Friday, 31 July 2020

Sushant Singh Rajput's Death Case : Pendedahan Smita Parikh

31 Julai 2020, Smita Parikh, festival director antara yang pernah bekerja dengan Sushant Singh Rajput dalam industry dan juga merupakan kawan kepada keluarga Sushant buat pendedahan di Republic TV dalam interview bersama Arnab Goswami yang juga dihadiri oleh peguam keluarga Sushant dan juga Attoney General Bihar dan beberapa orang lagi journalist. 


1. Sushant Tak Depressed

Selama setahun bekerja dengan Sushant dan beberapa kali perjumpaan sebelum kematian Sushant, Smita bagitahu Sushant tak ada tanda-tanda depresi. Dia sihat dan aktif macam selalu. Smita tahu perbezaan kemurungan dan bipolar bila kawan satu team disahkan bipolar. 

2. 5 Kali Tukar Number

Smita bagitahu yang Sushant 5 kali tukar contact number dan Smita ada kelima-lima number tersebut. 

3. Paranormal Activity

Smita melawat rumah Sushant bulan Ogos 2019 dan persoalkan kenapa rumah Sushant tak banyak furniture macam sebelum ni. Rhea bagitahu dia kurangkan sebab ada paranormal activity dalam rumah tu. 

Smita bagitahu yang Rhea ada kawan baik lelaki tapi dah pun meninggal pada umur mereka 17 tahun. Sejak dari tu sesiapa yang buat jahat dekat Rhea akan meninggal. Previously, tukang masak dan orang gaji Sushant bagitahu yang Rhea ada amalkan ilmu hitam. 

4. Sushant Ketakutan Selepas Kematian Disha

Smita bagitahu keadaan Sushant makin teruk bila dia dapat tahu tentang kematian manager dia, Disha Salian. Mitu Singh yang datang ke rumah Sushant pada petang 8 Jun 2020, bagitahu Sushant mula anxious dan mention banyak kali 'Oh God Oh God, they will kill me'. 

Tapi Mitu Singh tak tahu apa yang adik dia tahu tentang kematian Disha ataupun apa-apa rahsia antara Sushant dengan Disha Salian. Dia cuma ulang 'mereka' akan datang cari dia. Sushant merayu supaya kakak dia stay dan jangan tinggalkan dia. 

5. Sushant Minta Bantuan Abang Ipar 

Abang ipar Sushant, suami kepada Priyanka Singh adalah pegawai polis so Sushant call dia minta tolong escort dia keluar dari Mumbai dan bawa ke Chandigarh. Dia takut ada yang datang nak bunuh dia. 

Dia nak berhenti dari industri dan pergi ke Chandigarh dan berkebun tanaman organik. 

6. 13 Jun 2020

Mitu terpaksa tinggalkan Sushant 13 Jun 2020 bila dia ada anak-anak yang perlu pergi ke sekolah dan Sushant makin okay. Mitu plan untuk keluar lunch dengan Sushant 14 Jun 2020 tapi malam 13 Jun 2020 Sushant tak jawab call dia sedangkan Siddarth Pithani bagitahu jam 1.30 pagi Sushant jumpa dia dekat bilik. So kenapa Sushant tak jawab call kakak dia? 

7. 14 Jun 2020

Mitu Singh cuma 15 minit dari rumah Sushant bila dia dapat call dari Siddharth Pithani bagitahu yang bilik Sushant terkunci dan Sushant tergantung dalam bilik dia. By the time Mitu sampai, mayat Sushant dah terbaring atas katil. 

8. Mana Jurnal Sushant? 

Smita tekankan dalam interview keberadaan 5 buah jurnal Sushant. Sushant akan tulis semuanya dalam jurnal dia tapi polis Mumbai tak pernah disclosed langsung isi jurnal tu walaupun hari kejadian ada 5 jurnal dibawa ke balai sebagai bahan bukti. 

9. Siddharth Pithani

Smita bagitahu dia ada hubungi Siddharth Pithani lepas tragedi 14 Jun 2020. Sid kata dia tak tahu apa-apa tapi Rhea tahu sebab Rhea yang jaga Sushant. Habis je on call dengan Sidharth Pithani, Rhea pula call bagitahu yang dia selalu suruh Sushant janji dengan dia jangan bunuh diri. 

"No. I used to make him promise that he will not commit suicide. He cannot do this" - Rhea

10. Gone Guy

Smita kata Mitu Singh bagitahu ada seorang lagi lelaki dalam rumah Sushant sepanjang dia di sana. Tapi sampai sekarang lelaki tu hilang. Ada yang syak 2 ambulans yang datang sebab ada dua kematian pada 14 Jun 2020. Could it be that guy? 

