Saturday, 24 October 2020

Lirik Lagu Perasaan - Zynakal

This track is lit! Suka sangat dengan lirik lagu Perasaan yang dikarang sendiri oleh Zynakal. I guess it was based on his past? Sebab dia kata sumpah aku mengerti perasaan dibenci. 

Music arrangement pun nice, menambahkan element drama dan 'deep' feeling tu. Btw, love the poster and hopefully official MV nanti some kind dark and mysterious macam tema official lyric video ni sebab lagu ni pun lebih terarah kepada mental health i.e depression. 


LIRIK LAGU PERASAAN

Penyanyi : Zynakal

Lirik : Zynakal 

Lagu : Adam Eiman, Freddie Laut

Studio : Warner Music



Perasaan sedih penuh hati

Kenapa aku tak tahu

Kenapa aku jadi begini

Perasaan tak menentu


Kalbu membisu

Lidah dipaku

Hanya mampu senyum palsu

Jangan dibantu

Kau takkan tahu

Apa yang sedang ku lalu


Sumpah aku mengerti

Perasaan dibenci

Tak mampu menepis soal hati

Jadi kau tolak tepi

Semua yang dah diberi

Aku tetap hargai

Tapi ku pasti apa yang jadi

Semua luar janji


Bukannya ku tak terima takdir

Tapi bila ini akan berakhir


Kita semua dibenci

Kita semua dijuri

Kita semua diuji

Hari hari tak berhenti


Mahu atau tidak

Takkan boleh tolak

Ini takdir ku tak mintak

Takkan boleh elak


Tak faham ku dengan dunia

Tak faham ku dengan manusia


Kita semua dibenci

Kita semua dijuri

Kita semua diuji

Hari hari tak berhenti


Sumpah aku mengerti

Perasaan dibenci

Tak mampu menepis soal hati

Jadi kau tolak tepi

Semua yang dah diberi

Aku tetap hargai

Tapi ku pasti apa yang jadi

Semua luar janji

Lirik Lagu Tak Tahu - Harith Zazman feat TUJULOCA, MFMF.

Lepas viral dengan lagu Cute, Harith relase satu lagi single pop berjudul Tak Tahu. Collaboration masih lagi dengan Loca B dan MFMF tapi kali ni Loca datang dengan pakej suami dia, Tuju. Arrangement music lebih kurang je dengan lagu Cute (Stop Lah Being So Cute)

Lirik dikarang oleh MFMF dengan Harith Zazman sendiri, part yang rap tu Tuju lah kan, siapa lagi. Yang bestnya dengan lagu ni, bukan pada musik sahaja tapi pada music video dia sebab ada keluarga kecil Tuju dengan Loca buat special apperance. Yes, the baby bump and Yusof! 

Untuk actress, masih lagi menampilkan girlfriend Harith, Lina Ghakashah so chemistry diorang berdua memang comel sangat sebab masing-masing selesa depan kamera. Another strong plus untuk MV ialah visual dia memang eye pleasing sangat. Tak payah view yang gah pun, cukup Petron sebagai latar pun dah nampak cantik dan bermakna. Congrats to the team! 

Yang belum tengok MV ni boleh tengok dekat Youtube and this song available jugak dekat Spotify :)


LIRIK LAGU TAK TAHU

Penyanyi : Harith Zazman feat TUJULOCA, MFMF.

Lirik : Harith Zazman feat TUJULOCA, MFMF.

Komposer : MFMF

Studio : Faithful Music


[Verse]

Kau umpama bidadari

Yang aku cari 

Tanpa dirimu jiwaku mati


[Pre-Chorus]

Jangan biarkan aku, aku perlukan kamu 

Tanpa kamu disitu, aku tak akan tahu


[Chorus]

Hu hu hu hu hu 

Aku tak akan tahu 

Hu hu hu hu hu 

Aku tak akan tahu


[Verse 2]

Suara mu ingin ku dengar selalu 

Kerna kau lah nada ku dalam lagu


[Pre-Chorus]


[Chorus]


[Verse 3 - TUJULOCA]

Selit rambut ku ke belakang telinga

Hingga jari kau berkedut dan rambut ku berubah warna 

sentuhan mu memori ku boleh rasa

dalam gambaran hidup ku kau yang paling bermakna 

(EYY)

Ku takkan terlupa, Bagaimana bermula 

Tentang kita bersama

Cinta ku memang buta, Dari ku jiwa pusing 

Hingga halal berdua

(EYY)

Ku letak bukti di hadapan kamu

Nyawa ku jasad ku milikmu seumur hidup 

Bintang menjadi saksi Bertambah senyum 

Mestika hati hingga ke hujung waktu


[Pre-Chorus] 


[Chorus]

Thursday, 22 October 2020

Movie Review : Pasal Kau!

