Saturday, 31 October 2020

15 Quotes From Dear Zindagi Movie

I super love Dear Zindagi movie and I think the quotes from that movie need to be in a separate post because why not, right? Maybe some days in future I will use this quotes to motivates me, to make me understand this life better, to have broader perspectives in every thing happening around me. Or maybe helping you guys too. 

1. On Relationship 

“Why just one special relationship?

One can have many special relationships. Different relationships for different experiences like a special musical relationship - who shares the same interest in music, or a special let's get coffee together relationship - perfect to have coffee with but not anything else, or a special gossip relationship - with whom you can have perfect gossip relationship, or a special intellectual relationship - for all those perfect bookish/intellectual discussions. There are so many different special relationships, so many kind, and this romantic relationship is one of many.

To expect a single relationship to take on the burden of every need is a bit unfair, right?”

2. On Life Partner

When we go to buy chairs we try many before buying one, so then what is the problem in looking for options while selecting a life partner? Try to keep our focus away from the rush to find a life partner and enjoy the journey instead.

3. On Future 

Don’t let the past blackmail your present to ruin a beautiful future.

Don’t forgo a chance of happiness out of past fear.

4. On Life

We are all our own teachers in the School Of Life.

5. On Person

Life is like a jigsaw puzzle … people like me can only help you in finding and connecting the puzzle pieces … but only you can complete the puzzle. So often we look at to other people to solve our problems in and out of relationships. But the only person who can really help you is you

6. Classic But Gold

Albert Einstein had said that … a person is mad when he does the same work everyday … but still expects the result to be different.

7. On Being Genius

In life when you see a pattern or a habit forming … then you should think about that very carefully … genius is about knowing when to stop. A person who has the answer to every question is not a genius … a genius is a person who has the patience to get to every answer.

8. Struggle in Life…is it necessary? 

Sometimes we choose a difficult path only because … we feel that to attain important things we need to choose a difficult path … we think that it’s important to punish ourselves … but why can’t we choose a simple path … what’s wrong with that … especically when we are not ready to face that difficult path

9. On Controlling Your Life

If we don’t take the steering wheel of our life in our own hands … then someone else will sit on the driver’s seat.

10. On Loving Ourselves

When we understand ourselves well enough then it doesn't matter what others understand… nothing at all.

11. On Feelings

As kids when we are sad, our elders tell us not to cry. When we are angry they tell us to smile. They didn’t allow us to express crying, anger and hatred openly, now how can you express love. If you are not able to cry openly ... then how will you laugh openly.

12. To Feel Safe

To feel safe you first need to remove all your fears.

13. On Mental Ilness

If you have a problem with your body, that’s normal…you can tell everyone. But if it’s a problem with our mind then the whole family will go silent.. hush hush hush as if the mind is not the part of your body.

14. On Parenting

'I'm not saying that you should forgive your parents or to stop feeling angry, you do as you wish. But I will say this: try to look them not as the exalted status of parents but as just two regular people who make mistakes as everyone else. As a child, it is hard to understand this.... but as an adult, you can at least try. 

15. Respect

Because you're elder, you don't think that getting respect is everyone's right and sometimes elders should also respect young people. 

My favorite quote is when Dr. Jehangir Khan talks about relationship. It moved me a lot. All this while I thought being in a relationship you have to be the perfect person in our partners’ life but turns out I don’t have to! 

Same goes to friendship, why limit your friendship just for small circle in your life? Is it because you fear of the backstabber or rude mistakes or even respect? Even our small circle will do that but out of love, we tend to forgive over the same mistakes. 

Tell me which is your favorite quote from Dear Zindagi and if you guys have not watch it yet, do visit Netflix okiessss ;)

Movie Review : Guru-Guru Gokil (2020)

Pengarah :  Sammaria Simanjuntak

Penulis Skrip :  Rahabi Mandra, Dian Sastrowardoyo, Tanya Yuson

Pelakon : Gading Marten, Faradina Mufti, Boris Bokir, Dian Sastrowardoyo, Kevin Ardilova, Arswendi Nasution, Ibnu Jamil, Kiki Narendra

Genre :  Komedi / Drama

Durasi Tayangan :  101 minit

Tarikh Tayangan : 17 Ogos 2020

Syarikat Produksi :  Base Entertainment

Pengedar :  Netflix

Trailer :

Taat Pribadi (Gading Marten) tak suka dengan guru sekolah dan dia pun tak ada cita-cita untuk jadi seperti ayah dia, seorang guru yang disayangi oleh anak muridnya. Kerana bagi dia, ayah dia, Pak Purnama (Arswendi Nasution) cuma pentingkan murid di sekolah lebih daripada anak sendiri. Lalu dia ke kota untuk mencari kerja. Apa sahaja kerja dia akan buat. 

10 tahun berlalu dan dia masih lagi tak berjaya kumpul kemewahan yang diimpikan. Sudahnya dia pasrah dan pulang ke rumah ayah dia jugak. Dia cuba cari kerja di kampung pula dan terjumpa iklan untuk bekerja di atas cruise. Person in charge tu dah bagitahu yang Taat perlu keluarkan modal yang agak besar sebab perlukan duit untuk uniform, passport dan juga visa. 

Sementara dia mencari duit, dia dapat bekerja sebagai guru ganti di SMA Asri, sama sekolah dengan ayah dia dan yes of course, sekolah lama dia dulu. Dia mendaftar sebagai guru ganti selama sebulan. Sekolah tu agak daif. Guru Matematik, Cikgu Rahayu (Faradina Mufti) adalah orang yang sama in charge untuk bahagian pengurusan. Pernah juga jadi security guard. Taat diterima masuk sebagai guru Sejarah walhal sijil diploma dia palsu. 

Ayah dia dah pesan jangan buat malu keluarga tapi dia endahkan saja. Hari pertama dekat situ pun dah mula pinjam duit dengan Cikgu Gagah Perkasa (Ibnu Jamil). Pada hari gaji pula Taat cuba untuk mencuri duit pencen ayah dia yang disimpan bersama duit gaji semua guru di perpustakaan. Tapi duit tu dah terlebih dahulu dicuri oleh gangster anak buah Pak Le’ (Kiki Narendra). Taat, Cikgu Rahayu, Cikgu Manul (Boris Bokir) dan Cikgu Nirmala (Sastrowardoyo) cuba ambil kembali hak mereka setelah mereka dapat tahu polis pun bersekongkol dengan kejahatan Pak Le. 

