Tuesday, 31 March 2020

Movie Review : Yeh Salli Aashiqui


Director : Cherag Ruparel
Writer : Vardhan-Cherag
Cast : Vardhan Puri, Shivaleeka Oberoi, Pulkit Bangia, Jessey Lever, Ruslaan Mumtaz 
Production Company : Amrish Puri Films, Pen India Limited
Genre : Romantic / Thriller
Running Time : minutes
Release Date : 29 November 2019
Trailer :


Sahil Mehra (Vardhan Puri) jatuh cinta pandang pertama dengan si cantik Mittee Deora (Shivaleeka Oberoi) bila Mittee masuk ke kelas sebagai pelajar baru. sama-sama belajar dalam bidang hospitality di Bristol Institute College Shimla.

Awalnya Sahil macam malu-malu untuk mulakan langkah sebab dia tahu Mittee anak orang berada dari bandar besar, tak mungkin la nak syok dekat dia. Tapi nasib dia bertuah bila Mittee sndiri yang mulakan perbualan dan ajak dia spend time ambil angin dekat luar kelab sementara kawan-kawan yang lain have fun.


Makin lama makin banyak persamaan dan Sahil dengan Mittee mula jatuh cinta. Masa birthday Sahil Mittee cadangkan untuk menderma dalam satu pertubuhan NGO yang bantu ramai anak-anak yatim, Muskaan NGO. Disebabkan Sahil terharu dengan Mittee yang pemurah, dia derma jumlah yang agak besar dekat Muskaan NGO.


Tapi bila dah lama kenal ni mula la perangai sebenar terserlah. Sahil mula nampak yang Mittee menipu bila dia sakit kepala dan skip lecture. Kebetulan Sahil pergi bilik musuh dia, Jehan (Pulkit Bangia) untuk settlekan bil pizza tapi tak sangka dia nampak Mittee tengah merokok dalam bilik Jehan. Puas Mittee pujuk bagitahu yang dia tengah down bila dapat tahu nenek dia sakit. 


Sahil maafkan tapi bila masuk kali kedua dia nampak Mittee bermesra dengan Jehan, Sahil jadi baran sampai ignore Mittee tambah pula bila alasan dia tak masuk akal. Masa exam Sahil bagitahu Venu (Jessey Lever) yang Mittee meniru. Venu buat aduan dengan lecturer sampai Mittee dipanggil ke bilik pengetua. Pihak kolej cuma akan beri 35% markah final dan selebihnya terletak pada usaha Mittee.


Bila Mittee dapat tahu Sahil punca dia hampir dibuang dari kolej, Mittee plan untuk kenakan Sahil sampai dihantar ke hospital sakit mental Shimla. Sahil dibuang keluarga, kawan-kawan dan hilang masa depan walaupun dia salah seorang bright student di kolej tu.


Masa decide untuk tengok movie ni tak tengok pun trailer dia. Just pick random je tapi tak sangka pulak movie ni ada twist yang whoaaa! First half nampak cerita cinta klise antara Sahil dengan Mittee tapi bila masuk second half dok tunggu apa plan Sahil untuk balas dendam dengan Mittee. Keadaan mental Sahil pula dah banyak terjejas dek peristiwa hitam ditipu Mittee.


Movie ni disandang oleh pelakon baru – Vardhan dan Shivaleeka tapi dua-dua bagus dengan watak masing-masing, chemistry pun cantik. Thumbs up untuk Vardhan sebab bawa dua watak berbeza pada second half. Walaupun baru tapi dia mampu portray dua watak walaupun ada scene dia nak kita nampak yang Sahil adalah Sahil walaupun dia cuba jadi Surya yang ganas dan biadap. Shivaleeka kalau dapat peluang macam Ananya, we can bid goodbye for Annie Pie forever. Serious talk.


Brownie points untuk Vardhan sebab penulisan skrip ni fresh dan menarik.Plot disusun cantik dari kisah percintaan kepada psychotic breakdown, rahsia lama Sahil yang membunuh parents dia dan bertukar ke episod balas dendam terhadap Mittee. Scene majlis pertunangan Mittee dengan Anuj (Ruslaan Mumtaz) the best lah. Padan muka Mittee!


Visual agak average untuk movie Yeh Salli Aashiqui sebab pembikinan dengan bajet rendah tapi tak mengganggu penceritaan pun. Vardhan pay tribute kepada atok dia, Amrish Puri dalam movie DDLJ bila dia bagi makan burung merpati.


