Sunday, 30 June 2019

Blog Performance Jun 2019

Diam tak diam dah habis raya dah, sana sini jemput ke open house sampai penuh dah perut. Yang kempis dah buncit balik. Sekarang pun dah masuk Julai, second half tahun 2019 dah. Fuhhh!

Dah nak habis tahun 2019 pun blog ni masih sendu. Masih lagi fikir apa lagi nak touch up, tapi selalunya berakhir dengan tidur lah. Macam biasa lah dari dulu sampai sekarang. 

1. PV


Bulan lepas dah nak menangis tengok PV tak mampu cecah 1k tapi bulan ni mampu naik sebab ramai beraya depan tv. Kes update Derita Pia dengan lagu raya Floor 88, boleh melonjak naik. Lagi satu hal bila ada yang baca movie review sebab Astro dengan channel TV biasa tayang. Mostly post dari tahun 2017.


Disebabkan raya dan balik kampung seminggu, maka tak berupdate sangat lah blog ni. Blogwalking pun jarang sebab tak sempat. Banyak sangat open house. Balik rumah update entri sikit, update event sebelum deadline pastu tak mampu lah nak cecah 500k. Nampak macam sikit je lagi kan? Tapi azabbbb nak cecah tu haaa.

2. Posts


Bulan lepas dari awal bulan lagi post 8 Cara Kurangkan Hutang Negara tu naik masuk popular post. Even dekat keyword pun muncul setiap hari. Ada kempen mungkin ataupun nak masukkan dalam presentation. 

Movie The Hantus pun naik balik raya ni. Sama lah dengan Siccin 1 sampai 3. Since sekarang ni tengah kemaruk dengan drama Bukan Cinta Aku, OST dia haruslah tengah panas. Siapa yang tak update lagi, cepat lah update. Sis payung keyword. 


Even ramai yang cari lirik lagu Oi Gaman sempena Kaamatan haritu, tapi tak lah gempak macam Sumandak Sabah tahun lepas sampai masuk All Time Popular Post. Lirik dia pun dah nak terkeluar carta dah. Sepatutnya dah boleh keluar dah sebab banyak lagi post lain yang tinggi views tak tersenarai. 

Jangan sembang pasal Google Analytic sebab dah sembang dah kenapa dekat post bulan lepas. Haihhhh

3. Keywords


Nampak tak ramai cari pasal The Hantus? Sebenarnya kalau tengok yang daily punya diorang mencari Cinta je. Mungkin sebab Mimi Lana berlakon dalam drama Cari Aku Di Syurga dengan Bukan Cinta Aku kot.

Tak sangka dari watak sampingan dalam Halalkan Hati Yang Aku Curi, The Hantus, sekarang ni dah dapat watak kuat dah dalam drama. Dah la tengah bercinta dengan Syafiq Kyle. Semoga makin sukses dalam karier & cinta dia. I'm a fannnnnnn

4. Audience

Dah lama tak belek audience ni padahal dulu rajin jugak. Bulan ni Israel tak datang bom so kebanyakan yang membaca memang datang dari negara sendiri. Since hujung bulan dah layan movie Indonesia, harap makin kuat lah kunjungan dari negara jiran bawa berkat haaa gittew

5. Bilangan Entri



Bulan ni disebabkan kenyang makan nasi impit, kecundang sikit bilangan entri nak dibandingkan bulan lepas. Short 7 entri padahal banyak je entri boleh update. Entah kenapa malas benar bila dah jadi ular sawa ni. 

Bila dah masuk quarter ketiga tahun 2019 ni baru rasa nak compare entri tahun ni dengan tahun lepas. Jauh betul beza dia. Entah mampu lawan entah tidak. Lagipun tahun ni perasan tak banyak giveaway, segmen ataupun contest kan? Cun jugak kalau buat segmen kan? 

Bollywood Stars & Singing

Ramai juga yang tanya dekat CuriousCat artis Btown mana yang pandai menyanyi. So dalam entri ni nak sembang artis mana yang berbakat dalam bidang nyanyian dan pernah menyanyi untuk movie diorang berlakon. 

