Wednesday, 27 February 2019

Sungai Pertak, Kuala Kubu Bharu

2 minggu lepas my company ada buat company trip ke Sungai Pertak di Kuala Kubu Bharu walhal asalnya ajak 2,3 orang je join lepastu tiba-tiba jadi company trip sampai family boss pun join sekali. Dari Sungai Ulu Yam membawa ke Sungai Chilling tapi terpaksa tukar destinasi ke Sungai Pertak disebabkan ikan-ikan dalam proses penternakan sampai bulan 3 ni. 






Nak masuk ke Sungai Pertak ni kena tengok signboard sebelah kanan jalan sebab signboard dia kecil je pulak tu dalam perkampungan Orang Asli Pertak. Nak masuk pun kena bayar RM1 per person tak kira kanak-kanak ataupun dewasa. Berbaloi lah bayar RM1 sebab kawasan sungai ni memang bersih cumanya tak ada tandas atau tempat salin baju. Ada dua pondok tapi dah rosak. Vandalism at it best hmmm. 

Sungai ni banyak batu maybe sebab tu tak ramai yang berebut nak mandi dekat sini. Sakit jugak lah kaki bila asyik terlanggar atau terpijak batu. Lebam sana sini tu memang hadiah dari sungai ni. Air dekat sini pun agak deras so memang sakit badan kalau tak mampu nak jaga diri. Kalau bawa budak kecil memang kena extra alert.


Dah namanya company trip memang meriah sangat makanan tapi tak berat lah sebab plan nak makan tengahari dekat luar tapi manusia hanya mampu merancang uolls. Kitorang sampai sini jam 9, setup khemah, bentang tikar untuk letak makanan lepastu lepak sampai jam 5 petang. Nasib perut memasing tak cerewet. 

Yang bestnya bila datang awal dapat port cantik, ada kawasan lapang untuk pasang khemah dan bentang tikar. Boleh lepak dekat batu untuk tengok sungai dekat bawah, kena pulak angin hutan fuhhh lega! Air dekat sini agak sejuk, sekejap je mulut dah boleh jadi biru okay. Yang tak tahan sejuk memang mengigil, yang banyak lemak macam kita boleh enjoy mandi.




Nak bergambar pun cantik jugak dekat sini tapi kalau datang awal lah sebab masuk tengahari dah ramai dah yang datang so tempat agak sesak. 

Ada kawasan dalam, ada kawasan cetek so tempat ni sesuai for any age I guess cuma banyak batu lah tapi kalau pandai pilih tempat dapat la yang boleh bersuka ria dengan bahagia tanpa gangguan. Tempat yang kitorang lepak agak susah nak turun dari atas dan bahaya juga kalau nak ikut jalan air. 








Ada jugak ikan dekat sini tapi tak lah sebanyak macam Sungai Chilling so bulan depan memang kena pergi Sungai Chilling sebab teringin sangat nak tengok ikan-ikan dekat sana. Time spent here memang berbaloi lah sebab puas mandi walaupun jauh sikit dari Subang. Weekdays stress dengan kerja, weekend spend time dengan nature memang jadi terapi. A nice one. 

Product Review : Sabun Citra - Bengkoang

Dari zaman sekolah lagi memang dah pakai produk Citra ni tapi dulu Citra keluar losyen badan je lah dan start dengan Bengkoang lepastu divariasikan dengan pilihan lain macam teh hijau, serbuk mutiara dan yang lain which I don't quite remember sebab dah selesa pakai bengkoang. 


Masa zaman sekolah memang kulit agak gelap sebab aktif dengan Pandu Puteri dan sukan. Bila ada losyen Citra ni memang tak payah risau sebab kulit boleh cerah balik. Tak payah susah-susah pakai scrub kunyit beras sebab losyen Citra ni pun memang guna ejen pemutih alami dari campuran beras, kunyit dengan susu. Lagi best sebab bau dia wangi even dah berpeluh satu hari. 

Bila dah ada sabun buku ni saja nak try sebab dah serasi dengan losyen, nak bau yang sama la bila mandi tapi sayangnya sabun buku dia bau sabun biasa je. Tak bau macam losyen dia pun. Lepas guna sabun dia pun kulit jadi agak kering. 


Lagi satu hal, sabun buku Citra ni ada particle halus macam microbead so bila gosok dekat badan memang sakit lah. Macam sabun buku jatuh dekat pasir haaa cenggitu la rasa dia. 

Kalau ikut apa yang dia tulis dekat packaging tu bila pakai sabun buku ni pastu apply losyen akan dapat kesan maksimal tapi dah sebulan pakai pun tak lah maksimal mana pun. Nasib sabun Citra ni murah je, RM2 untuk 3 buku sabun. Sekarang ni nak habiskan je lah sabun yang ada and for sure tak nak beli dah. Hampa betul bila harapan hancur ni.

