Sunday, 30 June 2019

Movie Review : Suzanna : Bernapas Dalam Kubur


Pengarah : Rocky Soraya, Anggy Umbara
Penulis Skrip : Bene Dion
Pelakon : Luna Maya, Herjunot Ali, Clift Sangra, Teuku Rifnu Wikana, Alex Abbad, Verdi Solaiman, Kiki Narendra, Asri Pramawati, Opie Kumis, Ence Bagus
Genre : Seram
Durasi Tayangan : 120 minit
Tarikh Tayangan : 15 November 2018
Syarikat Produksi : Soraya Intercine Films
Pengedar : Netflix
Trailer :

Tahun lepas ramai yang suggest layan movie ni sebab best but little did I know movie ni merupakan tribute kepada Ratu Horror Indonesia, Suzanna yang meninggal pada tahun 2008. In case you guys didn’t know who, Suzanna ni famous dengan movie Sundel Bolong. 


Movie Suzanna Bernapas Dalam Kubur ni sama macam siri sundel bolong yang lain, mati ketika mengandung. Kejamnya kisah pembunuhan Suzanna (Luna Maya) ni bila sekumpulan pekerja kilang Satria (Herjunot Ali) – Umar (Teuku Rifnu Wikana), Jonal (Verdi Solaiman), Gino (Kiki Narendra) dan Dudun (Alex Abbad) datang untuk mencuri barang perhiasan dan kereta Satria bila geram gaji tak dinaikkan walhal baru naik 3 bulan lepas.


Plan yang dirancang rapi tu gagal bila Dudun bersungguh nak curi piano besar dan secara kebetulan Suzanna balik ke rumah seorang diri lepas mual tengok scene perut berulat. Jonal yang berdendam dengan keluarga Satria nak serang Suzanna. 

Tapi dihalang oleh Umar yang obsess dengan kecantikan Suzanna. Selepas beberapa kali bergelut, Dudun secara tak sengaja tertikam perut Suzanna dengan buluh. Umar ajak yang lain gali lubang untuk tanam Suzanna. Tak mungkin lah nak hantar ke hospital walaupun Suzanna masih hidup lagi. 


Sakit hati dengan 4 watak ni sebab Satria dan Suzanna tak kacau hidup diorang pun. Ye betul Satria taknak naikkan gaji tapi muka yang sama je minta naik gaji padahal kerja malas. Suzanna pun tak nampak muka diorang masa ceroboh masuk tu. Boleh je kalau dorang lari. 


Masa tengok movie ni teringat dengan movie Sundel Bolong tahun 90-an dulu sebab watak sundel bolong pun dibunuh dengan kejam tapi tak mampu nak berpisah dengan suami tercinta lepas dendam dia habis. Thank God movie ni happy ending. Thanks team Suzanna!

Movie SBDK masih lagi mengekalkan konsep sundel bolong terjadi bila ada dendam yang belum terlunas di dunia bila dia dan anak yang dalam kandungan dibunuh. Cuma bezanya, pengarah nak sundel bolong baru ni fokus dengan dendam dia je dan tak ganggu manusia lain which is good. 


Pengarah memang sengaja letak scene kelakar dalam movie and yes it was such a delight entertainment. Watak Suzanna tak seram mana, lebih kurang Hantu Kak Limah je. Ada masa dia seram, dia seram lah. Ada part yang kelakar memang kelakar cuma kalau lemah semangat jangan tengok la movie ni sebab cara dia bunuh tu agak kejam. Dah serupa Final Destination/Saw dah.


Though its gory tapi I puas hati diorang kena bunuh kejam macam tu. Memang itu la yang selayaknya kan? Darah dibalas dengan darah. 

Lakonan Luna Maya dalam movie ni agak awkward bila dia berlakon sebagai Suzanna sebab makeup protestik banyak sangat. Dia nak gerakkan mulut pun susah so banyak scene you guys akan tergelak tengok dia je. But like I said earlier, you guys akan teringat dekat arwah Suzanna sebab fizikal, intonasi, dan body language memang sama. Luna practice lama untuk hidupkan watak Suzanna. Terbaik!


