Monday, 25 March 2019

Movie Review : Uri : The Surgical Strike

Related image

Director : Aditya Dhar
Writer : Aditya Dhar
Cast : Vicky Kaushal, Yami Gautam , Paresh Rawal, Mohit Raina, Kirti Kulhari
Production Company : RSVP Movies
Distributor : Zee Studios
Genre : History/Action/Thriller
Running Time : 138 minutes
Release Date :  11 January 2019
Trailer :


Movie yang diinspirasikan dari peristiwa sebenar bila kem tentera India diserang oleh pengganas dari Pakistan pada tahun 2017. Tragedi ni agak gempar jugak lah di negara India dan Bollywood antara yang terkesan bila pelakon-pelakon Pakistan dihantar pulang ke Pakistan. Surgical strike bermaksud serangan dari pihak tentera tapi kepada yang terlibat sahaja dan akan mengakibatkan kerosakan yang minima kepada keadaan sekeliling.

Movie Uri : The Surgical Strike ni dibahagikan kepada 5 babak yang menceritakan sebelum serangan dan selepas serangan baik dari pihak India mahupun Pakistan.


Chapter 1 – The Seven Sisters menceritakan tentang serangan hendap dari Pakistan terhadap tentera India di kawasan Chandle, Manipur tahun 2015. India hantar team terbaik untuk balas serangan yang diketuai oleh Mejar Vihaan Singh Shergill (Vicky Kaushal) bersama abang ipar dia, Major Karan Kashyap (Mohit Raina) dan tentera khas yang lain. Kejayaan serangan balas diraikan oleh PM Modi tapi Vihaan minta untuk bersara awal disebabkan mak dia dah mula hilang ingatan gara-gara Alzheimer. Tapi PM refuse untuk bagi Vihaan bersara awal sebaliknya tukarkan dia ke bahagian pejabat.


Chapter 2 - An Unsettling Peace

Bila dah terbiasa di padang, mana boleh sesuaikan diri di pejabat hadap segala fail dari pagi sampai petang tapi Vihaan kuatkan diri sebab mak dia lagi penting. Mak Vihaan dijaga rapi oleh Jasmine (Yami Gautam) jururawat khas tentera. Tapi mengamuk Vihaan bila tahu mak dia hilang masa Jasmine tengah on call. Turns out Jasmine bukan jururawat tapi ejen khas untuk jaga semua family tentera unit khas disebabkan ada blackmail dari Pakistan.


Chapter 3 - Bleed India with a Thousand Cuts

18 September 2016, kem tentera India di Uri, Jammu & Kashmir masa subuh. Ramai tentera yang mati disebabkan serang hendap di awal pagi waktu diorang tengah tidur. Antara yang meninggal masa serangan tu ialah abang ipar Vihaan. Disebabkan tragedi ni Vihaan join balik untuk surgical strike dan pilih 3 team komando elit untuk serang kem pengganas di Pakistan.


Chapter 4 – Naya Hindustan (New India)

India pilih untuk serang kem pengganas pada malam 29 September tapi diorang kena kumpulkan maklumat sebanyak mungkin dan minta bantuan ejen risikan India di Pakistan. Jadi masalah bila dalam kedutaan India ada mata-mata Pakistan.

Chapter 5 - The Surgical Strike

Semua rancangan asal gagal disebabkan perisik Pakistan dah bocorkan maklumat tapi Vihaan tetap teruskan disebabkan waktu ni je yang ada untuk serang kem pengganas sebelum diorang berpindah dan tutup segala akses kem.


Jalan cerita movie Uri portray professional and personal life tentera elit di India, mana nak jaga keluarga, mana nak berkhidmat untuk negara and Aditya Dhar buat yang terbaik untuk pastikan jalan cerita nampak ada drama untuk tambah rasa kesian dan hormat dengan pengorbanan tentera.

Lakonan Vicky Kaushal sebagai Vihaan antara penyelamat terbesar movie ni bila scene intense agak gagal untuk tambah rasa saspen dan jalan cerita yang agak predictable macam movie perang yang lain. Boleh kata movie Uri agak ringan compared to war movies yang lain. But still entertaining to watch lah.