Tuesday, 26 February 2019

Product Review : Sos 3 Rasa Mahsuri

Dalm previous post ada mentioned guna sos 3 rasa Dr. Fazley, entah you guys perasan ataupun tak sos yang mana. Sos ni lah yang kita nak sembang hari ni, sos 3 rasa jenama Mahsuri 

IMG-20190226-WA0019.jpg

Niat asal nak guna untuk Masak 3 Rasa je sebab takut gabungan sos tak menjadi tapi sebelum tu saja guna untuk buat rencah nasi goreng tapi syahdu betul rasa sos ni. Rasa dia more to sos tomato. Try lagi kali kedua buat rencah megi goreng pun sama jugak, rasa masam je lebih. Bila masuk dalam resipi Siakap 3 Rasa terpaksa lah lebihkan sos lain supaya rasa sebati dan tak masam. 

Kalau ikutkan tutorial dekat botol ni tuang sos ni je dah boleh makan sampai menjilat jari tapi bila masak memang berhuhuhu je lah. Lepas ni memang nak habiskan sebab takut nanti membazir je beli tapi tak guna. Ada banyak lagi dalam botol walaupun kecil sebabnya masam. Jenis tekak tak suka makan masam sangat memang tak sesuai dengan sos ni. Sorry Dr. Fazley

Monday, 25 February 2019

Resipi Ikan Siakap Masak 3 Rasa

Bulan lepas tengah beli barang dapur ternampak ikan siakap murah dekat NSK tapi memang sentiasa murah pun harga seekor around RM7-RM9, rasa macam nak try masak 3 rasa sebab makan dekat kedai mahal boleh cecah RM50 so try buat sendiri.

Bulan ni baru nak buat, itupun hujung bulan. Perangai sangat kan suka peram dalam fridge. Sebab dah nekad nak masak minggu ni, kaut semua bahan nak beli untuk buat resipi ni. Senang je pun bila usha. Rasanya murah lagi kalau buat sendiri. Ni untuk makan berdua atau bertiga sebab ikannya saiz sederhana besar.

Bahan-bahan :

Bahan A
-Ikan siakap (1 ekor) : RM8
- Minyak untuk goreng
- Kunyit serbuk
- Serbuk cili
- Tepung jagung 2 sudu

Bahan B
- Sos cili 2 sudu
- Sos tiram 1 sudu
- Sos tomato 2 sudu
- Sos 3 rasa 4 sudu (RM3)
- Sos makanan laut 2 sudu
- Sos Extra pedas ABC 2 sudu (ni optional je sebab sili padi dah habis stok)

IMG_20190224_154745.jpg

Bahan C
- Bawang putih 4 ulas
- Bawang besar 1 biji
- Serai 2 batang (RM1)
- Cili padi (ikut suka) (RM1)

Bahan D
- Nenas 1 pek (RM1)
- Lada benggala 1 biji (RM2)
- Sayur tambahan (ikut suka carrot/kobis bunga) (RM2)

*I forgot to buy daun limau purut, so if you guys nak wangi, tambah daun limau purut dalam list*

Cara-cara penyediaan:

1. Perap Bahan A lepastu goreng. Garing ke tak ikut suka.

IMG_20190224_154735.jpg

2. Dah siap goreng Bahan A, ambil minyak goreng ikan tadi masuk dalam kuali lain then tumis Bahan D sampai naik bau lepastu campak Bahan B. Gaul sebati sampai meletup kecil.

IMG_20190224_154728.jpg

3. Masukkan Bahan D then gaulkan dengan campuran sos. Kalau nak kuah cair, tambah la air. Kalau nak pekat tak payah tambah sebab nenas tu dah keluar air banyak. Quite enough untuk gaul dengan ikan.

IMG_20190224_155116.jpg

4. Tuang je kuah atas ikan yang dah siap goreng awal tadi. And we're done!

IMG_20190224_160459.jpg

Lada benggala dengan nenas sepatutnya potong dadu tapi malas so kita potong je ikut suka. Potong gedabak sebab bila makan rasa crunchy.

Bahan-bahan dia agak banyak tapi puas hati sebab masak sendiri. Since semua sos dah ada tinggal nak beli sos 3 rasa je so total duit keluar just around RM20 je compared makan dekat luar RM50 itupun tak puas sebab makan ramai-ramai. 

Sekarang ni dah tahu cara nak buat, memang happy la nak buat lagi sebab nak masak resipi ni sonang yo! Good luck yang mana try masak guna resipi ni okay. Have fun!

Saturday, 23 February 2019

Movie Review : 12 Feet Deep


Director : Matt Eskandari
Writer : Matt Eskandari, Michael Hultquist
Cast : Alexandra Park, Nora-Jane Noone, Tobin Bell, Diane Farr
Distributor : Mar Vista Entertainment
Genre :  Thriller
Running Time : 85 minutes
Release Date : 20th June 2017
Trailer :



Dulu pernah tengok satu movie thriller jugak, kes yang sama terperangkap dalam swimming pool tapi end up mati lemas and that scene just took like 5 minutes but a whole movie with same case which trapped in a swimming pool for 85 minutes? That’s a lot! Movie ni inspired by a true events bila ada student perempuan mati dalam swimming pool.