Tak pasti lah kalau sekolah di luar bandar memang tak terjaga langsung infrastruktur sekolah sampaikan transaksi pembayaran gaji pun dibuat melalui tunai. Kalau ada pun kenapa semua duit disimpan di tempat yang senang diketahui? Jumlah tu agak besar sebab ada duit pencen juga. Duit yang dicuri tu pun macam tak logik lah tak digunakan langsung oleh Pak Le’ kalau diikutkan plot masa dalam movie ni dalam dua minggu lebih. Tak ada siapa pun yang cuba siasat macam mana pencuri tu boleh tahu lokasi sebenar duit tu disimpan dan pada hari dan waktu apa Cikgu Rahayu dengan Cikgu Gagah ambil duit dari bank. 

Nasib baik movie ni lebih terarah kepada genre komedi so kelompongan yang ada ni tak lah dititikberatkan sangat. Comic timing Gading Marten sebagai pelakon utama menjadi. First time rasanya tengok Dian Sastrowardoyo berlakon watak komedi sebab sebelum ni lebih kepada watak sendu sebabak dan terjaga penampilannya. First time untuk I lah sebab jarang tengok movie Indonesia. Untuk watak Cikgu Nirmala, Dian guna khidmat MUA untuk makeup effect supaya muka nampak berjerawat teruk gara-gara kehamilan. Berdekah scene dia membebel dalam kereta bila lelaki tu minta dia bagi laluan. 

Momentum movie ni ada masanya menaik kemudiannya menurun bersilih ganti dan ending dia agak draggy dengan unnecessary scene and drama. Boleh dipendekkan dan buang scene di mana watak Pak Le, Taat dengan Ipang (Kevin Ardilova) di bumbung. Patut dikembangkan lagi scene Taat confront ayah dia bila dia tuduh ayah dia tak pernah peduli dengan dia. Dekat situ mungkin script writer boleh tambah drama bila Pak Purnama jelaskan yang kerja guru ni tak mudah. 

Overall movie ni not bad lah sebagai light entertainment dengan tema yang mengangkat jasa guru yang sanggup berkorban untuk anak-anak murid walaupun cuma bekerja sebagai guru ganti. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0.2 = 5.5/10

Movie Review : Behen Hogi Teri!

Director : Ajay K Pannalal

Writer : Rajat Kumar Chouhan

Cast : Rajkummar Rao, Shruti Haasan, Herry Tangri, Gautam Gulati, Ninad Kamat, Gulshan Grover, Simona

Production Company : OddBall Motion Pictures

Distributor : AA Films

Genre : Romantic / Comedy

Running Time : 128 minutes

Release Date : 9 June 2017

Trailer :

Dah lama nak tengok movie ni sebab fresh pairing dan genre romantic comedy. Bila dah dapat tengok agak kecewa jugak lah sebab plot dia agak meleweh dan merepek. No wonder lah kenapa rating iMDB cuma 5.5/10 je. 

Berlatarbelakangkan Lucknow, Gattu (Rajkummar Rao) jatuh cinta dengan jiran dia yang cantik si Binny (Shruti Haasan). Tapi adat di India ni, kalau berjiran dan kenal dari kecik tu diorang dah anggap macam keluarga dah. Bila Rakhi memang mencicit lah yang lelaki ni pergi sembunyi dekat mana-mana supaya tak jadi abang dalam hidup perempuan di kawasan tu. Sama juga la dengan Gattu. 

Sebelum nenek Binny (Simona) meninggal, dia dah bagitahu dengan Binny supaya cari lelaki yang berani lafazkan cinta dia bukannya curi-curi call bagi mesej gedik. Lepas nenek meninggal, Gattu yang banyak tolong Binny dan buktikan yang dia sayangkan Binny. Bila mereka berdua dah mula bercinta, ayah Gattu, Hemchander Nautiyal (Darshan Jariwala) salah faham bila dia nampak Binny tunggang motor kawan baik Gattu, Bhura (Herry Tangri). 

Hemchander bagitahu abang Binny, Jaydesh (Ninad Kamat) dan dia buat keputusan untuk kahwinkan Binny sama hari dengan Ritu. Kebetulan Rahul (Gautam Gulati) yang tinggal di Perancis jatuh cinta dengan Binny. Mereka berdua kemudiannya bertunang dan akan berkahwin pada hari yang ditetapkan. 

Kalau ikutkan Rahul jauh lebih bagus dari Gattu yang pemalas, gagal dalam exam kolej, hidup harapkan duit parents, penakut dan suka bawa masalah. Tapi sebab pendirian Binny yang nak cari suami yang berani lafazkan cinta tu, dia butakan mata kemiskinan Gattu even nak belikan saree cantik pun tak mampu. Tak suka bila writer Rajat Kumar Chouhan buat watak Gattu tak sensitive langsung masa Binny kehilangan nenek dia. Tak pakai baju putih untuk berkabung lepastu sibuk nak mengorat Binny. 

Movie ni makin hilang arah bila keluarga Bhura pula suka Binny jadi menantu perempuan just because dia cantik. Dari salah faham jadi makin teruk bila Dhappi (Gulshan Grover) dapat tahu anak dia kena tampar dengan Jaydesh. Dia nak buktikan pada kejiranan tu yang tak ada orang boleh cari pasal dengan keluarga dia. Dan Gattu masih buntu macam mana nak selamatkan Binny dari dikahwinkan dengan Rahul atau Bhura. Binny pula makin menyampah dengan Gattu. 

Masa first half tu ada la scene yang kelakar supaya movie tak fall flat tapi second half dah mula menyampah nak tengok sebab lagi suka Binny kahwin dengan Rahul. At least dia hidup selesa, makin bijak dan tak dapat mertua yang toxic macam parents Gattu. Kalau pengarah cari pelakon yang tak bergantung dengan muka cantik semata, mungkin movie ni lagi menarik sebab lakonan Raj je yang banyak selamatkan movie Behen Hogi Teri ni. 

