Friday, 31 January 2020

Mafioso Shellaut, Subang Bestari


Restoran cantik ni selalu bertukar penyewa. Kali ni restoran shellout - Mafioso Shellaut. I tak pasti ada berapa banyak cawangan setakat ni. So far di Uptown Puchong Night Bazaar, KantinSg Setor Gombak, Domain Cyberjaya dan Restoran Dapur Warisan Rasa Seksyen 13 Shah Alam.


Kalau tengok kepada rating di Google, agak tinggi juga rating Mafioso Shellaut ni. Dari jauh lagi dah boleh nampak terang bercahaya dengan deko cantik. Nampak stylish sangat restoran ni. Boleh pilih untuk makan dalam ataupun luar. Dekat luar lagi best lah untuk dapat angin malam tambah dengan hiasan cantik sesuai untuk selfie/bergambar. 




Bertuah jugak malam tu sebab ada Dazrin, lagi bersinar lah mata makan dekat sini. I tak ambil gambar pun dengan Dazrin sebab dia busy discuss projek baru dengan director. Nak mencelah pun tak berani sebab dari time I datang sampai kedai nak tutup, diorang tak berhenti discuss sambil berdiri. 

Dekat sini ada 5 flavor kuah - Kam Heong, Butter Milk, Kari, Original dengan Masak Lemak Cili Api. Semua set berharga RM40 untuk portion 2 orang makan. Dalam set shell out dia ada udang, ketam, kepah, pahat, lala, kerang, jagung, lemon dengan brokoli. Dekat sini ada jugak set siput sedut tapi sebab tengah batuk so I just buat tak nampak je sebab tak nak makan sampai tersedak. 


Malam tu kitorang order Kam Heong sebab staff dia kata laku keras. Lagi satu order Butter Milk sebab its my fav. Lagipun shell out memang ngam dengan butter milk. Kan? 


Beria order  2 set padahal dah pukul 10 malam dah tapi selalunya shell out ni sikit je so tak la risau sangat. Tapi tekaan silap lah sebab portion yang sampai tu agak banyak. Nasi dah habis pun lauk tak habis lagi.


Untuk buttermilk, memang pekat kuah dia, melekat pulak dekat seafood memang umpph tapi kuah Kam Heong terlebih dari lauk. Rasa dia tak balance sangat sebab strong. Bab sedap memang sedap so tak perlu risau? Lepas ni kalau datang memang order butter milk je lah. 


Jagung je tak makan malam tu sebab batuk. Lupa nak pesan supaya buang jagung. Kesian betul jagung kena buang macam tu je. Sorry :(

Oh for drinks kami ambil teh ais, fresh orange and both sedap lah. Perlu ke lagi nak bagitau kan? Hshshs

For service quite nice lah staff yang layan kami cuma agak terkejut dengan staff yang kemas sebab sengaja buat bising padahal ikutkan operating hour sampai 1.30am. Masa tu baru 12.30am. Boleh je bagitahu supaya kami stop makan sebab diorang dah nak kemas instead protes macam tu. 

Terkejut jugak lah kena layan macam tu but that's just one staff and other staff pun minta maaf and say thanks. So tak ada masalah kot nak datang lagi. 

Book Review : Nikina


Penulis : Nadia Khan
Penerbit : Buku FIXI
Helaian : 246 mukasurat 
Genre : Cinta/Drama
Tarikh Cetakan : Cetakan Pertama – Mac 2019
Harga : RM 19.90

Sinopsis :



Review : 

Yeay me sebab dah berjaya baca novel baru Kak Neddo and yay jugak sebab buku ni best. Well at least for me. One of the reason Kak Neddo is my fav author sebab dia power genre romantic contemporary and the best part dalam karya Kak Neddo mesti ada ilmu baru dan plot twist.

Nikina mengisahkan tentang percintaan Nik dan Kina and obviously nama Nikina adalah gabungan dari nama both characters as explained in synopsis. Percintaan Nikina ni dari zaman sekolah menengah sampai lah sekarang. 

Apa yang membezakan kisah cinta diorang ialah bila Nikina ambil keputusan untuk kahwin lari dan stereotype masyarakat tentang kahwin di Siam dibincangkan dalam novel ni secara santai melalui dialog Nikina dan pakcik Kina. Sama juga dengan peranan suami isteri dalam perkahwinan masa di kursus kahwin.


