Monday, 17 February 2020

Lirik Lagu : Yang Benar - Floor 88

Sejak dengar intro Ayie nyanyi dalam video cover Suaraku Syairmu dah mula suka dengan single balada ni. Since then asyik tunggu bilaa Floor 88 nak release lagu tanpa tajuk tu.


Of course excited bila Official Teaser Preview keluar and then Ayie letak dekat Insta officially released on 17th Feb 2020 jam 6 petang. Balik kerja terus dengar and yes, betul-betul menepati expectation. MV Yang Benar prequel kepada MV Hutang.

Suka suara Ayie bila nyanyi lagu balada, good thing suara dia dah mula okay so dah boleh promote lagu ni. Lirik bermakna and arrangement lagu pun cantik. 


LIRIK LAGU YANG BENAR

Penyanyi: Floor 88
Komposer: Zai Hamzah 
Lirik: Hanif Mashut, Achoi & Floor 88
Label : Rusa Music

Terlalu panjang kisah yang kita karang. 
Hingga tiada dayaku menoktahkannya
Sungguh aku takpernah mengenal lelah
untuk mencintaimu

Dengarkanlah
Disini aku menunggu
Kata putus darimu
Walaupun aku tahu
Kau telah pergi jauh

Terlalu panjang kisah yang kita karang
Hingga tiada dayaku menokhtahkannya
Sungguh aku takpernah mengenal lelah
untuk mencintaimu

Dengarkanlah
Disini aku menunggu
Kata putus darimu
Walaupun aku tahu
Kau telah pergi jauh

Sunday, 16 February 2020

5 Great Local Restaurants in KL

Kuala Lumpur antara salah satu tourism spot yang terkenal di Malaysia dan berada di tangga ke-6 dalam senarai bandar yang paling banyak dilawat di dunia pada tahun 2018. Bila dah famous ni haruslah banyak juga restoran dan café yang menjadi port lepak dan makan tak kira pelancong luar negara ataupun rakyat tempatan sendiri. 

1. Luckin Kopi

This one is my ultimate fav café kalau pergi ke Pasar Seni! Bukan je sebab my tweet blew up sampai sekarang ramai beratur panjang kalau nak makan dekat sini tapi semestinya lah sebab makanan dia super sedap! Luckin Kopi yang terletak di Jalan Panggung dibuka seawal 7 pagi dan menyediakan menu breakfast dan pelbagai menu lain. 

Image

Kalau datang sini wajib order menu Salted Egg Chicken Rice dan Butter Chicken. Worth your time and money. Yang bestnya dekat restoran ni boleh refill kopi ais yang kaw! 

2. Mingle Café

Jangan tak percaya kalau dekat café ni ada disediakan pizza sambal petai! Kalau dekat Luckin Kopi ada pasta petai, dekat Mingle Café pula ada pada pizza. Mingle Café asalnya Café 55 terletak di Jalan Sultan yang mempunyai menu warisan pelbagai bangsa. Antaranya menu warisan Melayu, China, India, Eropah dan lain-lain.   

Image

Selain pizza, burnt cheesecake, fried mantao dan Croque Monsieur antara menu best-seller. Di Mingle Café tak perlu tunggu Chinese New Year untuk makan Yee Sang sebab menu ni disediakan sepanjang tahun. Unik kan?!

3. Neighbours Coffee Bar

Image

Who’s up for fluffy pancake?! Well, I am! Sekarang dah jadi kegilaan ramai order menu Japanese Pancake super fluffy yang cantik gebu gebas ni. Kalau nak buat sendiri memang tak menjadi lah sebab tu kena order dengan yang pakar untuk merasa kebahagiaan yang sementara. Boleh pilih nak dihidangkan dengan caramel syrup ataupun banana chocolate? Whichever it is, dua-dua sedap! 

4. Restoran RSMY Best Cheese Naan

Kalau dulu suka sangat makan roti naan dekat Pak Putra, Melaka tapi takkan setiap kali craving nak travel sampai 3 jam lamanya kan? Tak sangka dekat Kuala Lumpur dah jumpa port best nak makan roti naan. Restoran RSMY Best Cheese Naan terletak di Jalan Medan Tuanku ni dibuka bermula jam 11 pagi hingga jam 12 pagi. 


