Monday, 15 July 2019

Movie Review : Parineeta


Director : Pradeep Sarkar
Writer : Vidhu Vinod Chopra, Pradeep Sarkar
Cast : Vidya Balan, Saif Ali Khan, Sanjay Dutt, Raima Sen, Dia Mirza
Distributor : Vinod Chopra Productions
Genre : Romance/Drama
Running Time : 131 minutes
Release Date : 10 June 2005
Trailer :


Zaman awal 2000, ramai yang layan movie romantic lakonan #TheKhans sehinggakan sekarang pun masih keluar bersiaran di TV! Tapi sebenarnya ada je lagi movie romantic drama dari pelakon lain yang best nak layan.  


Diadaptasi dari novel tahun 1913 karya Saratchandra Chatterjee, Parineeta mengisahkan tentang Shekhar (Saif Ali Khan) dan Lolita (Vidya Balan) yang berjiran dari kecil lagi. Lolita berpindah ke kawasan tu selepas parents dia mati dalam accident dan tinggal dengan keluarga saudara. Disebabkan Lolita berbakat dalam seni muzik, dia selalu datang ke rumah Shekhar untuk create lagu sama-sama. 


Disebabkan Shekhar kaya, masalah duit tak pernah jadi isu since Shekhar bagi kunci duplicate kepada Lolita. Berapa banyak Lolita nak ambil pun dia tak kisah. Bukan setakat rapat dengan Shekhar je, mak dan pembantu rumah Shekhar pun senang bila Lolita datang sebab pandai memasak. 


Bila tengok bonding vibe Lolita dengan semua ahli keluarga Shekhar, you guys akan perasan suasana tu macam dalam movie Devdas. Even perangai Shekhar pun lebih kurang sama dengan Devdas. Tapi bezanya Shekhar bukan sejenis pengecut lah, dia memang tahu apa dia nak dalam hidup dia. Kenapa lebih kurang sama dengan Devdas? Sebab penulis novelnya orang yang sama. 


Disebabkan sayang dan cinta pada Lolita, dia sanggup buang harta yang ada untuk hidup dengan Lolita. Lolita pun sejenis yang setia orangnya. Walaupun Girish (Sanjay Dutt) datang bantu selesaikan hutang keluarga dan bantu perubatan pakcik Lolita, dia tetap dengan keputusan untuk setia dengan Shekhar. 


Suka tengok karakter mak Shekhar dalam movie ni sebab dia suka dengan Lolita tapi dia takut nak defend cinta anak dia bukan sebab takut dengan suami tapi dia taknak Lolita terkurung dan terpaksa patuh dengan kehendak suami. Lolita ada bakat besar apart than being a housewife. 

Not to degrade tapi konsep housewife dalam movie ni berbeza dengan sekarang. Plot masa movie ni tahun 60-an so mostly perempuan tak dibenarkan bekerja. Dan ayah Shekhar pun sejenis biadap bila dia anggap Lolita sebagai pelacur and he’s quite abusive. Semua masalah berpunca dari ayah Shekhar sebenarnya. He’s the villain and main culprit in their love story.  


Jalan cerita cantik except part Shekhar buat keputusan terburu-buru dengan bersetuju untuk kahwin dengan Gayatri (Dia Mirza) disebabkan cemburu dengan Lolita, chemistry antara Saif-Vidya pun looks nice onscreen. Tak sangka movie debut Vidya Balan dah pergi jauh sampai ke Film Festivals.What a talent!


Visual dan tema movie ni pun cantik, bila layan movie ni dapat rasa la vibe tahun 60-an di India masa tu, the setting, wardrobe, hair style, decorations semua kena dengan gaya zaman tu. Even the songs quite nice. Suka lagu Kaisi Paheli Zindagani sebab ada Rekha and the song itself. 