Bree (Nora-Jane Noone) decide nak spend time dengan adik dia, Jonna (Alexandra Park) di kolam renang awam Ketea Aquatic Center sebab diorang selalu lepak masa kecil dulu. Jonna ambil masa yang lama nak masuk walhal dah lama sampai tapi ragu-ragu nak jumpa Bree ataupun tak sebab insiden family dia dulu. Disebabkan insiden tu Jonna masuk pusat pemulihan not sure whether for depression ataupun drugs sebab dalam dashboard kereta dia ada banyak picagari filled with med liquid?


Bila Joanna have courage nak join Bree, manager swimming pool tu bagitahu dia dah nak tutup swimming pool tu sebab nak balik awal tambah pula bila festive season mesti kena hadap traffic jam. Bree dengan Jonna nak keluar tapi cincin Bree jatuh dalam kolam and stuck dekat penutub lubang besi kolam tu. Rupanya bukan jatuh pun sebab Bree dah tanggalkan sebelum Jonna sampai tapi Jonn ambil lepastu campak dalam kolam sebab dia sakit hati Bree boleh hidup bahagia.

End up manager kolam tutup kolam bila dia tengok pool area tu kosong. Bree dengan Jonna terperangkap dekat dalam sambil cari jalan nak buka penutup pool. Agak susah bila diorang tak ada benda tajam dan penutup tu pulak jenis fiberglass. Bree suggest nak tarik penutup lubang besi tapi nak tarik pun susah tambah dengan tenaga yang tak banyak sangat.


Lagi parah bila cleaner pool, Clara (Diane Farr) datang tapi mencuri semua barang Bree lepastu ugut akan buka penutup lepas Bree bagi password akaun bank. Bree bagi tapi dalam akaun dia ada 80 dolar je which is sangat tak berbaloi untuk mencuri. Tajam mata dia bila nampak cincin tunang Bree tapi Jonna larang sebab Clara ni menipu je dari awal. Bree pulak terpaksa sebab dia nak keluar dari pool tu untuk dapatkan injection insulin or else dia akan koma. Dah curi cash, credit card, hp, pin bank account pun tak puas lagi sudahnya Clara blah macam tu je. Terpaksa lah Bree dengan Jonna survive sendiri tambah dengan kesejukan air waktu malam memang Bree dah tak mampu dah.

Bree dengan Jonna bukan setakat nak kena hadap air yang sejuk, nak kena berperang dengan perasaan masing-masing lepastu jumpa pulak psiko macam cleaner tu. Movie ni boleh habis kalau cleaner tu bukak je penutup pool tapi dia nak jugak sembang banyak.


Dalam movie ni walaupun ada scene Bree dengan Jonna sembang pasal kisah silam tapi tak ada pun flashback scene, memang sepenuhnya audience akan tengok apa diorang buat dekat dalam tu sampai kita yang tengok rasa sesak nafas and tak sabar nak tunggu diorang keluar dari situ. Ada satu scene je bila Bree mimpi bomba dengan tunang dia datang selamatkan dia tapi sekejap je lah.

Jalan cerita dia simple je tapi disebabkan konflik emosi dari dua beradik ni yang buat diorang susah nak keluar dari situ but it just great to watch them solved their issues and love each other regardless their mistakes in the past. Movie ni slow-paced & I've watch it with 1.7x speed. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.5, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 8.1/10

Drama Review : The Last Empress


Director : Joo Dong-min
Writer : Kim Soon-ok
Cast :  Jang Na-ra, Choi Jin-hyuk, Shin Sung-rok, Lee Elijah, Shin Eun-kyung, Oh Seung-yoon, Yoon So-yi, Oh Ah-rin, Park Won-sook, Shin Go-eun  
Genre : Mystery/Thriller/Action/Romance/Comedy
Running Episodes : 52 episodes
Release Date : November 21, 2018 – February 21, 2019
Production Company : SM Life Design Group
 Distributor : SBS

Drama tertinggi rating pada tahun 2018, The Last Empress dipanjangkan lagi episod dari 48 episod kepada 52 episod disebabkan jalan cerita yang sentiasa berubah dan susah dijangka.

Nasib Oh Sunny (Jang Nara) seorang pelakon teater hambar berubah disebabkan insiden letupan di Istana, dia dapat berjumpa dengan crush dari zaman sekolah menengah, Putera Raja Lee Hyuk (Shin Sung-rok). Lee Hyuk pula gunakan Oh Sunny sebagai alibi pembunuhan di kampung Min Yu-ra (Lee Elijah) bila Hyuk tak sengaja langgar mak Na Wang-shik (Choi Jin-hyuk) lepas kena hentak dengan batu.



