Wednesday, 19 June 2019

Sunny Deol, SRK & Darr

Kecoh bila video interview Sunny Deol dalam Aap Ki Adalat sembang pasal perang dingin Sunny Deol dengan SRK selama 16 tahun. Ramai yang tak tahu SRK dengan Sunny Deol ada sejarah lepas berlakon dalam movie Darr.


Movie pertama dan mungkin yang terakhir SRK dan Sunny Deol berlakon bersama, movie psycho-trhriller, Darr tahun 1993 di bawah arahan Yash Chopra.

Movie Darr antara movie yang naikkan nama SRK dalam industry filem Bollywood bila lakonan dia sebagai lelaki yang obses dengan crush dia sampai sanggup membunuh dipuji oleh critics dengan audience.



Ramai yang terkesan dengan lakonan SRK dalam movie Darr especially dialog KKKKKiran masa tu sampai tak perasan ada yang tengah sakit hati dengan movie Darr ni. Sunny Deol pula lakonkan watak seorang komando laut dan suami kepada Juhi Chawla.


Masa pembikinan movie ni, Sunny Deol tak puas hati dengan scene SRK tikam dia sebab watak dia seorang yang fit, well-trained commando tapi senang je kena serang dengan budak. Lagi sakit hati bila dia kena tikam bila dia memang aware dengan kehadiran SRK.


Dia bincang hal ni dengan Yash Chopra minta ubah scene tu sebab dia taknak watak commando dia nampak lembik onscreen tapi Yash Chopra tetap dengan keputusan dia.

Tak mampu nak yakinkan Yash Chopra untuk ubah skrip, Sunny genggam tangan sebab marah sangat dan masukkan dalam kocek seluar sampai tak perasan yang seluar dia terkoyak gara-gara tahan marah. Sebab kejadian ni staff dekat set Darr pun tak berani nak tegur Sunny Deol.


Dalam interview Filmfare dia kata dia tahu jalan cerita movie Darr tapi dia tak sangka director glorify watak SRK sampai ke tahap tenggelamkan watak hero bila Yash Chopra dengan SRK delete beberapa scene penting Sunny dalam movie tu.

‘I believe working with trust. Unfortunately we have many actors and stars who don’t function in this manner. Maybe that’s the way they want to get their stardom’

‘SRK got scared of me because he did wrong’

Masa dapat offer movie Darr, Sunny baru je lepas menang National Award, SRK pula baru berlakon dalam 2 movie –Deewana & Baazigar. Bila YRF approach Sunny untuk movie Darr, dia boleh pilih sama ada nak berlakon watak hero ataupun villain since dia antara top & highest paid actor.

SRK pulak terima watak villain tu lepas Aamir Khan dengan Ajay Devgn reject since both of them taknak tenggelam bila berlakon dengan Sunny Deol.


Lepas dari movie Darr, Sunny Deol tak pernah ditawarkan untuk berlakon dalam mana-mana movie di bawah produksi YRF sampai sekarang gara-gara pertikaikan scene SRK tikam dia tu.

Sunny pun tak nak bekerja dengan Yash Chopra sebab bagi dia Yash seorang yang mungkir janji dan khianat kepercayaan Sunny. Dia menyesal berlakon dalam movie Darr tapi dia terpaksa teruskan sebab dia respect kerja semua yang terlibat dalam movie tu.


Even dengan SRK pun Sunny dah tak bertegur sapa sebab Sunny kata dia dah malas nak bersosial dengan orang lain. Habis kerja dia balik rumah spend time dengan family.

Masa success party Yamla Pagla Deewana 1, Sunny invite semua top actor except SRK. Lepas 16 tahun perang dingin, Sunny dengan SRK berbaik balik.

Tuesday, 18 June 2019

Listerine Total Care Mouthwash

Dah lama dah beli mouthwash Listerine Total Care ni sebab ada promosi dekat Guardian. Selalunya pakai yang biasa punya tapi sebab harga murah kan, try la alih angin. 

