Friday, 14 February 2020

Movie Review : PS I Still Love You


Director : Michael Fimognari
Writer : Sofia Alvarez, J. Mills Goodloe
Cast : Lana Condor, Noah Centineo, Jordan Fisher, Anna Cathcart, Janel Parrish, Ross Butler, Madeleine Arthur, Emilija Baranac, Trezzo Mahoro, Holland Taylor, Sarayu Blue, John Corbett
Production Company : Overbrook Entertainment, Awesomeness Films, Ace Entertainment
Distributor : Netflix
Genre : Rom-com
Running Time : 102 minutes
Release Date : February 12, 2020 (United States)
Trailer :


I know I said I will never watch the sequel after I watched To All the Boys I've Loved Before but I’m sucks at keeping my promise well so does Lara Jean Covey (Lana Condor). This is actually what the movie is all about. Lara Jean got messed up with her love life and her promise to Peter Kavinsky (Noah Centineo). Damnnn why?


Tengok trailer pun dah tahu yang Lara Jean ada konflik gedik dalam percintaan dia bila John Ambrose datang lepas baca love letter dia yang terpendam lama. Cuma kelakar bila John sebenarnya dah datang pun dalam TATBILB masa credit scene dengan wajah yang lain tapi dalam sequel dia dah jadi kaum lain duhhh what happened Michael Fimognari?



Pelakon asal pun kecewa bila dia tak dapat sebarang makluman bila Netflix decide untuk tukar pelakon. But ermmm I have no complaint sebab John Ambrose McClaren (Jordan Fisher)in the sequel wayyyy better and has a cute smile. He played piano hiks!

So the movie starts with Peter and Lara having their first date, romantic as it should be and then the Valentine’s Day also romantic but Lara start having some doubts and insecurities bila dia selalu terfikir yang Peter dah buat semua ni dengan Genevieve (Emilija Baranac) dulu so he will not having the same feeling or excitement as Lara did.



And that thoughts and insecurities my friend, kills their love just like the soundtrack they put in this movie – Let’s Kill This Love by Blackpink. Thanks for Korean element in this sequel from hanbok, tradition and foods. Great job!


Dalam masa yang sama Lara pilih untuk sign up sebagai volunteer dekat Belleview, rumah orang tua-tua but hold that thought sebab Bellview ni cantik sangat! The decoration is simply amazing! Lara jumpa Stormy (Holland Taylor), ex stewardess Pan Am yang still hot in her age. Dia buat tour dekat Belleview dengan cara dia yang sassy and welcoming. I seriously want a friend like her. She’s just wow.


Lepas habis tour, Lara Jean terjumpa dengan John Ambrose which also sign up to become a volunteer dekat Belleview. Coincidence? Nope! Sebab both of them memang suka benda-benda macam ni even dah terpisah jauh, they still know how to find each other back. Of course Lara excited jumpa crush dia and due to that hubungan dia dengan Peter makin renggang. Lara pun mudah sangat nak minta putus dengan Peter untuk isu yang remeh.


Dari first half bila Lara bagitahu yang John reply love letter dia pun, dah boleh nampak yang Peter mula risau tapi dia tak lah tunjuk sangat. Nampak ketara bila Lara, John, Peter, Gen, Christine (Madeleine Arthur) dengan Trevor (Ross Butler) pergi ke treehouse untuk korek balik time capsule diorang. Masa tu baru John tahu yang Lara girlfriend Peter dan Peter baru tahu yang Lara tak pernah bagitahu John pasal hubungan diorang berdua. Kind bitchy move for Lara. Betul lah apa Peter cakap yang Lara busy sangat flirt dengan John sampai lupa nak bagitahu relationship diorang.


It just awkward to me sebab Lara gigih sangat nak jadi girlfriend yang baik untuk Peter tapi dia flirt dengan John. Mungkin dia rasa dia hot jugak kot sebab jiran dia merangkap ex kakak dia, Margot (Janel Parrish) pun pendam perasaan dengan dia jugak. Now she has Peter and John in her hand like duhhh. Girl, just drop it. You’re breaking Peter’s and John’s heart in meanest way possible! Sama je macam kakak dia, Margot layan Josh teruk.


Ramai yang kecam Peter sebab bagi fake poem dekat Lara but like Peter said, dia tak pernah pun kata dia yang tulis poem tu. He’s a bad guy in this story tapi berubah jadi baik sebab bercinta dengan Lara Jean. He made efforts for Lara to ensure she’s safe and comfortable.


Dia tak pandang pun love letters dari orang lain. Dia tak hantar pun acapella group sebab dia tahu Lara tak suka benda macam tu and dia tak paksa Lara to make out without her consent. He respect that. Plus dia tak paksa pun Lara buat benda yang Lara tak suka macam dressed up dekat match dia. What else you guys wants him to be? He could never be as great as John Ambrose because he is not like that at the first place. 

That hot tub scene pun predictable lah dia tunggu Gen even dari TATBILB lagi dah boleh agak. Star crossed in the sky, Lara dengan Peter make out and they have feelings for each other. What’s the big deal?


Of course Lara sepatutnya pilih John Ambrose but this is life, you want Peter at the first place then jaga la elok-elok. Bukannya dah dapat lepastu flirt dengan orang lain and then make your partner as the villain in your love story. Tak semestinya kau perempuan, kau boleh wave victim card all the time. Nahhh doesn’t work for me.


Just like the first one, visuals are so breathtakingly amazing and Lara Jean’s wardrobe is worth to die for! Visual editing team did a great job with some cool transition. Thanks to Joe Wong sebab soundtrack movie ni best. Nice dialogues and some romantic scenes are cute to watch.

I totally love treehouse scene bila director buat plot twist siapa akan muncul dekat tangga. Comel dan bermakna. I rasa macam team sequel much better than the first sebab they still put Christine dengan  Lucas (Trezzo Mahoro) dalam cerita. Christine dengan Trevor bercinta is one of cute thing to watch in sequel. Waiting for next sequel - “Always and Forever, Lara Jean,”.


1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0.4 = 7.7/10

1 comment:

  1. gerammmm je tengok segala reviews dekat twitter.. bilalah nak tengok niiii malasnya ya amat

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!