Walaupun agak ramai tapi berbaloi bila dapat makan roti naan tebal yang diisi dengan keju. Bila makan terasa lembut dan gebu di dalam dan rangup di bahagian luar cicah pula dengan kuah dal atau kari yang pekat. Memang terangkat!

5. Nasi Lemak Saleha

Nasi Lemak Saleha ni famous sangat dengan kisah kehidupannya yang bermula dengan menjual nasi lemak di tepi jalan sampai boleh dapat RM400,000 sebulan. Kalau dah sampai macam tu untung dia tiap bulan, memang sedap lah nasi lemak dia. 



Yang membezakan nasi lemak bukan setakat pada harum daun pisang dan lemaknya nasi tapi kunci utamanya pada sambal. Memang kena la dengan tekak bila sambal Nasi Lemak Saleha ni tak manis dan tak terlampau pedas. Just nice je dekat tekak. Nasi lemak sotong dengan paru berlada antara my fav menu. 

Sebenarnya tak susah pun nak cari tempat makan dekat Kuala Lumpur ni tambah bila dah ada Google cuma yang susahnya bila tekak kita suka makan makanan yang viral. Bila dah viral, faham sahaja lah sesaknya macam mana. 

Dah susah nak cari tempat untuk park kereta, kena beratur untuk cari meja pulak tu. Tapi nasib lah sekarang dah tahun 2020. Kalau lapar boleh order online untuk food delivery! Tak payah nak fikir baju apa nak pakai, dekat mana nak park kereta, berapa lama nak kena beratur dah.

Buka je apps Foodpanda dan pilih makanan apa yang tekak dan perut nak, add to cart dan buat bayaran. Bila aband Foodpanda sampai dah boleh makan sambil layan Netflix! Nyummmmm!

Manish Gupta Found My Tweet!

Sabtu lepas update Best Bollywood Movies untuk tahun 2019 dan tak sangka tweet tu boleh sampai ke India sana. Well zaman di hujung jari ni memang mudah sangat kalau bab macam ni. 

Dalam senarai tu ada masukkan movie Section 375 sebagai salah satu movie terbaik tahun 2019 baik dari segi jalan cerita mahupun dialog dia. Tak mention apa pun, tapi sebab memang writer dia tengah ada masa senggang gamaknya sebelum bersiap pergi ke Filmfare tiba-tiba ternampak my tweet. 


Movie karya Manish Gupta memang tak banyak tapi kalau dia buat memang dia buat betul-betul berdasarkan fakta dan kajian. Dalam Filmfare award event tahun ni, movie Section 375 tercalon dalam kategori Best Screenplay. 


Tapi tak menang lah sebab pfftt movie Gully Boy yang dapat. But that's okay lah, I dah buat kerja letak movie ni dalam best Bollywood movies. Hopefully ada yang belajar dari movie Section 375 tentang mesej yang tersirat tentang perundangan. Anyway, eeekkkss I'm so happy for that kind of gesture! Really made my year!

Drama Review : Bard Of Blood


Director : Ribhu Dasgupta
Writer : Mayank Tewari & Bilal Siddiqi
Cast :  Emraan Hashmi, Shobita Dhulipala, Jaideep Ahlawat, Abhishekh Khan, Kirti Kulhari, Rajit Kapur, Danish Hussain, Sohum Shah, Asheish Nijhawan, Amit Bimrot, Shishir Sharma, Sahiba Bali
Genre : Politic/War/Thriller/Action
Running Episodes : 7 episodes
Release Date : 27 September 2019
Production Company : Red Chillies Entertainment
Distributor : Netflix
Trailer :


Diadaptasikan dari novel karya Bilal Siddiqi yang diterbitkan pada tahun 2015 dengan tajuk yang sama, berkisarkan tentang pergelutan politik di Balochistan di antara India, Pakistan, Taliban dan BAF. Kabir Anand (Emraan Hashmi) dan Vikramjeet (Sohum Shah), antara ejen terbaik RAW dihantar ke Balochistan untuk siasat kematian misteri ejen Karan Bhushan.


