Friday, 31 January 2020

Wedding Ziqa Di Sungai Pelek, Sepang


Dari tahun lepas lagi dah dapat invitation from one of my close friend dekat UiTM Segamat dulu. Dari sem 1 kitorang dah rapat tapi bila dah grad, dah kerja memang tak dapat nak jumpa walaupun dekat je memasing. Just contact dekat Whatsapp je. 

our past conversation during final exam.....she's just being weird.....


Awalnya plan nak pergi belah lelaki sebab dekat je di TTDI tapi tarikh tu sama tarikh dengan majlis kahwin ex-staff tempat kerja lama. Ngam pulak timing my other close friend, Pajana nak join sebab minggu tu dia free. Sembang dia kalau gerak sekali boleh gilir-gilir drive. [Sembang je wei, lepas pekena nasi minyak dia boleh kroh kroh dekat belakang]

Dah lama tak balut hadiah but managed to wrap it nicely :)

Gerak dari Subang and pickup Pajana tak la awal sangat walaupun sembang kencang buat plan jam 8 dah nak gerak. Well cannot blame myself entirely for that fault sebab semalam kerja, siapa je larat nak bangun awal pada hari Sabtu pagi yang indah? 

Dah set Waze, dah ready shade, so we heading to our destination to Sg. Pelek, Sepang. Perjalanan dalam 2 jam jugak lah sebab jam and lucky for us, perjalanan melebihi 90km so boleh buat jamak. Boleh spend masa lama sikit dekat majlis. 

Nak sampai ke sana agak jauh, siap sesat lagi salah masuk kampung orang. Finally jumpa jugak. Tak tunggu lama lah untuk makan sebab tak breakfast so perut pun dah berbunyi hebat. Nampak pulak nasi minyak sedap dengan set lauk sedap. Tak cukup dengan main dish, ada pulak kuih-muih dekat bahagian belakang.




Popia dia sedap, menyesal tak tapau hari tu. Tak tahu pun boleh tapau. Kuih seri muka dia sedap, cara berlauk pun sedap ya ampun semua lahhhh. Ni semua saudara mara Ziqa yang rewang tolong masak. Kalau tengok stok dekat belakang memang baaaaaaanyak lagi diorang sediakan untuk guests. 


Dah siap makan, boleh la bergambar dengan pengantin. Kinda lucky jugak lah sebab tak payah beratur panjang tunggu turn. Boleh relaks sembang dengan dia. Dah habis sembang dengan pengantin, sambung pulak sembang dengan kawan-kawan yang lain. Tak ramai yang datang but enough to have a small and fun conversation. 



On the way balik, singgah dulu dekat Sarah Corner beli buah naga sebab dekat area ni memang banyak sangat ladang buah naga. But sadly diorang jual harga sama je dengan yang dekat Subang, rasa pun biasa je, tak manis sangat cuma tahan seminggu tak rosak tak macam beli dekat pasar malam. 


Yang paling best air buah naga dia lah sebab pekat kemain, puas hati minum sebab terasa isi buah tu. Kalau dekat Subang kordial semata je lah. Kalau dia blend pun sikit je. Yang ni memang kaw-kaw. Berbaloi beli.

Anyway, congrats to Ziqa & Ashraf, semoga berbahagia sampai ke Jannah haaa gittewwww.

Mafioso Shellaut, Subang Bestari


Restoran cantik ni selalu bertukar penyewa. Kali ni restoran shellout - Mafioso Shellaut. I tak pasti ada berapa banyak cawangan setakat ni. So far di Uptown Puchong Night Bazaar, KantinSg Setor Gombak, Domain Cyberjaya dan Restoran Dapur Warisan Rasa Seksyen 13 Shah Alam.


Kalau tengok kepada rating di Google, agak tinggi juga rating Mafioso Shellaut ni. Dari jauh lagi dah boleh nampak terang bercahaya dengan deko cantik. Nampak stylish sangat restoran ni. Boleh pilih untuk makan dalam ataupun luar. Dekat luar lagi best lah untuk dapat angin malam tambah dengan hiasan cantik sesuai untuk selfie/bergambar. 




