Thursday, 22 August 2019

Lirik Lagu Suaramu Syairku - Harry Khalifah

Minggu lepas keluar suggestion video Floor 88 ft Shazwanie buat cover lagu Suaramu Syairku. Sedap sangat chemistry suara diorang dua.


Sebelum ni memang tak pernah dengar lagu asal dia nyanyian Harry ni. Pernah ada nampak kawan Blogger up tapi audio dekat PC office rosak. Jatuh hati dengan lagu ni tapi lagi suka version Floor 88 dengan Shazwanie sebab bila nyanyi duet nampak strong. Means lirik tu makin bermakna lah bila nyanyi duet.

Selama ni dengar lagu rock dengan lirik kelakar dari Khalifah je tak sangka mampu hasilkan lagu jiwang balada macam ni. Power lah band Khalifah ni boleh keluar dari zon diorang & hasilkan lagu best macam ni. 


Lagu : Harry Khalifah
Lirik : Yabang Khalifah
Studio : Padu Records Sdn Bhd & MVM Production Sdn Bhd

Lirik 'Suaramu Syairku'

Pandanglah aku
Hembuskan nafasmu
Kerana aku amat rindukanmu
Janganlah jangan kau jauh dariku
Tanpa wajahmu kelam duniaku

Bisikkan aku katakan cintamu
Kerna suaramu bersyair laguku
Dendangkan aku dengarkan padaku
Dakaplah aku wahai kekasihku

Bila bermimpi kamu
Jaga dari tidurku
Aku sebut namamu
Aku seru cintamu
Engkaulah kekasihku
Hanya engkau nyawaku
Akulah perindumu
Akulah pencintamu
Bawaku bersamamu
Agar hilang resahku
Eratkan dakapanmu
Dekatlah padaku 
Cinta berpadu

Bila bermimpi kamu
Jaga dari tidurku
Aku sebut namamu
Aku seru cintamu
Engkaulah kekasihku
Hanya engkau nyawaku
Akulah perindumu
Akulah pencintamu
Bawaku bersamamu
Agar hilang resahku
Eratkan dakapanmu
Dekatlah padaku 

Bisikkan aku katakan cintamu
Kerna suaramu bersyair laguku
Dendangkan aku dengarkan padaku
Dakaplah aku wahai kekasihku

Untuk cover Floor 88 dengan Shazwanie boleh layan dekat sini :



Kontroversi Priyanka & Ayesha 'The Yelling Girl'

Kecoh masa awal bulan haritu tentang Priyanka kurang ajar dengan Ayesha yang suarakan tentang betapa hipokritnya Priyanka sebagai duta UN tapi support nuclear war dengan tweet Jai Hind #IndianArmedForces. 

You guys boleh tengok video tu di sini. 


Though I dislike how Priyanka react to that girl tapi kalau diikutkan Ayesha agak kurang ajar at the first place.  Tak faham macam mana Ayesha boleh tuduh Priyanka support nuclear war sedangkan Priyanka cuma tweet Jai Hind. 

Back in February 2019, satu serangan dari pihak terrorist mengorbankan 40 orang askar di Pulwama. Disebabkan hal ni, PM India, Narendra Modi minta penjelasan dari PM Pakistan, Imran Khan tapi PM Pakistan gagal kemukakan bukti dia tak sumbangkan dana kepada puak terrorist Jaesh-E-Mohammad. 

Imran Khan mengaku sebanyak 30,000 hingga 40,000 orang terrorist di Pakistan dan 40 kumpulan aktif di sempadan. 

Image

Negara India nak berperang dengan terrorist bukannya dengan negara Pakistan bila Pakistan sendiri gagal kawal masalah ni. Susulan dari kematian 40 askar India, tentera udara hantar 2 jet pejuang untuk bom kem terrorist di Balakot. Malangnya satu pesawat ditembak dan terhempas di negara Pakistan. 