Music score best dan sesuai dengan jalan penceritaan sama ada first half ataupun bila bertukar thriller mode. Suka lagu romantic Hawaa Banke nyanyian Armaan Malik.


All in all I really loved this movie. Yang mana suka tengok cerita cinta thriller boleh tengok movie Yeh Salli Aashiqui. Recommended!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Drama Review : Keluarga Bahadon


Pengarah : Syed Fariz Syed Khairuddin
Penulis Skrip : Fairul Nizam
Pelakon : Remy Ishak, Susan Lankester, Jihan Muse, Khir Rahman, Sabri Yunus, Namron, Sharifah Aleysha, Mark Adam, Melissa Campbell, Ayu Azhari, Othman Hafsham, Alvin Wong, Douglas Wong, Junji Delfino, Razak Ahmad, Amy Mastura
Genre : Komedi
Syarikat Produksi :  Anomalous Films
Pengedar : Viu
Jumlah Episod : 10 episod
Tarikh Tayangan :  11 Julai 2019
Trailer :


Jo Don (Remy Ishak), seorang chef di restoran mewah di Perancis terpaksa pulang ke Malaysia lepas dapat panggilan emergency dari Mama Don (Susan Lankester) memaklumkan bahawa Papa Don/Baha Don (Othman Hafsham) dah meninggal dunia.

Mat Don (Khir Rahman) sebagai anak sulung agak gembira dengan pemergian Papa Don bila dia sangka dia akan mewarisi harta dan perniagaan keluarga. Tapi malangnya mengikut wasiat, Jo Don yang akan mengetuai keluarga dan business dengan syarat dia harus mengahwini Suzi Faye (Melissa Campbell) anak kepada salah seorang sekutu dia, Little Kok (Alvin Wong).


Mat Don suruh pembantu dia, Angelito Jericho Papito (Mark Adam) untuk halang perkahwinan Jo dengan Suzi. Dalam masa yang sama, Jo yang bercinta dengan Kesuma (Jihan Muse) cuba untuk lari dari Malaysia dan hidup berdua dengan bantuan dari Ucu (Sharifah Aleysha).


Tapi gagal bila Secretary Hui lebih awal bertindak dan buang Kesuma jauh ke Mongolia dengan bantuan Madam dan Talal. Mama Don syak Suzi Faye nak bolot harta keluarga Don bila terdengar perbualan Suzi dengan kawannya dalam Bahasa Hokkien. Tapi Mama Don cuma salah faham bila Hokkien dia agak teruk.


Arranged marriage antara Suzi dengan Jo makin lama bertukar kepada cinta tanpa pengetahuan Kesuma. Jo pula busy dengan misi dia untuk betulkan kembali perniagaan dan kawal perangai sekutu perniagaan dia tapi semua tu tak mudah bila masing-masing dah berusia dan dah biasa hidup dengan perniagaan haram. Mat Don pula makin rancak menghabiskan duit keluarga dengan berfoya-foya bersama 26 orang teman wanita.


Genre komedi drama Keluarga Bahadon menjadi walaupun ada beberapa plot yang klise bila Jo dipaksa kahwin dengan Suzi untuk menjaga business keluarga. Sama juga dengan kehendak Mama Don untuk kahwinkan Ucu dengan anak Enche Besar (Amy Mastura), Enche Syabil supaya dapat makan buah yang sedap dan segar hari-hari. Perebutan kuasa antara Mat dan Jo dan lain-lain.


Drama terbitan Viu yang memenangi Drama Komedi Terbaik di Asian Academy Creative Awards (AACA) 2019 yang diadakan di Singapura ni diklasifikasikan sebagai R-rated gara-gara bahasa yang digunakan agak kasar tanpa tapis untuk menonjolkan dunia mafia. Agak tak sesuai untuk tontonan keluarga walaupun bertemakan kekeluargaan.


Uniknya drama ni bila pelbagai Bahasa ditonjolkan selain Bahasa Melayu, English dan French bila Mama Don fasih berbahasa Mandarin, sekutu Madam Mendoza berbahasa Tagalog dan beberapa scene dalam Bahasa Tamil. Ada juga dialek Kelantan, Perak dan Kedah. Meriah!