Bila Wang-shik dapat tahu mak dia mati kena bunuh, dia cuba nak balas dendam tapi kena tembak dekat kepala oleh bodyguards Lee Hyuk. Kelakarnya dia boleh hidup lagi walaupun ada peluru terbenam dekat otak. Tak cukup dengan tu, dia boleh transform pula jadi manusia gagah dan handsome dengan bantuan Byun Baek-ho (Kim Myung-soo), ayah kepada Empress Seo-hyun(Shin Go-eun) yang mati dibunuh Lee Hyuk disebabkan cemburu. Transformation Wang-shik jauh beza sangat tapi nasib baik lah drama fiksyen so layan je lah apa yang dia merapu tu.


Bila dah transform, Wang-shik masuk ujian kelayakan untuk jadi pengawal Istana and of course lah dia dapat tapi dia ubah identity kepada Choi Wu-bin. Dia cuba cari Min Yu-ra sebab tu awek dia yang kerja dalam Istana sebagai PA Lee Hyuk dan dalam masa yang sama ada affair dengan Lee Hyuk sampai Grand Empress Kang (Shin Eun-kyung) mengamuk bila Lee Hyuk dah tak dengar kata. Sayangnya Wang-shik dapat tahu yang Yu-ra pun bersubahat dengan Lee Hyuk dan sembunyikan mayat mak dia.



Sudahnya Wang-shik plan untuk rapat dengan Lee Hyuk sampai ke tahap percaya sepenuhnya supaya senang dia attack secara dekat dan seksa hidup Lee Hyuk. Tapi bukan Wang-shik sorang je yang ada nawaitu nak balas dendam, rupanya masing-masing ada agenda masing-masing dekat dalam Istana tu sampai keadaan jadi tak terkawal. 

Seo Kang-hee (Yoon So-yi), kawan baik Empress Seo-hyun pulak pernah tidur dengan Lee Hyuk sampai mengandungkan Ari (Oh Ah-rin) tapi dia tak rasa bersalah pun sebab dia nak Ari jadi Empress dekat Istana tu. Dia menyamar sebagai nanny dan monitor semua pergerakan Ari tapi plan dia hampir gagal bila Sunny cuba selamatkan Ari dari jadi macam Lee Hyuk dan Grand Empress Kang.

Image result for the last empress

Setiap episod ada saja plot twist dia, pulak tu banyak tekaan meleset bila dah yakin director nak shift ke arah ini ataupun itu. Dan setiap minggu akan wujud karakter baru sampai dah tak ingat dah siapa watak yang diorang sebut tu. Kalau nak tengok better marathon so tak lah lupa semua watak.

Disebabkan movie ni fiksyen, so jalan cerita banyak je yang merapu tapi boleh layan lah sebab survival strategy masing-masing tu yang best nak layan. Ada je akal memasing. Tapi yang tak bestnya bila hujung drama director compress semua sampai jadi rushing. It would be nice kalau director wujudkan season 2 dan setiap karakter utama dapat ending yang lagi baik terutamanya Woo Bin.


Plot masa drama ni bukan zaman lama tapi zaman sekarang walaupun hakikatnya monarki dah lama dihapuskan di Korea lepas berperang dengan Jepun tahun 1910. Kisah pengakhiran zaman monarki di Korea ada dalam movie The Last Princess bila puteri terpaksa berkahwin dengan orang Jepun untuk selamatkan keturunan dia dari mati dibunuh tapi jadi gila sebab rindukan Korea dan tak mampu nak adapt dengan suasana dan budaya Jepun.


Walaupun Jang Nara heroin drama ni tapi lakonan dia tenggelam dengan lakonan karakter lain macam  Shin Sung-rok sebagai Lee Hyuk, Elijah Lee sebagai Min Yu-ra dan Shin Eun-kyung sebagai Empress Dowager Kang. Apparently Sung-rok memang ada ramai fans walaupun selalu berlakon watak jahat dan fans dia antara punca rating drama ni naik. He nailed The Emperor perfectly as multi-complex personality. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.6 = 8.5 /10

Thursday, 21 February 2019

Movie Review : Alita - The Battle Angel


Director : Robert Rodriguez
Writer : James Cameron & Laeta Kalogridis
Cast : Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Ed Skrein, Jackie Earle Haley, Keean Johnson
Production Company : 20th Century Fox, Lightstorm Entertainment, Troublemaker Studios, TSG Entertainment
Distributor : 20th Century Fox
Genre : Action, Sci-fi
Running Time : 122 minutes
Release Date : January 31, 2019 (Odeon Leicester Square) & February 14, 2019 (United States)
Trailer :



Dari manga Gunmm kepada anime and end up being a movie dengan menggunakan tajuk yang sama, Alita : The Battle Angel. Based on trailer and positive reviews, saja layan kaki menapak ke cinema to watch this female-centric movie. Gotta say it’s sooo worth my free redeemed tickets.