Recommended much for those yang nak layan genre romantic drama dengan lagu yang best dan happy ending of course.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 9.3/10

PENCARIAN BLOGLIST DI BLOG AIMANABDULLAH.COM

pencarian bloglist aimanabdullah.com

Saturday, 13 July 2019

Movie Review : Krasue : Inhuman Kiss


Director : Sittisiri Mongkolsiri
Writer : Chookiat Sakweerakul
Cast : Phantira Pipityakorn, Oabnithi Wiwattanawarang, Sapol Assawamunkong, Makorn Supinacharoen, Makhasiri Thepsittha, Surasak Wongthai
Production Company : Nakid, CJ Major Entertainment, M Pictures, Transformation Films
Distributor : Netflix
Genre : Horror/Romance
Running Time : minutes
Release Date : 14 March 2019 (Thailand)
Trailer :


Based on trailer, movie Krasue ni nampak macam wow gitu tapi sebenarnya tak. Bosan!

Movie bergenre seram romantik ni mengisahkan tentang Sai (Phantira Pipityakorn) yang berubah menjadi Krasue ataupun hantu famous kita penanggal atau balan-balan lepas dia dicium oleh Krasue di rumah usang masa main aci sembunyi dengan kawan-kawan dia. 

  
Sementara Sai seorang nurse di kampung tu, Noi (Oabnithi Wiwattanawarang) pula doktor yang keluar ke Bangkok untuk belajar tapi balik semula dengan sekumpulan pemburu Krasue yang diketuai Tad (Surasak Wongthai). Makanya movie ni berkisar kisah cinta tiga segi antara Noi, Sai dan Jerd (Sapol Assawamunkong) .


Kalau ikutkan cerita orang tua, penanggal ni terhasil dari ilmu hitam yang diamalkan tak kira berapa pun umur dia dan akan makan janin dan uri bayi. Tapi dalam mitos orang Thai sesiapa yang terkena air liur Krasue akan berubah menjadi Krasue. Tak semestinya perempuan je, yang lelaki pun boleh jadi penanggal dengan nama Krahang. 


Persamaan Krasue dengan penanggal kita ialah ilmu hitam juga tapi founder Krasue je amalkan. Yang terkena air liur dan berubah kepada Krasue tu tak payah amalkan. Just live as they wish cumanya dia akan makan binatang dan tak ganggu manusia. 


Krahang dan Krasue ni dulu suami isteri tapi Krasue curang dengan lelaki lain sampai Krahang mengamuk dan buat pemujaan. Untuk bunuh Krasue dia akan hancurkan jantung Krasue. Dalam movie ni boleh je stop transformation Krasue tu bila makan Krasue herbs tapi agak susah nak tanam pokok ni. 


Movie ni tak seram mahupun kelakar macam movie seram Thai yang biasa kita tengok. Slow pace, flat momentum dan loopholes bersepah. 


Kalau first half kita nampak Sai jadi mangsa Krasue tapi dia berubah tak drastik macam Kaew (Makhasiri Thepsittha). Lepas dia period dia akan berubah tapi berbeza dengan Kaew, berubah serta merta lepas minum bekas cawan Sai. 


Tak faham kenapa tok sami (Makorn Supinacharoen) berdiam kalau dia punca utama kampung tu huru-hara sedangkan berdiam diri tu bukan punca penyelesaian masalah. Bertafakur 1000 tahun pun kalau punca masalah tak dibaiki, rosak macam tu la jugak. Hujung cerita baru nak keluar. 


Kalau Krasue tu penanggal tapi Jerd dengan Tad pula bila berubah jadi Krahang which more like kelawar. Vampire Thai mungkin. I think the team dah habiskan banyak bajet dekat VFX Krasue sampai tak cukup bajet nak tempek tisu dekat badan Jerd. Even darah dekat first half yang merah cantik dah bertukar warna pink dekat second half. Second half is crap, lousy and messy.


