Industri Tenusu, Industri Kejam Kepada Lembu

Saturday, 9 February 2019

Dari kita kecil lagi kita dah pun didedahkan dengan khasiat dan kepentingan susu dalam sistem tubuh badan kita baik dari hebahan media ataupun hebahan di sekolah. Tapi pernah terfikir tak flow ataupun proses penghasilan susu setiap hari?


Untuk dapatkan susu haruslah daripada lembu yang baru melahirkan sama macam manusia tapi berapa banyak susu penternak boleh hasilkan dalam sehari kalau anak lembu masih lagi menyusu? Will it reach market's quality and hygiene? Well, take a look on this video


Of course dekat Malaysia lebih terjaga keadaan kandang but still ada beberapa kes penghasilan susu dari ternakan illegal yang diseludup dari Thailand dan menyebabkan penyebaran E-coli. Pernah juga terjadi kes di mana sus terdapat kandungan gula melebihi had yang ditetapkan. And yes, artificial insemination memang digunapakai di Malaysia disebabkan permintaan yang tinggi.

So how good is milk for our body? Apparently from several research, badan manusia tak perlukan consumption susu yang banyak selepas berumur 2 tahun. In fact, tak perlu pun! Sebelum mencecah usia 2 tahun, manusia perlukan kalsium yang banyak untuk tumbesaran tulang yang mana boleh dapat dari susu ibu. Susu jadi pilihan disebabkan fizikal cecair yang senang diminum untuk baby.

Ada juga beberapa kes allergies, acne, diarrhea, eczema and even cancer disebabkan pengambilan susu secara berlebihan. Ada juga kajian mengatakan susu antara punca osteoporosis.

Selain dari susu, ada banyak lagi makanan dan tumbuhan yang mempunyai khasiat kalsium yang tinggi sebagai alternatif lain untuk gantikan susu supaya mencecah 1000 RDI (Recommended Daily Intake) bagi manusia dewasa.

1. Benih


Benih ataupun biji agak famous dalam makanan harian kita such as biji bijan, benih saderi ataupun chia seeds. 1 sudu seeds bersamaan 126mg kalsium dan 13% RDI walaupun bersaiz kecil. Chia seed paling mudah sebab boleh tabur dalam minuman sama ada panas ataupun sejuk. 

2. Ikan Sardin & Salmon


92 gram ikan sardin boleh menyumbang 35% RDI kalsium kepada badan manusia. Selain dari kalsium, ikan sardin kaya dengan protein dan juga omega 3 yang bagus untuk kulit, jantung dan otak. 

Mempunyai khasiat yang sama dengan ikan sardin, 86 gram ikan salmon boleh menyumbang 21% RDI kalsium kepada badan manusia. Kebanyakan seafood terdedah dengan merkuri tapi berbeza dengan ikan salmon dan sardin dan mempunyai selenium yang tinggi which is good untuk mengurangkan tahap stress dan jaga badan dari penyakit kronik.

3. Sayuran Hijau


Sayuran hijau seperti bayam, brokoli, kacang bendi, pak choy, kailan antara sayuran hijau yang kaya dengan khasiat kalsium. 190 gram sayuran bersamaan dengan 25% RDI tapi terlebih ambil sayuran ni boleh buat perut kembung so hati-hati. Selain kalsium, sayuran hijau juga tinggi dengan vitamin K yang mempunyai fungsi yang sama untuk menguatkan tulang. 

4. Badam


22 biji badam boleh provide 8% RDI kalsium kepada badan manusia, selain dari penyumbang terbesar magnesium dan Vitamin E untuk mengurangkan tekanan darah dan mengurangkan kolestrol dalam badan. Susu badam pun ada dijual tapi harga dia agak mahal untuk daily consumption. 

5. Buah-buahan 


Kiwi, Aprikot, Oren, Nenas, Betik, Laici dan Berries - strawberry, rasberi dan blueberry merupakan penyumbang kalsium tapi buah agak tinggi dengan gula so pesakit kencing manis tak digalakkan makan sebelum consult dengan doktor. 

