Monday, 31 August 2020

Penipuan Rhea Chakraborty Dalam Interview Aaj Tak News

Sakit hati dengan media trial yang dikenakan terhadap dia dan keluarga, Rhea Chakraborty ambil keputusan untuk buat interview untuk ceritakan kisah dari pihak dia. Tambah pula katanya Sushant Singh Rajput datang dalam mimpi dia dan minta dia bagitahu cerita sebenar.


Walaupun diberi platform untuk netizen dengar kisah dia, Rhea bukan sahaja menipu malah buat cerita dan burukkan keluarga Sushant dan juga Ankita Lokhande. 

1. Hubungan Sushant Dengan Ayah Dia Tak Sebaik Yang Disangka

Sebelum ni Rhea pernah dedahkan pada media yang kakak Sushant yang paling rapat dengan mendiang pernah cabul Rhea masa mereka berdua tidur sebilik. Gara-gara kejadian ni, Sushant bergaduh dengan Priyanka dan tak mahu berjumpa dengan family.

Here's what Sushant Singh Rajput said to his father during their last phone  call | Filmfare.com

Kali ni Rhea bagitahu pula Sushant tak okay dengan ayah dia sebab ayah dia tinggalkan Sushant sewaktu kecil dan khabarnya berkahwin lain. Mereka berdua tak pernah berhubung selama 5 tahun.

Statement Rhea disangkal oleh abang ipar Sushant bila dia bagitahu yang kehidupan keluarga middle class tak mudah bila suami isteri terpaksa berpisah untuk jaga anak-anak di kawasan yang berbeza. Sementara ayah dia pergi ke Delhi untuk jaga Priyanka dengan Sushant dari sekolah menengah sampai besar, ibu Sushant pula stay di Patna untuk jaga Shweta. 

2. Sushant Keep In Touch Dengan Ankita Lokhande

Ankita Lokhande bercinta dengan Sushant selama 6 tahun dan putus pada 2016. Both of them moved on and Ankita bertunang dengan kawan baik dia pada 11 Jun 2020. Ankita bidas kenyataan Rhea bila dia tak pernah pun contact Sushant selepas putus ataupun tinggal di apartment kepunyaan Sushant.

Masa debut movie dia, Manikarnika released tahun lepas memang Sushant ada ucap tahniah dekat IG but that’s it.

Did fans coax Sushant Singh Rajput to comment on ex-lover Ankita Lokhande's  'Manikarnika' look?

Image
Image

3. Sushant Claustrophobic

Memang betul Sushant ada claustrophobic macam Rhea cakap dia pernah ada bila dia takut dengan tempat gelap dan kecil terutamanya bila dia naik lif. Even mengaku dalam interview dengan Zee News tahun 2015. Tapi tahun 2016 dia belajar untuk lawan fobia dia kemudian masukkan impian untuk jadi pilot. 

 Image

Image


Bukan setakat hilang rasa takut, masa dia buat simulation di NASA Centrifuge dalam bilik selama 25 minit pun dia rasa excited sangat. Walhal coach NASA tu bagitahu ada orang sampai muntah ataupun pengsan masuk dalam tu tapi Sushant sampai ulang 2 kali. 

4. Sushant Ambil Modafinil Untuk Hilangkan Claustrophobic

Rhea bagitahu Sushant makan ubat Modafinil untuk hilangkan rasa fobia bila naik flight ke Paris gara-gara claustrophobic dan tidur sepanjang masa dalam flight. 

Image

Berbeza dengan fakta fungsi Modafinil bila ubat ni digunakan untuk mengurangkan rasa mengantuk dan waktu tidur. Tambah Rhea lagi, Dr. Harish Shetty yang bagi Modafinil kepada Sushant untuk ubati fobia dia sebelum pergi Euro trip. Lepas interview ni Dr Harish Shetty menolak dakwaan Rhea. 

Image

Even kalau Rhea tersilap cakap nama ubat pun, tetap terserlah penipuan tu bila dia kata Sushant akan tidur setiap kali naik flight sebab ramai je yang selfie dengan Sushant bila jumpa dia dalam flight selama dia hidup. 

