Friday, 30 August 2019

Movie Review : Rocky Handsome


Director : Nishikant Kamat
Writer : Ritesh Shah
Cast : John Abraham, Diya Chalwad, Shruti Haasan, Nishikant Kamat, Sharad Kelkar
Production Company : J.A Entertainment, Azure Entertainment
Distributor : T-Series
Genre : Action/Thriller
Running Time : 126 minutes
Release Date : 25 March 2016
Trailer :


Dulu dah pernah tengok movie ni tapi 30 minit awal je pastu tergantung sampai lah sekarang rasa nak tengok balik sebab tengok trailer best. Kalau movie John Abraham ni, walaupun plot predictable tapi action stunt dia padu.

Kabir Ahlawat (John Abraham) hidup seorang dan bekerja sebagai tukang pajak gadai segala jenis barang yang masih ada value. Lepas kematian isteri, Rukshida (Shruti Haasan) dan anak dalam kandungan, Kabir dah malas nak cara dengan dunia ni. Dia buat hal dia sendiri je.


Tapi dia selalu kena kacau dengan si cilik comel Naomi (Diya Chalwad) yang suka dengan nails art. Hidup Naomi agak kesian sebab mak dia, Anna (Nathalia Kaur) seorang penari kelab dan ketagih dengan dadah.  Selalunya Naoimi akan makan dan tidur dengan Kabir sebab Anna memang tak kisah langsung pasal anak dia tambah pulak bila dah stoned.


Jadi masalah bila Anna curi 10kg dadah jenis heroin kepunyaan Mantoo (Uday Tikekar), yang dijaga oleh dua beradik, Kevin (Nishikant Kamat) dan Luke (Teddy Maurya). Rugi bisnes diorang bila Anna buat perangai macam tu.


Sebab dadah tu Anna dengan Naomi kena culik. Mantoo dan konco dia bukan setakat bisnes haram jual dadah je tapi jual organ jugak. Since Anna buat hal, organ dia semuanya diambil dan dijual. Naomi pulak ditahan untuk dijadikan porter dadah sebab polis takkan syak kanak-kanak jual dadah. Bila organ dah cukup matang nanti, semua organ dia akan dijual di black market.


Kabir nampak je macam hati batu tapi bila bab Naomi memang dia mengamuk habis dengan gang Mantoo walaupun Kevin dah team up dengan pihak berkuasa, Anti-Narcotics Bureau. Tak ada masalah untuk bekas ejen RAW yang pernah join program khas bawah ketenteraan kerajaan. Dalam masa 2 minit je Kabir dah hantar satu department ANB masuk hospital sebab kacau dia.


Walaupun jalan cerita dia predictable tambah pula movie ni remake dari movie Korea, The Man from Nowhere tahun 2010 tapi yang best nak tengok bukan cerita sangat pun tapi action stunt John Abraham. Sangat sangat sangat berbaloi sebab sharp dan teknik dia cantik.


Dalam trailer ada sikit dia tunjuk,. imagine layan full movie. Tengok scene dia lari pun nampak smart. For me dekat Btown memang John dengan Vidyut power bab action stunt ni. Ulang banyak kali pun tak bosan sebab memasing buat action stunt sendiri.


Bab soundtrack biasa je tapi layan la lagu Rehnuma nyanyian Shruti sendiri, dari promo events sampai sekarang layan lagi. Lagu yang lain biasa je lah walaupun Nora Fatehi gigih menari dalam lagu Rock Tha Party. Rasanya dari movie ni Nora start bekerjasama dengan John walaupun dia baru dikenali dengan lagu Dilbaar dalam Satyame Jayate, movie John jugak. 


Recommended for those yang suka action tapi movie ni tak boleh tengok dengan family lah sebab action stunt dia agak ganas, plus ada beberapa scene yang agak kejam untuk ditonton. I cried tengok scene last bila John dah give up dengan life dia. I feel youuuuuu! But ermm no worries, sebab happy ending. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.6, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.7 = 6.9/10

Aiskrim Belgian Dark Chocolate Sofuto, Family Mart


Minggu ni Family Mart introduce aiskrim Belgian Dark Chocolate Sofuto dan dijual dengan harga RM3.90 tapi harga ni berbeza ikut tempat. Jangan tanya kenapa, I tak tahu jawapannya apa. 