Alita (Rosa Salazar) mengisahkan tentang cyborg perempuan yang hancur lepas jatuh dari Zalem ke tempat pembuangan sampah masa The Falls-peperangan antara semua bandar terapung. End up Dr Ido (Christoph Waltz) jumpa and he decided untuk repair badan cyborg dengan pakaikan badan robotik ciptaan yang dia simpan untuk arwah anak dia, Alita.

Lepas major repair or surgery, Alita terjaga dari tidur tapi sayangnya dia tak ingat pun identiti diri dia, even worst dia tak ingat pun nama dia. That’s why Dr. Ido bagi nama Alita kepada dia supaya hilang rindu. Basically Dr. Ido kerja sebagai tukang repair badan cyborg yang dah hancur sebab mostly penduduk dekat Iron City berkepala manusia tapi badan besi. Ada yang modify badan untuk masuk dalam game Motorball yang diketuai oleh Vector (Mahershala Ali).


Alita jatuh cinta pandang pertama dengan Hugo (Keean Johnson), si pencuri badan cyborg yang bekerja di bawah arahan Vector. Sesiapa yang menang game Motorball dan kalahkan pemain taruhan Vector akan dapat nasib malang bila badan kena curi dengan Hugo. Yeah of course, Alita tak tahu benda ni lepastu Hugo pun acah nak jadi baik dan berubah disebabkan Alita. Cliché.

Kebijaksanaan Alita hancur dalam movie ni bila dia dengan suka hatinya offer jantung hi-tech nano dekat Hugo padahal Alita ni sejenis cyborg harapan bandar dia sebelum kena buang dari Zalem. Walaupun female centric movie tak bermakna karakter tak jadi bodoh kerana cinta ya. Tapi reaction Hugo is the huge winner in this movie. 


Musuh Alita dalam movie ni bukan Hugo & his team tapi Vector dan Nova yang control Zalem. Dari awal movie sampai habis memang tak tahu apa yang ada dekat Zalem sampai semua teringin benar nak hidup senang dekat Zalem especially Hugo dan Chiren (Jennifer Connelly). Tapi dari gaya Dr. Ido, tempat tu agak teruk dan Dr. Ido cuba elakkan diri dari terjebak dengan Nova and he advice the same thing dekat Alita but its too late already.

Jalan cerita Alita agak lemah dan messy and yes definitely akan ada sequel dari cara director simpan banyak benda like I’ve mentioned earlier bila director tak dedahkan Zalem, siapa sebenarnya Nova dan banyak lagi. Tapi part paling menyampah bila director sengaja matikan watak penting dalam hidup Alita just because nak bagi hint sequel. I will accept this reason kalau dalam manga and anime memang macam tu. But still, don’t be that kind of guy who ruins every perfect moment. Tsskk


Top notch visual is one of brownie points untuk movie ni  tambah pula bila tengok dekat cinema especially action stunt scene yang tak flashy sangat tapi balanced well with those slo-mo shots and Swan Song from Dua Lipa beautify those scenes. Gahhh another reason to fall in live with Dua Lipa. Iron City pun agak unik dengan gaya hidup masing-masing. Cuma agak turn off bila tengok mata Alita yang director sengaja besarkan supaya tak lari dari manga & anime. Padahal boleh je guna muka asal Rosa supaya nampak lagi real.



Walaupun jalan cerita dia agak predictable even plot twist pun dah boleh agak tapi still best nak layan sebab banyak action stunts and melodrama Alita-Hugo actually works. Tengok gaya collection dekat box office macam tak mampu nak buat sequel but please wujudkan sequel sebab tak puas hati dengan kelompongan movie ni and yupp I crave for more action stunts from Alita!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.2 = 7.8/10

Tuesday, 12 February 2019

Lirik Lagu Cantik - Sharul Kamal

Autoplay...Autoplay...Autoplay... sampai tersangkut dekat lagu Cantik - Sharul Kamal ni. I tak kenal pun siapa dia before this and I do a bit of digging anddddd dia bekas pelajar AF2015 - AF12 batch Syamel & Sufi. Sebelum ni pun ada released 3 single tapi nama dia tetap tak dikenali sampai dia give up tak nak nyanyi dah & pack up balik kampung. 

But dia datang balik release single baru, CANTIK under production Akim - RHYTHM & RHYME ENTERTAINMENT!! So he's my fav already yeayyyy

 Lagu ini masih berupa single yang didistribusikan oleh label Rhythm  Lirik Lagu Sharul Kamal - Cantik

Tak faham kenapa single dia tak hype macam artis BBNU lain sebab suara dia comel, tuan badan pun comel. Anyway, lagu Cantik ialah lagu kedua hasil karya Bunga Cantik a.k.a Stacy lepas lagu Rampas. MV dia simple and comel! Kalau tak pernah dengar lagi, tekan play tau!


