Tuesday, 31 March 2020

Telemovie Review : Dah Mati Pun Cantik


Pengarah : Wan Hasliza Wan Zainuddin
Pelakon : Faizal Hussein, Lisa Surihani, Natasha Elyzza, Lash Mokhtar, Anna Melissa, Oza
Genre : Seram / Misteri
Durasi Tayangan : 94 minit
Tarikh Tayangan : 26 Oktober 2019
Syarikat Produksi : Kl Motion Picture
Pengedar : Citra Exclusive / Astro Citra
Trailer :


Mengisahkan Dr Dina (Lisa Surihani) dan Dr Malik (Faizal Hussein) yang bertugas di bilik mayat Hospital Kuala Lumpur. Dr Dina masih baru manakala Dr Malik sudah lama bertugas disitu dan berpengalaman. Mereka berdua sering bergaduh kerana berbeza pendapat tambah pula bila perangai Dr Malik yang tegas dan ego. 


Suatu hari mereka menerima satu mayat (Natasha Elyzza) yang sangat cantik ditemui mati di kawasan paya lumpur. Dalam proses bedah siasat yang sedang dilakukan satu-persatu susuk emas mayat itu dijumpai Dr Dina. Dr Dina dan Dr Malik kembali bergaduh apabila mereka berbeza pendapat mengenai susuk berkenaan.


Dr Dina bagitahu yang mereka perlu buang semua susuk emas sebelum bersihkan mayat tapi Dr Malik malas dan buat kesimpulan yang mayat tu mati lemas. Dr Dina tetap dengan pendirian dia yang kemungkinan susuk emas tu punca kematian disebabkan chemical yang ada pada emas tersebut. Dr Malik pula anggap semua tu melecehkan dan buang masa. Bagi dia jarum emas yang dipakai sesetengah orang cuma beauty agent dan trend kegilaan orang untuk cantik sahaja.


Dalam masa yang sama nurse yang bantu Dr Dina, Suzie (Anna Melissa) ambil kesempatan dengan curi beberapa jarum emas. Sangkanya dapat bantu dia bayar hutang lepas dipajak tapi malang berlaku bila hantu si cantik mahukan susuk dia kembali. Pak Karjo (Oza), guard di situ yang bertugas untuk shif malam kenal dengan mayat tersebut bila mayat yang dijumpai Tuan Rashid (Lash Mokhtar) tu di Paya Kubur. 

Dr Dina bagitahu yang jarum emas di dalam muka dan kepala mayat dah dibuang tapi jarum emas tu tetap ada seolah dia tak usik langsung pada awalnya. Setelah susuk itu dicabut bermulalah gangguan untuk mereka berdua bila roh pemilik susuk itu mahukan semua susuk di badannya di keluarkan supaya dia dapat mati dengan tenang.


Namun hantu di susuk berkenaan tidak mahu susuk berkenaan dikeluarkan. Pak Karjo mula diganggu kerana mereka mempunyai kisah silam bersama manakala Suzie pula mati dibunuh lepas diganggu hantu tersebut.


Jalan cerita Dah Mati Pun Cantik agak berbeza dengan kisah hantu yang lain bila bertemakan susuk emas. Tapi tak lah seseram movie Ida Nerina yang mengangkat kesaktian susuk berlian dan garapannya lebih cantik. Untuk telemovie tayangan umum, telemovie Dah Mati Pun Cantik lebih santai dan tak mendalam penceritaannya.


But still I do enjoy the craft bila skrip dibikin cantik dengan panduan dari beberapa orang doktor dari Institut Perubatan Forensik Negara Hospital Kuala Lumpur sendiri. Hasilnya perbalahan Dr Dina dan Dr Malik nampak berilmiah dan bukan sembang kosong semata. Cara mereka berdua buat kerja semasa proses autopsi pun nampak berpengalaman.