Quite tempting lah sebab tekak tak masuk sangat dengan aiskrim Family Mart sebelum ni plus I memang suka dark chocolate. 

Since hari ni last kerja untuk minggu ni, so my officemate belanja aiskrim Family Mart ni haaa. Memang ramai la beratur nak beli tadi siap cari spot cantik untuk Instagram. 

Aiskrim ni serve dalam kon biasa ataupun kon coklat jugak and kitorang dapat kon coklat. Cantik lah kejadian dia. 


Walaupun cantik, tak bermakna best. Aiskrim ni cepat cair ye. I tak tahu sebab cuaca ataupun aiskrim ni memang jenis cepat cair. Tak sampai 5 minit pun kena habiskan. Memang belemoih la bila makan. 


Kalau ikutkan harga dia lagi murah compared to other Belgian Dark Chocolate ice-cream tapi I lagi rela beli yang mahal rather than makan dengan laju supaya tak comot dengan aiskrim ni. Even kon dia jadi lembik bila aiskrim mencair. 


Better beli aiskrim Cornetto or Walls daripada aiskrim ni sebab harga lebih kurang sama, kuantiti pun lagi banyak dan aiskrim tahan dengan cuaca panas. Kalau nak makan aiskrim Family Mart ni kena makan dekat dalam Family Mart ataupun tempat yang ada aircond. 

Repeat lagi tak lepasni? Nahhhhhhh

Movie Review : Dendam Azalea


Pengarah : Sein Qudsi
Penulis: Sein Qudsi
Pelakon : Khir Rahman, Vanidah Imran, Nam Ron, Kodi Rasheed, Zain Hamid & Zulaika Zahary
Pengedar : Netflix
Genre : Seram/Misteri
Masa Tayangan : 205 minit
Tarikh Tayangan : 8 Ogos, 2019
Trailer :


Ada ternampak someone tweet pasal movie ni released dekat Netflix. Ingatkan movie ni dah lama rupanya baru je release bulan ni so tak ramai lagi yang tahu pasal movie genre seram misteri karya Sein Qudsi. Fun fact, ni movie Malaysia yang pertama under Netflix.

Mengisahkan tentang Suraya dan Azman yang baru kehilangan anak bila Suraya keguguran disebabkan masalah kompilasi dan alami trauma sampai murung. Lepas kejadian tu Suraya berubah jadi pendiam dan suka termenung. Pakar psikatri suggest untuk Azman cari persekitaran baru untuk Suraya pulih. 

Azman dengan Suraya bercadang untuk ambil anak angkat and that's when Arif came into the picture. Walaupun Suraya nampak macam tak berminat dengan idea untuk ambil anak angkat tapi dia cepat jatuh sayang dengan Arif.

Otw balik dari Rumah Anak Yatim Sri Cempaka, Arif ternampak rumah vila usang dan paksa untuk berhenti. Suraya faham yang Arif nak tinggal di rumah tu so dia minta Azman untuk berpindah ke situ. 

Masalah yang timbul bila Suraya selalu kena ganggu dan nampak lembaga hitam. Awalnya nampak macam bayang tapi makin lama makin munculkan diri dalam rupa sebenar. Of course Azman tak percaya tapi dia bersabar je sebab faham dengan kesihatan Suraya. 

Dalam masa yang sama, Samad (Kodi Rasheed) dengan Shahidan (Nam Ron) plan untuk rompak rumah orang kaya. Bukan setakat kena intip dengan Inspector Bakri (Zain Hamid) tapi Samad kena ganggu dengan hantu perempuan.


Walaupun you guys dah boleh teka siapa hantu perempuan tu tapi ada beberapa misteri yang director simpan sampai hujung movie. Cuma jadi persoalan besar lah macam mana Inspektor Bakri, pegawai polis terbaik di branch tu tak mampu jumpa mayat Azalea (Zulaika Zahary) walhal spot mudah je. 