Lagu : Cantik
Komposer : Hang Nadim & Laq
Lirik : Bunga Cantik
Syarikat Rakaman : Mugy Studio
Label : Rhythm & Rhyme Entertaiment

Hati selalu jatuh dengannya
Memaksa diriku akrab dengan dia
Senyuman manisnya buat terpesona

Mata sukar untuk mengawalnya
Merenung wajahmu membuatku malu
Meluahkan saja apa yang terbuku

Jangan kamu pura-pura
Ku tahu kamu juga sama

Just say I love you
Cause I'm in love with you
Katakan padaku
Engkaulah yang ku tunggu

You belong to me
Forever you and me
Hati ke hati
Relationship goes berdua

Cantik marilah kita menari
Kutahu jantungmu, detak kita satu
Dalam tiap rentak irama dan lagu

Jangan kamu pura-pura
Ku tahu kamu juga sama

Just say I love you
Cause I'm in love with you
Katakan padaku
Engkaulah yang ku tunggu

Just say I love you
Cause I'm in love with you
Katakan padaku
Engkaulah yang ku tunggu

You belong to me
Forever you and me
Hati ke hati
Relationship goes berdua

You belong to me
Forever you and me
Hati ke hati
Relationship goes berdua

Sunday, 10 February 2019

Movie Review : ZERO


Movie Review : 
Director : Anand L. Rai
Writer : Himanshu Sharma
Cast : Shah Rukh Khan, Anushka Sharma, Katrina Kaif, Abhay Deol, R.Madhavan, 
Production Company : Red Chillies Entertainment, Colour Yellow Productions
Distributor : Yash Raj Films
Genre : Romance/Drama
Running Time : 164 minutes
Release Date :  21 December 2018
Trailer :



Since ramai sangat yang tanya my opinion on this movie, so yass this is my review for this crap film of the year. Anyway thank God ada Katrina Kaif – my sole reason I’m excited for this movie. 

Movie pasal si kerdil ni dah lama dah siap cuma tak jumpa barisan pelakon yang betul-betul sesuai since Salman Khan reject the offer. Then SRK nak lepastu dia pujuk Anushka dengan Kat untuk berlakon sekali walaupun Jab Harry Met Sejal flop. It’s a dream come true for Anand L. Rai sebab dia dah lama nak SRK berlakon dalam movie dia. 


So first half movie agak menarik lah jalan cerita bila si kerdil Bauua Singh (SRK) gigih cari jodoh sebab dia dah 38 tahun. Bila dia jumpa Aafiya (Anushka Sharma), dia agak terkejut sebab dalam gambar cantik tapi rupanya OKU – cerebral palsy. But since dia dah buat temujanji so dia teruskan jugak jumpa Aafiya sebab dia anggap dia pergi window shopping. 

Ego dia tercalar bila kena halau dengan Aafiya tambah pulak bila Aafiya tak pandang dia langsung. Idk kenapa dia nak berlagak sangat sedangkan dia kerdil yang suka habiskan duit ayah, jauh beza nak dibandingkan dengan Aafiya. Of course she’s cerebral palsy tapi dia scientist India yang lead mission to Mars. In terms of beauty, intelligence, fame and wealth Aafiya dah jauh tinggalkan Bauua. He is nothing!


Esoknya dia pergi jumpa Aafiya dan cabar Aafiya untuk kutip pen dekat lantai and she did. Buruk nama Bauua sebab malukan Aafiya depan media. Sudahnya Bauua datang minta maaf and spent huge amount of money to get laid with Aafiya. The mission succeed and he ghosting her just like that. 

Lepas sebulan, Aafiya datang ke Meerut untuk jumpa Bauua tapi family Bauua paksa dia kahwin dengan Aafiya sebab parents Bauua taknak dia mainkan Aafiya. So the wedding is on walaupun dia tak rela. Shit happens bila Bauua terpilih untuk dance competition so dia lari dari wedding dia disebabkan pemenang dapat jumpa dengan Babita Kumari (Katrina Kaif), his superstar crush. Nak pula lepas Babita cium dia, malam sebelum wedding day dia. Due to that Bauua rasa dia ada chance untuk jadi something special dalam hidup Babita. 


Macam bodoh je pemikiran Bauua masa tu sebab dia expect Aafiya jenis yang open minded sebab tinggal di USA so that’s why dia lari lepas have sex  bcs it just a one night stand tapi dia boleh fikir Babita got emotional attached dengan dia with just one kiss? Masa mabuk pulak tu and she did rant on her pathetic love life with Aditya Kapoor (Abhay Deol). 

Anddddd dia kena halau dengan Babita sebab his nasty comments masa birthday party Babita plus Babita nak dia cari Aafiya balik since they’re in love with each other. Dari Meerut, Bauua pergi ke Amerika untuk cari Aafiya di NASAR. Dia jumpa tapi dia dapat tahu yang dia ada anak dengan Aafiya. So he did his best nak minta maaf dan rekindle their relationship walaupun Aafiya dah bertunang dengan Srini (R.Madhavan).


