Pintu Stadium Malawati Shah Alam

Monday, 27 March 2023

Masa tengok gambar Doyoung up dekat Twitter lepas habis konsert macam ehh berseni betul mat Korea ni. Dekat pintu pun boleh buat port bergambar. 



Dua gambar ni macam cantik, berseni je tengok tapi bila tengok gambar dekat bawah, facepalm teruk sebab pintu hodoh nauuuu



Tengok lah, dengan terkopak sana sini siap ada bekas salotep coklat dekat tengah tu. Macam mana dia boleh dapat idea nak bergambar dekat pintu stadium ni pun tak tahu padahal banyak lagi tempat lain boleh jadi port. 

Tak cukup dengan gambar, diorang bantai buat TikTok challenge jugak depan pintu rabak ni T.T

@yg_treasure_tiktok μ£Όλ¬Έν•˜μ‹  ‘띡띡땅땅’ λ‚˜μ™”μŠ΅λ‹ˆλ‹€ πŸ”” #νŠΈλ ˆμ € #TREASURE #μ΅œν˜„μ„ #CHOIHYUNSUK #μ§€ν›ˆ #JIHOON #λ„μ˜ #DOYOUNG ♬ 原聲 - ABCandE


HELLO Asia Tour 2023 | Menangis Dapat Jumpa TREASURE Depan Mata!

Sunday, 26 March 2023


Ever since Baby Cow bagitahu nak datang Malaysia tahun lepas, I dah excited nak join HELLO TOUR ASIA - TREASURE. It's gonna be a special event for me sebab TREASURE adalah idol group pertama yang I stan from the beginning walaupun terlepas nak join TEU-DAY tapi I dah pernah join konsert pertama, TRACE (2022).

Konsert Kpop pertama juga I pergi sebab sebelum ni rasa macam best lagi layan secara online but I changed my mind sebab vibe dekat konsert fizikal lagi best. Tiket dah beli, Teulight pun dah deko cantik, OOTD pun dah settle, beg nak letak barang apa pun semua dah siapkan. 

Seminggu sebelum konsert tu bukan setakat menghitung hari tapi rasa nervous jugak sebab what if things go south? Mana kita boleh nak agak kan kalau tiba-tiba sakit. Nak mengelakkan overthinking dan anxiety, I sibukkan diri dengan kerja dan event. Tapi minggu tu memang sibuk betul, nasib baik tak sakit. 

Sepatutnya HELLO Asia Tour ni start jam 6 petang tapi disebabkan YGE beli flight ticket awal sangat, terpaksalah anjak konsert ke jam 5.30 petang. Silap masa tu gerak pukul 3 petang sebab stuck dalam traffic satu hal, lepastu tak sempat nak bergambar dekat luar stadium pun. Sampai dekat Stadium Malawati Shah Alam, dekat bahagian bawah tu penuh dengan booth untuk unofficial merchandise TREASURE. 





Kebanyakannya tak berbaloi dibeli sebab dekat Shopee boleh dapat lagi murah, lagipun semua item ni kalau dibeli dekat TEUMEs, boleh dapat freebies. Kalau join cupsleeve event pun boleh dapat. Tapi ada jugak yang I beli sebab freebies era Jikjin hshshs

Dah settle tinjau dekat kawasan bawah, naik atas untuk cari port untuk bergambar sebab lighting tengah cantik but no luck sebab panas sangat. Port bergambar pun tak banyak sampaikan Teumes kena beratur panjang bawah panas terik untuk dapat sekeping gambar untuk Instagram. 


Memang tak lah nak beratur bawah panas, bazir duit je kalau kena migraine. Selain poster dan bunting untuk bergambar, ada booth under organizer yang jual official merchandise TREASURE dengan booth deposit bag besar. Ada tandas dengan surau juga. 

Lepas tengok ramai dah beratur, kitorang pun beratur je sebab taknak lambat masuk dalam. Lagipun awan dah mula gelap. Naya kalau tengah panas tiba-tiba lencun kena hujan. Konsert 3 jam, tu belum campur perjalanan balik ke rumah lagi. 


Kalau tengok dalam gambar, kebanyakan Teumes pakai baju warna putih dan biru sebab itu warna rasmi fandom TREASURE MAKER. Salah satu fan project juga lah untuk raikan kedatangan TREASURE ke Malaysia buat pertama kali. Lagi satu sebab YGE akan ambil video untuk Treasure Map World so kena lah pakai ikut tema. 

Tak lama pun beratur dekat kaunter untuk masuk dalam stadium sebab organizer buka line baru memandangkan line dah panjang. Masa dekat check-in counter tu, nampak banyak juga unofficial merchandise kena ambil dengan makcik RELA sebab katanya tak boleh bawa masuk dalam. Kalau tengok dekat terma dan syarat, tak ada pun organizer kata tak boleh. Pelik sebab ada kaunter benarkan bawa masuk, ada yang tak boleh. 

Lepastu dekat kaunter I tak dapat pun hand banner yang official fandom sediakan. Sepatutnya semua orang dapat sebab tu fan project untuk celebrate birthday Park Jihoon. Nasib baik I nampak dekat kaunter sebelah menggunung lagi hand banner, terus pergi dekat pakcik RELA mintak dua keping. 


I book seat PS1 South, row BB jadi dari pintu masuk kena berjalan sampai ke area belakang. Sepanjang perjalanan tu macam geram juga lah dengan organizer sebab ada banyak spot luas yang tak digunakan. Kenapa diorang tak letak bunting atau banner untuk bergambar dekat situ? Nak bergambar pun tak kisah kalau beratur panjang sebab terlindung dari matahari terik. 

Bila dah jumpa seat terus ambil gambar dekat spot cantik. To be honest, berbaloi juga lah beli seat harga RM800 sebab dekat dengan stage tapi kalau lenjan tiket VIP lagi seronok sebab boleh nampak TREASURE lagi dekat. Dekat seat I, sempat lah berkenalan dengan Teumes lain - Qistina dengan akak belakang seat. Sorry akak I dah tak ingat nama but if you're reading this, it was a pleasant moment to meet you. 



Dah puas bergambar, duduk dekat seat sementara tunggu konsert start. Tak lama lepastu skrin keluar MV Hello, beria lah semua menjerit sebab TREASURE dah nak muncul depan mata. Masa lagu HELLO tu I tak dengar pun suara TREASURE dalam MV yang ditayangkan sebab suara Teumes lagi kuat sing along ramai-ramai dari awal sampai habis. 

Bila keluar opening VCR memang riuh lah dengan suara orang menjerit, lagi bertambah kuat bila nampak ruang tengah stage tu dah dibuka. TREASURE dah line up dekat bawah stage sementara tunggu habis VCR. Habis je, TREASURE naik atas stage, menjerit kuat gila semua orang. I'm in tears sebab first time nampak depan mata. Fanboy dekat belakang pun menjerit kuat sebab excited. 

Jikjin adalah lagu pertama TREASURE. Part chorus tu semua orang sing along like wowww. Selama ni dengar dalam video je bunyi aksesori yang TREASURE pakai bila diorang menari on stage, kali ni dapat dengar sendiri bunyi aksesori berlaga dekat mic. Fakta ni penting sebab boleh bezakan idol kau nyanyi live ataupun miming. Happy dapat dengar adlibs Hyunsuk atas stage. It feels surreal to me! 

Masuk lagu Boy dah boleh nampak yang TREASURE kepanasan walhal baru lagu kedua. Muka Jeongwoo, Junghwan, berpeluh teruk sangat. Kemudian TREASURE sambung lagu I Love You. Happy dapat tengok choreo berguling dalam bulatan tu lepas tengok heart shape choreo untuk BOY. Syok lah siapa duduk dekat VIP sebab boleh nampak lagi jelas. Seat I nampak je tapi masih lagi kena bergantung dengan skrin. 