Lagi satu hal macam mana Suraya yakin Azalea takkan claim hak dia sedangkan dia sentiasa ada untuk jaga anak dia? Nak mention tapi nanti jadi spoiler bab ending pulak so kita sembang macam ni je lah. 

Karya Sein sebelum ni adalah movie Bangunan dan sampai sekarang pun I still teringat scene seram movie tu so bila ada movie DA ni, makin bertambah lah slot teringat tu. I suka jalan cerita and yes, memang rasa meremang cuma tak creepy macam Bangunan lah. 

I hate the pace, seriously I tak faham kenapa movie Malaysia suka sangat guna slow pace. Since I tengok dekat Netflix memang tak ada pilihan lah untuk increase speed and it was a painful experience to deal with.


Overall movie ni best cuma banyak lagi boleh improve sebab boleh kata jalan cerita agak cliche dan scene jumpscare quite predictable. Anyway congrats for breaking the Netflix.

1. Team Production +0.8, 2. Visual +0.8, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 7.1/10

Tuesday, 27 August 2019

Losyen Vaseline Cooling UV Gel

Semalam dapat pengubat Monday Blues bila mailbox penuh dengan free sample losyen Vaseline yang baru ni. 


Dalam free sample ni dia bagi 10ml untuk try produk Vaseline yang baru ni. Vaseline claim losyen baru ni non-sticky dan cepat meresap ke dalam kulit. 


Dua ni je la yang you guys boleh try nak tahu betul ke tak yang dia claim tu. Excited jugak la bila dapat sebab sekarang kan musim panas so bila losyen ni boleh menyejukkan, memang penawar mujarab lah. 


Tak perlu ambil banyak pun losyen ni sebab cair. Banyak ni je dah cukup untuk area pergelangan tangan lah. 


Masa apply tu memang terasa sejuk and yesssss, meresap cepat dalam kulit. Berapa kali sapu dah sebati dah. Betul lah tak melekit, rasa ringan dan lembab je kulit lepas apply. Dah la wangi!


Yang bestnya dekat sample ni ada RM2 voucher so nanti nak beli boleh bawa je pergi drugstore. Walaupun RM2 je tapi jimat la sikit duit. Tak sabar nak tunggu losyen Vaseline I habis pastu nak tukar guna yang ni pulak. Totally recommend this one!

Lirik Lagu Takkan Merubah - Sufian Suhaimi ft Amira Othman

Another beautiful single from Amylea! Tak sangka Sufian Suhaimi dengan Amira Othman keluar dari genre dan gaya nyanyian diorang bila bekerja dengan Farouk & Amylea.


Bila nyanyi berduet, nak cari chemistry tu yang susah. But Sufian & Amira did a great job! Dah la keluar dari gaya nyayian masing-masing, dalam masa 8 jam boleh hasilkan lagu soul ballad macamni. Bila dengar Amira nyanyi, terbayang Amylea sebab gaya dan lenggok memang sama. 

Single Takkan Merubah ni OST untuk filem Motif yang akan keluar 29 September 2019 nanti. Yang belum dengar boleh klik dekat sini:


Lirik Lagu Takkan Merubah 

Lagu :  Farouk Roman 
Lirik : Amylea
Artis : Sufian Suhaimi ft Amira Othman
Studio : Aries Music

Di fikiranku hanya ada engkau
Maafkan hati yang menitip jalan 
KepadaNya
Telah kuteruskan semua

Dalam diamku makin tak terubat
Apa yang pernah sunyi dihadapku
Kini sudah kau menyahut jawapannya

Ingin putuskan saja ceritamu
Tentang hati yang rapuh dan berbalik
Siapa mampu menantikan berat dan kesal hatimu

Musim takkan merubah perasaan
Walau ku diam saja tak berpaling
Bisa ku lari dari cinta namun tak dapat ku pergi

Monday, 26 August 2019

Movie Review : India’s Most Wanted


Director : Raj Kumar Gupta
Writer : Raj Kumar Gupta
Cast : Arjun Kapoor, Sudev Nair, Rajesh Sharma, Prashanth Alexander, Shantilal Mukherjee
Production Company : Fox Star Studios, Raapchik Films
Distributor : Fox Star Studios
Genre : Crime/Thriller/Action
Running Time : 123 minutes
Release Date : 24 May 2019
Trailer :


Dari tajuk pun dah boleh agak movie ni berkisarkan tentang terrorist yang paling dikehendaki di India. Inspired by true events bila banyak letupan berlaku di tempat awam dan mengorbankan ramai orang. Dalang dalam letupan ni ialah Ghost dan semua unit khas anti-terrorist tak ada klu siapa yang terlibat.