Lepas 9 hari ditahan dan Konvensyen Geneva melarang sebarang tindakan ganas ke atas pilot India, pihak Pakistan setuju untuk lepaskan Komander Abhinandan tapi serangan terhadap Priyanka bermula bila dia dan beberapa rakan artis lega bila Komander selamat pulang ke India. 

Image

Beberapa petition mula keluar supaya Priyanka dibuang dari menjadi duta UN cuma bezanya petition pada bulan Mac yang disokong oleh 90,000 orang ni menggunakan alasan Priyanka support Pakistan bombing. 

Image

Masuk bulan Ogos, berubah kepada support nuclear war bila Imran Khan mention tentang nuclear war untuk buktikan kemampuan ketenteraan Pakistan. India ada 'No First Use' policy sejak tahun 1988 walaupun military forces negara India lebih kuat dan nuklear lebih hebat.  

Hari Komander Abhinandan antara hari yang gembira untuk rakyat India. Bukan setakat Priyanka je yang tweet Jai Hind tapi ramai lagi selebriti lain yang tweet Jai Hind especially Amitabh Bachchan yang juga duta India dan duta UNICEF. 

Image

Image

Image

Image

So agak melampau lah kalau Ayesha pergi ke public event untuk tuduh Priyanka support nuclear war sedangkan Pakistan yang mulakan dulu pasal nuclear war. Kalau dia rasa Priyanka hipokrit sebab tweet Jai Hind, jadi kenapa dia boleh bergurau tentang perang?

Image

Bila UN ignore petition awal dan kes Ayesha, so Kerajaan Pakistan secara rasminya hantar surat ke UN HQ dan minta supaya Priyanka dibuang sebagai duta. 

Image
But thankfully UN dah keluar statement menolak permintaan Pakistan sebab tweet Jai Hind Priyanka tak ada unsur menyokong tindakan nuclear war dan bersifat patriotik kepada negara adalah hak peribadi Priyanka dan tak mewakili UNICEF. 

Bloglist Wanted by Tiara Sapphire

Wednesday, 21 August 2019

Film Distribution Short Course di Future Learn

Hari ni berjaya jugak habiskan short course dengan Future Learn untuk bidang Film Distribution. I pernah mention pasal ni sebelum ni tapi masa tu malas nak cerita panjang lebar sebab selalunya akan jadi tahi ayam.

Image

Banyak benda dapat belajar walaupun kebanyakannya dah tahu cuma bila ada tutor ni, untuk sahkan teori plus ada data dan latihan disediakan supaya kita lebih faham dan nak tengok sejauh mana kita serap ilmu yang dia bagi tu. 

Tapi latihan dia tak susah mana pun, cuma buat analisa tentang poster, trailer, genre movie, target audience etc. I paling suka part buat trailer sendiri dengan video yang dia bagi supaya nampak menarik dan mampu tarik audience. Macam mana dalam masa 20 saat tu nak buat orang curious dengan movie sampai dia nak tengok dekat cinema. 


Dekat Future Learn ni, data yang I dapat memang dari UK lah even video pun dari UK tapi tak ada masalah pun lah sebab movie yang jadi case study tu familiar lah jugak. Article yang dia bagi semua senang nak faham or maybe I yang minat sangat kot nak belajar. Idk, for me info dia bagi memang ringkas dan padat. Super love! 

Lepas ni kalau ada masa nak belajar pasal writing pulak ataupun anything yang melibatkan movie. Banyak lagi tau course yang you guys boleh ambil secara percuma je dekat Future Learn ni tapi tempoh masa tu I tak pasti sebab mesti setiap course tu berbeza kan? Sebab yang tweet introduce website ni pun ambil short course sampai 6 bulan. 


Bila dah habis belajar, semua dah complete macam gambar atas tu, dia ada certificate sebenarnya tapi kena bayar lah. Untuk bayar tu memang malas lah. so kita biar je mereput dekat sana dan share dekat sini je. Mana yang nak try tu klik lah dekat link dekat atas, dari bosan tak tahu buat apa, boleh tambah ilmu dekat sini. 