Best tengok drama ni sebab pelakon utama dan sampingan masing-masing ada bakat lakonan yang bagus. Sabri Yunus sebagai Abe We yang pakar dalam perniagaan daging lembu buat kita terhibur setiap kali dia muncul onscreen. Sama juga dengan Namron dan Bundo. Tak sangka Jihan dan Remy ada chemistry, terhibur dengan kisah percintaan agung mereka yang terhalang.


Thumbs up untuk team visual yang memaparkan dunia keluarga Baha Don dan sekutunya dalam visual yang cantik dan persalinan kostum yang menarik. Mama Don dengan cheongsam, Ucu dalam persalinan gothic, Mat Don yang segak dalam retro, Talal tonjolkan sisi Arabic dan Bundo dalam persalinan Minang.


All in all I terhibur sangat dengan drama komedi Keluarga Bahadon dan disebabkan ramai yang suka dengan cerita ni tambah pula team Keluarga Bahadon dah menang banyak award, tak lama nanti akan muncul Season 2 pula. Tak sabar!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +0.8, 10. Personal Thought +0.8 = 9/10

Day 13 Quarantine : Jumlah Pesakit Covid-19 Sembuh Tertinggi

Hari ni kerajaan jalankan operasi nyahkuman di beberapa kawasan untuk bunuh kuman dan virus so some of menteri pun turun jugak cumanya entahlah tak faham dengan perangai menteri dan staff diorang ni.

KKM dah tekankan social distancing tapi ramainya turun padang serupa tak payah suruh rakyat RMO. Tak perlu kot turun padang ramai-ramai. Menteri pun tak perlu turun. Nak buat apa? Setakat nak bazirkan PPE dengan tag MENTERI?

Image

But anyway just skip that.

Hari ni officially Sungai Lui diperketatkan kawalan lepas 2 kawasan di JB terima nasib yang sama sampai 13 April nanti. Jalan masuk ke Sungai Lui ditutup ekoran kes positif covid-19 tinggi seramai 71 orang gara-gara pelajar tahfiz Maahad Tahfiz An-Nabawiyyah, Batu 23 terlibat dengan perhimpunan tabligh.

Image

MB Selangor akan salurkan bantuan makanan kepada penduduk Sungai Lui sepanjang EMCO. Kes covid-19 so far dah mencecah 2,626 orang pesakit dengan 37 kematian. 

Image

But on positive note, pesakit covid-19 dah pulih seramai 91 orang dan mencatatkan jumlah paling tinggi untuk hari ni. Yeay for that! Terima kasih frontliners dan kakitangan KKM yang beri sinar harapan. 

Monday, 30 March 2020

Lirik Lagu : Sinar Kedua - Naqiu

Juara Gegar Vaganza 6, Naqiu muncul dengan single balada hasil karya Naqiu sendiri. Lirik lagu nampak relate dengan life Naqiu yang dapat buat comeback terbaik di platform Gegar Vaganza lepas hilang 12 tahun dari industri. 


Berjaya jugak Naqiu deliver lagu karya sendiri lepas Tok Ram challenge dia dekat GV dulu. Nah siapa yang belum tengok MV Naqiu dengan kerjasama Keretapi Tanah Melayu Berhad KTMB boleh play video bawah ni


Lirik Lagu Sinar Kedua

Lagu : Naqiu Mohd
Lirik : Naqiu Mohd
Studio : Mindorder Sdn Bhd.

Terang cahaya menyinari
Bagaikan hadir dan mengerti
Menyapa ku lagi

Berkurun lamanya menanti
Mimpi yang mengubah segala

Indah sungguh tak ku sangka

Hadir semula sinar kedua

Sukar perjalananku
Telah ku tempuh

Berharganya pengalaman berliku

Ku doa tak berhenti
Terus meniti
Moga terbuka tak tertutup lagi
Sinar yang Kau beri

Sungguh ku terharu
Takkan pernah pun ku lupakan

Kisah ku yang lalu
Masih membara dalam jiwa
Kan ku genggam seribu impian

Syukur semua yang Kau beri

Kembara ini bermula lagi
Takkan ku lepaskan

Duhai dinda cintaku
Ku hargai lelah pengorbanan cinta yang suci

Segalanya

Sukar perjalananku
Telah ku tempuh
Berharganya pengalaman berliku

Ku doa tak berhenti
Terus meniti

Moga terbuka tak tertutup lagi

Ku doa tak berhenti

Terus meniti
Moga terbuka tak tertutup lagi
Sinar yang Kau beri

Cara Pakai & Hilangkan Sunburn Dengan Water Based Moisturizer | Hansaegee Nature

Awal bulan haritu ada bagitahu pergi company trip dekat Desaru kan? Lepas dah syok main waterpark dan buat aktiviti luar haruslah muka sunburn walaupun tak teruk sangat sebab dah apply sunscreen. Bila balik ke sini, muka dah mula kering dan breakout. Tambah pula bila cuaca dah berubah ke musim panas terik, air-cond makin kuat, makin cepat lah kulit dehydrated. 