Prabhat Kumar (Arjun Kapoor) dapat satu call dari Octopus di Nepal bagitahu yang dia ada info tentang Ghost tapi team Prabhat tak dapat kelulusan dari Centre untuk pergi sana sebab tak ada bukti. Lagipun ada informer baru je mati kena tembak dengan polis Pakistan. Nak hantar satu team agak risky.


Tapi Prabhat nak jugak pergi Kathmandu sebab dia tahu Octopus boleh dipercayai. Boss dia, Rajesh Singh (Rajesh Sharma) tahu perangai Prabhat ni macam mana. Kalau dia kata nak buat, memang tak boleh halang dah. Rajesh cuma pesan supaya berhati-hati dan dia bagi masa 4 hari untuk sahkan info tu tepat ataupun tak.


Diam-diam Prabhat join force dengan kawan polis dekat sana sebab dia tak cukup duit dan manpower dalam operasi tu. At first macam sangsi jugak dengan informer di Nepal tu sebab gaya dia agak mencurigakan.


Tapi bila dia explain dan bagitahu yang nyawa dia terancam lebih teruk dari team Prabhat, boleh faham lah kenapa dia ambil langkah yang sangat berjaga-jaga. Walaupun info tentang Ghost tu sahih tapi Kedutaan Nepal dan Pakistan taknak bagi kerjasama dan buru team Prabhat supaya tak bawa Ghost pergi ke India.


Cara director bikin movie ni memang nampak dia memang dah buat kajian mendalam tentang tragedi ni cuma cara dia portray character Prabhat dan team yang lain tu agak hambar sikit. Lakonan Arjun pun tak menyerlah macam movie sebelum ni. Ada jugak scene yang tak patut ada dan draggy padahal genre thriller.


The pace quite slow with some hambar dialogues dan tak banyak pun dialog padu dalam movie ni. Even Arjun deliver dialog yang boleh jadi punchline pun nampak malas sangat. Jangan kata hero je, yang berlakon jadi terrorist pun tak banyak membantu supaya movie nampak hidup. Lagi rengsa tengok second half. 


India’s Most Wanted man, tapi cara masing-masing macam tangkap ikan bilis je. I just love the fact this movie is based on true story bila India jalankan operasi khas untuk tangkap Yasin Bhatkal bila dia letupkan 52 tempat awam di India sepanjang 2007 hingga 2013 dan digelar India’s Osama. Satu je alasan dia bom sana sini, sebab dia kata tak ada agama selain Islam boleh bertapak di Bumi ni.


Though the music album quite bad but the visuals are breathtaking! Sepanjang tengok movie ni happy sangat tengok kecantikan Nepal. Selama ni ingatkan ada Gunung Everest je tapi banyak lagi tempat cantik yang lain. Fuhhhh!
 





Overall movie ni boleh la nak layan tapi untuk peminat action thriller, boleh pass je lah. Dalam movie ni ada la bagitahu kenapa SRK selalu kena tahan dekat airport US sampai dia meroyan dekat Twitter. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +0.3, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.4, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.8, 10. Personal Thought +0.2 = 5.8/10

Giveaway-02 by Ematunz

Lepas umum pemenang untuk first giveaway, ematunz.blogspot.com terus buat second giveaway.

Hadiah kali ni lain machiam sikit, iaitu gambar portrait digital. Jika terpilih, uols boleh dapatkan sendiri punya gambar siap edit, ala ala lukisan gittuw, boleh guna letak kat wallpaper ke, default photo pun boleh tau. 

