Movie Review : Raat Akeli Hai

Sunday, 2 August 2020


Director : Honey Trehan
Writer : Smita Singh
Cast : Nawazuddin Siddiqui, Radhika Apte, Nishant Dahiya, Aditya Srivastava, Shweta Tripathi, Tigmanshu Dhulia, Gyanendra Tripathi, Ila Arun, Shivani Raghuvanshi, Nitesh Kumar, Khalid Tyabji
Production Company : RSVP Movies
Distributor : Netflix
Genre : Mystery / Thriller / Crime
Running Time : 150 minutes
Release Date : 31 July 2020
Trailer :


Dalam kesibukan si ibu (Ila Arun) mencari jodoh untuk si anak gara-gara musim kahwin di pekan tersebut, si anak, Inspektor Jatil Yadav (Nawazuddin Siddiqui) diarahkan ke rumah Thakur Raghubeer Singh (Khalid Tyabji) bila mangsa dibunuh pada malam perkahwinannya. 


Suspek utama ada dalam rumah Thakur sendiri tapi siapa? Si isteri baru yang dulunya pelacur dan diangkat taraf menjadi isteri dan dapat semua harta? Radha (Radhika Apte) tak perlukan harta tu. Dia cintakan anak saudara Thakur, Vikram Singh (Nishant Dahiya). Inp. Jatil syak Radha berkomplot dengan Vikram kemudian bunuh Thakur bila kisah cinta mereka berdua dihidu. Harta Thakur banyak diwarisi oleh mereka berdua.Tambah pula malam tu Vikram yang bawa semua orang pergi ke kuil untuk upacara pooja. 


Vikram tolak teori Insp. Jatil sebab dia tak ada niat nak kahwin dengan Radha apatah lagi cintakan Radha. Dia akan berkahwin dengan tunang dia, anak kepada politician Munna Raja (Aditya Srivastava). Bab harta, Thakur sayang dia lebih dari anak sendiri dan bahagian dia lagi banyak dari anak Thakur. Apa bukti kukuh Vikram bunuh Thakur? Takkan hantu Thakur call Vikram jam 11.30 malam kalau Insp Jatil syak Vikram bunuh sebelum mereka semua pergi ke kuil jam 11 malam?


Jadi siapa yang bunuh Thakur dengan senapang dalam rumah yang penuh dengan orang tapi tak ada siapa pun yang dengar ataupun tahu? Bak kata Radha, dia boleh bunuh Thakur tapi dia tak terdesak untuk hidup lebih teruk bila Thakur tak ada untuk lindungi dia. Dunia dekat luar sana lebih kejam dari apa yang dia rasa sekarang. 


Jalan cerita Raat Akeli Hai lebih kurang sama dengan plot Knives Out but when we thought she’s the one who done it just like Marta Cabrera did, Honey Trehan proves otherwise. Pembunuh tu memang tak disangka langsung. Yang tak bestnya bila movie ni agak panjang dan perlahan unlike Knives Out bila kita enjoy tengok setiap scene sebab menghiburkan. 

Raat Akeli Hai lebih dark and intense tapi diselitkan juga scene komedi tapi tak lah menghiburkan pun sebab kita lebih nak tahu cerita di rumah Thakur. Tak faham kenapa perlu ada bibit percintaan antara dia dan dia, sebab tak menambah impak cerita pun. Flashback mereka berdua pun tak perlu sebab tak penting. 


Lakonan Nawazuddin bagus tapi Radhika biasa je. Rasanya tak perlu banyak karakter pun tak apa sebab Shweta Tripathi nampak tersia. Scene dia menjerit di hujung movie lepas Insp. Jatil dedahkan siapa pembunuh pun macam tak perlu. Scene nak justify kenapa buat perjanjian dengan Munna Raja pun tak perlu. 

Ada lagi beberapa watak lain yang saja ditambah untuk kelirukan audience. Tapi kekeliruan yang berkecamuk sebab tak membantu dalam kes ni pun. Cuma nama disebut-sebut dan mengganggu fokus. Even music album pun tak perlu sebab music score macam tak masuk je dengan situasi dan tak best. 


Raat Akeli Hai mungkin best bagi yang suka genre mystery tapi kalau dah biasa tengok movie negara luar tambah pula dah pernah tengok Knives Out, Raat Akeli Hai nampak mehhh but the twist is great sebab director berjaya rahsiakan si pembunuh. Lagi best kalau masa Insp. Jatil bawa kita cungkil misteri tu bersama dia dan bukannya dia tahu sorang-sorang especially masa dekat banglo rahsia Thakur. Overall, one time watch. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.3, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 6.6/10

Lirik Lagu JBKT - Drama Band

"Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakanlah, roh itu termasuk urusan Tuhan-ku, dan tidaklah kamu diberi pengetahuan melainkan sedikit".