Impressed dengan lakonan Lisa sebagai Dr Dina sebab dia dah makin pandai berlakon dan deliver watak dengan baik. Tapi tak faham kenapa dia perlu hiburkan diri dia masa bersihkan mayat dengan lagu Suriram. Cari lah lagu lain yang rancak. Meremang bulu roma bila dia nyanyi lagu Suriram dengan background music which quite creepy.


For a telemovie visual quite okay and bearable, music score pun kena dengan genre telemovie ni. Scene seram pun menjadi especially time Dr Malik terperangkap dalam bilik mayat dan scene Suzie diganggu hantu. For a family entertainer and fans of horror story, this one is a must watch.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1= 10/10

Movie Review : How To Train Your Dragon 3


Director : Dean DeBlois
Writer : Dean DeBlois
Cast : Jay Baruchel, America Ferrera, Cate Blanchett, Craig Ferguson, F. Murray Abraham, Gerard Butler
Production Company : DreamWorks Animation Dentsu, Fuji Television
Distributor : Universal Pictures
Genre : Sci-Fi/Adventure/Action
Running Time : minutes
Release Date : January 3, 2019 (Australia)
February 22, 2019 (United States)
Trailer :



Setahun selepas Hiccup (Jay Baruchel), Toothless dan naga-naga lain dibimbing oleh ibu Hiccup, Valka (Cate Blanchett) kota Berk makin dipenuhi dengan naga-naga yang diselamatkan dari pemburu. Hiccup cuba yakinkan Astrid (America Ferrera) untuk join dia cari negara naga yang tersebunyi dari pandangan manusia lain. Dia percaya negara tu wujud sebab mendiang ayah dia, Stoick (Gerard Butler) sendiri yang tunjuk peta masa dia kecil dulu.


Kota Berk pun dah tak mampu nak tampung jumlah naga yang makin bertambah setiap kali mereka selamatkan naga dari pemburu.  Dalam masa yang sama, seekor Fury betina berwarna putih ditangkap oleh pemburu yang diketuai Grimmel the Grisly (F. Murray Abraham) lalu menggunakan Fury untuk umpan si Fury jantan – Toothless si alpha semua naga. 


Toothless jatuh cinta pandang pertama dengan White Fury bila terjumpa di hutan sampailah Hiccup muncul menyebabkan Light Fury lari dari situ. Tak lama kemudian Grimmel muncul dan serang Hiccup di rumahnya sampai musnah terbakar. Grimmel bangga dengan tindakan dia bunuh semua naga baka Fury dan tak ada belas kasihan dengan naga-naga yang wujud. Though I really wondered why he needs to kill all of them? For fun and self-pleasure? Revenge? Appraisal? 


Hiccup ambil keputusan untuk bawa semua keluar dari kota Berk. Sangkanya dia buat keputusan tepat dan itu masa yang sesuai untuk cari tempat baru bila pemburu dah tahu tempat mereka kumpulkan naga. Tapi bagi Grimmel plan dia dah berjaya untuk umpan mereka keluar dari tempat dan mudah untuk dia serang dan culik naga-naga lain. 


Franchise yang diadaptasikan dari novel bersiri karya Cressida Cowell ni antara franchise yang best untuk ditonton tak kira usia. Even as adult, I do enjoyed this movie from the first until the last installment. Team production How to Train Your Dragon wujudkan scene emotional dengan dialog yang heart-hitting  di antara Toothless and Hiccup. 


Of course emotional bila Hiccup kena lepaskan Toothless bila dia dah jumpa pasangan hidup. Emosi bila tengok Toothless dah ready nak terbang dengan kepak buatan Hiccup bila jatuh cinta dengan White Fury. Awal movie Hiccup dah highlight yang dia tak mampu menang tanpa bantuan Toothless. Ada scene Hiccup tanya ‘Am I not enough’ dekat Toothless tapi Toothless terlampau immerse dengan keindahan hidup berpasangan.


Dalam movie ni juga Hiccup belajar untuk jadi berani dan kuat tanpa Toothless. Sebagai ketua lambat laun dia kena buktikan pada Kota Berk yang dia layak sebagai ketua Viking. Unlike previous installment, kali ni Valka ada screentime lebih dan kemunculan dia nampak lebih bermakna untuk Hiccup. Dia ada prinsip yang sama dengan Astrid bila dia tekankan anak dia perlu yakin dengan diri sendiri dan perlu berdikari tanpa Toothless. 