6. Kacang Soya


Tauhu boleh mencecah 86% RDI kalsium bila pengambilan sebanyak 126 gram! Sama juga dengan tempe ataupun edamame (kacang soya muda) yang dijual dalam pek sebanyak 155 gram mempunyai 10% RDI. Walaupun susu soya lebih baik dari susu lembu yang mempunyai lemak dan bakteria lembu tapi soya mungkin mendatangkan masalah penghadaman dan gas kepada perut. 

Ada lagi beberapa jenis makanan yang boleh menyumbang kalsium kepada badan selain dari susu so you guys dah boleh makanan-makanan ni untuk elakkan membeli susu dan dalam masa yang sama boleh kurangkan penganiayaan kepada lembu. Its a small change leads to a greater effect. 

Sangkaya Boat Noodles, Citta Mall

Friday, 8 February 2019

Pergi mana-mana mesti nampak Boat Noodles penuh dengan orang sampai beratur panjang, bab ambil gambar masuk dalam insta show off mangkuk bertingkek-tingkek tu tak payah cakap lah. Almost every week memang ada yang upload sampai rasa nak join jugak this madness. One menu yang rasa macam tergoda sangat, menu Sangkaya dia sebab bun/roti stim dia nampak fluffy. 


So we choose to have dinner there. Dekat Citta Mall, franchise ni baru buka so tak ramai yang singgah sebab Citta Mall ni boleh kata hambar jugak dekat area Damansara ni. Too many shopping malls kan, so isu kehambaran tu bukan sesuatu yang luar biasa. 


Decoration dia cantik, sesuai untuk Instagrammers tapi kalau peak hour memang tak dapat lah nak bergambar bagai sebab ruang makan dia kecil je. 


Since first time makan sini, untuk elakkan isu pembaziran, kitorang order one bowl one menu. Nanti baru decide nak tambah yang mana. Dalam satu mangkuk tu tak banyak mana pun. Sekali suap je dah boleh habis mi tu. But actually ada je tutorial how to eat at Boat Noodles. 


Makanan dekat Boat Noodle memang RM2 plus lah tapi drinks agak pricey, kalau tak jenis minum air sangat macam I tak perlu order banyak pun sebab drinks tak ada yang khas atau special sampai terngiang bawa tidur pun. Biasa je. 

So for our dinner, kitorang cuba Pathumthani, Sukinam, Prosperity Yum dengan kulit ayam goreng. Prosperity Yum menu khas untuk CNY je tau so kewujudan dia adalah terhad tapi tak tahu sampai bila. Frankly speak, Prosperity Yum was the best antara semua menu dekat sini. You guys should try it tapi kalau level tekak kita sama lah. 


Sukinam kuah dia sweet sour tapi tekak tak boleh go sangat. Thank God ada kulit ayam goreng, boleh lah cover rasa kuah Sukinam tu. Pathumthani not bad jugak lah, macam kuah tomyam biasa lah. 

And this is my Sangkaya. I feel like makan roti kukus with kuah cakoi pekat and nothing's special bout this menu at all. Sangkaya ni kalau makan ramai-ramai best lah, kalau makan berdua rasa macam ular sawa yang termakan badak. 


Second round order, kitorang try sweet kuey chap with meatball. Macam makan bihun kicap dengan separuh meatball je. Nothing much. Second round ni kitorang order Prosperity Yum je sebab yang tu je sedap dan best nak makan. 



Muka dah taknak datang Boat Noodles dah.


Maka ini lah hasilnya, tak banyak pun sampai staff Boat Noodles nak bergambar sekali sebab makan berdua kan. Meja depan makan sampai 53 mangkuk uollssss.


Boat Noodles seems overrated, nothing much pun sampai viral kemain tapi worth it lah for Instagram lovers. Keunikan makan sampai bertingkek tu yang buat orang beratur nak makan. As for the menu, biasa je lah. Overrated for sure.