Alih angin dia boleh buat menangis jugak lah sebab strong gila mouthwash ni. Kalau kumur lepas gosok gigi memang perit kemain mulut. 


Lama jugak lah nak habiskan satu botol besar ni nak pulak promosi tu ada dua botol besar. Memang redho dan hadap je lah kumur guna flavor ni. 

Bab long lasting fresh breath tu betul la kot sebab mulut pijar lepas kumur, memang tak daya nak makan lepas pijar tu beransur reda. 

Kalau ada ulser ataupun luka memang cari nahas kumur mulut dengan flavor ni. Not recommended at all untuk beli flavor ni tapi kalau yang suka jenis berangin mencucuk macam ni boleh la try. 

Mee Gila, Subang Bestari

Dah banyak kali dah dengar officemate dok menyebut pasal Mee Gila ni bila sembang pasal nak makan dekat mana. Bukan sorang tapi dua orang dok pot pet pasal best makan dekat Mee Gila. 


Since hari ni tak tahu nak makan apa, my sister Waze la Mee Gila ni dekat mana. Dekat je rupanya, tepi jalan dekat dengan Caltex. 

Kitorang pergi lepas Maghrib so kedai kosong, boleh la nak mengada sembang itu ini dengan staff restoran tu. Sebab nama menu dia unik jugak lah. 



Tengok dekat FB ramai yang recommend Mee Gila ni so kitorang order la 2 pax Mee Gila, Teh Madu Buih dengan Green Tea. 

Well the decoration quite nice tapi bab nak bergambar tu kena pandai lah cari port ada lighting cantik. Kalau siang mungkin ngam nak bergambar. 



Tak payah tunggu lama pun la sebab tak ada customer lain plus kitorang order pun satu menu je. Takut nak order banyak sebab officemates dah cakap portion dia banyak. 


Mee gila dia sebesen dia bagi dengan senduk sekali. Mee dia biasa je, nothing special pun. Kalau nak sedap, letak sambal berlada tu tapi hujung sudu je la sebab pedas kemain. 



Kuah kicap dia just nice, tak la pekat sangat kicapnya. Bahan lain ada ayam, meatball, kacang tumbuk, taugeh dengan sawi. Okay lah not bad lah cuma tak tahu apa yang gila. Mungkin sebab dia serve dalam bekas besar.

Paling best, Teh Madu Buih dia sebab pekat sedap cumaaaa I bukan peminat aiskrim vanilla. Nasib aiskrim tak sempat nak cair sebelum habiskan teh tu.


 Overall not bad lah nak lepak santai makan dekat sini sebab kawasan dia bersih, parking lot banyak, staff service pun terbaik cuma menu je lah kena banyakkan lagi sebab mee gila tak la ummph mana sampai orang nak tergilakan untuk datang balik.

Sunday, 16 June 2019

Segmen 9 Juta Special Bloglist

Segmen 9 Juta Special Bloglist

3 First Impression Orang Terhadap Seorang Pana

1. Sombong

Kalau keluar rumah memang suka pakai muka sombong dan malas nak bergaul dengan orang. Buat hal sendiri je sampai datang mood nak menyembang. Sebab kalau dah menyembang dia dah tak boleh nak stop dah. 

2. Garang

Dah nama pun anak sulung so dah terbiasa jadi garang. Tapi yang buat orang salah faham bila kita sembang guna high tone padahal sembang biasa ja. Utagha kannn...

3. Mudah Terhibur

Memang mudah sangat tapi kalau lawak hambar yang repetitive tu dah tak mampu dah nak layan. 

Selamat bersegmen guys, tarikh tutup 4 Julai nanti. So klik banner dekat atas untuk join.

Lirik Lagu Bukan Cinta Aku - Dinie & Khai

Siapa yang layan drama Bukan Cinta Aku lakonan Janna Nick, Baim Wong, Syafiq Kyle dan Mimi Lana mesti syok layan OST under production Kelarai Sakti dengan Fizo Omar Creative ni.