Tapi disebabkan ada Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature yang menggunakan teknik water drop, jerawat makin lama makin surut dan muka kekal lembap dan segar. 


Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ni dirumuskan dengan ekstrak herba yang memberikan penembusan dalam kulit, menormalkan tahap kelembapan dalam kulit dan dapat merawat semua jenis kulit seperti kulit berminyak, kulit kering, kemerahan atau sunburn, kulit yang sensitive dan berjerawat, tona kulit tidak sekata dan garisan kedutan di wajah. 


Dekat packaging pun dah tunjuk fungsi Aqua Whitening Cream. Apa yang best dengan aqua cream ni bila tekstur krim yang tebal tapi sangat lembut dan ringan. Bila sapu di muka tak melekit langsung macam moisturizer yang lain dan cepat meresap. Rasa sejuk dan selesa lepas dah buat urutan muka dan tap tap tap selama 10 saat supaya krim meresap masuk ke kulit dengan sempurna. Suka dengan bau cream ni sebab wangi tapi tak terlampau strong. Just nice je bau dia. 


Ingredients:

Water, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Glycerin, Niacinamide, Pinus Densiflora Leaf Extract, Sodium Chloride, Angelica Acutiloba Root Extract, Cnidium Officinale Root Extract, Paeonia Albiflora Root Extract, Rehmannia Chinensis Root Extract, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Camellia Japonica Seed Oil, Betaine, Cetyl/ PEG/PPG-10/1 Dimethicone, DMDM Hydantoin, Perfume, Gardenia Florida Fruit Extract.


Boleh tengok dekat gambar ni tekstur cream yang moist, lembut dan watery. 


Cakap tentang produk Korea mestilah ada ramuan dari tumbuhan semulajadi yang mempunyai khasiat yang tinggi bila rakyat negara Korea ni mementingkan kecantikan kulit. Boleh tengok dalam senarai ingredients tu sendiri ada pelbagai jenis bahan semulajadi seperti Camellia Japonica Seed Oil yang tinggi vitamin A,B dan E dan pakar membaiki tisu kulit yang rosak. Sangat sesuai digunakan untuk kulit yang sensitif. 

Paeonia Albiflora Root Extract pula adalah ejen anti-penuaan kerana tinggi anti-oksidan. Menganjalkan kulit sekaligus menyahkan kedut dan garis-garis halus. Rehmannia Chinensis Root Extract antara punca kulit kekal lembap sebab menggalakkan proses body fluid. 


Niacinamide (juga dikenali sebagai Vitamin B3) antara ramuan terbaik yang membantu memperbaiki tona kulit, mengecilkan liang roma dan merawat kulit yang ada masalah acne. Berfungsi mencerah, membersih dan menegangkan kulit. 

Nak tengok tak cream ni bertukar water drop? Kita calit sikit di tangan kemudian buat urutan bentuk bulatan sampai krim ni bertukar menjadi titisan air. 


Cara penggunaan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature :

1. Apply pada dahi, hidung, pipi dan dagu


2. Ratakan pada seluruh muka dengan kedua-dua belah tangan. 


3. Buat urutan di muka berbentuk bulatan sampai krim bertukar menjadi titisan air.


4. Tap tap tap dengan jari selama 10 saat


Kesannya lepas beberapa urutan dan tap tap tap selama 10 saat, kulit akan nampak glowing dan lembap. 


Review : 

Lepas guna Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature ni kulit muka makin lembut, berseri dan kurang berminyak. Siang ataupun malam boleh guna krim ni. Siang sebagai perlindungan dari sinaran yang membahayakan kulit dan juga partikel bebas. Malam pula untuk baiki sel kulit yang rosak. Duduk rumah pun guna sebab terdedah dengan udara luar dan laptop. Lagi satu sebab dah syok pakai krim ni. 