Sushant Singh Rajput's Death Case : Disha Salian

Disha Salian adalah manager kepada Sushant Singh Rajput tapi pada 8 Jun 2020, Disha dikhabarkan jatuh dari tingkat 14 dari tingkap apartment miliknya. Naratif yang sama digunakan bila Mumbai police bagitahu pada pihak media yang Disha mengalami kemurungan bila dapat tahu teman lelaki dia curang dengan pelakon perempuan di set drama. 


Family Disha tak boleh terima berita kematian ni dan minta untuk pihak polis buat siasatan sama ada Disha terjatuh ataupun memang terjun dari tingkap bilik dia sebab pada malam 8 Jun 2020, ada parti di rumah Disha. Teman lelaki Disha, Rohit Rai bagitahu pihak polis mereka berdua bergaduh selama sejam dalam bilik. 


Yang menjadi pertanyaan netizen bila kematian Disha dan Sushant lebih kurang sama bila malam sebelumnya ada party yang tidak tahu dihadiri oleh siapa dan dua-dua mempunya naratif kemurungan kemudiannya bunuh diri. 

1. Disha Busy Dengan Web Series


Beberapa hari sebelum kematian Disha, Sushant ada berbincang dengan Disha untuk next project which is a web series yang bernilai 14 crore. 

Sushant Singh Rajput condoles demise of former manager Disha ...

Tapi malangnya Sushant dapat berita Disha meninggal dan ucap takziah di IGstory. 

2. Statement berubah-ubah 


Pihak keluarga Disha minta siasatan dijalankan bila polis ubah statement dari terjatuh kepada terjun bangunan. Tapi sampai sekarang masih belum ada apa-apa update dari keluarga Disha. 

3. Disha & Sooraj Pancholi

Pelakon dalam movie Drive bagitahu dia ada contact Disha pada April 2019 dan bagitahu yang Disha tak sihat sebab tengah pregnant. 



Ramesh Khanna bagitahu yang Disha pergi ke parti Sooraj Pancholi di farmhouse dia. Yang menjadi perhatian bila Sooraj dan Sushant dikatakan pernah bergaduh dalam sebuah party. Tambah pula bila Sooraj sepatutnya berlakon dalam movie Drive tapi Dharma buat keputusan untuk ambil Sushant. There might or might not have professional rivalry between Sooraj and Sushant.

4. Update From Family

 

Tak lama selepas netizen persoalkan relationship Disha dan Sooraj, family Disha ambil keputusan untuk hormat perasaan mereka sekeluarga selepas kematian Disha. 

Since then tak ada lagi yang kaitkan kematian Sushant dengan Disha Salian. Tapi semalam ada pendedahan dari kawan Sushant yang kematian mereka berdua berkait rapat. Sebelum Disha, Krish Kapur, casting director movie Jalebi juga meninggal dalam keadaan misteri. 

Awalnya dia dikatakan meninggal disebabkan kemalangan tapi kemudiannya keluarga dia bagitahu Krish dijumpai meninggal di rumah disebabkan pendarahan teruk di bahagian kepala. 


Krish Kapur tak ada sebarang masalah kesihatan. Kenapa dia relate dengan kes ni? Sebab dia terlibat dengan #TheBhatts dan juga Rhea Chakraborty. Dua kematian misteri ni masih lagi menjadi tanda tanya. 

Sushant Singh Rajput's Death Case : Siddharth Pithani

Siddharth Pithani datang bekerja sebagai creative manager Sushant pada April 2019 dan mula rapat dengan Rhea Chakraborty. Sepanjang lockdown bermula Mac 2020, Siddharth Pithani dan Rhea aktif di social media bila dia jadi photographer dan edit semua video Rhea yang diorang shoot di rumah Sushant since both of them are his flatmates. 



Lepas 14 Jun 2020, susah untuk contact Rhea dan Siddharth Pithani bila dua-dua mula hilang dari social media. Beberapa hari lepas kematian Sushant, Mumbai police panggil Siddharth Pithani untuk disoal siasat tapi tak ada sebarang kenyataan yang dikeluarkan. Yang menimbulkan pertanyaan bila Siddharth Pithani dibenarkan untuk tinggal di Hyderabad sedangkan kes tengah berjalan. 

Image

Pada hari dia dipanggil ke balai polis, kepala Siddharth Pithani injured di bahagian tengah. Tapi tak ada wartawan yang tanya pasal tu langsung. Cuma netizen yang persoalkan tentang Siddharth Pithani. 