Nasib baik lah music album dia best. Dari awal movie sampai habis tak mengecewakan. Satu album memang syok layan lagu dia especially lagu Tere Hoke Rahoon nyanyian Arijit Singh,  Tenu Na Bol Pawaan nyanyian Yassir Dessai dan Teri Yaadon Mein gabungan suara Yash Narvekar dan Amit Dhanani. Lagu Jai Ma guna sepenuhnya musik Kala Chashma dari movie Baar Baar Dekho cuma lirik je ditukar.

 

Nak repeat lagi memang tak lah movie ni walaupun Rajkummar Rao nampak stylish dan handsome dalam movie ni, thanks to his stylist or wardrobe team for this! Tapi kalau nak repeat lagu dia banyak kali yes yes yesss! 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.4, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0 = 4.5/10

Movie Review : Enola Holmes

Director : Harry Bradbeer

Writer : Jack Thorne

Cast : Millie Bobby Brown, Sam Claflin, Henry Cavill, Helena Bonham Carter, Louis Partridge, Burn Gorman, Fiona Shaw

Production Company : Legendary Pictures, PCMA Productions

Distributor : Netflix

Genre : Mystery / Action / Comedy

Running Time : 121 minutes

Release Date : 23 September, 2020

Trailer :

Diadaptasikan dari novel karya Nancy Springer berjudul The Enola Holmes Mysteries: The Case of the Missing Marquess yang mengisahkan tentang adik permpuan tunggal Sherlock Holmes, Enola Holmes (Millie Bobby Brown). Berbeza dengan Sherlock Holmes, Enola dibesarkan oleh ibu mereka, Eudoria Holmes (Helena Bonham Carter) sepenuhnya. 

Enola tak pergi ke sekolah sebab Eudoria dah provide education, seni lakonan, bermain pedang, tenis, martial art jiu-jitsu, seni lukisan dan juga chess kepada anak bongsunya. Abang sulung mereka, Mycroft Holmes ( Sam Claflin) tak suka dengan penampilan Enola dan berniat untuk hantar ke sekolah yang diuruskan oleh Miss Harrison (Fiona Shaw) untuk prep Enola menjadi seorang isteri yang sopan dan berdisiplin. Sherlock cuba halang Mycroft sebab dia nampak potential Enola lebih dari menjadi seorang isteri dan mempunyai genetik detektif sama seperti dia. 

Punca utama Mycroft dan Sherlock balik ke kampung adalah kerana Enola minta bantuan mencari Eudoria yang hilang secara tiba-tiba. Tapi lain pula yang jadi bila Mycroft sebagai penjaga sah Enola menyampah dengan keadaan rumah dan mula berkira-kira dengan duit yang dia kirim setiap bulan. Enola pula sakit hati dengan Sherlock sebab tak pernah kirim surat lepas pergi ke London. Sudahnya Enola buat keputusan untuk lari dan mencari Eudoria sendiri sebab dia jumpa beberapa petunjuk dan hint yang ditinggalkan oleh Eudoria. 

Dalam perjalanan dia terjumpa dengan Tewkesbury (Louis Partridge) tanpa sedar yang lelaki tersebut adalah Vicsount yang lari dari keluarga gara-gara ada percubaan membunuh. Enola berjumpa dengan kawan Eudoria, Edith (Susie Wokoma) tapi dapat tahu yang ibu dia ada plan untuk letupkan London. Sempat tak Enola gagalkan rancangan Eudoria dan selamatkan Tewkesbury tu kena tengok sendiri movie Netflix ni. 

Selalunya movie Netflix agak slow pace tapi movie ni bergerak laju dengan gelagat Enola cuba selesaikan semua masalah yang tengah berlaku. Of course kebanyakan masanya dia berjaya tapi ada masa dia gagal juga dan Sherlock tetap satu langkah di hadapan dari Enola. Watak Mycroft agak annoying dan menakutkan. Tak tahu lah dia dapat perangai tu dari siapa sebab karakter Sherlock dengan Enola lebih tenang, bijak dan licik macam Eudoria. Tapi kalau ikutkan series Sherlock, Mycroft sama bijak je dengan beradik dia cuma dia lebih gemar dalam dunia politik sebab tu dia bekerja dengan kerajaan. 

Teknik penceritaan Enola Holmes agak berbeza bila dia boleh bermonolog dengan penonton and that what makes this movie entertaining sebab gaya dia bercerita tu comel. Plot twist dia unpredictable walaupun first half movie ada certain scene kita boleh agak niat beberapa karakter tapi second half agak mencabar. 

Tak pasti kalau ada second installment untuk movie Enola Holmes ni sebab ada beberapa lagi persoalan yang belum terjawab antaranya Eudoria Holmes digambarkan sebagai terrorist yang bakal letupkan London dan adakah plan tu akan terbatal lepas apa yang Enola dan Tewkesbury buat ataupun dia nak plan benda lain pulak sebab dia menhilang lagi kemudiannya? 

Dapat tak Sherlock bagitahu Enola yang Mycroft setuju untuk pindahkan hak penjagaan Enola kepada Sherlock. Kalau Sherlock berjaya bagitahu, Enola akan berbaik ataupun maintain relationship sedia ada? Banyak lagi soalan dari movie ni yang belum terjawab so I really hope ada sequel di bawah kelolaan team produksi yang sama. Yang belum tengok, boleh layan dekat Netflix :)

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Friday, 30 October 2020

KEMUNCULAN KEMBALI IMAAN MUSIC SELEPAS 5 TAHUN DALAM “SALAWAT 1442” MENYATUKAN TIGA JIWA - DUKE, TUJU DAN TYCO

Bersempena sambutan Maulidur Rasul pada 29 Oktober 2020 ini, Imaan Music, merupakan sebuah label muzik berteraskan lagulagu Islamik kontemporari melancarkan karya terbaharunya berjudul "Salawat 1442" pada 27 Oktober (Selasa) di YouTube Imaan Music jam 10 malam.

Selepas 5 tahun, Imaan Music kini kembali menggabungkan nama-nama besar iaitu Dato’ Ustaz Kazim Elias (DUKE), pendakwah bebas terkenal, TUJU, rapper berpengaruh daripada kumpulan K-Clique, dan TYCO, yang merupakan lagenda penyanyi rap dalam “Salawat 1442”. Objektif lagu ini adalah bertujuan untuk membawa kelainan dalam muzik dakwah yang mana konsepnya disifatkan sebagai "relaxing style”. 

