Thursday, 6 August 2020

Movie Review : Battle Royale


Director : Kinji Fukasaku
Writer : Kenta Fukasaku
Cast : Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Takeshi Kitano, Chiaki Kuriyama, Tarō Yamamoto, Masanobu Andō, Kou Shibasaki
Production Company : Battle Royale Production Committee
Distributor : Toei Company
Genre : Action / Thriller
Running Time : 113 minutes
Release Date : 16 December, 2000
Trailer :


Battle Royale ataupun Batoru Rowaiaru diadaptasikan dari novel karya Koushun Takami yang diterbitkan pada tahun 1999. Mengisahkan tentang sekumpulan pelajar sekolah dari kelas 3-B yang dipilih secara rambang oleh bekas guru kelas mereka, Kitano (Takeshi Kitano) untuk dibawa ke sebuah pulau. Mereka perlu bertarung sehingga mati sehingga lah muncul seorang sahaja juara untuk dihantar pulang. 

Idea gila ni datang dari Kerajaan Jepun untuk menangani masalah recession yang berlaku ketika itu. Tidak ada undang-undang atau criminal charges yang akan dilaksanakan terhadap mereka yang terlibat. Well, basically in my era it was called The Purge.


Bezanya dalam movie The Purge, kalau nak selamat stay dalam rumah dan ada masa yang cukup untuk prepare sama ada untuk pertahankan diri atau menyerang since it is an annual event. Malangnya untuk pelajar dalam movie Battle Royale ni mereka akan diberikan perkakas dan alatan mengikut nasib. Kalau dalam beg yang diberikan tu ada penutup periuk, maka penutup periuk la senjata yang akan digunakan sepanjang berada di pulau tu. Berdendam betul cikgu dia lepas kena tikam dekat paha dalam kelas.

Masing-masing dikawal oleh askar Japan Self Defense Forces dan bekas guru kelas dengan tracker yang dipakaikan di leher masing-masing. Kalau ada yang langgar peraturan, tracker tu akan meletup. Dalam masa 3 hari di pulau, semua pelajar kena bertarung hingga mati. Tapi ada je yang pilih untuk bunuh diri sebab tak sanggup membunuh.

If life is a game then why bother make Battle Royale????

Since konsep movie ni membunuh dan survival skills, memang tak sesuai lah untuk yang berhati lemah. Movie ni pun banyak kontroversi masa release sebab tak sesuai untuk tayangan umum dan pelakon kebanyakannya berusia 15 tahun. Beberapa negara ban movie ni untuk ditayangkan disebabkan terlampau ganas. 

Tak la ganas ataupun gore sangat even darah pun macam air sirap je tapi watak-watak dalam tu macam gelojoh. Semua la nak ditembaknya, semua nak dibunuhnya. Tak sempat nak suspense, watak tu dah mati dah. Ending pun macam kelakar. What’s the point of living kalau jadi gila? Ada yang berjaya tapi kena repeat balik tahun depan. Duhh?


Scene Kitano tanya pelajar dalam tu tahu tak pasal Battle Royale and I was like, dude it's an annual event. Masa awal movie boleh tengok berapa ramai reporter tunggu survivor keluar dari pulau puaka tu. Siap broadcast dekat TV lagi. Lagi kelakar siap ada website and mind you this is not dark web or such pfftt.

Ada scene hacker group found out yang tracker tu ada mic tapi ada banyak scene diorang menjerit, sembang pasal plan nak buat bom dan celebrate diorang berjaya cipta bom is too funny to even believe army force doesn't have clue what is happening.


Tapi plot movie ni memang kelakar dari awal pun sebab budak pertama yang dapat beg dalam kelas tu patutnya dah boleh bunuh half dari kelas tu sebab dia yang first keluar. Dia boleh shoot dekat depan pintu tu je. Tak payah buang masa go through 2 jam lebih. Dah la memasing tak pandai menembak. Kalau kena tembak pun tak pandai mati. Yang kena tembak sampai 10 peluru tak keluar darah banyak pun tapi yang kena tempias peluru beria berdarah sampai pengsan tak larat nak jalan. Haloh halohhhh


For visual cannot comment much about it sebab zaman 2000 so tak lah cantik sangat even props pun funny to me. Scene student jatuh dari tebing tu nampak sangat team production guna patung. VFX surely expensive so patung pun boleh. Music score okayish. 

Director Kinji Fukasaku bagitahu dalam interview yang dia dapat inspirasi untuk buat movie Battle Royale bila dia teringat pengalaman dia waktu Perang Dunia Kedua bila mereka guna mayat sebagai pelindung dan bersihkan kemudiannya untuk selamat. Dari situ dia mula faham limitation dalam persahabatan. So dalam movie ni boleh nampak watak mana yang betul-betul sayang kawan dan watak mana dengan mudahnya bunuh kawan semata untuk keluar dari pulau tu.