31 Julai 2020, Siddharth Pithani dipanggil untuk interview bersama Republic TV yang dikendalikan oleh Arnab Goswami. So these are details and some ehh questions arise :

1. Sushant jumpa Siddharth Pithani malam 13 Jun 2020

"He came to my room on the 13th night at around 1 AM and said, 'Budha, you haven't slept yet. Why?'. I asked him, 'Why haven't you slept?' and he said, 'I am just going off to sleep.' We wished each other Goodnight. The next morning, when I went down, Keshav told me that Sir is not opening the door. Dipesh and I, and we tried to knock the door to wake him up. We called the key maker, called his sister also immediately. She also left instantly. And when we opened the door, we found him in that state, hanging." - Siddarth Pithani on Republic TV interview, 31st July 2020. 

2. Siddharth Pithani call Mitu Singh

Dalam kronologi yang dikeluarkan oleh polis Mumbai, Mitu Singh dapat call dari rumah Sushant supaya datang sebab bilik Sushant terkunci dari dalam. So it was Siddharth Pithani yang call Mitu Singh. 

Question is, kenapa Siddharth Pithani tak call Rhea sebab dia menyewa di rumah tu dan supposedly ada kunci pendua. Rhea block number Sushant bukan number Siddharth Pithani so kenapa tak ada yang call Rhea? Mitu Singh dah try call Rhea guna hp Sushant sejak 8 Jun tapi tak dapat sebab Rhea dah block Sushant lepas keluar dari rumah. 

3. Hanya Siddharth Pithani nampak Sushant tergantung 


Siddharth Pithani claim hanya dia yang nampak Sushant tergantung pada hari kejadian. Which is totally nonsense sebab ikut kronologi kejadian, locksmith datang untuk buka pintu jadi kenapa orang pertama yang buka pintu tak nampak sedangkan katil terletak dekat dengan pintu. Buka je pintu terus nampak. Pada hari kejadian, ada Siddharth Pithani, orang gaji, tukang masak dan kakak Sushant. Jadi kenapa Siddharth Pithani sahaja yang nampak?

4. Siddharth Pithani yang turunkan mayat Sushant

Siddharth Pithani claim dia yang bawa turun mayat Sushant pada 14 Jun 2020 tanpa kehadiran sesiapa tapi agak kelakar sebab fizikal Sushant agak berbeza dengan Sid yang lebih kecil. Kawan ayah Sushant bagitahu yang badan Sushant berat sangat masa dia angkat untuk dibakar sebab dia dah mencecah 80kg. 

Lagi satu hal, kenapa masa dia turunkan mayat Sushant, Mitu Singh tak nampak? Kenapa orang lain tak nampak? Kain hijau yang Sushant guna untuk gantung diri dia ada kesan terkoyak dan bukannya dibuka ikatan. Jadi Siddharth Pithani guna alatan apa untuk potong kain tu? Kalau dia guna pisau, tukang masak mesti dah nampak sementara dia pergi ambil dekat dapur. 

5. Siddharth Pithani tak kenal Rhea Chakraborty

This is the most absurd claim made by Siddharth Pithani! 


6. Siddharth Pithani bagi 2 biji ubat kepada Sushant

Walaupun dia kata tak kenal Rhea tapi dia bagitahu yang dia bagi 2 biji ubat kepada Sushant setiap hari. Bila Arnab tanya ubat apa, dia pun tak tahu ubat apa. Dia cuma bagi sahaja ikut apa yang Dr. Kersi Chavda suruh. 

This is the most wtf statement. Duduk serumah, anggap Sushant macam abang tapi ubat apa yang Sushant ambil setiap hari pun dia tak tahu. Dari Mac sampai Jun!

7. Siddharth Pithani tak tahu Sushant depressed

Dalam interview dengan Arnab di Republic TV, Siddharth Pithani tak tahu yang Sushant kemurungan macam yang Rhea claimed sampai dah masuk tahap skizo. Tapi yang peliknya Siddharth Pithani kenal Dr. Kersi Chavda, doktor psikatri Sushant dari 2019? Kelakar kan?

7. Siddharth Pithani kata family Sushant paksa dia jadi saksi

Siddharth Pithani also mentioned that Sushant's family approached him to inquire about Rs. 15 crore transaction made to Rhea and asked him to give a statement. He said, "The family members called me and told me about Rs. 15 crore expense and told me to give the statement. I told the family that with all due respect I will only tell the truth. They asked me to come to Patna and I told them that I am in Hyderabad. Met Sushant the night before death, was with him since April 2019 till June 2020. I have no idea about the 15 crore theory." - Siddarth Pithani on Republic TV interview, 31st July 2020. 