Habis opening performance, TREASURE tukar baju sementara Teumes layan VCR tentang perasaan TREASURE dapat debut lepas terpilih dalam survival show, YG TREASURE BOX (2018). Sedih masa tengok VCR tu sebab masa debut ada Mashiho dengan Yedam tapi dekat stadium ni ada OT10 je. Bersyukur tapi sedih bila teringat. 

Kecoh balik stadium bila TREASURE perform lagu Going Crazy, it's like MY Teumes anthem sebab suara semua kuat gila menyanyi lagu tu. Sambung dengan lagu Come To Me dan B.L.T. (Bling Like This) kemudiannya opening ment. Masa Come To Me tu happy sebab Asahi dengan Yoshi lambai dekat arah seat kitorang. Happy dapat tengok Dobby peluk Haruto depan mata awww. 

Sebelum ni tengok dekat TikTok je part Jihoon tarik suara tinggi untuk setiap lagu tapi kali ni dapat dengar sendiri and that feelings are amazing. Boleh nampak lah Jihoon ada improvement berbanding TRACE (2022) sebab sebelum ni nampak forced dan ada masanya cracked tapi kali ni smooth je. Comel masa TREASURE dengan TEUME menjerit 'Oh Yeah, TREASURE!' masa ada gap sebelum chorus BLT. 


Dekat opening ment tu boleh nampak semua dah penat sebab berpeluh teruk sangat. Tercungap masing-masing cari air especially Jihoon sebab dia tak biasa dengan cuaca panas. I tak tahu kenapa organizer tak tambah kipas dekat atas stage. Hyunsuk dah buka sebelah jaket sebab panas sangat. 

'Finally meet you. Kuala Lumpur Teume, are you ready to have a good time?!' - Yoshi

'Kuala Lumpur Teume, thank you so much for coming tonight! Let's rock and roll!!' - Haruto

'We going to show you guys so many things. Please look forward for our upcoming stages and let's have some fun together.' - Hyunsuk


Banyak speech yang I tak berapa dengar masa opening ment especially part Hyunsuk, Jihoon, Jongwoo dengan Junghwan sebab ramai fans yang menjerit kuat. Comel ya memasing sebut Kuala Lumpurrrr. Happy dapat tengok 'hmmmmm' Junkyu depan mata. Dulu menyampah sekarang suka haha. 

Habis je opening ment, TREASURE perform lagu Slowmotion. Antara part yang I nak sing along dekat konsert sebab lagu keramat. Lagu yang buat I decide 'this is it, I'm going to stan them'. Perasaan masa tu bercampur baur ye sebab dengar suara TREASURE bergabung dengan suara Teumes, it just so beautiful to describe with words. Cantik sangat Stadium Malawati dengan blue ocean Teulight. Terharu dengar Hyunsuk sebut 'My Maker' :')

Setiap kali lagu Slowmotion, Hyunsuk akan buka in-ear dia untuk dengar suara Teumes sebab tu kitorang menyanyi kuat gila supaya dia dengar. Muka dia terharu masa dengar Teumes nyanyi lagu Slowmotion tu aaaa priceless. That's my bias everyone! 


Sambung pula dengan lagu It's Okay, lagu healing yang comfort I masa kena Covid tahun lepas hshshs. Masa Hyunsuk jerit 'sing it together', haruslah semua semangat menyanyi sampai nak lawan high note Jihoon. Kuat ye semua jerit 'gwaenchanajil geoya!' masa tu. 

Masa VCR untuk fan pickup time, Teumes menyanyi lagu My Treasure sementara tunggu TREASURE sambung perform lagu HELLO. TREASURE muncul dekat VCR pun memasing menjerit kuat gila. Fanboy dekat belakang tak berhenti menjerit nama 'SO JUNGHWAN!!!'

Opening lagu HELLO, semua Teumes menjerit 'TREASURE, FOREVER!!!' lepastu menjerit 'dururu hoy!' lepas part intro. Fan project yang I nak claim sebagai berjaya. Kuat gila Teumes sing along lagu HELLO masa tu especially part chorus. Sayangnya Haruto buat body wave je sebab dekat Malaysia tak boleh selak sana sini. Cantik sangat masa crew tembak confetti lepas part bridge. 

Performance Clap! jadi cantik sebab confetti slowly turun. Happy dapat tengok Doyoung dengan Junkyu interact dengan fans. Lepastu Yoshi dengan Hyunsuk lambai dekat kitorang. Comelnya Hyunsuk! Lagu dah habis pun TREASURE ajak nyanyi lagi part yeah eh eh tu. Berbeza ye suara Asahi dalam studio dengan live. Dia macam lagi nyaring tapi sedap. 


Lepas lagu Clap!, Hyunsuk ajak Teumes tepuk sekali masa diorang nyanyi part chorus Clap sebab Asahi cipta lagu tu pun sebab nak fans tepuk tangan masa diorang perform. Masa pandemik dulu tak boleh nyanyi sekali jadi dia pun dapat ilham untuk buat lagu Clap! jadi fans boleh have fun sekali dengan cara tepuk tangan. Nasib pandemin dah habis jadi boleh lah kitorang nyanyi kuat-kuat sambil tepuk tangan ikut tempo. Bahagia betul Hyunsuk puji 'Mantap Betul!'

Habis sesi tepuk tangan, TREASURE perform lagu Darari dengan koreografi comel. Selain part chorus, part chiki bum dengan part Jongwoo memang kuat lah Teumes sing along. Boleh nampak muka Junkyu, Jihoon dengan Jeongwoo senyum dengar suara Teumes. Masa TREASURE nyanyi lagu Orange pun kuat jugak suara Teumes menyanyi sekali. Blue ocean bercampur dengan warna oren sebab Teulight berubah warna. Ramai menjerit lepas Park Jeongwoo tarik high note sebab tu part Mashiho. A bit sentimental lah bila lagu Orange ni keluar. 


Masa lagu Hold It In, TREASURE perform sambil duduk dekat tengah. Part I boleh nampak Yoshi, Doyoung dengan Jaehyuk. Handsome betul Yoshi, macam tengok anime di dunia nyata. Kuat gila kitorang menjerit bila Yoshi buat flying kiss dan lambai. Bergetar jantung bila dengar Hyunsuk nyanyi 'Naege jeonhwa georeojwoyo ppalli!' sebab lirik dia mendalam. 'Fan project yang kelima ialah buka flashlight bila sampai part Junkyu. 

Ment kedua memang riuh la stadium sebab Jaehyuk, Jeongwoo, Junkyu, Junghwan, Jihoon dengan Doyoung bagi pickupline sementara Asahi, Haruto, Hyunsuk dengan Yoshi pergi tukar baju untuk unit performance. 

Padu betul performance Thank You - Asahi ft Haruto sebab memasing macam telan CD walaupun ada part yang diorang tak dapat teruskan sebab panas. Semua orang tunggu part Asahi menjerit sambillari ke extended stage. 'MALAYSIA! SCREAM!!!' Part ni berharga untuk Teumes sebab Asahi akan jerit ikut nama tempat. Kalau tengok performance diorang dekat Korea tak syok lah sebab kita nak dengar TREASURE sebut nama Malaysia. Saya bangga jadi rakyat Malaysia!


Settle lagu Thank You, bersambung kepada lagu VolKno - Hyunsuk, Haruto & Yoshi. Masa ni stadium panas sebab banyak kali api keluar dekat stage. Mesti berpeluh VIP yang duduk dekat sebab kitorang dekat atas pun boleh rasa bahang tu. Yoshi campak jaket dia tapi staff sempat sambut sebelum jaket tu turun dekat fans. Anyway performance diorang memang mantap lah dengan energy yang high level. Yoshi jerit 'Hey yo MALAYSIA!' Power betul masa HyunHaYo lompat dari stage lepastu keluar bunga api. Best performance ever!