Yang banyak menghiburkan pula datang dari tiga watak pembantu rumah Suzanna dan Satria - (Asri Welas), Tohir (Ence Bagus), dan Rojali (Opie Kumis). Paling ngakak bila tiga watak ni cuba merungkai betul ke Suzanna dah jadi sundel bolong. 


Just like Pengabdi Setan, team wardrobe dan setup untuk team tahun 80-an menjadi ya dengan gaya rambut, wardrobe of course, peralatan, susun atur dan deco semuanya nampak real onscreen. Visual pun cantik cuma scene Suzanna nak bunuh Jonal tu terlampau gelap. Walaupun movie ni movie hantu tapi congrats to the team tak bergantung dengan scene gelap yang cliché untuk hadirkan rasa seram cuma scene Jonal tu dan beberapa scene je. 


Dekat hujung movie ada lagu Satria-Suzanna bertajuk Selamat Malam tapi sayangnya director tak letak dari awal cerita setiap kali scene diorang berdua keluar. Untuk movie ni Luna Maya yang nyanyikan kembali soundtrack famous Vina Panduwinata, release tahun 1987 yang juga dibikin khas untuk franchise Sundel Bolong. 


Chemistry Luna Maya dengan Herjunot Ali pun cantik onscreen cuma tu lah, bila close up dia bikin ngakak. Dalam movie ni suami Suzanna ada buat cameo sebagai bos Satria. Bos dia la yang hantar Satria pergi Jepun. Kalau dia bawak sekali, kita tak perlu sedih tengok scene Suzanna dengan Satria terpaksa berpisah di dunia nyata. 


All in all, I have fun watching this movie especially scene Suzanna panggil Dudunnnn....

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought 0.7 = 8.3/10

H2G Hair Treatment, Da Men Mall


Minggu lepas dapat voucher hair treatment dari pihak managament Da Men Mall. Ni memang first time tahu kewujudan H2G Hair Treatment, yang biasa kita dengar Yun Nam Hair Care. 


Hair treatment ni untuk hilangkan oil seed dekat rambut. Sebelum buat treatment ada sesi consultation dulu sebab nak tengok keadaan scalp macam mana. 

Sesi consultation dia akan ambil gambar scalp sebab nak tengok keadaan scalp berminyak atau kering, ketebalan baby hair dengan nak tengok jarak rambut. My condition dah start nak botak dekat tengah sebab liang pori rambut tersumbat dengan oil seed. 


Disebabkan oil seed terlebih aktif sampai growth cell tak dapat nutrien yang cukup, sebab tu rambut selalu gugur. Even pakai hair serum pun tak bertahan lama sebab nutrien tak masuk sangat bila liang pori tersumbat. 

Sepatutnya kena buat scalp treatment tapi lari budget lah since datang fikir nak redeem voucher je. Untuk hair scalp treatment ni pun dah cecah RM298. Hujung bulan ni kau rasa?

Dah siap consult dan sembang macam mana nak jaga rambut supaya kurang gugur dan dandruff, kita bergerak ke belakang untuk treatment session. 


Sebelum start treatment, dia bagi secawan herbal tea sebab treatment session ni agak lama. Dalam sejam lebih. Herbal tea ni rasa dia macam minum air mata kucing. Dah tak ingat apa nama ekstrak herba yang dia letak. 


Ni mesin yang dia guna, dia akan vacuum oil seed dengan dandruff dekat scalp guna benda macam pen dekat tepi tu. Balang air yang pertama tu akan bertukar ke balang kedua. My condition is not bad lah sebab dandruff tak banyak, oil seed pun sikit je sebab air tak nampak kuning sangat. 


Lepas dah vacuum, dia cuci rambut guna shampoo H2G which is minty and wangi. I tak perasan nama staff tu siapa but she's really good. Pernah je jumpa yang cuci rambut serupa nak pergi berperang. 