Bertuah jugak malam tu sebab ada Dazrin, lagi bersinar lah mata makan dekat sini. I tak ambil gambar pun dengan Dazrin sebab dia busy discuss projek baru dengan director. Nak mencelah pun tak berani sebab dari time I datang sampai kedai nak tutup, diorang tak berhenti discuss sambil berdiri. 

Dekat sini ada 5 flavor kuah - Kam Heong, Butter Milk, Kari, Original dengan Masak Lemak Cili Api. Semua set berharga RM40 untuk portion 2 orang makan. Dalam set shell out dia ada udang, ketam, kepah, pahat, lala, kerang, jagung, lemon dengan brokoli. Dekat sini ada jugak set siput sedut tapi sebab tengah batuk so I just buat tak nampak je sebab tak nak makan sampai tersedak. 


Malam tu kitorang order Kam Heong sebab staff dia kata laku keras. Lagi satu order Butter Milk sebab its my fav. Lagipun shell out memang ngam dengan butter milk. Kan? 


Beria order  2 set padahal dah pukul 10 malam dah tapi selalunya shell out ni sikit je so tak la risau sangat. Tapi tekaan silap lah sebab portion yang sampai tu agak banyak. Nasi dah habis pun lauk tak habis lagi.


Untuk buttermilk, memang pekat kuah dia, melekat pulak dekat seafood memang umpph tapi kuah Kam Heong terlebih dari lauk. Rasa dia tak balance sangat sebab strong. Bab sedap memang sedap so tak perlu risau? Lepas ni kalau datang memang order butter milk je lah. 


Jagung je tak makan malam tu sebab batuk. Lupa nak pesan supaya buang jagung. Kesian betul jagung kena buang macam tu je. Sorry :(

Oh for drinks kami ambil teh ais, fresh orange and both sedap lah. Perlu ke lagi nak bagitau kan? Hshshs

For service quite nice lah staff yang layan kami cuma agak terkejut dengan staff yang kemas sebab sengaja buat bising padahal ikutkan operating hour sampai 1.30am. Masa tu baru 12.30am. Boleh je bagitahu supaya kami stop makan sebab diorang dah nak kemas instead protes macam tu. 

Terkejut jugak lah kena layan macam tu but that's just one staff and other staff pun minta maaf and say thanks. So tak ada masalah kot nak datang lagi. 

Book Review : Nikina


Penulis : Nadia Khan
Penerbit : Buku FIXI
Helaian : 246 mukasurat 
Genre : Cinta/Drama
Tarikh Cetakan : Cetakan Pertama – Mac 2019
Harga : RM 19.90

Sinopsis :



Review : 

Yeay me sebab dah berjaya baca novel baru Kak Neddo and yay jugak sebab buku ni best. Well at least for me. One of the reason Kak Neddo is my fav author sebab dia power genre romantic contemporary and the best part dalam karya Kak Neddo mesti ada ilmu baru dan plot twist.

Nikina mengisahkan tentang percintaan Nik dan Kina and obviously nama Nikina adalah gabungan dari nama both characters as explained in synopsis. Percintaan Nikina ni dari zaman sekolah menengah sampai lah sekarang. 

Apa yang membezakan kisah cinta diorang ialah bila Nikina ambil keputusan untuk kahwin lari dan stereotype masyarakat tentang kahwin di Siam dibincangkan dalam novel ni secara santai melalui dialog Nikina dan pakcik Kina. Sama juga dengan peranan suami isteri dalam perkahwinan masa di kursus kahwin.


Dalam kerisauan masyarakat sekarang bilamana kes cerai berlaku sebanyak 17,000 pasangan gara-gara masalah kewangan, Nikina antara pasangan yang berani hidup berdua dan mulakan tanpa support dari mana-mana pihak atau keluarga. Quite unbelievable to me sebab mudah sangat diorang dapat kerja dengan usia agak muda, 18 tahun. 