Lepas live band performance, TREASURE tukar persalinan serba hitam untuk lagu sexy MMM. Masa ni bertambah panas lah sebab performance ni ada api. Tapi panas panas api tu pun, panas lagi performance TREASURE sebab lagu MM tu tonjolkan side sexy diorang semua. Muka comel dah hilang dah. Part Haruto, Hyunsuk dengan Junghwan antara highlight untuk performance MMM. 

Bersambung pula dengan lagu cover Rythm Ta - iKON dengan Bang Bang Bang - Big Bang. Sebagai iKONIC, I puas hati dengan performance tu. Kira warm up lah sebelum jumpa iKON bulan 7 nanti. Masa lagu Bang Bang Bang, kuat gila Teumes menyanyi sebab kebanyakannya VIP. I pun baru je lepas karaoke lagu ni dengan Liyana so naik sheikh lah bila menyanyi dengan TREASURE. 

Habis cover performance ada ment ketiga. Masa ni tergelak sebab TREASURE sebab terima kash. Kitorang gelak kuat gila sebab TREASURE being so cute! You memang sangat cute so stop lah being so cute, you buat I hanyut. Masa show off body wave, Asahi kena buat dulu lepastu Teumesmenjerit nama Haruto untuk buat second body wave.

Jihoon masa ni dah tak boleh go sebab panas sangat jadi Hyunsuk yang banyak bercakap. Geram sebab Hyunsuk tease tadi tu last performance. Memang kitorang menjerit lah tak nak balik. 

'Kuala Lumpur Teume, did you like it?!' - Yoshi

'Teume, you know this is not the last right?' - Asahi


Sambung pula dengan lagu My Treasure dan lagu U. Masa lagu U, baby cow menjerit 'TEUME!! TERIMA KASH!!!' Kalau Dek Wawan kata terima kash then it's terima kash!! Bila stage dah gelap, fan project yang keenam, Teumes nyanyi lagu Going Crazy sampai 3 kali sementara tunggu encore session. 

TREASURE start dengan lagu Everyday, lagu yang dicipta khas untuk Teumes masa debut anniversary yang pertama. Happy ye dapat nyanyi special song ni sama-sama dengan TREASURE. Lepastu sambung pula lagu BFF yang comel jadi dapat lah tengok gaya comel TREASURE. Comel sangat Yoshi dengan Asahi. Hyunsuk pun comel dengan bunny beanie Loverboy. Berdekah tengok Asahi buat perangai sengal dia masa ni. Masa ni baru nampak Jeongwoo depan mata sebab dia datang belah kanan stage. 


Habis je performance terus Hyunsuk buat ayat sedih sebab konsert dah nak sampai ke penghujung. Terkejut Hyunsuk dengar fanboy menjerit nama Junkyu masa ni. Kuat betul sampai Junkyu segan. 

'Time flies when I'm singing to all of you. However, I will show you guys better performances so let's look for the next time with happiness. Alright? Thank you so much, I love ya!' - Hyunsuk

'Thank you for having us. Jumpa lagi!' - Jaehyuk

'My Treasure Maker, I got so much love today and energy from you guys.  I'm your Doyoung. You meant not to the world but the universe to me.' - Doyoung

'Thank you for your support. Take care and till we meet next time.' - Haruto


I tak dengar sangat pun apa yang Jeongwoo cakap sebab ramai fans menjerit bila sampai part dia. YG dah tahu lah fans siapa paling tinggi dekat sini. Semua gara-gara Nadhir Nasar lah sebab muka diorang sama. Baby Cow pun ramai fans sampai terkejut dia bila dengar semua menjerit. I yang bukan fans dia pun menjerit kuat sebab nak hype dek wawan punya pasal. Happy tengok muka comel dia. 

'I hope to see all of you again soon' - Junghwan


Habis je ment, organizer keluarkan kek untuk birthday Park Jihoon. Teumes nyanyi ramai-ramai birthday song untuk Paji. Dari muka penat tadi terus senyum sampai ke telinga. Dua kali dia lari berpusing dekat stage tu sebagai tanda terima kasih. 

Lepas bergambar dengan hand banner yang kitorang dapat masa masuk tu, TREASURE nyanyi lagu Darari Remix dengan Orange Remix. Comel tengok Junkyu dengan Junghwan main confetti panjang. Bila dah bye bye semua rasa macam tak puas sebab dah habis. Sepatutnya ada Encore 2 untuk lagu Thank You dengan Clap tapi sebab dah ambil masa keluarkan kek tu jadi organizer potong second encore. Berhuhu lah kitorang balik sebab tak dapat dengan Jeongwoo nyanyi chorus part Thank You. 


Sebelum keluar stadium kitorang bergambar lagi dekat dalam sampai lah organizer padam skrin sebab selagi tak padam selagi tu lah Teumes tak nak balik. Nak turun ambik confetti panjang tu tapi guard dah suruh balik sebab diorang nak kemas stadium. 

All in all I happy dapat jumpa TREASURE walaupun ada banyak kekurangan dari organizer even TREASURE minta maaf sebab tak dapat perform lebih lagi disebabkan cuaca panas. Bab panas tu memang totally salah organizer sebab kitorang dekat dalam tu pun memang rasa panas berbahang sangat dengan kena tipu tak dapat air dekat dalam. Imagine 3 jam tak dapat air padahal menjerit macam nak gila sampai Hyunsuk cakap suara MY Teumes tembus in-ear TREASURE. 


A bit sad sebab tak dapat jumpa moots I sebab datang lambat so konsert akan datang, kena datang pagi. Tapi next concert memang kena datang pagi pun sebab I nak beli tiket VIP. Berbaloi beli tiket tu sebab dapat jumpa TREASURE masa soundcheck. Nak menari sekali masa konsert pun takde hal sebab memang berdiri depan stage tu. 

Thank you TREASURE for coming to Malaysia, we do have so much fun that night. Let's create more memories together till we meet again next time. Love you guys :)

Movie Review | Jagat Arwah (2022)


Pengarah : Ruben Adrian
Penulis Skrip: M. Rino Sarjono, Ruben Adrian
Pelakon : Ari Irham, Cinta Laura, Oka Antara, Sheila Dara, Ganindra Bimo, Kiki Narendra, Abdurrahman Arif, Muhammad Khan
Syarikat Produksi: Visinema Pictures, Infinite Studios, Jagartha, Blibli, Astro Shaw
Pengedar: Visinema Pictures, Astro Shaw
Genre: Seram / Fantasi
Durasi Tayangan: 107 minit
Tarikh Tayangan: 27 Oktober 2022
Trailer :


Filem Jagat Arwah bermula apabila kematian Sukmo (Kiki Narendra) iaitu ayah kepada Raga (Ari Irham) yang didapati mencurigakan. Kemudian Raga mendapat tahu dia merupakan keturunan Aditya yang menjaga batu Jagat Arwah sejak 6 generasi. Raga adalah Aditya keenam yang mempunyai kuasa paling hebat yang mampu mengawal ruang dan masa. 

Dibantu kawan baik ayahnya, Pakcik Jaya (Oka Antara) yang juga mempunyai mata batin dan mempunyai pembantu Nonik (Cinta Laura), Raga berusaha mengendalikan kekuatan yang ada di dalam dirinya bermula di Hutan Kematian. Setiap keturunan Aditya mempunyai pengawal iaitu Genderuwo atau mesra dipanggil Dru (Ganindra Bimo) tapi kerana usia Raga yang muda, mereka sering berbalah.

 

Raga juga mula melihat Kunti (Sheila Dara) yang sentiasa mengekori dia ke mana saja sejak kecil. Kata Kunti, mereka berdua adalah jiwa yang terpisah dari kelahiran lampau namun Sukmo menghalang pertemuan mereka kerana Raga belum tahu identiti dia sebenar. Kunti juga sama seperti Nonik dan Dru, mempunyai kuasa yang tersendiri. 