Lagu genre balada yang dicipta oleh L.Y dan Baiduri, dinyanyikan oleh penyanyi duo baru Dinie & Khai. Lagu best, suara Dinie pun best. Music part awal macam lagu Kehilangan - Firman which is my fav song as well.

Yang belum dengar, boleh dengar dekat sini


Artis : Dinie & Khai
Tajuk Lagu : Bukan Cinta Aku
Komposer :  L.Y. (Kelarai Sakti Publishing Sdn Bhd) 
Penulis Lirik : Baiduri (Kelarai Sakti Publishing Sdn Bhd)

Andai kau cinta kepadanya
Jagalah dia sepenuh jiwa
Doakan ku juga bahagia
Lebih terbaik waktu bersamamu

Namun jika cintamu kerna
Engkau tertekan keterpaksaaan
Beranikan kembali padaku
Aku pertahankan seluruh nyawaku

Cinta kita anugerah yang terindah
Seribu tahun tak mungkin berubah
Kita telah berjanji  
Sehidup semati 
Sehingga ke syurga

Dia hanya ingin kita berpisah
Namun tak mudah ku lepas menyerah
Percintaan ini pasti
Milikku selama-lamanya

Cinta kita anugerah yang terindah
Seribu tahun tak mungkin berubah
Kita telah berjanji 
Sehidup semati sehingga ke syurga

Dia hanya ingin kita berpisah
Namun tak mudah ku lepas menyerah
Percintaan ini pasti Milikku selama-lamanya
Percintaan ini pasti miliku selamanya
Hadiah Tuhan untuk kita berdua

Friday, 14 June 2019

Shahid Kapoor - Vidya Balan Toxic Relationship

Sooo I got an ask dekat curiouscat today nak tahu pasal relationship Shahid Kapoor dengan Vidya Balan which come out of nowhere. Tak ramai pun yang aware dengan relationship ni sebab Vidya tak famous dan relationship diorang pun sekejap sangat.


Of course actors ada bercinta tapi apa yang buat orang ingat dengan relationship ni 
1) Its so toxic
2) Proven to public which Shahid is not a great partner or person as he portrays to be. 

Kalau tak silap movie Kismat Konnection pernah tayang dekat TV3, movie ni yang pertama dan yang terakhir Shahid-Vidya berlakon sekali. 

Vidya jatuh cinta dengan Shahid disebabkan imej sopan, mommy boy, pemalu and of course he is single lepas putus dengan Priyanka Chopra. 


Tahun awal dalam career Vidya, dia selalu kena bash sebab berat badan dia so dia turunkan berat especially untuk role dalam Kismat Konnection. Shahid tak suka dengan penampilan Vidya and selalu mention yang Vidya ni macam mak dia. Tak cukup dengan tu, dia suka bandingkan Vidya dengan ex-girlfriends dia - Amrita, Bebo & PC. 

Image result for vidya balan shahid haider

Dalam movie Kismat Konnection, stylist team lead by Shabina Khan tak mampu nak create wardrobe yang sesuai dengan Vidya sampai dia kena kritik teruk dengan penampilan dia dalam movie tu. Bukan setakat Shahid je, even dengan Shabina pun Vidya dah taknak bekerjasama dah. 

Image result for vidya balan shahid

Bab kerja pun Shahid yang selalu arah Vidya berlakon macam ni macam tu tapi Vidya anggap Shahid just being nice ajar dia untuk improve. Padahal lakonan Shahid kena kritik jugak sebab expression dia over. 

Sad thing is movie KK tak boleh pergi jauh and some of critics tak suka pairing Vidya-Shahid dan kritik style Vidya. Bila movie ni flop, Shahid mengamuk sangat dan salahkan Vidya. Bila Vidya jumpa dengan Shahid untuk confront, Shahid kena ceramah pasal lakonan and putuskan hubungan diorang. 