Bukan setakat perempuan je, lelaki pun boleh guna krim ni. Sekarang pun dah ramai lelaki yang mengutamakan penjagaan kulit muka so boleh la masukkan Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature dalam list. Berbaloi tau beli satu jar berkuantiti 50ml ni dengan harga RM148 sebab berkualiti dan banyak kelebihan yang menjanjikan senyuman berpanjangan!

By the way Hansaegee Nature ni dah lama bertapak dalam bidang kecantikan di Malaysia sejak tahun 2011 lagi. Ada banyak lagi produk bermutu yang lain. Boleh tengok di pautan link di bawah sekiranya berminat : 

Aqua Whitening Cream, Krim Berasaskan Water drop (50ml)

Brand : Hansaegee Nature

Instagram: @hansaegeenature
Facebook: Hansaegee Nature
Youtube : Hansaegee Nature

Sunday, 29 March 2020

Day 12 Quarantine : Duck Quack Quack!

Sejak PM umumkan Pakej Ransangan Ekonomi kemain ramai artis yang memekak minta bantuan dimulai dengan Black yang suka flex kemewahan dia tiba-tiba nak bantuan. Bila ramai yang bash, dia kata nak bantuan kepada crew belakang tabir. Entah ye entah tidak. 

Tak lama lepastu Shuaib pula mengada nak bantuan khusus sambil flex gambar Vellfire hitam dia berbagpackkan LV. Yo boy, kau menang MLM dapat berpuluh ribu dengan business madu dan boba tea, takkan tak mampu nak sara hidup selama RMO kot? 

Tapi paling terkilan bila Vivi Duck berkomen dengan kawan T20 dia complaint pasal B40 akan bertambah kaya lepas dapat bantuan kerajaan. Which is absurd to the max. Girl, it just a one-off aid for survival kot. Kau dah kenapa? 

Image
Image

Image

Image

Image

Kau baru je haritu flex kekayaan kau shopping dekat Korea and now you're complaining? Kitorang B40 ni tak sempat nak flex pun. 

Lagi terkejut bila dia la antara yang terawal buat crowdfunding dan bagi bantuan kepada frontliners tapi rupanya tak ikhlas pun nak menolong. Damnnnn quack quack where is your empathy? 

Tapi lepas kes PA kesayangan dia, Iman resign sebab stress kerja dengan dia sampai keguguran then kes dia pandang pregnant women yang bekerja sebagai lemah dan suka MC, dah memang tahu dah dia punya empathy level ni zero. Ingatkan dah berubah, rupanya dia minta maaf cuma untuk tak jatuhkan jualan je. 

Lepsyukri berperangai bagus menghulurkan bantuan tanpa complaint itu ini. Dia punya mengadu penat je tak menang tangan kesana sini dia bagi bantuan. 

Masa situasi sesak macam ni la baru kita nampak yang T20 ni flex kemewahan tapi saving nan hado nak cover untuk 6 bulan. Artis dan influencers yang orang beria dok sanjung dan support ni lah yang lupa diri dan pentingkan periuk sendiri. 

Image

Image



Tapi bukan semua artis lah sebab yang perangai macam ni tak ramai cuma cukup untuk mencacatkan imej artis Malaysia yang dah memang sedia sendu. Haaa lepas habis RMO ni menggagau la korang mintak orang support artis local. Mana maunya kome

Rani Mukherjee : The YRF Queen

Image

Dari pelakon biasa hingga pegang kuasa besar dalam YRF Production House, salah satu production house terkenal di India. Rani wanita berketurunan Benggali yang cantik dan berbakat besar dalam dunia lakonan.

Image

Rani dilahirkan di Mumbai pada 21 March 1978. Ayah dia, Ram Mukherjee seorang pengarah filem dan founder Filmalaya Studios. Ibu, Krishna Mukherjee pula seorang playback singer. Sebab tu suara Rani husky sedap dengar esp bila dia ketawa. Abang dia, Raja director & producer film. 

Image

Boleh kata keluarga Mukherjee ni banyak bekerja dalam bidang industri perfileman lah sebab makcik sebelah mak Rani, Debashree Roy, pelakon filem Bengali. Sepupu sebelah ayah, Kajol dengan Tanishaa pun pelakon Btown. Sepupu lagi sorang, sebelah ayah jugak, Ayan Mukherjee pengarah filem yg famous dengan movie Yeh Jawaani Hai Deewani & soon Brahmastra .