Dilihat sebagai sebuah rilisan eksklusif terbitan Imaan Music, bersama komposer dan penulis lirik Tuju, Neo, dan Almanjawi, buat pertama kalinya, orang ramai dapat mendengar suara Dato’ Ustaz Kazim Elias (DUKE) menyanyi secara profesional dari dalam studio rakaman. Lagu ini juga diselitkan dengan unsur rap yang dikendalikan oleh TUJU dan TYCO.

 "Ramai yang tahu saya memang suka menyanyi ketika melaksanakan ceramah. Alhamdulillah, saya bersyukur dan hargai kepercayaan yang diberikan oleh Dato' Norman Abdul Halim untuk merakamkan sebuah lagu sempena Maulidurasul bersama dua ahli rap terkemuka, iaitu,TUJU dan TYCO." - DUKE

Dengan wujudnya lagu "Salawat 1442" ini, diharapkan dapat memberi inspirasi kepada anak-anak muda agar sentiasa bersikap positif dalam menempuh rona kehidupan. Tidak lupa juga, elemen rap yang diselitkan dalam lagu ini, bertujuan untuk membuatkan golongan anak muda lebih tertarik untuk mendalami maksud di sebalik sambutan Maulidur Rasul.

"Pembikinan lirik lagu rap yang dinyanyikan oleh saya dalam lagu ini adalah sesuatu yang belum pernah saya luahkan lagi dalam mana-mana karya sebelum ini. Melalui "Salawat 1442", saya berupaya untuk meluahkan perasaan saya dengan lebih jelas sekaligus berkongsi cerita tentang perjalanan hidup saya yang dulu hingga kini, dalam usaha saya menjadi Insan yang lebih baik. Saya memang sukakan sesuatu perkara yang baru dan mencabar. Dalam banyak-banyak penglibatan saya dalam menghasilkan muzik, ini adalah kali pertama saya memberanikan diri untuk tampil bukan hanya dalam muzik, malahan dalam kehidupan sebenar. Terima kasih Imaan Music kerana memberi peluang dan ruang untuk saya berkarya dalam lagu ini. Diharapkan mesej yang saya cuba untuk sampaikan dalam "Salawat 1442" dapat difahami dan diterima oleh semua." - TUJU

 Dalam pada itu, TYCO yang turut menjadi sebahagian daripada barisan yang melengkapkan karya "Salawat 1442" meluahkan, "Setelah 12 tahun berdiam diri, entiti TYCO bakal membuat kemunculan kembali di mata orang ramai. Kali terakhir saya membuat penampilan adalah dalam filem Cicakman 2 iaitu pada tahun 2008. Walaupun konsep lagu yang dibawakan kali ini berbeza berbanding dengan karya-karya TYCO terdahulu, saya tetap mengharapkan agar karya kali ini dapat memberi impak kepada para pendengar."

 

LIRIK LAGU SALAWAT 1442

ARTIS : DUKE, Tuju, Tyco
KOMPOSER : Tuju, Neo, Almanjawi, Public Domain
LIRIK : Tuju, Neo, Almanjawi, Public Domain
SYARIKAT RAKAMAN : Imaan Music

Sallallahu Ala Muhammad
Sallallahu Alaihi Wasallam
Sallallahu Ala Muhammad
Sallallahu Alaihi Wasallam

Lakaran sejarah di buku hidup,
Pengalaman dalam nota, bertemu noktah sebelum penutup,
Salah tafsir satu dua alif bata,
Cinta terukir di bintang, mengikut harapan meniup,

Ku terus ke depan, depan
Berjalan setiap langkah dengan bekalan lafaz syukur,
Untuk masa depan, depan
Ku tanam semua warna warna hidup yang telah luntur,

Dunia yang fana penuh dugaan,
Ku relakan jiwa setiap kali menempuh,
Tujuan di betulkan, sebelum terlambat,
Berhasrat berjuang untuk senyum hingga penamat,
Berhasrat berjuang untuk senyum hingga penamat,

Sallallahu Ala Muhammad
Sallallahu Alaihi Wasallam
Sallallahu Ala Muhammad
Sallallahu Alaihi Wasallam
Dunia ini penuh pancaroba,
Ikut jalan lurus biar susah ku tetap mencuba,
Ku lihat luka di kenangan hidup,
Ku khayal ketika ku melakar sesal ku hirup,

Siapa yang sempurna kau pun tahu,
Siapa yang sempurna kau pun tahu,
Di sebalik dugaan ku belajar balik,
Mencari hidup,

Dan yang menjaga ku kanan kiri
Tahu dan mengerti catatkan aku di dalaman dan
Bukan yang nyata pada kenalan
Ku hanya satu pandangan
Mereka olah sendiri

Aku yang dalam kenangan
Aku yang tak kenal diri tentang kehidupan
Aku hanyut dalam air yang ku salami

Alhamdullilah, tanganku tadah
Kerana tanpa pedoman,
Pastiku hilang arah
Kitab diwahyukan jadi pegangan
2, 4, 4, 3, 4... Ketenangan

Ya Rabbi, segala-gala yang terpuji,
Limpah ruahkan rahmatmu ke atas Nabi
Ya Rasulullah, damailah disana
Semoga kau sambut diriku di akhir masa

Sallallahu Ala Muhammad
Sallallahu Alaihi Wasallam
Sallallahu Ala Muhammad
Sallallahu Alaihi Wasallam

Ya Rasulallah
Kau Kekasih Allah
Ya Rasulallah
Kau memimpin manusia
Jalan menuju pintu keredhaannya
Pimpin tanganku untuk bersama

Amin Ya Rabbal Alamin



Tentang Imaan Music

Imaan Music, merupakan sebuah label muzik berteraskan lagu-lagu Islamik kontemporari dengan nilai-nilai positif sebagai aspirasi kehidupan.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi ;
Suzana Sukaimi (Nana), Label Manager
Email : suzana.sukaimi@krumusic.com
Tel : 012 9136024 

Darah Haid Boleh Berwarna Oren & Kelabu? Hati-hati, Ini Petanda Masalah Kesihatan!