Have worst experience watching this one padahal trailer nampak bagus. Kecewa terlampau sebab expectation hancur teruk. There is nothing I can applaud for this movie. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.3, 7. Themes +1, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0 = 4.9/10

Friday, 12 July 2019

20 Bollywood Movie Bertemakan Keluarga

Zaman 90-an memang meriah dengan movie bertemakan keluarga tapi bila ada yang kata movie sekarang dah tak best dan tak macam dulu, sabar jap nak keluarkan list. 

Walaupun tak lah gempak macam zaman Kabhi Kushi Kabhi Gham, Vivaah, Hum Saath Saath Hain dan seangkatan dengannya tapi masih lagi wujud movie genre macam ni ye. 

1. Udaan (2010)


Rohan & 3 orang kawan dia dibuang dari kolej bila kantoi pergi wayang tengok adult movie. Ayah dia paksa dia jogging setiap pagi, kerja di kilang besi & belajar engineering tapi impian Rohan untuk jadi seorang penulis. 

Udaan terpilih untuk ditayangkan di Cannes.

2. We Are Family (2010)


Aman dan Maya bercerai dan bawa haluan hidup masing-masing tapi bila Maya hidap kanser, Aman dan girlfriend dia pindah masuk ke rumah Maya untuk jaga anak-anak.

3. Patiala House (2011)

Image result for Patiala House

Parghat Singh terpaksa tinggalkan impian dia sebagai pemain kriket untuk jaga reputasi keluarga dan menetap di London dan meniaga kedai runcit. Simran datang dalam hidup dia dan naikkan semangat supaya join balik team cricket. 

4. English Vinglish (2012)


Shashi seorang suri rumah yang menjual laddoo cuba untuk belajar English bila pergi ke US untuk wedding anak buah dia. Dia dah penat anak dan suami pandang rendah bila tak pandai English. Movie ni movie comeback SriDevi lepas bertahun lama fokus dengan keluarga. 

5. Shaadi Ke Side Effects (2014)


Sid & Trisha belajar untuk adapt dengan life lepas dah ada anak bila Sid tak ready lagi untuk jadi bapa. Mak Trisha pula anggap Sid tak bertanggungjawab dan gagal jadi bapa yang bagus.

6. Dil Dhadakne Do (2015)


Family gathering untuk celebrate anniversary parents yang ke-30 tapi banyak rahsia yang muncul bila masing-masing dah stress nak simpan.

7. Prem Ratan Dhan Payo (2015)


It's a cliche Rajhsri film tapi still comel nak layan dengan family. Bila sang raja bertukar karakter dengan manusia biasa yang baik hati dan cuba selamatkan keluarga diraja dari berpecah.

8. Nil Battey Sannata (2015)


Si ibu yang bekerja sebagai maid masuk balik ke sekolah bila anak dia malas belajar dan bercita-cita untuk jadi maid sama macam dia. Walaupun anak dia mengamuk disebabkan malu kena ejek dengan kawan sekelas, dia tetap dengan pendirian untuk jadi inspirasi anak dia.

9. Piku (2015)


Kisah anak-beranak yang stress hidup bersama dan selalu bergaduh disebabkan kedegilan masing-masing. Pemandu teksi yang terjerut sekali cuba untuk ubah relationship anak-beranak ni.

10. Kapoor & Sons (2016)


Family ni agak bermasalah bila si ayah curang, mak lebihkan anak sulung, anak sulung pula bergaduh dengan anak bongsu. Masing-masing berkumpul sebab birthday atok and the bomb exploded.

11. Kahaani 2 (2016)


Vidya Sinha hidup berdua dengan anak perempuan dia, Mini yang lumpuh dari pinggang ke kaki. Satu hari Mini hilang dan rahsia anak-beranak ni terungkai bila Inspector Inderjeet baca diari Vidya.

12. Dangal (2016)


Bila Mahavir gagal masuk gusti peringkat Olimpik, dia train anak-anak perempuan dia untuk dapatkan emas walaupun masyarakat ketawakan impian dia.

