Friday, 28 December 2018

Wild Thories of Divya Bharti’s Death


Divya Bharti antara top actress pada awal zaman 90-an di Btown. Divya debut dalam movie Tamil dan Telugu pada penghujung tahun 80-an masa berumur 16 tahun kemudian debut dalam movie Hindi, Vishwatma tahun 1992.

Masa berlakon dengan Govinda dalam movie Shola Aur Shabnam, Sajid datang untuk jumpa Govinda tapi ternampak Divya & jatuh cinta. Sajid Nadiadwala dan Divya berkahwin dalam majlis tertutup kemudian Divya tukar nama kepada Sana Sajidwala lepas masuk Islam.


8 bulan selepas perkahwinan diorang pada 5 April 1993, Btown dikejutkan dengan berita kematian Divya pada jam 11 malam dan diklasifikasikan sebagai kematian bukan semulajadi oleh Inspektor J G Jadhav yang mengetuai kes dan koroner Cooper Hospital.

Malam kejadian Divya ada discussion dengan Neeta Lulla, kawan designer dan suami dia, Shyam Lulla  untuk set kostum dalam movie baru di bawah production Sajid Nadiadwala jam 10 malam. Sepatutnya esok pagi Divya pergi ke Hyderabad untuk shoot movie lain tapi dia minta tangguh sebab dia tak ada mood lepas bergaduh besar dengan Sajid pasal rumah yang dia baru beli untuk Kunal tapi peliknya rumah yang Divya beli tu tak didaftarkan di bawah nama Divya tapi Sajid.

Adik Divya, Kunal pun ada bagitahu yang Divya stress sangat masa tu. Mungkin dia sempat halang kalau dia tak tinggalkan kakak dia malam tu. Umur 19 & baru start nak naik dalam karier tapi lain pula yang jadi.


Orang gaji merangkap pengasuh Divya sejak kecil, si Amrita pun ada di rumah malam tu sebab dia yang hidangkan arak dan snacks kepada tetamu yang datang. Amrita kata dia baru je menyembang dengan Divya dari dapur tapi sekelip mata je Divya dah jatuh dari tingkap rumah. Dia tak tahu macam mana Divya boleh jatuh. Sebulan lepas kematian Divya, Amrita pun mati disebabkan jantung gagal berfungsi bila kemurungan teruk. Walaupun Amrita saksi utama tapi dia tak jumpa polis untuk siasatan lanjut pun.

Sama macam Neeta dan Shyam, walaupun mereka berdua saksi utama tapi dua-dua tak tahu macam mana Divya boleh jatuh dari tingkat 5 apartmen Tulsi di Mumbai tu sebab diorang tengah leka tengok TV. Diorang tersedar bila terdengar bunyi hentakan kuat sangat. Rupanya Divya dah terlantar di bawah penuh dengan darah. Divya disahkan mati dalam perjalanan ke hospital disebabkan tengkorak kepala pecah, tulang pinggul kiri retak dan patah tulang rusuk.


Malam kejadian memang tak ada saksi lain dekat area apartmen tu selain mereka bertiga walaupun apartmen Divya di tengah bandar Mumbai yang sibuk. Sepatutnya kawasan parking lot penuh dengan kereta tapi malam tu satu kereta pun tak ada.

Kematian Divya antara yang mengejutkan tapi Btown tak rasa kehilangan pun even co-star or bekas co-star Divya tak buat apa-apa statement siap ada yang pergi berparti area berdekatan dengan rumah Divya. Tahun 1998 kes Divya ditutup oleh polis sebab kekurangan bukti tapi tak ada pun statement Divya mati disebabkan kemalangan, dibunuh ataupun bunuh diri.




Ada fans Divya yang tuduh Sajid yang bunuh sebab Divya tak suka Sajid berkawan rapat dengan Dawood Ibrahim, don terkenal di India. Ada yang kata Divya tahu Sajid terlibat dengan Mumbai Blast 1993 sama macam Sanjay Dutt.

Misteri kematian Divya sampai sekarang tak ada yang boleh jawab walaupun banyak perkara yang timbulkan persoalan nak pula bila Neeta dengan husband dia datang rumah Divya tapi tengok TV sedangkan nak sembang pasal kostum movie baru. Tak pelik ke Divya tak jerit langsung masa terjatuh dari tingkap rumah dia tapi diorang perasan bila terdengar hentakan masa Divya jatuh?