Kabir menyamar sebagai journalist dan berkawan rapat dengan anak ketua BAF, Jannat Maari (Kirti Kulhari) sementara Vikram menyamar sebagai kontraktor di sana. Malang nasib mereka berdua bila jatuh dalam perangkap sampaikan Vikram terbunuh dalam letupan. Kabir dituduh membunuh kawan sendiri kemudian dibuang dari RAW. 

Lepas 5 tahun Kabir dapat panggilan dari bekas ketua dia, Saddiq Sheikh (Rajit Kapur) untuk bantu dia bawa balik 4 orang ejen yang menyamar sebagai engineer di Balochistan pulang ke India dengan selamat bila 4 ejen ni mempunyai rahsia ketua Taliban – Mullah Khalid (Danish Hussain).


Ketua RAW, Mr. Joshi (Shishir Sharma) taknak hantar bantuan untuk selamatkan 4 orang ejen tersebut sebab berisiko tinggi lagipun 4 ejen ni dah sedia maklum risiko bila penyamaran terdedah. Keluarga akan diberikan pampasan sekiranya mati dibunuh pihak musuh. 

Saddiq Sheikh tahu ada sesuatu yang besar 4 ejen ni dapat tapi tak sempat transfer file kepada RAW sebab tu dia nak mereka diselamatkan. Kabir pula masih sakit hati dengan tindakan RAW 5 tahun lepas bila menidakkan kematian Vikram dan buang dia dari RAW. Saddiq cuba pujuk dia join misi rahsia ni sebab penculikan ni mungkin ada pertalian dengan kematian Vikram.


Termakan dengan pujukan Saddiq, Kabir cuba untuk discuss tentang hal ni tapi bila pergi ke safe house, Saddiq dah pun mati dibunuh. Kabir sempat tengok klu yang Saddiq tinggalkan di game Sudoku. ADO (Adonis) merujuk kepada Kabir, RLB merujuk kepada Isha Khanna (Shobita Dhulipala) dan Mr. X merujuk kepada ejen di Balochistan. 


Selepas Saddiq dikebumikan Kabir berbincang dengan Isha plan untuk pergi ke Balochistan dan berjumpa dengan Mr. X iaitu Veer (Vineet Kumar Singh). Misi ni dijalankan secara senyap-senyap tanpa pengetahuan RAW sebab Kabir syak dalam RAW ada penyamar.


Baru sampai ke Balochistan, penyamaran Kabir dengan Isha dah diketahui pihak polis sebab Veer dah bunuh orang Taliban. Kabir cuba dapatkan bantuan dari BAF bila misi mereka sama, untuk tumpaskan Taliban tapi disebabkan sejarah lepas, dia dihalau oleh Nusrat (Abhishekh Khan) tapi Jannat diam-diam hulurkan bantuan.


Untuk elakkan perbuatan dihidu, Jannat terpaksa maklumkan kepada Shehzad, spy ISA Pakistan untuk elakkan mereka tahu kedatangan ejen RAW. Tanveer Shehzad (Jaideep Ahlawat) pula bergabung dengan Taliban untuk kuatkan rantaian politik dengan Amerika dan China dengan bantuan dari Abida (Sahiba Bali).

Dalam masa yang sama, pakar IT RAW - Nihar (Amit Bimrot) berjaya track location Isha dan Kabir dan maklumkan kepada Mr. Joshi. Berjaya atau tak Kabir, Isha dan Veer selamatkan 4 orang ejen India dengan selamat, kena tengok lah series ni. 


Dah lama dah nak layan BOB tapi selalu on hold tapi tak sangka semalam boleh marathon sampai habis sebab jalan cerita dia memang menarik walaupun agak berat dengan konflik politik. Genre politik bukan pilihan ramai tapi disebabkan kekuatan lakonan, dialog yang menarik, plot twist mengejutkan dan misteri tersirat antara sebab kenapa rating series ni tinggi.


Selalunya Emraan berlakon dalam movie gred B so watak dia kebanyakannya tak digarap dengan baik tapi kali ni di bawah produksi SRK & Gauri Khan – Red Chillies Entertainment, Emraan Hashmi diberi kepercayaan untuk deliver watak Kabir Anand and he did his best. Cuma watak Kabir ni dekat hujung series nampak macam superhuman tapi justified lah sebab dia ambil opium untuk stay energetic dan tak sakit even kena tikam dalam.