Klik gambar di bawah kalau nak join Giveaway-02:


Hadiah apa tu? Hah, pinjam japp gambar ematunz, ini adalah contoh hadiah (dalam bentuk gambar siap edit) seperti dibawah:

Lukisan digital oleh Aeisha Lisa

Semoga terpilih. Thankyou sudi join giveaway ematunz.blogspot.com.

'Giveaway Merdeka 2019'

Blog huhahuhajerr, sahabat blogger, giveaway merdeka, giveaway 2019

Senarai Movie Bollywood Bertemakan Terrorism

Terrorist attack antara isu yang agak besar dan sensitif di India tambah pula bila kebanyakan movie ni diinspirasikan dari peristiwa besar seperti Mumbai Blast 1993, 26/11 Attack, dan lain-lain.

1. Dil Se

Image

Journalist India, Amar yang jatuh cinta dengan Meghna, perempuan yang terlibat dalam misi rahsia untuk letupkan beberapa tempat bersempena National Day India.  Disebabkan Meghna pergunakan Amar untuk complete mission dia, Amar jadi buruan CBI.

2. Mission Kashmir (2000)

Image

Movie ni quite famous back then dengan lagu Bumbro & storyline agak unik bila ketua polis yang ditugaskan untuk hapuskan sekumpulan terrorist but end up ambil anak terrorist, Altaaf sebagai anak angkat. Bila Altaaf dapat tahu ayah angkat dia yang bunuh keluarga kandung, dia lari dan join group terrorist. Lepas 10 tahun, Altaaf ditugaskan untuk bunuh PM India.

3. Fiza (2000)

Image

Mengisahkan tentang seorang adik berusaha mencari abang dia yang hilang lepas terrorist attack di Mumbai tahun 1993. Dia guna semua medium untuk cari abang dia tapi sedih hati bila abang dia join group terrorist dan ditugaskan untuk bunuh dua politician India.

4. 16 December (2002)

Image

Satu team ditugaskan untuk halang serangan terrorist dari Pakistan yang menyamar sebagai musician band dalam misi meletupkan Delhi dengan bom nuklear. Kalau tengok trailer movie ni agak kelakar lah bab VFX dia. 16 Disember actually tarikh kemenangan untuk tentera India yang berjaya kalahkan Pakistan untuk dapatkan kemerdekaan kepada negara Bangladesh.

5.  Zameen (2003)

Image

Kolonel Ranvir dan Anti-Terrorist Squad (ATS) ACP Jaideep berkerjasama untuk track down kumpulan pengganas Pakistan, Al-Tahir yang hijack flight Indian Airlines dan demand supaya ketua mereka dibebaskan.

6. Black Friday (2007)

Image

Bertemakan terrorist attack di Mumbai tahun 1993 yang diketuai oleh Tiger Memon dan orang kanan dia, Badshah Khan. ACP Rakesh Maria ditugaskan untuk siasat kes ni. Movie ni diadaptasikan dari novel Black Friday: The True Story of the Bombay Bomb Blast.

7. A Wednesday! (2008)

Image

Mengisahkan negotiation antara pihak polis dan seorang lelaki biasa yang tanam 5 bom di bandar Mumbai & demand 4 orang terrorist dibebaskan. Dalam masa yang sama dedahkan maklumat kepada pihak media tentang operasi ni.

Image

Kisah ni diinspirasikan oleh tragedi letupan oleh kumpulan pengganas dalam train di Mumbai pada 11 Julai 2006 yang mengorbankan 209 orang dan 700 orang cedera. 12 pengganas yang terlibat berjaya ditangkap, 5 mati dan 7 dihukum penjara seumur hidup.

8. Mumbai Meri Jaan (2008)

Image

Mengisahkan kehidupan tentang 5 orang berbeza yang mengalami kesan yang berbeza selepas peristiwa Mumbai train blast tahun 2006. Movie ni menang Filmfare Critics Award for Best Movie dan beberapa award dalam kategori lain.