Admire betul kerja dari Drama Band sejak single Babak Pertama keluar sebab lirik lagu mesti ada relate dengan kehidupan tambah lately suka lontarkan mesej sosial yang sarat. Drama Band kata intro music ni ada persamaan dengan lagu Makhluk Tuhan Paling Seksi- Mulan Jameela. Tapi sikit je lah. 

Overall walaupun lagu ni pendek lirik dia tapi senang betul nak melekat dekat kepala which is great sebab kata nasihat ni memang susah nak melekat kan so konsep repetitive tu memang sesuai lah dengan tema nasihat yang dibawa biar tersemat terus di telinga dan kepala. Great job Drama Band!



Lirik Lagu JBKT (Jangan Bikin Kerja Tuhan)

Penyanyi : Drama Band
Lagu : Aepul Roza, Daus SRK, Faeez Ikhwan, Syed Syahmir & Padel Lecki
Lirik : Aepul Roza
Studio : MVM Music

Yang kau sangka benar
Tak semestinya benar
Yang kau sangka salah
Tak selalunya salah

Kau tuai hasil benih tanaman akalmu
Sedangkan setitis yang dipinjamkan padamu

Jangan bikin kerja Tuhan
Jangan kata kau pusingkan
Jangan cuba kuasa Tuhan
Sedarlah diri wahai sang kuman
Ke tanah jua kau dipulangkan

Ada kata yang tak harus kita latahkan
Ada kerja yang tak harus kita sibukkan

Jangan bikin kerja Tuhan
Jangan kata kau pusingkan
Jangan cuba kuasa Tuhan
Sedarlah diri wahai sang kuman
Ke tanah jua kau dipulangkan

Benar dan salah bukan milik kita 2x

Jangan bikin kerja Tuhan
Jangan kata kau pusingkan
Jangan cuba kuasa Tuhan
Sedarlah diri wahai sang kuman

Jangan bikin kerja Tuhan
Jangan kata kau pusingkan
Jangan cuba kuasa Tuhan
Sedarlah diri wahai sang kuman
Ke tanah jua tempat yang engkau akan dipulangkan

Ke tanah jua kau dipulangkan


Btw, album Drama Band akan keluar Oktober tapi ikut gaya Aepul macam keluar Ogos je.

For Drama Band fans, please pray hard sikit keluar Ogos ye kekeke

Movie Review : The Kissing Booth 2


Director : Vince Marcello
Writer : Vince Marcello, Jay Arnold 
Cast : Joey King, Joel Courtney, Jacob Elordi, Maisie Richardson-Sellers, Taylor Zakhar Perez, Molly Ringwald, Meganne Young
Production Company : Komixx Entertainment
Distributor : Netflix
Genre : Teen / Romance
Running Time : 131 minutes
Release Date : 24 July, 2020
Trailer :



Just like the first, I’m watching The Kissing Booth 2 solely because of Noah. Hiks!

Kalau sebelum ni Elle Evans (Joey King) dan Lee Flynn (Joel Courtney) ada konflik sebab rule no. 9 – tak boleh bercinta dengan BFF’s siblings. Kali ni dalam sequel yang diadaptasikan dari novel The Kissing Booth 2 - Going The Distance karya Beth Reekles, konflik terjadi bila Rachel (Meganne Young) geram dengan Elle sebab asyik kacau daun. 


Elle pula dah set yang dia akan putus dengan Noah (Jacob Elordi) sooner or later sebab dia tak yakin pun relationship ni pergi jauh walaupun Noah totally into her and wants to make this works. Betul-betul dia nak putus even chat history dia dengan Noah pun tak wujud. Always a single text. Lagi goyah hubungan diorang bila Chloe (Maisie Richardson-Sellers) muncul dalam hidup Noah. Of course Elle jealous tambah pula bila dia jumpa earrings bawah katil Noah dan several times Noah kantoi menipu. 


So here comes the other hot guy in Elle’s life. Well, dalam sekolah tu sebenarnya. Finally Los Angeles have some hot guy. A hot guy. Marco V. Penas (Taylor Zakhar Perez). Tak cukup dengan hot, pandai main gitar, menari, sports pun dia tapau. And Noah just have a good face and body. Tssskkk


Remember when I said Lee quite possessive with Elle? Yupp, he stills have it walaupun dia dah ada Rachel. Jadi masalah bila dia nak Elle dengan Rachel both at the same time. Elle okay je kalau sorang-sorang pun sebab dia boleh je berkawan dengan sesiapa. Dengan Marco pun boleh ngam in just a split second. 