5. Sushant Sakit 3 Hari

Tambah Rhea sebaik saja sampai ke Paris, Sushant taknak keluar dari bilik sebab takut dengan painting seram dekat hotel tu dan berkurung selama 3 hari. Kelakar lah penipuan Rhea sebab Sushant update dekat IG dengan Twitter video dia happy sangat dekat Disneyland pada 8hb dan 9hb sebab ada dalam bucket list dia. 

Guess who’s the videographer? Yuppp… Rhea Chakraborty. 

Lagi kelakar bila ada fans Sushant siap bergambar dengan Sushant pada 7hb di Sacre Ceour. 



6. Sushant Takut Dengan Painting

Another blatant lies….

Dalam bucketlist Sushant ada tersenarai impian dia untuk spend satu malam dekat kubur sebab dia suka benda-benda scary. Dia suka layan movie horror dengan family. 




Dalam interview Aaj Tak News, Rhea ada mention dia minta bantuan Dr. Susan Walker buat therapy untuk Sushant tapi Dr. Susan Walker tak ada lesen sebagai psychiatrist pun. Sebelum ni keluarga Sushant dah buat report polis mengatakan Rhea Chakraborty dan beberapa orang lagi racun Sushant dengan ubat berdos tinggi sehingga Sushant hilang kewarasan kemudian kurung dia dalam rumah.

7. Rhea Risau Dengan Financial Sushant

Dalam interview ni dia bagitahu yang Sushant terlampau berbelanja sampai kewangan dia merosot sedangkan Samuel Miranda, house manager dan juga bodyguard Sushant bagitahu yang kebanyakan masa Sushant tidur dalam bilik dan Rhea yang suka host party dan panggil keluarga dan kawan-kawan dia datang.


Even ED dedahkan bank statement akaun Sushant di Kotak Bank yang dibelanjakan untuk lifestyle Rhea dan Euro trip.

8. Family Tak Halang Sushant

Rhea marah family Sushant bila tuduh dia halang mereka semua jumpa Sushant sedangkan masa dekat Chandigarh celebrate birthday Sushant, kenapa tak halang Sushant balik ke Mumbai? Dia tak pernah halang Sushant jumpa family.

Tapi Shweta Singh bidas kenyataan Rhea bila dia tak sempat pun jumpa adik dia di Chandigarh walhal dia dah nak sampai ke India masa tu sebab Rhea call Sushant sampai 25 kali. Family syak Rhea ugut Sushant sampai adik bongsu mereka resah dan balik ke Mumbai lepas dapat call dari Rhea.

9. Rhea Tak Pernah Ambil Dadah

Dia bagitahu Sushant smoke marijuana dan dia dah cuba suruh Sushant kurangkan. Tambah Rhea, Sushant pernah order stock dari handphone dia tapi Rhea sendiri tak pernah terlibat dalam weed or drugs.

Image

Image

Image

Image

But these chats proven otherwise and drug dealer di Goa, Gaurav Arya kenal Rhea tapi tak kenal Sushant. Rhea pun mengaku dia kenal Gaurav. So who's doing what? Family Sushant boleh terima kenyataan kalau Sushant smoke weed atau ambil dadah tapi diorang nak bukti dari statement Rhea.

10. Paris Fashion Show

Rhea ada mention yang Sushant nak ikut dia pergi Paris sebab ada Fashion Show dekat sana under label Shien. Dah alang-alang pergi so terus bercuti sekali. Selain Rhea, ada dua lagi Bollywood actress yang dijemput - Adah Sharma dengan Pragya.


Tapi dalam video ni boleh nampak yang Rhea tak ada pun dekat event tu sebab seat dia sebelah Adah Sharma kosong walaupun ada satu gambar dia dekat event. (Jump to 12.00 minute) Dua actress yang dijemput memang promote habis lah fashion show tu tapi Rhea tak up gambar langsung.

Dan kalau Rhea dengan Sushant pergi sebelum 4 Oktober 2019 sebab ni tarikh event, still Sushant keluar dari bilik dalam tempoh 3 hari yang Rhea mentioned sebab Sushant ada post gambar dia dekat Paris pada 5hb.


Tak tahu siapa yang buat skrip untuk Rhea Chakraborty tapi dalam semua interview yang dia buat, banyak kali dia kantoi menipu. Kenapa dia menipu sedangkan bukti terpampang jelas? Buat masa sekarang Rhea dipanggil kali kelima untuk sesi soal siasat dengan pihak CBI. Juga soal siasat dengan Narcotics Bureau untuk urusan jual beli dadah dengan kartel dadah di Goa. 