Tuesday, 20 August 2019

Reload T&G Di Mesin PayDirect T&G

Raya Haji haritu balik kampung ternampak mesin PayDirect di Hentian R&R Elmina. Excited jugak la nak guna sebab inisiatif baru dari T&G untuk memudahkan pengguna topup T&G sebab tak semua tempat ada tawarkan service topup T&G ni. 


Masa tu baki tinggal berapa ringgit je, memang cadang nak tambah nilai dekat tol booth je sebab malas nak menyinggah ke 7E. Selalu kena tunggu lama kalau berhenti dekat 7E. 

Bila tengok yang guna mesin tu macam sekejap je, lagi rasa nak try topup dekat mesin tu. Bila sampai turn tak payah ambil masa yang lama pun untuk faham steps dia. 

Dekat mesin tu dah letak siap-siap numbering untuk 4 step mudah buat pengguna T&G. 

1 - Letak kad T&G di lubang yang disediakan. 


2 - Pilih service di skrin mesin ni. Sorry I tak ingat ada service apa lagi selain topup kad T&G. 



3 - Masukkan wang kertas ikut nilai yang dipilih. Wang kertas yang diterima not RM10, RM20, RM50 dengan RM100 je tau. RM1 dengan RM5 boleh simpan elok-elok dalam purse/wallet. 


4 - Dah settle buat payment, ambil la resit. 


Tak sampai 5 minit pun tau nak topup. Kalau ramai orang nak guna pun memang takkan beratur panjang melainkan yang nak guna mesin tu kena fikir lama service apa dia nak buat dengan berapa nilai dia nak tambah. Elok suruh dia fikir dulu sebelum berbaris. 

Hopefully T&G tambah mesin ni supaya senang pengguna nak topup T&G in case kad T&G tertinggal ataupun lupa check balance sebelum guna. Thanks T&G!

Sunday, 18 August 2019

CANTEEN, Subang Bestari

Jumaat lepas I have a very bad experience bila order nasi putih, ikan bakar dengan sayur goreng di kedai makan. Sejam tunggu tapi makanan tak sampai without even say sorry and rude customer service. 

Sudahnya cancel je order sebab dah sakit hati waiter buat acuh tak acuh je bila request nasi dengan sayur goreng since ikan bakar dah sampai. Not a wise decision to leave tapi terpaksa cari kedai lain sebab lapar sangat. 

Before this memang dah pernah singgah CANTEEN ni tapi masa tu diorang tak buka belah malam. Luckily masa tu tak ramai customer so my expectation, dia akan serve cepat since we're both already starving. 


Restoran ni tak banyak menu sangat and since dah pukul 8 lebih, perut dah masuk angin so tak rasa nak makan nasi. Order Mee Wantan Roasted Chicken, Mee Wantan BBQ Chicken dengan Dumpling Soup. For drinks pilih signature Ice Lemon Tea dengan Iced Coffee. Total semua RM25.70. 


For now ada promotion untuk drinks, semua harga RM2.50. Makanan pun ada certain yang dipotong beberapa puluh sen. 


Dekat CANTEEN ni you guys kena order dulu menu dekat kaunter. Lepas dah buat bayaran boleh duduk dekat mana-mana table. Table dia pun banyak jenis, ada yang terletak di bahagian luar, ada yang dekat tepi tingkap macam bar. Ada yang di tepi dinding dengan kerusi sofa come with plug untuk charge phone atau guna laptop. 


Dah pilih seat you guys have to wait for several minutes je, tak lama pun sebab kebanyakan menu yang jenis cepat dihidang. Tak sampai sejam lah yang pastinya. Tunggu je nombor dekat resit tu muncul dekat kaunter


Masa tunggu makanan sampai rasa bahagia la dengar nombor digital tu berbunyi tapi bila makanan dah sampai rasa annoying pulak tambah pulak bila makin ramai yang datang haha. Lepas ni boleh duduk dekat luar kot, tak bising sangat. 


Masa makanan dah siap, dalam hati macam sebal jugak sebab mee dia sikit tapi bila makan haaa ambik kau banyak rupanya. 


