Wednesday, 31 July 2019

Movie Review : Extreme Job


Director : Lee Byeong-heon
Writer : Bae Se-young
Cast : Ryu Seung-ryong, Lee Hanee, Jin Seon-kyu, Lee Dong-hwi, Gong Myung
Production Company : About Film, Haegrim Pictures
Distributor : CJ Entertainment
Genre : Comedy/Action/Thriller
Running Time : 111 minutes
Release Date : 23 January, 2019
Trailer :


Ternampak dekat Twitter ada yang suggest layan movie ni sebab kelakar bila diorang undercover guna kedai jual ayam goreng tapi famous sangat sampai ramai yang datang non-stop.


Dalam team ni ada 5 orang detektif diketuai oleh Chief Go (Ryu Seung-ryong), Detective Jang (Lee Hanee), Detective Young-ho (Lee Dong-hwi), Detective Ma (Jin Seon-kyu) dan newbie Detective Jae-hoon (Gong Myung).


Team ni memang underperformed lah kalau bab nak tangkap penjenayah. Dekat awal movie pun dah nampak macam mana cara diorang nak tangkap penjenayah kecil tanpa rosakkan harta benda awam untuk minimize cost. Line ni sama macam dalam movie The Incredible.


Tapi malang nasib bila penjenayah tu kena langgar dengan bas sampai kereta lain brek mengejut sampai jadi accident besar bila 16 kereta terlibat. Memang kena hadap chief la cerita dia sebab dah jadi punca kemalangan besar macam tu.


At first bila tengok scene awal ni dah predict yang scene lawak dia recycle dan hambar tapi bila layan sampai habis, sakit tekak dengan perut sebab gelak banyak sangat. Tak boleh nak control dah dia punya level kelakar. Terbaik lah!

Paling best bila masing-masing dah excited kerja dekat kedai ayam goreng guna resipi keluarga turun-temurun Detektif Ma – “Suwon Rib Marinade Chicken”.


Tujuan asal diorang beli kedai ayam goreng ni sebab nak buat misi undercover je sebab bangunan kedai ayam ni berhadapan dengan tempat persembunyian geng Lee Mubae (Shin Ha-kyun), taikun dadah terbesar di Korea Selatan.


Tapi lain pulak yang jadi bila kedai ayam diorang famous sangat sampai tak cukup tangan nak handle semua customer dari pagi sampai ke malam. Diorang gigih buat resipi ayam goreng sendiri bila anak buah Mubae dah janji nak datang balik ke kedai tu untuk rasa ayam goreng diorang.


Dah cuba naikkan harga dan terhadkan jumlah jualan pun masih ramai lagi yang datang sampai naik taraf jadi makanan wajib cuba bila datang ke Korea. Disebabkan famous sangat, anak-anak buah Mubae pindah ke kawasan lain sebab taknak kantoi. Nak tahu macam mana diorang tangkap geng Mubae ni kena tengok sendiri lah. 


Kalau genre komedi berjaya hiburkan audience, wait for their action stunt! Kemas dan sharp dengan bantuan visual dan transition yang cantik especially second half bila misi undercover diorang dah terbongkar dengan anak buah Mubae.


Setakat ni movie Extreme Job dah jadi movie kedua tertinggi jumlah kutipan sepanjang masa di box office Korea dan rating kebanyakannya tinggi so do watch this movie kalau you guys nak power packed entertainment movie dari Korea. A must watch!

p/s : Tangung sendiri risiko terliur nak makan ayam goreng sebab movie ni ye.


1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Waroeng Penyet, Nu Sentral


Kalau ke Nu Sentral, selalu sangat teringin nak makan dekat Waroeng Penyet ni sebab nasi ayam penyet is my fav. Cukup pakai alasan tu je kalau nampak nasi ayam penyet mesti tergedik nak order. 

Sebelum ni pernah je pergi tapi jam 11 baru restoran ni start beroperasi. Nak pulak masa tu baru jam 10 tapi perut dah lapar terpaksa datang lain kali. 