Musuh mereka adalah raksasa yang membunuh Sukmo dan juga mempunyai niat jahat untuk merampas Jagat Arwah. Sebelum Raga mampu melawan raksasa tersebut, dia perlu tahu dan kawal kuasanya sendiri. Berjaya atau tidak, kena tengok lah filem ni. 


 Naskhah Jagat Arwah berlatarkan kehidupan penangkap hantu menerusi watak Sukmo dan Jaya yang bekerja secara sembunyi. Malah Raga juga tidak tahu pekerjaan bapaknya kerana Sukmo menyamar sebagai penjual ubat tradisional. Ikutkan Raga nak jadi penyanyi band tapi mahu atau tidak mahu, dia perlu galas tanggungjawab turun-temurun sejak Aditya pertama yang ditugaskan menjaga batu Jagat Arwah.

Seram tengok bila Kunti ikut Raga secara senyap dan sentiasa memerhatikan tindak-tanduk Raga setiap hari. Nasib baik lah dia bijak bertukar rupa lepas nampak Raga tenung muka wanita idealnya. Boleh kata filem Jagat Arwah tak lah seram walaupun ada kehadiran Kunti dan Genderuwo sebab Dru pun hantu yang cool dengan jaket kulit dan boot. 


Naskhah Jagat Arwah terbitan Visinema Pictures banyak bergantung dengan VFX dalam hampir kesemua babak. Semuanya tampak cantik dan kemas cuma sayangnya terlampau gelap untuk nampak apa yang berlaku. Macam babak Sukmo berlawan dengan raksasa di Gedung Aseng. Kemunculan Dru pertama kali pun macam terhad sebab pencahayaan yang kurang. 

Flow cerita Jagat Arwah yang perlu dijaga oleh keturunan Aditya ni lebih kurang sama dengan filem Satria Dewa: Gatotkaca (2022) dan juga Brahmastra (2022). Rasanya diambil dari cerita mitos yang sama sebab anutan agama yang sama. Penulis tak kembangkan dengan banyak dan secara terperinci pun dah boleh faham sebab I dah tengok dua filem tu tapi kalau sesiapa yang belum tengok pun boleh tangkap lah sebab plot dia simple je.


Cumanya ada loophole lah kenapa ada watak yang nak ambil kuasa Jagat Arwah sedangkan dia tahu Aditya Ketujuh ada kuasa yang lebih kuat dan banyak berbanding penjaga sebelumnya. Jaya ada sebut tentang ramalan jadi rasanya penulis akan cerita dekat sekuel sebab dekat hujung cerita ada watak antagonis makan petai berbincang tentang misi mereka seterusnya.
 
Kisah Raga mencari identiti diri sebagai Aditya nampak kurang menarik sebab perlahan dan tak faham apa yang dilalui untuk kawal kuasa tu. Mungkin sebab filem ni diadun dalam genre drama jadi tak banyak lah aksi yang menarik untukkita tengok. Kenapa Dru beria nak perlekehkan Raga pun nampak menjengkelkan sebab dia tak ada sebab pun untuk buat macam tu. Kelebihan Nonik dan Dru tak diserlahkan sepenuhnya dalam installment pertama. 


Banyak lagi perkara yang tak dikembangkan atau diolah dengan baik sampaikan banyak tertanya dari menerima. Pelik juga kenapa Raga nak bercinta dengan Kunti sedangkan dia perlu lahirkan Aditya kelapan. Ke dah tak ada Aditya kelapan sebab kuasa Jagat Arwah akan diserap sepenuhnya oleh Aditya Ketujuh? 

Excited nak tengok filem Jagat Arwah sebab ada Sheila Dara dengan Cinta Laura so hopefully sekuel nanti ada improvement. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.4, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.3 = 6/10

Director : Kim Jae-won, Kim Na-hyun
Writer : Ji Hyun-suk, Lee Jung-hwa
Presenter : Hong Jin-kyung, Lee Da-hee, Cho Kyu-hyun, Hanhae
Contestants: Shin Ji-yeon, Kang So-yeon, Ahn Ye-won, Song Ji-a, Kim Su-min, Seong Min-ji, Kim Hyeon-joong, Moon Se-hun, Kim Jun-sik, Choi Si-hun, Oh Jin-taek, Cha Hyun-seung
Production Company : JTBC
Distributor : Netflix
Genre : Reality television, Dating show, Variety show
Running Episodes : 8 episode (57–82 minutes per episode)
Release Date : 18 December 2021 
Trailer: 


Lepas tengok Single’s Inferno Season 2, mesti lah excited nak tengok Season 1 sebab format dating show terbitan JTBC ni menarik perhatian selain dari dapat cuci mata. Kalau dalam Season 2 ada ramai peserta yang merupakan bekas peserta Ratu Cantik, Season 1 pula kebanyakannya adalah model dan duta produk. 

Sama juga macam Season 2, semua peserta single’s Inferno perlu tinggal di Inferno, pulau terpencil dan masak sendiri mengikut kreativiti masing-masing. Dari awal lagi dah nampak yang Song Ji-a curi perhatian ramai jejaka di situ. Cara Ji-a macam Jennie Blackpink, jenis muka cantik bitchy savage face tapi manja bila bercakap. Comel bila dengar Ji-a gelak especially bila dia spend time dengan Hyeon-joong. 

Kalau dalam Season 2 invested tengok kisah cinta Jong-woo dengan Seul-ki, dalam Season 1 pula ada kisah cinta Moon Se-hoon dengan Shin Ji-yeon. Kelakar bila tengok Se-hoon patah hati sebab jiwa dia sensitif jadi semua presenter rasa kelakar bila dia duduk depan khemah pandang bintang merenung nasib mengenangkan Ji-yeon yang bahagia di Paradise. 

Kyuhyun paling terhibur sekali tengok perjalanan mencari cinta Se-hoon dalam Single’s Inferno Season 1 ni. Sementara Hong Jin-kyung pula terkejut dengan perubahan karakter Oh Jin-taek sejak dia pergi ke Paradise. Boleh tahan juga lah mulut manis dia mengayat peserta lain. Ji-yeon kata dia kelakar tapi tak tahu lah dekat mana kelakarnya tu. Mungkin masa diorang berborak dalam khemah tu banyak la kot Jin-taek buat kelakar sebab tak semua aktiviti peserta ditayangkan oleh editor. 

Season 1 kurang 2 episod berbanding Season 2, mungkin sebab rating tinggi dan feedback positif jadi produser tambah supaya banyak lagi interaksi yang boleh penonton tengok. Teringin nak tengok perkembangan antara Jun-sik dengan Ye-won sebab Jun-sik pendiam orangnya. Nak tahu juga macam mana dia buat pilihan dan kenapa dia pilih Ye-won. Comel tengok Jun-sik terkejut Hyun-seung bagitahu Ye-won antara gadis yang dekat dengan ideal type dia. Member dah la jarang bercakap tahu-tahu ada yang nak sailang.

Single’s Inferno Season 1 ni memang banyak plot twist sampaikan dekat Episod 9, masa peserta perempuan nak pilih sama ada nak terima proposal peserta lelaki pun boleh bikin terkejut. Dari awal sampai habis susah nak agak siapa yang akan pilih siapa walaupun kita nampak si A serasi dengan si B. 
Conversation diorang nampak real bukannya scripted jadi tak la terasa macam tengok show yang mengejar rating semata. Boleh nampak macam mana So-yeon stress dengan Jin-taek, Se-hoon tercalar ego bila So-yeon confront ataupun Si-hun yang jadi penjaga pintu sebab stress dengar Hyeon-joong cerita pasal Ji-a. 

Set dekat Inferno memang cantik lah dengan keindahan alam semulajadi tapi kesian lah dekat peserta sebab dah serupa masuk survival show instead of dating show. Se-hoon nak menyembang dengan Ji-yeon pun tak boleh lama sebab Ji-yeon asyik mengadu panas. Rasanya dekat Season 2, team production dah selesa sebab ternampak air mist dalam khemah peserta perempuan. 