Siddharth Pithani keluarkan statement yang keluarga Sushant harrassed dia by call supaya jadi saksi dalam kes mahkamah. This is a serious allegation sebab bila someone dipaksa dan diganggu untuk jadi saksi, boleh jadi kes jenayah. Tapi selagi Siddharth Pithani tak dapat buktikan kejadian tu, boleh jadi dia menipu. Polis boleh check log panggilan telefon dia kalau betul dia dapat call dari keluarga Sushant. 

Tak banyak yang Arnab dan Republic TV boleh dapat dari interview dengan Siddharth Pithani sebab dia lari lepas kena grill dengan Arnab. Dia buat macam tu lagi la orang syak. So sekarang ni ada dua statement bercanggah sebab Sandeep Singh kata dia yang pertama nampak bila pintu bilik dapat dibuka. Siddharth Pithani pun claim benda yang sama. Dua-dua penipu. Kenapa sushant hidup dengan manusia tak kenang budi macam ni :(

Thursday, 30 July 2020

Pengat Pisang, Resipi Mudah Sebagai Dessert Bersama Keluarga

Selalunya penghujung musim buah akan digantikan dengan musim tengkujuh. Tahun ni ramai yang tak termakan buah tambah pula sales pun menurun sebab PKP. Tahun ni nampak banyak je buah ada lagi dekat pokok. Kalau tahun sebelum ni dah hilang dah masa awal musim buah. 

Sebab tahun ni Raya Aidiladha meriah kan sebab dah boleh rentas negeri, boleh la habiskan buah yang ada dekat pokok. One of the easiest desserts recipe - Pengat Pisang. Dah la senang nak buat, bahan pun mudah je nak cari. Murah pulak tu. Makan panas-panas time hujan ni memang ummpphh! 


Resipi ni untuk 2-3 orang makan okay...

Bahan-bahan :

A:
- Pisang emas sesikat
- Gula Melaka 2 ketul
- Daun Pandan 2 helai
- Susu segar / santan (Ikut sukatan sendiri, nak pekat letak banyak)
- Air 2 cawan


B :
- Sagu
- Air 3 cawan

Cara Penyediaan : 

1. Panaskan pan untuk masak Bahan B. Didihkan air kemudian masukkan sagu sampai warna jernih. Kemudian basuh dan biarkan dia kembang.

2. Sementara tunggu Bahan B siap, didihkan air untuk sediakan Bahan A. Masukkan gula melaka dan daun pandan.

3. By the time gula melaka larut, pretty sure sagu pun dah kembang elok. So masukkan pisang dengan sagu. Tunggu dalam 5 minit supaya pisang serap air gula melaka.



4. Masukkan susu segar ataupun santan. Kalau masukkan santan, it is totally fine kalau masuk time suhu tengah panas atau menggelegak. Tapi kalau masuk susu segar kena kecilkan api dan biar suhu turun dulu. Sebab nanti susu pecah dan tak cantik.



5. Kacau sekejap then dah boleh hidang!


My close-up wasn't that nice sebab I gelojoh letak susu so don't repeat my mistake okay? Senang je kan nak buat? Kalau ahli keluarga ramai, tambah je lagi bahan. Tapi pencuci mulut ni bukannya orang nak makan banyak sangat.

Happy holiday everyone :)

Lirik Lagu Boneka - Ernie Zakri

Makin lama makin suka dengan lagu-lagu Ernie Zakri bila dia bersuara tentang penindasan terhadap wanita dalam lagu-lagu dia. 


“Ia berkisar tentang seorang wanita yang ditinggalkan kekasihnya tetapi dia sangat kuat dan tabah dalam menghadapi perpisahan tersebut kerana dia bukanlah ‘boneka’ yang boleh diperlakukan sesuka hati oleh mana-mana lelaki." - Ernie Zakri

Kudos to her team sebab berjaya bawa tema ni. Apart from lyric and song, MV dia pun kreatif dan bermain dengan warna. Untuk lagu kali ni Ernie siap ada dance. Teringat pulak dulu ada orang kata taknak pakai tudung sebab tak boleh menari lewlz Wany Hasrita & Ernie Zakri nailed it. 