9. New York (2009)

Image

Mengisahkan kehidupan 3 sekawan di bandar New York, study & grad di sana tapi kehidupan diorang berubah lepas tragedi terrorist attack 9/11 WTC. Kesan trauma ditahan dan disoalsiasat dalam concentration camp diketengahkan dalam movie ni.

10. Kurbaan (2009)

Image

Sama macam movie New York yang bertemakan trauma keluarga Muslim dalam serangan 9/11 di US bilamana Avantika berkahwin dengan Ehsan dan berpindah ke US. Kebahagiaan rumahtangga Avantika berubah bila dapat tahu jiran & suami dia sebenarnya terrorist.

11. My Name Is Khan (2010)

Image

Kebahagiaan satu keluarga kecil di US hancur bila anak dibuli sehingga mati di sekolah lepas serangan terrorist 9/11 di US. Rizwan Khan yang menghidap Asperger's syndrome berusaha untuk jumpa Presiden US untuk bagitahu yang dia bukan terrorist.

Tagline My Name Is Khan..and I’m not a terrorist quite famous back then dan movie ni bantu naikkan semangat kelompok imigran terutamanya Muslim yang hadap kecaman dari rakyat US.

12. The Attacks of 26/11 (2013)

Image

Movie yang menceritakan pengalaman sebenar bila Mumbai ditawan selama 60 jam dalam ketakutan oleh 10 orang pengganas. Storyline movie ni antara jam 9 malam hingga jam 1 pagi hari kejadian dan ketika pengganas Kasab disoalsiasat oleh pihak polis.

Movie ni dibikin berdasarkan temuramah dengan saksi terlibat, mangsa, pihak polis dan media. Even Nana Patekar sendiri pernah rasa kehilangan ahli keluarga dalam serangan kumpulan pengganas di Mumbai tahun 1993.

13. D-Day (2013)

Image

Satu team Ejen RAW ditugaskan untuk bawa pulang seorang terrorist yang terlibat dengan illegal drugs and alcohol . Mengambil masa selama 9 tahun untuk tangkap India Most Wanted, D-company leader. Movie ni kena ban dengan Pakistan disebabkan beberapa dialog yang melibatkan negara Pakistan.

14. Holiday (2014)

Image

Remake movie Tamil, Thupakki yang mengisahkan tentang Virat Bakshi dalam operasi jejak sekumpulan pengganas yang plan untuk buat beberapa letupan di Mumbai. Dalam masa yang sama perlu cari pegawai polis yang bersubahat dengan terrorist ni.

15. Haider (2014) 

Image

Diadaptasikan dari novel Hamlet karya Shakespeare dan diolah mengikut tema terrorist attack di Kashmir bila Haider cuba siasat dengan bantuan jurnalis, Arshia tentang perkaitan antara suami baru mak dia dengan kematian ayah dia.

16. Phantom (2015) 

Image

Pegawai askar, Daniyal yang digantung tugas diberi satu tugas khas untuk menjejak ketua pengganas bernama Hafeez Said bila terlibat dalam serangan 26/11 di Mumbai. Dia perlu bekerjasama dengan Nawaz, undercover agent di Pakistan.

Movie ni kena ban oleh Pakistan sebab rakyat sana angkat Hafeez Said sebagai manusia berhati mulia sebab charity works dia walaupun UN klasifikasikan Hafeez sebagai terrorist berbahaya. 

Image

Scene Daniyal attack Hareez Said cuma fiksyen semata. Director tambah part tu sebab nak tunjukkan perasaan marah rakyat India yang mahukan keadilan bila India dihalang untuk tangkap Hafiz Saeed di Pakistan walaupun ada bukti.

17. Baby (2015) 

Image

Satu unit khas, Baby ditubuhkan untuk menangkap dalang Mumbai 2008 terrorist attack iaitu Maulana dan misi perlu dijalankan secara rahsia selepas sesi soal siasat berakhir dengan tragedi letupan berani mati.


Sama macam Phantom, movie Baby pun kena ban di Pakistan walaupun director dah highlight dalam movie & promo events yang terrorist tak ada agama dan warganegara.