Setiap kali tengok Single’s Inferno ni bukannya rasa sedih jadi single tapi sedih sebab gemuk. Body memasing tak nak kalah, nak pula masa Ye-won, Hyoon-joong dengan Se-hoon berjemur dekat pantai. Setiap pagi ada yang jogging dengan workout, makan pun sembang pasal protein apa semua. Selain kisah cinta, dapat juga inspirasi untuk jadi cantik. Tak sabar nak tengok Season 3 pulak nanti, hopefully lebih banyak interaksi, drama, game dan plot twist. 

p/s: Lepas dah habis show macam syok pula tengok karakter Ye-won. Chemistry dia dengan Hyun-seung pun attractive, tak terkejut kalau both of them bercinta. Eikksss comel!



1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 9.3/10

Director : Kim Jae-won, Kim Na-hyun
Writer : Ji Hyun-suk, Lee Jung-hwa
Presenter : Hong Jin-kyung, Lee Da-hee, Cho Kyu-hyun, Hanhae, 
Contestants: Lee Nadine, Shin Seul-ki, Park Se-jeong, Lee So-e, Choi Seo-eun, Lim Min-su, Choi Jong-woo, Jo Yoong-jae, Kim Han-bin, Shin Dong-woo, Kim Jin-young, Kim Se-jun
Production Company : JTBC
Distributor : Netflix
Genre : Reality television, Dating show, Variety show
Running Episodes : 10 episode (57–82 minutes per episode)
Release Date : 13 December 2022 – 10 January 2023
Trailer: 


I’m in torn nak buat review season 1 dulu atau terus proceed dengan Season 2 sebab I tengok ekor dulu baru tengok kepala. Kenapa boleh terjebak dengan Single’s Inferno ni? Sebab Instagram Reels! Setiap kali buka IG mesti ternampak video pasal Lee So-e dengan Kim Se-jun jadi favourite couple pilihan netizen. Bosan sangat tak tahu nak tengok apa, try lah tekan play untuk Season 2. 

Single’s Inferno adalah dating show di mana 12 orang peserta, 6 orang lelaki dan 6 orang perempuan ditempatkan di sebuah pulau tak jauh dari bandar Seoul. Di situ mereka perlu mengenali hati budi setiap peserta menurut kesukaan masing-masing. Semua peserta ditempatkan dalam khemah, berasingan lelaki dan perempuan, perlu memasak dan cari punca air sendiri. 

Kalau nak makan sedap dan tidur dengan selesa, peserta boleh pergi ke Paradise dengan syarat, pasangan tersebut perlu ada mutual consent. Kalau A pilih si B tapi si B pula pilih C, maka ketiga-tiganya terpaksa tinggal di Inferno. Sepanjang berada di Inferno, semua peserta tak boleh dedahkan umur dan pekerjaan tapi sekiranya dapat pergi ke Paradise, dua perkara tersebut boleh diceritakan kepada pasangan. 

Walaupun ada jumlah 12 orang peserta tapi tak semua pun datang dari awal, ada yang masuk lepas game kedua atau masuk hari ketujuh. Semua peserta perlu tinggal selama 9 hari di Inferno dan buat keputusan pada hari terakhir, siapa yang mereka akan pilih sebagai pasangan kekal. 

Kalau dari awal I tengok sebab So-e dengan Se-jun, tapi bila tengok Inferno, I rasa over betul drama So-e tu. Dari awal memang lah dia suka Yoong-jae tapi bukannya lelaki tu bagi harapan dekat dia pun sampai tak boleh move on. Baru kenal sehari dah rasa macam cinta mati. Faham lah soal hati dan perasaan tapi macam rimasnya asyik kena tengok dia menangis je. 

Dekat dalam Inferno ni paras rupa bukan masalah pun sebab semuanya cantik dan segak tapi tu lah, masing-masing ada ideal type yang tersendiri jadi orang yang kita nampak cantik, tak semestinya akan jadi rebutan ramai. Macam Han-bin tu handsome, ramah, pandai berbual tapi tak ada pun peserta perempuan yang approach. 

Editor pun main peranan penting dalam dating show ni sebab pandai pilih shot mana yang cantik dan tahu nak buat tv show Single’s Inferno nampak mendebarkan dan saspen. Shot paling hot haruslah masa Jin-young berjalan pergi ke pantai lepastu menang dalam game. Aura dia memang mencuri tumpuan semua orang. Tak boleh imagine kalau scene tu jadi depan mata, terkaku dan terpaku gamaknya. It just, wow. 

Bak kata presenter Kyuhyun Super Junior, dating show Single’s Inferno ni macam K-drama je feel dia sebab kisah cinta Jong-woo dengan Seul-ki dari awal sampai ke hujung. Invested teruk tengok Jong-woo sebab usaha dia nak tawan hati Seul-ki tu dah macam tengok movie Hindustan bila hero kalah dulu. Macam mana Rahul berlawan dengan Tangaballi untuk dapatkan cinta Meenamma dalam filem Chennai Express (2014), macam tu jugak lah Jong-woo dalam Inferno. Bila tengok Jong-woo, betul lah orang kata, kuasa cinta tu wujud. Happy bila tahu Jong-woo dengan Seul-ki masih lagi in relationship lepas keluar dari Single’s Inferno. 

Pasangan kedua favorite I, Yoong-jae dengan Seo-eun sebab dekat episode kedua dah boleh nampak Yoong-jae dengan Se-jeong dah locked together. Tapi bila Seo-eun berborak sekejap je dengan Yoong-jae, terus nampak chemistry diorang. Cinta tu macam tu lah, dah kenal lama tak bermaksud serasi. Soulmate datang baru 5 minit terus rasa berseri dunia. Sweet bila Yoong-jae bagitahu dia rasa kosong bila Seo-eun tak ada. Tempat yang best pun rasa hambar. 

Macam mana reaction presenter, macam tu lah jugak reaction dan perasaan I bila layan Single’s Inferno ni. Memang sesuai sangat lah produser bawa masuk Kyuhyun sebab dia suka layan K-drama. Mulut dia pun melaser jugak walaupun muka innocent. Beria kitorang menjerit setiap kali ada happy moments dekat Inferno. 

Suka jugak tengok Nadine dalam Single’s Inferno Season 2 ni sebab dia nampak macam naif tapi mulut dia bila membawang, boleh tahan pedas jugak. Accent dia pun comel sebab dia membesar di US so bila dia cakap Korea tu comel sebab ada pelat. Dah la cantik, kaya, pandai pulak tu. Overall, I memang enjoy layan Single’s Inferno Season 2, an emotional roller-coaster ride. 

Movie Review | Mantan Manten (2019)

Saturday, 25 March 2023


Pengarah : Farishad Latjuba 
Penulis Skrip: Farishad Latjuba, Jenny Jusuf
Pelakon : Atiqah Hasiholan, Arifin Putra, Tutie Kirana, Tio Pakusadewo, Marthino Lio, Oxcel, Dodit Mulyanto
Syarikat Produksi: Visinema Pictures, JD.ID, Kaskus
Pengedar: Visinema Pictures, Netflix
Genre: Drama
Durasi Tayangan: 102 minit
Tarikh Tayangan: 4 April 2019 
Trailer :


Mantan Manten mengisahkan tentang Yasnina Putri (Atiqah Hasiholan) yang kehilangan karier dalam dunia pelaburan setelah dikhianati oleh mentornya sendiri, Arifin Iskandar (Tio Pakusadewo). Di saat genting tersebut, tunangnya, Surya (Arifin Putra) malah menghilangkan diri. Habis semua hartanya disita untuk menanggung kerugian yang dialami. 