Kolam Ikan One Utama, Damansara

Thursday, 7 February 2019

Sejak duduk dekat Subang ni memang jarang nak lepak dekat mall sebab kerja sampai Sabtu so Ahad memang lepak rumah je. Haritu disebabkan adik datang, saja bawak dia jalan-jalan. Nak pulak tengah bersepah sale disebabkan CNY so kira langkah kanan lah shopping sekali.

Masa first time datang OU memang dah berazam taknak datang dah sebab banyak kali sesat sampai kaki melecet cari jalan pulang. Tapi sebab OU je ada Seoul Garden lepas penutupan SG di Star Avenue, kena jalan lebih sikit la bila craving.

Dah puas makan, sementara tunggu ketam sampai, lepak dekat luar ambil angin untuk make space dalam perut. Selalunya tak pandang pun kolam ikan ni walaupun depan Seoul Garden je tapi hari tu rasa nak tengok. Bila tengok, rasa amazed pulak dengan segala jenis ikan yang ada dekat situ. Paling banyak, ikan koi berwarna. Dari parking area sampai ke kolam yang besar ni.



Sebelah kolam ikan koi ni ada akuarium pelbagai jenis ikan air tawar macam ikan patin, ikan keli, rohu, tenggalan etc. Penat jugak nak cam mana satu sebab tak pernah kenal pun. Selama ni tahu makan je. Ikan dalam akuarium ni semuanya besar belaka, agak kalau restoran depan ni out of stock, boleh celup dalam akuarium ni je. 




Nak bagi makan ikan-ikan ni kena beli dekat mesin tapi mahal sikit lah sebab half of profit tu dia salurkan kepada Persatuan Dolphin something like that la. Tapi ramai yang bawa roti je bagi makan ikan-ikan dekat kolam/akuarium ni. 

Selain ikan, decoration ni more kepada rainforest theme, so boleh lah kau nak bergayut macam Tarzan ataupun bergambar. Tangan berseni jadi cantik lah gambar korang. Tangan kayu macam kita ni, boleh ambil gambar cenggini je. 


Dekat tingkat paling atas ada jambatan untuk bergambar kalau masa panas lah. Kalau hujan, lantai dia agak licin so kalau jatuh ke bawah kena tanggung sendiri lah. 





 Ada lagi satu tempat bertemakan nature dekat OU ni tapi tak sempat nak jejak lagi so next time je lah sebab OU dengan rumah bukan jauh mana pun.


Anyway, ni deco CNY dekat OU tahun ni. Dekat bawah banyak booth jual kuih raya dengan booth lucky draw. Memang sesak sebab diorang beratur panjang dekat booth lucky draw tu. Nak tengok lion dance pun tak dapat.

Movie Review : Karwaan

Wednesday, 6 February 2019

Image result for karwaan

Director : Akarsh Khurana
Writer : Hussain Dalal 
Cast : Dulquer Salmaan, Irrfan Khan, Mithila Palkar, Kriti Kharbanda, Amala Akkineni 
Production Company : RSVP Movies, Ishka Films
Distributor : RSVP Movies
Genre : Comedy/Drama
Running Time : 74 minutes
Release Date :  3 August 2018
Trailer :



Bertemakan roadtrip, Karwaan mengisahkan tentang Avinash (Dulquer Salman) yang mengajak Shaukat (Irrfan Khan) untuk bantu dia ambil mayat ayahnya disebabkan tertukar dengan mayat nenek Tanya (Mithila Palkar) di Kochi. 

Avinash tak rapat sangat dengan ayah dia disebabkan ayah dia paksa dia bekerja dan fokus dalam bidang IT sedangkan dia minat fotografi. Perjalanan dari Bangalore ke Kochi ambil masa berbelas jam untuk sampai tapi disebabkan hormat orang tua, dia gigihkan juga untuk pergi ke Kochi untuk sempurnakan upacara terakhir untuk ayah dia. 


Walaupun Avinash agak rapat dengan Shaukat tapi perwatakan diorang agak berbeza. Avinash pendiam tapi Shaukat dari celik mata sampai pejam mata nak menyembang je kerja dia. Dalam perjalanan tu Avinash decide untuk pick-up Tanya di kolej disebabkan permintaan mak Tanya. Tanya ni agak rebel orangnya tambah dengan lifestyle dia yang agak wild memang buat Avinash dengan Shaukat sakit hati. 