Kitorang rasa kitorang buat pilihan bijak malam tu bila pilih mee wantan sebab kicap dia sedap, rasa macam bumbu Indomie pun ye jugak. Bila lapar dapat makanan sedap, faham tak nikmat dia macam mana? 


Dah settle makan mee, pekena pulak sup dumpling ni. Bila dah kenyang makan mi wantan, sup dumpling ni agak kenyang lah kalau nak makan sorang. Since orang cina sendiri yang buat dumpling ni, dia punya rasa sedap tu memang tak boleh tolerate. Boleh jadi tambah lagi semangkuk.


I'm impressed lah dengan restoran ni sebab sudu garfu dia tebal macam dekat rumah or maybe lagi tebal. Nak makan isi ayam pun confident, tak macam dekat restoran lain yang guna sudu garfu nipis. Sekali guna pun dah bengkok. Pinggan mangkuk dia pun sejenis yang berat tau walaupun nampak macam pinggan MR.DIY.


Dekat sini lepas makan kena angkat sendiri tray bawa ke tempat yang disediakan berdekatan dengan sinki basuh tangan. Malam tu tak nampak la spesies tinggal pinggan mangkuk dekat meja. Semua letak dekat sini. 


Bukan setakat deco cantik, restorang bersih dan kemas even service pun sangat bagus. Owner dia ramah tau walaupun tak berapa sihat, tukang buat air, tukang masak semua friendly dekat sini. Even masa tu sistem diorang buat hal sampai tertinggal dumpling soup, tak rasa nak marah pun sebab masing-masing pandai jaga customer & cepat-cepat selesaikan masalah. Jauh beza dengan kedai yang I pergi sebelum tu. 


Lepasni dah tahu dah nak makan dekat mana bila craving mi wantan dengan dumpling soup. Nak try Nasi Ayam Hainan pulak lepas ni sebab orang cina sendiri yang buat. Cara diorang berbeza sikit dengan nasi ayam dekat food court orang melayu. Diorang ni cina Muslim tau so no worries bila makan dekat sini. Thanks for existing for making my tummy happy haaa gittew. 

Lirik Lagu Yang Satu - Akim & The Majistret

Bersempena birthday isteri kesayangan, Akim & The Majistret release satu single romantik balada berjudul Yang Satu hasil karya Akim bersama Laq yang menceritakan luahan hati dan perasaan terhadap yang tersayang.


Another melodious track lepas Mewangi, Potret, Anugerah and now Yang Satu. Tak lama nanti ada la drama yang akan ambil untuk soundtrack and hopefully single ni masuk dalam carta dan jadi fav romantic single.

Yang belum dengar, boleh klik video di bawah.


Penyanyi : Akim & The Majistret
Komposer : Akim & Laq
Lirik : Akim 
Label : Rhyme & Rhythm

Lirik Lagu Yang Satu

Dahagakan kasih sayangmu
Mendambakan ikhlas padaku
Atas nama cinta
Bagai isi dan kuku
Tak akan aku lepaskan

Demi kamu, Hanya satu
Sampai ku menutup mata
Engkau milikku selamanya
Demi masa, sampai waktu
Kalau aku pergi dulu
Ku nanti di pintu syurga

Dahagakan kasih sayangmu
Mendambakan ikhlas padaku
Atas nama cinta
Bagai isi dan kuku
Tak akan aku lepaskan

Demi kamu, Hanya satu
Sampai ku menutup mata
Engkau milikku selamanya
Demi masa, sampai waktu
Kalau aku pergi dulu
Ku nanti di pintu syurga

Dahagakan kasih sayangmu
Mendambakan ikhlas padaku
Atas nama cinta
Bagai isi dan kuku
Tak akan aku lepaskan

Demi kamu, Hanya satu
Sampai ku menutup mata
Engkau milikku selamanya
Demi masa, sampai waktu
Kalau aku pergi dulu
Ku nanti di pintu syurga