LIRIK LAGU BONEKA 
Penyanyi: Ernie Zakri
Lirik : Omar K, Iqie Hugh & Firdaus Rahmat
Komposer : Omar K, Iqie Hugh & Firdaus Rahmay
Studio : Rocketfuel Network


Aku bukan mainan tuk kau permainkan sesuka hati mu sahaja
Aku bukan wanita yang mudah kau cela
Yang mudah kau dera jiwa

Prechorus:
Biarkan tertutup
Pintu kamu yang telah rapuh
Bukalah matamu
Takkan mekar bunga yang layu

Chorus:
Bukan boneka
Seperti apa yang engkau inginkan
Sesungguhnya aku tak sanggup
Sudah cukup
Tak perlu kau menyeksaku
Bukan boneka 
Seperti apa yang engkau mahukan
Sesungguhnya aku tak sanggup
Sudah cukup tak perlu kau terus membunuhku

Aku takkan mengalah
Dihempas godaan
Dihembus bisikan halusmu
Aku takkan berdiam
Membiar kau rasuk
Membiar kau ragut mimpiku

Bridge:
Takkan aku terikat
Dengan jari jemarimu 
Meracunkan cinta
Takkan aku lepaskan
Jiwaku yang selamanya
Mengharapkan cinta sempurna

Movie Review : KL Gangster Underworld - Rise to Power


Pengarah : Faisal Ishak & Shafiq Yusof
Penulis Skrip : Nazri Annuar
Pelakon : Beto Kusyairy, Ezzaty Abdullah, Hasnul Rahmat, Nabila Huda, Azhan Rani, Zahiril Adzim, Dynas Mokhtar, Daniella Sya, Amerul Affendi, Fezrul Khan, Jasmine Suraya Chin, A. Galak, Fikhree Bakar, Ridzuan Hashim, Tony Eusoff, Sharifah Sakinah
Genre : Aksi / Drama / Jenayah
Tarikh Tayangan : 19 September 2019
Syarikat Produksi : Skop Productions
Penyiaran : iflix
Trailer :



Spin-off dari drama KL Gangster Underworld menampilkan Madam Wong (Dynas Mokhtar) dengan flashback scene 10 tahun lepas dan menceritakan bagaimana Madam Wong dapat takluk Kuala Lumpur dan digelarkan “Ratu Bangsar” walaupun ramai lelaki yang kuat dan ganas terutamanya King (Ridzuan Hashim). Kalau dalam drama cuma ada mention nama sahaja, kali ni team production letak scene King yang berkuasa di Kuala Lumpur, sama seperti dalam filem KL Gangster 1. Ada juga cameo dari Mustapha Kamal dengan Zamarul Hisham. Mungkin watak-watak ni akan ada dalam musim kedua nanti. 


Movie KL Gangster Underworld - Rise to Power mengisahkan perebutan pengedaran arak di Lembah Klang antara kongsi-kongsi dan gangster di Kuala Lumpur. Kita dibawa untuk mengenal lebih sedikit tentang keluarga Madam Wong dan network yang dia guna untuk asah kuku supaya tajam. 

Ayah Zan (Hasnul Rahmat) pula masih muda lagi dalam dunia kongsi gelap ni. Perangai dia saling tak tumpah macam Shah (Beto Kusyairy) dalam drama. Kita tahu la macam mana Ayah Zan kenal benar dengan perangai anak dia yang sorang tu. Adi (Zahiril Adzim) pun macam ada ikut perangai gelojoh Ayah Zan waktu muda. Mungkin sebab tu Ayah Zan rapat dengan Adi. 


Rahsia yang Madam Wong bagitahu Ayah Zan di hujung episod dalam drama KL Gangster Underworld pun didedahkan dalam movie spin-off ni. Mark Francis, Pengarah Original Programming iflix kata team dia dah decide untuk buat series kedua dengan explore lebih lagi hubungan Ayah Zan dan Madam Wong. Mungkin spin-off movie ni cuma untuk test water dan bagi teaser untuk musim kedua. 


Bagus juga bila team production keluarkan movie ni sebab peminat franchise ni tak lupa watak-watak dan jalan cerita franchise KL Gangster Underworld. Since movie ni cuma ketengahkan kisah hidup Madam Wong, maka tak banyak lah scene Shah, Adi, ataupun Belut (Amerul Affendi). Tapi masing-masing tetap lakukan yang terbaik setiap kali muncul. 


Dalam movie KL Gangster Underworld - Rise to Power ada kemunculan Sharifah Sakinah sebagai Liyanna yang diamanahkan untuk jadi pengganti sementara Madam Wong sebab dia perlu ke Manila untuk selesaikan rahsia yang dia simpan dari semua orang. Dan rahsia ni mungkin akan dibawa ke Malaysia dalam drama musim kedua nanti supaya takhta dan kuasa Madam Wong kekal di atas. 


Jalan cerita yang jelas dengan lakonan mantap dari semua pelakon menghidupkan lagi suasana kehidupan kongsi gelap. Memang tepat pilihan director untuk letak Dynas sebagai central character bila dia mampu galas sepenuhnya dan immerse dalam karakter Madam Wong. Suka tengok Dynas converse dalam dialek Mandarin, English even Tagalog. Tak pasti diksi dan slang tu kena ataupun tak but for me, she did her best!