Untuk berlakon dalam movie Battle Royale, seramai 6,000 pelakon pergi untuk sesi uji bakat dan 800 yang terpilih di pusingan akhir perlu jalani latihan fizikal sampai la 42 orang sahaja yang layak. Dalam movie ni tak lah banyak sangat scene lari sana sini sebab bersilih ganti dengan scene menyorok, membunuh lepastu sembang pasal cinta. 15 I tell ya. So tak faham apa perlunya physical training? Plus movie genre action macam ni siapa yang pentingkan mutu lakonan? Kita nak tengok action but what was delivered is not something that I expected.


The one that hit me after watching this movie and also The Purge or whatever movie with the same concept with Battle Royale is this situation, this idea of surviving will happened in our real life. Just a matter of time. The question is when? 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.3, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0 = 3.4/10

Wednesday, 5 August 2020

Wordless Wednesday : Shilpa Shetty Saree Style
































Jaga-jaga Wanita Bujang, Anda Juga Berisiko Dapat Masalah Kesuburan, Endometriosis!

masalah endometriosis
Klik gambar untuk ke website Hello Doktor untuk lebih banyak artikel kesihatan

Penyakit endometriosis adalah masalah yang sering melanda kaum Hawa, dan ia juga berpotensi mengganggu sistem pembiakan seseorang wanita.

Namun, bagaimana pula halnya bagi si gadis yang belum berkahwin?

Sekiranya perkara ini menjadi suatu persoalan buat anda, teruskan membaca kerana artikel ini bakal mengupas isu tersebut.

Apa itu endometriosis?

wanita

Endometriosis adalah gangguan yang menyakitkan di mana tisu yang serupa dengan tisu yang biasanya melapisi bahagian dalam rahim wanita, endometrium tumbuh di luar rahim.

Endometriosis selalunya melibatkan ovari, tiub fallopio dan tisu yang melapisi pelvis wanita dan jarang bagi tisu endometrium boleh merebak di luar organ pelvis.

Dengan endometriosis, tisu seperti endometrium akan menebal, pecah dan berdarah pada setiap kitaran haid. Tetapi kerana tisu ini tidak mempunyai cara untuk keluar daripada badan, ia menjadi terperangkap.

Apabila endometriosis melibatkan ovari, sista yang disebut endometrioma mungkin boleh terbentuk.

Endometriosis boleh menyebabkan kesakitan yang kadang-kadang boleh menjadi agak kronik terutamanya semasa haid. Masalah kesuburan juga mungkin timbul. Namun jangan risau, kerana terdapat rawatan yang mampu membantu.

Tisu-tisu yang terperangkap di pelvis anda boleh menyebabkan:

  • Berlakunya kerengsaan
  • Pembentukan parut
  • Sakit yang teruk semasa haid anda
  • Mengalami masalah kesuburan
Endometriosis adalah keadaan ginekologi yang biasa, yang mempengaruhi sehingga 10 peratus wanita. Anda tidak keseorangan jika mengalami gangguan ini.

Gejala-gejala utama penyakit endometriosis

Walaupun para wanita banyak mengalami kekejangan semasa haid, namun mereka yang mengalami endometriosis biasanya menggambarkan kesakitan haid yang jauh lebih teruk daripada biasa.

Kesakitan juga boleh meningkat dari masa ke masa. Tanda-tanda dan gejala endometriosis yang sering terjadi termasuk:

  • Haid yang menyakitkan (senggugut): Kesakitan dan kekejangan pada pelvis mungkin bermula sebelum dan berlanjutan beberapa hari sehingga haid. Anda juga mungkin mengalami sakit bahagian belakang dan perut.

  • Sakit ketika melakukan persetubuhan: Kesakitan semasa atau selepas hubungan seks adalah kerap berlaku buat wanita dengan endometriosis.

  • Sakit dengan pergerakan usus atau ketika membuang air kecil: Anda kemungkinan besar mengalami gejala ini semasa haid.

  • Pendarahan haid yang berlebihan: Anda mungkin mengalami haid yang berat sekali.

  • Kemandulan. Kadang-kadang, penyakit endometriosis pertama kali didiagnosis pada mereka yang mencari rawatan untuk masalah kemandulan.
Antara tanda dan gejala lain ialah anda mungkin mengalami keletihan, cirit-birit, sembelit, kembung atau loya, terutamanya semasa haid.