Oooo (Demi kamu, Hanya satu)
Oooo (Sampai ku menutup mata)
Oooo (Engkau milikku selamanya)
Oooaaa (Demi masa, sampai waktu)
(Kalau aku pergi dulu)
Ku nanti di pintu syurga (Ku nanti di pintu syurga)

Oooo (Demi kamu, Hanya satu)
Oooo (Sampai ku menutup mata)
Aaaaa (Engkau milikku selamanya)
Aaaa (Demi masa, sampai waktu)
(Kalau aku pergi dulu)
Oooo huu (Ku nanti di pintu syurga)

Movie Review : Notebook


Director : Nitin Kakkar
Writer : Sharib Hashmi , Payal Ashar (Dialogue)
Cast : Zaheer Iqbal, Pranutan Bahl, Mozim Bhatt, Mir Mehrooz, Mir Zayaan, Soliha Maqboo, Baba Hatim, Adiba Bhatt, Hafsa Ashraff, Farhana Bhat
Production Company : Salman Khan Films, Cine1 Studios
Distributor : Salman Khan Films
Genre : Romance/Drama
Running Time : 112 minutes
Release Date : 29 March 2019
Trailer :


Remake dari movie Thailand Teacher’s Diary tahun 2014, Notebook mengisahkan tentang Kabir Kaul (Zaheer Iqbal) yang berhenti dari tentera dan balik ke Kashmir bila Uncle Hameed minta bantuan dia  untuk mengajar di sekolah Wular Public School.


Sekolah tu ditubuhkan oleh ayah dia sendiri untuk bantu penduduk di kawasan tu untuk belajar bila susah utuk anak-anak penduduk di kawasan tu ke sekolah. Students tak ramai pun dalam 6 orang je – Shama (Soliha Maqboo), Tariq (Mir Zayaan), Waqar (Baba Hatim), Imran (Mir Mehrooz), Dua (Adiba Bhatt) & Iqrah (Hafsa Ashraff)


Hari pertama datang ke sekolah tu Kabir terjumpa diari Firdaus (Pranutan Bahl), guru yang pernah mengajar dekat situ setahun sebelum dia datang. Dari diari Firdaus, Kabir mula jatuh cinta sebab diari Firdaus banyak ajar Kabir tentang kehidupan. Sama jugak lah dengan students dia dekat sekolah tu.


Sedikit sebanyak dia mampu hilangkan rasa bersalah bila ada budak yang mati terpijak periuk api di kawasan sempadan tempat dia berjaga dulu. Dia mampu move on dari Dolly (Farhana Bhat) yang curang dengan lelaki lain dengan semangat dari Firdaus.


Pernah je dia cuba cari Firdaus tapi tak jumpa sebab Firdaus dah buang tattoo di tangan sebab nak kahwin dengan kekasih dia dari kecik, Junaid (Mozim Bhatt). Murung jugak la bila dia dapat tahu news tu nak pulak bila dia tak perform pun sebagai cikgu sebab dia lemah Maths sampai ada student yang gagal exam sebab dia. 


To be honest tak ingat sangat jalan cerita Teacher’s Diary but I’m pretty sure jalan cerita dekat sekolah dalam movie Notebook tu memang sama macam scene mayat dekat toilet, ribut sampai sekolah hampir roboh, ular masuk dalam kelas dan beberapa scene yang lain. 


I’m watching this without any expectation sebab movie debut under Salman Khan Films ni tak la bagus sangat lagipun pelakon utama kebanyakannya starkids dan pentingkan rupa semata. But I’m quite impressed lah untuk movie genre romance drama, ada scene yang emosi, ada kelakar dia, ada intense dia. 


Cuma ada beberapa scene yang I rasa boleh develop lebih lagi especially scene Firdaus batalkan perkahwinan dia sebab Junaid kantoi curang bila perempuan tu datang minta dia bertanggungjawab. I tak faham kenapa Firdaus tiba-tiba berubah hati nak kahwin bila dia sendiri buat keputusan untuk move on dan pilih untuk stay mengajar dekat situ. 