Apa warna darah haid? Mestilah merah, kan? Tapi adakah benar darah haid hanya berwarna merah? Tahukah anda, warna darah period yang berbeza mungkin petanda masalah kesihatan!

Klik gambar untuk baca lebih banyak artikel kesihatan di Hello Doktor.com

Perubahan warna darah haid

Darah haid boleh berubah warna dan tekstur pada setiap bulan, bahkan pada 1 kitaran haid. Warna darah haid boleh memberikan petunjuk tahap keadaan dan masalah kesihatan yang mungkin dialami wanita.

Semasa period, badan akan menyingkirkan tisu dan darah daripada rahim melalui faraj. Pelepasan berdarah ini boleh menjadi berbeza daripada warna merah terang hinggalah ke coklat gelap atau hitam. Perubahan hormon, diet pemakanan, gaya hidup, usia dan persekitaran seseorang boleh mempengaruhi variasi warna darah ketika period. 

Jenis perbezaan warna darah haid 

Jangan ingat warna darah semasa haid hanyalah merah semata-mata, ya? Ini ada 6 jenis perbezaan warna yang perlu anda perhatikan.

1. Hitam

Darah haid yang berwarna hitam boleh muncul pada permulaan atau hari terakhir kedatangan period individu. Biasanya warna ini melambangkan darah lama atau darah yang mengambil masa lebih lama untuk keluar daripada rahim. 

Ia mempunyai masa untuk mengoksidasi (oxidize), berubah kepada coklat atau merah tua sebelum bertukar kepada warna hitam. Namun warna darah haid hitam juga boleh menunjukkan masalah kesihatan melibatkan penyumbatan di dalam faraj. 

Antara simptom lain yang boleh diperhatikan adalah:

  • Lendir faraj yang berbau busuk
  • Demam
  • Kesukaran membuang air kecil
  • Gatal atau bengkak di dalam atau sekitar faraj

2. Coklat atau merah pekat

Haid yang berwarna kecoklatan atau merah pekat ini juga menandakan ia adalah darah lama dan boleh keluar pada waktu awal atau akhir period. Tempoh masa mengoksidasi darah ini tidak selama darah hitam dan ia boleh muncul dalam pelbagai warna.

Kehamilan

Tompokan atau darah coklat yang terhasil juga boleh menjadi tanda-tanda awal kehamilan yang dipanggil sebagai pendarahan implantasi dalam istilah perubatan. Pelepasan atau tompokan berwarna coklat ini semasa tempoh kehamilan pula boleh menjadi petunjuk masalah kesihatan seperti kehamilan ektopik atau keguguran.

Sekiranya anda menyedari tompokan darah pendarahan faraj seperti ini semasa mengandung, lakukan pemeriksaan doktor dengan segera.

Lochia

Lendir berwarna merah gelap atau coklat yang berlaku selepas proses kelahiran disebut lochia – pendarahan selepas bersalin. Biasanya lochia adalah perkara yang tidak perlu dibimbangkan kerana ia merupakan cara badan mengeluarkan lebihan darah dan tisu daripada rahim. 

Umumnya, lochia akan bermula daripada darah merah terang dan kemudian akan berubah kepada warna lebih gelap apabila pengalirannya semakin berkurang. 

Tempoh lochia adalah berbeza bagi setiap individu, tetapi biasanya berlangsung dalam tempoh beberapa bulan pertama selepas melahirkan anak.

3. Merah terang

Warna darah haid merah terang menunjukkan ia adalah darah segar dan aliran stabil. Darah haid pada awalnya mungkin akan berwarna merah terang dan berubah kepada gelap pada akhir haid. Ada wanita mendapati warna darah haid tetap berwarna merah terang sepanjang tempoh period. 

Tompokan atau pendarahan luar biasa di antara kitaran haid mungkin menjadi tanda masalah kesihatan melibatkan jangkitan kelamin seperti klamidia. Pertumbuhan pada lapisan rahim, disebut polip atau fibroid, juga boleh menyebabkan pendarahan luar biasa.

Dalam kes yang jarang berlaku, pendarahan merah terang mungkin merupakan tanda barah serviks. Gejala lain yang perlu diperhatikan seperti:

  • Pendarahan banyak 
  • Tempoh haid lebih lama 
  • Pendarahan selepas hubungan seksual
  • Keputihan berbau
  • Sakit pada bahagian belakang badan, pelvis atau kaki
  • Hilang selera makan
  • Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

4. Merah jambu 

Ciri darah haid berwarna merah jambu ini boleh berlaku apabila darah haid bercampur dengan lendir serviks. Penggunaan alat kawalan kelahiran jenis hormon boleh menurunkan kadar estrogen di dalam badan dan mengakibatkan warna darah lebih cerah dengan rona merah jambu semasa period. 

Hubungan seksual juga mungkin boleh menyebabkan koyakan kecil pada faraj atau serviks. Darah kesan koyakan ini akan bercampur dengan cecair faraj dan disingkirkan daripada badan sebagai keputihan merah muda.

Punca lain penyebab warna darah haid menjadi merah jambu adalah:

  • Penurunan berat badan mendadak
  • Diet yang tidak sihat
  • Anemia 
  • Kehamilan

Lendir berwarna merah muda dengan tisu dan disertai dengan kekejangan mungkin petanda keguguran. Penting bagi wanita yang mengalami pendarahan faraj semasa mengandung untuk berjumpa doktor.

5. Oren

Campuran darah dengan cecair serviks juga boleh menghasilkan ciri darah haid berwarna oren. Darah berwarna oren ini menandakan masalah kesihatan jangkitan seperti vaginosis bakteria atau trichomoniasis.

Simptom lain yang perlu diperhatikan adalah kegatalan faraj, ketidakselesaan dan lendir berbau. Sebaiknya, lakukan pemeriksaan untuk mengenal pasti puncanya.

6. Kelabu

Ia petanda masalah vaginosis bakteria, disebabkan ketidakseimbangan bakteria dalam faraj. Simptom lain yang perlu diperhatikan adalah:

  • Kegatalan di dalam dan sekitar faraj
  • Faraj berbau hanyir
  • Kesakitan semasa kencing

Pastikan anda melakukan pemeriksaan doktor. Biasanya anda akan diberikan antibiotik untuk merawat masalah kesihatan tersebut.