Same goes to Noah. Dalam banyak-banyak masa yang ada dalam dunia ni, kenapa nak text Elle waktu sekolah? I mean you have your classes and friends then go do what you have to do. Kenapa nak kacau Elle then buat dia serba salah nak reply ke tak. Boston dengan LA still dalam USA, timezone tu tak lah berbeza macam USA & Malaysia. Lepastu Noah buat cerita sedih dia dapat low grades dekat uni and I was like yeah Noah, go study! 


Sepatutnya Elle dah tak payah bingung nak pergi university mana dah sebab her future was set with Noah and Lee with Rachel. Oh come on takkan lah installment ketiga nanti Elle dengan Lee lagi? Kalau macam tu baik buat diorang jadi couple je instead of best friend. Seriously, both needs to grow up. Because we’re discussing university now, no longer teen craps at high school. But we have Neighbors so yupp, whatever Whites!

James Franco Pranks Brother With Fake Zac Efron Romance

Kinda weird bila mak Lee dengan Noah tak peruntukkan duit untuk Elle padahal duit diorang terlebih dari cukup untuk tanggung kos belajar Elle. I mean, Elle bakal menantu dia kan? So what’s the need for Elle and Marco practice bagai nak rak hari-hari untuk menang dance arcade competition? High school tu tak pernah bagi homework ke dekat students? Tak hairan lah kalau esei untuk entrance application macam karangan budak darjah 6. 


I was wondering Marco dengan Elle ada discuss tak kalau diorang menang, duit tu nak bahagi macam mana? Takkan dia buat charity 'just by talking to you' jugak? Screentime Marco kurang dalam sequel walaupun dia hot tapi macam Elle cakap lah, dia cuma snack. A hot snack though. The main dish is always Noah.

Awww cute!

Visual and music score are great. But hmmm airport dia sama structure dengan dance competition event. Cakap pasal airport, dalam The Kissing Booth 1, kita boleh tengok Elle berhenti dekat escalator tu je sebab ada guard yang jaga tapi dalam sequel tak ada wei. Dia boleh masuk dekat lounge then keluar. Just like that. Lepastu dah penat dari Kissing Booth pergi airport then pergi dekat gazebo. Kalau I jadi Elle memang maghoh dengan Noah. Nasib baik dalam movie ni tak ada traffic jam. 


Anyway, movie was okayish and I kinda prepared for The Kissing Booth 3. Well sebab Noah la of course tapi apa lagi nak sembang sebab Joey dengan Jacob dah putus IRL, watak Elle dengan Lee pun dah masuk university. Takkan dekat uni pun nak buat Kissing Booth lagi kot. Duhhh?

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.8, 6. Genre +0.6, 7. Themes +0.5, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0.4 = 5.8/10

Movie Review : Shakuntala Devi

Saturday, 1 August 2020


Director : Anu Menon
Writer : Anu Menon, Nayanika Mahtani, Ishita Moitra
Cast : Vidya Balan, Sanya Malhotra, Amit Sadh, Jisshu Sengupta, Sheeba Chaddha, Luca Calvani, Prakash Belawadi, Ipshita Chakraborty, Jiya Shah, Araina Nand
Production Company : Abundantia Entertainment, Sony Pictures Networks India, A Genius Films Production
Distributor : Prime Video
Genre : Biopic / Drama
Running Time : 127 minutes
Release Date : 31st July 2020
Trailer :


Berteraskan soalan ‘Mampukah genius membina keluarga?’, movie biopic yang diadaptasikan dari kisah hidup ‘Human Computer’, Shakuntala Devi (Vidya Balan) yang diceritakan dari perspektif anak perempuan tunggalnya, Anu (Sanya Malhotra). 

Shakuntala berasal dari Bangalore, datang dari keluarga miskin bila ayah dia merupakan seorang performer di sarkas. Dia selalu bawa Shakuntala (Araina Nand) bersama untuk perform tarot card. Dalam movie agak bercanggah bila ayah Shakuntala, Bishaw Mitra Mani (Prakash Belawadi) tak bekerja dan gunakan Shakuntala sebagai sole bread winner lepas mereka discover dia genius dalam Math.