Image result for vidya balan shahid

Boleh kata moment yang agak down untuk Vidya sebab kutuk dan troll dari media dan netizen tambah dengan breakup sampai Vidya menangis dan keluar dengan mata bengkak. Then her mom advice untuk move on sebab even Vidya kurus tapi dia tak happy. Dia bukan diri dia sebab tersekat dengan judgement orang lain.

Dalam interview dengan Times Of India, Vidya Balan bagitahu yang Shahid layan dia macam lapik kaki je. Dia bagi funny advice, kalau boyfriend suruh kurangkan berat badan then dump the boyfriend sebab dia hilang 80kg lepas breakup. 

Tak lama lepas KK, Vidya dapat tawaran berlakon dalam Paa, No One Killed Jessica, The Dirty Picture, Kahaani dan menang Padma Shri Award disebabkan contribution dan talent dia dalam dunia lakonan. 

Image result for vidya balan padmashree

For her personal life pulak Vidya bercinta dan berkahwin dengan Siddharth Roy Kapoor. Fun fact, Vidya ada huge crush dengan Shah Rukh Khan so she got her own SRK walaupun jauh beza but still cute kan?

Image result for vidya balan siddharth roy kapur

Meanwhile Shahid tak mampu deliver di box office. Pernah Shahid komen 'fat and atricious' untuk penampilan Vidya dalam movie The Dirty Picture. Rumours had it Shahid sakit hati dengan achievement Vidya tapi Vidya tak ambil pusing. 

Pernah jugak Vidya masuk hospital disebabkan demam denggi berpunca dari pembiakan nyamuk aedes di kolam renang di rumah apartment Shahid. Shahid tinggal dua tingkat bawah apartment Vidya didenda Rs 10,000 sebab gagal jaga kawasan rumah. 

For now Vidya dengan Shahid dah berbaik bila Vidya datang ke tayangan perdana movie Haider tahun 2015 tapi tak pasti kalau Vidya akan bekerja lagi dengan Shahid. 

KFC Golden Egg Crunch Subang Bestari

Bila dah penat nak makan ketupat dengan lemang, mula la perut cari makanan biasa tapi sebab kedai pun banyak tutup, menapak ke KFC la jawabnya.

Tak pernah lagi cuba set Golden Egg Crunch ni sebab dah lama tak jejak dekat KFC. Dah lama tukar angin ke McD sebab ayam dia lagi kaw pedasnya.

Ada juga nampak post kata set ni sedap so rasa nak try jugak lah mana tahu kena dengan tekak.

Set ni ada set 2 ketul ayam dengan coleslaw, mash potato dan air oren. Ada juga pilihan set 3 ketul ayam dengan harga RM18.90. We chose this one sebab makan berdua so jimat sikit lah.


I tak tahu kenapa KFC suka pair set limited edition dia dengan fresh orange which most likely fail to impress my tekak. You makan something berempah lepastu minum fresh orange. Bad combination ever. 


I tak tahu outlet lain macam mana but this one totally a no no ever. Rempah kari dengan basil dia terlampau kuat sampai tak boleh nak terima. Selalunya dekat kulit je terasa tapi kali ni sampai isi so agak terseksa jugak lah nak habiskan. Telur masin tu tak terasa sangat pun sebab rasa rempah tu lagi kuat. 

Since I have bad experience dengan KFC pretty sure I taknak cuba Domino's pizza as well sebab branch sini quite pfftt with their cooking. All in all kegilaan orang sekarang dengan salt egg agak weird. I can't join the trend. Sorry.

Thursday, 13 June 2019

Supermarket Self Service Cashier Counter

Raya tahun ni agak meriah sebab bertindih dengan cuti sekolah seminggu lebih so memang ramai lah parents ikut bercuti sekali especially the government sector. 

