Kepincangan keluarga yang sarat dengan drama? Kesucian niat mencintai yang pasti menyentuh hati sanubari semua? ‘Jodohku Babysitter’ menjanjikan pelbagai dimensi emosi dan kisah-kisah yang disulami nilai-nilai kekeluargaan yang sesuai untuk tontonan semua. 

Penceritaan menerusi 20 episod ini menceritakan kisah cinta yang tidak diduga antara seorang duda yang mempunyai dua orang anak dengan seorang wanita bergayakan tomboy. Perhubungan Adam dan Adel terjadi apabila kedua-duanya dalam keadaan terdesak. Adam mahu mencari pengasuh manakala Adel dalam keadaan terdesak mencari pekerjaan. 

Akhirnya Adam terpaksa mengambil Adel sebagai pengasuh untuk menjaga anak-anaknya selepas dia menceraikan isterinya kerana menghadapi kesukaran untuk membahagikan masa antara kerja dan anak. Walaupun tidak percaya dengan kebolehannya untuk menjaga kanak-kanak oleh kerana perwatakannya yang tomboy, Adam masih memberi peluang kepada Adel kerana tiada pilihan lain. 

Sulaman kisah cinta mereka terjalin apabila kedua-dua mereka disuruh untuk berkahwin oleh ibu Adam. Namun bahtera perkahwinan mereka tidak selancar yang disangkakan. Bekas isteri Adam, Atikah kembali untuk menggugat perhubungan Adam dan Adel dengan pelbagai bibit-bibit cemas dan saspens. 

‘Jodohku Babysitter’ diterajui juara Gegar Vaganza 8, Aliff Aziz serta pelakon popular, Intan Najuwa. Drama rantaian ini diarahkan oleh sutradara tersohor, Hadith Omar dan didukung oleh bintang-bintang hebat seperti Yuna Rahim, Ellyas Abdullah, Datin Nina Juren serta ramai lagi. 

‘Jodohku Babysitter’ akan ditayangkan pada setiap hari Isnin hingga Khamis, jam 10.00 malam mulai 6 Julai 2022 secara eksklusif di slot MegaDrama melalui saluran Astro Ria (104) serta turut boleh distrim menerusi On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro GO untuk pilihan yang lebih fleksibel. Dapatkan Pek Primary Astro serendah RM59.99 sebulan secara online di astro.com.my untuk menikmati drama ini di Astro.

PETIKAN KENYATAAN RASMI

Idlan Zahari - Pengurus Saluran Astro Ria

“Astro sekali lagi membawakan pembaharuan dari segi penceritaan drama bersiri menerusi ‘Jodohku Babysitter’ yang diterajui Aliff Aziz dan Intan Najuwa, gandingan baharu yang bakal menarik minat dan perhatian ramai. 

Naratif drama kali ini menerapkan nilai-nilai kekeluargaan, bukan semata-mata cinta. Ia berpaksikan perhubungan ibu bapa dengan anak-anak mereka. Bila keretakan rumahtangga terjadi, yang paling terkesan merupakan anak-anak kecil. Penceritaan yang penuh emosi seperti ini menunjukkan dimensi penceritaan berbeza berbanding dengan drama-drama yang ada di luar sana. 


Kelainan lain turut melihatkan gandingan hero-heroin baharu. Gandingan seperti ini menyemarakkan lagi suasana industri drama di negara kita. Melihat wajah-wajah yang tidak pernah digandingkan dan bersatu di skrin mampu membawa peminat-peminat baharu ke platform kami. Yang mengujakan pihak kami lagi, gandingan baharu ini menjadi. Chemistry antara mereka nyata dan bakal dirasai para penonton kelak. Apatah lagi penceritaan drama kali ini memaparkan elemen romcom yang sememangnya bergantung harap terhadap chemistry antara hero dan heroinnya 

Pihak kami turut rasa berbangga dengan kolaborasi bersama pengarah drama tersohor, Hadith yang sudah pun menunjukkan kehebatannya baru-baru ini menerusi ‘Nusyuz Berkiblat Cinta’. Ternyata hasil arahannya itu telah meletakkan program tersebut antara rancangan yang paling ditonton oleh para penonton kami sepanjang bulan Ramadan dan Raya. Malah genre yang berlainan menerusi drama ini menunjukkan kemampuan Hadith mengarah kisah bersulamkan cinta, drama dan nilai kekeluargaan yang mendalam. Kudos kami ucapkan kepada Hadith kerana berjaya mengemudi para pelakon serta krewnya dalam menjayakan pembikinan drama ini.
 
Sekali lagi, drama pertaruhan di Astro Ria bakal menyentuh hati peminat-peminat drama tempatan. Kami yakin ramai akan mengikuti penceritaan drama ‘Jodohku Babysitter’ dengan tekun dan penuh semangat. Drama ini pasti akan memenuhi kehendak para pelanggan kami, yakni nadi kepada bisnes dan kandungan di Astro.”