Pengarah :  Adrian Teh

Penulis Skrip :  Shamaine Othman, Nazri Annuar

Pelakon :   Hairul Azreen, Janna Nick, Amerul Affendi, Namron, Henley Hii, Theebaan G, Josiah Hogan, Hafizul Kamal, Taufiq Hanafi, Sophia Barakbah, Sugeeta Chandran, Anna Jobling, Ropie Cecupak, Yayan Ruhian, Dain Said, Fify Azmi, Ismi Melinda, Jasmine Suraya Chin,

Genre :  Romantik / Komedi/ Aksi

Durasi Tayangan :  102 minit

Tarikh Tayangan : 1 Oktober 2020

Syarikat Produksi :  ACT 2 Pictures

Pengedar :  Netflix

Trailer :

Lately nama pengarah Adrian The melonjak naik dengan kejayaan movie Paskal dan Wira. 1 Oktober lepas, Adrian Teh come up dengan movie komedi pula dengan barisan pelakon kegemaran dia sebab pelakon Paskal dengan Wira je ramai dalam movie Pasal Kau ni. 

Story dia simple je actually bila Jane (Janna Nick) jatuh hati dengan si buncit Aiman (Hairul Azreen) yang bekerja di Hotel Bayu Bay. Tapi disebabkan karakter Jane yang kasar macam lelaki, Aiman tak pernah anggap Jane lebih dari seorang kawan walaupun Jane dah layan Aiman special dari orang lain. Parjo (Amerul Affendi) dengan Josh (Henley Hii) dah puas tolong Jane tapi semua rancangan mereka gagal. 

Sampai lah satu hari bila trio Sofia (Sophia Barakbah), Maria (Sugeeta Chandran) dan Emelia (Anna Jobling) datang ke hotel untuk bercuti. Bagai pucuk dicita ulam mendatang, Aiman yang suka dengan Sofia tak bertepuk sebelah tangan tapi kehadiran Tengku (Josiah Hogan) musnahkan angan-angan Aiman.

MC (Theebaan G) dengan Wak (Taufiq Hanafi) pula cuba menyiasat siapa sebenarnya lelaki misteri (Ropie Cecupak) yang suka berkeliaran di hotel mereka sebab boss mereka, En. Maznan (Namron) taknak lelaki tersebut mengganggu impian dia untuk mendapatkan 5 star dari Tengku. 

Kisah cinta dan konsep kisah di hotel ni datang dari kisah benar Hairul Azreen sendiri tapi 30% je lah yang sama. Yang lain tu diubah suai ikut template komedi yang mana rip-off dari movie Paskal. Paskal, Pasal Kau kan sama bunyinya tu. So kalau tak tengok movie Paskal lagi memang tak boleh nak pickup lah beberapa scene dalam movie ni macam scene MC dengan Wak sembang pasal jenis senjata, scene Parjo, MC dengan Yop (Hafizul Kamal) bergaduh dekat theme park ataupun scene Josh suruh Aiman pulak meniarap. 

Kalau sebelum ni macam susah betul nak terima lakonan Hairul Azreen tapi kali ni walaupun watak dia banyak menyembang dan tak ada langsung fight stunt, dia mampu deliver dengan baik. Chemistry dengan Janna pun not bad. Lakonan Namron pun mantap. Menjadi betul scene dia sebagai gay. Berdekah scene dia cuba nak flirt dengan Parjo. 

Suka tengok band hotel tu sebab comel. Dalam Paskal diorang macho habis, muka ketat je tapi dalam movie ni nyanyi lagu jiwang leleh sokmo. Suka lagu Belaian Jiwa yang bercampur dengan bait lirik Mandarin. Lagi best kalau ditambah lagi lagu untuk diorang nyanyi or perform. Not sure kalau Henri yang nyanyi sendiri ataupun dub je. 

Visual dalam mvie ni memang cantik dan movie Adrian The dah memang mantap bab visual editing cuma jadi persoalan bila Adrian tukar dua scene kepada animasi. Kenapa? Untuk tutup kelemahan stunt Sofia ke? Sedangkan boleh je ambil body double. Dialog pun agak lemah sebab try hard sangat. Kadang-kadang cringe tapi sebab movie ni genre santai so tak lah terkesan sangat cuma second half tu jadi draggy dan hambar lah. 

Movie ni shoot dekat Hard Rock Hotel Desaru Coast dengan Westin Hotel so bila tengok movie ni jadi excited lah sebab semua tempat diorang shoot tu I tahu sebab buat company trip dekat sana. Sayangnya masa RRM ada company trip, diorang dah wrap shoot dah. Sempat jumpa Fify Azmi dengan Josiah Hogan je masa tu. Tak tahu pulak tengah shooting. 

All in all, congrats Adrian Teh, Hairul Azreen dan team Pasal Kau sebab berjaya buktikan yang acting range diorang tak limited dengan aksi sahaja. Yang belum tengok lagi dan perlukan movie ringan dan santai, boleh tengok movie Pasal Kau ni dekat Netflix! 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +0.8, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0.3 = 7/10

Sunday, 18 October 2020

Movie Review : Ladies Vs Ricky Bahl

Director : Maneesh Sharma

Writer : Devika Bhagat, Habib Faisal (Dialogue)

Cast : Ranveer Singh, Anushka Sharma, Parineeti Chopra, Dipannita Sharma, Aditi Sharma

Production Company : Yash Raj Films

Distributor : Yash Raj Films

Genre : Romantic / Comedy

Running Time : 140 minutes

Release Date : 9 December 2011

Trailer :

Weekend macam ni memang syok kalau layan movie rom-com Bollywood since movie sekarang tak banyak boleh release sebab covid-19 plus Btown pun dah lama tinggalkan genre ni dengan soundtrack yang best. 