Tahap kesakitan anda tidak semestinya merupakan petunjuk yang boleh dipercayai mengenai tahap keadaan masalah ini. Anda mungkin mengalami endometriosis ringan dengan kesakitan yang teruk, atau anda mungkin mengalami endometriosis yang kronik dengan kesakitan yang sedikit.

Endometriosis kadang-kadang disalah anggap sebagai masalah lain yang boleh menyebabkan sakit bahagian pelvis, seperti penyakit radang pelvis (PID) atau sista ovari. Ia juga mungkin dikelirukan dengan sindrom iritasi usus (IBS), keadaan yang menyebabkan serangan cirit-birit, sembelit dan kekejangan perut.

Apakah endometriosis boleh berlaku terhadap wanita belum berkahwin?

sakit perut ketika haid

Ya, masalah ini sememangnya boleh berlaku terhadap wanita belum berkahwin asalkan mereka sudah akil baligh, mana-mana wanita pun berisiko terhadap endometriosis.

Semasa kitaran haid, badan anda akan melapisi lapisan rahim dan ini membolehkan darah haid mengalir daripada rahim anda melalui bukaan kecil di serviks dan keluar melalui faraj anda.

Punca sebenar endometriosis masih tidak diketahui, dan terdapat beberapa teori mengenai penyebabnya, walaupun tidak ada satu pun teori yang terbukti secara saintifik.

Salah satu teori tertua adalah mengenai endometriosis berlaku kerana proses yang disebut menstruasi retrograde. Ini berlaku apabila darah haid mengalir kembali melalui tiub anda ke rongga pelvis dan bukannya keluar daripada badan anda melalui faraj.

Teori lain adalah bahawa hormon mengubah sel di luar rahim menjadi sel yang serupa dengan sel yang melapisi bahagian dalam rahim, yang dikenali sebagai sel endometrium. Ini juga mungkin berlaku kerana sel-sel di perut anda tumbuh dari sel-sel embrio, yang dapat berubah bentuk dan bertindak seperti sel-sel endometrium.

Sel-sel endometrium yang dipindahkan ini mungkin berada di dinding pelvis anda dan permukaan organ-organ pelvis anda, seperti pundi kencing, ovari, dan rektum anda. Mereka terus tumbuh, menebal, dan berdarah sepanjang kitaran haid anda sebagai tindak balas terhadap hormon kitaran haid.

Masalah endometriosis ini juga mungkin berkaitan dengan genetik atau toksin di persekitaran.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Kempen #AyamBersamaMu Menyokong Orang Asli dengan Makanan Berkhasiat, Ayam Brand & JAKOA Bantu Komuniti di Kampung Orang Asli Changkat Bintang, Selangor

Pantri komuniti #AyamBersamaMu kini berdiri dengan sendiri di 13 lokasi di seluruh negara dengan kerjasama komuniti yang menyumbangkan dan mengambil keperluan harian seperti makanan, bagi membantu mereka yang memerlukan, dan disokong oleh sumbangan produk dari Ayam Brand, Mission Foods dan Alce Nero, antara yang terlibat.

Jabatan Kemajuan Orang Asli Malaysia (JAKOA) sedang bekerjasama dengan Ayam Brand™ bagi membawa kempen kebajikan komuniti viral #AyamBersamaMu ke komuniti Orang Asli di Selangor. Komuniti Orang Asli turut terjejas mata pencarian akibat kurangnya peluang ekonomi ekoran wabak COVID-19.

The Director General of JAKOA, Prof Dr Juli Edo (centre) togather with the Orang Asli communities in Kampung Orang Asli Changkat Bintang, Selangor

Versi kempen kebajikan komuniti tersebut yang diubahsuai kini sedang dilancarkan di Kampung Orang Asli Changkat Bintang dengan bekalan produk Ayam Brand dan Alce Nero untuk sebulan bagi kegunaan 39 keluarga Orang Asli.

Ketua Pengarah JAKOA, Prof Dr Juli Edo berkata kempen #AyamBersamaMu diperlukan sebagai sokongan dalam bentuk nyata dan psikologi bagi komuniti Orang Asli menerusi sumbangan makanan keperluan dalam tempoh sukar ini.

Villagers (left) in Kampung Orang Asli Changkat Bintang receiving 1 month canned food supply from Ayam Brand

“Pakej rangsangan yang disediakan untuk Orang Asli telah membantu banyak komuniti tetapi mereka masih menghadapi cabaran ekonomi, khususnya dalam menyara hidup keluarga. Kempen #AyamBersamaMu ini merupakan bantuan yang positif dan tepat pada masanya bagi komuniti Orang Asli, dan menjadi peringatan buat mereka bahawa mereka tidak keseorangan. Ada organisasi dan individu yang prihatin akan nasib mereka. Ucapan terima kasih kami buat Ayam Brand dan Alce Nero di atas kemurahan hati syarikat-syarikat ini menyumbangkan produk makanan sihat berkualiti premium,” kata Prof Dr Juli Edo.