Shakuntala sakit hati dengan mak dia (Ipshita Chakraborty) yang berdiam diri bila kakak dia, Sharda (Jiya Shah) sakit lalu meninggal. Rasa benci terhadap Bishaw makin membuak lepas dia pindah ke London disebabkan pada tanggapan dia, mereka cuma gunakan dia untuk dapat duit. Bercanggah dengan kisah sebenar bila Shakuntala dibawa ke London oleh ayah dia.


Mungkin jalan cerita ni sengaja dibikin dramatik supaya penonton lebih terkesan bila Shakuntala bawa diri ke London dan untuk mengangkat tema self-made woman dan feminis. Rasanya tak perlu sebab tema feminis dalam movie ni dah menonjolkan sisi egois Shakuntala bila dia juga buat benda yang sama pada Anu. Dan suka menyalahkan lelaki yang datang dalam hidup dia terutamanya Javier (Luca Calvani) dan Paritosh (Jisshu Sengupta).


Perjalanan Shakuntala sebagai Human Computer nampak menarik dengan visual yang cantik dan side effects which looks dreamy and magical supaya movie Math ni nampak best untuk ditonton bersama keluarga. Music album Shakuntala Devi yang digubah oleh duo Sachin–Jigar pun menambahkan lagi rencah movie ni. Jhilmil Piya is my fav!


Penceritaan movie Shakuntala Devi bersilih ganti antara dua generasi – Kisah Shakuntala Devi dan kisah Anu bersama suaminya, Ajay (Amit Sadh). Olahan Anu Menon nampak menarik sebab kita lebih faham perasaan Anu dari penceritaan dia. Lakonan Sanya Malhotra bagus everytime scene dia muncul dan bawa emosi yang sepatutnya. Sama juga dengan Amit Sadh. Both ada chemistry sebagai suami isteri. Vidya pula lebih kepada bawa karakter dia dalam watak Shakuntala. Disappointed.


Tapi bila Anu Menon letak scene Shakuntala beralih kepada astrologer dan politician kemudian halang Anu berjumpa dengan ayah dia, dekat situ nampak sisi jahat Shakuntala. Bila Shakuntala tahu Paritosh sebenarnya gay, dia buat research supaya lebih faham kehidupan dan perasaan homoseksual. Bukannya seperti yang digambarkan dalam movie ni bila Shakuntala tulis buku tentang homoseksual supaya nama dia naik dalam bidang penulisan.


Persoalan teras mampu tak genius membina keluarga – jawapannya mampu. Kita dapat tengok Shakuntala buat yang terbaik untuk Paritosh dan Anu. Cuma gaya penceritaan yang buatkan Shakuntala nampak egois, penipu dan manipulate keadaan. 

Tak faham dengan obsession feminism dari team production. Tak boleh ke kalau buat movie tu ikut cerita yang sebenar? Kalau watak tu flawed, then be it. We human have flaws. Sama macam Tarabai (Sheeba Chaddha) mentioned dalam scene dia. Dialog pun tak membantu bila banyak ayat yang berulang dan tekankan feminism.


Watak Shakuntala nampak lemah bila besarkan Anu, dan tak ada penjelasan kenapa dia buat macam tu, kita tak boleh nak connect dengan watak dia. Making the movie enjoyable but passable. One time watch. Nasib baik tak tayang dekat cinema sebab covid-19 since movie ni boleh kata tak akan dapat connect dengan male audience.

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.9, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.5 = 7.3/10

Blog Performance July 2020

Kalau bulan Jun sedih tengok statistik blog, bulan Julai nampak happy sikit lah. Happy banyak actually sebab adsense dah approved! Yeay me! Tambah pula bila dapat job dari luar negara lagi la rasa happy. Bila client suka dengan kerja kita, lagi bertambah semangat nak blogging. 

1. PV


Sejak ramai yang kena block tak boleh share link dekat Facebook, dah stop dah share movie review dekat group. Susah la PV nak cecah 1k. So far tak tahu lagi macam mana nak naikkan PV. Takut juga kalau kena block. 

Sekarang cuma blogwalking je lah itu pun jarang-jarang sebab tak sempat. Bulan Julai tak banyak cuti. Masa yang ada guna untuk update blog je. Bulan Jun target nak cecah 880k tapi tak kesampaian lah sebab mampu pergi 865k je. So for August, maybe 895k. 

2. Post


Bulan Julai tak ada langsung post movie review yang naik dalam popular post. Nasib baik ada entry lirik lagu jadi penyelamat traffic haha

3. Keywords



Please abaikan keyword yang tak senonoh tu. Gara-gara kes Sharifah Sakinah, galak pulak memasing cari post macam tu. Bulan lepas perasan ada yang search pasal sejarah permaisuri Jhansi. Mungkin baru lepas tengok movie Manikarnika. 