Ladies Vs Ricky Bahl mengisahkan tentang Dimple Chaddha (Parineeti Chopra), anak tunggal businessman Delhi (Shireesh Sharma) yang jadi mangsa penipuan Sunny Singh (Ranveer Singh) selepas bercinta berbulan lamanya. Lepas dapat duit dan bagi masalah kepada keluarga Dimple, Sunny lari ke Mumbai dengan penipuan baru dia terhadap Raina Parulekar (Dipannita Sharma) dengan jumlah yang lebih besar. 

Sakit hati dengan penipuan Deven Shah (Ranveer Singh), Raina bagitahu media yang dia akan buktikan dia tak bersalah untuk tuduhan mencuri duit company dan akan pulangkan kembali duit yang hilang. Gara-gara footage tu, Saira Rashid (Aditi Sharma) dari Lucknow buat panggilan kepada Raina dan bagitahu dia pun ditipu oleh Iqbal Khan (Ranveer Singh). 

Mereka bertiga buat keputusan untuk dapatkan balik duit yang hilang dengan menipu lelaki ni. Raina buat plan untuk bawa masuk Ishika (Anushka Sharma) dengan identiti anak orang kaya yang datang dari US untuk buka restoran di Goa. Dengan skills yang Ishika ada sebagai sales girl, dia setuju untuk perangkap Ricky Bahl. Berjaya atau tak plan diorang bertiga ni, kena tengok sendiri lah. 

Ni bukan pertama kali Ranveer Singh dan Anushka Sharma bekerja bersama pengarah Maneesh Sharma dalam movie genre rom-com. Kalau sebelum ni mereka berdua lakonkan watak local start-up entrepreneur dalam movie Band Baaja Baarat, kali ni berlakon sebagai partnership tapi watak kali ni lebih urban dan sexy. And since both of them bercinta in real life masa shooting movie ni, chemistry mereka berdua nampak menyengat walaupun screentime lebih pendek berbanding movie BBB. 

Though Ranveer and Anushka are the leading pair, but the credit must be given to Parineeti Chopra and huge thanks to Habib Faisal’s dialogues. Dari awal sampai habis terhibur dengan watak gadis Punjabi yang dilakonkan oleh Parineeti walhal ni movie debut dia. Dari berlakon, menari, jatuh cinta dan putus cinta, balas dendam, semuanya perfect. And even better dari Ranveer dan Anushka yang kadang-kadang over. Memang layak sangat Parineeti menang Filmfare Female Debut Award. Lakonan Dipannita Sharma dan Aditi Sharma pun bagus juga and it is fun to watch them three. 

Antara kekuatan movie Ladies vs Ricky Bahl ni haruslah pada music album karya dari gandingan adik-beradik Salim Merchant dan Sulaiman Merchant. Dari tahun 2011 sampai lah sekarang lagu-lagu mereka masih segar especially lagu Aadat Se Majboor, Jigar Da Tukda dan Thug Le. I even workout dengan lagu Thug Le. Thanks to Doonya!

Konsep movie Ladies vs Ricky Bahl ni mungkin sama dengan movie Hollywood, John Tucker Must Die walaupun I tak pernah tengok movie tu tapi dari trailer dan jalan cerita memang sama tapi tak kisah pun sebab dalam movie ni ada bonus soundtrack yang best. 

Bila tengok balik movie ni, baru perasan ada persamaan antara movie Band Baaja Baarat dengan Ladies vs Ricky Bahl ni bila Ranveer Singh mentioned pasal SRK. Dalam BBB dia ganti SRK untuk perform dekat wedding, dalam movie ni pula dia guna dialogue SRK sebagai caller ringtone dia dan dialog masa dia bid goodbye. Well, masa ni YRF tengah gigih nak gantikan SRK dengan Ranveer Singh sebagai maskot YRF but since movie ni flop dekat box office, eksperimen mereka gagal sampai lah sekarang. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.8, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.8, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.6 = 7.3/10

Movie Review : Romeo Akbar Walter

Director : Robbie Grewal

Writer : Robbie Grewal, Ishraq Eba, Shreyansh Pandey

Cast : John Abraham, Mouni Roy, Jackie Shroff, Sikandar Kher, Anil George, Alka Amin, Shadaab Khan, Purnendu Bhattacharya

Production Company : VA Film Company, Viacom18 Studios, Kyta Productions, Red Ice Productions

Distributor : Panorama Studios

Genre : Thriller / Action

Running Time : 139 minutes

Release Date : 5 April 2019

Trailer :

Berlatarbelakangkan Indo-Pakistani War pada tahun 1971, Romeo Akbar Walter (John Abraham) adalah nama kepada seorang RAW agent yang dihantar oleh Chief Srikanth Rai (Jackie Shroff) ke Pakistan untuk mengintip nama-nama besar dan plan mereka. Movie ni diinspirasikan dari kisah benar perisik India, Ravinder Kaushik. 