I just feel director boleh buat karakter Firdaus batalkan wedding sebab dia rasa lemas dengan Junaid yang suka control dia dari kecil. Scene Firdaus bergaduh dengan Junaid dekat sekolah tu pun dah boleh jadi solid point untuk Firdaus tinggalkan Junaid for good. 


Another scene I think director boleh buat audience menangis kalau dia panjangkan lagi scene ayah Imran datang belasah Kabir sebab suruh anak dia pergi sekolah walaupun dia dah larang sebelum ni. Either tambah dialog untuk Imran ataupun ayah dia. 


Bila layan movie ni teringat movie Na Tum Jaano Na Hum lakonan Hrithik dengan Esha Deol bila jatuh cinta sebab berbalas surat ataupun movie The Lunchbox. Chemistry antara Zaheer dengan Pranutan agak cantik onscreen walaupun screentime berdua tak banyak sangat sampai rasa tak sabar nak tengok diorang dua berjumpa. 


Walaupun leading actors baru je debut dalam movie ni tapi masing-masing tak nampak awkward especially Pranutan. Nampak la talent ayah dia, Manish Bahl tu dapat dekat dia and the way dia deliver watak Firdaus tu macam sesuai sangat dengan karakter offscreen dia. Dah la cantik, bila dia senyum je teringat Manish senyum dalam Hum Saath Saath Hain. Manis je. 


Strong point kenapa movie ni best nak layan sebab scenery Kashmir yang sangat sangat sangat sangat cantik! Kita memang dah sedia maklum Kashmir memang cantik tapi cara Manoj Kumar Khatoi and his team portray every scene onscreen memang breathtaking habis. Grading tone, lighting, exposure semua diedit sehabis baik. 





Soundtrack Notebook boleh kata best jugak nak layan especially lagu Main Taare nyanyian Salman Khan. Dalam music album Notebook ada remake lagu Bumbro dari movie Mission Kashmir. Either original or remake, dua-dua pun best nak layan. 


Walaupun movie ni tak mendapat sambutan di cinema tapi hopefully Zaheer dengan Pranutan dapat offer bagus dari mana-mana director dan producer sebab lakonan diorang bagus dalam movie ni. And I am rooting for Zaheer untuk berlakon dalam movie action sebab action stunt dia dalam movie ni sharp and kemas. For a romance drama lover, this movie is a must!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.3/10

Friday, 16 August 2019

Movie Review : Sabrina



Pengarah : Rocky Soraya
Penulis Skrip : Riheam Junianti, Rocky Soraya
Pelakon : Luna Maya, Christian Sugiono, Sara Wijayanto, Richelle Georgette Skornicki, Jeremy Thomas, Asri Handayani, Sahil Shah, Adlu Fahrezi, Rizky Hanggono
Genre : Seram/Thriller
Durasi Tayangan :113 minit
Tarikh Tayangan : 21 Julai 2018
Syarikat Produksi : Hitmaker Studios
Pengedar : Netflix
Trailer :


Lepas franchise The Doll berjaya mendapat ramai peminat, kali ni Rocky Suraya muncul lagi dengan movie ketiga yang menggunakan anak patung angker yang sama, iaitu Sabrina. Sabrina ni berkenan betul dengan Maira (Luna Maya) sebab watak heroin pun director kekalkan cuma keluarga je dah bertukar.
 

Idk what happen to Aldo sebab kisah silam Maira ada mentioned dalam movie ni bila Maira bagitahu anak dia, Kayla dah meninggal. Maira berkahwin dengan Aiden (Christian Sugiono), usahawan yang produce anak patung, Sabrina. Maira ni tak trauma langsung dengan Sabrina siap dapat yang paling besar pulak tu hshshs


Lepas abang Aiden, Arka (Rizky Hanggono) dan isteri dia, Andini (Asri Handayani) meninggal, Aiden dengan Maira ambil anak diorang, Vanya (Richelle Georgette Skornicki) sebagai anak angkat. Vanya memang usung Sabrina ke mana je dia pergi, menyembang pun dengan Sabrina.