4. Audience

Lepas dah lama audience dari negara India hilang, sekarang dah muncul balik. Bila belek tengok dah nampak dah kenapa




Sebab entry webseries dan drama ada dekat first page! Happy sangat sebab tak expect boleh duduk dekat first page sebab selalunya website yang famous dekat India je selalunya. Lepas perasan Movie Review : Baaghi 2 selalu muncul dekat popular post, saja try Google rupanya dah ada dekat first page dah! Fuhhh!



Ni antara yang duduk dekat first page. So far yang ni je la cari sebab selalu muncul dekat keywords dan popular search bulan Julai. Even ada pembaca dari Indonesia komen dekat blog ni lepas baca movie review movie Melayu. Which is great lah because dah pergi international dan dah nampak pembaca kita suka baca apa. Tapi nak update movie Melayu tu yang malas sikit sebab tak banyak details boleh dapat. Movie Melayu pun tak banyak yang best. But we can try. 

5. Bilangan Entri

Bulan Jun tak semangat nak update entri sebab terkesan dengan kematian Sushant pada 14 Jun 2020 and the case still ongoing. Julai dah nampak progress boleh update sampai 66 post. Itupun sebab banyak entri makanan, lirik lagu dan Wordless Wednesday. Bulan ni nak try shoot sampai 70 entry dan banyakkan lagi Movie Review/Drama Review/Telemovie Review. 

Salam Aidiladha semua :)
31 Julai 2020, Smita Parikh, festival director antara yang pernah bekerja dengan Sushant Singh Rajput dalam industry dan juga merupakan kawan kepada keluarga Sushant buat pendedahan di Republic TV dalam interview bersama Arnab Goswami yang juga dihadiri oleh peguam keluarga Sushant dan juga Attoney General Bihar dan beberapa orang lagi journalist. 


1. Sushant Tak Depressed

Selama setahun bekerja dengan Sushant dan beberapa kali perjumpaan sebelum kematian Sushant, Smita bagitahu Sushant tak ada tanda-tanda depresi. Dia sihat dan aktif macam selalu. Smita tahu perbezaan kemurungan dan bipolar bila kawan satu team disahkan bipolar. 

2. 5 Kali Tukar Number

Smita bagitahu yang Sushant 5 kali tukar contact number dan Smita ada kelima-lima number tersebut. 

3. Paranormal Activity

Smita melawat rumah Sushant bulan Ogos 2019 dan persoalkan kenapa rumah Sushant tak banyak furniture macam sebelum ni. Rhea bagitahu dia kurangkan sebab ada paranormal activity dalam rumah tu. 

Smita bagitahu yang Rhea ada kawan baik lelaki tapi dah pun meninggal pada umur mereka 17 tahun. Sejak dari tu sesiapa yang buat jahat dekat Rhea akan meninggal. Previously, tukang masak dan orang gaji Sushant bagitahu yang Rhea ada amalkan ilmu hitam. 

4. Sushant Ketakutan Selepas Kematian Disha

Smita bagitahu keadaan Sushant makin teruk bila dia dapat tahu tentang kematian manager dia, Disha Salian. Mitu Singh yang datang ke rumah Sushant pada petang 8 Jun 2020, bagitahu Sushant mula anxious dan mention banyak kali 'Oh God Oh God, they will kill me'. 

Tapi Mitu Singh tak tahu apa yang adik dia tahu tentang kematian Disha ataupun apa-apa rahsia antara Sushant dengan Disha Salian. Dia cuma ulang 'mereka' akan datang cari dia. Sushant merayu supaya kakak dia stay dan jangan tinggalkan dia. 

5. Sushant Minta Bantuan Abang Ipar 

Abang ipar Sushant, suami kepada Priyanka Singh adalah pegawai polis so Sushant call dia minta tolong escort dia keluar dari Mumbai dan bawa ke Chandigarh. Dia takut ada yang datang nak bunuh dia. 

Dia nak berhenti dari industri dan pergi ke Chandigarh dan berkebun tanaman organik. 

6. 13 Jun 2020

Mitu terpaksa tinggalkan Sushant 13 Jun 2020 bila dia ada anak-anak yang perlu pergi ke sekolah dan Sushant makin okay. Mitu plan untuk keluar lunch dengan Sushant 14 Jun 2020 tapi malam 13 Jun 2020 Sushant tak jawab call dia sedangkan Siddarth Pithani bagitahu jam 1.30 pagi Sushant jumpa dia dekat bilik. So kenapa Sushant tak jawab call kakak dia? 