Dah lama sebenarnya Srikanth Rai perhatikan Romeo Ali yang bekerja di bank bersama Parul (Mouni Roy). Bila tiba masanya, pihak RAW buat plan untuk tengok skills Romeo sama ada dia dah bersedia untuk bekerja sebagai spy. Dia teragak pada mulanya sebab dia taknak tinggalkan ibu dia bersendirian di India. Srikanth dah berjanji untuk bagi top security kepada Waheeda Ali (Alka Amin). 

2 tahun Romeo training fizikal dan mental supaya tak kantoi yang dia seorang spy. Identiti dia sebagai Romeo diubah kepada Akbar Malik yang tinggal di sempadan India-Pakistan. Ibu bapa dia meninggal 8 tahun lepas dan bekerja sebagai hotel manager. Misi pertama dia adalah untuk menjadi orang kepercayaan Isaq Afridi (Anil George). 

Dalam masa 3 bulan je dia dah dapat jadi orang kanan Isaq Afridi dan gunakan konflik antara Isaq dan anak dia, Nawab Afridi (Shadaab Khan) sebagai pelindung untuk stay di situ dan tahu apa plan Pakistan. Isaq pula rapat dengan General Jahangir (Purnendu Bhattacharya) dan mereka seludup senjata api untuk letupkan kawasan perkampungan di Badlipur untuk mulakan peperangan dengan negara India bila kebanyakan penduduk di situ dilatih untuk berperang. 

Romeo berjaya hantar mesej kepada Srikanth tentang plan tersebut tapi Pakistan ubah tarikh last minute kemudiannya pergerakan Romeo diawasi oleh Colonel Khan (Sikandar Kher) dan diseksa dalam tahanan dia. 

Jalan cerita Romeo Akbar Walter agak predictable dari awal lagi masa rompakan di bank, Isaq Afridi diserang di hotel, panggilan telefon terakhir antara Akbar dan Srikanth juga penglibatan Akbar dalam letupan di Badlipur. First half mungkin okay tapi bila masuk second half pun boleh predict, dah hilang dah rencah thriller tu. Dah la action pun tak banyak. 

Movie ni jadi bosan sebab range lakonan John agak limited dan movie-movie dia sebelum ni kurang bercakap tapi lebih kepada action so bila dia kena banyak bercakap tanpa emosi, movie jadi kurang impak dan hambar. Unnecessary scene bila ada babak percintaan Romeo dan Parul sebab Mouni tak mampu menyerlah dengan screentime yang amat pendek. Chemistry dia dengan John pun tak menjadi. Both of them nampak awkward. Nasib baik soundtrack not bad.

 

Asalnya movie Romeo Akbar Walter diberikan kepada Sushant Singh Rajput dan watak RAW pun dah diolah mengikut karakter Sushant tapi disebabkan director Robbie Grewal ubah skrip lepas Sushant sign contract hingga menyebabkan major delay, Sushant terpaksa keluar dari movie ni sebab dia terikat dengan jadual movie-movie lain walaupun first look dah keluar. 

Sushant kata dia suka skrip asal dan kalau movie ni dibawakan oleh Sushant, I guess watak RAW lebih menjadi especially part dramatik dan scene akhir bila RAW tabik hormat pada bendera India walaupun dia terpaksa tukar identiti kepada rakyat Pakistan. Dengan lagu Vande Mataram sebagai background music, scene macam ni memang penting untuk movie patriotik. Dari awal sampai habis terbayangkan Sushant yang berlakon. Sayangnya….

Movie ni cuma inspirasi dari kisah sebenar so kebanyakannya dah diubah bila kisah asal lagi menyayat hati sebab Ravinder Kaushik dihantar ke Pakistan pada usia 21 tahun untuk belajar di university sana kemudiannya masuk tentera dan bina keluarga di sana. Bila identiti dia terbongkar, negara India tak mengaku sebagai rakyat dan tak ambil dia kembali walaupun banyak rahsia yang dibongkar kepada India tanda cinta kepada negara. Dia meninggal dalam penjara kerana batuk kering dan penyakit hati selepas 2 tahun disiksa fizikal dan mental di Pakistan. 

Kalau team production stick dengan kisah asal, mungkin movie Romeo Akbar Walter lebih menarik, beremosi dan tinggi nilai patriotiknya. Sesuai lah dengan tema untuk mengangkat kisah spy India yang dianggap sebagai hero yang tidak didendang kerana kerjaya mereka. Tap credit pun tidak diberi tapi nama Abhishek Bachchan pula yang diangkat tanpa sebab. But heyyyyy, dalam movie ni ada mention Kuala Lumpur tau sebab ayah Deepika Padukone, Prakash Padukone menang Badminton Championship tahun tu. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.3, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 6/10

Movie Review : Machine (2017)

Director : Abbas–Mustan

Writer : Sanjeev Kaul

Cast : Mustafa Burmawalla, Kiara Advani, Ronit Roy, Supriya Karnik, Johny Lever, Eshan Shanker, Mayuresh Wadkar

Production Company : Pen Movies, Abbas-Mustan Productions

Distributor : AD Films (Haresh Patel)

Genre : Romantic / Thriller

Running Time : 138 minutes

Release Date : 17 March 2017

Trailer :

Sarah Thapar (Kiara Advani), anak perempuan kepada Balraj Thapar (Ronit Roy) hidup mewah hasil perniagaan mereka dalam bidang property dan beberapa bidang tanah yang mereka ada di Georgia. Sarah masih lagi belajar di Woodstock dan suka dengan car racing. Setiap perlumbaan dia akan menang tapi tidak bila Ransh (Mustafa Burmawalla) muncul. 