Kalau semalam Nina adalah orang yang paling bahagia, berada di puncak karier dan dilamar untuk menjadi isteri namun hari ni dunianya hancur sekelip mata. Nina pulang ke rumah anak yatim, tempat dia membesar dahulu. Lantas, Surya ke sana untuk pujuk Nina untuk jual rumah di Tawangmangu, satu-satunya aset kepunyaan Nina cuma belum tukar nama dan hak milik. 

Untuk urusan tersebut, Nina perlu berjumpa dengan Bu Marjanti (Tutie Kirana) yang merupakan seorang paes atau dukun kahwin. Bu Marjanti bersetuju untuk tukar hakmilik rumah tersebut namun dengan syarat, Nina perlu tinggal selama 3 bulan bersama dia dan belajar ilmu dukun yang dimilikinya. Menarik bila tengok Nina, wanita korporat berubah menjadi wanita yang lemah lembut berkhidmat untuk penduduk kampung tersebut.

Berlatarkan masyarakat Jawa, pengarah dan penulis Farishad Latjuba menyingkap kehidupan dukun perkahwinan yang penting peranannya dalam sebuah majlis perkahwinan. Masa Nina berjumpa dengan Bu Marjanti buat pertama kali, kita dapat tengok macam mana dukun tua tersebut hilangkan resah dan masalah si pengantin lelaki. 

Pertama kali tahu tentang kewujudan paes dalam masyarakat Jawa dari filem Mantan Manten ni. Peranan dia bermula dari menyolek pengantin, menyediakan semua kelengkapan perkahwinan sehinggalah memberi nasihat sampai lah selesai upacara, paes menyerahkan kembali tanggungjawab kepada ketua keluarga. 

Perspektif generasi muda haruslah sama seperti Nina yang beranggapan perkahwinan tu bertahan kalau kedua-dua pasangan ikut formula kehidupan rumah tangga yang sepatutnya tapi berbeza dengan pandangan Bu Marjanti. Penulis tak buat sesi perdebatan langsung walaupun cara kedua-dua generasi berbeza. Boleh nampak kenapa Bu Marjanti pilih Nina bila dia berjaya pujuk Ayu untuk teruskan juga perkahwinan tersebut. 

Sayangnya tak banyak pun pengalaman paes yang ditonjolkan dalam naskhah drama ini walaupun judulnya terarah pada dukun. Sepatutnya penulis highlight perjalanan Nina menjadi paes dan bukannya konflik lain seperti Surya atau Ardy (Marthino Lio). Kenapa Pak Arifin khianat Nina pun tak dijelaskan padahal boleh nampak mereka berdua rapat sejak Nina muda lagi. 

102 minit terasa tak cukup untuk menceritakan perjalanan tersebut disebabkan pace yang perlahan. Kenapa Nina dan Bu Marjanti boleh connect dalam mimpi pun tak diceritakan sebaiknya. Kisah cinta Nina dengan Surya pun lemah padahal chemistry antara pelakon dah kuat. Tak pasti kenapa penulis perlu masukkan plot twist, mungkin nak tonjolkan kekuatan Nina tapi rasanya tak perlu pun. 

Naskhah Mantan Manten bergantung kepada VFX untuk babak mimpi paes yang dialami oleh Nina dan Bu Marjanti. Tak lah nampak meyakinkan tapi tak lah juga nampak cela yang teruk. Suka tengok budaya perkahwinan masyarakat Jawa dan juga kebaya yang dikenakan oleh Nina dan Bu Marjanti.  Dinamik Atiqah Hasiholan dan Tutie Kirana juga kuat dan terlihat seolah-olah mereka berdua adalah gandingan ibu dan anak selama Nina belajar tentang ilmu dukun. Sedih bila tengok Nina mengamuk dapat tahu Bu Marjanti tak berterus-terang dengan dia. 

Filem Mantan Manten boleh jadi lebih menarik kalau penulis hanya fokus pada kisah paes daripada guna plot Nina berlawan dengan dunia tanpa kesudahan yang jelas pun. Boleh sangat kalau Nina cuma bercerita di mulut semasa berjumpa dengan Bu Marjanti. Naskhah Mantan Manten adalah percubaan yang menarik untuk mengekalkan budaya yang diwarisi turun-temurun. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.2 = 6.5/10

Movie Review | Cirkus (2023)


Director : Rohit Shetty
Writer : Yunus Sajawal  
Cast : Ranveer Singh, Pooja Hegde, Jacqueline Fernandez, Varun Sharma 
Production Companies : Rohit Shetty Productionz, T-Series Films  
Distributors : Reliance Entertainment, Netflix
Genre : Comedy  
Running Time : 138 minutes
Release Date : 23 December 2022 
Trailer :


Pada tahun 1994, Dr. Roy Jamnadas (Murali Sharma) cuba untuk jalankan eksperimen di mana cara seseorang dibesarkan yang membentuk peribadi individu dan bukannya pertalian darah. Jadi Dr. Roy pisahkan dua pasang kembar. Keluarga angkat dua pasang kembar tersebut bagi nama Joy dan Roy sebagai tanda penghargaan kepada Dr. Roy dan juga abangnya, Joy. 

Roy 1 (Ranveer Singh) dan Joy 1 (Varun Sharma) dibesarkan oleh keluarga yang mempunyai sarkas untuk menampung kehidupan mereka di Ooty. Sementara Roy 2 dan Joy 2 pula dibesarkan dalam keluarga peniaga yang kaya di Bangalore. 

Anehnya, Roy 1 mempunyai kekebalan terhadap elektrik dari kecil dan terkenal sebagai ‘The Electric Man’ sehingga lah dia besar, ambil alih perniagaan sarkas orang tuanya kemudian berkahwin dengan Mala (Pooja Hedge). Dan kerana Roy 2 adalah kembar Roy 1, maka dia lah yang merasai renjatan elektrik tersebut. Ramai yang takut untuk dekat dengan Roy 2 namun Bindu (Jacqueline Fernandez) sayang Roy 2 separuh mati. 

Kekecohan berlaku bila Roy 2 dan Joy 2 pergi ke Ooty untuk melawat ladang the kepunyaan keluarga. Dalam perjalanan mereka terjumpa dengan Momo (Siddhartha Jadhav), Mango (Ashish Warang) dan Chikki (Umakant Patil) yang ingin merompak wang tunai kepunyaan kembar tersebut. Dalam masa yang sama, ayah Bindu, Rai Bahadur (Sanjay Mishra) dan pembantunya mengintip Roy 2 sebab dia dapat tahu Roy 2 mempunyai isteri di Ooty. 

Naskhah Cirkus adalah adaptasi dari The Comedy of Errors oleh William Shakespeare dan sepertimana teater tersebut, filem komedi Rohit Shetty dipenuhi dengan komedi slapstick. Layan sebab nak tengok gandingan baru Ranveer Singh bersama Pooja Hedge dan Jacqueline Fernandez. Lagi satu sebab lagu Sun Zara dengan Current Laga Re hasil gubahan Amar Mohile best. 



Filem ni memang tak boleh tengok dengan serius lah sebab dari awal lagi pun dah merepek bila kembar yang diambil sebagai anak angkat tak sama langsung rupa dan fizikal. Merepek juga lah bila Dr. Roy nak buktikan teori dia betul sedangkan dia boleh nampak macam mana karakter dan peribadi anak yatim yang membesar di rumah anak yatim kepunyaan Joy daripada tunggu berpuluh tahun untuk tengok hasil dari dua buah keluarga. 

Sinematografi agak pelik lah dengan penggunaan warna yang striking sebab Ooty dah cantik dengan ladang teh dan kawasan pergunungan macam yang pernah dipamerkan dalam franchise Golmaal (2006-2017) dan Chennai Express (2014). Berbeza sangat dengan Cirkus, warna yang digunakan nampak tak sesuai langsung sampai hilang seronok nak layan sebab dah tahu shoot dekat set dan guna VFX. Tapi dalam lagu Sun Zara tu syok tengok part Bindu dengan Roy 2 sebab set ikut warna tema. Wardrobe untuk semua pelakon terikat pada latar tahun 70-an di mana kawasan bandar masih kuat dengan pengaruh Inggeris. 