Bukan takat tu je, dekat hospital pun keluarga Sajid & keluarga Divya bertekak sebab tak tahu nak kebumi cara Islam ataupun bakar mayat Divya ikut upacara Hindu. Disebabkan Sajid ialah husband Divya, polis dan doktor tunggu keputusan dia & Sajid nak Divya dikebumi. Tapi tak lama lepastu dia ubah fikiran lepas berbincang dengan family dia dan bagitahu polis dan doktor yang dia tak kahwin pun dengan Divya even sijil nikah pun tak ada.

Kata ayah Sajid, perkahwinan diorang berdua tak sah pun tapi akan kahwin dalam masa 3 bulan lagi sepatutnya. Kecewa dengan perangai Sajid dan keluarga, parents Divya putuskan untuk bakar mayat Divya. Masa upacara terakhir, Divya dipakaikan pakaian pengantin dan juga mangalsutra. Sajid dan keluarga ataupun wakil dari Nadiadwala tak datang pun ke upacara terakhir Divya sudahnya Kunal yang nyalakan api.



Ada fans SRK kata SRK dengan Farah Khan teamed up buat movie Om Shanti Om based on kisah Divya Bharti sebab kisah Shantipriya dengan Mukesh sama sangat dengan kes Divya-Sajid. Siapa yang selalu layan OSO mesti boleh teka.


Nama penuh Divya Bharti ialah Divya Om Prakash Bharti sama dengan nama watak SRK dalam OSO = Om Prakash. Nama watak kelahiran semula SRK ialah Om Kapoor sebab dia kata dia nak lahir dalam keturunan yang famous dan kaya supaya boleh tidur atas katil bulat bla bla bla.


Surprisingly movie debut SRK ialah movie Deewana tahun 1992 bersama Divya Bharti & Rishi Kapoor. Kapoor Khandaan antara keluarga yang penuh dengan film producer, actor, director dari generasi ke generasi sehingga lah sekarang.  Nama Sandhya/Sandy dalam movie OSO pula sama dengan nama hair stylist Divya yang datang masa upacara perkahwinan Divya dengan Sajid. Jeng!


Dalam movie OSO, Om pertama kali berlakon dengan Shanti & nama Shanti masa tu tengah top. Sama dengan SRK bila dia dapat debut dengan Divya masa Divya antara promising star di Btown. Dalam movie OSO Shanti start berlakon pada usia 16 tahun which is exactly the same age of Divya. Lepas kematian Shanti, Om antara nama besar di Btown macam SRK in real life – King Khan of Bollywood. Divya pernah bagitahu SRK ‘You are an institution of acting.’


Ada scene Om dapat tahu yang Shanti sebenarnya dah berkahwin dengan Mukesh bila terdengar perbualan diorang dalam bilik. Sama macam Divya yang dah kahwin senyap2 dengan Sajid dan convert ke Islam kemudian tukar nama kepada Sana Nadiadwala. Bila dia dah meninggal baru orang tahu dia bini Sajid. Kalau Shanti dalam OSO mengandungkan anak Mukesh, Divya pun mengandungkan anak Sajid tapi Sajid tak ready lagi untuk ada anak.


Dalam movie OSO, Shanti nak berhenti berlakon tapi Mukesh pujuk dia pastu bawa pergi ke set yang Mukesh buat untuk movie baru under production dia. Well bukan ke Neeta dengan husband dia datang rumah Divya malam tu nak discuss pasal costume Divya untuk movie Andolan bawah production house Sajid?

Lepas kebakaran set tu Shanti belum mati pun tapi Mukesh datang balik dan tanam dia, sama macam Divya yang tak mati pun lepas jatuh dari tingkat 5 tapi mati dalam perjalanan ke hospital. But who knows what happened sementara tunggu ambulans sampai kan? Malam Shanti kena bunuh pun studio tu kosong tak ada orang, sama macam keadaan apartment Divya pada malam 5 April tu.