Kata Ransh, dia takkan tekan brek dalam perlumbaan because he got nothing to lose. Dari situ Sarah mula jatuh cinta dengan Ransh bila dapat tahu yang Ransh pun belajar satu kolej dengan dia dan ambil major yang sama. Dia mula dapat puisi romantik dari lelaki misteri yang dia sangkakan Ransh. Dalam masa yang sama, kawan baik dia, Aditya (Eshan Shanker) dan juga Vicky (Mayuresh Wadkar) pun suka dengan Sarah. 

Lantaklah siapa yang datang pun, Sarah tetap suka dengan Ransh even Aditya dengan Vicky meninggal pun dia dah kuat semangat nak hidup sebab Ms Puri (Supriya Karnik) dah dedicated kepada Aditya. Lepas stage play makin bertambah sayang la Sarah dengan Ransh kemudian berkahwin sebab Ransh dah janji nak bagi rumah tanpa dinding, pintu dan tingkap supaya tak ada yang nampak mereka berdua bercinta. Which is nonsense gila. Dialogue dalam movie ni memang cringe habis. 

Movie ni jadi thriller sebab masa honeymoon, Ransh campak Sarah dalam gaung. Dia punya campak tu sampai viral dekat Twitter. Even dah jatuh gaung tinggi macam tu pun, Sarah cuma luka sikit je. Ajaibnya dia diselamatkan oleh abang kembar Aditya. Campak dekat Gorgia tapi boleh sampai ke India. Yupppp what is geography? Polis (Johny Lever) pula cuma muncul untuk bergurau dengan Ransh????

Susah nak percaya yang movie Machine ni naskhah daripada Abbas-Mustan yang cemerlang dengan movie Baazigar, Soldier, Humraaz dan franchise Race. Sayangnya, movie ni debut movie kepada Mustafa, anak kepada Abbas. Kenapa dia bagi anak dia berlakon dalam movie macam ni pun tak boleh nak faham. Tapi lakonan Mustafa okay je, menari pun smooth cuma skrip movie ni memang hancur. 

Chemistry dia dengan Kiara tak meyakinkan langsung sebab Kiara macam tak selesa dan tak tahu apa dia buat dalam movie ni. Maybe dia pun tahu movie ni entah mende-mende tapi sebab nak job dia pun setuju je. Watak dia pun setakat jadi cantik je. Surprisingly chemistry Mustafa dengan Carla Dennis sebagai Serina Altar nampak hot walaupun screentime diorang tak panjang mana dan lagu pun tak best sangat. Tapi lagu remake Tu Cheez Badi Mast is lit!

Movie Abbas-Mustan selalunya penuh dengan twist tapi yang ni kalau tak ada twist pun tak apa rasanya sebab twist dia tak boleh nak digambarkan dengan fizik malah kata-kata. Kekuatan movie ni mungkin pada sinematografi yang cantik lah kot. Camera direction oleh Dilshad V. A. pun kemas kecuali part vfx. Btw, thanks Dilshad sebab tahu angle mana yang cantik untuk Eshan Shanker sebab dia memang tak handsome dengan hairstyle macam tu. Bila dah handsome sikit, screentime pendek pulek.

Pelik jugak kenapa movie ni bertajuk Machine, ingatkan sebab Sarah dengan Ransh suka car racing rupanya tak. Jawapan tu ada dekat hujung movie yang mana agak pelik tapi hmm okay berkait lah dengan introduction scene. Cuma credit scene tu tak faham kenapa ada philosophy dari Mahatma Gandhi, Steve Jobs dan Swami. Tiberrrr????

1. Team Production +0.4, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.4, 6. Genre +0.3, 7. Themes +0.3, 8. Editing +0.2, 9. Social Message +0, 10. Personal Thought +0 = 2.9/10

Saturday, 17 October 2020

Movie Review : Black Friday (2004)

Director : Anurag Kashyap

Writer : Anurag Kashyap

Cast : Kay Kay Menon, Pavan Malhotra, Aditya Srivastava, Nawazuddin Siddiqui, Imtiaz Ali, Pratima Kazmi, Zakir Hussain, Vijay Maurya, Gajraj Rao

Production Company : Mid Day Multimedia Limited, Big Bang Pictures, Jhamu Sughand, Mirror Films

Distributor : Jhamu Sughand, Adlabs Films

Genre : Crime / Drama

Running Time : 167 minutes

Release Date : 13 August 2004 (Locarno International Film Festival), 9 February 2007 (India)


‘An eye for an eye, makes the world goes blind’ – Mahatma Ghandi

Quote dari Mahatma Gandhi ni sesuai sangat dengan tema keganasan yang berlaku dalam movie yang diadaptasikan dari novel Black Friday karya S Hussain Zaidi diambil dari kisah benar mengenai tragedi hitam letupan di Bombay pada tahun 1993 selepas riot di Masjid Babri pada Disember 1992. 