Visual movie of course top notch. Paling suka bila tengok keindahan visuals dan sinematografi masa scene Hiccup, Astrid dan Toothless di Hidden World. Certain scenes nampak macam real dan terlupa sekejap yang tengah tengok anime. Mating rituals naga nampak comel sangat. 




Last installment nampak sarat dengan mesej friendship, leadership dan juga kekeluargaan for kids but nothing much in storyline sebab kita dah familiar dengan konsep ni bila karya Dreamworks yang lain guna konsep yang sama. Terlampau ringkas dan basic. Nevertheless visuals are stunning!  

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 8.9/10

Celebrate Birthday Di Tomyam Udang Galah, Subang Bestari

Ni cerita bulan lepas tapi tak sempat nak update. 

Petang tu dapat text untuk datang join makan-makan dekat Kedai Tomyam Udang Galah depan rumah sebab nak celebrate birthday anak boss adik. Sebab last minute dapat invitation so melenggang je lah pergi. Tak ada pun bawak hadiah ke apa. Tak sempat nak beli. 

Sampai agak lambat sebab baru balik dari kerja. Masa sampai tu dah start potong kek dah pun. Ingatkan makan yang tu je rupanya main dish tak sampai lagi. 

Terkejut jugak lah masa main dish datang sebab banyak gila order. Ketam masak lemak, udang galah masak lemak [ni special dish restoran ni sampai masuk JJCM], ikan siakap masak 3 rasa, stim dan sambal pedas, kailan goreng, tomyam, sotong celup tepung dengan telur dadar.


Besar jugak lah ketam dia. Fresh pulak tu bila makan. Memang puas hati kalau makan ketam dekat sini.


Actually siakap ni ada nama lain tapi tak ingat nama apa lagipun tak tengok menu. Lebih kurang je rasa dia dengan masak 3 rasa. Kuah dia sedap campur pulak dengan kuah masak lemak memang bertambah makannya. 


Masuk yang ni, kali kedua dah la makan udang galah masak lemak dekat restoran ni. Memang sedap sebab tu boleh masuk dalam Jalan-Jalan Cari Makan. Puas hati la makan dengan harga yang dia jual.



Sebab banyak sangat makanan atas meja, sampai tak mampu dah masing-masing nak habiskan makan.


Sudahnya makan lauk je pastu habiskan telur dadar sebab sayang la nak buang. Kalau tapau pun bila pulak nak makan. Lepas ni kalau nak makan ketam masak lemak ataupun siakap datang sini lah cerita dia. Dulu jarang nak makan sini sebab menu dia asyik habis je. Sekarang mungkin pekerja dah ramai so dia boleh masak banyak. 

Malang Promotion Fashion Files : Disha Patani

Movie Malang dah pun keluar bulan Feb lepas and yes of course promotion dah start dari bulan Januari sampai release date. As for heroin dalam movie Malang, Disha bawa watak sebagai gadis yang free-spirit, girl-next-door and aktif. 


Same goes to her true self, perwatakan dia pun tak banyak beza so style dia lebih kepada chic and trendy tapi tak la selalunya menarik hati sebab kadang-kadang dia terlajak. Kadang terlampau simple. So let's check her wardrobe for Malang. 

1. Trailer Launch Event


I'm not really a fan of bling bling tambah pula bila waktu siang. Surely she grabs attention but for tacky reason. Halter neck, asymmetry dress yang berwarna hijau lumut rekaan Yousef Al Jasmi.  Strap heels transparent tak sesuai dengan dress. Tapi dandanan rambut kerinting halus dan lepas bebas dengan makeup smokey dan wing eyeliner nampak cantik. 