13. A Death in the Gunj (2016)


Dark side sebuah family bila ada ahli keluarga yang pemalu dan sensitif tapi disisihkan, dibuli, diejek sehingga murung. Family trip selama seminggu yang bertukar menjadi tragedi.

14. Toilet: Ek Prem Katha (2017)

Image result for Toilet: Ek Prem Katha

Keshav jatuh cinta dengan Jaya yang berpelajaran tinggi dan kemudiannya berkahwin. Keshav suami yang baik dan romantik tapi gagal sediakan tandas untuk isteri dia.

15. MOM (2017)


Bila anak tiri dirogol dan dibuang dengan kejam oleh sekumpulan pelajar kaya, Devki guna kelebihan sebagai guru Biology untuk balas dendam. Dalam masa yang sama dia perlu berjaga-jaga dengan Detektif Matthew.

16. Hindi Medium (2017)


Raj dan Mitra berusaha untuk daftarkan anak di sekolah elit tapi cuma ada satu cara yang paling mudah - berlakon jadi miskin dan masuk melalui quota keluarga miskin.

17. Secret Superstar (2017)


Insia berbakat besar dalam bidang nyanyian tapi impian dia terhalang disebabkan ayah yang abusive. Dia terpaksa cari jalan untuk capai impian dan selamatkan ibu dia.

18. Hope Aur Hum (2018)


Bila 3 generasi dalam satu rumah yang bersaiz kecil, anak-anak makin membesar tapi si atok tak boleh move on dengan mesin photocopy antik yang agak besar dan selalu buat hal sampai business slow.

19. 102 Not Out (2018) 

Image result for 102 not out

Dattatraya Vakharia berumur 102 tahun dan nak pecahkan rekod dunia manusia tertua hidup di dunia tapi untuk capai impian dia, Dattarataya kena hidup dalam keadaan yang happy. Jadi masalah bila anak tunggal dia berusia 75 tahun sangat serious dan pemarah orangnya. 

20. Badhaai Ho (2018)

Image result for Badhaai Ho

Huru-hara jadinya bila parents yang dah mencecah usia 40-an buat keputusan untuk tambah ahli keluarga baru. Anak-anak makin stress bila saudara, jiran dan kawan-kawan ketawakan keluarga mereka. 

That's all for now, kalau ada lagi kita buat Part 2 pulak! Enjoy your movies!

Thursday, 11 July 2019

Harimau Coolblog Premium Milk Coffee


Dalam entri Unicoolblog review, ada yang mention pasal Harimau Premium Milk Tea/Coffee ni and yes, dah try dahhhhh!

Harimau Coolblog ni launch pada Januari 2019 bertemakan tahun baru dan harapan baru. Nampak Suria fm gigih promote tapi tak terasa nak join the heat pun masa tu sebab nampak macam manis sangat minuman ni. I mean look at that!


Disebabkan dah bosan dengan menu sama, try beli Harimau ni dengan harga RM6.50. My choice was Premium Milk Coffee sebab bosan lah asyik teh je. Dalam gambar nampak banyak pearl kan, sama jugak yang ni banyak black pearl. 

Seriously tak menyesal beli sebab blend premium milk, coffee dengan gula perang tu just nice je. Dia tak manis sangat dan tak la tawar macam boba tea dekat luar tu. Totally love it! 

Lepas ni boleh try Harimau Coffee ni lagi tapi takut jugak kalau berbeza setiap outlet but this one at Star Avenue was a score.  

Cannes 2019 Fashion File : Sonam Kapoor

Okay this is the last one for Cannes appearance this year! My fav Cannes appearance every year sebab setiap tahun gabungan kreatif anak-anak Anil Kapoor akan come up dengan dress yang wow. 


Unlike previous years, kali ni appearance Sonam dekat Cannes agak debatable sebab dia mewakili Chopard dan bukan under L'oreal. Katanya contract dengan L'oreal dah habis but that's okay because the environment quite toxic to stay and Chopard have better portfolio for her.