Movie last Shanti yang tak sempat habis shoot sebab Shanti dah meninggal terbakar dalam set tu sudahnya Sandy di kelahiran semula yang lakonkan balik. Sama dengan movie terakhir Divya bertajuk Laadla yang dah siap shoot 80% sudahnya digantikan dengan SriDevi sebab muka diorang dua sama. Masa tu ramai yang kata Divya akan replace tempat SriDevi dalam industry tapi Divya pergi dulu. 


Masa shoot movie Laadla, SriDevi pun terpaksa retake scene sebab tergagap dekat line yang sama macam Divya. Raveena Tandon kata SriDevi kena kacau dengan roh Divya masa shooting movie Laadla sampai pengarah terpaksa panggil tok sami baca mantra supaya tak kena kacau. Lepas pecahkan kelapa di tempat shooting baru diorang boleh berlakon balik macam Om suruh Mukesh pecahkan kelapa dekat set dalam Om Shanti Om tu.


Kebetulan kisah hidup diorang pun lebih kurang sama, disyaki dibunuh oleh suami sendiri – producer film. Even cara kes ditutup pun sama bila upacara pengebumian sehari selepas tragedi pastu terus bakar tanpa post-mortem. SriDevi meninggal pada 24 February 2018 kebetulan dekat dengan tarikh kelahiran Divya Bharti pada 25 February.

Dalam lagu Dastaan-E-OSO, Om setup set yang sama & cerita kejadian malam Shanti dibunuh untuk refresh ingatan Mukesh sebab dia tak ada bukti Mukesh bunuh Shanti. Sama macam jalan cerita movie OSO mungkin untuk refresh ingatan Sajid tentang tragedi Divya?


Kes Divya pun ditutup sebab tiada bukti kuat untuk kes pembunuhan ataupun bunuh diri. Lagipun SRK dah kata yang movie OSO remake dari movie Karz – kelahiran semula untuk balas dendam. A little update from SRK fans, dalam lagu Deewangi Deewangi tu kalau perasan guest star yang datang parti OK tu semua artis/co-star yang pernah berlakon dengan Divya era awal 90-an. 


SRK/Om Kapoor ada persamaan juga bila diorang berdua yang jadi producer dan berlakon dalam movie tu. Cuma bezanya Mike dalam movie tu cuma producer kedua tapi Red Chillies Entertainment sole producer untuk movie Om Shanti Om and boleh imagine lah berapa tinggi chances untuk SRK edit jalan cerita movie ni.


Fun fact, SRK banyak kali je kena kacau dengan underworld so mungkin dia tak berani even dia tahu something. Mungkin Amrita ada bagitahu dia apa yang jadi malam tu or maybe Farah Khan yang tahu since she’s quite close with Sajid.

Keluarga Divya dah terima hakikat Divya dah pergi dan hidup happy dengan anak-anak Kunal. Ayah Divya kata cucu perempuan dia ada iras muka Divya even perangai pun sama so rindu dia terubat bila layan cucu dia.

Isteri Sajid, Warda Nadiadwala pun selalu datang melawat keluarga Divya. Warda kata even sampai sekarang Sajid simpan gambar Divya dalam wallet dia. Entah betul entah tidak, Warda dengan Sajid je lah tahu.


Anyway, entri ni cuma my collection of wild theories yang dikutip dekat internet pastu tambah sikit bila korek lebih sikit dengan bantuan adik so nak percaya percaya, tak nak percaya just anggap seperti angin berlalu je. Thanks for reading.

Tuesday, 25 December 2018

Movie Review : Andhadhun

Related image
Director : Sriram Raghavan
Writer : Sriram Raghavan, Arijit Biswas, Pooja Ladha Surti, Yogesh Chandekar, Hemanth Rao
Cast : Tabu, Ayushmann Khurrana, Radhika Apte
Production Company : Viacom 18 Motion Pictures, Matchbox Pictures
Distributor : Viacom 18 Motion Pictures, Panorama Studios, Paramount Pictures, Zee Studios, Eros International
Genre : Black comedy/ Crime/ Thriller
Running Time : 138 minutes
Release Date : 5th October 2018
Trailer :


Lepas movie Shubh Mangal Shavdhan, Aayushman berlakon dalam Andhadhun yang mengisahkan tentang si buta jadi saksi kepada pembunuhan selebriti terkenal. Macam mana si buta boleh jadi saksi? Simple je jawapannya, sebab dia tak buta pun. Akash (Ayushmann Khurrana) berlakon jadi buta sebab sewa rumah kebajikan jauh lebih murah untuk hidup di bandar.