Image

1. Dunia Lakonan 

Rani debut dalam movie Raja Ki Ayegi Bharat masa berumur 18 tahun lepas habis belajar di Roshan Taneja's acting institute. Nama dia melonjak naik lepas berlakon dalam movie Kuch Kuch Hota Hai memegang watak Tina yang cantik & stylish.

Image

Watak Tina pada asalnya dibikin khas untuk Twinkle Khanna sebab dia childhood crush Karan Johar tapi Twinkle reject. SRK dengan Aditya Chopra pujuk KJo supaya benarkan Rani berlakon. Disebabkan watak Tina, Rani menang Best Supporting Award di Filmfare.

Dari situ dia dapat makin banyak tawaran berlakon yang lain. Tapi bila banyak movie hit tak semestinya peminat suka. Rani dapat surat dari peminat suggest dia berlakon dalam watak yang intense dan mencabar sebab bakat dia bagus.

Dia pun taknak digelar sebagai pelakon heroin Bollywood yang tipikal. Since then dia pilih movie yang mampu bawa social message dan perubahan kepada penonton atau diri dia sendiri macam movie Black misalnya.

Image

Walaupun jadi isu kenapa Rani tak menang National Award untuk kategori Best Actress sedangkan Big B menang untuk Best Actor dan Black dinobatkan sebagai Best Film, Rani tetap bersyukur dia dapat belajar banyak perkara dari movie tu.

Image

Bagi Rani bila dapat peluang untuk go through pengalaman macam tu, benda lain dah tak penting dalam kehidupan. Dari pengalaman kita belajar hargai dan sayang kehidupan kita dengan cara yang berbeza. Dari interviews pun Rani belajar banyak benda untuk improve.

Walaupun career dia menjunam jatuh pada tahun 2007 hingga 2011 tapi Rani jumpa genre yang mampu lonjakkan nama dia dalam industry - genre thriller. 

Image

Sebab tu dia buat comeback tahun 2014 dengan movie Mardaani lepas dapat pujian dari critic dalam movie No One Killed Jessica. Menggunakan pengaruh kuasa dalam YRF, Rani gunakan untuk cipta franchise movie dia sendiri dengan franchise movie Mardaani yang mengisahkan polis wanita yang garang - Shivani Shivaji Roy yang melindungi kaum wanita dan dalam masa yang sama gunakan medium untuk educate masyarakat.

Image

Rani anggap social media tak penting dan lebih suka kalau fans dia berinteraksi dengan surat ataupun meet and greet. But it’s a good thing Rani tak join socmed sebab banyak kontroversi yang buat nama dia sering dikritik.

2. Cat Fight Dengan Kajol

Image

Kalau nak compare performance Rani dengan Kajol macam langit dengan bumi. Kajol dah meletop dekat industry tapi Rani still lagi kena bersaing menempa nama. Kalau nama Kajol dah jadi fav director tapi masih ramai lagi yang tak yakin dengan nama Rani.

Stressnya bila ada keluarga/saudara yang masuk dalam industry Btown, media dengan fans akan compare performance masing-masing. Disebabkan benda ni Rani-Kajol selalu compete & tak bersembang macam saudara lain.

Lagi parah bila movie diorang clash dekat cinema, lagi teruk media dengan fans bandingkan siapa lagi bagus walaupun bukan movie lakonan diorang berdua tapi cuma terbitan under production house je.

Macam movie YRF – Jab Tak Hai Jaan clash dengan movie lakonan suami Kajol - Son Of Sardar bagi kesan jugak lah dengan hubungan sepupu ni. Bila movie besar clash dekat cinema agak merisaukan jugak lah sebab takut tak boleh cover modal diorang.

Image

Dalam Koffee With Karan season 3, Karan tanya kalau Rani jadi journalist apa soalan dia nak tanya kepada Kajol. Rani jawab "Why don't you like me as much as I do?"

Image

Bila media tanya pasal hubungan dia dengan Kajol, Rani jawab diorang okay je cuma circle berbeza so jarang jumpa walaupun sepupu. Tapi sekarang sejak dah ada anak, Kajol-Rani dah makin rapat sebab Kajol selalu share motherhoods tips dengan Rani.

3. Preity Zinta - BFF?

Ramai yang anggap Preity dengan Rani berkawan baik bila selalu berlakon sekali walhal selalu bergaduh dekat set. Media hype friendship Preity-Rani sebab on-screen chemistry nampak cantik.