Tahun ni Sonam datang dengan adik dia, Rhea Kapoor dan tambahan seorang stylist baru. Sonam dah bagi hint outfit dia di Cannes tahun ni mengutamakan konsep simple. So let's have take a look!

1. Chopard Photoshoot


Penampilan pertama Sonam di Cannes pun dah wow dalam rekaan Maison Valentino bila dia mengenakan oversized plain red dress dengan hiasan beropol di bahagian lengan dan pinggang hingga ke kaki. Gaya rambut braid dihiasi bunga putih dan fresh look makeup untuk hot summer look!

2. Conference At Cannes



Elie Saab is a must for Sonam in Cannes! Kali ni tampil dengan plain maxi dress berwarna biru navy dipadankan bersama bow tie bersaiz ekstra dipanjangkan tampak seperti cape dan wrap di bahagian tangan. 

Memilih gaya rambut low ponytail, sepasang anting-anting mutiara dari Chopard dan nude makeup untuk berinteraksi lebih selesa bersama pihak media.

3. Chopard La Nuit Des Rois Dinner Party


Every year without fail mesti ada satu design yang menyerlahkan kecantikan tradisi pakaian India dari fav designer Sonam. Kali ni Sonam memakai gabungan dress dan sari off shoulder rekaan Abu Jani Sandeep Khosla berwarna krim. 


Walaupun hiasan nampak tenggelam di luar studio tapi masih lagi nampak cantik ala maharani di zaman moden ditambah pula dengan dupatta di bahagian belakang, attached with her hair. Totally love that thick choker! Subtle makeup and smokey eyes? Perfect! She ace it with class. 

4. Chilling Out 


Jalan-jalan di Cannes pun Sonam tampil bergaya dengan maxi dress berwarna coklat gelap dipadankan bersama maxi coat berwarna krim dari koleksi Bougessa. Looks trendy with a simple bun, asymmetrical earrings, oversized shade, mini LV handbag and pair it with black sandal. 

Nampak je simple tapi mini handbag LV tu berharga 5 juta pounds. Kecil macam tu boleh bayar seminggu bajet bercuti dekat Cannes. 

5. Chopard Event


Anyone up for Disney Bella Beauty & The Beast? Kalau Deepika memilih ruffle dress ekstra dari Ashi Studio, Sonam memilih gaya ringkas dengan dress off-shoulder yang beropol besar dan minimal di bahagian dada berona kuning mustard. 

Dress ni nampak bergaya sebab bahagian bawah mengembang ala gaun Victoria dan dipadankan bersama strap heels kuning.  Sleek ponytail untuk gaya rambut, lipstick merah terang dan anting-anting berlian dari Chopard. 

6. Red Carpet Once Upon A Time In Hollywood Premiere


Tampil berbeza tahun ni dengan konsep simple and sophisticated, Sonam sekali lagi memberi kepercayaan kepada Ralph & Russo dengan rekaan gabungan suit dan trail panjang berwarna putih ganding yang mengambil masa selama 495 jam untuk disiapkan. Dipadankan bersama stiletto runcing dan strap berwarna putih dari koleksi Jimmy Choo.


Though it is quite simple and fresh, yang mencuri tumpuan sebenarnya rantai leher bertingkat yang sarat dengan batu emerald dan berlian rekaan eksklusif dari Chopard dan tersenarai dalam list Best Jewels Cannes 2019. I dislike the bun, prefer she goes with updo ponytail which looks younger and chic. 

7. Leaving Cannes


Last but not least, Sonam memilih koleksi pakaian head to toe dari Fendi dari koleksi Spring Summer 2019 dengan padanan jacket bercorak symmetry dan skirt berjalur halus berwarna coklat cair dipadankan bersama round flat shoes dan mini handbag bercorak sama dengan jacket. Love the outfit but not the shoes. 

Overall fashion Sonam A+ di Cannes 2019! Thanks Rhea for all great looks and see you guys next year!