2. Beyonce Looks


Diinspirasikan dari gaya Beyonce dalam shoot untuk koleksi terbaru IVY, Disha mengenakan hug mini drss berwarna pink dengan potongan asymmetrical dan dipadankan dengan boot hitam. Aksesori anting-anting emas dari One Nought One One. Disha looks damn hot dengan rambut wave lepas bebas dan makeup dengan contoured tebal di bahagian jawline dan cheekbone. 

3. Beautiful In Black


Untuk program promo di Indian Idol, Disha memilih off shoulder plain black dress dengan potongan tinggi di bahagian kaki dengan hiasan bunga emas rekaan Aiisha Ramadan. Dipadankan dengan strap heels berwarna hitam dari koleksi Ego. 

Aksesori anting-anting dan cincin dari koleksi Irasva and Diamantina Fine, hairstyle lepas bebas, celak hitam tebal, light-hued eye shadow, glossy pink lips buat Disha nampak cantik dan berseri baik dalam gambar studio ataupun di luar. 

4. Sweetheart Dress


Fresh look dari Disha bila dia pilih untuk menggayakan abstract offshoulder neckline strapless dress berwarna hijau putih rekaan Tadashi Shoji. Menambahkan drama dari midi dress bila di bahagian tepi ada lipatan dan juntaian kain. Not a fan of her Truffle Collection India heals but love that strap. Highlighted cheekbones, kohled eyes and red lip makes Disha looks adorable!

5. Frizzie Party


Fashion police alert!!

Off-shoulder top dengan sharp V-neckline berwarna royal blue ni nampak tak kena sangat dengan Disha. Everything apart that top, looking fab walaupun I dah bosan dengan strap heels Disha. 

6. In Pantsuit


Gigih jugak cari gambar Disha pakai pantsuit sebab warna pantsuit dia cantik and dia pun tak pernah pakai. Actually dia pakai untuk promo events jugak tapi dia up video dekat IG je. Lepas habis promote dia pergi lunch date dengan Tiger Shroff. 

7. Athleisure


Padanan pink crop top, semi-top berwarna putih, pink como joggers, sneakers high ankle warna grey dan rambut curl lepas bebas. She rocks this outfit with ease! 

8. Boho Chic


Beautiful summer dress! High slit lace neckline plunging dress berwarna putih dari koleksi Rat & Boa dipadankan dengan strap heels Eridani. Melengkapkan gaya dengan hiasan aksesori multi-layered necklace berwarna emas dari koleksi Anaqa rekaan Nishant Tulsiani dan Black Balloon. Disha tampak cantik dengan heavy makeup di bahagian mata dan pink gloss. 

9. Sporty Look


Disha memilih untuk mengenakan top plain berwarna putih dan seluar berwarna merah dengan ankle boots berwarna putih. Hiasan aksesori seperti cincin, bracelet dan necklace. Not a fan for her makeup sebab smokey eyes nampak tak sesuai dengan gaya outfit dia. Wish she opted for natural makeup look supaya nampak fresh. 


10. In Denim


Ahh I love this look! What a trendy in denim. Dia repeat pakai ankle boot sebelum ni but that looks totally fine sebab boots tu nampak perfect dengan padanan white top, denim jacket dan denim pants. She aced this look with her frizzle hair and natural makeup look. Perfect!

11. Looking Stylish 


Ringkas mengenakan off shoulder top berwarna coklat dengan details seperti korset dan seluar pendek berwarna hitam. Disha memilih sport shoes berwarna putih untuk melengkapkan gaya. Aksesori beberapa necklace halus dan gaya rambut lepas bebas dengan makeup minimal buat Disha nampak menarik untuk promote Malang di Big Boss 13. 

12. Red Alert, Smoking Hot!


Red dress material satin dengan belahan tinggi di sebelah tepi bahagian kaki adalah pilihan tepat untuk serlahkan potongan badan Disha. Wavy hair, bright red lipstick and gold earrings dan beberapa hiasan aksesori di jari serlahkan gaya Disha.


She looks great for the whole outfit except her flat sandals. Lebih sempurna kalau Disha guna strap heels ataupun pointed heels sebab dress nampak meleret bahagian depan.