Tapi sebab utama dia berlakon jadi buta sebab dia nak bereksperimen dengan seni. Bila dia berlakon jadi buta, telinga dia akan fokus dengan nada piano yang dia main. Yes of course Akash sangat berbakat sebagai pemain piano tapi dia nak create masterpiece. Dari awal movie sampai habis you guys akan tengok betapa hebatnya Akash sebagai pianist.

Image result for andhadhun

Rutin biasa Akash setiap pagi akan keluar kerja lepastu sarapan dan ajar piano tapi satu hari dia kena langgar dengan Sofie (Radhika Apte). Disebabkan pertemuan tu Akash diambil bekerja sebagai pianist di restoran ayah Sofie. Langkah kanan untuk Akash bila selebriti Pramod Sinha (Anil Dhawan) suka dengan talent dia dan book Akash untuk main piano masa anniversary di rumah dia.

Bila Akash sampai ke rumah Pramod, isteri dia, Simi (Tabu) cuba halang Akash dari masuk tapi disebabkan jiran dia dah intai, dia biar je Akash masuk sebab dia percaya Akash buta dan takkan nampak mayat Pramod terbaring di lantai mati dibunuh oleh kekasih gelap Simi.


Cuak jugak Akash bila nampak mayat Pramod dengan kesan tembak di kepala tapi dia kena tenang main piano sampai Simi suruh dia keluar dari rumah. Akash tekad nak buat laporan polis walaupun nampak mengarut sebab dia buta tapi plan dia hancur bila kekasih gelap Simi rupanya pegawai polis. Satu hal Akash nak kena cover dia buta dan tarik balik laporan polis.

Masa majlis pengebumian Pramod, Simi upah Akash untuk datang mainkan lagu kegemaran Pramod sampai habis majlis. Menyampah dengan ucapan Simi kepada Pramod, jiran dia bagitahu polis dekat situ yang Simi sebenarnya bunuh Pramod sebab dia nampak ada lelaki lain datang sebelum Akash. Dia boleh bantu polis untuk pengecaman muka.


Esoknya bila Akash datang lagi sekali ke apartmen Pramod untuk ajar Dhani, anak tunggal Pramod, Akash nampak Simi tolak jiran dia dari tingkat atas. Makin bertambah cuak Akash dengan Simi. Nak tutup mulut untuk satu kes bunuh pun dia dah tak mampu inikan pula dua kes. Simi syak Akash tak buta so dia pergi ke rumah Akash untuk butakan Akash dan misi dia berjaya. Apa jadi lepas tu kena la tengok sendiri sebab ni semua dalam first half je.

Kalau first half dah bermacam kejadian, imagine second half macam mana! Plot Andhadhun ni memang unpredictable and even you guys dah sampai ending pun akan tertanya-tanya apa dan kenapa atau mungkin lagi banyak soalan yang akan keluar hanya disebabkan tin.

Image result for andhadhun

Lakonan semua cast memang terbaik lah baik dari leading cast mahupun supporting dan disebabkan watak Akash ni Ayushman dah boleh dilabelkan sebagai pelakon yang versatile di Bollywood. 2 tahun berturut movie dia hit di Box Office and I really hope he can win Best actor for this year or Critics Award for his performance.

Movie Andhadhun cuma ambil masa selama 44 hari je untuk siap sebab location dia tak banyak pun. Dalam rumah Akash, restoran Sofie, rumah Simi, klinik lama dan beberapa tempat lain. Selain dari jalan cerita, you guys kena perhati jugak dialog yang boleh bagi hint untuk persoalan besar dalam movie ni. Banyak juga teori yang muncul untuk explain jalan cerita Andhadhun ni tapi ikut lah kreativiti masing-masing sebab jawapan ada dalam movie tu cuma kena pandai cari. Kenapa director buat ending tergantung macam tu? Bak kata Sofie : 