Dah siap cuci, dia letak scalp essence lepastu stim untuk 5 minit. 



Lepas habis stim, dia sapu herbal essence pula dekat scalp. Tak tahu lah sebab condition scalp yang dah bersih ataupun essence dia memang rasa berangin. Herbal essence dia tak lah berbau sangat macam dekat Yun Nam Haircare. 

Dah settle apply, blow hair and we are donnnnneeee! Produk H2G ni wangi tau, even dah masuk dua hari pun masih kuat lagi bau dia. 


Lepas ni kalau nak buat hair treatment boleh pergi ke H2G sebab service dia bagus, layanan staff pun bagus. Lepas buat treatment ni hilang rasa gatal, kepala pun rasa segar je. So worth it!

Saturday, 29 June 2019

Chizu Molasses Fresh Milk With Cheese Pudding, One Utama


Sekarang ni tengah trend milk tea kan, so kita pun cuba lah join sekali apa yang syok sangat tu. Sebelum ni pernah try Tealive tapi hambar so this time try Chizu pulak. 

Kalau nampak dekat Twitter, Chizu antara bubble drink yang sedap, mostly yang rate mesti 10/10. I don't even know what are the criteria involved but yeah that's the rating. 

Satu drink ni RM12.70 so kalau tak suka atau tekak tak mampu terima jangan bazirkan duit. 


Dekat outlet One Utama agak sesak so sebelum order fikir lah cepat apa yang you guys nak order. So I got mine. Lama jugak lah shake supaya semua bahan sebati. 

Drinks dia sedap, bubble dia liat sikit tapi manis just nice but one thing yang turn off, cheese pudding dia. I'm sorry to say this but ermm rasa dia macam telan kahak & ada jugak terbaca komen yang sama. Kalau suka cheese boleh lah ambil yang ni. 

Kalau tak suka, better ambil without cheese pudding. Sampai sekarang tekak melugai lepas habis minum. For me tak berbaloi lah nak spend money and time for this one. First and last walaupun not bad rasa dia. 

Movie Review : Pengabdi Setan (2017)


Pengarah : Joko Anwar
Penulis Skrip : Joko Anwar
Pelakon : Tara Basro, Dimas Aditya, Bront Palarae, Endy Arfian, Ayu Laksmi, Elly D. Luthan, Nasar Annuz, Arswendi Nasution, Egi Fedly, Muhammad Adhiyat, Fachri Albar, Asmara Abigail
Genre : Seram
Durasi Tayangan : 107 minit
Tarikh Tayangan : 28 September 2017 (Indonesia), 23 November 2017 (Malaysia, Singapura)
Syarikat Produksi : Rapi Films
Pengedar : Rapi Films, CJ Entertainment, Paramount Pictures
Trailer :


Finally I can watch this movie! Sebelum ni nak tengok tapi takut, 2 tahun terperap dalam laptop. Sudahnya ajak adik-adik tengok sekali. Well, the more the merrier. Orang kata bila kita tengok movie seram dengan kawan2, dia tak jadi movie hantu, dia jadi movie kelakar. But nahhh this one got that eerie vibe!

Pengabdi Setan mengisahkan tentang satu keluarga yang tinggal di tanah perkuburan dan ada masalah kewangan bila Mawarni Suwono (Ayu Laksmi) sakit misteri dan terlantar selama 3 tahun. Anak perempuan dia, Rini (Tara Basro) dah cuba ke pekan untuk minta royalty hasil jualan album ibu dia. Sejak ibu dia sakit, Rini yang uruskan family dan buat kerja rumah.


Lepas ibu dia mati, ayahnya (Bront Palarae) ke bandar cari duit untuk tebus rumah. I still tak boleh nak faham kenapa nak tebus rumah padahal rumah tu rumah nenek (Elly D. Luthan) dan yang matinya si ibu bukan nenek. Safe to say, banyak loopholes jalan cerita movie ni walaupun bikin merinding amat ya.