Walaupun Kina anak orang kaya tapi dia dibuang keluarga disebabkan keputusan untuk kahwin lari dengan Nik dan refuse untuk sambung belajar. Bagi Kina, tiada guna banyak harta tapi miskin kasih sayang. Cukup ada Nik dalam hidup dia, semua rasa sempurna. 

Nik pula dah rimas hidup dengan keluarga yang besar bila parents dia tak pernah ambil peduli pun perihal hidup dia. Sihat ke sakit ke hidup ke mati sama je bagi diorang. Hanya Huda, adik Nik yang ambil berat. Pemikiran Huda sama macam I, will question a lot of thing and realist. Tapi Nik seorang yang positif dan tenang. 

Kisah cinta mana tak dilanda ujian kan? Ujian Nikina bukan pada kewangan sangat tapi rahsia antara dua watak yang kuat ni. So this is when the plot twist happened. Dari awal cerita lagi penulis dah bagi hint untuk rahsia dan bermain dengan pembaca. Buat kita berteka-teki apa rahsia Nikina sampai buat mereka berdua ambil keputusan untuk berpisah. Tebakan demi tebakan dari awal cerita dibantu oleh watak-watak sampingan seperti Dini, Bun, Huda dan Kak Normah.


Dini ialah partner kepada publishing house Kina dan simpan perasaan dekat Kina. Kuat macam mana pun Dini try, Kina tetap tak boleh move on dengan Nik. Even dah jumpa Huda pun, Dini tak dapat cungkil rahsia perpisahan Nikina sampai la Kina sendiri buka mulut. 

Jalan cerita Nikina agak laju buatkan kita tak bosan bila baca. Tambah pula bila dekat hujung bab, penulis ada drop hint yang buat kita tertarik untuk terus ke bab seterusnya. Walaupun buku ni santai dan ringan tapi mesej sosial yang dibincangkan menyentuh isu-isu kekeluargaan, perhubungan, perkahwinan dan kehidupan. I seriously love their conversation and thoughts dalam novel ni. 

"Just because you handle things your own way, doesn't mean you're not doing anything, sayang."

"... Sometimes I don't get why you care so much about what people say --- but that doesn't mean you need to stop being who you are."

Sayangnya novel Nikina cuma menyentuh secara permukaan je baik mesej sosial mahupun karakter watak-watak yang ada dalam novel ni. Tak macam Kelabu dan Gantung, you guys will feel attached to the characters. Huda je la kot boleh relate sebab karakter dia agak strong dan realist. 


Somehow perjalanan rahsia Nikina pun agak lari bila plot masa dia mengelirukan. Rahsia Nikina pun tak digarap dengan baik, terlampau laju sampai rasa tak puas, ada something yang kurang. But still I love the novel, lari dari kisah romantik yang biasa. A must read!

1. Author +1, 2.Plot +0.6, 3. Genre +1, 4. Social Message +1, 5. Personal Thought +0.4 = 4/5

Buana, Subang Bestari


Restoran baru di Subest, Buana dengan slogan Santapan Mahligai bila restoran ni berkonsepkan wedding hall. Deko restoran ni bertemakan white, castle and trendy. During weekend akan ada tempahan untuk majlis kahwin. Entri ni taknak cerita pasal wedding hall sebab tak pernah lagi pergi so kita sembang bab restoran je lah. 



Bahagian dalam restoran boleh tengok la susun atur dia macam mana. Meja pun ada alas cantik.  Bahagian dinding memang sarat dengan hiasan lampu ataupun layer curtain. Dekat bahagian belakang ada stage/pelamin untuk event atau majlis kahwin ikut tempahan customer. 


Since restoran ni baru je dibuka so menu dia tak la banyak sangat and mostly menu western. Ada juga goreng-goreng tapi yang tak heavy kalau tak silap macam nasi goreng biasa ataupun nasi goreng kampung. 