Oh brownie points for her gun fighting scene. Hopefully dalam drama musim kedua nanti dikembangkan lagi action stunt. Pakai body double pun okay sebab nak tengok kehebatan watak Madam Wong. Facial reaction and body language from Dynas pun mantap!

Kalau belum layan drama, jangan layan movie ni sebab pengarah bersilih ganti antara flashback dan present. Dan mungkin akan pening bila ada certain scene mention tentang strategi perang ataupun beberapa watak utama.


Overall team production did their best for this spin-off and yes taak sabar nak tunggu drama musim kedua walaupun mungkin terpaksa tunggu lama dari schedule asal dek kerana Covid-19. I wish franchise ni boleh wujudkan balik watak-watak dalam movie KL Gangster macam Ajib, Jai, Shark, Fadil, Malek, Zeti, Dragon dan lain-lain. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.8, 10. Personal Thought +0.8 = 8 /10

Meja Bertingkat Dari Shopee Dah Sampai! Berbaloi Beli!

Bulan lepas ada rezeki lebih hasil dari blog so guna duit tu untuk beli meja bertingkat sebagai self reward rajin update entry sampai banyak kali cecah target bulanan. Jealous jugak tengok orang lain dah ada workstation sendiri so kita pun buat jugak! 


Meja ni haruslah tak lain tak bukan beli dari Shopee lepas dah puas scroll cari yang mana berkenan di hati. Puas hati lepas baca review dan design meja ni terus add to cart dan bayar on the spot sebab order dari China for sure lah sebulan baru sampai. Memang dah target bulan Ogos dah ada workstation sendiri. 


Bila parcel sampai dekat office Selasa lepas memang happy lah sebab sampai sebelum Ogos. Tagline dia je macam tah pape. Laziness Is A Lifestyle?  I beli meja ni supaya lebih rajin update blog bukannya nak jadi makin malas haha

************************

'Apa tu?' 

'Meja'

'Amboi, semalam gaji, harini dah beli meja' 

Hshshshs

**************************

'Apa tu Ana? Tilam?'

'Meja lah haha' 

Balik tu terus buat projek bertukang dengan adik. Dalam parcel ni dah ada manual dengan screwdriver dan spanar dah. Dekat manual tu dah tunjuk berapa kuantiti semua barang yang dia bagi. Tapi silap kitorang tak asingkan dulu betul-betul sampai tertukar screw saiz D dengan K. 


Orang yang bodoh bertukang macam I dan pening kepala tengok manual dia bagi tu memang ambil masa lah. Makan masa sejam jugak lah. Itupun banyak kali adjust sana sini sebab tersilap pasang. 


Kalau buat macam dalam manual yang dia bagi tu tak susah pun tambah pula dia dah letak nat dengan lubang. Tinggal kita nak masukkan skru yang betul je. 


Siap pasang layer bawah tapi lepas dah siap pasang tu kena bukak balik sebab kitorang tersalah pasang. No wonder lah pelik sangat bila dah siap pasang. Sepatutnya layer atas dengan layer bawah tak boleh berlaga bila letak sama level. 


Bila dah pasang layer atas, pelik jugak kenapa skru ada yang hilang. Rupanya Bella dengan Loki main tolak sana sini. Nasib baik jumpa dekat bawah kerusi sebab skru tu panjang. Bila nak pasang, tak ketat pulak. Bila belek, salah saiz rupanya. Dah satu hal kena cari part mana yang silap letak skru. 


Bila dah jumpa baru perasan yang setiap skru berbeza kepala. Dah siap pasang baru perasan haha ada hati pulak tu nak kutuk seller tak bezakan betul-betul padahal diri sendiri yang salah. 





Dah siap pasang layer atas, terus pasang stopper dengan roda. Lepastu bawa masuk dalam bilik buku. Sebab bilik ni jarang guna so tak boleh la biar lama-lama tak guna kan? Nanti ada yang lain pulak guna hshshs


Sebelum nak adjust ketinggian each layer, test dulu ketinggian mana yang sesuai dengan level tangan. Kang kalau set tinggi sangat, lenguh pulak tangan masa menaip. Bila lenguh menaip mula la malas nak update blog. Pastu mula la nak pergi tidur.


Lepas dah set ketinggian, decorate la meja tu seadanya. Yang dekat gambar atas tu keadaan sekarang tapi tak habis deco lagi. Ah tu belakang kira lah sebab yang penting sekarang dah ada work station. Berbaloi lah beli meja ni sebab dengan harga RM150, boleh dapat board yang tebal dengan besi agak kuat jugak lah. Cuma tak puas hati dengan roda dia sebab kecil dan rendah sangat so bila bergerak tu dia macam sangkut-sangkut. Better angkat je daripada tolak guna roda. 