Bila ayah dia ke bandar, banyak perkara seram yang jadi sampai nenek dia mati dan mereka berempat – Rini, Tony (Endy Arfian), Bondy (Nasar Annuz) dan Ian (Muhammad Adhiyat) lari minta perlindungan di rumah Ustaz (Arswendi Nasution). Ustaz ni ada anak tunggal, Hendra (Dimas Aditya) yang banyak bantu Rini selesaikan misteri keluarga Rini bila dia ternampak perempuan di tanah kubur Mawarni dan di bilik Mawarni sendiri.


I must say scene jumpscare memang menjadi sebab dah tahu dah akan jadi tapi still seram & terkejut. Tak perlu buat hantu muka ngeri pun dah mampu buat rasa takut tu datang tapi eh geram betul bila Ustaz suruh solat untuk elak gangguan, Rini kena kacau teruk lepas habis solat. Husnudzon je lah, mungkin solatnya pincang. Dah nama pun tak pernah solat, even ayah dia tak reti sebut La Ila Ha Illallah masa tahlil.


The most questionable plot bila Ian ikut hantu ibu dia sedangkan none of them merelakan Ian pergi since dari awal movie dah ditekankan yang diorang akan selamat selagi diorang tak benarkan hantu ambil Ian tapi dekat second half lain pula jadi.


Takkan sebab ayah dia terkejut Ian mampu bercakap dan join geng mayat hidup, patah balik masuk dalam rumah sebab takut maknanya merelakan Ian pergi. Well since Budiman tak bagitau pun merelakan tu diterima dalam bentuk perbuatan ataupun ungkapan. Oh ya, Mawarni ada perjanjian dengan geng cult dan Ian cagarannya bila bertahun tak dapat anak. Kenapa Ian? Sebab Ian anak terakhir. Geng cult akan datang untuk ambil Ian bila cukup usia 7 tahun.


Scene Rini dengar suara lelaki masa dia play piring hitam lagu popular mak dia, Kelam Malam tu masih tak boleh tahu apa misterinya. Sama jugak masa Budiman bisik dekat Hendra tentang geng cult yang ganggu keluarga ni. I still tak faham kenapa perjanjian dengan setan sedangkan Mawarni boleh curang dengan manusia biasa since suami dia merelakan. Well I said rela sebab suami dia macam tahu misteri anak-anak. Mungkin ada dekat sequel Pengabdi Setan nanti since Joko Anwar dah kata dia nak buat 2 movie hasil reboot Pengabdi Setan tahun 1980.


Tak pasti bandar yang Rini pergi sama dengan bandar ayah dia pergi sebab Rini boleh balik hari tapi ayah dia ambil masa seminggu tanpa khabar berita. Either ayah dia pergi deal dengan geng cult supaya stop ganggu anak-anak dia ataupun merelakan Ian pergi sebab masa dia balik dia tak sempat hadam lagi apa jadi dengan anak-anak dia sampai berlindung di rumah Ustaz.

Boleh jadi dia tak panggil pun pemandu van datang sebab none of them rasa nak keluar sangat dari rumah tu since hari terakhir tu satu hari sebelum birthday Ian. Eh sanggup tau angkut beg jalan kaki keluar dari rumah tu daripada tunggu sampai malam kena kacau dengan hantu.


First half movie ni ada scene kelakar macam Bondy stuck dekat langkah ke-39 bila terbaca langkah ke-40 boleh bangunkan mayat hidup. Scene Hendra mengayat Rini. Scene Bondy dengan Ian tengok hantu bawa lampu suluh dekat kubur. Scene Toni dengar loceng mak dia minta sikatkan rambut. Second half dah mula jadi thriller sebab geng cult dah munculkan diri.

Hopefully sequel nanti team Pengabdi Setan boleh kekalkan momentum sama dari segi editing, visual, penata bunyi, wardrobe dan set decoration. Semua ni buat movie Pengabdi Setan nampak real yang bersandarkan pada tema 80-an.