Kehamilan 

Pada peringkat akhir kehamilan, pelepasan warna kelabu dengan darah beku adalah petanda keguguran.

Berwaspada..

Warna darah haid dan tahap kepekatan darah boleh memberikan maklumat berguna tentang tahap kesihatan individu secara keseluruhan. Jika mempunyai keraguan atau kebimbangan, lakukan pemeriksaan dengan doktor obstetrik dan ginekologi. 

Thursday, 29 October 2020

Movie Review : Dear Zindagi (2016)

Director : Gauri Shinde

Writer : Gauri Shinde

Cast : Alia Bhatt, Shah Rukh Khan, Yashaswini Dayama, Ira Dubey, Kunal Kapoor, Ali Zafar, Rohit Suresh Saraf, Aditya Roy Kapur, Angad Bedi, Gautmik, Baby Dishita, Aban Deohans, Atul Kale

Production Company : Red Chillies Entertainment, Dharma Productions, Hope Productions

Distributor : NH Studioz, Reliance Entertainment

Genre : Psychology / Drama / Comedy

Running Time : 150 minutes

Release Date : 23 November 2016 (North America), 25 November 2016 (Worldwide)

Trailer :

‘If you have a problem with your body, that’s normal…you can tell everyone. But if it’s a problem with our mind then the whole family will go silent.. hush hush hush as if the mind is not the part of your body.’ – Dr. Jehangir Khan


Selepas ada masalah dengan tuan rumah sewa yang minta dia keluar dari apartment sebab taknak status bujang dia bawa masalah dan juga masalah dengan teman lelaki dia, Raguvendhra (Kunal Kapoor) yang sudah pun bertunang, Kaira (Alia Bhatt) balik ke Goa. Dan Goa bukan lah tempat yang digemari oleh Kaira gara-gara childhood (Baby Dishita) trauma yang beri kesan sehingga dia dewasa dan buat dia takut untuk jatuh cinta secara serius dengan mana-mana lelaki.

Kawan baik Kiara – Jackie (Yashaswini Dayama) dengan Fatima (Ira Dubey) nasihatkan supaya bantu ayah dia (Atul Kale) shoot video untuk promote restoran milik kawannya. Mungkin boleh jadi game changer dalam career Kiara since Kiara dah tolak offer untuk bekerja dengan Raghuvendra. Kebetulan masa tu Dr. Jehangir Khan (Shah Rukh Khan) bagi speech di Mental Health Awareness Seminar yang buatkan Kiara tertarik dan book therapy session. 

At first memang susah untuk Kiara nak share semua masalah dalam hidup dia sampaikan dia ada insomnia dan susah untuk terima orang lain dalam hidup. Tapi disebabkan life advice dan bantuan psikologi dari Dr. Jehangir Khan a.k.a Jug, Kiara dah mula sembuh dan appreciate life dia. 

Jarang nak jumpa movie yang bertemakan mental health awareness but when they produced, they deliver the best. First half movie ni agak susah nak suka dengan watak Kaira sebab perangai dia yang kompleks. Lucky for her, dia ada group of friends yang sayangkan dia dan support dia. Even pergi Goa pun Jackie temankan sekali supaya Kaira tak down. Second half kinda emotional sebab kita dapat tahu apa trauma yang Kaira alami dan kenapa dia bencikan Goa especially her parents. 

Tak semua orang ada keluarga yang bahagia, some of us may have toxic parent or some of them may leave scars tapi bak kata Dr. Jehangir Khan, tak perlu cuba untuk maafkan tapi cuba untuk pandang mereka sebagai manusia yang penuh dengan kesilapan. Yang paling penting, kita sayang diri kita sendiri dan faham apa yang kita nak dalam hidup. 

I totally loved Gauri Shinde’s work. Banyak yang I belajar dari movie dia walaupun scene tu pendek tapi bermakna. Sama macam movie English Vinglish. Oh by the way dalam movie ni ada poster Ki & Ka, movie arahan R. Balki, suami kepada Gauri Shinde masa scene Kaira tengah makan dekat tepi jalan lepas breakup dengan Sid (Angad Bedi). Their prop team was the best. I love Kaira's home deco or Jug's therapy room. 

Kalau shoot dekat Goa tak payah sembang banyak lah pasal cinematography dia sebab cantik sangat. Dengan bajet yang rendah pun Laxman Utekar mampu buatkan movie tu rasa dekat di hati. Ditambah dengan karya music album dari Amit Trivedi yang best, kena dengan penceritaan dan situasi. My favs – Just Go To Hell Dil dan Love You Zindagi. Lakonan Alia antara punca dua lagu ni memberi impak. Gara-gara popularity movie Dear Zindagi lepas ditayangkan, jalan yang Kaira dan Jug guna untuk berbasikal dinamakan Dear Zindagi Road.

 

Masa Red Chillies Entertainment dengan Dharma Productions announced diorang akan buat movie ni, ramai la yang troll SRK dengan Alia sebab age gap yang terlampau besar dan juga baby face Alia buatkan SRK nampak tua. Without knowing the character and story at all. Tapi bila dah keluar memang berbaloi tiket wayang I masa tu dan bila I feel down dengan life, of course akan tengok balik movie ni. Alia stand out dengan watak Kaira yang kompleks dan SRK menyerlah dengan watak mentor dan pendorong sama macam lakonan dia dalam Chakde India! but this time dia lebih cool dan fun. I hope SRK akan cari skrip yang sesuai dengan persona dia, he knows how to charm audience and make us believe in something. 


Lepas covid-19 pandemik berakhir nanti, I really hope and have huge pray that Bollywood will produce more psychology movie like this. With brilliant cast and scriptwriters of course. Kalau you guys belum tengok lagi movie ni, please watch!  

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Wednesday, 28 October 2020

Feeling Beautiful with feelingirldress!

Looking for beautiful dresses and cheap price is not easy. Now due to covid-19 pandemic, we can’t even try any clothes so the best way is to shop online instead. Save your time and money while satisfying all your fashion, clothing and accessory needs by visiting feelingirldress where you can shop till drop! 