All in all, Disha did her best walaupun ada beberapa outfit yang nampak tacky dan tak sesuai untuk ktampil di promo events. She definitely have a great body to flaunt dan tak ada masalah langsung untuk kenakan pelbagai jenis outfit untuk tampak cantik.

Day 14 Quarantine : Last Day For Stage 1

Kalau ikutkan tempoh RMO yang asal, hari ni sepatutnya hari terakhir kita duduk di rumah tapi disebabkan angka meningkat dan kematian bertambah secara drastik, terpaksa dilanjutkan lagi. Kalau stage kedua pun yakni sampai tarikh 14 April nanti kes covid-19 tak turun, maka muncul la stage ketiga. 

Jam tu memang ramai yang akan hilang kerja lah cerita dia. Kawan pun dah ada yang hilang kerja sebab tempoh berkurung ni. Kalau lanjut lagi tak tahu nak kata apa dah. Bunoh saja aque...

Semalam kena masuk office untuk assist settlekan hal gaji. Tak ada roadblock pun cumanya kedai makan banyak yang tutup kecuali mamak. Nasib la kedai Pak Da bukak sebab lauk dia sedap. Yang tak bestnya tak boleh ambik sendiri. Kena order tapi disebabkan cermin jadi penghadang, makcik tu bukannya dengar sangat kita bagitau apa. Bila tunjuk dia tak tengok pulak. Penat ulang banyak kali Nak kena angkat kotak gamaknya T.T

Image

Akibat sawan panic buying, ke tong sampah jua akhirnya....

Btw, what the heck happen with Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat? 

Image

Lately ramai yang suarakan kerisauan bila tempoh kuarantin dipanjangkan apa akan jadi kepada keluarga yang ada abuser tapi sudahnya Rina Harun come up with this? Bersuara Doraemon? U think Doraemon comel ah? U think it can shield that victim from domestic abuse? How shallow!

Image

Kenapa perlu point out salah wanita again and again. Sebab wanita berleter, sebab wanita lupa tugas dia sebagai tukang buat kerja dalam rumah dan jaga anak tanpa dibayar while men can get free pass all the time? Tengok lelaki dapat attention sampai dapat infografik panduan beli barang pun dah menyampah because how stupid male can be sampai tak kenal barang dapur asas? Now this?

Image

Rina Harun ni bermasalah sejak zaman PH lagi. Dia tak function tapi nak jugak jadi menteri. Kenapa pecat Syed Azmi yang dah memang lama dalam NGO yang selalu bagi bantuan kepda yang memerlukan? Ingat lagi masa Rina Harun first time bagi bantuan ya ampunn messy gila! Sekarang ni dia pecat orang yang berpengalaman lepastu semua kena daftar ke JKM. Tak menang tangan JKM nanti. Sebab tu la NGO turun. 

Image

Anyway, kes positif covid-19 dah mencecah 2766 dengan 43 kematian. Walaupun ramai sembuh hari ke-13 tapi 6 orang meninggal pada hari ke-14. Dekat US dijangka seramai 200,000 orang akan mati sebab covid-19. China pula dah buka balik pasar basah dia jual exotic animals. They never learn, don't they? 

Movie Review : Yeh Salli Aashiqui


Director : Cherag Ruparel
Writer : Vardhan-Cherag
Cast : Vardhan Puri, Shivaleeka Oberoi, Pulkit Bangia, Jessey Lever, Ruslaan Mumtaz 
Production Company : Amrish Puri Films, Pen India Limited
Genre : Romantic / Thriller
Running Time : minutes
Release Date : 29 November 2019
Trailer :


Sahil Mehra (Vardhan Puri) jatuh cinta pandang pertama dengan si cantik Mittee Deora (Shivaleeka Oberoi) bila Mittee masuk ke kelas sebagai pelajar baru. sama-sama belajar dalam bidang hospitality di Bristol Institute College Shimla.