Some things are better unfinished

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Monday, 24 December 2018

Movie Review : Brother Of The Year

Image result for brother of the year

Director : Witthaya Thongyooyong
Writer : Nontra Kumwong, Tossaphon Riantong |
Cast : Sunny Suwanmethanont, Urassaya Sperbund, Nichkhun
Production Company : GDH 559, Jorkwang Films
Distributor : Asia Releasing (USA), CatchPlay (Taiwan), Golden Village Pictures (Singapore), Suraya Filem Production & Distribution (Malaysia), Tongren Cultural Film Group (China), Westec Media Limited (Cambodia), GDH 559 (Thailand)
Genre : Comedy/Drama
Running Time : 125 minutes
Release Date : 10th May 2018
Trailer : 



Dah lama tunggu movie BOTY ni lepas tengok trailer dengan tweet yang recommend movie ni. Nak pulak si Sunny yang berlakon (he's one of my fav now!)

Mengisahkan tentang Chut (Sunny) yang menyampah dengan adik perempuan dia Jane (Urassaya Sperbund) sejak kecil lagi. Berbeza karakter, berbeza perosnaliti antara sebab dua beradik ni selalu bergaduh. Chut yang pemalas dan lemah dalam pelajaran selalu dipandang rendah oleh parents dia berbeza dengan Jane, top student di sekolah sampai dapat belajar di luar negara. 

Image result for brother of the year

4 tahun tanpa Jane buat hidup Chut aman sebab tak ada orang yang akan membebel apa yang dia buat dalam rumah tu sampai rumah tu bersepah teruk. Bila Jane balik memang dia kena buli dengan abang dia kemaskan semua benda. Makin bertambah menyampah Jane dengan Chut. 

Lagi parah bila Jane dapat bekerja satu company dengan abang dia dan jatuh cinta dengan Moji (Nickhun), marketing manager yang berdarah kacukan Thailand-Jepun. At first memang Jane sorok relationship dia sebab taknak Chut rosakkan macam Chut buat sebelum ni sampai banyak relationship Jane terkubur. Nampak macam geram dengan Chut tapi dia cuma nak jaga adik dia.

Image result for brother of the year

Sorok macam mana pun kantoi jugak dengan Chut so Jane terpaksa berterus terang je hubungan dia dengan Moji siap ajak Chut jumpa dengan mak Moji sebagai wakil ayah diorang yang dah meninggal. Disebabkan menyampah dengan hubungan Jane-Moji, Chut sengaja rosakkan pertemuan tu sampai Jane malu dan kecewa. 

Truth is Chut takut Jane kahwin dengan Moji sebab Jane kena pindah ke Jepun lepas kahwin. Boleh ke adik dia hidup dekat tempat orang tanpa family? Merantau masa belajar dengan menetap terus berbeza. Chut nak Jane stay di Thailand dan cari local je sebagai suami tapi Jane tetap dengan keputusan dia untuk kahwin dengan Moji even dia pun risau sama macam Chut. 

Image result for brother of the year

First half memang nampak kenapa Jane menyampah dengan Chut ni tapi second half boleh nampak kenapa karakter Chut jadi macam tu. Dia sayang je dengan Jane tapi Jane pun annoying jugak sebagai seorang adik. Tapi cara sayang dia bercampur dengan geram sebab Chut nak adik lelaki tapi dapat adik perempuan. 

Momentum second half agak flat bila genre komedi bertukar kepada drama lepas Chut dapat tahu apa yang Jane dah buat dengan kerja dia. Salah faham kecil je tapi disebabkan ego, benda yang kecil jadi besar sampai makan tahun untuk pulih balik. Yang ada siblings for sure faham bila bergaduh adik-beradik, benda paling mudah ialah minta maaf because our blood bond works that way. Gaduh besar macam mana pun small act of kindness will mend everything. 

Image result for brother of the year

Untuk watak abang yang annoying ni bukan benda yang susah pun untuk Sunny lakonkan, sama juga dengan watak comel Moji yang dilakonkan Nickhun. Both looks cool and great on camera. Sama juga dengan Urassaya yang debut dengan movie ni tapi nampak bagus lakonan dan chemistry dengan Sunny sebagai abang dan adik memang menjadi. 