Anyway, thanks seller sebab tak bagi harapan palsu dan barang sampai dalam keadaan bagus dan selamat. Happy me, yeayyyyy!

Wednesday, 29 July 2020

Sushant Singh Rajput's Death Case : Ankita Lokhande

Kalau semalam pendedahan dibuat oleh keluarga Sushant, kali ni bekas kekasih Sushant tampil untuk tunjuk bukti Sushant dianiaya oleh Rhea Chakraborthy dan keluarga dia. Ankita bantu keluarga Sushant dengan bukti dari pihak dia dan juga bekas team Sushant yang managed dia dalam industry. Sushant tukar team pada Mei 2019 kepada team sama syarikat dengan Rhea. 

Why Sushant Singh Rajput and Ankita Lokhande broke up - entertainment

Sushant dan Ankita bercinta selama 6 tahun dan putus pada tahun 2017 tapi masih kekalkan hubungan yang baik. Turns out Sushant pernah minta pertolongan dari Ankita bila dia tak tahan dengan perangai Rhea yang kawal semua sampai dia hilang arah. Sushant contact Ankita masa filem Manikarnika release. 

1. Keluarga Rhea bermewah dengan duit Sushant

Dalam Whatsapp conversation yang didedahkan Ankita, Sushant bagitahu yang Rhea bawa mak dia, Sandhya Chakraborty datang rumah Sushant dan tinggal dekat sana tanpa persetujuan Sushant. Sushant bagitahu dia rimas dan tak suka dengan kehadiran Sandhya. 

Rhea bukan setakat guna credit card Sushant untuk shopping tapi paksa Sushant belikan kereta mewah untuk abang dia, Showik Chakraborty. 

2. Kawal Handphone

Tak cukup dengan tu, Rhea akan pastikan Sushant tak contact sesiapa terutamanya family Sushant. Semua personal conversation dia akan baca dan tapis. Setiap kali Sushant cuba contact orang luar, dia akan reset setting handphone dia supaya Rhea tak dapat trace. Rhea beli 3 high end smartphone dan akan pegang 2 smartphone kepunyaan Sushant setiap kali keluar dari rumah. 

Februari 2020, keluarga Sushant dah buat police report yang Sushant dalam bahaya tapi pihak polis endahkan sahaja. Ada juga blind item dedahkan yang semua orang perlu berurusan dengan Rhea sahaja dan banyak movie ditolak sampaikan Sushant tak ada langsung job tahun 2019. 

3. Tukar Team Sushant


Ramai yang tertanya-tanya kenapa Sushant berubah team management, berpindah ke flat yang rendah tahap keselamatan, tukar PR team dan juga bodyguard. Semuanya dilakukan oleh Rhea dan Sandhya tanpa kebenaran Sushant. Bila Sushant pertikaikan, Sandhya akan ugut akan malukan dia pada pihak media. 

4. Blackmail

Sushant dah fed up dengan perangai Rhea dan nak putuskan hubungan tapi Rhea ugut nak dedahkan pada media tentang medical report dia sepertimana yang keluarga Sushant nyatakan dalam FIR mereka pada pihak polis Patna. Imej Sushant dah buruk sejak 2018 bila rumours, blind items dan kontroversi #MeToo yang diterbitkan untuk jatuhkan supaya dia berundur dari Bollywood. 

Ankita bantu keluarga Sushant di Patna dengan tunjukkan bukti conversation di Whatsapp dan juga aliran wang dalam akaun bank Sushant. Ankita dah record statement di balai polis Bihar sebab tak puas hati dengan cara polis Mumbai jalankan siasatan untuk kes kematian Sushant. Setakat ni masih belum ada apa-apa statement dari Rhea dan keluarga. 

Sushant Singh Rajput's Death Case : KK Singh's FIR

Gempar bila akhirnya ayah Sushant, KK Singh failkan FIR di balai polis Patna. Katanya sebelum ni dah buat laporan di balai polis Mumbai tapi ditolak. Dalam FIR tersebut disenaraikan ketidakpuasan hati keluarga Sushant terhadap teman wanita Sushant, Rhea Chakraborty dan juga 5 orang lagi yang tidak didedahkan identitinya. 


Image

Image

Sebelum ni keluarga Sushant ambil keputusan untuk berdiam diri dan tunggu laporan akhir dari polis Mumbai tapi setelah sebulan, belum ada kronologi sah dan kenyataan berubah-ubah setiap kali ada pertanyaan dari netizen. 