Kalau under production house Red Chillies Entertainment, bab VFX dan visual ni memang top notch. Sinematografi memang cantik sangat. Dah penat dengan konflik politik dua negara ni, director tayang beberapa shot cantik di Balochistan.






Series ni cuma untuk penonton matang sahaja sebab ada beberapa dialog yang provokatif terutama untuk Muslim sebab perangai puak Taliban ni lain macam sikit. Memang sakit hati tengok bila ada dipaparkan scene pedofilia, buang mayat, solat dan pembunuhan. 

Bila tengok series Bard Of Blood, rasa kesian dengan ejen dan penyiasat yang berkhidmat untuk negara bila ramai yang diabaikan oleh pihak kerajaan sama ada perform bagus ataupun biasa. Once dah ditangkap oleh pihak musuh, kerajaan akan buang dan anggap tak pernah wujud. Berkorban untuk negara tapi bila dibunuh oleh pihak musuh, mayat pun tak dikebumi.


Kalau team BOB selitkan beberapa moment patriotik untuk naikkan harapan kepada profession ni mungkin tak kecewa sangat bila tengok. Hopefully team BOB boleh tebus balik dalam Season 2 nanti sebab ada beberapa persoalan yang belum terjawab, pemangku ketua Taliban yang juga anak kepada Mullah, Aftab (Asheish Nijhawan) ada agenda tersendiri dan plot twist yang mengejutkan di hujung series. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +0.8, 10. Personal Thought +0.6 = 8.7/10

Saturday, 15 February 2020

Homestay Arissa, Suria Jaya, Shah Alam


Minggu lepas spend satu malam di Homestay Arissa, Suria Jaya, Shah Alam. Suria Jaya terletak di antara Padang Jawa dan I-City. Sangat mudah nak ke Suria Jaya ni sebab terletak di sebelah jalan berhampiran KTM Padang Jawa. 5 minit jalan kaki dari KTM Padang Jawa dah boleh sampai. 

Apartmen Suria Jaya setinggi 22 tingkat ni sentiasa penuh dengan orang sebab bahagian bawah ada supermarket Mydin, Mr. DIY, kedai kasut XES, Cool Blog, kedai dobi 24 jam, 7 Eleven dan lain-lain lagi. Berdekatan dengan apartmen Suria Jaya ada banyak kedai makan dan kedai-kedai biasa yang lain. 

Malam tu sampai dalam jam 8.30 malam, agak lambat untuk check in sebab sangkut dalam jam bila ada accident. Lepas dapat kunci, dah park dekat reserved park di tingkat 2, terus letak luggage dalam bilik. 


Tak susah pun nak cari Homestay Arissa ni sebab terletak dekat je dengan lif. Di bahagian pintu pun dah ada tertampal nama homestay. Homestay Arissa ni merupakan studio apartment yang mempunyai ruang tamu, dapur dan dua bilik air. Suka dengan deco Homestay Arissa ni nampak minimal and stylish. 


Walaupun dekat tingkat 21, tak ada masalah langsung dengan air slow. Kalau dua bilik air digunakan serentak pun air still laju. 


Dalam bilik air dah disediakan shower gel dan towel. Di bahagian luar ada disediakan alat mencuci in case ada tertumpah something dekat lantai. I tak risau masa stay dekat sini sebab dekat Homestay Arissa dah disediakan fire extinguisher in case anything bad happen. 


Dekat pantry pun penuh dengan makanan dan minuman instant. Nak masak maggi tak ada masalah, semua dah ada. Microwave, heater, stove dengan peti sejuk pun disediakan. Dekat sinki ada penapis air so tak ada masalah air kotor.


But my mood not for maggi lah malam tu sebab I nampak something better dekat bawah sana. 

Pasar Malam Padang Jawa!


Tak jauh pun dari Suria Jaya ni, malam tu berjalan kaki je pergi ke pasar malam. Dekat pasar malam ni tak perlu risau bab nak melintas jalan sebab ada volunteer yang akan tolong jaga. Pasar malam ni dibuka dari jam 5 petang sampai jam 10, sesuai lah masa dengan jarak pasar yang agak panjang ke dalam. 



Cendol dekat pasar malam ni sedap, must try! Lepas dah habis pusing, dah beli buah bidara terus patah balik sebab dah nak pukul 10 malam dah. 