7. 14 Jun 2020

Mitu Singh cuma 15 minit dari rumah Sushant bila dia dapat call dari Siddharth Pithani bagitahu yang bilik Sushant terkunci dan Sushant tergantung dalam bilik dia. By the time Mitu sampai, mayat Sushant dah terbaring atas katil. 

8. Mana Jurnal Sushant? 

Smita tekankan dalam interview keberadaan 5 buah jurnal Sushant. Sushant akan tulis semuanya dalam jurnal dia tapi polis Mumbai tak pernah disclosed langsung isi jurnal tu walaupun hari kejadian ada 5 jurnal dibawa ke balai sebagai bahan bukti. 

9. Siddharth Pithani

Smita bagitahu dia ada hubungi Siddharth Pithani lepas tragedi 14 Jun 2020. Sid kata dia tak tahu apa-apa tapi Rhea tahu sebab Rhea yang jaga Sushant. Habis je on call dengan Sidharth Pithani, Rhea pula call bagitahu yang dia selalu suruh Sushant janji dengan dia jangan bunuh diri. 

"No. I used to make him promise that he will not commit suicide. He cannot do this" - Rhea

10. Gone Guy

Smita kata Mitu Singh bagitahu ada seorang lagi lelaki dalam rumah Sushant sepanjang dia di sana. Tapi sampai sekarang lelaki tu hilang. Ada yang syak 2 ambulans yang datang sebab ada dua kematian pada 14 Jun 2020. Could it be that guy? 
Disha Salian adalah manager kepada Sushant Singh Rajput tapi pada 8 Jun 2020, Disha dikhabarkan jatuh dari tingkat 14 dari tingkap apartment miliknya. Naratif yang sama digunakan bila Mumbai police bagitahu pada pihak media yang Disha mengalami kemurungan bila dapat tahu teman lelaki dia curang dengan pelakon perempuan di set drama. 


Family Disha tak boleh terima berita kematian ni dan minta untuk pihak polis buat siasatan sama ada Disha terjatuh ataupun memang terjun dari tingkap bilik dia sebab pada malam 8 Jun 2020, ada parti di rumah Disha. Teman lelaki Disha, Rohit Rai bagitahu pihak polis mereka berdua bergaduh selama sejam dalam bilik. 


Yang menjadi pertanyaan netizen bila kematian Disha dan Sushant lebih kurang sama bila malam sebelumnya ada party yang tidak tahu dihadiri oleh siapa dan dua-dua mempunya naratif kemurungan kemudiannya bunuh diri. 

1. Disha Busy Dengan Web Series


Beberapa hari sebelum kematian Disha, Sushant ada berbincang dengan Disha untuk next project which is a web series yang bernilai 14 crore. 

Sushant Singh Rajput condoles demise of former manager Disha ...

Tapi malangnya Sushant dapat berita Disha meninggal dan ucap takziah di IGstory. 

2. Statement berubah-ubah 


Pihak keluarga Disha minta siasatan dijalankan bila polis ubah statement dari terjatuh kepada terjun bangunan. Tapi sampai sekarang masih belum ada apa-apa update dari keluarga Disha. 

3. Disha & Sooraj Pancholi

Pelakon dalam movie Drive bagitahu dia ada contact Disha pada April 2019 dan bagitahu yang Disha tak sihat sebab tengah pregnant. 



Ramesh Khanna bagitahu yang Disha pergi ke parti Sooraj Pancholi di farmhouse dia. Yang menjadi perhatian bila Sooraj dan Sushant dikatakan pernah bergaduh dalam sebuah party. Tambah pula bila Sooraj sepatutnya berlakon dalam movie Drive tapi Dharma buat keputusan untuk ambil Sushant. There might or might not have professional rivalry between Sooraj and Sushant.

4. Update From Family

 

Tak lama selepas netizen persoalkan relationship Disha dan Sooraj, family Disha ambil keputusan untuk hormat perasaan mereka sekeluarga selepas kematian Disha. 

Since then tak ada lagi yang kaitkan kematian Sushant dengan Disha Salian. Tapi semalam ada pendedahan dari kawan Sushant yang kematian mereka berdua berkait rapat. Sebelum Disha, Krish Kapur, casting director movie Jalebi juga meninggal dalam keadaan misteri. 

Awalnya dia dikatakan meninggal disebabkan kemalangan tapi kemudiannya keluarga dia bagitahu Krish dijumpai meninggal di rumah disebabkan pendarahan teruk di bahagian kepala. 