Xiamen Hexin E-Commerce Co., Ltd. started in 2011. It is a comprehensive enterprise integrating design, research, and development, production and sales, with cross-border e-commerce as its operating model. The main products are adult costumes, corsets, shapewear, chemises, babydolls, bikini sets, sexy ladies' panties, men panties, sexy garter sets, dresses, sexy stockings, and sexy leather collections. 

Huge benefit when you guys do online shopping here because of these 9 wonderful reasons!

1. Delivery Lead Time- Send out your parcel within 2 working days after receiving your payment.

2. Quality Guaranteed - Professional quality controllers to supervise the production to make sure quality is the best.

3. Various Styles - More than 4000 different models in stock to catch the market demand and every inventory will be updated in time.

4. Order Requirement - No MOQ requirement, you can mix your order freely.

5. Advance Tech - Global leading professional manufacturing of sexy lingerie, the factory was built in 2005.

6. Product Quality - With QC to check the quality of the goods, and also if bad quality, you will get refund.

7. After-Sales Service- Keep tracking customer parcel's situations.

8. Personality Service - OEM/ODM order are warmly welcomed.

9. Compensation - Any product problem, we will make compensation within two business days after confirming your payment.


Enough reason to shop at feelingirldress.com! Just check out their cheap shapewear black friday sales now because so many attractive designs for you which comes in every sizes. Heck even designs for pregnant women also available here. Feels hot and beautiful at any stage in your life. 


Not to mention the payment system also great. I just chose one khaki cape sleeve from the blouse wholesale promo because the design looks lit and vogue. Perfect for my casual wear and the sizes are available until XXL. No pressure at all when shopping here. So just add to bag and checkout. You can pay with Paypal or credit card and your order is ready to ship with selected courier service. Easy peasy! 

Do visit feelingirldress website and view Feelingirldress sales 2020 for great promos, beautiful apparel or sexywear to wear. Don’t forget to add any coupon available when checkout. Happy weekend shopping everyone! 

Monday, 26 October 2020

Book Review : Memori Inara


Penulis :  Sara Aisha

Penerbit :  Karya Seni

Helaian :  702 mukasurat / 47 bab

Genre : Thriller / Misteri / Romantik

Tarikh Cetakan :  Cetakan Pertama – Jun 2019

Harga :  RM 30.00 (Semenanjung Malaysia), RM33.00 (Sabah & Sarawak)

Sinopsis : 

Review : 

Rasanya dah baca review dari blogger Thes dan Tiara and most of the readers dekat Goodreads memang bagi good review untuk buku ni. Even dari sinopsis pun macam cantik je jalan cerita dia. Sadly, somehow I tak mampu nak setuju dengan review yang I baca lepas spend a week reading Memori Inara. Walaupun ada trivia yang menunjukkan kajian dari penulis untuk isu stalking, amnesia dan trauma yang dialami, namun ada beberapa persoalan yang muncul. 

Latar masa untuk novel ni I assume dalam tahun 2018 sebab ingatan Inara pada tahun 2014 so I rasa masa tu masih belum melarat lagi masalah stalker dari social media ni. Tapi kalau masalah diekori ni rasanya boleh je buat report but yes, betul apa yang Inara stress sebab polis pandang enteng malah mengejek dia. Tapi dari status Inara, tak susah rasanya dia gunakan duit dan networking dia untuk minta bantuan dari Bukit Aman. 

Kalau pun tak dapat bantuan dari pihak berkuasa sebab Malaysia tak ada akta untuk hukum creepy stalker, dia kan ada Whatsapp chat stalker dia. Expose je lah dekat social media bagitahu yang stalker tu fitnah dia. Dalam ramai followers dia tu takkan lah tak ada yang mampu backup Inara? Seriouslah you guys underestimate kemampuan netizen? Zaman ni zaman Datin Alyah-Ramli MS kantoi dah kahwin, Dynas kantoi bercerai gara-gara netizen gigih. Setakat nak expose fitnah stalker ni apa lah sangat. 

Plot paling tak boleh terima sekali bila Gibran dengan penuh yakin kembalikan memori Inara pada tahun 2014 sedangkan dia belum wujud dalam kamus hidup Inara tapi Muzaffar. Lepastu nak cemburu Inara bagai nak gila cari Muzaffar. Ibu dia pun siap lempang anak sendiri sebab stress Inara dok sebut nama Muzaffar. 

Kenapa penulis seksa watak Inara macam ni? Put yourself in her shoes! Mesti lah dia cari Muzaffar sebab diorang tengah bahagia cari barang hantaran tau-tau dia kena hadam yang Muzaffar lelaki paling jahat di mata ibu dia tanpa bukti. Seksa tau putus cinta tapi tak dapat any closure. Tak semudah kata-kata Gibran untuk Inara terima dia dalam hidup sedangkan Inara cinta sangat dengan Muzaffar. Tak jumpa sebarang cela pulak tu. Sebagai neuroscientist dan doktor psikologi, takkan la dua watak ni tak fikir cause and effect untuk tindakan diorang? Manusia mana sama dengan tikus. I’m sorry for this tapi masa Gibran halang Inara masuk dalam bilik kerja dia pun dah boleh agak plot ni ke arah mana. Watak Muzaffar ada rasionalnya tapi watak Gibran tu dari awal lagi dah fishy habis. Tak tahu kenapa ada yang tergedik nak kahwin dengan lelaki macam Gibran. Creepy habis. 

Biggest loophole for me haruslah part Inara ada bukti pembunuhan keluarga Gibran tapi tak serahkan kepada polis. Video dan pengakuan dah cukup kuat untuk jatuhkan hukuman tapi tu lah novel kan, tebal pulak tu, kena la letak plot twist. Yet again, fails miserably. 