1. Priyanka Chopra

Ramai yang dah pernah dengar suara dia dengan Pitbull dalam lagu Exotic sampai tercalon dalam World Music Award for World’s Best Song. Priyanka ofiicially debut sebagai penyanyi dengan lagu In My City ft Will.I.Am tahun 2012.


Sebelum ni dia pernah je nyanyi dalam movie macam lagu "Ullathai Killathe" dalam movie Tamil, Thamizhan (2002) bila Vijay dengar dia menyanyi dekat set. Tahun 2005, dia tolak tawaran untuk nyanyi dalam movie Karam untuk lagu Tinka Tinka.

Dia ada record lagu untuk movie Bluffmaster tapi sayangnya lagu tu tak release pun. Tahun 2011 dia sign contract under Universal Music Group, ,Tahun 2012, Priyanka, Bollywood star pertama yang sign contract under  Creative Artists Agency & collaborate dengan artis lain.


Julai 2013, dia release full single I Can't Make You Love Me. Lagu ni hits tahun 1991 so Priyanka nyanyikan balik. Lagu ni naik sampai no 28 dalam carta Billboard Hot Dance/Electronic Songs.

Tahun 2014 baru dia debut dekat Btown sebagai penyanyi dalam movie Mary Kom untuk lagu Chaoro. Tahun 2015 dia nyanyi lagu Dil Dhadakne Do. 2016 dia debut dalam movie Marathi. Tahun 2017 dia nyanyi lagu Young & Free dengan Australian DJ, Will Sparks

2. Parineeti Chopra


Dah kalau kakak sepupu boleh nyanyi, adik pun sama lah. Pari debut dalam movie Meri Pyaari Bindu untuk lagu Maana Ke Hum Yaar Nahin. Tahun ni dia nyanyi lagu Teri Mitti movie Kesari.

3. Farhan Akhtar 


This one is quite talented. Dia debut dalam dunia nyanyian tahun 2008 dengan movie Rock On! Ada 6 lagu dalam movie ni Farhan nyanyi dan music album Rock On ke-12 tertinggi jualan untuk tahun 2008.

Sebelum debut sebagai penyanyi, Farhan pernah tulis lirik untuk English version lagu dalam movie Bride & Prejudice tahun 2004.


Since then dia dah aktif as director, scriptwriter, actor, songwriter and singer dekat Btown. Movie sebagai playback singer - Zindagi Na Milegi Dobara, Shaadi Ke Side Effects, Dil Dhadakne Do, Wazir, Rock On 2 dan single yang lain.

4. Hrithik Roshan


Tahun 2011 Hrithik debut sebagai playback singer dalam movie Kites dengan lagu Kites In The Sky. Lepastu, Hrithik nyanyi lagu Senorita dengan Farhan Akhtar & Abhay Deol untuk movie Zindagi Na Milegi Dobara. Dalam movie Guzaarish pun ada.



5. Abhay Deol


Walaupun baru satu lagu tapi dia pandai menyanyi lah jugak bila debut dalam lagu Senorita saing co-star dia yang lain.

6. Amitabh Bachchan 



Big B pun dah lama menyanyi since zaman dia lagi dalam movie Silsila, Mahaan, Toofan, Baghban, Kabhi Khushi Kabhie Gham..., Bhootnath, Mr. Natwarlal, "Bbuddah... Hoga Terra Baap", "Delhi-6", "Aladin", Bol Bachchan, Baabul, Wazir, Thug of Hindustan.

7. Abhishek Bachchan



Mana nak tumpah kuah kalau tak ke nasi? Abishek mewarisi talent ayah dia selain berlakon dan debut playback singer/rapper dalam movie Bluffmaster tahun 2005.

8. Aamir Khan


Jangan cakap you guys fans Aamir kalau tak pernah dengar lagu famous Aati Kya Khandala dari movie Ghulam. Dalam movie Taare Zameen Par, Delhi Belly dengan Dangal pun dia ada nyanyi.