Movie Review : Eyes Closed (2017)


Director : Kim Sol Mae
Writer : Seung-Hwan Lee
Cast : Baro (B1A4), Seol In-Ah, Han Jong Lee, Yeong-jin Jo
Production Company : Titan Platform
Distributor : Chocolate Pictures
Genre : Thriller / Mystery / Crime
Running Time : 144 minutes
Release Date : 19 May 2017 (South Korea)
Trailer :



Kim Hyun Woo (Baro B1A4) seorang musician yang buta dan setiap hari busking di underground mall di kawasan bandar tu. Setiap hari juga ada sekumpulan gadis sekolah datang bagi hadiah dan request lagu. Sama juga dengan Mi Rim (Seol In-Ah) yang minat dengan Hyun Woo dan selalu hadiahkan susu strawberry. Mi Rim selalu request Hyun Woo nyanyikan lagu Magic Castle bila dia dirundung masalah atau dipukul ayah dia yang kaki mabuk. 


Berbeza dengan hari lain bila Lee Chung Soo (Lee Han Jong) datang dan bagitau Hyun Woo yang dia baru sahaja membunuh seseorang dengan pisau tajam semalam. Walaupun Chung Soo kelihatan seperti bergurau tapi cara dia bercerita nampak macam dia betul-betul membunuh sampaikan Hyun Woo jadi takut. Tapi Chung Soo bagitahu yang dia baru karang cerita untuk novel baru dia dengan watak pembunuh psiko. 


Tak lama kemudian Mi Rim datang dengan muka yang lebam di bahagian dagu dan bagi susu strawberry. Mi Rim bagitahu yang perempuan mabuk yang selalu kacau Hyun Woo mati kena bunuh ditikam pisau. Hyun Woo teringat cerita Chung Soo yang seakan sama dengan pembunuhan perempuan tu. Tapi dia cuba positif. Mungkin sekadar kebetulan. 

Tapi keesokannya pak cik kutip sampah pula jadi mangsa bunuh dan Chang Soo terlebih dahulu bagitahu Hyun Woo cara dia membunuh. Kelakarnya pihak polis dalam movie ni nampak agak relaks dengan pembunuhan yang begitu banyak sebab perempuan mabuk dan pak cik kutip sampah tu bukan mangsa pertama dan kedua tapi yang berbelas lebih kurang macam tu lah. 


Boleh pula untuk siasatan jenayah besar macam ni ketua polis masih berebut kes ni kes siapa. Mungkin sebab kes ni tak keluar dekat news so tak ada media pressure since yang meninggal pun rakyat kelas bawahan. Pembunuh ni pilih mangsa dia dengan mencari orang yang bernasib malang dalam hidup dan akan anggap dia sebagai penyelamat yang akan hantar ke alam barzakh. 


Director nak deliver element suspense dengan tunjuk scene Hyun Woo tak buta tapi tak menjadi pun sebab by logic lah kan, rumah orang buta mana yang ada cermin panjang sampai ke kaki terletak elok sebelah wardrobe dia? And Hyun Woo ni hidup seorang diri. Sebelum dia nak reveal rahsia tu pun kita dah tahu dah dia tak buta. Lagi satu, kenapa entah director suruh Hyun Woo berhenti dekat depan CCTV dan tengok business card polis? 


Walaupun jalan cerita movie ni tak lah meyakinkan sangat tapi yang bestnya director simpan watak sebenar pembunuh misteri tanpa dedahkan sebarang klu pun sampai hero pun tak boleh teka siapa dia. Secara kebetulan je dia ternampak something yang dia cam. Tapi macam biasa lah, kalau crime thriller mesti hero boleh solve dulu sebelum polis walhal polis dah buat siasatan sebelum pembunuh tu datang ke kawasan tu lagi. 