Post image

Dalam FIR KK Singh, Rhea Chakraborthy didakwa di bawah 5 seksyen di bawah Akta Indian Penal Code antaranya : 

  • Indian Penal Code 306 - Abatement of suicide
  • Indian Penal Code 340 - Wrongfully to confine
  • Indian Penal Code 380 - Theft
  • Indian Penal Code 406 - Breach of Trust
  • Indian Penal Code 420 - Cheating and dishonestly
Antara pertuduhan yang dikemukakan oleh KK Singh di dalam FIR beliau : 

i. Pertuduhan Pertama

Terdapat Rs17crore di dalam akaun bank peribadi Sushant tapi Rs15crore telah dipindahkan ke akaun yang tiada kaitan dengan Sushant. 

Image

Pihak polis Mumbai dah keluarkan arahan akan siasat Rhea sebelum ni pada 19 Julai 2020 disebabkan aliran wang kepunyaan Sushant dan juga credit card dan bank details milik Sushant dikawal oleh Rhea. 

ii. Pertuduhan Kedua 

Pergaduhan antara Sushant dan Rhea bila Sushant ambil keputusan untuk berhenti berlakon dan beli tanah di Coorg untuk wujudkan ladang tanaman organik. Tapi Rhea ugut Sushant akan dedahkan medical details dan bagitahu semua orang yang Sushant sebenarnya depressed/gila. 

Polis Mumbai dedahkan Rhea keluar dari rumah Sushant pada 8 Jun dan Sushant akan call dia setiap malam. Kawan Sushant bagitahu media yang dia ada plan untuk beli tanah dan bercucuk tanam. 

iii. Pertuduhan Ketiga

Sebelum tahun 2019 Sushant tak ada masalah kesihatan mental tapi sejak kenal dengan Rhea, Sushant disahkan kemurungan klinikal. KK Singh persoalkan apa yang berlaku dalam masa 14 bulan sampai Sushant depressed, ambil ubat anti-depressant dan bunuh diri? 

KK Singh sebelum ni bagitahu media yang dia tak tahu langsung anak dia kemurungan. Abang ipar Sushant dedahkan yang perjanjian Sushant dengan keluarga sebelum join industry Bollywood, Sushant perlu buat health checkup 3 bulan sekali dengan trusted doctors. 

iv. Pertuduhan Keempat

Kenapa Rhea boleh bagi persetujuan kepada doktor untuk semua medical treatment Sushant sedangkan hanya keluarga sahaja yang layak bagi kebenaran dan persetujuan. Kawan malah teman wanita tak dibenarkan sama sekali. 


Rhea bawa Sushant berjumpa dengan Dr. Kersi yang mana merupakan kawan kepada Mahesh Bhatt. Kemungkinan besar Rhea bagitahu media yang Sushant denggi walhal dia masuk wad sebab overdose. 

v. Pertuduhan Kelima

KK Singh persoalkan kenapa Rhea tak pernah maklumkan pada keluarga langsung tentang kesihatan mental Sushant? Kenapa Rhea tinggalkan Sushant bersendirian kalau betul Sushant sakit dan simpan semua medical records Sushant. 

Mukesh Bhatt pada petang 14 Jun 2020 keluarkan kenyataan yang The Bhatts dah nampak Sushant sakit sama macam Parveen Babi - depressed dan skizo. The Bhatts dah advice Rhea untuk tinggalkan Sushant. 



Salah seorang kakak Sushant, Priyanka dan suami dia merupakan peguam di Supreme Court jadi tak mustahil kalau keluarga Sushant come up dengan pertuduhan-pertuduhan di bawah 5 seksyen Indian Penal Code. 4 orang pegawai polis Patna dah pergi ke balai polis Mumbai untuk collect 5 journal Sushant dan semua dokumen penting berkaitan dengan kes ni. 

Lepas FIR ni didedahkan oleh pihak media, Rhea dikhabarkan tiada di apartment dia. So far Rhea melantik peguam hebat yang pernah dilantik oleh Sanjay Dutt untuk kes terrorist dan Salman Khan untuk kes langgar lari. Tak pasti duit yang digunakan Rhea adalah duit yang sama dicuri dari akaun bank Sushant atau kepunyaan dia sendiri. 

Image

Kakak sulung Sushant, Shweta Singh Kriti dah mula bersuara untuk dapatkan keadilan atas kematian Sushant. Dengan adanya FIR dari pihak keluarga Sushant, kes kematian Sushant mula dianggap serius dan dibincangkan di kebanyakan media rasmi di India. 

Baca Entri Ni Jugak!