9. Faissal Khan


Fun fact, adik kepada Aamir Khan, Faisal Khan yang pernah berlakon dalam movie Qayamat Se Qayamat Tak, Madhosh & Mela pun menyanyi jugak. Sekarang ni dia tengah focus nak keluarkan album sendiri lepas bertahun bertarung dengan depression. 

10. SRK


Yang mana layan movie Josh, mesti dapat tangkap tu suara SRK walaupun ramai yang ingat suara Udit Narayan tu suara SRK. Well tssskk it wasn't him. Satu lagu ni je dia nyanyi pastu taknak nyanyi dah sebab susah. Dia kena record 100 kali dengan tone yang berbeza sampai terhasil satu lagu. 

11. Salman Khan


Tahun 1999, Salman debut sebagai playback singer untuk lagu Chandi Ke Daal Par dengan Alka Yagnik dalam movie Hello Brother. 

Lepastu buat comeback dalam movie Kick (2014), nyanyi 3 lagu. 2015 dalam movie Hero & 2019 movie Notebook.

12. Shraddha Kapoor


Talent nyanyian Shraddha ni dapat dari keturunan dia since dia cucu saudara Lata Mangeshkar & Asha Bosle.

Debut sebagai playback singer dengan lagu Galliyaan dalam movie Ek Villain (2014) then menyanyi dalam movie Haider, ABCD 2, Baaghi, Rock On 2 & Half Girlfriend.


Walaupun Shraddha ni dari kecil lagi dah berlatih classical songs tapi dalam movie musical-drama, Aashiqui 2 even dia dengan Aditya Roy Kapoor boleh menyanyi, director taknak guna talent diorang untuk soundtrack. Not even one song!

Memang dah jadi impian Shraddha untuk berlakon, menyanyi dan menari bila dia debut nanti. Rasanya dia dah tonjolkan bakat dia dalam 3 bidang ni.

Yang dah tengok movie ABCD 2, dah nampak dancing skills Shraddha especially dalam lagu Sun Sathiya. Soon dalam Street Dancer.

13. Alia Bhatt


Taknak kalah dalam carta, Alia serlahkan bakat nyanyian dia dalam movie Highway menerusi lagu Sooha Saaha. Tahun 2014 Alia nyanyi lagu Samjhawaan untuk HSKD, Ikki Kudi untuk Udta Punjab & Love you Zindagi untuk movie Dear Zindagi.

14. Bebo 


Sepanjang career dia di Btown, Bebo pernah nyanyi lagu Jab Nahi Aaye The Tum untuk movie Dev.

15. Sid Malhotra 


Idea yang datang dari Sachin-Jigar supaya Sid rap dalam lagu Bandook Meri Laila sebab Sid suka layan lagu rap. Untuk lagu ni Sid just record line dia untuk 3 jam je.

 16. Varun Dhawan


Sama macam Sid, Varun pun debut dengan rap dalam lagu Lucky Tu Lucky Me dalam movie Humpty Sharma Ki Dulhania (2014) lepas Alia ajak join menyanyi sekali untuk promote movie.

Tapi Varun kata dia bukannya pandai nyanyi macam Shraddha & Alia so dia tak rasa nak pursue singing career dia ke tahap lebih jauh lagi. Kalau ada lagu yang dia kena rap, dia buat je lah. Bukan untuk movie je, dalam iklan Panasonic pun Varun ada rap jugak.

17. Sonakshi Sinha


Tahun 2016, Sona debut sebagai penyanyi dengan lagu Ishqoholic, collab dengan komposer Meet Bros. Sona ada menyanyi dalam movie Akira, Noor, Happy Phir Bhaag Jayegi & Yamla Pagla Deewana Phir Se.

Tahun 2017, Sona perang dengan Armaan Malik bila Sona dijemput untuk perform dekat konsert Justin Bieber di Mumbai tapi Armaan tak puas hati sebab Sona pelakon bukan penyanyi macam dia.