Tapi standard lah movie SRK mesti lah heroin kena lari dari wedding untuk kahwin dengan dia. I seriously don’t know how much money Aafiya spent for her weddings. Seriously dua majlis kahwin batal sebab Bauua. Kalau tu bukan cinta, mungkin tu kebodohan dan pembaziran yang nyata. Oh yeah nobody really care about their baby. Nama pun tak mention lol apa benda entah parents stok cenggini. 

Visual and soundtrack memang on point nak pula lagu Husn Parcham dengan Heer Badnam naikkan hype untuk movie ni. Again, thanks Katrina jaan. Lagu masa dance competition tak best, lagi menyampah bila Bauua boleh menang sebab depa tangan je like apakahhhh? Tiger Shroff siap backflip, moonwalk bagai dalam movies dia tapi dalam Zero hang depa tangan ja dah menang. 


Thanks to Katrina again bcs her role is somewhat great to watch. Scene dia call Aditya dalam bathtub tu scene mudah je untuk dia sebab dia pun experience benda sama masa kena tinggal dengan Ranbir Kapoor dulu. So watak Babita Kumari ni lebih kurang jalan cerita hidup dia je. Kudos to Anushka as Aafiya yang cerebral palsy, another great roles in her career apart from a bubbly girl tho I don't really like her role in this movie. But give credit when its due.


Katanya SRK terkejut audience tak suka jalan cerita movie ni & tak suka karakter hero bongkak macam zaman KKHH, DDLJ, K3G etc sampai flop movie ni dibuatnya. Entah level delusional tahap berapa dalam kepala SRK masa dia ubah skrip dan jalan cerita movie ni. He’s out of touch with reality. Dia tak study pun target market dia, dia tak study the trend and poor his fans menangis dalam panggung sebab movie merapu macam ni. Audience sekarang nak social oriented movies, feminism, awareness or something related with them. That’s why Andhadhun, Badhaai Ho, Uri, Manmarziyaan, Stree boleh pecah panggung. I thought he learned his lessons after Fans and Dilwale but apparently he keeps tarnishing his image. Why?


I’m totally glad this movie flop badly because finally the audience succeed in delivering message to #TheKhans this kind of crappy role won’t survive in market. Short-run or long run crap movies are just crap. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +1, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.3, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0 = 5.9/10

Saturday, 9 February 2019

Movie Review : KGF : Chapter 1


Director : Prashanth Neel
Writer : Prashanth Neel, Chandramouli M.,Vinay Shivangi

Cast : Yash, Ramachandra Raju, Anant Nag, Vasishta N. Simha, Archana Jois, Dinesh Mangaluru, B. S. Avinash, Malavika Avinash

Production Company : Hombale Films
Distributor : KRG Studios (Kannada)

Excel Entertainment & AA Films (Hindi)
Vishal Film Factory (Tamil)
Vaaraahi Chalana Chitram (Telugu)
Global United Media (Malayalam)
Genre : Action/Drama
Running Time : 155 minutes
Release Date : 20 December 2018 (United States & Canada)

21 December 2018 (India)
Trailer :


Movie yang ditayangkan pada tarikh yang sama dengan movie Zero, berbekalkan budget Rs20crore, movie KGF di bawah arahan Prashanth Neel berjaya mengutip sebanyak Rs250crore dan tenggelamkan populariti SRK & Zero. KGF merupakan kejayaan besar untuk tahun 2018 bagi industri filem Kannada. A monster hit!

Berlatarbelakangkan tahun 1700 di mana perebutan kuasa di antara don-don terbesar di India, muncul Rocky/ Raja Krishnappa Bairya (Yash) yang nak kuasai dunia. Untuk kuasai dunia dia kena pastikan semua orang tahu nama dia. Datang dari kampung kecil Karnataka, ibu Rocky, Shanthamma (Archana Jois) meninggal awal disebabkan penyakit kronik dan terlampau miskin untuk berubat di hospital. Nak mati pun tak ada duit. Disebabkan kemiskinan diorang berdua, Shanthamma nak dia hidup berharta supaya tak mati dalam keadaan menyedihkan.


Lepas kematian Shanthamma, Rocky pergi ke Bombay disebabkan perjumpaan dia dengan homeless yang nasihat dia dalam kehidupan, duit boleh dicari tapi kuasa untuk buat orang tunduk tu memang susah nak dapat. Di Karnataka dia takkan dapat kuasa tu so dia kena pergi ke Bombay sebab dekat sana lubuk segala don. Tak mungkin dia akan jadi polis sebab don lagi berkuasa dari polis. Disebabkan Rocky berani pukul polis, Rocky diambil bekerja oleh Shetty (Dinesh Mangaluru) yang mempunyai dagangan emas dari Afrika masuk ke India. Rocky yang jaga semua kotak emas yang keluar masuk di pelabuhan.