Lakonan Ranveer Singh untuk filem komedi tak ada masalah pun sebab dia memang dah berpengalaman untuk genre ni cuma skrip lah yang bermasalah sampaikan filem jadi stretchy dan draggy. Ada masanya kelakar, ada masanya rasa tak sabar nak habis. Pooja dan Jacqueline masuk untuk jadi cantik sahaja jadi watak mereka tersangatlah minimal potensinya nak dibandingkan dengan Ranveer atau pelakon lain. Varun Sharma being Varun Sharma, annoying. Kehadiran Johny Lever pun tak membantu menaikkan elemen humor dalam Cirkus.

Bukan saja Cirkus jadi filem terpaling lemah untuk Ranveer Singh malah filem paling tak kelakar dari Rohit Shetty juga. Hopefully Rohit cari penulis skrip yang lebih baik dan spend lebih banyak masa untuk Simmba 2 dan filem-filem akan datang under franchise cop universe Rohit Shetty Productionz.

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0.2 = 5.3/10

Movie Review | Kuttey (2023)


Director: Aasmaan Bhardwaj
Writer: Aasmaan Bhardwaj, Vishal Bhardwaj  
Cast: Tabu, Arjun Kapoor, Naseeruddin Shah, Radhika Madan, Konkona Sen Sharma, Kumud Mishra, Shardul Bhardwaj 
Production Companies: Luv Films, T-Series Films, Vishal Bhardwaj Films  
Distributors: Yash Raj Films, Netflix 
Genre : Action / Thriller
Running Time: 108 minutes
Release Date: 13 January 2023  
Trailer :


Filem debut arahan Aasmaan Bhardwaj mengisahkan tentang pertembungan antara tiga kumpulan yang mempunyai misi yang sama iaitu mencuri Rs3 crore di dalam van sekuriti. Kisah bermula dengan watak Gopal Tiwari (Arjun Kapoor) dan Paaji (Kumud Mishra) yang perlukan Rs 2 crore untuk batalkan status digantung kerja selepas kantoi berurusan dengan Narayan Khobe (Naseeruddin Shah), tokan dadah terbesar di kawasan tersebut. 

Pammi (Tabu) pula nampak peluang untuk dapat duit yang banyak dari penjenayah yang hasilkan senapang secara haram. Dari kumpulan tersebut Pammi dapat tahu tentang van sekuriti yang sama. Pammi ugut Paaji untuk selesaikan hutang dengan bantu dia ambush van tersebut. 

Sementara dua kumpulan tersebut come up dengan plan masing-masing, Lovely (Radhika Madan) dengan kekasihnya, Danny Dandekar (Shardul Bhardwaj) secara tak sengaja ternampak peluang yang sama. Mereka terdengar perbualan Gopal Menyusun strategi di sebuah pub. Lovely dan Danny perlukan Rs2 crore untuk lari keluar dari India kerana hubungan mereka berdua tak mungkin direstui oleh Narayan. 

Filem dengan tema rompakan dalam genre black comedy macam ni dah banyak sangat di Bollywood. Setiap tahun memang akan ada genre dan tema yang sama cuma pengarah dan pelakonnya sahaja berbeza. Kali ni, naskhah sebegini dilahirkan oleh Aasman Bhardwaj, anak kepada pengarah terkenal. Vishal Bhardwaj yang pernah hasilkan Kaminey (2009). Dalam Kuttey, Aasman letak tribute kepada Kaminey dengan penggunaan lagu Dhan Te Nan. 



Sayangnya lagu Dhan Te Nan tak berjaya hidupkan vibe yangt sama dengan Kaminey sebab jalan cerita Kuttey tak kuat macam Kaminey. Jangankan cerita, lakonan pelakon utama, Arjun Kapoor pun tak sehebat Shahid Kapoor yang bawa watak kembar. 

Filem Kuttey mempunyai barisan pelakon yang berbakat even Arjun Kapoor pun bagus cuma watak dia tak develop dengan baik. Tabu nampak dangkal dalam babak kejar-mengejar pemandu van di kawasan perumahan tersebut. Entah kenapa nak kejar sedangkan boleh jimat dengan culik dia dan ugut untuk tidur saja dekat rumah. 

Masa tengok trailer dah excited tengok ada Konkona Sen Sharma, Naseeruddin Shah dan Radhika Madan tapi watak masing-masing tak dapat banyak screentime pun. Of course ketiga-tiganya menyerlah dengan baik dalam tempoh masa yang terhad tapi lagi best kan kalau dapat tengok watak diorang lebih lama. 

Di permulaan filem Kuttey watak Lakshmi Sharma (Konkona Sen Sharma) yang menceritakan tentang kisah si anjing, kambing dan juga singa. Jadi kita dah ada expectation yang filem Kuttey akan diolah sebagaimana kisah 3 binatang di dalam hutan tersebut, nak pula bila tajuknya Kuttey (Anjing) tapi bila dah habis cerita jadi macam tertanya-tanya sebab tak sama pun. Dah serupa dah lepas Gopal serang puak pengganas tapi bila muncul berita dari PM Narendra Modi tu terus hilang seronok dekat situ. Tapi tu lah, sama lah apa yang Pammi sembang dalam van dengan Harry (Ashish Vidyarthi).

‘One river, two lovers. The male scorpion on one side and the female on the other. Now how would they unite? And then, the male scorpion saw a frog on his side. He requested the frog to bring him to other side. The frog hesitated a bit and asked ‘what if you sting me on the way?’. The scorpion burst out laughing and said ‘Are you crazy? Use some logic. If I sting you, then I’ll drown along with you! Just bring me to the other side or my Juliet will give up one me.’ The frog felt bad for the scorpion. He let the scorpion climb on his back and jumped into the river. They must’ve reached halfway when the frog felt like someone had put a burning hot rocket up his ass. First, the hot and heavy venom of the scorpion. And them the cold intoxication of death. The frog left astounded. With his last breath he asked ‘What is the logic behind this?’ The scorpion muttered back and said ‘Fuck logic, this is my character!’ - Pammi

Walaupun naskhah Kuttey agak lemah pada skrip dan dialog tapi not bad pun nak layan secara santai. Pertama kali tengok Arjun Kapoor dengan Tabu dalam satu skrin dengan watak yang shady. Both of them ada potential untuk berlakon dalam movie action thriller yang lebih mantap atau genre psychology. Sinematografi Kuttey dari Farhad Ahmed Dehlvi menguatkan lagi naskhah Kuttey dengan music score yang menarik. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.8, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.5, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 6.4/10

ZEE5 and Viu Now Available on Both Astro Ultra and Ulti Boxes

Friday, 24 March 2023

Sebagai sebahagian daripada Pengalaman Astro Baharu, kami teruja mengalu-alukan ZEE5 dan Viu di Ultra dan Ulti Box untuk membawa lebih banyak hiburan global ke rumah dan peranti, meningkatkan jumlah keseluruhan aplikasi penstriman premium kami yang sedia ada di platform kami untuk yang kesepuluh. Mulai hari ini, para pelanggan Astro akan dapat mengakses kedua-dua aplikasi pada skrin TV mereka melalui Ultra dan Ulti Box atau peranti mudah alih untuk pengalaman on-the-go.

ZEE5 ialah platform kandungan Asia Selatan terbesar yang menawarkan pelbagai kandungan Bollywood dan Kollywood termasuk kandungan asli, filem, rancangan TV paling digemari daripada saluran Zee Network, siri pendek dan drama terkenal merentasi 18 bahasa (12 India dan 6 Antarabangsa) termasuk Hindi, Tamil, Bengali, Punjabi dan lain-lain, menjadikannya destinasi sempurna untuk peminat tegar hiburan India dan Asia Selatan.