Pergaduhan ni melarat sampai abang Sona, Luv Sinha berperang pula dengan abang Armaan, Amaal Malik. 

Then Alka Yagnik dengan Ankit Tiwari bagi statement yang tak ada masalah pun pelakon nak menyanyi kalau diorang berbakat dalam bidang nyanyian.

18. Shruti Haasan 


Sama macam ayah dia, Kamaal Haasan, Shruti dah menyanyi dekat Btown dalam beberapa buah lagu. Sekarang ni Shruti tengah busy dekat London sebab nak release album English dekat sana.

Shruti dah lama minat dengan bidang nyanyian & compose music. Dia nak berehat dari dunia lakonan untuk focus dengan bidang nyanyian. Shruti bekerja dengan music producer Dan Lancester yang pernah bekerja dengan Blink 182 & Avril Lavinge.

19. Diljit Dosanjh


Mungkin ramai yang tak kenal pelakon baru ni. Diljit debut dalam movie Udta Punjab tahun 2016 even dah berlakon dalam movie Punjab sejak 2011. 

Debut sebagai penyanyi di Btown pada 2012 dalam movie Tere Naal Love Ho Gaya & aktif dekat Btown & Punjab.

20. Akshay Kumar


Akshay menyanyi 2 buah lagu so far, dalam Special 26 dengan Its Entertainment. Selain berlakon, Akshay menyanyi untuk kembangkan skills dia. Tak salah pun untuk dia menyanyi sambil berlakon since its fun thing to do.

21. Ayushmann Khurrana


Dari zaman kolej lagi Aayushmann dah start menyanyi bila dia dengan kawan2 ke nyanyi dalam train Delhi-Mumbai sebab perlukan duit. Memang impian dia nak debut dekat Btown sebagai penyanyi & pelakon.

Ayushmann aktif dengan bidang lakonan & now dah tersenarai dalam A-list Btown actor dan dalam masa yang sama aktif juga dalam bidang nyanyian. Setiap tahun dia akan release single then tour dengan band dia.

22. Tara Sutaria


Walaupun Tara baru je debut tahun ni tapi ramai yang tak tahu dia dah lama aktif dalam industri sejak 2010 sebagai VJ under Disney. Tara dah mula menyanyi sejak dia berumur 7 tahun especially opera.

Bukan setakat berlakon dan menyanyi je tapi Tara dari kecil lagi dah masuk dancing class  untuk belajar ballet, tarian Latin dll di School of Classical Ballet & Western Dance, Royal Academy of Dance, United Kingdom & Imperial Society for Teachers of Dancing, United Kingdom.

Untuk upcoming movie dia dengan Ahaan Shetty, movie RX100, Tara nak officially debut dalam bidang nyanyian sebagai playback singer. Katanya Tara akan menyanyi dalam lagu romantic.

23. Aditya Roy Kapur


Adi dah lama minat dengan music & sekarang tengah mantapkan lagi vocal dia dengan join singing class. Sebelum debut dia dah pernah jadi DJ di beberapa club dan join kelas tarian. 

Okay done with this entri. Have a nice day ahead!

Saturday, 29 June 2019

Movie Review : Suzanna : Bernapas Dalam Kubur


Pengarah : Rocky Soraya, Anggy Umbara
Penulis Skrip : Bene Dion
Pelakon : Luna Maya, Herjunot Ali, Clift Sangra, Teuku Rifnu Wikana, Alex Abbad, Verdi Solaiman, Kiki Narendra, Asri Pramawati, Opie Kumis, Ence Bagus
Genre : Seram
Durasi Tayangan : 120 minit
Tarikh Tayangan : 15 November 2018
Syarikat Produksi : Soraya Intercine Films
Pengedar : Netflix
Trailer :

Tahun lepas ramai yang suggest layan movie ni sebab best but little did I know movie ni merupakan tribute kepada Ratu Horror Indonesia, Suzanna yang meninggal pada tahun 2008. In case you guys didn’t know who, Suzanna ni famous dengan movie Sundel Bolong. 