Hadith Omar - Pengarah Drama ‘Jodohku Babysitter’

Jodohku Babysitter’ merupakan sesuatu yang mengujakan saya sebagai seorang pengarah. Sebelum ini, saya banyak sangat buat drama heavy, berunsurkan gangster, mempunyai banyak elemen fighting serta melibatkan isu- isu berat. Saya sebenarnya suka genre romcom dan saya amat merindui untuk membuat drama yang light-hearted. Dah dikatakan rezeki apabila saya mendapat skrip ‘Jodohku Babysitter’, sebuah drama romcom. Saya rasa seronok kerana mampu discover keseronokan mengarah drama sebegini.


Walaupun saya pernah bekerja dengan cast yang lain, drama ini menemukan saya dengan Aliff Aziz buat pertama kalinya. Alhamdulillah, mujurlah chemistry antara watak Adel dan Adam senang dibentuk dari hari pertama. Bagaikan ada natural chemistry antara mereka dan sikap mereka yang sangat professional amat saya hargai. Aliff pada awalnya risau kerana sudah lama tidak berlakon dan ini merupakan drama besar pertamanya selepas Gegar Vaganza. Tetapi dia menunjukkan mutu lakonan yang baik walaupun kehadirannya menerusi drama ini dikira seperti ‘comeback’ untuknya. 

Saya rasa penonton akan suka juga dengan cuteness watak-watak yang ada dalam drama ini.  Seperti Intan, dia selalu bawa watak wanita-wanita ayu tetapi sekarang dia membawa watak kakak rock kapak. Jadi penonton pasti tak sabar untuk menyaksikannya. Pelakon kanak-kanak pula comel-comel sangat. Selain daripada itu, semua pemain memberikan perspektif perwatakan yang berbeza. Ada sedih, kelakar, gembira dan macam-macam lagi. 

Saya bersyukur tiada cabaran ekstrem dihadapi ketika pembikinan drama ini. Urusan dipermudahkan sepanjang peggambaran. Title sweet, akan menjadikan sepanjang penggambaran itu sweet. Semua berjalan dengan baik, semua komited dan berdisiplin. 

Terdapat banyak nilai moral yang boleh diambil menerusi penceritaan drama ini. Pertama sekali, jangan menilai seseorang daripada rupa sambil tidak mengambil tahu mengapa mereka berkelakuan sedemikian. Ada backstory kenapa Adel menjadi kasar dan protektif. Drama ini juga memaparkan tentang kekeluargaan. Bagaimana kita nak tunjuk kekuatan dan semangat kekeluargaan. Apa sahaja terjadi antara ahli keluarga, yang penting, kita saling memerlukan. Drama ini turut menunjukkan sisi-sisi kisah ibu bapa yang bercerai serta kesan-kesan terhadap anak-anak mereka.

Saya amat menguar-uarkan para penonton menonton drama ini kerana nadi penceritaannya adalah berkenaan dengan keluarga. Banyak drama yang ada menunjukkan keganasan namun ‘Jodohku Babysitter’ menerapkan elemen-elemen kekeluargaan yang boleh merapatkan ukhuwah sesama ahli keluarga. Yang pastinya, para penonton akan menyaksikan sesuatu yang fun menerusi drama bersiri ini!”

TRIVIA MENARIK DRAMA ‘JODOHKU BABYSITTER’

1. Durasi penggambaran mengambil 50 hari.
2. Penggambaran dilakukan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.
3. Intan Najuwa jatuh sakit ketika penggambaran berjalan. 
4. Intan Najuwa turut menduduki peperiksaan sewaktu shooting. Dia merupakan seorang siswa undang-undang.


5. Intan Najuwa  sebenarnya tidak reti menunggang motor tetapi wataknya sebagai Adel perlu membawa skuter dalam drama ini. 
6. Bekerja dengan kanak-kanak yang membuatkan diri Hadith menjadi seorang pengarah yang lebih matang. 

PECAHAN WATAK DRAMA ‘JODOHKU BABYSITTER’

Aliff Aziz  sebagai Adam Farhan
Intan Najuwa sebagai  Adelia
Yuna Rahim  sebagai Atikah
Ellyas Abdullah sebagai Amri
Aleza Shadansebagai Puan Sri Kirana
Datin Nina Juren sebagai Puan Halijah
Nor Natasha Nazira sebagai Airisya
Isaac Iman sebagai Adib 
Sharifah Shahorah sebagai Aisyah 
Kim Fuzakawa sebagai Puan Fauziah
Natasha Ellyza sebagai Hanan

LOGLINE DRAMA ‘JODOHKU BABYSITTER’

Seorang tomboy yang bekerja sebagai babysitter kepada duda anak dua dan akhirnya menjadi ibu dan isteri demi kebahagiaan anak-anak jagaannya.