Krish Kapur tak ada sebarang masalah kesihatan. Kenapa dia relate dengan kes ni? Sebab dia terlibat dengan #TheBhatts dan juga Rhea Chakraborty. Dua kematian misteri ni masih lagi menjadi tanda tanya. 
Siddharth Pithani datang bekerja sebagai creative manager Sushant pada April 2019 dan mula rapat dengan Rhea Chakraborty. Sepanjang lockdown bermula Mac 2020, Siddharth Pithani dan Rhea aktif di social media bila dia jadi photographer dan edit semua video Rhea yang diorang shoot di rumah Sushant since both of them are his flatmates. 



Lepas 14 Jun 2020, susah untuk contact Rhea dan Siddharth Pithani bila dua-dua mula hilang dari social media. Beberapa hari lepas kematian Sushant, Mumbai police panggil Siddharth Pithani untuk disoal siasat tapi tak ada sebarang kenyataan yang dikeluarkan. Yang menimbulkan pertanyaan bila Siddharth Pithani dibenarkan untuk tinggal di Hyderabad sedangkan kes tengah berjalan. 

Image

Pada hari dia dipanggil ke balai polis, kepala Siddharth Pithani injured di bahagian tengah. Tapi tak ada wartawan yang tanya pasal tu langsung. Cuma netizen yang persoalkan tentang Siddharth Pithani. 

31 Julai 2020, Siddharth Pithani dipanggil untuk interview bersama Republic TV yang dikendalikan oleh Arnab Goswami. So these are details and some ehh questions arise :

1. Sushant jumpa Siddharth Pithani malam 13 Jun 2020

"He came to my room on the 13th night at around 1 AM and said, 'Budha, you haven't slept yet. Why?'. I asked him, 'Why haven't you slept?' and he said, 'I am just going off to sleep.' We wished each other Goodnight. The next morning, when I went down, Keshav told me that Sir is not opening the door. Dipesh and I, and we tried to knock the door to wake him up. We called the key maker, called his sister also immediately. She also left instantly. And when we opened the door, we found him in that state, hanging." - Siddarth Pithani on Republic TV interview, 31st July 2020. 

2. Siddharth Pithani call Mitu Singh

Dalam kronologi yang dikeluarkan oleh polis Mumbai, Mitu Singh dapat call dari rumah Sushant supaya datang sebab bilik Sushant terkunci dari dalam. So it was Siddharth Pithani yang call Mitu Singh. 

Question is, kenapa Siddharth Pithani tak call Rhea sebab dia menyewa di rumah tu dan supposedly ada kunci pendua. Rhea block number Sushant bukan number Siddharth Pithani so kenapa tak ada yang call Rhea? Mitu Singh dah try call Rhea guna hp Sushant sejak 8 Jun tapi tak dapat sebab Rhea dah block Sushant lepas keluar dari rumah. 

3. Hanya Siddharth Pithani nampak Sushant tergantung 


Siddharth Pithani claim hanya dia yang nampak Sushant tergantung pada hari kejadian. Which is totally nonsense sebab ikut kronologi kejadian, locksmith datang untuk buka pintu jadi kenapa orang pertama yang buka pintu tak nampak sedangkan katil terletak dekat dengan pintu. Buka je pintu terus nampak. Pada hari kejadian, ada Siddharth Pithani, orang gaji, tukang masak dan kakak Sushant. Jadi kenapa Siddharth Pithani sahaja yang nampak?

4. Siddharth Pithani yang turunkan mayat Sushant

Siddharth Pithani claim dia yang bawa turun mayat Sushant pada 14 Jun 2020 tanpa kehadiran sesiapa tapi agak kelakar sebab fizikal Sushant agak berbeza dengan Sid yang lebih kecil. Kawan ayah Sushant bagitahu yang badan Sushant berat sangat masa dia angkat untuk dibakar sebab dia dah mencecah 80kg. 

Lagi satu hal, kenapa masa dia turunkan mayat Sushant, Mitu Singh tak nampak? Kenapa orang lain tak nampak? Kain hijau yang Sushant guna untuk gantung diri dia ada kesan terkoyak dan bukannya dibuka ikatan. Jadi Siddharth Pithani guna alatan apa untuk potong kain tu? Kalau dia guna pisau, tukang masak mesti dah nampak sementara dia pergi ambil dekat dapur. 

5. Siddharth Pithani tak kenal Rhea Chakraborty

This is the most absurd claim made by Siddharth Pithani! 


6. Siddharth Pithani bagi 2 biji ubat kepada Sushant

Walaupun dia kata tak kenal Rhea tapi dia bagitahu yang dia bagi 2 biji ubat kepada Sushant setiap hari. Bila Arnab tanya ubat apa, dia pun tak tahu ubat apa. Dia cuma bagi sahaja ikut apa yang Dr. Kersi Chavda suruh. 