Movie Suzanna Bernapas Dalam Kubur ni sama macam siri sundel bolong yang lain, mati ketika mengandung. Kejamnya kisah pembunuhan Suzanna (Luna Maya) ni bila sekumpulan pekerja kilang Satria (Herjunot Ali) – Umar (Teuku Rifnu Wikana), Jonal (Verdi Solaiman), Gino (Kiki Narendra) dan Dudun (Alex Abbad) datang untuk mencuri barang perhiasan dan kereta Satria bila geram gaji tak dinaikkan walhal baru naik 3 bulan lepas.


Plan yang dirancang rapi tu gagal bila Dudun bersungguh nak curi piano besar dan secara kebetulan Suzanna balik ke rumah seorang diri lepas mual tengok scene perut berulat. Jonal yang berdendam dengan keluarga Satria nak serang Suzanna. 

Tapi dihalang oleh Umar yang obsess dengan kecantikan Suzanna. Selepas beberapa kali bergelut, Dudun secara tak sengaja tertikam perut Suzanna dengan buluh. Umar ajak yang lain gali lubang untuk tanam Suzanna. Tak mungkin lah nak hantar ke hospital walaupun Suzanna masih hidup lagi. 


Sakit hati dengan 4 watak ni sebab Satria dan Suzanna tak kacau hidup diorang pun. Ye betul Satria taknak naikkan gaji tapi muka yang sama je minta naik gaji padahal kerja malas. Suzanna pun tak nampak muka diorang masa ceroboh masuk tu. Boleh je kalau dorang lari. 


Masa tengok movie ni teringat dengan movie Sundel Bolong tahun 90-an dulu sebab watak sundel bolong pun dibunuh dengan kejam tapi tak mampu nak berpisah dengan suami tercinta lepas dendam dia habis. Thank God movie ni happy ending. Thanks team Suzanna!

Movie SBDK masih lagi mengekalkan konsep sundel bolong terjadi bila ada dendam yang belum terlunas di dunia bila dia dan anak yang dalam kandungan dibunuh. Cuma bezanya, pengarah nak sundel bolong baru ni fokus dengan dendam dia je dan tak ganggu manusia lain which is good. 


Pengarah memang sengaja letak scene kelakar dalam movie and yes it was such a delight entertainment. Watak Suzanna tak seram mana, lebih kurang Hantu Kak Limah je. Ada masa dia seram, dia seram lah. Ada part yang kelakar memang kelakar cuma kalau lemah semangat jangan tengok la movie ni sebab cara dia bunuh tu agak kejam. Dah serupa Final Destination/Saw dah.


Though its gory tapi I puas hati diorang kena bunuh kejam macam tu. Memang itu la yang selayaknya kan? Darah dibalas dengan darah. 

Lakonan Luna Maya dalam movie ni agak awkward bila dia berlakon sebagai Suzanna sebab makeup protestik banyak sangat. Dia nak gerakkan mulut pun susah so banyak scene you guys akan tergelak tengok dia je. But like I said earlier, you guys akan teringat dekat arwah Suzanna sebab fizikal, intonasi, dan body language memang sama. Luna practice lama untuk hidupkan watak Suzanna. Terbaik!


Yang banyak menghiburkan pula datang dari tiga watak pembantu rumah Suzanna dan Satria - (Asri Welas), Tohir (Ence Bagus), dan Rojali (Opie Kumis). Paling ngakak bila tiga watak ni cuba merungkai betul ke Suzanna dah jadi sundel bolong. 


Just like Pengabdi Setan, team wardrobe dan setup untuk team tahun 80-an menjadi ya dengan gaya rambut, wardrobe of course, peralatan, susun atur dan deco semuanya nampak real onscreen. Visual pun cantik cuma scene Suzanna nak bunuh Jonal tu terlampau gelap. Walaupun movie ni movie hantu tapi congrats to the team tak bergantung dengan scene gelap yang cliché untuk hadirkan rasa seram cuma scene Jonal tu dan beberapa scene je. 