Image

Rani dengan Bebo boleh get along sebab masing-masing tak suka dengan Preity. Tambah pula bila Bebo kena replace dengan Preity dalam Kal Ho Naa Ho sebab demand fees. Rani pula terasa dengan Karan sebab tak bagi role Naina dekat dia.

Rani bagitau dalam Koffee With Karan dia tak suka dengan Preity sebab banyak mulut.

Image

"I think Preity talks too much, she should talk less. That's the only thing I want to tell her through your show. I think she has an opinion about everything. I think she should cut that out."

Preity pula state dalam interview dia yang dia cuma rapat dengan Aish sebab actress lain bila dah famous mula lupa diri dan sombong tapi Aish tak. Tambah pula bila both of them outsider. 

Image

But over time, both of them dah lupakan yang lepas & be happy dengan personal life.

4. Aishwarya Rai

Dalam satu video Rani buat khas untuk Aish sebab tak dapat datang ke chat chat show. Rani bagitahu yang dia sayang Aish & akan jadi friends forever. But things turns out bad bila Rani diambil berlakon dalam movie Chalte Chalte dengan SRK.

Image

Aish marah sangat dengan Rani & SRK sebab masing-masing diam tak inform apa-apa walhal kawan baik. Masa Aish datang set baru dia tahu SRK buang Aish dari set dan gantikan dengan Rani. Tambah pulak masa tu Aish hilang banyak job sebab kes breakup dengan Salman.

Rani tak datang minta maaf langsung even dia tahu Aish terasa. Tahun 2003, SRK buat hal lagi dengan gantikan Aish dalam Veer-Zara walaupun watak tu memang dibikin khas untuk Aish.

Image

Preity call Aish tanya takpe ke dia proceed sebagai heroin? Aish terharu dengan gesture Preity doakan dia buat yang terbaik dalam movie tu. Beberapa tahun lepas tu SRK dengan Gauri datang jumpa Aish personally dan minta maaf.

Bila Aish berkahwin dengan Abhishek, Aish tak jemput Rani ke majlis thus Rani keluarkan statement yang dia tahu tempat dia di mana bila orang tak jemput ke wedding. Rani siap bagitahu media yang majlis kahwin dia nanti dia nak buat private je dan jemput yang rapat datang.

Image

Andddd she did. Even keluarga Kajol tak dijemput. 

Image

Aish-Rani berbaik semula awal tahun 2017 bila Rani datang untuk bagi moral support kepada Aish dekat funeral ayah Aish.

Image

5. Extra-Marital Affair

Image

Nama Rani antara yang tergolong dalam group ‘Homewrecker’. Masa shooting movie Ghulam, Rani ada affair dengan Aamir sampai rumahtangga Aamir-Reena goyang. Mungkin masa tu sebab Rani crush dengan Aamir sejak zaman sekolah so it was took to different level.

Image

Lepas Aamir Khan, Rani bercinta dengan Govinda yang juga suami orang masa tu. Rani-Govinda makin rapat dekat set Hadh Kar Di Apne tahun 2000. Agak kecoh hubungan diorang sebab kantoi dengan journalist masa  Govinda lepak dekat rumah Rani.

Image

Since Govinda ahli politik & bini dia, Sunita ugut nak cerai, Govinda pilih untuk berubah dan setia dengan isteri sampai sekarang.

Image

Tahun 2004, Rani berjumpa dengan Abhishek dan kenal lebih rapat sampai dah nak berkahwin tahun 2006. Sayangnya hubungan diorang terpaksa putus disebabkan Pamila Chopra, ibu Aditya Chopra bagitahu tentang affair Rani-Adi.

Image

Aditya Chopra dah lama usha Rani and even propose nama Rani dekat sepupu dia, Karan Johar untuk ambil Rani berlakon dalam movie KKHH. Walaupun ramai yang larang Aditya Chopra ambil Rani sebagai heroine tapi Adi tetap dengan keputusan dia.

Image

Dari situ Rani-Aditya berkawan baik dan mula berkerja dalam beberapa movie yang lain. Walaupun Rani bagitahu media dia bukan punca rumahtangga Aditya-Payal hancur dan start contact Aditya lepas Aditya bercerai, reaction keluarga Aditya pulak agak berbeza.

Image

Aditya dihalau keluar rumah & parents dia lebih berpihak pada Payal. Kata KJo, movie Kabhi Alvida Naa Kehna berkisar kehidupan perkahwinan kawan baik dia. Could it be Aditya? Katanya watak Rani sebagai isteri mandul adalah biasan dari watak Payal IRL.