Kemudahan dekat homestay Arissa ni dah disediakan wifi percuma dan Netflix! Instruction untuk guna Netflix semuanya dah ditampal di belakang pintu. 


Kalau ada event ataupun majlis kenduri kahwin tak ada masalah datang ke homestay ni sebab dah disediakan iron dan board. Even datang ramai pun no worries sebab dah disediakan toto extra untuk guest ramai. 


Paling best dekat Homestay Arissa ni bila katil betul-betul di sebelah tingkap.  Boleh nampak view kawasan sekitar dan bangunan besar penuh dengan lampu. Sayangnya tak boleh nak stargaze malam tu sebab tak ada bintang mungkin sebab nak hujan. 


Ni pula view bila masuk waktu Subuh. Bangun pagi tak perlukan alarm pun untuk solat sebab masjid besar Padang Jawa betul-betul terletak depan Suria Jaya. Katil selesa sangat tidur dengan angin malam memang bahagia bila bangun pagi. Mana nak dapat experience macam ni? Priceless!


Since kemudahan swimming pool di tingkat 7 dibuka bermula jam 9 pagi, we had breakfast dekat restoran sebelah Suria Jaya di Kedai Makan Dek Na. Awal pagi pun dah ramai orang sebab makanan dia sedap. Untuk breakfast pun dah banyak pilihan dengan kuih-muih, nasi lemak, nasi dagang, makanan bergoreng dan lain-lain. 



Lepas kenyang makan baru enjoy sunbathing dekat swimming pool. Pool ni terbahagi dengan pool dewasa dan kanak-kanak. Musim influenza ni memang elok berjemur lama sikit untuk tambah vitamin D dan naikkan imun badan. Tapi tak lama lah mandi sebab dah ramai mula datang. Customer Homestay Arissa kalau bawa budak kecil boleh guna pelampung free yang disediakan khas. 






Sebelah pool ada disediakan gym dengan beberapa machine dan yoga mat. Gym pun sama dibuka dari jam 9 pagi. 


Dah settle mandi, it’s time untuk checkout sebab dah menginjak jam 12 tengahari. Proses untuk chekin dengan checkout memang mudah dekat Homestay Arissa ni so tak ada masalah untuk datang lagi kalau ada urusan kerja ataupun hal lain. Security dekat Suria Jaya ni top notch, untuk customer Homestay Arissa disediakan access card dan laluan khas. 

Untuk book Homestay Arissa Suria Jaya ni boleh book di Airbnb dengan harga RM99 tak termasuk caj lain dan berurusan dengan En. Farid. Boleh tengok rating dan kemudahan di FB Homestay Arissa



Telemovie Review : Ghairah


Pengarah : Megat Sharizal
Penulis Skrip : Rehal Nuharis
Pelakon : Hisyam Hamid, Sara Ali, Jay Iswazir, Asmidar
Genre : Drama/Misteri
Durasi Tayangan : 96 minit
Tarikh Tayangan : 8 Februari 2020
Syarikat Produksi : Dear Creative Sdn Bhd
Pengedar : Astro Citra

Lepas baca entri Kak Sha dan Dari Hati Miss Mulan, expect telemovie Ghairah ni sama macam movie Hindustan tajuk Yakeen lakonan Priyanka Chopra dengan Arjun Rampal tapi lepas tengok rupanya bukan. Ada persamaan pada first half cerita sahaja. 


Telemovie yang diadaptasikan dari novel Ghairah karya Zura Anwar ni mengisahkan tentang Dani (Hisyam Hamid) yang terjatuh dan mengalami hentakan yang agak kuat dalam satu kemalangan misteri. Akibatnya doktor sahkan Dani hilang ingatan dan tiada langsung memori baik dari masa silam ataupun masa sekarang. 

Ara Aziz (Sara Ali) kecewa bila suami dia tak mampu nak cam siapa diri dia bila sedar. Ara ambil cuti untuk menjaga Dani di hospital tapi disebabkan kawan sepejabat dia, Hafiz (Jay Iswazir) selalu datang mengganggu, Ara minta kebenaran doktor untuk discharge Dani lebih awal. 