Dekat hujung movie ada lagu Satria-Suzanna bertajuk Selamat Malam tapi sayangnya director tak letak dari awal cerita setiap kali scene diorang berdua keluar. Untuk movie ni Luna Maya yang nyanyikan kembali soundtrack famous Vina Panduwinata, release tahun 1987 yang juga dibikin khas untuk franchise Sundel Bolong. 


Chemistry Luna Maya dengan Herjunot Ali pun cantik onscreen cuma tu lah, bila close up dia bikin ngakak. Dalam movie ni suami Suzanna ada buat cameo sebagai bos Satria. Bos dia la yang hantar Satria pergi Jepun. Kalau dia bawak sekali, kita tak perlu sedih tengok scene Suzanna dengan Satria terpaksa berpisah di dunia nyata. 


All in all, I have fun watching this movie especially scene Suzanna panggil Dudunnnn....

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought 0.7 = 8.3/10

H2G Hair Treatment, Da Men Mall


Minggu lepas dapat voucher hair treatment dari pihak managament Da Men Mall. Ni memang first time tahu kewujudan H2G Hair Treatment, yang biasa kita dengar Yun Nam Hair Care. 


Hair treatment ni untuk hilangkan oil seed dekat rambut. Sebelum buat treatment ada sesi consultation dulu sebab nak tengok keadaan scalp macam mana. 

Sesi consultation dia akan ambil gambar scalp sebab nak tengok keadaan scalp berminyak atau kering, ketebalan baby hair dengan nak tengok jarak rambut. My condition dah start nak botak dekat tengah sebab liang pori rambut tersumbat dengan oil seed. 


Disebabkan oil seed terlebih aktif sampai growth cell tak dapat nutrien yang cukup, sebab tu rambut selalu gugur. Even pakai hair serum pun tak bertahan lama sebab nutrien tak masuk sangat bila liang pori tersumbat. 

Sepatutnya kena buat scalp treatment tapi lari budget lah since datang fikir nak redeem voucher je. Untuk hair scalp treatment ni pun dah cecah RM298. Hujung bulan ni kau rasa?

Dah siap consult dan sembang macam mana nak jaga rambut supaya kurang gugur dan dandruff, kita bergerak ke belakang untuk treatment session. 


Sebelum start treatment, dia bagi secawan herbal tea sebab treatment session ni agak lama. Dalam sejam lebih. Herbal tea ni rasa dia macam minum air mata kucing. Dah tak ingat apa nama ekstrak herba yang dia letak. 


Ni mesin yang dia guna, dia akan vacuum oil seed dengan dandruff dekat scalp guna benda macam pen dekat tepi tu. Balang air yang pertama tu akan bertukar ke balang kedua. My condition is not bad lah sebab dandruff tak banyak, oil seed pun sikit je sebab air tak nampak kuning sangat. 


Lepas dah vacuum, dia cuci rambut guna shampoo H2G which is minty and wangi. I tak perasan nama staff tu siapa but she's really good. Pernah je jumpa yang cuci rambut serupa nak pergi berperang. 

Dah siap cuci, dia letak scalp essence lepastu stim untuk 5 minit. 



Lepas habis stim, dia sapu herbal essence pula dekat scalp. Tak tahu lah sebab condition scalp yang dah bersih ataupun essence dia memang rasa berangin. Herbal essence dia tak lah berbau sangat macam dekat Yun Nam Haircare. 

Dah settle apply, blow hair and we are donnnnneeee! Produk H2G ni wangi tau, even dah masuk dua hari pun masih kuat lagi bau dia. 


Lepas ni kalau nak buat hair treatment boleh pergi ke H2G sebab service dia bagus, layanan staff pun bagus. Lepas buat treatment ni hilang rasa gatal, kepala pun rasa segar je. So worth it!