Suka tengok action stunts dalam movie Uri nak pulak bila Vicky memang training di kem tentera untuk watak Vihaan selama 5 bulan dan tambah berat supaya nampak sasa. Best tengok bila setiap kali Vihaan tanya skuad dia ‘How’s the Josh? And they replied ‘High sir!’. Fun fact, disebabkan sogan ni viral di India, team kriket India dan pihak polis guna untuk naikkan semangat.

Nothing much untuk music soundtrack album sebab tak ada lagu yang best pun tapi visual Uri memang top notch bila cinematoghraphy & VFX nampak real. Kudos to team Uri for making it big and successfully give patriotism vibes to audience although some flaws are hard to hide.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 7.7/10

Sunday, 24 March 2019

Buffet Ramadhan Laman Kayangan - Citarasa 2 Sempadan


Minggu lepas ada Majlis pelancaran Buffet Ramadhan Laman Kayangan 2019 yang bertemakan 2 Sempadan. Macam seperti tahun-tahun sudah, decoration dewan Laman Kayangan memang cantik tapi tahun ni agak dreamy sesuai dengan nama tempat. 




Sama macam tahun sebelum ni, band Sekapur Sireh akan entertain guest yang datang dengan dendangan lagu-lagu ghazal. 


Hiasan meja memang cantik dan guest tak perlu risau sebab susunan meja memanjang, boleh tampung ramai dalam satu masa. Dewan Laman Kayangan pun selesa sebab air-cond sejuk siap lengkap dengan wi-fi percuma. Sambil makan sambil selfie memang tak ada masalah.


Untuk tema tahun ni, Citarasa 2 Sempadan perkenalkan menu masakan dari Utara Malaysia dan juga menu masakan dari Selatan Thailand. 


Lebih 80 menu di Laman Kayangan untuk juadah berbuka puasa tahun ni. Antara masakan dari Selatan Thailand ialah Kerabu Daging, Kerabu Ayam. Kerabu Soo Hoon, Rice Paper Roll with Crabstick and Cilantro and Sweet Chili Sauce, Dim Sum n Siew Mai, Thaiyaki Chicken with Saute Green Pepper, Beansprout and Spring Onion, Steamed Fish with Pineapple and Tumeric Sauce







Menu masakan dari Utara Malaysia pulak yang selalu kita jumpa, antaranya Tauhu Bakar Lentuk Sambal Kicap, Pasembur Padang Kota, Roti Jala Kari Ayam Likat, Laksa Ikan Sekoq, Mee Kari, Pita Doner Kebab, Daging Masak Taucu dengan Timun Tua, Sambal Sotong Petai, Gulai Ayam Padang Besar dan banyak lagi menu lain. 











Apart from these menus, ada juga menu wajib buffet Ramadhan, Kambing Golek yang datang dari Cyberjaya. Memang berbaloi kalau you guys makan menu ni sebab rasa daging kambing lembut yang dah kena perap memang sedap campur pulak dengan kuah kari pekat. Wajib jugak ambil salad sayur dia sebagai pelengkap juadah.




Dah kenyang makan menu utama, kena la makan desserts jugak baru lengkap. Ada juga disediakan aneka  buah-buahan untuk para pengunjung yang datang ke Laman Kayangan. 





Menu dekat sini memang banyak yang sedap, tambah pulak kena dengan tekak sebab tekak orang Utagha memang happy tengok semua menu. Dari datang sampai balik memang puas hati makan. Jangan kata makanan je, minuman pun ulang kali tambah sebab semua pekat dia bancuh. Memang berbaloi datang. 

Kalau nak berbuka dekat sini, tak payah risau mana nak park kereta sebab kawasan Laman Kayangan ni memang luas. Surau dengan tandas pun lengkap tersedia untuk pengunjung.  

Sekarang ni Laman Kayangan tengah buat promosi 'Early Bird' - untuk yang buat tempahan sebelum 5 Mei 2019. Harga untuk dewasa dari RM69 nett dan kanak-kanak RM39 nett. Kalau harga biasa, RM75nett untuk dewasa dan RM40nett untuk kanak-kanak. 