Dalam kerisauan masyarakat sekarang bilamana kes cerai berlaku sebanyak 17,000 pasangan gara-gara masalah kewangan, Nikina antara pasangan yang berani hidup berdua dan mulakan tanpa support dari mana-mana pihak atau keluarga. Quite unbelievable to me sebab mudah sangat diorang dapat kerja dengan usia agak muda, 18 tahun. 

Walaupun Kina anak orang kaya tapi dia dibuang keluarga disebabkan keputusan untuk kahwin lari dengan Nik dan refuse untuk sambung belajar. Bagi Kina, tiada guna banyak harta tapi miskin kasih sayang. Cukup ada Nik dalam hidup dia, semua rasa sempurna. 

Nik pula dah rimas hidup dengan keluarga yang besar bila parents dia tak pernah ambil peduli pun perihal hidup dia. Sihat ke sakit ke hidup ke mati sama je bagi diorang. Hanya Huda, adik Nik yang ambil berat. Pemikiran Huda sama macam I, will question a lot of thing and realist. Tapi Nik seorang yang positif dan tenang. 

Kisah cinta mana tak dilanda ujian kan? Ujian Nikina bukan pada kewangan sangat tapi rahsia antara dua watak yang kuat ni. So this is when the plot twist happened. Dari awal cerita lagi penulis dah bagi hint untuk rahsia dan bermain dengan pembaca. Buat kita berteka-teki apa rahsia Nikina sampai buat mereka berdua ambil keputusan untuk berpisah. Tebakan demi tebakan dari awal cerita dibantu oleh watak-watak sampingan seperti Dini, Bun, Huda dan Kak Normah.


Dini ialah partner kepada publishing house Kina dan simpan perasaan dekat Kina. Kuat macam mana pun Dini try, Kina tetap tak boleh move on dengan Nik. Even dah jumpa Huda pun, Dini tak dapat cungkil rahsia perpisahan Nikina sampai la Kina sendiri buka mulut. 

Jalan cerita Nikina agak laju buatkan kita tak bosan bila baca. Tambah pula bila dekat hujung bab, penulis ada drop hint yang buat kita tertarik untuk terus ke bab seterusnya. Walaupun buku ni santai dan ringan tapi mesej sosial yang dibincangkan menyentuh isu-isu kekeluargaan, perhubungan, perkahwinan dan kehidupan. I seriously love their conversation and thoughts dalam novel ni. 

"Just because you handle things your own way, doesn't mean you're not doing anything, sayang."

"... Sometimes I don't get why you care so much about what people say --- but that doesn't mean you need to stop being who you are."

Sayangnya novel Nikina cuma menyentuh secara permukaan je baik mesej sosial mahupun karakter watak-watak yang ada dalam novel ni. Tak macam Kelabu dan Gantung, you guys will feel attached to the characters. Huda je la kot boleh relate sebab karakter dia agak strong dan realist. 


Somehow perjalanan rahsia Nikina pun agak lari bila plot masa dia mengelirukan. Rahsia Nikina pun tak digarap dengan baik, terlampau laju sampai rasa tak puas, ada something yang kurang. But still I love the novel, lari dari kisah romantik yang biasa. A must read!

1. Author +1, 2.Plot +0.6, 3. Genre +1, 4. Social Message +1, 5. Personal Thought +0.4 = 4/5

Buana, Subang Bestari


Restoran baru di Subest, Buana dengan slogan Santapan Mahligai bila restoran ni berkonsepkan wedding hall. Deko restoran ni bertemakan white, castle and trendy. During weekend akan ada tempahan untuk majlis kahwin. Entri ni taknak cerita pasal wedding hall sebab tak pernah lagi pergi so kita sembang bab restoran je lah. 



Bahagian dalam restoran boleh tengok la susun atur dia macam mana. Meja pun ada alas cantik.  Bahagian dinding memang sarat dengan hiasan lampu ataupun layer curtain. Dekat bahagian belakang ada stage/pelamin untuk event atau majlis kahwin ikut tempahan customer. 


Since restoran ni baru je dibuka so menu dia tak la banyak sangat and mostly menu western. Ada juga goreng-goreng tapi yang tak heavy kalau tak silap macam nasi goreng biasa ataupun nasi goreng kampung. 