Sebagai wartawan jenayah, Hafiz perlu tahu apa yang berlaku kepada Dani pada malam kejadian disebabkan Dani jatuh agak jauh dari kereta dia. Dia cuba mengaitkan kemalangan misteri Dani dengan beberapa kes kehilangan dua orang gadis dan juga kawan baik Dani sendiri, Mokhtar. Syak wasangka Hafiz dibantah keras oleh boss dia bila Hafiz tak ada bukti kukuh untuk siarkan artikel tentang kehilangan 3 mangsa tersebut. 


Makin tambah curiga bila Ara berpindah ke rumah baru dan tak mahu Dani diganggu oleh sesiapa kecuali polis. Dalam masa yang sama Hafiz cuba cari bukti melalui kenalan mangsa-mangsa penculikan. Dani pula cuba recall balik identiti diri dia yang sebenar melalui cerita Ara dan gambar yang ada dalam rumah tapi sayangnya sikit pun dia tak ingat.


Dani berasa curiga dengan Ara bila setiap malam Ara sentiasa hilang dan berkelakuan aneh. Dani tak mempunyai handphone ataupun kereta. Ada saja alasan Ara sampai Dani berasa ada sesuatu yang tak kena. Dani curious dengan stor putih di belakang rumah tapi berkunci. Kata Ara cuma ada barang lama dalam tu dan Dani tak suka pergi ke sana sebab dia ada alahan. 


Tapi Dani bermimpi tentang stor putih tersebut. Bila dia cuba pergi ke sana, Ara akan cepat menghalang. Apa saja yang Dani cuba lakukan, Ara akan sentiasa tahu. Hafiz pula makin kuat mendesak Ara untuk ceritakan apa yang berlaku kepada Dani sebenarnya. 

Jalan cerita Ghairah agak misteri dari awal hingga ke hujung telemovie sebab tak ada klu langsung kenapa Dani terlibat dalam kemalangan tu. Cuma dapat klu Ara bersikap aneh setiap malam. Masa Ara selalu masak daging, dah mula syak yang Ara masak daging mangsa-mangsa yang hilang dan tanam saki baki bahagian anggota yang tak dimakan di belakang rumah. Maybe Dani thought the same thing sebab tu dia selalu cuak dengan Ara. 


Lemahnya telefilem ni bila tak ada monolog dari Dani tentang kenapa dia gelisah bila berdua dengan Ara. Apa yang buat dia mula pelik dengan Ara? Takkan la sebab Ara bangun malam pergi minum air pun dia dah cuak? Mungkin diceritakan lebih terperinci dalam novel tapi I tak baca lagi novel tu so the telemovie did not do justice to the story. 


Director try hard untuk buat watak Ara nampak psiko supaya boleh hidupkan plot twist di hujung cerita tapi watak Ara agak berlebihan dan nampak agak try hard untuk hidupkan mood misteri tu. Even watak Hafiz nampak keterlaluan untuk ganggu privacy hidup orang. 

Dialog Hafiz - ‘Yang sebenarnya kau hanya fikirkan perasaan ghairah kau’ agak tak match dengan scenario kehidupan rumahtangga Arad an Dani sebab chemistry antara Sara dengan Hisham agak awkward. Sara pun macam tenggelam dalam watak intense dia. I wish she will be more expressive onscreen. Nak tunggu dia habiskan satu ayat pun agak lama. 


Judging from the poster, it is totally the opposite sebab dalam poster Ara digambarkan sebagai seorang seductress tapi dalam telemovie dia agak kaku dan pasif. Kalau ikutkan memori Dani, dia ambil selfie sebelum Ara nampak tapi bila masa entah Ara cuci gambar tu. Apa motif dia cuci gambar kalau dia nak hapuskan bukti? 


Kenapa dia biarkan album tu dekat atas meja kalau dia nak pulihkan keadaan? Kenapa tanam mayat begitu mudah kalau taknak tarik perhatian? Kenapa Dani beria curi phone tapi tak peroleh apa-apa data dari phone? Even sim card dipatahkan data macam gambar, video, text, still ada. Whatsapp pun ada. 

Karya Megat Sharizal selalu cantik di awal cerita dan dibiarkan lompong pada hujungnya. Mungkin I kena baca novel untuk dapat pengalaman yang lebih menarik. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.2, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.8, 6. Genre +0.4, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.3 = 5.7/10