Yang tak bestnya bila cuti panjang pada musim perayaan ni bila nak beli barang dapur dan rumah sebab cashier counter most likely sikit je yang buka. Not blaming the management for sure because its a festive season kan, semua orang pun nak balik beraya. 

But it's better kalau ada self scan counter untuk customer guna supaya tak perlu beratur panjang dan bazirkan masa dengan menunggu. Dah 2019 tapi kita masih bergantung harap dengan staff supermarket. 


Sekarang ni ramai je customer yang independent, dia tahu apa dia nak beli, dia tahu pack barang sendiri and of course scan sendiri barang yang dia beli. Walaupun tak ramai customer macamni tapi bila ada self service counter, sedikit sebanyak boleh kurangkan waktu menunggu. 

My experience dekat Tesco but sorry I tak ingat Tesco area mana sebab dah lama sangat. Kebetulan pulak masa tu just singgah beli something. Dekat situ ada kemudahan self service counter untuk 10 barang ke bawah. Which is super convenience, just scan the barcode and pay with your debit card. Nak pulak ada paywave, lagi laju lah buat kerja.



 

I tak perlu buang masa beratur or interact dengan super moody staff dekat situ. Just pick my stuff, pay and chow. I tak stress, staff tak stress, management pun tak stress. 

I know this post is super long for a just short opinion but I'm having my super chill time writing this. I wish 2020 kita dah boleh nampak makin banyak self service counter dekat supermarket terkenal like Tesco, Giant and NSK. 

During my study years back in 2015, my classmates buat draft invent a trolley attached with a scanner. Bila customer masukkan barang dalam trolley, terus keluar total semua barang. Bila pergi dekat kaunter just bayar je. Super convenient kan? Tapi mungkin benda ni akan wujud zaman 2050 nanti kot hihu.

Movie Review : Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile


Director : Joe Berlinger
Writer : Michael Werwie
Cast : Zac Efron, Lily Collins, Kaya Scodelario, John Malkovich
Production Company : COTA Films, Voltage Pictures, Third Eye Motion Picture Company
Distributor : Netflix
Genre : Biography / Crime / Thriller
Running Time : 108 minutes
Release Date : January 26, 2019 (Sundance) & May 3, 2019
Trailer :



Since Zac Efron confirm jadi cast movie yang diadaptasi dari kehidupan sebenar Ted Bundy dah start follow updates movie ni. It’s a good thing the team cast Zac sebab karakter Ted seorang yang wickedly charming and we know how effortlessly charming Zac is.

Mengisahkan tentang Ted Bundy (Zac Efron) yang berjumpa dengan Liz Kendall (Lily Collins), seorang secretary dan juga ibu tunggal kepada seorang anak perempuan, Molly Kendall. Pertemuan pertama di bar pada tahun 1969 kemudian jatuh cinta.


Tahun 1974 berita pembunuhan beberapa pelajar perempuan di Lake mula keluar di TV dan newspaper. Saksi nampak pembunuh drive Volkswagen Bug masa hari kejadian. Liz asalnya tak percaya Ted suspek pembunuh sebab description dari saksi mungkin kebetulan sama tapi kawan baik dia, Joanna (Angela Sarafyan)pujuk Liz untuk call polis tapi polis deny Ted sama dengan suspek.


Ted kemudian ditangkap sebab Carol, saksi utama kes cam suara Ted tapi Ted dilepaskan dengan ikat jamin sebelum tarikh perbicaraan. Ted sangka dia akan dibuktikan tidak bersalah tapi mahkamah jatuhkan hukuman 15 tahun penjara kepada Ted.

Liz masih lagi setia dengan Ted sebab dia yakin Ted tak bersalah. Tak mungkin Ted mampu bunuh perempuan lain dengan kejam sebab Ted layan Liz dengan Molly baik sangat.