Letupan ni direncanakan oleh Dawood Ibrahim (Vijay Maurya) dan Tiger Memon (Pavan Malhotra) kemudian dibantu oleh pasukan ISI di Pakistan. DCP Rakesh Maria (Kay Kay Menon) yang ditugaskan untuk menyiasat kes ni mula dapat petunjuk dari setiausaha Tiger Memon iaitu Asgar Muqadam (Nawazuddin Siddiqui). Dia tidak tahu apa rancangan Tiger Memon tapi dia tahu RDX diseludup masuk ke India melalui Dawood Phanse (Gajraj Rao).

 

Polis tak mampu dapat banyak maklumat mengenai Tiger Memon mahupun Dawood Ibrahim bila mereka berdua sudah pun bersembunyi di Dubai. Semua yang ditangkap pula dah bersumpah dengan Al-Quran tak akan dedahkan tentang ‘jihad’ mereka. Tapi Badshah Khan (Aditya Srivastava) mula sedar tentang penipuan licik Tiger Memon dan jadi saksi utama kepada kes ni selepas dengar kata-kata daripada DCP Maria. 

‘Allah will never harm innocent people. Every true man has Allah on his side. We all have the same God. Who doesn’t see us as different but idiots like you do’ – DCP Maria

Tragedi dalam movie ni adalah tragedi yang sama diceritakan dalam movie Sanju (2018) bila Sanjay Dutt beli senapang AK-47 dari anak buah Tiger Memon dan dipenjarakan di bawah Terrorism Act. Dalam movie ni juga diselitkan beberapa footage asal yang diperoleh dari national news semasa dan pasca kejadian letupan di Mumbai. Salman Khan pula pernah terpalit dalam kontroversi bila dia tweet tak puas hati bila Yaakub Memon (Imtiaz Ali) yang dihukum gantung selepas ditangkap untuk jenayah abangnya, Tiger Memon. Bila tengok movie Black Friday boleh faham kenapa Salman cakap macam tu. 

Tak tahu lah kenapa Natarajan Subramaniam guna tone merah dan biru untuk kebanyakan scene. Warna biru masa tragedi letupan tu berlaku tu boleh faham lah sebab taknak nampak ngeri sangat bila bandar Bombay dipenuhi dengan mayat dan darah. Lagipun movie Black Friday ni ditangguhkan tayangan selama 3 tahun oleh Censor Board.  Warna merah pula untuk interrogation scene di balai polis agak menyakitkan mata. Mungkin metafora tapi mengganggu. Cukup dengan dialog padu dari beberapa watak. 

Kalau naskhah dari Anurag Kashyap, semua pun dah sedia maklum dengan kehebatan para pelakon dan dalam movie ni kebanyakannya dibintangi oleh pelakon-pelakon yang dah dikenali di Bollywood antaranya Kay Kay Menon, Pavan Malhotra, Aditya Srivastava, Nawazuddin Siddiqui dan Gajraj Rao. Tepat pilihan Anurag untuk Vijay Maurya lakonkan watak Dawood Ibrahim sebab muka, penampilan dan gaya semuanya sama sangat dengan karakter sebenar. Walaupun screentime dia pendek tapi cukup untuk bagi impak kepada scene dan movie ni. 

Movie Black Friday ni tak sesuai untuk tontonan umum atau yang lemah semangat sebab based on trues tory even tragedy is traumatic to watch. Ada police brutality scene juga bila mereka guna kekerasan untuk dapatkan maklumat. Black Friday boleh jadi lagi menarik kalau dipendekkan sedikit dan buang scene Badshah Khan dengan anak buah yang lain lari dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Scene tu boleh digantikan dengan penceritaan Badshah sahaja. 

Pace movie ni agak perlahan dan penuh dengan scene perbualan antara beberapa watak so tak sesuai ditonton untuk yang mencari hiburan tapi kalau nak tahu tentang Mumbai Blast 1993 dan beberapa penjenayah yang terlibat, movie Black Friday adalah pilihan terbaik. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.4, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9/10

Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

Untuk artikel lebih lanjut, layari Hello Doktor.com
Untuk lebih banyak artikel kesihatan, klik gambar untuk ke HelloDoktor.com

Beberapa bulan yang lalu, rasanya ramai dalam kalangan kita yang menyangka bahawa wabak pandemik COVID-19 sudah berjaya dikawal dengan baik. Sangkaan ini ternyata meleset kerana sejak kebelakangan ini jumlah kes positif virus korona baharu ini semakin meningkat secara mendadak dengan tiba-tiba.