18. Neerja (2016)

Image

Kisah sebenar hero Neerja Bhanot, stewardess India yang selamatkan seramai 340 penumpang bila flight Pan Am 73 yang dinaiki kena hijack selama 16 jam dengan terrorist group, Abu Nidal Organization di Karachi, Pakistan tahun 1986.

19. Tiger Zinda Hai (2017) 

Image

Diinspirasikan kisah sebenar 46 orang nurse India dan Pakistan yang dijadikan tawanan oleh sekumpulan pengganas. Ejen Tiger dari India dan Ejen Zoya dari Pakistan ditugaskan untuk selamatkan semua nurse dalam misi rahsia bersama team yang lain.

Walaupun movie ni agak crap and overstretched tapi bertemakan terrorist so yupp and Katrina fighting scene worth to watch for. 

Image

Ada movie Malayalam yang buat based on kisah nurse ditawan di Iraq tahun 2014 ni jugak with better script & characters portrayal - Take Off.

20. Mulk (2018)

Image

Bila si anak terlibat dalam serangan bom berani mati dan mengorbankan nyawa orang lain, keluarga yang menanggung derita hadap segala pertuduhan & dibawa ke muka pengadilan. Director gambarkan perasaan keluarga yang terkejut dengan aktiviti anak yang senyap-senyap terlibat dalam terrorism, cemuhan dari masyarakat sekeliling dan juga perpaduan antara dua agama.

Based on true story of Sartaj Khan, ayah kepada Saifulla yang join kumpulan terrorist & Sartaj taknak claim mayat anak dia lepas ditembak mati oleh UP Anti-Terrorism tahun 2017. 

Image

Sartaj kata pembelot bukan anak dia bila perbuatan tu menyimpang dari agama dan norma masyarakat.

21. URI : The Surgical Strike (2019)

Image

Diinspirasikan oleh tragedi sebenar bila kem tentera India di Uri diserang oleh sekumpulan terrorist dan mengorbankan beberapa askar terbaik India. Satu surgical strike dilancarkan oleh Kerajaan India untuk musnahkan kem terrorist di Pakistan.

Tagline famous dari movie ni ‘How the Josh?! High Sir!’ digunakan sebagai slogan sebagai tanda patriotik dan bangga dengan kejayaan surgical strike ni.

22. India’s Most Wanted (2019)

Image

Inspired by true event bila letupan di Pune German Bakery, India pada 13 February 2010 yang mengorbankan seramai 17 orang dan 70 orang cedera. Ghost merupakan dalang dalam beberapa letupan sebelum dan selepas di Pune tu.

Dalam movie ni memang banyak letupan yang terrorist Ghost buat untuk buktikan yang tiada agama lain kecuali agama dia boleh bertapak di bumi ni. Boleh nampak berapa banyak badan khas yang terlibat untuk tangkap terrorist di India.

Image

Disebabkan Ghost guna nama SRK sebagai rakan dia, SRK kena tahan dekat airport US. Antara sebab lain ialah sebab muka SRK sama dengan wanted list Interpol

Image

Team Prabhat berjaya tangkap Yusuf dengan Maachis sebelum diorang sempat buat letupan terakhir di India.

23. Aamir (2008)

Image

Kehidupan Dr. Aamir Ali  berubah lepas balik dari vacation bila dia berjumpa dengan dua orang lelaki misteri yang serahkan handphone dan suruh Aamir ikut arahan ketua terrorist kalau taknak family dia dibunuh.


Image

Upcoming movie oleh produksi Vivek Oberoi yang diadaptasi dari Pulwama Attack Februari 2019 lepas yang mengorbankan 44 orang askar di sempadan Kashmir disebabkan serangan pengganas kumpulan Jaesh-e-Muhammad hingga Pakistan nak lancarkan nuclear war.


Image

Production house SRK, Red Chillies Entertainment pun akan keluarkan web series di Netflix, Bard Of Blood lakonan Emraan Hashmi sebagai bekas ejen RAW menentang kumpulan terrorist. Series ni diadaptasi dari novel karya Bilal Siddiqi yang diterbitkan pada 2015.

That's all for now. Thanks for reading.

Baca Entri Ni Jugak!