Untuk pertanyaan dan keterangan lanjut, boleh contact:-

Cik Haslina 012-6864515 / 017-3177806
En. Hanafi 011-18784681
En. Aman 019-3237914

Movie Review : Gol & Gincu Vol. 2



Pengarah : Umi Salwana Omar
Penulis Skrip : Rafidah Abdullah & Nadia Khan
Pelakon : Diana Danielle, Ummi Nazeera, Sharifah Amani, Sazzy Falak, Aedy Ashraf, Syafiq Kyle, Jad Hidhir, Takahara Suiko, Sherry Al-Hadad, Ziana Zain, Nadiya Nissa,
Genre : Drama/Sukan
Durasi Tayangan : 106 minit
Tarikh Tayangan : 25 Oktober 2018
Syarikat Produksi : Redfilms
Pengedar : Redfilms
Trailer :



Siapa je yang tak tahu movie Gol & Gincu yang berjaya naikkan nama Fazura dalam industry tahun 2005 dulu. Tahun 2018, movie ni ada sequel tapi tanpa kemunculan Fazura langsung, jalan cerita pun dah tak ada kaitan dengan yang pertama cuma ada beberapa watak yang dimasukkan dari G&G1.

Instafamous Yaya (Ummi Nazeera) daftar masuk kolej hari pertama di Help University, sama juga dengan Zak (Diana Danielle) tapi jadi masalah bila Yaya tweet Zak potong barisan. Zak marah Yaya sebab malukan dia di socmed walhal boleh je tegur depan-depan. Lagi kecoh bila Yaya dengan Zak satu bilik di asrama. Bila minta tukar bilik dengan kak Liza (Takahara Suiko), fasi orientasi diorang, makin bertambah kecoh bila team Berita Kampus berjaya rakam.


Hakim (Syafiq Kyle) boleh agak yang Yaya dan Zak ni viral material so dia ajak teammates dia, Mateen (Aedy Ashraf) & Momok (Jad Hidhir) untuk follow Zak & Yaya. Lagi naik rating Berita Kampus bila Zak dengan Yaya bergaduh di surau sampai kena masuk dalam bilik disiplin lepas viral bukan takat di kampus diorang je tapi sampai kampus yang lain.

Sudahnya both of them kena buat kerja charity sebagai denda dari Dekan Mardiah (Sherry Al-hadad). Kak Long (Ziana Zain) pilih diorang buat charity dekat Rumah 3R – Rehat, Rawat, Remaja sebab dekat dengan kampus diorang. Dekat rumah 3R ni ada 7 orang penghuni yang tinggal di asrama dan juga datang hari-hari lepas balik sekolah.


Hanis (Iezahdiyana Alaudin) yang mengandung lepas ditinggalkan Fakrul (Fimie Don), Cenonet (Aida Noris) si kaki copet, Gangster (Tiara Anchant), Fifi (Intan Serah), Shanti (Annabel Michael), Gadang (Nik Nasuha) dan Rifa (Grace Ng). Semua remaja bermasalah ni dijaga oleh Jijie (Sharifah Amani).

Zak dengan Yaya kena buat raisefunding untuk selamatkan Rumah 3R disebabkan rumah tu terpaksa tutup gara-gara tak cukup dana. Zak dapat idea untuk ajak semua join futsal walaupun memasing tak tahu main. Thank God Kak Jijie ada Shasha (Sazzy Falak) yang power main futsal sebagai coach.


Dah cantik practice, dah berjaya masuk semi final, Fakrul pula datang bawa kawan-kawan dia bagitau dia pernah tidur dengan Hanis pastu malukan Hanis. Gangster yang bengang terus belasah Fakrul sampai huru-hara jadinya. Sudahnya team Rumah 3R kena buang bila buat kecoh dekat tournament tu. Makin parah bila AhLong dah simbah cat merah dekat Rumah 3R. Yaya tak mampu nak collect dari insta sebab nama dia dah buruk lepas beberapa video viral, Zak pula kena sekat duit dari parents lepas banyak masalah disiplin. Masing-masing buntu macam mana nak selamatkan Rumah 3R.


Jalan cerita movie G&G 2 ni jalan cerita biasa di kampus tapi dipersembahkan dengan olahan dan garapan yang baik dari pengarah baru Umi Salwana Omar. Tak sangka hasil kerja Umi sama level dengan Bernard walaupun ni movie pertama dia. Yang bestnya movie ni diolah oleh kak Neddo!! No wonder skrip nampak fresh. Memang tak bosan layan movie ni walaupun jalan cerita agak predictable. Yang bestnya movie ni tak sentuh pasal cinta langsung macam G&G1, memang team G&G2 stick dengan tema women-oriented dan memperkasakan wanita dan ni antara sebab kenapa movie ni terbaik.