Ada yang kata bahawa ia adalah disebabkan sikap acuh tidak acuh kita semua dalam mengamalkan langkah pencegahan dan pengawalan wabak ini.

PKPP hanya pada nama sahaja

Sehingga kini, kita semua sebenarnya masih berada dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Pun begitu, sedarkah anda bahawa PKPP yang sedang giat berlangsung ini sudah tinggal hanya pada nama sahaja? Ramai individu kini dilihat sudah bebas bergerak ke sana ke sini seolah-olah tiada wabak yang sedang menular!

Konsep pemakaian topeng muka, pengamalan jarak sosial atau pemeriksaan suhu badan kini hanya dibuat untuk melengkapkan syarat sahaja. Sebagai contoh, suhu badan manusia perlu diperiksa dengan menggunakan alat seperti termometer dan sebagainya sebelum boleh masuk ke mana-mana tempat.

Apa yang menyedihkan adalah segelintir individu tidak langsung melakukannya atau memeriksa suhu dengan perlakuan yang boleh dianggap ‘main-main’. Ini adalah satu perkara yang tidak wajar untuk kita semua teruskan.

Periksa suhu badan adalah penting!

Pergi ke mana sahaja sekarang, suhu badan perlu diperiksa terlebih dahulu di pintu masuk sebelum dibenarkan mengunjungi sesuatu tempat. Ini bertujuan memastikan setiap individu yang memasuki sesuatu tempat itu mempunyai suhu badan manusia yang normal yakni sekitar 36 ke 37.5 darjah celcius.

Jika melebihi jumlah ini, maka adalah wajar untuk kalian sendiri berundur dan tidak memasuki sesuatu tempat bagi langkah berjaga-jaga. Ini adalah selaras dengan pengamalan prosedur operasi standard (SOP) pihak kerajaan dalam usaha membendung penularan wabak COVID-19. Pun begitu, masih wujud segelintir masyarakat yang bersikap acuh tidak acuh!

Periksa suhu badan acuh tidak acuh?


Angkara sikap malas dan mahu cepat, ada individu yang beranggapan bahawa perbuatan ini adalah tidak penting dan tidak ikhlas ketika melakukannya. Sebagai contoh, ada individu yang memeriksa suhu badan mereka menggunakan tangan sahaja sedangkan bahagian tubuh yang sepatutnya adalah pada dahi.

“Bacaan suhu paling tepat apabila pengimbas suhu diletakkan pada dahi seperti disyorkan penggunaannya,” jelas Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Menurut beliau lagi, tidak dinafikan wujud kebimbangan orang ramai sekiranya terdapat kesan sampingan kepada kesihatan jika pengimbas suhu sering digunakan pada dahi. Namun setakat ini tiada lagi bukti saintifik mengenai dakwaan itu dan perbuatan periksa suhu secara acuh tidak acuh ini hanya akan menerukkan lagi keadaan yang sedia ada.


Konklusinya, bertanggungjawablah pada diri sendiri, masyarakat dan negara agar kita semua mampu bersama melawan penularan wabak COVID-19 ini!

SKECHERS and Mew-Suppasit launches special collection “ Mew Collection: The Moon is Beautiful

Hey Mew-Suppasit Jongcheveevat fan! Shopee have a great news for you guys who loves Mew so much and wanna be just like Mew! Footwear brand SKECHERS has launched a special collection in collaboration with Mew-Suppasit Jongcheveevat, SKECHERS Thailand’s Brand Ambassador. Malaysian fans of the Thai actor can now get their hands on the much-anticipated “Mew Collection : The Moon Is Beautiful” exclusively on Shopee from 15 October 2020. 


The Mew Collection : The Moon Is Beautiful consists of caps, t-shirts, hoodies, jackets, pants and bags, and comes in 4 different colours - black, yellow, white and grey, for customers to mix and match into several different styles. SKECHERS Thailand Brand Ambassador Mew-Suppasit not only conceptualised the idea but also selected the colour scheme and designed the logo of the entire collection. 

“It was very exciting to be working with SKECHERS in creating this new line of collection, especially knowing that it will be featured in many Asian countries. I felt the need to ensure the design was suitable for different groups of people, but at the same time conveys the meaning behind the designs. I came up with ‘The Moon is Beautiful’, a Japanese belief of sending love through the moon as my inspiration in hopes of spreading my love and goodwill to customers and fans.”  - Mew-Suppasit Jongcheveevat, SKECHERS Thailand’s Brand Ambassador

The Mew Collection : The Moon is Beautiful takes inspiration from an ancient Japanese tale revolving around the confession of love through the moon. The saying “the moon is beautiful'' is another expression of “I love you”. Therefore, the collection’s logo is designed with the letter “M'' to represent both the ‘Moon’ as well as ‘Mew’. The connecting circle lines represent the moon, conveying love and relationship, along with an infinity symbol that resembles two moons together as part of the collection’s elements. 