Rasanya ni first time I tengok Baro dan Seol In-Ah berlakon. Not only they have great chemistry together, in stand-alone scene pun masing-masing berjaya deliver watak dengan bagus. Hopefully lepas ni both of them dapat offer as lead role dan bukannya supporting role walaupun dah banyak movie dan drama Baro. Tak pasti Baro guna suara sendiri untuk semua lagu yang dia nyanyi ke dubbing dalam movie ni. Overall, nice to watch. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 8.8/10

Movie Review : The Closet (2020)


Director : Kim Kwang-bin
Writer : Kim Kwang-bin
Cast : Ha Jung-woo, Kim Nam-gil, Heo Yool, Kim Shi-A, Shin Hyun-Bin, Kim Soo-Jin,  Park Sung-Woong, Kwak Ja-Hyoung, Park Ji-A -, Lim Hyun-Sung
Production Company : Moonlight Film, Perfect Storm Film
Distributor : CJ Entertainment, EDKO Films Ltd
Genre : Horror / Drama
Running Time : 98 minutes
Release Date : 5 February, 2020
Trailer :


Lepas kematian isteri dalam satu kemalangan, Sang-won (Ha Jung-woo) yang bekerja sebagai arkitek dan anak perempuan tunggal dia, Ina (Heo Yool) berpindah ke rumah baru di kawasan luar bandar. Sang-won selalu busy dengan kerja dia dan tinggalkan Ina bersendirian di rumah sebab dia belum jumpa nanny untuk Ina. Pada Ina, ayah dia tak pernah peduli dengan dia dan anggap diri dia membebankan sedangkan Sang-won nak buat yang terbaik dan pekerjaan dia tak sesuai untuk tumbesaran Ina.


Tapi by logic macam pelik jugak lah tindakan Sang-won sebab anak dia baru kehilangan mak lepastu ayah pula busy dengan kerja dan pindah jauh ke dalam hutan. Tak ada kawan baru, jiran ataupun saudara-mara. Kena tinggal sampai 2 bulan pula tu. Kalau jadi Ina memang dah fikir benda yang sama. 


Tak lama kemudian Ina mula berubah karakter dari pendiam kepada ceria bila dia jumpa kawan baru. Sang-won tak percaya dengan cerita anak dia sebab dia tak pernah jumpa pun kawan Ina. Sang-won selalu dengar bunyi aneh dari almari besar dalam bilik anak perempuan dia. Ina juga selalu berkelakuan aneh. Tiba-tiba Ina hilang tanpa jejak. 


Selepas  sebulan, Sang-won setuju untuk upah Heo (Kim Na-gil) yang boleh berinteraksi dengan alam ghaib dan dia percaya Ina hilang kerana dibawa ke alam sana oleh roh Myung-jin (Kim Shi-A).  Heo dah lama buat kajian tentang 32 kanak-kanak yang hilang dalam masa 10 tahun dan Ina adalah mangsa terbaru. Tambahan pula bila rumah tersebut ada sejarah hitam bila ibu dia sendiri meninggal kerana almari berpuaka. 


Dalam dia menjejak Ina, Sang-won dan Heo membongkar misteri kehilangan kanak-kanak lain dan kenapa mereka semua boleh hilang bila masuk dalam almari. Tema penderaan kanak-kanak baik dari segi fizikal dan juga mental diangkat dalam naskhah horror. Dari rasa seram timbul rasa kesian yang amat sangat dengan nasib kanak-kanak ni. 


Scene Sang-won mencari Ina di alam lain dengan bantuan Heo sama macam scene dalam movie The Insidious cuma Sang-won berada di hutan berkabus. Scene VHS tape ibu Heo dalam upacara halau hantu almari tu nampak tak real sebab ambil dari banyak angle walhal tak ada orang ataupun camera stand dekat kawasan tu. 


Tapi scene hantu muncul memang seram jugak lah sebab hantu kanak-kanak, dengar suara diorang gelak pun dah boleh kecut. Hantu dia pun bukan jenis jumpscare cliché tapi muncul tak disangka which is great to watch. Nama je kanak-kanak tapi still kejam sebab dendam dengan keluarga yang mendalam. 


Kekuatan lakonan Ha Jung-woo dan Kim Nam-gil dalam scene melodrama nampak meyakinkan. Boleh nampak penyesalan Sang-won dan watak Heo yang cuba cucuk dengan life lesson dia dapat dari kehilangan kanak-kanak ni. Also loved their chemistry as buddy bila karakter mereka dua berbeza. Sang-won seorang yang serious tapi Heo pula sejenis yang kelakar. Unlike typical shaman. Everytime watak dia muncul, dia ubah suasana gloomy kepada ceria. So movie ni tak lah melankolik sangat. 