Bila menyembang dengan Tanya, baru Avinash faham kenapa ayah dia suka membebel dengan keputusan dia ambil. Macam mana dia stress dengan Tanya, macam tu jugak lah ayah dia stress dengan dia dulu. Slowly dari rasa benci dan menyampah dengan ayah dia, perasaan tu bertukar jadi sayang dan bersyukur. 


Movie Karwaan merupakan movie debut kepada Dulquer Salman tapi ni bukan kali pertama DQ berlakon sebab dia pelakon famous di Malayalam so watak Avinash ni perkara mudah je untuk dia. Chemistry Avinash-Shaukat-Tanya nampak cantik onscreen although first time bekerja sekali dalam satu movie. First time nampak Mithila dalam role yang lebih panjang screentime, movie sebelum ni dalam Katti Batti watak dia terselindung dengan watak Kangana. Tapi tak banyak beza pun watak dalam KB dengan Karwaan sebab personaliti yang lebih kurang sama. Brat and rebellious young girl.

Jalan cerita movie Karwaan ni agak slow pastu banyak sembang pasal life masing-masing tapi director selitkan juga scene komedi disebabkan watak Shaukat yang fun and witty. Tapi biasalah kalau movie bertemakan road trip ni memang sembang pasal life je lah. Walaupun jalan cerita dia tipikal dan predictable, tapi warm feeling dari awal movie sampai habis tu memang terasa. 


One thing for sure, scenery dan view dalam movie road trip memang perfect lah sebab tonjolkan kecantikan tempat-tempat yang disinggah dalam movie. Dalam Karwaan, you guys akan nampak kecantikan India Selatan macam Ooty dan Kochi. Tapi sayang movie Karwaan tak dikuatkan dengan musik latar yang best ataupun sesuai dengan kecantikan visual movie ni. So its quite mehhh for me. 

Suka tengok scene Avinash cuba faham perangai Tanya sebab boleh relate with my life bila cuba nak faham generasi muda and the realization feelings bila kita sedar dan faham yang kita dulu pernah buat perangai macam tu jugak. Another beautiful scene bila Avinash buka surat terakhir ayah dia. Walaupun cliche & kita boleh agak apa yang Avinash akan buat tapi scene tu tak pernah gagal nak buat kita emosi. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.3, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 8.1/10

CNY 2019


Tahun Baru Cina 2019 agak kontroversial sikit tahun ni kan sebab zodiak haiwan tahun ni ialah khinzir/babi. Tapi tak jadi isu pun benda tu sebab tak ada kaitan pun dengan kita. Yang ada kaitan bila CNY tahun ni macam biasa mesti pergi beraya di rumah Uncle & Aunty Ma dekat Sabak. 


Yang bestnya diorang ni memang akan guna katering sedap punya, paling best mesti lah kari kambing. Kalau lambat datang memang licin. Tahun ni hampir terbabas sebab kenyang breakfast so nak lajak pergi lambhat sikit dalam pukul 12. Rupanya pukul 12 dah licin daaa walaupun majlis habis jam 2. Habis je makan, dapat angpau sebab tak kahwin lagi maaaa. 

Aunty Ma ni memang rajin buat open house setiap kali CNY, memang tak pernah gagal walhal dia baru je balik dari KL malam Isnin terus prepare untuk open house. Lagi kesian bila dia dah book katering awal sudahnya cancel last minute. Rezeki dia dapat jumpa jugak katering even last minute. Jam 2 pun tak tidur lagi arrange untuk tetamu open house dia.