Selalunya singgah sini kalau pergi buat rawatan gigi dekat Klinik Bangsar ataupun datang tengok wayang movie Hindustan sebab dekat GSC Nu Sentral je banyak showtimes. Tempat lain susah sikit, kadang tu baru hari ketiga dah removed dah sebab tak ramai orang beli tiket. 


Nama je suka makan nasi ayam penyet tapi kalau pergi ke kaunter order Lele Penyet. Sebab keli lagi crunchy dari ayam. Kadang tu diorang suka bagi bahagian isi. Bila goreng garing memang keras lah nak makan. Kalau keli, isi ikan keli rasa juicy. 

Sama jugak lah dekat Waroeng Penyet Nu Sentral ni, memang sedap nak pulak bila ada keriuk keriuk tu, memang layan makan panas-panas. 

Yang special dekat Waroeng Penyet Nu Sentral ni, ada section sos untuk customer pilih sendiri level pedas tahap mana. 


Haritu haruslah ambil yang explosive punya, dah datang jauh kena lah ambil yang boleh terkenang sampai bila-bila. Serious talk memang pedas tapi sedap. 

Nak makan dekat sini kena pergi selain peak hour sebab memang ramai. Terlajak sikit je kena beratur panjang lah jawabnya. Customer service bagus, kebersihan pun tip top, nak makan pun selesa. Next time for sure pergi sana lagi nak cuba menu lain pulak. 

Cool Blog Oreo Series


Dekat Cool Blog ni antara fav drinks mesti yang ada Oreo sebab crunchy bila minum. Kenyang pulak tu sebab ada biskut kan tambah pulak kalau tambah black pearl. 

Since ada Oreo series ni memang tergedik lah nak order satu. Selalunya ambil Mocha Oreo tapi kali ni tukar pulak ke Cappucino Oreo dengan topping balck pearl. 


Harga still murah lagi la sebab RM6.50 je lepas tambah topping, tak semahal milk tea lah. Tapi rasa dia manis sangat la pulak. Tak tahu apa yang menyebabkan manis sampai kena tambah air mineral sebab tekak dah kembang. 

Mungkin outlet Star Avenue yang tak pandai blend ataupun mungkin combination ni boleh buat orang potong kaki. Second time? Naaahhhhh



Blogger Challenge : Everyday makeup look. A picture of you.


Ni makeup look paling cepat dan simple lah kalau nak pergi ke office ataupun jalan-jalan lepak dekat luar. Kalau nak photoshoot (cehhhh acah-acah model) tempek la tebal sikit. 

Tapi tempek yang biasa pun dah okay dah sebab kalau everyday makeup look kita cari makeup yang paling selesa dan nampak cantik. 


So this is my recipe 

1. Skincare Nutox - Cleanser, Toner, Moisturizer, Serum
2. Maybelline Super Stay 24H Foundation ni terbaikkkk! I recommend sangat untuk yang tengah mencari foundation yang tak melekit, tak keringkan kulit and super soft. 
3. Untuk bahagian mata I tak makeup eyebrow sebab yang natural pun okay dah. Cuma tambah eyeshadow dari palette biasa je. Letak base warna paling gelap pastu blend lah dengan mana-mana warna yang sesuai dengan tudung/lipstick. 
4. Then apply mascara dari In2it waterproof. Kalau period je pakai sebab susah nak tanggalkan & I malas nak bawa oil cleanser.
5. Untuk lipstick suka blend 2 atau 3 warna lipstick. Untuk base, pakai lipmatte dari Silkygirl lepastu apply lipstick matte kod Claret dari In2it then blend dengan lipstick Silkygirl OMG kod Rosewood. 
6. Last sekali baru apply compact powder Pixy. 


Bila dah siap makeup cari la lighting untuk selfie di belakang langsir hshshsh dah siapppp!

Tuesday, 30 July 2019

20 Style Hollywood Ditiru Oleh Deepika Padukone

Selalunya kalau pergi official event atau photoshoot, selebriti akan guna khidmat stylist untuk style dia untuk acara tersebut. Ada yang dah ditempah khas, ada jugak yang be creative dengan fashion masing-masing.