Walaupun movie ni genre seram tapi jalan cerita menarik dengan perjalanan si ayah mencari anak dan cuba buktikan kasih sayang kepada si anak. Throughout the movie dapat lihat pelbagai range of emotions dari barisan watak utama. Recommended. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.3 = 9/10

Sunday, 30 August 2020

Movie Review : Mohenjo Daro (2016)


Director : Ashutosh Gowariker
Writer : Preeti Mamgain
Cast : Hrithik Roshan, Pooja Hegde, Arunoday Singh, Kabir Bedi, Manish Choudhary, Nitish Bharadwaj, Umang Vyas
Production Company : Ashutosh Gowariker Productions Private Limited
Distributor : UTV Motion Pictures
Genre : Historical / Romance / Action
Running Time : 155 minutes
Release Date : 12 August 2016
Trailer :


Bagi yang tak pernah tahu sejarah kota Mohenjo Daro, kawasan sejarah ni antara UNESCO World Heritage site yang dijumpai pada tahun 1920 dan diiktiraf pada tahun 80-an. Kota ni musnah akibat banjir besar yang menenggelamkan Mohenjo Daro. 


Dalam movie ni boleh nampak macam mana seni pembinaan kota Mohenjo Daro di Indu Valley. Pembinaan dia lebih kurang sama dengan pembinaan Mesopotamia dan Egypt cuma bezanya Mohenjo Daro ada banyak silinder bata yang tinggi untuk tadahan hujan sebagai sumber air sebab kawasan tu panas terik hingga mencecah 53ᴼc. 

Disebabkan cuaca panas terik, boleh nampak costume penduduk dekat situ agak nipis dan kurang perhiasan dan warna kulit pun more to tan. Which is perfectly described dalam movie Mohenjo Daro dari watak Sarman (Hrithik Roshan), si petani yang menjual batu indigo sebagai pewarna dinding atau baju. Dalam movie ni sistem cukai dah diperkenal dan sistem jual-beli guna sistem barter dan emas. 


Sarman selalu bermimpi tentang unicorn dan juga bandar Mohenjo Daro tapi keinginan dia untuk pergi ke kota besar tu selalu ditegah oleh penjaga dia. Bila dia ambil keputusan untuk larikan diri dengan Hojo (Umang Vyas), Drujan (Nitish Bharadwaj) akur dengan keputusan Sarman dan biarkan dia ke sana untuk jual hasil tuaian. Dekat sana dia jatuh cinta dengan Chani (Pooja Hedge), anak kepada sami (Manish Choudhary) yang ditetapkan akan berkahwin dengan Moonja (Arunoday Singh) untuk menjaga keamanan Mohenjo Daro. 


Of course Sarman fight untuk cinta dia dan dalam masa yang sama dia nak tahu tafsiran mimpi dia bila dia jumpa lukisan unicorn di kuil. Sami pula dedahkan siapa Sarman yang sebenarnya dan berharap agar Sarman dapat balas dendam terhadap kejahatan Maham (Kabir Bedi) juga selamatkan Chani. 

Jalan cerita Mohenjo Daro simple dan cliché tambah pula dah banyak kali Hrithik Roshan berlakon sebagai watak yang berdendam dengan villain – Mission Kashmir, Agneepath, Krrish franchise. Dialog pun biasa sahaja. Lakonan Hrithik yang bagus pun tak mampu nak selamatkan dari kebosanan jalan cerita Mohenjo Daro.

Ditambah pula dengan lakonan Pooja Hedge yang cuma jadi cantik sepanjang masa dan tak mampu nak match dengan tarian Hrithik Roshan. Garapan Ashutosh Gowariker gagal berbanding movie Lagaan yang pernah dihantar ke Oscar. 


Kelakar bila penduduk kampung tak cam Chani bila dia buang mahkota tapi anak buah Mooja perasan dari jauh. Sama juga dengan Sarman yang menyamar dalam upacara Moon Bath dengan shade merah dekat mata dan line putih di pipi. No wonder la Chani tak suka Moonja. 