Dah kenyang makan, dah puas sembang, kitorang bergambar lah apa lagi. Dah balik tu memang macam ular sawa lah memasing sebab dah puas makan. You guys punya cuti CNY macam mana? Ada yang pergi holiday kettew? Anyway for my Chinese friends, Xin Nian Kuai Le! May this year bring joy and prosperous to you. Much love :)

Movie Review | Escape Room (2019)

Sunday, 3 February 2019


Director : Adam Robitel
Writer : Bragi F. Schut
Cast : Taylor Russell, Logan Miller, Jay Ellis, Tyler Labine, Deborah Ann Woll, Nik Dodani
Production Company : Columbia Pictures, Original FilmSony
Distributor : Pictures Releasing
Genre : Psychological / Horror
Running Time : 99 minutes
Release Date :  January 4, 2019 (United States)
Trailer :


Since 2014 ada lebih 2000 Escape Rooms di US, dekat Malaysia baru ada 10 dan yang paling tinggi rating ialah Escape Rooms dekat Times Square. Idk the craze or trends of this game cuma tahu cara nak main kena solve puzzles and riddles, some strength plus with brains and some luck to escape tapi dalam movie ni dia agak creepy sebab escape rooms ni memang makan orang. You solve or you die.

TER mengisahkan tentang 6 orang asing yang berbeza life background dijemput untuk join game Escape Room di tengah bandaraya US. Hadiah agak lumayan bila ditawarkan USD 10,000 bila berjaya keluar dari 5 bilik dengan cabaran yang berbeza. Macam movie Jepun – As The God’s Will kena solve riddles untuk survive.


Bila Zoey (Taylor Russell), Ben (Logan Miller), Jason (Jay Ellis), Mike (Tyler Labine), Amanda (Deborah Ann Woll), Danny Khan (Nik Dodani) dapat kotak hitam dan kad dari The Minos sebagai jemputan ke Escape Room. Bila dah dapat solve kotak hitam, diorang semua dijemput ke bangunan The Minos untuk start game.

Tak sangka masa diorang buat sesi kenal di lobi bangunan tu, game dah pun start. Bila dah penat menunggu, Ben cuba untuk keluar dari lobi untuk pergi merokok tapi tak dapat sebab pemegang pintu dah patah. Turns out, lubang di pintu tu rupanya temperature control. Zoey dapat klu untuk set temperature setinggi 451ᴼc. Bila dia ubah temperature, bilik tu pun berubah jadi microwave. Masing-masing dah menggelupur sebab panas so diorang dah start cari apa-apa klu untuk keluar dari bilik tu.


Well thanks to Zoey, diorang berjaya pergi ke bilik lain tanpa rentung terbakar. Kalau bilik sebelumnya panas, bilik kedua pulak sejuk yang amat sangat dan suhu semakin rendah. Diorang kena cari jalan keluar sebelum otak jadi keliru dan mati disebabkan hyperthermia.

At first masing-masing macam ragu-ragu Escape Rooms ni akan libatkan kematian sebab belum ada lagi yang berani buat macam tu. Bak kata Danny, kalau sampai ada yang mati siapa nak bayar saman dan hadap authorities bagai tapi bila Danny jatuh dalam tasik bila ais merekah dan mati lemas, diorang dah mula cuak dan nak berhenti main. Tapi tak ada siapa pun boleh keluar dari situ melainkan diorang mati masa main.

Escape Room': Six People, One High-Concept Horror Movie, No Exit ...

Tak macam franchise movie The Saw, dalam movie ni tak ada scene yang melibatkan kematian ngeri ataupun task ngeri tapi diorang tetap akan mati jugak lah celah mana pun. Yang datang join Escape Room ni for sure lah ada masalah kewangan sebab masing-masing nak ganjaran sebanyak $10,000. Plot twist movie arahan Adam Robitel ni agak predictable bila libatkan audience psiko dan investors. 

Get out and see 'Escape Room' | Kingman Daily Miner | Kingman, AZ

Memang banyak kali jugak menjerit dalam panggung sebab wujud elemen suspen bila nak cari klu untuk selamatkan diri tu. Makin lama cabaran makin susah dan makin ramai juga peserta yang mati. Cuma tak faham survival method Zoey bila terperangkap dalam bilik yang penuh dengan gas beracun. But who cares anyway, dia mati ke selamat tetap sama jugak. Kenapa cakap macam tu? Sebab jawapan ada dekat ending movie ni hahaha

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0.4 = 7.7/10

Blog Performance January 2019

Report card bulanan datang lagi macam biasa tapi kali ni keputusan agak luar biasa perginya.