Kalau datang sini mesti order Dulang Girls sebab dalam satu dulang tu ada spaghetti carbonara, lamb chop, chicken chop dengan fries. Portion untuk 2 orang makan, harga RM27.00. For me berbaloi lah sebab makanan dia sedap. Chicken chop pun bukan jenis yang banyak tepung. 


Nasi goreng biasa dia pun sedap. Sesuai sangat makan dengan chicken chop or makan kosong. Either way tetap sedap.


And same goes to bihun sup utagha. Cukup rasa, cukup rencah. 


Cuma teh ais dia tak begitu menggembirakan. Biasa je. Lebih susu dari teh. 


Disebabkan restoran ni mostly makanan western, memang tak boleh datang waktu lapar lah sebab ambil masa yang lama untuk siap even untuk nasi goreng dengan bihun sup. The ambiance pun tak macam restoran sangat, more to wedding hall. 

For me, not bad lah experience makan dekat sini sebab murah, sedap, service pun okay, pisau pun bukan pisau sapu mentega. Hopefully makin bertambah la menu ala carte and reduce waiting time. Restoran Buana ni buka dari jam 5 petang sampai 12 malam, setiap hari except public holiday lah kot. Anyway, check their IG for more updates okay. 

Wednesday, 29 January 2020

Teroka dengan Traveloka!

Hai guys! Hari ni I nak share something yang mungkin ramai lagi tak tahu tentang travel apps buddy, Traveloka.  My company dah buat undian masa AGM 2018 lepas untuk bercuti di Desaru, Kota Tinggi, Johor. Since I in charge untuk transportation and accommodation, since last week I dah start survey hotel di sana. 

Masa tengah survey tu, ternampak la iklan KLIA Express dari Traveloka. Jadi disebabkan boss request ke Desaru menggunakan flight, I pun try survey train ke airport tu. Lepas tengok harga boleh dikira affordable price dan jimatkan masa so terus buat KLIA Express booking di web Traveloka.


Alang-alang dah survey,  tengok juga beberapa perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh Traveloka dan jumpa penempahan bagi private transport untuk ke airport kalau tak suka naik train. Kalau rasa nak cuba untuk survey, boleh try dekat airport coach online deals. Harga pun dikira mampu untuk dibayar juga.

Banyak rupanya perkhidmatan lain yang ditawarkan bila I teroka lagi apps Traveloka ni lepas install dari Google Play. For you guys information, Traveloka merupakan satu syarikat yang asalnya daripada Indonesia dan menawarkan perkhidmatan tempahan hotel dan penerbangan di hampir ke seluruh negara. 


Sekarang ni Traveloka dah menempatkan banyak cawangan yang lain di kebanyakan negara dan Malaysia adalah salah satu daripadanya. Terbukti juga perkembangan Traveloka adalah di tahap yang sangat baik bila terima jumlah muat turun aplikasi di Google Play lebih dari 10 juta! Mantul kan?

Basically, bila you guys buka apps Traveloka, perkara pertama sekali wajib buat ialah sign up untuk memudahkan you guys tengok pelbagai promo yang dilancarkan oleh Traveloka. Bila dah habis survey nanti you guys akan dibawa ke halaman utama apps ni. 

Dekat apps Traveloka ni ada 7 icon yang sangat membantu dan memudahkan kita mencari apa yang diperlukan bila kita nak pergi bercuti. I try senaraikan dan terangkan di bawah semua details yang ada okay? Sharing is caring kan?

1. Flights

Lebih kurang sama seperti apps penerbangan yang lain. Tapi apa yang menariknya bila Traveloka menawarkan pelbagai airlines dengan harga yang berpatutan. Antara airlines yang ada di Traveloka ini ialah Jetstar, Malindo, Scoot, MAS, Lion, Singapore, Emirates, Qatar dan banyak lagi airline yang terkemuka.


Yang menariknya, harga yang dipaparkan adalah harga yang perlu kita bayar. Tak ada hidden charge langsung. Since I nak pergi Desaru, I check latest promotion, mana tahu ada yang ngam dengan tempat I nak pergi. Cun!  