Ni kali kedua tengok movie Mohenjo Daro, bukan kerana jalan cerita ataupun Hrithik Roshan tapi dek kerana music album hasil buah tangan A.R. Rahman dan lirik dari Javed Akhtar. My fav song – Tu Hai. Soft tune, lirik dan suara A. R. Rahman dengan Sanah Moidutty sesuai sangat sebagai lagu romantik. Lagu Mohenjo Mohenjo pun best dengan music video meriah dengan seni tarian dan costume cantik pelbagai kaum.


Kelemahan terbesar pada VFX lah sebab banyak scene yang bergantung sepenuhnya dengan VFX especially scene banjir besar sebelum musnahnya kota Mohenjo Daro. Actually nama Mohenjo Daro ni terbit setelah kota ni musnah tapi team production guna sebagai nama sebelum dia musnah walhal maksud Mohenjo Daro – Mound of the Dead. Which is kinda weird.

But fun fact from this movie, dapat la tengok penemuan Sungai Ganga yang jadi sungai suci di negara India. Tapi dalam movie ni sungai tu cantik membiru lah sebab tak tercemar lagi hshshs

p/s : walaupun movie ni berdasarkan kajian sejarah tapi kisah watak-watak ni fiksyen dan banjir besar tak musnahkan kota ni sepenuhnya. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.4, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0 = 5/10

HACO swiss 3 in 1 Classic Coffee Memikat Selera

Dah lama nak update pasal kopi HACO swiss 3 in 1 Classic ni tapi asyik lupa je. Haa kali ni nak cerita macam mana boleh dapat satu kotak kopi sedap ni. 


Bulan 5 haritu masa bulan puasa ada join satu segmen dari blog Ummi Journey - Segmen Hari Raya Ummi. Memandangkan tu kali pertama sis Asyiqin buat segmen so husband dia bermurah hati nak bagi hadiah special dekat pemenang segmen.  



Bila dah tamat segmen pula terpilih sebagai pemenang pertama dan dapat kopi Haco ni. Memang tak pernah dengar langsung pasal kopi Haco ni tapi happy je dapat sebab suka minum kopi so boleh la try brand baru pulak. 


18 Jun parcel sampai, esoknya terus bancuh kopi ni sebab nak rasa. Betul la cakap sis Asyiqin, memang sedap! Kopi dengan creamer secukup rasa je. Kena la dengan tekak yang tak suka pekat dan pahit sangat. Suka yang light macam ni.


Lepas ni boleh try beli sendiri pulak. Dalam satu kotak tu ada 10 sachet. Tapi sebab sedap kan, seminggu dah habis dah kitorang minum haha. Kot ada yang ternampak orang jual kopi ni boleh la try rasa jugak, mana tahu boleh jadi kegemaran jugak :)

Membongkar Persona Media Ranveer Singh

Kalau sebelum ni pernah expose Parineeti Chopra, adik sepupu Priyanka Chopra yang suka tag diri dia sebagai outsider, kali ni turn bankable star Bollywood, Ranveer Singh pula. 


Kalau peminat movie Bollywood dari kalangan new gen, memang nama Ranveer Singh bukan nama yang asing tambah pula dengan kegemilangan projek bersama Sanjay Leela Bhansali iaitu Ram Leela, Bajirao Mastani dan juga Padmavaati yang banyak bagi peluang untuk dia gilap bakat dan bagi peluang untuk lonjakkan nama baik di Bollywood mahupun di global market. 


Dari bintang filem kepada duta pelbagai jenama antaranya Adidas, Head & Shoulders dan Jack & Jones, Ranveer Singh Bhavnani mula berjinak dengan bidang nyanyian bila mendalami watak Murad yang mempunyai bakat dalam rap. Ranveer dengan isteri dia, Deepika pun dah start buka production house masing-masing. 


1. Outsider Tag

Selama ni sejak debut dia jual diri dia sebagai outsider yang struggle hard untuk masuk Bollywood. Walhal identity sebenar dia bukanlah menyedihkan seperti kisah kehidupan yang dijual. Sebab dia adalah sepupu Sonam Kapoor sebelah mak. Even nenek mereka berdua, Chand Burke adalah pelakon popular di Bollywood.