Jadi masalah bila Vanya main apps Ghost Finder dan  Charlie Charlie untuk seru roh ibu dia datang bila nampak Ditho (Adlu Fahrezi) seru roh nenek dia di padang sekolah. Tak serik kena kacau dengan hantu, Vanya tetap cari ibu dia. Yang jadi mangsanya, Maira lah kena kacau lagi dengan Sabrina cuma tak ekstrem macam The Doll 2.


Bila dah 3 movie dari karya director yang sama, dah boleh nampak yang dia cedok idea dari James Wan walaupun dia ada idea cerita dia sendiri. Tak la masuk tahap plagiarism tapi kita nampak la persamaan gaya penceritaan dan karakter yang Rocky wujudkan.


I prefer Rocky lah sebab cerita dia tak bosan dan kelakar unlike James Wan movies. Lepasni kalau bosan dan perlukan entertainment, I cari movie Rocky. Movie dia walaupun jalan cerita tak masuk akal dan boleh dibuat bahan ketawa tapi akan awww jugak lah bila tengok hero memasing bermasalah tapi level sayang dekat bini dan keluarga tu undeniable.


Maira jerit sekali je, Aiden dah bangun tidur berlari pergi selamatkan Maira walaupun jauh ya ampun dari bilik hotel diorang. Sama lah dengan Aldo dalam The Doll 2. Dalam franchise The Doll ni you guys takkan jumpa suami yang ignore isteri bila isteri tengah ketakutan walaupun diorang tak percaya benda tahyul. I start to believe lelaki Indonesia ni sweet habis nak pulak ada franchise movie Dilan dengan Habibie & Ainun. ahhh tiberrr!


Okay balik kepada movie Sabrina, masih lagi mengekalkan konsep roh datang kembali untuk balas dendam kepada keluarga si pelaku dan Bu Laras penyelamat keluarga ni. Kali ni Bu Laras dah berkahwin dengan Raynald (Jeremy Thomas) dan ada partner hebat tau nak lawan roh jahat.


Bukan setakat roh Andini je tapi Baghiah (Sahil Shah) muncul sekali. Nak kenal siapa yang dirasuk Baghiah ni senang je. Tengok hidung. Bila tengok hidung dia, tergelak besar sebab sama dengan hidung Rosmah. Muka pun lebih kurang je. Hmmmm coincidence much? Hshshshs 


Image result for rosmah mansor 2018

Baghiah ni lebih kurang dengan Valak lah bila scene dia muncul tu sama macam scene Valak muncul dalam The Conjuring 2. Bu Laras lagi power dari Lorraine okay sebab dia berlawan guna kerambit dan pisau yang Raynald ambil lepas bertapa di gua tempat syaitan bersembunyi.


Dalam Sabrina bukan setakar seram dengan hantu je, misteri, thriller, action, romance, drama, politik semua ada. Apa lagi yang you guys nak, semua dah ada dah. Cuma scene action tu lah macam hmm nampak tak sharp, senang sangat Baghiah mati. 


Sinematografi agak cantik dalam movie Sabrina ni since 2 movie sebelum ni dapat sambutan bagus so boleh tambah bajet lebih agaknya untuk visual. Lagipun dalam The Doll 2, team visual dah tercalon untuk kategori Tata Efek, for sure lah Rocky kekalkan team visual dan sound effect untuk movie ni.


Rasanya ada Sabrina 2 sebab hujung movie Bu Laras lepas berdialog cintan cintun dengan Raynald, dia dapat call ada keluarga kena kacau dengan anak patung berhantu dan lebih dashat dari keluarga Maira. I can’t wait!!!!!


p/s : Dalam movie ni Bu Laras dah tak pakai bantuan ustaz dan doa ye compared to previous movies tapi dengan bantuan rantai azimat, pisau pemujaan dan cara lain which I find it funny sebab pak ustaz gagal halau hantu hshshs

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 8.5/10