Oleh kerana komuniti-komuniti ini tinggal jauh di pedalaman, JAKOA akan mengendalikan sokongan logistik dan menyelaraskan tugas dengan Tok Batin dan orang tua-tua di kampung dalam mengedarkan sekotak 27 produk kepada ketua-ketua keluarga dalam setiap komuniti, dan pada masa yang sama mengamalkan penjarakan sosial.

“Komuniti-komuniti ini amat terjejas di segi ekonomi, dan sumbangan barangan makanan yang tahan lama merupakan penghubung nyawa yang penting. Kami berharap lebih banyak organisasi akan menyertai kempen #AyamBersamaMu atau memulakan usaha kebajikan sendiri,” tambah beliau.

JAKOA picking up the Ayam Brand products from Ayam Brand office

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal dan menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 21,800 orang dari 524 organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu.

Kempen kebajikan komuniti #AyamBersamaMu turut memberi sokongan kepada petugas barisan hadapan di Hospital Sungai Buloh, golongan gelandangan, golongan OKU, anak yatim, ibu tunggal dan orang tua sejak wabak Covid-19 melanda Malaysia. Dianggarkan 20,000 produk Ayam Brand telah diedarkan setakat ini.

“Kami telah menyantuni pelbagai komuniti, terutama mereka yang memerlukan menerusi kempen kebajikan komuniti ini, dan and berpuas hati bekerja dengan JAKOA bagi membantu komuniti Orang Asli. Produk-produk kami sarat dengan zat makanan dan rendah kandungan gula dan garam, menjadikannya sesuai untuk pemakanan Orang Asli. Kami mengubah suai konsep pantri komuniti kerana kekurangan penderma disebabkan lokasi yang terpencil. Kami mengalu-alukan jenama lain untuk turut serta dalam membantu komuniti ini. Kesimpulan daripada kempen #AyamBersamaMu ini adalah kita mampu bantu-membantu sebagai satu komuniti,” kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia, Cik Teoh Wei Ling.

The kids in Kampung Orang Asli Changkat Bintang received the pasta products from Alce Nero

Kempen #AyamBersamaMu ini umpama pucuk dicita ulam mendatang bagi penduduk Kampung Orang Asli Changkat Bintang di Selangor.

“Waktu ini merupakan tempoh sukar bagi kami kerana aktiviti ekonomi di kawasan kami telah berkurangan dan peluang tidak banyak. Sumbangan oleh Ayam Brand dan JAKOA ini meringankan kesusahan kami dalam menyara keluarga. Kami amat menghargai rasa timbang rasa dan kuantiti produk berkualiti yang disumbangkan. Ini mampu memastikan kesemua 39 keluarga di sini cukup makan untuk sekurang-kurangnya sebulan. Kami belum pernah mencuba tuna, saba atau pasta jadi ini juga merupakan pengalaman baru buat kami!” terang Tok Batin Hassan bin Kaku.

Seorang penduduk kampung, menganggap sumbangan yang diberi ini sebagai durian runtuh yang amat dialu-alukan oleh komuniti Orang Asli Changkat Bintang.

“Kami semua kenal jenama Ayam Brand, tetapi ia kami anggap mewah dan hanya untuk majlis istimewa. Dan kini kami ada cukup untuk sebulan. Malah kami tidak perlukan alat pembuka tin untuk menikmati tuna, saba, kacang panggang dan santan ini. Kami berasa seolah-olah seluruh rakyat Malaysia bersama kami di dalam kempen #AyamBersamaMu ini,” kata penduduk kampung.


Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kempen kebajikan komuniti #AyamBersamaMu, layari https://www.ayambrand.com.my. 



About Ayam Brand

Ayam Brand, a household name in Malaysia and Asia for 128 years, is famed for its wide range of quality and healthy canned food that are preservative free and contain no added MSG. Ayam Brand products are manufactured in state-of-the-art facilities that meet the highest international standards with worldwide-recognized certifications (HACCP, ISO 9001) and are certified ‘Halal’. Since 2013, Ayam Brand has been ranked in the Top 10 of Malaysia’s most chosen FMCG brands, according to the Kantar Worldpanel’s Brand Footprint Study.