Walaupun movie Brother Of The Year datang dari production house yang sama dengan Bad Genius tapi garapan berbeza buatkan rasa kecewa lepas layan movie ni. Hampa juga dengan second half sebab kurang emosi antara dua beradik ni. Mungkin kalau pengarah Witthaya tambahkan scene adik-beradik ni, scene di hujung jadi lebih bermakna. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 8.5/10

Tuesday, 18 December 2018

Movie Review : Stree

Image result for stree

Director : Amar Kaushik
Writer : Raj Nidimoru and Krishna D.K. (story, screenplay) , Sumit Aroraa (dialogues)
Cast : Raj Kumar Rao, Shraddha Kapoor, Aparshakti Khurana, Pankaj Tripathi, Abhishek Banerjee
Production Company : Maddock Films, D2R Films
Distributor : AA Films
Genre : Horror/Comedy
Running Time : 128 minutes
Release Date :   30 August 2018 (United Arab Emirates), 31 August 2018 (India)
Trailer :


Movie Stree mengangkat kisah mitos legenda di sebuah kampung bilamana setiap tahun roh Stree akan datang untuk buru lelaki yang keluar berkeliaran pada waktu malam. Stree akan panggil nama mangsa dia sebanyak 3 kali sebelum menculik dan tinggalkan pakaian mangsa di tempat tersebut.

Untuk generasi lama cerita Stree ni mungkin agak mengerikan sampai kena tulis ‘O Stree come again tomorrow’ di dinding luar rumah untuk elak dari diganggu roh Stree. Tapi berbeza dengan generasi muda macam Vicky (Rajkummar Rao) yang lebih moden dan anggap Stree ni mengarut sangat.


Vicky anak kepada tukang jahit di kampung Chanderi dan agak terkenal di kalangan gadis atau wanita disebabkan kebolehan dia mengukur bentuk badan tanpa menggunakan pita ukur so they feel safe with him tapi nak siapkan satu dress tu pun ambil masa lama.

Tuah dia bila berjumpa dengan si gadis cantik (Shraddha Kapoor) yang datang ke Chanderi untuk upacara pemujaan untuk lindungi diri dari roh jahat macam Stree. Gadis cantik yang muncul tiba-tiba ni datang dan minta bantuan Vicky untuk jahitkan lehenga dalam masa 2 hari. Tapi makan berhari jugak lah bila Vicky angau dengan si gadis cantik ni dan berusaha untuk cari bahan pelik yang dia minta – arak, daging, bulu kucing, ekor cicak.


Bittu (Aparshakti Khurana), kawan Vicky dah mula syak yang Vicky bercinta dengan hantu Stree tapi menyamar pada siang hari untuk perangkap Vicky sebab kewujudan gadis cantik tu pun tak diketahui. Even worst, nama dia pun semua orang tak tahu termasuklah Vicky sendiri. Jadi tegang bila kawan diorang, Jaana (Abhishek Banerjee) kena culik dengan Stree.

Vicky dengan Bittu cuba minta bantuan dengan professor Rudra (Pankaj Tripathi) di kampung tu sebab dia tahu sejarah asal-usul Chanderi tapi sayangnya mukasurat yang ada cara untuk hapuskan Stree dah kena koyak. Sudahnya diorang cuba nasib pergi ke istana lama yang dilukis dalam buku tu. Dekat istana tu baru Vicky kenal siapa gadis cantik tu. Berjaya atau tak Vicky dan Bittu selamatkan Jaana kena tengok sendiri lah movie ni.


Movie ni genre horror tapi hantu Stree tu tak seram pun nak pula bila ada genre comedy so tengok sorang pun tak takut. Lagipun hantu dia tak tayang muka sangat even ada scene yang tayang pun muka dia more to VFX bukannya makeup bagi seram. Penulis skrip Raj-D.K pernah tulis skrip untuk movie horror comedy Go Goa Gone and yes the momentum still the same!

Rasanya movie ni agak feminis sebab kebolehan Vicky untuk ukur badan wanita untuk jahit baju pun dah boleh nampak tambah bila diorang tahu punca kematian Stree dan sebab Stree datang ganggu kampung masa second half movie ni dah boleh nampak mesej director dan tema movie ni. Walaupun ada item song Kamariya yang agak misogynist tapi justified lah but still cringe bila ada breast and butt shot.