Tapi bila media tanya hubungan dia dengan Anil Kapoor, dia menafikan yang dia masuk ke Bollywood sebab bantuan Anil Kapoor. Dia cuma contact dengan Anil Kapoor sejak berlakon dalam movie Dil Dhadakne Do tahun 2015. 

2. YRF

Ranveer Singh kawan baik kepada Shaad Ali, director movie Saathiyan. Diorang dua berjumpa di sebuah party masa Ranveer berumur 16 tahun. Since then Ranveer banyak assist dia untuk ads or stage performance. Ranveer performed on stage dengan Aditi Rao Hydari dan dance performance di Paris tahun 2008 tu di bawah arahan Shaad Ali. Shaad la yang introduce Ranveer kepada YRF’s casting director Shanoo Sharma. 

Pernah dalam interview bila Ranveer dan Deepika bagitahu diorang tak kenal mana-mana nama besar dalam Bollywood which is blatant lie sebab Deepika anak kepada pemain badminton negara dan pernah request ayah dia untuk invite Aamir Khan datang rumah. 


Sebelum dia debut dah ramai director offer script. Sama juga dengan Ranveer Singh bila dia anak saudara Anil Kapoor dan Sanjay Kapoor. Jumpa Zoya Akhtar dekat party during his teen age. Dalam Simi's India's Most Desirable show, Ranveer bagitahu dia pernah pergi party Holi keluarga Raj Kapoor. Bukan calang orang lah boleh join party Kapoor Khandaan.


Fans Ranveer defend status outsider dia bila dia kena pergi audition sebelum debut tapi mana-mana movie pun memang kena audition. My bet was dia memang pergi audition tapi tak terpilih sebab lakonan dia tak bagus so papa lend his hand and pay for his debut launch. Masa shoot Band Baaja Baarat, dia kena retake sampai 24 kali untuk satu scene. Nepo je ada peluang macam ni. Kalau outsider dah lama dah kena buang then ganti dengan orang lain. Sampai sekarang pun lakonan dia dipertikai sebagai overrated. 

3. Miskin

Dia tak lah semiskin yang dicanang bila keluarga dia ada business empire yang agak besar. Ingat orang miskin boleh masuk ke dalam Mehboob Studio tengok stars and crew tengah shooting? Ranveer pula boleh bawa kawan dan bergambar dengan idola dia, Akshay Kumar sebab ayah dia kawan kepada producer movie Mohra.



‘My family was very poor. We only went abroad once a year, mostly Italy or France. So hard’

*puke*

Entah orang miskin mana boleh pergi Italy or France tiap tahun. Yang miskin tu pergi bercuti dalam negara je itupun gigih kumpul duit lepas tolak semua expenses. Dia pergi sekolah di Learners’ Academy pun naik Jaguar siap ada personal chauffeur, lagi nak buat cerita sedih hidup miskin. Dia belajar sama sekolah dengan Arpita Khan, adik Salman Khan. Dari situ dia kenal Arjun Kapoor dan jadi kawan baik sampai sekarang.


Dalam No Filter Neha show, Ranveer Singh bagitahu yang ex-girlfriend dia masa sekolah minta putus sebab jatuh cinta dengan Aditya Roy Kapur. Ex-girlfriend dia bukan orang biasa tapi anak kepada Dharmendra dan Hema Malini - Ahana Deol.

Did You Know that Ranveer Singh Once Dated Ahana Deol? - Masala.com



Then sambung belajar di Indiana University, USA. Kos belajar dekat US bukan murah even sampai sekarang ramai yang pertikai kenapa yuran mahal sangat even dah 10 tahun bayar balik pinjaman tak habis lagi hutang tu. So far dia tak pernah mention yang dia dapat biasiswa. Ayah dia hantar dia belajar di US pun sebab nak ajar dia supaya kenal susah payah hidup so that's why dia kena ambil part-time as copy writer dan barista di Starbucks untuk maintain high end maintenance dia.


Dalam interview Gully Boy promo, dia ada mention yang dia selalu nampak orang macam Murad (watak dia dalam Gully Boy) sepanjang hidup dia dari tingkap rumah dia di Bandra. Sounds privileged much? Btw, family dia joined Otter Club - club untuk keluarga elit di Mumbai. Dekat Otter Club lah dia jumpa Kareena Kapoor.