Dalam rancangan Kaun Banega Crorepanti pun Rani nak guna talian hayat ‘Call A Friend’ dengan minta bantuan Aditya. Big B dengan audience curious jugak bila Rani sebut Adi walhal tak bekerja dengan Adi lagi masa tu.

Image

Tahun 2013 Shatrugan Sinha tersebut Rani Chopra depan family Adi even Rani terkejut masa tu. Bersepah je rumours Adi-Rani tinggal sekali tapi diorang tak boleh dating in public sebab kes cerai Adi-Payal tak settle lagi.

Payal minta alimony dan beberapa property sebagai pampasan dari penceraian diorang. Kalau Adi-Rani date in public, Adi terpaksa tunaikan semua tuntutan Payal walhal masa tu kewangan dia agak bahaya.

Image

Lepas Yash Chopra meninggal, tahun 2014 Adi-Rani finally kahwin di Italy in a private wedding & mempunyai seorang anak perempuan, Adira. Gabungan nama Adi dan Rani. Payal pula dah move on dan focus dengan business interior design dia, Aura Dezyne.

Image

Tapi tu lah, once a cheater forever a cheater kot. Kalau Rani berjaya rosakkan rumahtangga Adi-Payal padahal both bercinta dari zaman sekolah, sekarang ni rumahtangga Adi-Rani goyah sebab Vaani Kapoor. Well, what goes around comes back around.

6. #MeToo 

Tahun 2018 bila #MeToo mula dapat perhatian di India, Rani dalam Roundtable Actress with Rajeev Masand bagitahu yang perempuan perlu tahu martial arts untuk elak dari diganggu.

Image

“If they don’t want it to happen it will not happen”
“Those are the women we need to talk to and say yaar you need to change”
Rani dikecam bila kes rogol di India bukan melibatkan gadis muda sahaja tapi bayi dan kanak-kanak. Tambah pula bila ramai yang tak berkemampuan untuk bayar yuran kelas martial arts. Agak mengejutkan bila statement privileged ni datang dari orang yang sama nak educate dan ubah nasib kaum wanita di India.

Image

Back in 2012, abang Rani, Raja Mukherjee pernah ditahan polis akibat sexual harassment dan couch casting. Being a good sister to her brother, of course Rani defend abang dia.

Image

7. Lady Boss YRF


Sebelum kahwin lagi Rani dah mula ambil tahu selok-belok belakang tabir di YRF dan gantikan tempat Adi jadi pengarah for some movies. Semua hal production perlu dapat kelulusan dari Rani sendiri. Dalam blind item bulan December pun ada bagitahu pasal Rani ghost direct movie under YRF.

Image

Image

Sajid Khan pernah bagitahu yang Kunal Kohli berhenti bekerja dengan YRF lepas movie Thoda Pyaar Thoda Magic disebabkan Rani ambil alih sebagai director dan mengarah dia macam-macam tapi movie tak jadi sebagus yang disangka pun.

Dalam episod interview dengan Simi Garewal, Rani turns out to be rude bila Simi tanya tentang relationship dia dengan Adi. Sampai bergaduh dekat set tapi production team edit dan buang part tu.

Sama macam kes Rakhi Sawant dalam movie Dil Bole Hadippa bila dia ada perselisihan faham dengan Rani sudahnya screentime dia kena edit jadi sikit. Tapi tak ramai yang ambil pusing sebab Rani selalu berlakon baik depan media.

Image

Lepas Yash Chopra meninggal, makin banyak rumours keluar tentang perangai bossy Rani. Even depan media pun dia dah berani tunjuk perangai sebenar dia yang suka memaki

Image
Rani ada perangai yang sama dengan Adi bila suka faceshaming actors under YRF just like she and Adi did towards Anushka. Ranveer dengan Anushka pernah mentioned dalam Koffee With Karan yang Adi bagitahu diorang berdua takkan pergi jauh dalam industry sebab muka hodoh.

But hey, look at both of them now. Vaani dengan Parineeti pun senasib sampaikan diorang lebih pentingkan muka daripada talent. 

As for now, YRF tengah susun balik strategy untuk naikkan kegemilangan YRF. Let's see if Rani & Adi mampu jadi penyambung legasi Yash Chopra or tak.

Baca Entri Ni Jugak!