Makin lama kedudukan Shetty makin tergugat disebabkan nama Rocky makin dikenali dan tak ada group lain yang berani atau berjaya kalahkan Rocky. Belum sempat Shetty-Rocky bergaduh, boss Shetty, Andrew (B. S. Avinash) datang untuk jemput Rocky ke Bangalore untuk bunuh Garuda, anak kepada pemilik emas terbesar di India, Suryavardhan. Emas milik Suryavardhan datang dari lombong KGF yang menempatkan 20,000 orang buruh paksa. Untuk bunuh Garuda, Rocky kena masuk ke KGF dan belajar selok-belok istana Suryavardhan. Sesiapa yang masuk ke KGF belum pernah dapat keluar lagi disebabkan kekejaman pengawal-pengawal KGF dan juga keluarga Suryavardhan dan Garuda. 


Kisah KGF (Kolar Gold Fields) dan Rocky ni diceritakan oleh journalist Anand Ingalagi (Anant Nag) dalam sebuah buku bertajuk El-Dorado tapi semua cetakan dibakar oleh Kerajaan. Rupanya ada satu salinan berjaya disimpan oleh sebuah syarikat televisyen, 24 News. Dan disebabkan buku tu, diorang buat satu sesi interview dengan Anand sebab nak tahu siapa Rocky ni. Kenapa Kerajaan beria ban dan halang cetakan buku El Dorado ni. Kerajaan sampai labelkan Rocky sebagai penjenayah paling berbahaya di India. 

Persoalan yang sama datang dari Deepa Hedge (Malavika Avinash),ketua editor yang interview Anand, adakah Rocky seorang hero ataupun watak jahat dalam cerita ni? Persoalan tu belum dapat terjawab lagi sebab baru Chapter 1, kena tunggu Chapter 2 untuk jawab soalan tu. Dan macam mana cara Rocky nak tawan KGF bila ada 4 lagi pewaris Suryavardhan yang dah lama simpan impian yang sama dengan Rocky.


Jalan cerita movie ni agak berat sikit sebab terlampau banyak watak dan politik dalaman so masa tengok ni memang kena fokus habis tambah pula bila director suka letak flashback scene so you tend to get confuse which is which. Boleh jadi masa Chapter 2 keluar nanti kena repeat balik movie ni untuk fahamkan dari awal. 

I personally tak suka scene Rocky jumpa dengan Reena (Srinidhi Shetty), bila Rocky act all macho depan dia lepastu jadi mat jiwang like it doesn't suit him at all. In fact watak Reena agak lemah dalam movie KGF, her presence is forgettable tak macam watak Shanthamma. Sayang lah bila watak heroin tenggelam dengan watak supporting roles je, pulak tu jadi penyebab momentum movie jatuh.


Walaupun action stunt agak annoying sebab tumbuk sikit dah boleh pergi jauh tapi nampak cantik je dalam movie ni sebab director tak lah overdo macam movie genre masala since main focus dia nak Rocky nampak badass larger than life hero. But the most favorite scene masa cubaan Rocky nak bunuh Garuda dekat Pejabat Kementerian. Kreatif gila satu team dismantle pistol supaya berjaya lepas kawalan ketat dekat bangunan tu. Another scene masa Rocky cuba bunuh Garuda dekat KGF. It just wow. 

Soundtrack KGF not bad lah cuma ada satu lagu masa dekat pub tu baik buang je sebab tak best. Baik dia letak lagu Gali Gali. Punyalah lama tunggu lagu tu keluar sebab dalam lagu Gali Gali ada part Yash menari which is kinda cute walaupun Mouni Roy gagal jadi item girl yang seductive untuk match dengan suara sexy Nehi Kakkar. Lagu Gali Gali ni remake dari lagu famous Gali Gali Mein Firta Hai dari movie Tridev lakonan Jackie Shroff tahun 1989. 


To be honest, ni pertama kali tengok movie Kannada dan lakonan Yash but damn he is terrific as Rocky! Sama macam mana tertarik dengan Prabha dalam Bahubali, macam tu lah tertarik dengan Yash dalam KGF. Boleh kata kejayaan KGF ni disebabkan Yash sebab dari awal sampai habis memang dia berjaya buat audience stay untuk tengok dia. Even scene Reena terselamat disebabkan Rocky. Lakonan Anmol Vijay sebagai Rocky masa muda pun cantik. The rage, the ambitious and lovely son well portrayed by him on screen. 


Even scene ni pun nampak cantik and powerful dalam movie KGF. Thanks to KGF team sebab tak letak any scene yang libatkan VFX because we all know how bad India with VFX lewlz. 


Prashanth Neel dah bagitahu team KGF lagi suka Chapter 2 berbanding Chapter 1 maka kena ambik port lah dengan shooting schedule KGF Chapter 2. Tak sabar!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.8, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.7, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.8 = 8.2/10