2. Hotels

Part ni yang paling I excited sangat nak buat! Boleh kata Traveloka ni dah merangkumi kebanyakkan hotel-hotel di hampir semua destinasi percutian tau. Nak pula di kawasan tumpuan pelancong. You guys boleh cuba search hotel dari segi popularity, kemudahan dan price range yang you guys nak. Pilih je dekat bahagian tepi.  

Apa yang I suka sangat bila survey hotel di Traveloka ni bila banyak promo yang available untuk tarik perhatian customer macam I. Ada beza bila kita compare dari segi harga dengan apps agoda dan booking.com. 


Harga bilik di Traveloka lebih murah dan harga yang dipaparkan adalah fix price. Taka da istilah hidden charge masa kita proses transaksi pembayaran.

3. Hotel+Flights

Salah satu keistimewaan Traveloka bila you guys boleh book gabungan hotel dan flights. Traveloka akan paparkan hotel dengan harga terbaik di destinasi yang dituju. Konsepnya sama macam kita beli set combo dekat KFC. Harga akan jadi murah sikit compared to menu ala carte. 

Try la survey dulu section ni sebelum pilih flight dengan hotel, mana la tahu ada yang berkenan di hati. Jimat masa satu hal, poket selamat satu hal. 

4. Experience

Sebelum ni kalau nak pergi bercuti dalam atau luar negara mesti cari tiket online dekat website/apps Klook. Tapi sekarang lagi mudah sebab Traveloka dah tambah satu kaedah baru dengan menawarkan pembelian tiket bukan saja ke tempat perlancongan yang menarik tapi events under partners Traveloka juga!
Antara tempat yang di tawarkan ialah Penang Theme Park, Adventur Cove Waterpark, Aquaria KLCC, Sunway Lagoon, Legoland dan banyak lagi. Gambar dekat atas antara contoh tempat menarik yang available sekitar Johor sebab hari last mungkin ada slot kosong untuk lawat mana-mana tempat sebelum balik ke KL.

5. Airport Transfer

Ingat tak awal tadi I ada mention pasal KLIA Express dan private transport untuk ke airport? Haa. Ini lah dia. Satu lagi tawaran perkhidmatan baru yang diberi oleh Traveloka untuk make sure perjalanan percutian pengguna berjalan dengan lancar. Nanti kalau nak cuba book train ticket, boleh la survey dekat sini okay. Ada banyak pilihan sebab Traveloka bekerjasama dengan pelbagai brands yang tersenarai di bawah ni. 


6. Car Rental


I try cari kereta sewa di bahagiaan ni sebab kemungkinan besar kami akan keluar dari hotel untuk makan angin di area Desaru. Tapi setakat ni belum ada lagi perkhidmatan car rental dari Traveloka mungkin sebab dalam proses nak memperluaskan lagi kawasan perkhidmatan. But it’s okay, next time bila dah ada, boleh book tanpa risau dah.  

7. Villas & Apartments

Risau juga kalau bercuti secara berkumpulan besar macam ni tak cukup bilik disediakan. Ada juga yang lebih suka book villa atau apartmen sebab lagi luas dan lagi jimat. Kalau selama ni book di apps Airbnb, sekarang ada pilihan untuk book di Traveloka. Boleh tengok harga mana lebih murah tapi boleh jamin lah harga dekat Traveloka lagi murah!

So that’s all untuk info sharing yang boleh I kongsi dengan you guys tentang aplikasi Traveloka ni. I dah survey, try book dan terbukti Traveloka lebih memudahkan untuk buat pelbagai tempahan. Hopefully entry kali ni boleh membantu you guys rancang perjalanan percutian. Till next time, okay. Bye!

Movie Review : Ready Or Not


Director : Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Writer : Guy Busick, R. Christopher Murphy
Cast : Samara Weaving, Adam Brody, Mark O'Brien, Henry Czerny, Andie MacDowell, Melanie Scrofano 
Production Company : Mythology Entertainment, Vinson Films
Distributor : Fox Searchlight Pictures
Genre : Thriller/Horror
Running Time : 95 minutes
Release Date :  July 27, 2019 (Fantasia)
August 21, 2019 (United States)
Trailer :



Judging by the trailer, movie ni nampak menarik sebab genre horror thriller sama macam franchise The Purge. Tambah pula game dia hide and seek, dah boleh agak level saspen dia macam mana. Ikut adat keturunan keluarga Le Domas yang kaya-raya ni, setiap pasangan yang berkahwin kena main game pada jam 12 malam. 