Bab lakonan semua watak memang tak ada masalah langsung, semuanya tak kekok and chemistry Diana dengan Umi Nazeera cantik sangat onscreen. Happy sangat tengok movie ni sebab multi-starrer nak pula masa ending scene meriah dengan kemunculan Tom Abang Saufi, Marina Mahathir, Rafidah Abdullah, Kartini, Melissa Tan, Alicia Amin dan ramai lagi. Dalam movie ni ada Ucop dengan Farhan Sterk Production jugak. Dah macam kenduri dah bila tengok muka famous tapi sayang Fazura tak join langsung, muncul kejap pun jadi la L



Hadi Koh Harris Hue did a great job for the stunning visual and cinematography in this movie. Shoutout jugak kepada Min Luna yang berjaya sediakan wardrobe cantik for each character. Sesuai la dengan movie ni yang jenis santai and fun. Soundtrack movie ni pun best hasil karya Aizat Amdan dengan lagu Hari-Hariku.


Movie G&G2 ni jenis movie yang boleh bagi warm feelings bila layan and for me this team dah berjaya capai objektif diorang untuk buat women-oriented movie yang ada good content dalam masa yang sama sebarkan social awareness. Walaupun ambil masa 13 tahun untuk buat sequel but its totally worth it. Harap yang ke3 sentuh isu yang lagi berat dalam masalah kehidupan wanita. Keep it up!!!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.4/10

Saturday, 23 March 2019

Syarikat Pelelong Berlesen & Hartanah Lelong

Minggu ni banyak dapat call dari pembida cerita pasal pengalaman berurusan dgn ejen yang lebihkan duit dari kerja. Ramai juga yang tak tahu kewujudan syarikat pelelong untuk urusan jual-beli hartanah lelong. So this entri untuk sembang tentang hartanah lelong secara basic.

Hartanah lelong ialah hartanah yang dijual melalui proses lelongan awam & selalunya lagi rendah dari harga pasaran. That’s why you guys boleh jimat banyak walaupun hartanah terletak di kawasan yang strategik.

Hartanah lelong ada dua kategori :

1.Lelongan under Mahkamah/Pejabat Tanah (Non-LACA)
2.Lelongan under Bank Loan Agreement Cum Assignment (LACA)


Lelongan under Mahkamah/PT ni hartanah yang ada hakmilik persendirian dan dah didaftarkan di Pejabat Tanah mengikut Kanun Tanah Negara 1965. Bila owner gagal bayar pinjaman kepada bank so bank akan lantik Valuer untuk nilai Market Value property tu.


Kemudian appoint lawyer untuk berurusan di Mahkamah/PT, mohon tarikh sesuai untuk lelong hartanah tersebut. Lepas dapat tarikh, mahkamah akan lantik pelelong berlesen untuk prepare semua dokumen berkaitan dan juga urusan pemasaran supaya public tahu tentang upcoming lelong





Berbeza dengan LACA bila urusan lelongan tu tak perlu tunggu tarikh dari mahkamah tapi ditetapkan sendiri oleh syarikat pelelong yang dilantik oleh bank. Pembida tak perlu tunggu lama macam kes non-LACA.

Syarikat pelelong yang dilantik oleh mahkamah dan bank tak kenakan sebarang caj tambahan sebab kami akan dapat bayaran dari 2 pihak ni lepas lelongan selesai dijalankan. Tiada caj komisyen, servis, wakil ataupun professional yang perlu pembida keluarkan.


Tempat Lelongan :

Lelongan non-LACA - di perkarangan mahkamah ataupun pejabat tanah. 
Lelongan LACA – di bilik lelong syarikat pelelong ataupun di kawasan yang ditetapkan oleh syarikat pelelong.




Harga Rizab Hartanah : -

Ni peranan Valuer untuk nilai market price hartanah berkenaan dan kebiasaannya market value lelong 20% ataupun 30% lagi rendah dari market value semasa. Kalau ramai pembida untuk satu hartanah akan ada kenaikan harga semasa lelong awam dijalankan: 

LACA – ditetapkan oleh pelelong
Non-LACA – ditetapkan oleh Timbalan Pendaftar Mahkamah/Pentadbir Tanah

Pernah je jadi kes mahkamah set harga kenaikan tinggi sangat sampai tak ada yang nak beli. Once dah naik, takkan patah balik semata untuk jual. They’ll carry forward to next auction.