Bab lakonan, semua jalankan tugas dengan baik pelakon utama mahupun sampingan. Even Nasar Annus dan M. Adhiyat mampu hidupkan rasa seram melalui body language diorang. Since dah tengok yang pertama, mesti lah curious nak tengok yang kedua. Congrats for the team mampu rangkul banyak award dan peroleh recognition & untung besar sampai sekarang.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought 0.7 = 8/10

Wednesday, 26 June 2019

I Love Coffee & Tea Expo, Da Men Mall


24 Jun hingga 30 Jun 2019 berlangsungnya ekspo I Love Coffee & Tea di ruang legar Da Men Mall, Subang Jaya. Ekspo selama 7 minggu untuk peminat kopi dan juga teh ni adalah acara Corporate Social Responsibility (CSR Program) syarikat Golden Land Expo (M) Sdn. Bhd dan dalam masa yang sama meraikan kemeriahan bersama warga emas dan golongan kanak-kanak yang kurang mampu. 

Syarikat Golden Land Expo (M) Sdn. Bhd sudah beroperasi di Malaysia selama 12 tahun dalam mengendalikan event, leasing services, exhibition, road show dan fair dalam pelbagai jenis bidang seperti  hartanah, produk rumah, kesihatan dan kecantikan, automobile, perbankan dan banyak lagi. 


Beberapa booth mempromosikan produk kopi dan teh pelbagai rasa dan perisa turut serta dalam ekspo ni. Ada juga aktiviti lain untuk para pengunjung seperti drawing & colouring contest, board game, Yamaha graduation contest dan pelbagai persembahan lain.





Majlis perasmian I Love Coffee & Tea Expo dihadiri oleh tetamu jemputan utama Pertubuhan Rumah Amal Cahaya Tengku Ampuan Rahimah(RACTAR), VIP syarikat kopi dan teh, pihak media dan juga bloggers. Jemputan khas  Ginnie Law, founder Ginnie Fairy Queen Korea, artis tempatan Ryan Yong dan juga Wan Wai Fun wakil Lovoury. 

 

Lepas acara perasmian dapat tengok proses brew coffee dari produk Juan Valdes! Kopi yang dibawa khas dari Kemboja untuk penggemar kopi hitam. 


Bukan semua dapat rasa keenakan kopi hitam ni, dengan harga promosi dekat I Love Coffee & Tea Expo, pengunjung boleh dapatkan produk Juan Valdes dan juga limited edition coffee cup berharga RM10! 



Selain booth ada juga vending machine disediakan supaya pengunjung boleh rasa keenakan kopi dan minuman lain oleh vBarista dengan harga serendah RM1!

Step dia mudah je cuma tekan button untuk minuman kemudian adjust level gula dan tunggu minuman siap! Mudah sangat dan tak perlukan masa yang lama pun. 





Bukan setakat ekspo untuk promosikan pelbagai produk, pihak penganjur turut sediakan beberapa tempat untuk bergambar. Jangan lupa tag ilovecoffeetea_expo di IG tau!

 

Berita baik untuk pengunjung I Love Coffee & Tea Expo di Da Men Mall ni, pembelian sebanyak RM80 ke atas boleh redeem mug kopi percuma. Untuk pembelian RM150 ke atas, boleh dapat voucher Starbucks! 


Dapat borong produk kopi dan teh, jangan lupa singgah ke Hao Kang Food Street Bazaar di Autrium Entrance, Da Men Mall juga sepanjang 27 Jun hingga 30 Jun 2019 nanti. Double celebration, double fun and happiness!

Image may contain: food and text

Untuk pertanyaan lanjut, boleh hubungi :
012-264 5727 (Joon) 
012-970 8229 (Kelvin)

FB : Da Men Mall / I Love Coffe & Tea Expo
IG : @damenmall / @ilovecoffeetea_expo

Baca Entri Ni Jugak!