Kelakar bila tengok scene lelaki di Chanderi ni takut nak keluar malam sebab selalunya perempuan yang takut nak keluar rumah sebab peratus jadi mangsa kejahatan malam tu agak tinggi. Bila suami yang pesan suruh isteri balik awal sebab takut tinggal dekat rumah sorang-sorang. Mesej sinikal yang agak hebat dalam movie ni. Bukan selalu nak dapat tengok scenario ni!

Lakonan Raj macam biasa, memang bagus nak pula bila ada Pankaj Tripathi untuk hidupkan scene komedi tapi chemistry Raj-Shraddha agak hambar bila Shraddha cuma jadi cantik dan mengharapkan lakonan Raj semata untuk jayakan scene diorang berdua. Nasib tak banyak scene Shraddha dalam movie ni so tak rasa nak marah sangat bila tengok movie ni. Tapi serious, Shraddha makin cantik lepas putus ni, suka tengok rambut dia dalam movie Stree!


Soundtrack album Stree pun not bad walaupun lagu dia sikit je dalam 4 buah lagu and my fav is Kamaariya dengan Milegi Milegi. Tapi lagu Kamariya dengan Nazar Na Lag Jaaye je yang ada dalam movie ni, Ao Kabhi Haveli Pe sebagai musik latar and Milegi Milegi pengarah letak dekat credit scene sebagai promo je.


Movie Stree antara top movie di Bollywood tahun ni dan dah start menang banyak award dah pun so kalau nak tengok movie seram kelakar, try layan Stree okay!

1. Team Production +1, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.9, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.8, 10. Personal Thought +0.9 = 9/10

Sunday, 16 December 2018

Lan's Burger, Subang Perdana

Minggu lepas saja try dinner dekat area Subang Perdana sebab tak pernah jejak kaki ke food court dekat sini. Selalunya tengok dari jauh je. Kali ni nak cuba sebab mana tahu ada yang best. Ni memang random je try tanpa tengok review ataupun suggestion dari sesiapa. 


Lepas dah tengok semua so kitorang decide nak makan dekat Lan's Burger sebab ternampak Roti John Cheese Leleh dia. Ada banyak lagi menu dekat sini tapi disebabkan roti john tu besar, so ambil satu menu je. Nanti tak habis siapa nak makan? 





For drinks, ordered Ais Milo Kepal dengan Iced Green Tea. Actually nak minum air botol kaca tapi diorang tak serve yang sejuk. Kalau nak sejuk kena ambil ais dengan gelas sendiri. Bukan malas tapi air botol kaca yang sejuk tu beza feel dia bila minum dengan minum dalam gelas. Siapa faham, faham lah. Ais Milo kepal dia not bad lah cuma banyak wei penat nak makan sampai habis. 


Lepas setengah jam, menu utama Roti John Cheese Leleh Ayam Kambing Daging sampai. Ha'ah lama kot nak siapkan menu ni. Kalau lapar jangan lah gigih order sebab terseksa zahir batin menunggu makanan sampai. 


Nampak kecik je dalam gambar tapi sebenarnya besar. Baru makan satu potong dah kenyang sampai surrender pastu tapau bawa balik. Menu ni menu combo so ada wedges dan fries. Menyesal jugak ambil combo sebab wedges dengan fries dah boleh buat kenyang. 

Banyak tak cheese dia? Hah nah close-up



Tak la meleleh macam dalam gambar even kewujudan cheese dia tak terasa sangat since minyak dia banyak sangat. Esoknya reheat untuk breakfast I tambah lagi cheese supaya meleleh. Daging dia okay lah banyak juga. Bila makan terasa lah semua daging cincang yang dia letak dekat dalam tu. 

Berbaloi tak RM18.90 tu? For me tak sebab tak lah sedap mana pun lagipun minyak dia buat tekak turn off sangat. For my tekak lah, tekak orang lain mesti okay je sebab beratur jugak yang order dekat sini. Kalau lepasni pergi pun I'll try menu lain sebab banyak lagi kan dekat dinding tu. 

