan tapi Rhea ugut nak dedahkan pada media tentang medical report dia sepertimana yang keluarga Sushant nyatakan dalam FIR mereka pada pihak polis Patna. Imej Sushant dah buruk sejak 2018 bila rumours, blind items dan kontroversi #MeToo yang diterbitkan untuk jatuhkan supaya dia berundur dari Bollywood. 

Ankita bantu keluarga Sushant di Patna dengan tunjukkan bukti conversation di Whatsapp dan juga aliran wang dalam akaun bank Sushant. Ankita dah record statement di balai polis Bihar sebab tak puas hati dengan cara polis Mumbai jalankan siasatan untuk kes kematian Sushant. Setakat ni masih belum ada apa-apa statement dari Rhea dan keluarga. 

Wednesday, 29 July 2020

Sushant Singh Rajput's Death Case : KK Singh's FIR

Gempar bila akhirnya ayah Sushant, KK Singh failkan FIR di balai polis Patna. Katanya sebelum ni dah buat laporan di balai polis Mumbai tapi ditolak. Dalam FIR tersebut disenaraikan ketidakpuasan hati keluarga Sushant terhadap teman wanita Sushant, Rhea Chakraborty dan juga 5 orang lagi yang tidak didedahkan identitinya. 


Image

Image

Sebelum ni keluarga Sushant ambil keputusan untuk berdiam diri dan tunggu laporan akhir dari polis Mumbai tapi setelah sebulan, belum ada kronologi sah dan kenyataan berubah-ubah setiap kali ada pertanyaan dari netizen. 

Post image

Dalam FIR KK Singh, Rhea Chakraborthy didakwa di bawah 5 seksyen di bawah Akta Indian Penal Code antaranya : 

  • Indian Penal Code 306 - Abatement of suicide
  • Indian Penal Code 340 - Wrongfully to confine
  • Indian Penal Code 380 - Theft
  • Indian Penal Code 406 - Breach of Trust
  • Indian Penal Code 420 - Cheating and dishonestly
Antara pertuduhan yang dikemukakan oleh KK Singh di dalam FIR beliau : 

i. Pertuduhan Pertama

Terdapat Rs17crore di dalam akaun bank peribadi Sushant tapi Rs15crore telah dipindahkan ke akaun yang tiada kaitan dengan Sushant. 

Image

Pihak polis Mumbai dah keluarkan arahan akan siasat Rhea sebelum ni pada 19 Julai 2020 disebabkan aliran wang kepunyaan Sushant dan juga credit card dan bank details milik Sushant dikawal oleh Rhea. 

ii. Pertuduhan Kedua 

Pergaduhan antara Sushant dan Rhea bila Sushant ambil keputusan untuk berhenti berlakon dan beli tanah di Coorg untuk wujudkan ladang tanaman organik. Tapi Rhea ugut Sushant akan dedahkan medical details dan bagitahu semua orang yang Sushant sebenarnya depressed/gila. 

Polis Mumbai dedahkan Rhea keluar dari rumah Sushant pada 8 Jun dan Sushant akan call dia setiap malam. Kawan Sushant bagitahu media yang dia ada plan untuk beli tanah dan bercucuk tanam. 

iii. Pertuduhan Ketiga

Sebelum tahun 2019 Sushant tak ada masalah kesihatan mental tapi sejak kenal dengan Rhea, Sushant disahkan kemurungan klinikal. KK Singh persoalkan apa yang berlaku dalam masa 14 bulan sampai Sushant depressed, ambil ubat anti-depressant dan bunuh diri? 

KK Singh sebelum ni bagitahu media yang dia tak tahu langsung anak dia kemurungan. Abang ipar Sushant dedahkan yang perjanjian Sushant dengan keluarga sebelum join industry Bollywood, Sushant perlu buat health checkup 3 bulan sekali dengan trusted doctors. 

iv. Pertuduhan Keempat

Kenapa Rhea boleh bagi persetujuan kepada doktor untuk semua medical treatment Sushant sedangkan hanya keluarga sahaja yang layak bagi kebenaran dan persetujuan. Kawan malah teman wanita tak dibenarkan sama sekali. 


Rhea bawa Sushant berjumpa dengan Dr. Kersi yang mana merupakan kawan kepada Mahesh Bhatt. Kemungkinan besar Rhea bagitahu media yang Sushant denggi walhal dia masuk wad sebab overdose. 

v. Pertuduhan Kelima

KK Singh persoalkan kenapa Rhea tak pernah maklumkan pada keluarga langsung tentang kesihatan mental Sushant? Kenapa Rhea tinggalkan Sushant bersendirian kalau betul Sushant sakit dan simpan semua medical records Sushant. 

Mukesh Bhatt pada petang 14 Jun 2020 keluarkan kenyataan yang The Bhatts dah nampak Sushant sakit sama macam Parveen Babi - depressed dan skizo. The Bhatts dah advice Rhea untuk tinggalkan Sushant. 



Salah seorang kakak Sushant, Priyanka dan suami dia merupakan peguam di Supreme Court jadi tak mustahil kalau keluarga Sushant come up dengan pertuduhan-pertuduhan di bawah 5 seksyen Indian Penal Code. 4 orang pegawai polis Patna dah pergi ke balai polis Mumbai untuk collect 5 journal Sushant dan semua dokumen penting berkaitan dengan kes ni. 