Tak lama lepas perbicaraan di Utah, Ted dibawa ke Colorado disebabkan kes pembunuhan di daerah sana. Liz makin stress dengan kes Ted, dia dah mula tak boleh fokus dengan kerja dan bertukar jadi alcoholic. Sudahnya dia minta putus dengan Ted dan mula kehidupan baru dengan Jerry Thompson (Haley Joel Osment).


Ted pula lantik diri dia sendiri untuk jadi peguam kepada kes pembunuhan disebabkan dia belajar dalam jurusan undang-undang. Banyak cubaan untuk patahkan dakwaan saksi tapi gagal sebab bukti lagi kuat menunjukkan dia sebagai pembunuh dan mahkamah jatuhkan hukuman kerusi elektrik kepada Ted.


Jalan cerita movie ni diadaptasikan dari novel The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy nukilan Elizabeth Kendall sendiri so you guys cuma akan nampak Ted Bundy dari perspektif Liz Kendall je. Dalam movie ni memang tak ditunjukkan sangat pun pasal aktiviti pembunuhan Ted yang pernah gemparkan Amerika tahun 70-an. 


Antara benda yang agak turn off lah sebab the team promosikan movie ni as if diorang nak cerita pasal Ted Bundy rupanya tentang Liz. Sia-sia je excited. Memang tak salah tapi macam kau pergi McD lah nampak iklan Mia makan kemain crunchy sampai krup krap tapi bila kau beli tak crunchy mana pun. Sama tak analogi ni? Well its still ayam.


Walaupun adaptasi, ada perubahan yang penulis skrip buat sebab dia nak penonton feels certain way dan tak ikut sangat dalam novel. Dia ubah part Liz stay dengan Ted sebab Liz yang banyak jumpa bahan bukti yang Ted guna untuk bunuh mangsa dia.


Sama macam scene anjing menyalak bila nampak Ted masa Liz ajak Ted cari anjing untuk temankan dia dan Molly di rumah. Part tu fiksyen yang ditambah oleh team WESEAV je. For me tak payah letak pun sebab ni bukan cerita hantu and there’s no connection at all naluri haiwan untuk kenalpasti psychopaths.


Kalau dalam movie dekat hujung scene ada tunjuk pertemuan terakhir antara Liz dengan Ted, macam mana Ted bagitahu dia bunuh mangsa dia which fiction made by the team. I wish the team buat sama macam situasi sebenar bila Ted call Liz bagitahu pasal penyakit dia. Kalau baca dalam novel Aku Lelakimu you guys will know a lil bit about psychopaths and Ted Bundy is one of them.


Though movie ni diceritakan dari perspektif Liz Kendall tapi director tak garap watak Lily dengan cantik. Lily fails to connect with audience, well at least me. Chemistry Zac-Lily memang cantik onscreen tapi bila screentime Lily seorang, dia tak mampu nak carry and emote the guilt. Sayang lah sebab banyak ubah dari cerita asal. 


Overall if this movie was a romantic genre, I’ll root for this onscreen couple. I wish Zac and Lily ada movie based on Nicholas Spark’s novel hewhewhew. For a thriller genre this one surely a miss.

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.4, 7. Themes +1, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0.3 = 5.8/10

Wednesday, 12 June 2019

Movie Super 30 Bersihkan Imej Anand Kumar?

Kalau sebelum ni Raju Hirani come up dengan movie Sanju untuk bersihkan imej kawan baik dia, Sanjay Dutt dengan bantuan lakonan Ranbir Kapoor. Kali ni Vikas Bahl pula jadi pengarah untuk biopic Anand Kumar dalam movie Super 30. 


Siapa Anand Kumar?

You guys must be wondering siapa Anand Kumar ni sampai Bollywood ni gigih nak buat movie biopic dia kan?


Anand Kumar ni antara mathematician yang famous dengan program Super 30 di India. As you guys know dekat India ada ujian kelayakan Indian Institutes of Technology yang diadakan oleh Kerajaan India untuk cari students dalam sektor sains, teknologi dan kejuruteraan. 