Kalau datang sini mesti order Dulang Girls sebab dalam satu dulang tu ada spaghetti carbonara, lamb chop, chicken chop dengan fries. Portion untuk 2 orang makan, harga RM27.00. For me berbaloi lah sebab makanan dia sedap. Chicken chop pun bukan jenis yang banyak tepung. 


Nasi goreng biasa dia pun sedap. Sesuai sangat makan dengan chicken chop or makan kosong. Either way tetap sedap.


And same goes to bihun sup utagha. Cukup rasa, cukup rencah. 


Cuma teh ais dia tak begitu menggembirakan. Biasa je. Lebih susu dari teh. 


Disebabkan restoran ni mostly makanan western, memang tak boleh datang waktu lapar lah sebab ambil masa yang lama untuk siap even untuk nasi goreng dengan bihun sup. The ambiance pun tak macam restoran sangat, more to wedding hall. 

For me, not bad lah experience makan dekat sini sebab murah, sedap, service pun okay, pisau pun bukan pisau sapu mentega. Hopefully makin bertambah la menu ala carte and reduce waiting time. Restoran Buana ni buka dari jam 5 petang sampai 12 malam, setiap hari except public holiday lah kot. Anyway, check their IG for more updates okay. 

Wednesday, 29 January 2020

Teroka dengan Traveloka!

Hai guys! Hari ni I nak share something yang mungkin ramai lagi tak tahu tentang travel apps buddy, Traveloka.  My company dah buat undian masa AGM 2018 lepas untuk bercuti di Desaru, Kota Tinggi, Johor. Since I in charge untuk transportation and accommodation, since last week I dah start survey hotel di sana. 

Masa tengah survey tu, ternampak la iklan KLIA Express dari Traveloka. Jadi disebabkan boss request ke Desaru menggunakan flight, I pun try survey train ke airport tu. Lepas tengok harga boleh dikira affordable price dan jimatkan masa so terus buat KLIA Express booking di web Traveloka.


Alang-alang dah survey,  tengok juga beberapa perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh Traveloka dan jumpa penempahan bagi private transport untuk ke airport kalau tak suka naik train. Kalau rasa nak cuba untuk survey, boleh try dekat airport coach online deals. Harga pun dikira mampu untuk dibayar juga.

Banyak rupanya perkhidmatan lain yang ditawarkan bila I teroka lagi apps Traveloka ni lepas install dari Google Play. For you guys information, Traveloka merupakan satu syarikat yang asalnya daripada Indonesia dan menawarkan perkhidmatan tempahan hotel dan penerbangan di hampir ke seluruh negara. 


Sekarang ni Traveloka dah menempatkan banyak cawangan yang lain di kebanyakan negara dan Malaysia adalah salah satu daripadanya. Terbukti juga perkembangan Traveloka adalah di tahap yang sangat baik bila terima jumlah muat turun aplikasi di Google Play lebih dari 10 juta! Mantul kan?

Basically, bila you guys buka apps Traveloka, perkara pertama sekali wajib buat ialah sign up untuk memudahkan you guys tengok pelbagai promo yang dilancarkan oleh Traveloka. Bila dah habis survey nanti you guys akan dibawa ke halaman utama apps ni. 

Dekat apps Traveloka ni ada 7 icon yang sangat membantu dan memudahkan kita mencari apa yang diperlukan bila kita nak pergi bercuti. I try senaraikan dan terangkan di bawah semua details yang ada okay? Sharing is caring kan?

1. Flights

Lebih kurang sama seperti apps penerbangan yang lain. Tapi apa yang menariknya bila Traveloka menawarkan pelbagai airlines dengan harga yang berpatutan. Antara airlines yang ada di Traveloka ini ialah Jetstar, Malindo, Scoot, MAS, Lion, Singapore, Emirates, Qatar dan banyak lagi airline yang terkemuka.


Yang menariknya, harga yang dipaparkan adalah harga yang perlu kita bayar. Tak ada hidden charge langsung. Since I nak pergi Desaru, I check latest promotion, mana tahu ada yang ngam dengan tempat I nak pergi. Cun!  