1. PV



Macam biasalah, kalau meningkat PV tu nama dia ajaib, PV harian dah makin jatuh and quite depressing to watch actually. Bulan ni memang kena struggle naikkan PV balik walaupun busy teruk. Dari beribu dah cecah kepada ratus, bukan senang nak naikkan dulu sampai cecah beribu so bila jatuh memang rasa kena kerja kuat balik.


Bulan Februari nak letak target yang spesifik sikit lah biar rasa semangat sikit nak update blog. Target nak cecah 500k walaupun ada 28 hari je. Well 25 hari lagi to be exact!

2. Post


Walaupun hambar tapi bulan ni banyak jugak post lama muncul balik. Betul la cakap KC, bila kita publish entry, kita takkan nampak views naik masa tu tapi akan naik in future. Tanpa sedar, entry tu jadi reference untuk orang lain. 


Bulan Januari ada perubahan sikit bila post gigi berlubang masuk balik dalam Popular Post lepas sekian lama terkeluar disebabkan Wet World Waterpark Shah Alam. Bila tengok keywords pun carian kedua tertinggi. Anyway, jangan tanya siapa yang tenggelam dekat tasik Eco Ardence, I tak tahuuuuu


Tak tahu kenapa Kamarool Haji Yusof muncul dekat sini, must be my movie review ada mention nama dia tapi tak ingat yang mana. Tapi bila tengok keywords ni, bila korang buat movie review hah letak lah nama supporting actor sekali ye. Membantu jugak tengok gaya ni and of course please give credit to them as well sebab mostly movie review I baca banyak sembang pasal leading actor je, susah nak jumpa yang bagi credit for the whole team yang jayakan movie tu. Its their effort and har work as well untuk warnakan hari audience. Kan?

3. Bilangan Entri 


PALING SIKIT DALAM SEJARAH!! Baru permulaan tahun dah macam ni perginya. Sebab tu awal tadi kata nak usaha jugak update sebab teruk sangat ni. Dari target 2 entry sehari jadi 5 entry je sebulan. Actually banyak je movie review dalam waiting list tapi masa tu tak jumpa lagi. Suka bertangguh pun ye jugak. Bak kata my boss, tak pandai nak plan masa. Ni la padahnya bila masa yang ada dicurahkan kepada gosip dekat office je. 

Okay before I leave, nak ambil kesempatan ni untuk ucap terima kasih kepada Kak Shikin sebab review blog ni & those yang komen dekat post tu sebab ramai yang mention pasal movie review Hindustan kan, so objective dah tercapai secara rasminya. Cuma nak make it big tu belum mencecah lagi tapi pelan-pelan je lah kita kayuh hihi.

Have a nice February people! Lets fight for our dreams :)

Movie Review : Thug Of Hindustan

Thursday, 31 January 2019


Director : Vijay Krishna Acharya
Writer : Vijay Krishna Acharya
Cast : Amitabh Bachchan, Aamir Khan, Lloyd Owen, Fatima Sana Shaikh, Katrina Kaif
Production Company :   Yash Raj Films
Distributor : Yash Raj Films
Genre : Action / History / Comedy
Running Time : 164 minutes
Release Date : 8 November 2018 (India), 28 December 2018 (China)
Trailer :


‘When you watch Firangi, you’ll forget about Jack Sparrow’ – Aamir Khan

Tergigit lidah Aamir Khan bila movie Thug Of Hindustan tak dapat kutipan tinggi dan dapat banyak negative reviews baik dari critics mahupun penonton sampai terduduk dia bayar balik semua kerugian.


Tak pasti sama ada TOH official remake ataupun diinspirasikan oleh movie Pirates Of Caribbean tapi apa pun tajuk movie dan watak Firangi memang tak jauh beza pun dengan franchise terkenal Hollywood tu. Permulaan movie diceritakan tentang keluarga diraja yang dibunuh oleh John Clive (Lloyd Owen) lepas Raja Mirza Sikander Baig menyerah kalah bila anak sulung, Aslam jadi tawanan Clive.