Dalam movie Why Cheat India ada paparkan macam mana bersungguhnya semua students nak lulus dalam ujian kelayakan ni. 

Modus Operandi Penipuan Anand Kumar


Program Super 30 ni bermula bila Anand Kumar decide untuk cari 30 orang pelajar yang miskin untuk dia ajar secara percuma dengan makanan dan tempat tinggal percuma pada tahun 2002. Tapi kelas tu bukan dia seorang je yang ajar sebab dia dapat bantuan sukarela dari Inspektor Abhyanand yang berkerja sebagai polis di sebelah siang dan mengajar pada sebelah malam.


Tapi sayangnya usaha Insp Abhyanand ni tak dihargai langsung bila kejayaan program Super 30 tak mention langsung nama Insp. Disebabkan hal ni, Insp Abhyanand tarik diri lepas berapa kali bertelagah dengan Anand tentang cara Anand conduct Ramanujan School of Mathematics (RSM). Salah satunya fasiliti di RSM agak teruk bila student terpaksa bertahan dengan kelas padat dan panas dengan suhu 42 d.c.

Asalnya bukan 30 orang pelajar yang dipilih tapi seramai 100 orang pelajar miskin. Lepas beberapa ujian baru Anand pilih seramai 30 orang. Jumlah 30 orang ni pun belum dapat disahkan oleh mana-mana pihak sebab dalam dakwaan beberapa orang student, senarai nama yang berjaya masuk ke IIT melalui program Super 30 ni tak pernah didedahkan pun kepada public.


Dakwaan yang I mentioned earlier ialah dakwaan pihak mahkamah kepada Anand Kumar sebagai penyeleweng duit students yang join program Super 30. Sekarang ni kes Anand Kumar tengah disiasat oleh pihak polis. 

Di Quora ada yang pernah cuba untuk join program Super 30 tapi terpaksa batalkan hasrat tu disebabkan terlampau banyak duit yang keluar di peringkat awal je. Bayangkan beribu yang datang ke Patna untuk masuk RSM tapi tak terpilih. Daftar je dah kena bayar, masuk ujian pertama kena bayar, ujian kedua kena bayar lagi dan seterusnya.


Walaupun harga mendaftar tu murah sbab RM3 je tapi kalau dapat dari beribu pelajar, dah boleh tidur atas duit dah  tanpa provide apa-apa service.


Ada juga pelajar yang failkan kes penipuan bila Anand Kumar promote program Super 30 dengan kadar percuma tapi bila sampai ke Patna, diorang kena bayar Rs33,000 (RM2,000) untuk continue. 

Lagi teruk bila ada yang dah dapat join program Super 30 tapi Anand Kumar tak datang kelas pun sebab dia busy travel ke tempat lain. Bila balik ambil credit macam dia yang ajar dari awal program. Memang betul tak salah tapi tak profesional lah. 

Movie Super 30


Tak pasti sama ada movie Super 30 ni memang ceritakan sepenuhnya tentang program Super 30 ataupun lebih kepada hidup Anand Kumar sebagai guru tuisyen matematik tapi either way pun tetap bagi impak positif kepada Anand dan RSM. 

Boleh jadi Anand yang taja budget movie ni bila movie ni hampir shelved sebab kekurangan dana. Lama fans tunggu movie baru Hrithik, baru tahun ni dapat keluar itupun lepas clash dengan beberapa movie.


Since kes Anand Kumar dah naik ke mahkamah, tak mampu nak agak sambutan movie Super 30 nanti macam mana. So far, Hrithik dikecam bila tak mampu nak potray watak Anand sebagai lelaki Bihari. Jalan cerita nampak berat, lagu pun belum keluar lagi. 

Kalau music album hambar, dengan kontroversi dan kegagalan Hrithik melakonkan watak Anand, boleh jadi Super 30 ni tenggelamkan lagi nama Hrithik di Bollywood.