2. Hotels

Part ni yang paling I excited sangat nak buat! Boleh kata Traveloka ni dah merangkumi kebanyakkan hotel-hotel di hampir semua destinasi percutian tau. Nak pula di kawasan tumpuan pelancong. You guys boleh cuba search hotel dari segi popularity, kemudahan dan price range yang you guys nak. Pilih je dekat bahagian tepi.  

Apa yang I suka sangat bila survey hotel di Traveloka ni bila banyak promo yang available untuk tarik perhatian customer macam I. Ada beza bila kita compare dari segi harga dengan apps agoda dan booking.com. 


Harga bilik di Traveloka lebih murah dan harga yang dipaparkan adalah fix price. Taka da istilah hidden charge masa kita proses transaksi pembayaran.

3. Hotel+Flights

Salah satu keistimewaan Traveloka bila you guys boleh book gabungan hotel dan flights. Traveloka akan paparkan hotel dengan harga terbaik di destinasi yang dituju. Konsepnya sama macam kita beli set combo dekat KFC. Harga akan jadi murah sikit compared to menu ala carte. 

Try la survey dulu section ni sebelum pilih flight dengan hotel, mana la tahu ada yang berkenan di hati. Jimat masa satu hal, poket selamat satu hal. 

4. Experience

Sebelum ni kalau nak pergi bercuti dalam atau luar negara mesti cari tiket online dekat website/apps Klook. Tapi sekarang lagi mudah sebab Traveloka dah tambah satu kaedah baru dengan menawarkan pembelian tiket bukan saja ke tempat perlancongan yang menarik tapi events under partners Traveloka juga!
Antara tempat yang di tawarkan ialah Penang Theme Park, Adventur Cove Waterpark, Aquaria KLCC, Sunway Lagoon, Legoland dan banyak lagi. Gambar dekat atas antara contoh tempat menarik yang available sekitar Johor sebab hari last mungkin ada slot kosong untuk lawat mana-mana tempat sebelum balik ke KL.

5. Airport Transfer

Ingat tak awal tadi I ada mention pasal KLIA Express dan private transport untuk ke airport? Haa. Ini lah dia. Satu lagi tawaran perkhidmatan baru yang diberi oleh Traveloka untuk make sure perjalanan percutian pengguna berjalan dengan lancar. Nanti kalau nak cuba book train ticket, boleh la survey dekat sini okay. Ada banyak pilihan sebab Traveloka bekerjasama dengan pelbagai brands yang tersenarai di bawah ni. 


6. Car Rental


I try cari kereta sewa di bahagiaan ni sebab kemungkinan besar kami akan keluar dari hotel untuk makan angin di area Desaru. Tapi setakat ni belum ada lagi perkhidmatan car rental dari Traveloka mungkin sebab dalam proses nak memperluaskan lagi kawasan perkhidmatan. But it’s okay, next time bila dah ada, boleh book tanpa risau dah.  

7. Villas & Apartments

Risau juga kalau bercuti secara berkumpulan besar macam ni tak cukup bilik disediakan. Ada juga yang lebih suka book villa atau apartmen sebab lagi luas dan lagi jimat. Kalau selama ni book di apps Airbnb, sekarang ada pilihan untuk book di Traveloka. Boleh tengok harga mana lebih murah tapi boleh jamin lah harga dekat Traveloka lagi murah!

So that’s all untuk info sharing yang boleh I kongsi dengan you guys tentang aplikasi Traveloka ni. I dah survey, try book dan terbukti Traveloka lebih memudahkan untuk buat pelbagai tempahan. Hopefully entry kali ni boleh membantu you guys rancang perjalanan percutian. Till next time, okay. Bye!