Kalau dekat awal cerita, stalker Inara terlepas dari undang-undang tapi dekat hujung cerita boleh pulak Dr. Isabel ugut nak serahkan Raslan kepada pihak polis sebab stalk Inara??? Masa watak Raslan muncul tu I nak tahu sangat cerita tentang stalker Inara sebab dia je yang ada pertalian tapi sayangnya penulis tak kembangkan watak stalker tu. Yang banyaknya cuma wild assumptions dari Muzaffar dan Priya, kawan baik Inara. Lagi kelakar bila Raslan benarkan girlfriend dia obses dengan Inara dan bukan dia. Weird pfftt

Pace novel ni sangat slow dan meleweh dengan monolog Inara tapi start build up bila muncul hantu perempuan berbaju merah tapi meleweh balik sampai menyampah bila Gibran dah jadi superhuman lawan semua villain. Who needs police anyway if Gibran exists? Now I know why girls need Gibran T.T

I suka dengan penulisan Sara Aisha and I think she did her best in her research for these issues. Terima kasih sebab gunakan medium dan platform dia untuk buka mata pembaca dan rakyat Malaysia supaya lebih cakna dengan isu stalking yang masih lagi belum dianggap jenayah di negara ni tapi plot dia terlampau messed up atas nama cinta seorang Gibran. I’m sorry :(

p/s : Kepada Isabel dan Gibran, tahun 2020 Drama Band release lagu Jangan Bikin Kerja Tuhan. Well obviously for a reason. 

Another side note : Review I based on pengalaman dan perasaan I. Review orang lain berdasarkan pengalaman dan perasaan orang lain. 

1. Author +0.5, 2.Plot +0.2, 3. Genre +0.2, 4. Social Message +0.2, 5. Personal Thought +0 = 1.1/5

Drama Review : Kampung People 2

Pengarah : Wan Hasliza Wan Zainuddin

Penulis Skrip : Wan Hasliza Wan Zainuddin, Wan Alauddin Wan Zainuddin, Baizura Kahar, Syakirin Supardi

Pelakon : Rashidi Ishak, Elly Mazlein, Kamarul Eqifshah, Haziq Fadhullah, Riena Diana, Hun Haqeem, Kismah Johar, Adibah Noor, Haeriyanto Hassan, Razak Ahmad, Shahril Sarjen, Nazeri Md Isa, Shah Kimin, Fizz Fairuz

Genre : Komedi 

Jumlah Episod : 14 Episod

Tarikh Tayangan : 17 September 2020 – 16 Oktober 2020

Syarikat Produksi : KL Motion Pictures

Penyiaran : TV3


Kalau sebelum ni keluarga Razif/Abu (Rashidi Ishak) diancam bahaya kerana Geng Cengkih Manis yang diketuai oleh Tuan Suhaimy (Namron), kali ni mungkin lebih berbahaya sebab kehadiran Madam Mah (Kismah Johar) yang mencari di mana RM1 billion yang disorok oleh Razif. Sebenarnya diorang balik ke Kampung Sinaran Baru sebab tak mampu nak survive hidup di bandar dan stress untuk tampung gaya hidup Mona (Elly Mazlein). Yummy (Kamarul Eqifshah) pun hidup dengan video game je sebab tak ada kawan dia yang suka main dekat luar macam dekat Kampung Sinaran Baru. 

Madam Mah dan Ismot cuba dapatkan maklumat dari Karim (Haziq Fadhullah) yang menyamar sebagai pekerja di kebun Abu dan Norbik (Haeriyanto Hassan). Agak sukar jugak lah usaha Karim tu sebab Ejen Shukri (Fizz Fairuz) dah letak ramai anak buah dia untuk jaga keselamatan keluarga Razif. Dalam masa yang sama cuba menyiasat semua harta haram Tuan Suhaimy. 

Termakbul impian lah bila kisah cinta Jackfer (Hun Haqiem) dan Lailerz (Riena Diana) dapat screentime yang panjang compared to Season 1 shipper sebab both of them are officially dating dan pengarah dengan penulis skrip dah nampak potential fanbase couple ni sebagai penguat rating. Walaupun ada episod yang menyedihkan sampai menangis kita dibuatnya but fret not, it’s a happy ending. I don’t think it’s a spoiler pun sebab diorang memang ditakdirkan bersama? Walaupun Abang Krims datang mengganggu.  

'Saya tahu la saya tak seromantik lelaki lain tapi saya sayang awak...tanpa sempadan.' - Jackfer, 2020

Wan Hasliza masih lagi mengekalkan pelakon yang sama tapi disebabkan drama ni dapat sambutan hangat so ditambah lagi dengan beberapa watak sampingan antaranya Dona (Adibah Noor), ibu kepada Mona sampai viralnya lagu 4 Dara nyanyian Noraniza Idris. Karim dan Madam Mah pun sama dan juga beberapa watak extra sebagai ejen PACERAT. Watak cucu TP si Hibiscus tu bagus betul berlakon tapi annoying kemain dia buat dam-dam-dam dia. Siapa la usulkan idea eyeshadow biru sebagai penanda aras kecantikan wanita hshshs

Dalam Season 1 ada novel Laut…I Miss You je tapi dalam Season 2 dah advance dah sebab diadaptasikan kepada drama. Scene tu pun berdekah jugak sebab lakonan fake Salt Bae. Part dia flip hair dalam laut tu tengok banyak kali pun berdekah. Tapi watak-watak geng Kelab Buku Minah dah tak muncul sangat dalam Season ni sebab dia dah lepak dengan geng TP (Razak Ahmad).

Skrip Kampung People 2 macam try hard sikit lah dalam beberapa babak Mona dan Dona dengan scene Karim nak cari password email Razif sebab dalam tu dia sorokkan peta di mana duit RM1 billion tu. Product placement tu annoying jugak lah sebab dekat hujung drama makin banyak pulak muncul. Season 3 nanti harapnya jangan la ulang lagi scene promote product sampai macam tu sekali walaupun akan banyak brand dah get ready nak book slot dalam drama ni. 

Oh lagi satu scene susu formula tu agak menjongketkan kening jugak lah sebab tak ada justifikasi jelas kenapa Mona beria sedih. Bahaya jugak penulis buat skrip macam tu walaupun bergurau. Dalam bergurau jangan sampai hati orang lain tersinggung. 

Overall I had fun watching drama Kampung People 2 walaupun tak berapa suka dengan ending bila Ismot mintak kasih sayang and tak ada majlis kahwin Jackfer dengan Lailerz sedangkan dua keluarga ni dah berbincang dan dah buat majlis sirap dah pun. 

 

p/s : Dalam Season 1 ada scene Lailerz pergi attack ex dia dekat Laundry Café, ingatkan café tu nak famous rupanya dah tutup dah :(

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.7 = 8/10

Baca Entri Ni Jugak!