“She used to come to Otters club, I was a kid at the time and I used to just look at her, and she ushered me into you know?” I went from child to boy.” - Ranveer Singh, Kofee With Karan show. 

4. PR Team

Senang bila ada duit sebab mudah sangat nak appoint PR team dari PR agency yang hebat macam Kwan Agency. Tak pasti sama ada YRF atau PR team yang bagi idea kepada Ranveer supaya marketkan diri dia sebagai outsider dan jual kisah kemiskinan supaya senang audience rasa simpati.

Lepas kejayaan movie Band Baaja Baarat, PR team Ranveer mula label dia sebagai the next superstar yang akan gantikan SRK. Walaupun beberapa kali gagal, PR team dia tak pernah putus asa untuk wujudkan imej the next superstar or the next SRK bila banyak artikel bagi hint Ranveer akan gantikan SRK dalam beberapa movie besar seperti franchise Don. 

5. Opportunist

Sepadan dengan isteri dia, Deepika Padukone, Ranveer juga seorang yang pandai mencari peluang dan gunakan PR team dia untuk ambil kesempatan dalam pelbagai cara. Masa Bollywood tengah kecoh dengan casting couch, Ranveer pun cerita pengalaman dia kena berbogel untuk dapat movie. Agak kelakar lah sebab dia tak perlu susah payah pun lepas masuk YRF sebab dia dapat 3 contract deal.

Bila #MeToo movement meledak di India, dia tak guna pula peluang tu untuk ceritakan balik pengalaman buruk dia. Dia cuma cakap harassment is bad.

Setiap kali nama dia terpalit dalam kontroversi ataupun dikaitkan dengan dadah, dia akan keluarkan cerita sedih bila dia datang dari keluarga yang miskin dan susah.

6. Buli 

Looking at how privileged he is, tak mustahil pun kalau dia boleh control director atau producer supaya ikut telunjuk dia. Even masa dekat sekolah pun dia jenis pembuli dengan kemewahan yang dia ada. Masa dalam YRF, dia buli Sushant dengan ambil beberapa movie offer. Aditya Chopra berat sebelah bila dia fokus dengan Ranveer dan bagi kebenaran kepada Ranveer untuk shoot movie under banner lain tapi halang Sushant buat pekara sama.



Latest controversy bila dia buli Shahid Kapoor bila dia edit scene Shahid sebagai hero dan tonjolkan watak Alauddin Khilj dalam movie Padmavaat walhal dia adalah antagonist. Tak cukup dengan tu, Ranveer curi award Best Actor Shahid dalam award event sampai Shahid merajuk dan pulang tanpa trofi.

7. Open Relationship

Selepas 6 tahun bercinta dengan konsep open relationship, Ranveer dan Deepika ambil keputusan untuk mendirikan rumahtangga pada tahun 2018 bila masing-masing mencapai tahap brand couple di Bollywood. 



Walaupun dah berkahwin, kontroversi tentang skandal Deepika dengan Ranbir masih lagi sama. Tambah pula Ranveer tak pernah keluarkan sebarang penafian terhadap rumours. Bukan setakat kontroversi ni je tapi kontroversi-kontroversi lain melibatkan Deepika, Ranveer lebih selesa ambil keputusan untuk berdiam diri. Even kontroversi Padmavaat bila Deepika diugut akan dipancung kepala! 

8. Feminist? 

Agak pelik bila Ranveer berdiam diri sebab dia juga gambarkan diri dia sebagai seseorang yang hormat wanita walaupun banyak kali dia terpalit dengan kontroversi sexual harassment melibatkan staff dia. 



Tahun 2015, dia pernah keluarkan statement : 

“See the thing is, I am smarter than all the chicks I have met till date. Their EQ is much higher than mine, but IQ, I am yet to be taken by surprise.”
Dalam masa yang sama dia jual diri dia sebagai seorang yang feminist dan nak diri dia jadi hero dan bukannya pelakon semata. Judging from all these, how can he be a hero? Dengan kontroversi lampau melibatkan Sushant dan fake narrative sebagai outsider, mungkin Ranveer kena susun balik strategi dan bersihkan imej ataupun dia akan terima nasib yang sama dengan Alia Bhatt, Deepika dan juga Varun Dhawan. All the best. 

Baca Entri Ni Jugak!