Movie Review : Custody (Jusqu'à la garde)

Image result for custody movie

Director : Xavier Legrand
Writer : Xavier Legrand
Cast : Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria, Mathilde Auneveux
Production Company : K.G. Productions,France 3 Cinéma,Centre National de la Cinématographie (CNC)
Genre : Drama
Running Time : 93 minutes
Release Date : 8 September 2017 (Venice)
7 February 2018 (France)

Trailer :


Movie yang menang 13 award dan Silver Lion di 74th Venice International Film Festival dengan rating 95% dari juri mengisahkan tentang pasangan yang bercerai disebabkan perangai baran Antoine (Denis Ménochet). Both of them struggle untuk dapatkan hak penjagaan terhadap anak bongsu diorang, Julien (Thomas Gioria).

Bukan senang nak dapat hak penjagaan bila Miriam (Léa Drucker) terpaksa rahsiakan tempat tinggal dia untuk elak diserang oleh Antoine. Hakim pun susah nak percaya siapa yang layak jaga Julien walaupun ada confession letter dari Julien. Mungkin keputusan Julien untuk benci ayah dia bukan sebab perangai Antoine tapi sebab Miriam yang hasut Julien.

Image result for custody movie

First half memang nampak usaha Antoine nak berbaik dengan Julien sebab dia sayang sangat dengan anak-anak dia. Dia tak mampu nak bond dengan Josephine (Mathilde Auneveux), anak sulung dia sebab Josephine dah besar dan ada life sendiri. Julien je anak dia yang tinggal untuk buktikan dia dah berubah jadi ayah yang baik.

Tapi Julien memang benci dengan ayah dia, kalau boleh taknak jumpa langsung walaupun Miriam pujuk supaya berbaik. Dia taknak hilang hak penjagaan kalau langgar lagi arahan mahkamah untuk bagi Julien spend time dengan Antoine.

Image result for custody movie

Julien terpaksa setuju walaupun takut dengan Antoine sebab dia dah banyak kali nampak Miriam kena belasah dengan Antoine. Josephine pun pernah masuk hospital sebab perangai baran Antoine. Second half dah start nampak kenapa Julien takut sangat dengan ayah dia. Baran ayah dia bukan baran biasa-biasa. Even parents Antoine menyampah dengan baran anak diorang sampai halau Antoine keluar dari rumah. Sebab baran Antoine diorang tak boleh spend time dengan cucu diorang.

Kalau ikut perangai Antoine mengundang padah, kalau melawan lagi berbahaya untuk Miriam, Josephine dan Julien. Walaupun dia cakap dia dah berubah tu semua lakonan semata supaya keluarga dia tak buang dia.

Related image

Scene intense bila Antoine datang serang Miriam dengan Julien dekat rumah dengan senapang. Boleh rasa macam mana cuaknya dua beranak sembunyi dalam bath tub sementara tunggu polis datang. Bila-bila je Antoine boleh rempuh pintu dan belasah diorang berdua. Sama juga dengan scene Antoine paksa Julien bagitahu mana rumah baru diorang. Kudos to Thomas sebab buat scene ni nampak cemas, hidup dan real onscreen. Bila tengok scene ni boleh rasa takut dan nak keluar dari situasi tu tapi tak boleh sebab tak tahu mana nak lari satu hal, tak ada kekuatan satu hal.

Image result for custody movie

Walaupun scene Josephine tak banyak dalam movie ni tapi Mathilde prove her worth dalam scene dia menyanyi masa birthday party dia. Bila Julien hilang tapi dia kena control crowd supaya semua orang tak panik dan kecoh bila tahu Antoine ada dekat situ. Masa tengok movie Custody ni tak sangka langsung Xavier Legrand ni baru debut sebagai pengarah sebab cara penceritaan tu memang cantik. Dia tahu macam mana nak buat audience stay and curious dengan family ni.

Bila bercinta kita boleh butakan mata perangai baran partner sebab sayang tapi orang lain tak mampu, anak-anak tak mampu. Fun fact, statistik kes keganasan  rumahtangga dari Januari hingga Mei 2018 dah catat 2,276 kes so choose your partner wiser. Bahagia harini tak mampu menjamin kebahagiaan akan datang. Till then, please watch this movie.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 9.5/10