Dan malang berpihak pada Grace (Samara Weaving) dan Alex (Mark O'Brien) bila Grace dapat kad game Hide & Seek. Game hide & seek keluarga Le Domas ni tak sama macam keluarga Conjuring ataupun keluarga biasa which end up with peek-a-boo.


Le Domas punya tradisi, either ahli baru yang mati ataupun satu keluarga mati. 30 tahun lalu masa Alex dengan Daniel (Adam Brody) masih kecil, Aunt Helene (Nicky Guadagni) terpaksa korbankan suami dia supaya keluarga dia terselamat dari dibunuh oleh roh Le Bail.


Alex tak percaya dengan tradisi gila tu tapi dia takut juga kalau apa-apa terjadi dengan keluargaa dia bila dia kahwin lari dengan Grace sebab dia tak mampu nak pilih family ataupun Grace. Dia cuba untuk tak bagitahu details tentang game ni sebab dia taknak Grace tinggalkan dia. 

Alex cuma bagi hint supaya Grace fikir masak-masak sama ada nak teruskan perkahwinan ataupun lari sebab once diorang exchange vows, memang dah tak ada jalan keluar untuk Grace. Bagi Grace, Alex mungkin nervous sebab dia memang dah ready untuk new chapter dalam hidup dia walaupun Daniel selalu pukul ataupun ayah Alex tak suka dengan dia.


Jam 12 malam semua ahli keluarga berkumpul di bilik tingkat bawah di mana Grace kena pilih kad game apa untuk satu keluarga ni main. Since it was hide and seek, semua ahli keluarga boleh pilih senjata yang diorang nak.


Awalnya Grace cuma menyorok dekat dalam laundry lift tapi lepas bosan, dia naik ke tingkat atas dan jumpa dengan Alex. Dalam bilik tu Emilie (Melanie Scrofano) tertembak orang gaji and both Alex and Grace witnessed that. Masa tu baru Grace faham kenapa Alex cuak dari siang tadi.


Alex bagi sneakers supaya mudah untuk Grace lari keluar sementara Alex padamkan semua CCTV dan unlock semua kunci dalam rumah tu. Belum sempat Grace lari keluar, butler Stevens (John Ralston) dah jumpa dia di taman. 

Bila family Le Domas ni dapat tangkap Grace, diorang buat ritual kepada Satan and that's why lah kenapa masing-masing cuak sangat kalau tak dapat tangkap dan sacrifice Grace. Nak tak nak memang kena korbankan nyawa kepada Satan. Even dah beberapa generasi, keluarga ni tetap tak mampu nak ringankan syarat-syarat perjanjian.


Sembang pasal jalan cerita dan plot dia memang agak menarik dan saspen lah sebab banyak unexpected scene. Kalau bukan sebab ehsan beberapa watak, tak mungkin pun Grace dapat lari dalam rumah tu and that's what I love the most sebab team RON ni tak tonjolkan watak Grace sebagai superhuman. She is as what a normal human should be. Panic, restless, angry, anxious semua ada.

Duration period movie ni agak sekejap lah so tak banyak scene komedi yang ditonjolkan tapi setiap kali scene komedi muncul for me memang menghiburkan walaupun tengah cuak. Applause for visual team and music score for giving their best. Tak sangka game Hide & Seek ni ada lagu dia tersendiri and I will never play that song ever! Lepas tengok movie ni tak tahu lah I patut stop main Hide & Seek ataupun patut chill je bab kahwin. Both creepy either way. Hihu

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.9, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.9 = 9.3/10

Beeha Mencari Bloglist Baru

Monday, 27 January 2020

Coffee Maker Machine Aristo Dah Sampai!

Lepas entry Malaysia Coffee Fest 2019 di One Utama, tak sabar la tunggu mesin kopi Aristo sampai sebab dah excited nak minum kopi Aristo. Tambah pula Kaksha dah mention nak tahu tentang mesin dan penyewaan dia.


Sorry Kaksha tunggu lama entry ni, bukan sebab malas nak update tapi mesin dia pun baru je sampai rumah sebab dah habis stok. Dari bulan Ogos membawa ke Januari 2020. 7 bulan menunggu mesin kopi dia sampai. Padahal kotak kopi/sleeve dia tiap-tiap bulan dapat sampai dah tinggi dah atas meja makan.