Tuesday, 4 August 2020

Movie Review : Lootcase


Director : Rajesh Krishnan
Writer : Kapil Sawant, Rajesh Krishnan
Cast : Kunal Khemu, Gajraj Rao, Vijay Raaz, Ranvir Shorey, Rasika Dugal, Aryan Prajapati
Production Company : Fox Star Studios, Soda Films
Distributor : Disney+Hotstar
Genre : Comedy / Crime
Running Time : 132 minutes
Release Date : 31 July 2020
Trailer :


Nandan Kumar (Kunal Khemu), orang biasa yang bekerja sebagai technician di kilang suratkhabar dan hidup dengan isteri dia, Lata (Rasika Dugal) dan anak lelaki tunggal, Aayush (Aryan Prajapati). Dalam perjalanan pulang ke rumah, dia terjumpa luggage besar berwarna merah. Dalam luggage tu ada duit berjumlah Rs100 juta. 


Disebabkan roda luggage tu dah rosak, dia terpaksa naik auto rickshaw untuk balik ke rumah. Driver tu dah syak Nandan ni simpan mayat dalam luggage besar tu sebab muka Nandan cuak lain macam. Tapi bukan urusan dia untuk masuk campur. Kerja dia dah selesai, hantar Nandan pulang. 


Nandan sorok luggage merah di rumah jiran dia yang keluar pergi outstation selama 15 hari. Takkan ada yang akan jumpa luggage tu bila kunci rumah ada di tangan dia. Nandan tak berani bawa pulang ke rumah dia sebab Lata tak suka duit haram. Confirm kena bebel teruk memandangkan Lata anak kepada sami.

Nandan bahagia bila ada duit yang banyak sebab Lata tak akan membebel pasal duit lagi. Setiap hari dia akan menyembang dengan Anand Bagman, nama dia beri kepada luggage sebab jadi kawan yang murah hati bantu dia dalam hal kewangan. Bila Lata persoalkan dari mana dia dapat duit, Nandan akan bagitahu Anand Bagman yang bagi. 


Dalam masa yang sama polis tengah siasat kes kemalangan di Pipe Road, tempat yang sama Nandan jumpa luggage tersebut. Lega hati Nandan, CCTV di semua kawasan tu rosak. Tapi garu kepala Insp Madhav Kolte (Ranvir Shorey) sebab dia kena cari luggage tu. Bukan Rs100 juta yang jadi masalah tapi fail sulit milik Menteri Patil (Gajraj Rao) yang buat dia hilang selera makan. 


Tanpa Insp Kolte sedar, dia diintip oleh anak-anak buah gangster Bala Rathore (Vijay Raaz) bila Bala terdengar perbualan musuh dia, Abdul (Shashi Ranjan) dan Omar (Sumit Nijhawan) yang diarahkan Menteri Patil untuk hantar luggage dan fail kepada Tripathi. Peluang untuk dia balas dendam dengan rosakkan rancangan musuh dia supaya boleh rampas habuan tu. Tapi lain pula yang jadi. Angkara dendam dia, habis huru-hara keadaan. 


Jalan cerita Lootcase ni macam lebih kurang sama dengan movie Korea, Beast Clawing At Straw yang diadaptasikan dari novel Jepun. Tak tahu lah movie Lootcase ni tiru yang mana tapi team production Lootcase deliver yang terbaik dalam format comedy yang bukannya slapstick atau repetitive. 

Lakonan semua pelakon dalam movie ni mantap especially Kunal Khemmu sebagai lelaki biasa yang stuck dengan syif malam tapi tak mampu hidup senang macam orang lain. Bila luggage depan mata memang tak tolak rezeki lah kan? Berdekah part dia tanya luggage siapa ni dengan ending scene masa dia cari tote bag Lata. Relatable habis!


Aryan Prajapati pun apa kurangnya bila kena berlakon sebagai anak yang kaki drama. Ada saja perangai dia supaya dia dapat apa dia nak dari ayah dia. Vijay Verma macam biasa lah boleh tapau watak dia untuk movie genre comedy. Rasanya dah dua kali dia berlakon watak gangster suka dengan Nat Geo. Both are funny. Gajraj Rao pun sama pernah bawa watak manipulative tapi dalam movie ni lagi kelakar. Setiap kali scene dia muncul mesti tergelak sebab dialog dia. 


Nothing much for visual and music score tapi tak penting sangat pun sebab jalan cerita dia dah syok nak layan. Since I dah tengok movie Korea tu, plot twist dengan ending tu dah boleh agak macam mana. But still I enjoy layan Lootcase sebab genre comedy lebih menarik dan sesuai untuk tontonan keluarga. Recommended! 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.8, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.8/10

Baca Entri Ni Jugak!