Ada juga yang copy style selebriti lain, paling senang selebriti Hollywood sebab berlainan industri. Dalam carta ni memang ramai lagi pelakon lain tapi Deepika paling banyak.

1. Deepika Padukone and Ashley Benson in Dolce and Gabbana 

Image

Ashley pakai gaun Dolce and Gabbana ni di Toronto International Film Festival 2012 lepastu Deepika pakai di Vogue Beauty Awards 2012.

2. Deepika & Zoe Saldana in Prabal Gurung. 

Image

Zoe pakai di CFDA Awards 2013 lepastu Deepika tiru sebijik untuk award event Filmfare 2013.

3. Deepika & Kylie 

Image

Mungkin sebab minat sangat dengan Kylie so Deepika copy wardrobe Kylie masa dekat People Magazine. Tak lama lepastu Deepika bagi adik perempuan dia pulak pakai.

4. Deepika & Lady Victoria Hervey 

Image

Dress emas Deepika pakai Filmfare Awards 2014 sama dengan dress Lady Victoria Hervey pakai masa Golden Globes Awards After Party. Hairstyle pun lebih kurang je.

5. Deepika & Malese Jow 

Image

Dress lace hitam Malese Jow pakai untuk movie premiere Twilight Breaking Dawn Saga Premiere dekat Los Angeles sama dengan dress Deepika di Chivas Studio Spotlight Event.

6. Deepika & J.Lo

Image

JLo pakai untuk Academy Awards 2012 then Deepika pakai gaun putih bercorak asymmetrical di Zee Cine Awards 2013

7. Deepika & Kylie Jenner in Balmain

Image

Kylie pakai untuk Balmain x H&M launch event tahun 2015 then Deepika pakai outfit yang sama dekat Big Boss 10 except that green belt tahun 2016.

8. Deepika & Julie Berman

Image

Walaupun Julie yang pakai dulu dress ni tapi Deepika nampak lebih wow dengan hairstyle retro macam tu.

9. Deepika & Kim Kardashian

Image

Deepika pakai dress leather hitam Intrinsic By Muskaan Goswami ni untuk promo event movie xXx: The Return Of Xander Cage tapi beberapa bulan sebelum tu Kim pakai untuk GQ Party.

10.  Deepika & Shakira

Image

Shakira pakai dress merah ni untuk MV lagu Can't Remember to Forget You then Deepika pakai dress yang sama untuk magazine photoshoot.

11. Deepika & Kylie Minogue in Dolce & Gabana

Image

Deepika pakai dress hijau Dolce & Gabana di Screen Award bila nampak Kylie pakai di New York Film Festival tahun sebelum tu.

12. Deepika & Kate Hudson in Alexander McQueen

Image

Kate pakai dress Alexander McQueen ni di Golden Globes 2013 then Deepika pulak pakai di Screen Awards awal Januari 2014.

13. Deepika & Elaina Wetley

Image

May 2013 Elaina pakai dress rekaan Naeem Khan di Met Gala kemudian Deepika pakai untuk IIFA Rocks. Outfit ni tersenarai dalam 'Worst-Dressed IIFA'.

14. Deepika & Karlie Kloss in  Prabal Gurung

Image

Model Karlie Kloss pakai dress ni di Serena movie premiere di Spring Studios, New York then Deepika pakai untuk promote movie XxX.

15. Deepika & Rihanna in Alberta Ferretti

Image

Deepika pakai gaun metallic Alberta Ferretti di Cannes, sama dengan gaun Rihanna beberapa bulan sebelum untuk magazine photoshoot.

16. Deepika & Taylor Swift in Ashish

Image

Tahun 2017 Taylor pakai sequin rainbow shirt rekaan Ashish ni untuk album Reputation then Deepika pakai untuk Vogue magazine photoshoot awal tahun ni.

17. Deepika & Naomi in Erdem

Image

Walaupun Deepika ambil summer look Naomi tapi Deepika nampak cantik bila pakai dress floral printed Erdem.

18. Deepika & Irina Shayk

Image

Well, Deepika tak keseorangan kali ni bila ramai lagi actress yang copy pose untuk lipstick ad tapi kesian lah model lelaki tu dah jelak kena strike pose yang sama.