Dalam satu sleeve ni ada 10 kapsul kecil. As for now ada 7 jenis flavor - Luna, Choco, Sunrise, Lonely, In Love, Passion dan  Amico. 


Semua flavor ni agak pekat so bila minum memang kena tambah fresh milk dengan susu cair. Siapa yang suka pekat, tak payah tambah apa pun dah boleh enjoy your coffee dah. Ada lagi satu sleeve pack warna oren ni khas untuk tea lover. 


Ada 5 jenis flavor - King, The Queen, Prince, Princess dan Earl. Belum pernah try lagi tapi sama dengan kopi, teh dia pun pekat jugak since I've tried masa Coffee Fest dulu so dah tahu la macam mana rasa dia kalau freshly brewed. 

Sembang pasal penggunaan mesin kopi ni sangat mudah. Ambil je mana-mana kapsul yang you guys nak lepastu masukkan dekat lubang mesin kopi tu. But before that, kena switch on then isi air dekat bekas belakang mesin.


Tak payah tunggu lama pun sebab dia pantas buat kerja. Tadah je mug dekat bawah tu then campur susu lepastu boleh minum dah. 


Lepas ni bos kata nak beli jugak mesin kopi Aristo ni sebab murah, mudah dan cepat nak compare dengan mesin kopi lain. Yang bestnya mesin kopi ni kalau rosak, just call je ajen Aristo, diorang akan datang dan gantikan dengan yang baru. Cuma tak bestnya jadi macam I lah kena tunggu sampai berbulan lamanya. 

Untuk monthly rental payment, memang mesin kopi ni harga RM1 sahaja setiap bulan tapi sleeve pack tu harga RM17.90. Aristo ada sediakan sleeve pack untuk susu berharga RM15 but this one optional lah. Kalau nak beli, beli masa promo sebab sleeve ni asalnya harga RM30 tapi bila ada promo dia turun harga sampai RM17.90. 

Berbaloi atau tak beli, for me tak sangat sebab kalau beli kopi 3 in 1 tinggal bancuh dengan air panas je. Tak perlu nak tambah additional cost untuk beli susu dan gula, jimat masa pun satu hal jugak. Jenis manusia pemalas ni memang tak suka sangat lah dengan pakej Aristo ni tapi untuk penggemar kopi premium, mungkin pakej ni berbaloi lah kot. Idk, my stand tak sama dengan orang lain. Lain orang lain preferences dia so up to you guys to decide lah. Anyway, hope my post helps :)

Movie Review : Wira


Pengarah : Adrien Teh
Penulis Skrip : Adrian Teh, Anwari Ashraf
Pelakon : Hairul Azreen, Fify Azmi, Ismi Melinda, Dato' Hilal Azman, Dain Iskandar Said, Henley Hii, Josiah Hogan, Zizan Razak, Yayan Ruhian
Genre : Aksi/Drama
Durasi Tayangan : 109 minit
Tarikh Tayangan : 21 November 2019
Syarikat Produksi : Astro Shaw
Pengedar : Golden Screen Cinemas, Astro Shaw, Primeworks Studios
Trailer :


Hassan (Hairul Azreen), bekas Komando ATM pulang ke rumah keluarga dia untuk bantu adik dia, Zain (Fify Azmi) dan ayah dia, Munaz (Dato' Hilal Azman) yang stuck dengan kekejaman Raja (Dain Iskandar Said). Kepulangan dia tak diterima baik bila 8 tahun lepas dia lari keluar ke Machang untuk join tentera bila dia stress dengan pertelingkahan ibu bapa dia yang tak pernah sudah. 

Bagi Hassan, Raja seorang manusia yang baik bila bagi pampasan kepada penduduk rumah setinggan di kawasan tu dan bagi peluang pekerjaan di kilang kondom. Tapi berbeza pandangan dengan Munaz kerana Raja penindas penduduk di situ. Dia ambil tanah penduduk dan bayar pampasan dengan bina sebuah flat yang sempit.