Lelongan pertama ikut harga market value, lelongan kedua & seterusnya akan drop 10% ataupun kekal sama depends on mahkamah atau bank. Ada kes, harga rizab lelongan seterusnya akan naik dari harga lelongan pertama sebab tempoh masa penilaian hartanah cuma valid untuk 2 tahun je

Kalau ada rasa nak beli rumah, rajin-rajin check dekat Master Listing di website Arena Auctioneers untuk cari rumah yang berkenan di hati. Yang ni untuk LACA je lah. Kalau nak tengok yang non-LACA ada dekat ruangan iklan akhbar atau papan notis Mahkamah/Pejabat Tanah.

Dah jumpa calon rumah, boleh contact syarikat pelelong untuk tahu details & syarat-syarat jualan (COS) & notis Perisytiharan Jualan (POS).




Selalunya syarikat pelelong akan tampal POS ni di bahagian depan hartanah, papan notis mahkamah/PT, bank atau tempat-tempat awam dan iklankan dalam akhbar untuk notify public sebaik saja dapat approval dari mahkamah atau lawyer.





Dah dapat POS & COS, buat site visit dekat hartanah tu untuk tengok condition and surrounding. Check kawasan tu neighbourhood macam mana, pengangkutan awam okay ke tak, facilities lengkap ataupun tak.

Bab rumah memang tak boleh masuk dalam. Kalau ada penghuni, its better actually sebab terjamin lah keadaan dekat dalam terjaga. Kalau tak ada penghuni tu, keadaan hartanah agak creepy sikit.


Dah sitevisit, buat carian rasmi dan semak tunggakan hartanah. Setiap tunggakan berbeza mengikut bank. Ada bank yang cover separuh tunggakan, ada bank yang cover tunggakan maintenance, ada yang tak cover langsung. So sebelum beli, check dulu. 

Untuk kes non-LACA ada owner hartanah yang letak kaveat untuk elak dari dijual. Selalunya terjadi bila hartanah ada penama lebih dari seorang. Kebiasaannya hartanah pusaka ataupun yang berhutang dengan AhLong. Penting untuk pembida check kaveat ni sebelum join lelong.


Step seterusnya, check CCRIS dan kelayakan loan lepas tak untuk hartanah yang diidamkan tu. Then prepare 10% deposit dari harga rizab rumah lelong dalam bentuk bank deraf.


Deposit 10% boleh dibuat melalui :

1. Bank yang sediakan service Bank Draft seperti Maybank, RHB, Bank Islam dll kemudian serah kepada syarikat pelelong melalui kurier atau hantar by hand

2. Transfer ke akaun syarikat pelelong. Syarikat pelelong Arena Auctioneer ada service ni but not sure the rest.


Pendaftaran lelongan awam :

LACA – daftar pada hari lelong

Non-LACA – daftar pada hari lelong selalunya 1/2 jam sebelum waktu lelong. Do take note setiap waktu tertakluk pada mahkamah/PT. Extra note, Pejabat Tanah KL kena register online paling lewat sehari sebelum hari lelong.

Kalau menang bidaan, boleh selesaikan balance harga beli tu dalam tempoh 90 atau 120 hari. Untuk lelongan under mahkamah/PT tempoh masa ditetapkan selama 120 hari. Then boleh lantik lawyer untuk urusan pindahmilik.


Risiko beli hartanah lelong ni bila hartanah tu masih berpenghuni. Syarikat pelelong, mahkamah atau bank dah tak terlibat ye dalam urusan ni. Owner baru kena settlekan sama ada bincang cara baik ataupun biar lawyer settlekan je.


Lagi satu hal bila hartanah yang diidamkan tu call off/dibatalkan lelongan oleh pihak bank bilamana owner rumah dah berjaya selesaikan tunggakan bayaran kepada pihak bank. Part ni selalu jadi kalau hartanah tu hot property atau harga rizab rendah. 


I think that's all for basic info berkenaan rumah lelong. Pertanyaan lanjut boleh tanya direct dengan Arena Auctioneer or call staff in charge dalam details bawah ni. Nak minta advice or consult tentang lelongan dan property pun boleh, just call & inform any staff in charge



In case you guys curious macam mana lelong dijalankan, tak dapat nak letak video sebab jarang record video but you guys boleh datang pada hari lelong awam dijalankan di Arena Auctioneer 😊