19. Deepika & Selena Gomez in Chloe

ImageImage

Sebelum Deepika pakai satin PJ dari Chloe ni, Selena dah pakai dulu. Bezanya Deepika nak tidur in style while Selena memang nak tidur.

20. Deepika & Cardi B

Image

Dress Ashi Studio yang Deepika di Cannes 2018 pakai lebih kurang sama dengan Cardi B di Grammy 2018 tapi dress Deepika lagi sarat. 

Image

But but but Beyonce tiru sebijik macam Deepika untuk concert dia.

Some of them ada yang balatant copy, ada some style yang Deepika nampak lebih cantik dengan aksesori atau hairstyle while some looks mehhh. 

Malaysia Coffee Fest 2019, One Utama


Ahad lepas jalan-jalan dekat OU sebab nak lepak dekat Seoul Garden, kebetulan termenapak dekat Malaysia Coffee Fest ni sebab terbau kopi free kuat sangat. Dari jauh lagi dah bau wangi. 


Dekat booth pertama tu tak perasan lagi ada coffee festival ni sebab booth tu agak jauh dari tapak main event. Lepas bergerak ke depan sikit baru jumpa main entrance yang sesak gila dengan orang. Memang meriah la sebab booth Aristo tengah kejar customer. 


Festival ni berlangsung dari 25 Julai sampai 28 Julai tapi dalam FB masa check event near me tu tak ada pulak keluar pasal festival ni.




Macam biasa lah dekat coffee festival ni ada pelbagai jenis produk kopi dari dalam Malaysia ataupun import dari luar negara tapi kopi dari Ipoh yang I beli haritu tak ada pulak buka booth dekat sini. Kalau tak, boleh memborong lagi sebab sedap hihi





Selain dari kopi, coffee machine pun banyak dijual either untuk kegunaan cafe/restoran ataupun untuk kegunaan di rumah dan office. Harga yang kebanyakan booth offer memang murah la dari harga dekat luar. Untung la siapa yang memang tengah mencari coffee machine. 








Untuk product Nescafe, diorang promote produk kopi premium dari Arab dan juga machine coffee yang agak simple dan mudah la untuk diguna di rumah ataupun pejabat. Machine ni self-washable, just tekan je button dekat bahagian atas untuk bersihkan lepas dah habis guna. 


Pengunjung yang beli produk Nescafe sebanyak RM50 in single purchase boleh la dapat flask free warna coklat dekat sebelah machine tu. Tapi untuk tarikh sepanjang festival tu je lah, dekat luar memang tak dapat dah. 


Banyak jugak brand dekat festival ni, mostly memang tak kenal lah jenama ni semua. Mungkin sebab tak familiar kot since I bukan peminat kopi tegar. Kenal pun Nescafe, Wonda dengan Old Town Coffee je. 

Ada juga product dari buah-buahan dijual dekat sini selain kopi dan teh. Tak try rasa sebab terlampau ramai yang beratur untuk tester. 








Booth Starbucks pun ada dekat festival ni tapi tak berapa menarik sangat lah. Diorang just join untuk promote exclusive items macam tumbler, mug and jug. Design agak cantik lah, tertarik dengan mug tapi belum gaji kan, mampu pandang je lah. 


Kitorang tertarik dengan Aristo sebab coffee machine dia tak ada contract pun. Dia bagi tempoh masa sebulan untuk try produk kopi dia then kalau tak suka boleh je stop menyewa. Deposit RM100 pun refundable kalau nak stop produk Aristo ni. 


Dekat booth Aristo ni bukan setakat kopi je boleh try, product teh dengan coklat pun ada untuk customer try sedap ataupun tak. 


Everytime Aristo dapat customer diorang akan chant and tepuk tangan tanda terima kasih sebab beli kopi dengan Aristo, sebab tu meriah. 



Based on apa yang dirasa haritu memang sedap lah tapi tak tahu lah bila balik rumah nanti rasa macam mana. Kita tunggu dulu machine Aristo sampai rumah nanti. Dah rasa macam mana, kita sembang dekat next entry.