SKECHERS “Mew Collection : The Moon is Beautiful” will be available exclusively on SKECHERS Malaysia Official Store on Shopee from 15 October 2020 at https://shopee.com.my/skechers.os
#SkechersMY #SkechersXMewSuppasit


ABOUT SKECHERS MALAYSIA SDN BHD
SKECHERS MALAYSIA SDN BHD is a joint venture with SKECHERS USA, INC since 2009. The company markets a diverse range of footwear and apparel for men, women and children under the SKECHERS name. For more information, please visit www.SKECHERS.com.my and follow us on Facebook (Facebook.com/SKECHERS) and Instagram (@skechersmalaysia).





Segmen Jari Jemari Menari Bloglist 2020

 


SEGMEN FOLLOW2 BY CIK ROXA

 




Monday, 12 October 2020

Movie Review : Malik & Elsa


Pengarah :  Eddy Prasetya, Edy Mandala

Penulis Skrip :  Nana Mulyana, Media Kita

Pelakon : Endy Arfian, Salshabilla Adriani, Joshua Pandelaki, Muhamad Yahya Nur Ibrahim, Hendra Lesmana, Nina Rahma

Genre :  Romantik / Drama

Syarikat Produksi :  Max Pictures

Pengedar :  Disney+ Hotstar

Durasi Tayangan : 88 minit

Tarikh Tayangan : 9 October 2020 (Indonesia)

Trailer :

Diadaptasikan dari novel laku keras karya Boy Chandra dengan tajuk yang sama, mengisahkan tentang kisah percintaan yang bermula dari persahabatan di antara Malik (Endi Arfian) dan Elsa (Salshabilla Adriani). 

Elsa kalah dengan Malik untuk soalan berkenaan sejarah Indonesia, jadi sebagai denda dia perlu belanja Malik makan tengahari selama 7 hari. Dan dalam masa yang sama, Malik cuba buat Elsa jatuh suka dengan dia. Tak lah susah mana pun untuk Elsa suka dengan karakter Malik sebab dia seorang kawan yang baik. Kacak pulak tu. 

Elsa pun tak kisah nak belanja Malik makan selama seminggu sebab dia anak orang kaya, berbeza dengan Malik yang perlu bekerja sambil belajar untuk tampung kos pengajian di kolej. Sebelum ke kolej dia akan ambil upah mengangkut barang di pasar basah. 

Impian Malik adalah untuk berjaya dalam hidup dan buat ibu bapa dia bangga kemudiannya bayar budi kepada yang dah tolong dia. Tapi dalam semua kisah cinta mesti ada cabarannya kan? Ibu Elsa tak suka Elsa berkawan dengan Malik sebab Elsa selalu balik lewat malam. Sudahnya ibu Elsa (Nina Rahma) bagi amaran keras supaya jauhkan diri dari Malik. 

Sama juga dengan Malik bila dapat amaran dari senior Liandra (Muhamad Yahya Nur Ibrahim) untuk berhenti jadi pengaruh buruk kepada Elsa. Tak faham sangat watak senior Liandra ni sebab tiba-tiba je nak sibuk dengan life Elsa dan Malik. Mungkin dia suka Elsa atau mungkin dia anggap Elsa macam adik dia sendiri. Entah lah, tak dikembangkan sangat. 

Jalan cerita movie romantic ni simple sangat, mungkin target audience dia remaja sekolah kot. Drama dia pun tak lah berat sangat pun so lakonan kedua pelakon utama ni ala kadar je lah. Tak heavy mana pun. Chemistry tu ada lah tapi sebagai kawan. Scene Elsa menangis tu nampak sangat try hard. 

Pelik dengan definisi pertemuan kawan baik Malik, Lubis (Hendra Lesmana) dengan Elsa sebab both of them dah berjumpa dua kali dah pun. First time bila Elsa tanya tempat Malik bekerja, second time pula masa Elsa drop Malik ke rumah. Kali ketiga Lubis dengan Elsa berjumpa baru Lubis clarify tu pertemuan mereka padahal Lubis hantar barang je dekat Elsa. Tak sembang banyak pun. Goof? Idk.

Berlatarkan keindahan kota Padang, Indonesia, movie Malik & Elsa dipenuhi dengan keindahan pantai-pantai di Padang. Tapi camera shot nampak pelik masa scene Malik dengan Elsa berjalan dekat Pantai Cinta. Nampak macam edit sangat tapi kalau dari angle tepi, elok je pulak scene tu. Bila camera berhadapan dengan Malik dengan Elsa terus jadi kartun. Sama juga dengan scene diorang atas bot tu. Kemain memancar lagi matahari tu sampai nak tenggelam muka pelakon. 

Music score dan soundtrack movie ni not bad lah untuk menaikkan mood romantic antara watak Malik dan Elsa. Dekat hujung movie ada lagu Cinta Luar Biasa dari Andmesh Kaleng. Watak sampingan banyak membantu dalam movie ni supaya tak jadi hambar di samping kehebatan masing-masing bercakap dalam bahasa Padang untuk nampak real. Pelakon utama tak pandai okay. 

Tak tahu lah ada sequel ke tak nanti sebab movie dia habis macam tu je. Kalau ada sambungan, hopefully skrip dia lebih strong. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.2, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.4, 7. Themes +1, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.2 = 4.6/10

Baca Entri Ni Jugak!