Lepas FIR ni didedahkan oleh pihak media, Rhea dikhabarkan tiada di apartment dia. So far Rhea melantik peguam hebat yang pernah dilantik oleh Sanjay Dutt untuk kes terrorist dan Salman Khan untuk kes langgar lari. Tak pasti duit yang digunakan Rhea adalah duit yang sama dicuri dari akaun bank Sushant atau kepunyaan dia sendiri. 

Image

Kakak sulung Sushant, Shweta Singh Kriti dah mula bersuara untuk dapatkan keadilan atas kematian Sushant. Dengan adanya FIR dari pihak keluarga Sushant, kes kematian Sushant mula dianggap serius dan dibincangkan di kebanyakan media rasmi di India. 

Wordless Wednesday : Kareena Kapoor Khan for Harper’s Bazaar India March 2020










Tuesday, 28 July 2020

Movie Review : Chashme Baddoor


Director : David Dhawan
Writer : Sajid-Farhad
Cast : Taapsee Pannu, Ali Zafar, Divyendu Sharma, Siddharth Narayan, Rishi Kapoor, Anupam Kher, Lilette Dubey, Bharati Achrekar
Production Company : Viacom 18 Motion Pictures
Distributor : ShowMaker Pictures
Genre : Slapstick Comedy 
Running Time : minutes
Release Date : 5 April 2013
Trailer :


Cerita bermula dengan Seema (Taapsee Pannu) yang dah fed up dengan desakan ayah dia (Anupam Kher) untuk berkahwin dengan pegawai askar, sama dengan karier ayah dia sebagai pegawai berpangkat besar.  Katanya civilian ramai yang pengecut sebab tu dia suka bermenantukan pegawai askar. Seema larikan diri dan tinggal dengan pakcik dan nenek dia (Bharati Achrekar) di Goa.

Dekat bandar Goa, Seema berjumpa dengan tiga sekawan, Siddharth Kashyap (Ali Zafar), Jai "Jomo" Lakhanpal (Siddharth Narayan) dan Omkar "Omi" Sharma (Divyenndu). Awalnya Jai dan Omi cuba untuk mengorat Seema tapi gagal. Bila plan diorang fail, masing-masing tak nak kalah brag dan menipu yang diorang berdua dah berjaya tackle Seema. Sid pula tak ambik port sebab dia lebih fokus dengan study tambah pula dia di tahun akhir.


Tapi Sid terserempak dengan Seema di restoran bila dia tersalah anggap yang Seema adalah anak kawan kepada ibu dia. Rupanya anak kawan ibu dia terlewat datang dan taknak pun berjumpa dengan Sid. Dari situ Sid dan Seema selesa berkawan dan bercinta. Tapi Sid mula buruk sangka bila Jai dan Omi bagitahu perkara buruk pasal Seema sebab cemburu tak dapat tackle dan sakit hati ‘cinta’ mereka ditolak.


Since genre movie ni slapstick comedy so jalan cerita Chashme Baddoor pun tak lah menarik sangat pun. Saja tengok sebab dah lama cari movie ni sebab Ali Zafar yang berlakon. Tambah pula lagu Dhichkyaaon Doom Doom tu lagu fav dari tahun 2013 dulu. Movie Chashme Baddoor ni movie remake dari movie lama, Chashme Buddoor tahun 1981 tapi sebab tak tengok movie original so tak boleh nak compare.

Chashme Buddoor / old - India Town Gifts

Watak Sid, Jai dan Omi dalam movie ni memang loser habis except Sid okay sikit sebab bijak dalam study dan tak kacau perempuan. Tapi most of the time memang melepak saja kerjanya padahal duduk rumah sewa. Tak faham jugak lah kenapa perlu buat 3 watak ni duduk menumpang dekat rumah  Miss Josephine (Lilette Dubey) tapi tak nak bayar sewa sampai setahun. Lepastu melepak dekat cafĂ© Joseph Furtado (Rishi Kapoor) tapi tak bayar langsung. Kalau tak ada duit dan masih pelajar kolej, kenapa tak stay dekat hostel je? Bila tengok movie ni zaman 2020 rasa macam toxic sangat jalan cerita dan karakter 3 pelakon utama ni.


Dialog dalam movie ni memang kerap mention nama pelakon untuk gambarkan situasi dalam babak tu. Kalau yang tak berapa layan movie Bollywood memang tak faham apa kaitannya tapi non-Bollywood fans mana yang akan layan movie ni entah. 

Rasanya ni movie kedua tengok lakonan Taapsee Pannu dalam genre comedy and I boleh buat kesimpulan yang Taapsee tak pandai berlakon movie komedi. Even worst, dia nampak kaku dan terlindung bila kongsi satu screen dengan Ali Zafar, Divyendu Sharma dan Siddharth Narayan ataupun Anupam Kher. Dia cuma jadi pasu bunga je. Wardrobe dia pun tak cantik. Some of them looks tacky. Walaupun ni movie debut dia tapi dari tahun 2011 lagi Taapsee dah aktif dalam industry movie Tamil dan antara pelakon wanita terbaik.


Nothing much for visual tapi music album dari duo Sajid-Wajid dengan barisan penyanyi hebat seperti Sonu Nigam, Ali Zafar, Shreya Ghoshal, Mika Singh dan Wajid memang syok nak layan sampai sekarang especially Dhichkyaaon Doom Doom dan Early Morning.


Movie Chashme Baddoor mungkin hit pada tahun 2013 dan antara movie yang Blockbuster sebab genre comedy but maybe it’s not my cup of tea. 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +0.5, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0 = 4.4 /10

Baca Entri Ni Jugak!