This is the most wtf statement. Duduk serumah, anggap Sushant macam abang tapi ubat apa yang Sushant ambil setiap hari pun dia tak tahu. Dari Mac sampai Jun!

7. Siddharth Pithani tak tahu Sushant depressed

Dalam interview dengan Arnab di Republic TV, Siddharth Pithani tak tahu yang Sushant kemurungan macam yang Rhea claimed sampai dah masuk tahap skizo. Tapi yang peliknya Siddharth Pithani kenal Dr. Kersi Chavda, doktor psikatri Sushant dari 2019? Kelakar kan?

7. Siddharth Pithani kata family Sushant paksa dia jadi saksi


Siddharth Pithani also mentioned that Sushant's family approached him to inquire about Rs. 15 crore transaction made to Rhea and asked him to give a statement. He said, "The family members called me and told me about Rs. 15 crore expense and told me to give the statement. I told the family that with all due respect I will only tell the truth. They asked me to come to Patna and I told them that I am in Hyderabad. Met Sushant the night before death, was with him since April 2019 till June 2020. I have no idea about the 15 crore theory." - Siddarth Pithani on Republic TV interview, 31st July 2020. 

Siddharth Pithani keluarkan statement yang keluarga Sushant harrassed dia by call supaya jadi saksi dalam kes mahkamah. This is a serious allegation sebab bila someone dipaksa dan diganggu untuk jadi saksi, boleh jadi kes jenayah. Tapi selagi Siddharth Pithani tak dapat buktikan kejadian tu, boleh jadi dia menipu. Polis boleh check log panggilan telefon dia kalau betul dia dapat call dari keluarga Sushant. 

Tak banyak yang Arnab dan Republic TV boleh dapat dari interview dengan Siddharth Pithani sebab dia lari lepas kena grill dengan Arnab. Dia buat macam tu lagi la orang syak. So sekarang ni ada dua statement bercanggah sebab Sandeep Singh kata dia yang pertama nampak bila pintu bilik dapat dibuka. Siddharth Pithani pun claim benda yang sama. Dua-dua penipu. Kenapa sushant hidup dengan manusia tak kenang budi macam ni :(

Pengat Pisang, Resipi Mudah Sebagai Dessert Bersama Keluarga

Friday, 31 July 2020

Selalunya penghujung musim buah akan digantikan dengan musim tengkujuh. Tahun ni ramai yang tak termakan buah tambah pula sales pun menurun sebab PKP. Tahun ni nampak banyak je buah ada lagi dekat pokok. Kalau tahun sebelum ni dah hilang dah masa awal musim buah. 

Sebab tahun ni Raya Aidiladha meriah kan sebab dah boleh rentas negeri, boleh la habiskan buah yang ada dekat pokok. One of the easiest desserts recipe - Pengat Pisang. Dah la senang nak buat, bahan pun mudah je nak cari. Murah pulak tu. Makan panas-panas time hujan ni memang ummpphh! 


Resipi ni untuk 2-3 orang makan okay...

Bahan-bahan :

A:
- Pisang emas sesikat
- Gula Melaka 2 ketul
- Daun Pandan 2 helai
- Susu segar / santan (Ikut sukatan sendiri, nak pekat letak banyak)
- Air 2 cawan


B :
- Sagu
- Air 3 cawan

Cara Penyediaan : 

1. Panaskan pan untuk masak Bahan B. Didihkan air kemudian masukkan sagu sampai warna jernih. Kemudian basuh dan biarkan dia kembang.

2. Sementara tunggu Bahan B siap, didihkan air untuk sediakan Bahan A. Masukkan gula melaka dan daun pandan.

3. By the time gula melaka larut, pretty sure sagu pun dah kembang elok. So masukkan pisang dengan sagu. Tunggu dalam 5 minit supaya pisang serap air gula melaka.



4. Masukkan susu segar ataupun santan. Kalau masukkan santan, it is totally fine kalau masuk time suhu tengah panas atau menggelegak. Tapi kalau masuk susu segar kena kecilkan api dan biar suhu turun dulu. Sebab nanti susu pecah dan tak cantik.



5. Kacau sekejap then dah boleh hidang!


My close-up wasn't that nice sebab I gelojoh letak susu so don't repeat my mistake okay? Senang je kan nak buat? Kalau ahli keluarga ramai, tambah je lagi bahan. Tapi pencuci mulut ni bukannya orang nak makan banyak sangat.

Happy holiday everyone :)