Movie Review : Ready Or Not


Director : Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Writer : Guy Busick, R. Christopher Murphy
Cast : Samara Weaving, Adam Brody, Mark O'Brien, Henry Czerny, Andie MacDowell, Melanie Scrofano 
Production Company : Mythology Entertainment, Vinson Films
Distributor : Fox Searchlight Pictures
Genre : Thriller/Horror
Running Time : 95 minutes
Release Date :  July 27, 2019 (Fantasia)
August 21, 2019 (United States)
Trailer :



Judging by the trailer, movie ni nampak menarik sebab genre horror thriller sama macam franchise The Purge. Tambah pula game dia hide and seek, dah boleh agak level saspen dia macam mana. Ikut adat keturunan keluarga Le Domas yang kaya-raya ni, setiap pasangan yang berkahwin kena main game pada jam 12 malam. 

Dan malang berpihak pada Grace (Samara Weaving) dan Alex (Mark O'Brien) bila Grace dapat kad game Hide & Seek. Game hide & seek keluarga Le Domas ni tak sama macam keluarga Conjuring ataupun keluarga biasa which end up with peek-a-boo.


Le Domas punya tradisi, either ahli baru yang mati ataupun satu keluarga mati. 30 tahun lalu masa Alex dengan Daniel (Adam Brody) masih kecil, Aunt Helene (Nicky Guadagni) terpaksa korbankan suami dia supaya keluarga dia terselamat dari dibunuh oleh roh Le Bail.


Alex tak percaya dengan tradisi gila tu tapi dia takut juga kalau apa-apa terjadi dengan keluargaa dia bila dia kahwin lari dengan Grace sebab dia tak mampu nak pilih family ataupun Grace. Dia cuba untuk tak bagitahu details tentang game ni sebab dia taknak Grace tinggalkan dia. 

Alex cuma bagi hint supaya Grace fikir masak-masak sama ada nak teruskan perkahwinan ataupun lari sebab once diorang exchange vows, memang dah tak ada jalan keluar untuk Grace. Bagi Grace, Alex mungkin nervous sebab dia memang dah ready untuk new chapter dalam hidup dia walaupun Daniel selalu pukul ataupun ayah Alex tak suka dengan dia.


Jam 12 malam semua ahli keluarga berkumpul di bilik tingkat bawah di mana Grace kena pilih kad game apa untuk satu keluarga ni main. Since it was hide and seek, semua ahli keluarga boleh pilih senjata yang diorang nak.


Awalnya Grace cuma menyorok dekat dalam laundry lift tapi lepas bosan, dia naik ke tingkat atas dan jumpa dengan Alex. Dalam bilik tu Emilie (Melanie Scrofano) tertembak orang gaji and both Alex and Grace witnessed that. Masa tu baru Grace faham kenapa Alex cuak dari siang tadi.


Alex bagi sneakers supaya mudah untuk Grace lari keluar sementara Alex padamkan semua CCTV dan unlock semua kunci dalam rumah tu. Belum sempat Grace lari keluar, butler Stevens (John Ralston) dah jumpa dia di taman. 

Bila family Le Domas ni dapat tangkap Grace, diorang buat ritual kepada Satan and that's why lah kenapa masing-masing cuak sangat kalau tak dapat tangkap dan sacrifice Grace. Nak tak nak memang kena korbankan nyawa kepada Satan. Even dah beberapa generasi, keluarga ni tetap tak mampu nak ringankan syarat-syarat perjanjian.


Sembang pasal jalan cerita dan plot dia memang agak menarik dan saspen lah sebab banyak unexpected scene. Kalau bukan sebab ehsan beberapa watak, tak mungkin pun Grace dapat lari dalam rumah tu and that's what I love the most sebab team RON ni tak tonjolkan watak Grace sebagai superhuman. She is as what a normal human should be. Panic, restless, angry, anxious semua ada.

Duration period movie ni agak sekejap lah so tak banyak scene komedi yang ditonjolkan tapi setiap kali scene komedi muncul for me memang menghiburkan walaupun tengah cuak. Applause for visual team and music score for giving their best. Tak sangka game Hide & Seek ni ada lagu dia tersendiri and I will never play that song ever! Lepas tengok movie ni tak tahu lah I patut stop main Hide & Seek ataupun patut chill je bab kahwin. Both creepy either way. Hihu

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.9, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.9 = 9.3/10