Lepas tandatangan perjanjian serah kuasa, Mirza sekeluarga kena bunuh dengan Clive tapi belum sempat Clive tembak Zafira (Fatima Sana Shaikh), Khudabaksh (Amitabh Bachchan) datang selamatkan dan lari dari negeri tu. Sejak dari hari tu, diorang berdua berlatih dan simpan dendam untuk bunuh Clive. Dalam masa yang sama diorang kumpul seberapa ramai orang yang ada misi yang sama.


On the other hands, Firangi dengan keldai dia mengembara dari daerah ke daerah menipu dan merompak saudagar kaya ataupun jadi mata-mata kepada askar British sampai lah satu hari dia ditugaskan untuk jejak Khudabaksh. Misi dia hampir berjaya tapi sudahnya dia ubah plan untuk join Khudabaksh and the gang untuk hidup bebas dari sistem hamba askar British.

Jalan cerita TOH ni tak ada yang unik pun sampai boleh kalahkan franchise POC tambah pula bila jalan cerita yang agak predictable even plot twist scene pun dah boleh agak apa akan jadi. Dialog pun biasa je so tak tahu dari mana datangnya keyakinan Aamir Khan masa promote movie ni. VFX antara faktor kegagalan besar jugak sebab kebanyakan scene dalam movie ni guna khidmat VFX.


Amitabh Bachchan at first reject offer untuk berlakon dalam movie ni tapi disebabkan Aamir Khan yang pujuk untuk bekerja dengan dia & mungkin dia janjikan kutipan panggung yang cun, so Amitabh yang tak berapa sihat pun setuju. Banyak kali jugak dia keluar masuk hospital masa shooting sebab dia kena pakai kostum berat lepastu berlakon fighting scene. Kekecewaan tu jelas terserlah bila movie ni gagal bila dia sembang dalam interview sebab dia dah all out. Lakonan dia macam biasa, memang bagus dari awal sampai habis cuma boleh nampak dia penat. Chemistry dia dengan Aamir pun tak cantik onscreen.


The ultimate reason I watch TOH is just because of Katrina Kaif walaupun scene dia sikit je tapi totally worth it. Scene dia buat mata segar & enjoy nak tengok nak pulak bila tarian dalam Suraiyya dengan Manzoor-E-Khuda agak cantik dan unik hasil koreografi Prabhudeva. Memang berhasil lah strategi Aamir Khan ubah watak Katrina dari heroin kepada muncul dalam beberapa scenes dan lagu je untuk tarik audience. Walaupun sakit hati tapi bahagia dapat tengok Katrina sebagai si cantik Suraiyya.


Movie TOH boleh kata male-dominance movie bila watak Zafira sebagai anak diraja pun tak dikembangkan sangat dalam movie ni. Sayang bila talent Fatima sebagai heroin kononnya boleh nampak dekat hujung movie je bila dia nak bunuh Clive. Tapi most of the time watak dia hambar je onscreen berbeza dengan watak dia dalam Dangal, nampak yakin dan bersemangat.

I just hope Lloyd Owen tak menyesal berlakon di Bollywood bila bakat lakonan dia tersia dalam movie ni walaupun akan ada yang datang suruh berhenti buang masa. Anyway he did justice for John Clive role where it was loosely based on ruthless Robert Clive in Indian history book. 


TOH ada China special edition means movie TOH yang ditayangkan di negara China diedit sendiri oleh Aamir Khan tapi yang special tu bila scene watak-watak lain dipendekkan tapi scene watak Firangi dipanjangkan even deleted scenes pun dimasukkan sebab orang China nak tengok Aamir Khan yang malas mandi. Tapi sama dengan versi India, Aamir Khan tetap gunakan Katrina untuk lariskan movie TOH di China. Tssskkkk whatever Aamir, whateverrrr.

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.3, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.4, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.1, 9. Social Message +0, 10. Personal Thought +0 = 2.9/10