Untuk kandungan eksklusif dan pengalaman bebas iklan, para pelanggan Astro boleh menambah langganan ZEE5 premium dengan hanya RM10.60/sebulan (RRP RM14.90) untuk strim semua rancangan kegemaran mereka seperti drama Tamil arahan pengarah filem popular R. Kannan, The Great Indian Kitchen; komedi romantik, Middle Class Love; rancangan komedi, Kanjoos Makhichoos, turut menjadi filem terakhir pelawak Raju Srivastav serta United Kacche yang dibintangi oleh Sunil Grover, Sapna Pabbi dan Nikhil Vijay.

Terkini, barisan aplikasi penstriman premium Astro termasuk BBC Player, beIN SPORTS CONNECT, Disney+ Hotstar, HBO GO, iQIYI, Netflix, TVBAnywhere+, Viu, ZEE5 dan aplikasi Astro GO yang percuma kepada semua pelanggan.

Dengan penambahan Viu pada Ulti Box, semua pelanggan Ulti Box boleh mula strim Viu Premium secara PERCUMA sehingga 8 Jun 2023 di Box mereka, www.viu.com atau aplikasi mudah alih Viu dan menikmati rancangan seperti Nenek Bongkok Tiga, Taxi Driver 2, The Secret Romantic Guesthouse dan Royal Doctor. Para pelanggan boleh membuka aplikasi Viu di Halaman Utama Box mereka dan strim semua rancangan kegemarannya.

Untuk mengakses aplikasi ZEE5 pada Ultra/Ulti Box, tekan "Home" pada alat kawalan jauh Astro dan pilih aplikasi tersebut di bawah pautan "Apps". Ikuti langkah pada skrin untuk menyambungkan akaun pada Box anda, dengan mengimbas kod QR dan log masuk ke akaun ZEE5. Setelah selesai, anda akan mempunyai akses kepada beribu-ribu kandungan di hujung jari anda!

Sama ada pada skrin TV melalui Ultra/Ulti Box atau dengan aplikasi mudah alih ZEE5 yang tersedia pada peranti Android atau IOS, anda boleh melanggan ZEE5 hari ini untuk penjimatan lebih baik dengan melayari www.astro.com.my/ZEE5.

‘Family Feud’ kini melebarkan sayapnya ke Malaysia, hanya di Astro. Setelah termeterai perjanjian mengadaptasi ‘Family Feud’ bersama Fremantle pada tahun lepas, Astro kini dalam proses menghasilkan tiga versi ‘Family Feud Malaysia’ yakni dalam Bahasa Melayu yang akan disiarkan di Astro Ria (Saluran 104), Bahasa Tamil yang akan disiarkan di saluran Astro Vinmeen (Saluran 202) dan Bahasa Inggeris yang akan disiarkan di Astro PRIMEtime (Saluran 704). Nama-nama besar pengacaraan di Malaysia, Nabil Ahmad (Bahasa Melayu), Dr J. Ram (Bahasa Tamil) dan Douglas Lim (Bahasa Inggeris) menggalas tugas hos ‘Family Feud Malaysia’ mengikut jejak langkah pelawak terkemuka Amerika Syarikat, Steve Harvey.  

Permainan ‘Family Feud Malaysia’ dimulakan dengan peserta pertama (Ketua Pasukan) dari kedua-dua buah kumpulan yang bertanding tampil di podium untuk menjawab soalan pertama. Peserta terpantas yang menekan buzzer akan memberikan jawapan terlebih dahulu. Jika jawapan yang diberikan berada di kedudukan teratas survey, ahli-ahli pasukan tersebut akan memberi jawapan susulan. Jika tidak, pasukan lawan akan cuba untuk memberi jawapan yang tertinggi untuk mengambil alih pusingan tersebut.  Jawapan-jawapan yang diberikan adalah berpandukan survey yang dibuat di kalangan 100 orang Malaysia. Pasukan yang menerima markah terbanyak akan mara ke pusingan Fast Money dan berpeluang untuk memenangi wang tunai RM5,000.00.

Astro sememangnya menyokong penghasilan kandungan hiburan berbentuk ‘gameshow’, malah mencipta format tersendiri seperti ‘All In To Win’ dan ‘The A Game’.

Terdapat sembilan episod istimewa berdurasi satu jam yang melibatkan para selebriti menjadi kapten untuk keluarga mereka iaitu ‘Celebrity Family Feud Malaysia’ yang bakal disiarkan setiap Isnin, 11 malam. Manakala terdapat 18 episod yang terdiri daripada peserta-peserta bukan selebriti (orang awam) yang berdurasi selama 30 minit yang akan ditayangkan setiap Selasa, 11 malam. 

Khas Aidilfitri ini, sembilan lagi episod bakal ditayangkan bermula 1 Syawal hinggal 9 Syawal, 12 tengah hari yang bakal membariskan barisan selebriti-selebriti dari program-program terbitan Astro seperti barisan-barisan pelakon ‘Projek High Council’, ‘Andai Itu Takdirnya’ dan ‘Isteri Halal’ serta alumni-alumni ‘Gegar Vaganza’ dan ‘Big Stage’ serta banyak lagi. Hasil kemenangan selebriti-selebriti ini akan didermakan kepada badan-badan kebajikan yang dipilih.

‘Family Feud Malaysia’ versi Bahasa Melayu akan ditayangkan pada setiap hari Isnin dan Selasa bermula 27 Mac 2023, jam 11.00 malam secara eksklusif di Astro Ria (Saluran 104). ‘Family Feud Malaysia’ versi Tamil akan ditayangkan pada Mei 2023 dan ‘Family Feud Malaysia’ versi Bahasa Inggeris pula bakal menemui penonton bermula September 2023 ini. ‘Family Feud Malaysia’ turut boleh distrim menerusi On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro GO untuk pilihan yang fleksibel. Dapatkan Pek Premium 1 untuk penjimatan hebat dengan hanya RM 99.99 sebulan untuk enam bulan pertama. Whatsapp “NAK ASTRO” ke 03-9543 3838 untuk menikmati ‘Family Feud Malaysia’ di Astro.

Azlin Reza Azmi - Naib Presiden Perniagaan Saluran Melayu Astro 

 “Seiring dengan misi syarikat sebagai destinasi hiburan utama untuk rakyat Malayisa, Astro giat memperluaskan kandungan terkini dan terbaharu untuk disajikan kepada para pelanggan kami. Kandungan-kandungan yang mahu kami berikan adalah premium dan berkualiti tinggi, setaraf dengan produksi-produksi antarabangsa yang lain. 

Malah dengan membawa game show terbesar di dunia, ‘Family Feud’ ke Malaysia, ia mampu memperkasakan tawaran-tawaran kami. Malah kami percaya bahawa dengan mengadaptasinya dalam pelbagai bahasa, kami mampu mengutamakan relevannya serta setiap hos mampu membawa gaya mereka tersendiri. Ketahanan serta populariti berpanjangan rancangan ini membuktikan bahawa penonton global amat meminati ‘gameshow’ seperti ini dan mereka sentiasa akan kembali untuk lebih lagi. 

Dengan menjadi yang pertama menggunakan teknologi XR, ia mampu memperbanyakkan lagi produksi ‘Family Feud Malaysia’ dan membolehkan kami memperluaskan produksi dalam beberapa vernakular. Astro sentiasa komited dalam memberikan pengalaman tontonan yang tiada tandingan untuk semua pelanggan kami. 

Kami harap keterujaan ini dapat dirasai para pelanggan tersedia ada serta bakal pelanggan kami. Bagi mereka yang meminati game show ‘Family Feud’, jangan lepaskan peluang ini untuk menonton versi Malaysia di kaca televisyen atau peranti anda.”