Awalnya Sahil macam malu-malu untuk mulakan langkah sebab dia tahu Mittee anak orang berada dari bandar besar, tak mungkin la nak syok dekat dia. Tapi nasib dia bertuah bila Mittee sndiri yang mulakan perbualan dan ajak dia spend time ambil angin dekat luar kelab sementara kawan-kawan yang lain have fun.


Makin lama makin banyak persamaan dan Sahil dengan Mittee mula jatuh cinta. Masa birthday Sahil Mittee cadangkan untuk menderma dalam satu pertubuhan NGO yang bantu ramai anak-anak yatim, Muskaan NGO. Disebabkan Sahil terharu dengan Mittee yang pemurah, dia derma jumlah yang agak besar dekat Muskaan NGO.


Tapi bila dah lama kenal ni mula la perangai sebenar terserlah. Sahil mula nampak yang Mittee menipu bila dia sakit kepala dan skip lecture. Kebetulan Sahil pergi bilik musuh dia, Jehan (Pulkit Bangia) untuk settlekan bil pizza tapi tak sangka dia nampak Mittee tengah merokok dalam bilik Jehan. Puas Mittee pujuk bagitahu yang dia tengah down bila dapat tahu nenek dia sakit. 


Sahil maafkan tapi bila masuk kali kedua dia nampak Mittee bermesra dengan Jehan, Sahil jadi baran sampai ignore Mittee tambah pula bila alasan dia tak masuk akal. Masa exam Sahil bagitahu Venu (Jessey Lever) yang Mittee meniru. Venu buat aduan dengan lecturer sampai Mittee dipanggil ke bilik pengetua. Pihak kolej cuma akan beri 35% markah final dan selebihnya terletak pada usaha Mittee.


Bila Mittee dapat tahu Sahil punca dia hampir dibuang dari kolej, Mittee plan untuk kenakan Sahil sampai dihantar ke hospital sakit mental Shimla. Sahil dibuang keluarga, kawan-kawan dan hilang masa depan walaupun dia salah seorang bright student di kolej tu.


Masa decide untuk tengok movie ni tak tengok pun trailer dia. Just pick random je tapi tak sangka pulak movie ni ada twist yang whoaaa! First half nampak cerita cinta klise antara Sahil dengan Mittee tapi bila masuk second half dok tunggu apa plan Sahil untuk balas dendam dengan Mittee. Keadaan mental Sahil pula dah banyak terjejas dek peristiwa hitam ditipu Mittee.


Movie ni disandang oleh pelakon baru – Vardhan dan Shivaleeka tapi dua-dua bagus dengan watak masing-masing, chemistry pun cantik. Thumbs up untuk Vardhan sebab bawa dua watak berbeza pada second half. Walaupun baru tapi dia mampu portray dua watak walaupun ada scene dia nak kita nampak yang Sahil adalah Sahil walaupun dia cuba jadi Surya yang ganas dan biadap. Shivaleeka kalau dapat peluang macam Ananya, we can bid goodbye for Annie Pie forever. Serious talk.


Brownie points untuk Vardhan sebab penulisan skrip ni fresh dan menarik.Plot disusun cantik dari kisah percintaan kepada psychotic breakdown, rahsia lama Sahil yang membunuh parents dia dan bertukar ke episod balas dendam terhadap Mittee. Scene majlis pertunangan Mittee dengan Anuj (Ruslaan Mumtaz) the best lah. Padan muka Mittee!


Visual agak average untuk movie Yeh Salli Aashiqui sebab pembikinan dengan bajet rendah tapi tak mengganggu penceritaan pun. Vardhan pay tribute kepada atok dia, Amrish Puri dalam movie DDLJ bila dia bagi makan burung merpati.


Music score best dan sesuai dengan jalan penceritaan sama ada first half ataupun bila bertukar thriller mode. Suka lagu romantic Hawaa Banke nyanyian Armaan Malik.


All in all I really loved this movie. Yang mana suka tengok cerita cinta thriller boleh tengok movie Yeh Salli Aashiqui. Recommended!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Baca Entri Ni Jugak!