Peluang pekerjaan yang dikatakan Hassan pula tak lah begitu lumayan bila hak asasi pekerja ditindas. Setiap hari kena kerja dari malam hingga siang. Tambah pula bila kilang kondom cuma bisnes luaran dan peroleh keuntungan dengan jual dadah jenis syabu yang dihasilkan di makmal di tingkat bawah. Munaz pula sentiasa diganggu oleh anak buah Raja, (Zizan Razak) tapi cuba untuk bersabar disebabkan taknak Zain diganggu.


Sebahagian dadah syabu dia dijual di gelanggang MMA dan di sini Zain makan kata-kata dia sendiri bila dia hina Raja sampai terpaksa berhutang dan bayar dengan bertarung dalam ring. Hassan cuba perbetulkan keadaan dengan minta maaf pada Raja. Plan dia jika Raja lepaskan mereka sekeluarga, dia nak bawa ayah dan Zain ke Machang dan mula kehidupan baru.


Tapi sayangnya sangkaan Hassan meleset bila Raja berdendam dengan Munaz dan Zain sebab buat dia malu depan media dan penduduk di situ. Inspektor Boon (Henley Hii) pujuk Hassan supaya dedahkan illegal business Raja sebab dia dah lama nak tangkap Raja tapi sentiasa terlepas. Hassan tolak cadangan Boon sebab dia taknak timbulkan masalah besar.


Nak tak nak Hassan terpaksa selamatkan keluarga dia dengan cara kasar bila anak-anak Raja, Vee (Ismi Melinda) dan Rayyan (Josiah Hogan) serang Hassan dan Zain di luar lepas kalah dalam ring MMA. Munaz pula dibakar hidup-hidup oleh Raja. 

Jalan cerita Wira simple dan mudah difahami bila dialogue delivery kebanyakan pelakon agak sukar difahami especially Dain Iskandar Said yang berbahasa rojak English-Melayu, Henley Hii yang pelat berbahasa Melayu, dan juga Dato' Hilal Azman. Most of the time emotion agak terganggu bila tak faham pun apa yang cuba diorang sampaikan.


Lakonan Hairul sama seperti Paskal, tak banyak yang dia mampu serlahkan dalam scene dramatik dengan dialog yang agak skema. Nampak dia cuba hafal skrip dan agak kaku. Bila dia keluar dari zon skema, deliver dialogue berbahasa pasar atau makian, dia nampak okay je. For stunt, of course he’s the best sebab tu makanan dia.


Big applause untuk Fify Azmi sebab lakonan dia bagus walaupun ni movie debut dia. She’s stellar in every scene and leave remarkable impression. Rasa nak tengok dia sampai habis tambah pula bila watak dia sejenis yang baran dan emosi. Sama macam Hairul, action stunt dia kemas, sharp dan cantik, baik di gelanggang ataupun di luar.


Kalau dari awal movie sampai hujung, kita nampak Zain yang bad-ass, tunggu scene after credit bila director prep watak Zain berubah menjadi seorang yang tenang dan ayu. Dua-dua karakter, dia tapau habis. Even better cuma dengan body gesture dan facial expression je. Hope to watch her more in Adrian’s movies. She’s a gem.


Movie di bawah kelolaan Adrian dan Astro ni memang tak perlu nak risau bab visual sebab tu forte diorang. Memang enjoy tengok MMA fighting scene, Hassan dengan Zain fight dengan anak-anak buah Raja dekat belakang office Raja, dekat flat dan fighting scene di kilang dengan orang kanan Raja, si Ifrit (Yayan Ruhian).


Scene dengan Ifrit paling lama dan paling saspen nak tengok sebab dua martial art actor berbeza negara fight dalam satu screen. Plus, stunt choreography dalam movie Wira ni dicipta sendiri oleh Yayan dan juga MMA fighter negara, Theeban G which berlakon juga dalam movie Paskal. Berbaloi intense training sampai 3 bulan untuk hasil secantik ni.


Walaupun ada beberapa kekurangan dalam movie Wira tapi untuk genre aksi I think it’s not really a big deal at all sebab fighting scene dan stunt yang penting. Credit scene Wira timbulkan tanda tanya bila ada cameo Namron dengan Bront Palarae. Mungkin teaser untuk movie Bakara nanti. Can’t wait!

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +0.8, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought 0.8 = 8/10

Baca Entri Ni Jugak!