SINOPSIS DRAMA ‘JODOHKU BABYSITTER’

Adel dan Adam ada masalah tersendiri. Adel dengan masalah kerjanya, Adam pula menghadapi masalah menjaga anak-anaknya selepas bercerai dengan Atikah. Selepas beberapa pertemuan yang berakhir dengan pergaduhan, Adam tidak yakin Adel boleh menjaga anak-anaknya. Namun, kehadiran Puan Sri Kirana yang ingin mengambil cucunya, Adib telah membuatkan Adam berang. Adel yang menghalang keadaan, telah membuka mata Adam terhadapnya. Atas nasihat ibunya, Adam akhirnya melamar Adel. Bagaimanapun, perkahwinan mereka terus diganggu oleh bekas ibu mertuanya, Puan Sri Kirana. 

Hubungan Atikah dan Amri pula tidak seperti yang disangka kerana dia seorang kaki perempuan. Atikah bertindak membunuh Amri sehingga dia sendiri trauma. Puan Sri Kirana mengambil keputusan untuk meminta bantuan Adam untuk menyelamatkan anaknya yang trauma. Adam terpaksa berbohong kepada Adel demi membantu bekas isterinya. Dia sanggup menipu untuk melihat Atikah sembuh kerana dialah ibu kepada anak-anaknya. Namun, tipu daya Adam telah dihidu oleh Adel. 

Konflik memuncak apabila Atikah menyangka Adam curang terhadapnya dengan Adel tanpa mengetahui keadaan sebenarnya. Lantas Atikah bertekad untuk membunuh Adel. Apakah akan terjadi kepada pasangan ini? Adakah kebahagiaan menanti Adam dan Adel kelak?  

Drama Review | Through the Darkness (2022)

Sunday, 3 July 2022


Director : Park Bo-ram
Writer : Seol Yi-na
Cast :  Kim Nam-gil, Jin Seon-kyu, Kim So-jin
Production Company : Studio S
Distributor : SBS
Genre : Crime / Drama
Running Episodes :  episodes
Release Date : 14 January 2022 – 12 March 2022
Trailer : 


Diadaptasikan dari novel Those Who Read Hearts Of Evil karya nukilan Kwon Il-yong dan Go Na-moo yang diterbitkan pada tahun 2018, Through The Darkness mengangkat kisah criminal profiler pertama di Korea Selatan. 

Song Ha-Young (Kim Nam-Gil) mengalami trauma sejak kecil akibat terjatuh dalam tasik dan terjumpa mayat di dalamnya. Trauma tersebut memberi kesan terhadap cara kerjanya sebagai pegawai polis detektif bila dia sentiasa berjumpa dengan keluarga mangsa dan mengambil berat tentang perasaan mereka. 


‘You know what habits are, right? Old habits die hard. And you end up doing these habits before you realize it. No matter how meticulously you plan something, your habits come out like second nature.’ - Yang Yong-Chul (Ko Gu-han)

Cara dia tak digemari dengan pegawai atasan kerana dianggap melambatkan dan mengganggu untuk tutup kes dengan cepat. Tapi sifat dia yang unik dan cekap tu menarik perhatian ketua forensik Gook Young-soo lantas mereka berdua bekerja di jabatan baru – Criminal Behavior Analysis. Jung Woo-joo (Ryeoun) diambil bekerja sebagai penganalisa data untuk membantu mereka di pejabat. 


Menariknya drama Through The Darkness yang diangkat dari kisah benar ni bukan saja menceritakan tentang jenayah yang berlaku malah menceritakan perjalanan jabatan Criminal Behavior Analysis dari jabatan yang dipandang rendah sehingga lah mempunyai kepentingan tersendiri. Kerjasama antara watak-watak utama dan sampingan memainkan peranan juga. 

Boleh nampak bukan mudah nak berdepan dengan penjenayah tambah pula kalau jenis psiko sebab tak ada hati perut belas ihsan langsung. Masa kerat mayat tu tak rasa apa dah. Kalau mental tak kuat boleh hanyut macam Song Ha-Young bila dia tak dengar nasihat ketua untuk tak campur adukkan hal kerja dengan hal peribadi. Maknanya hal kerja jangan bawa balik sambung dekat rumah. Kalau terlampau fokus sangat, mental akan jadi penat sampai hilang kawalan. 


Salute dekat penulis sebab bawa masuk mesej ni dan tunjuk macam mana penjenayah cuba main dengan mental Song Ha-young bila mereka berdua tak ada beza pun. Sebenarnya ada beza sebab tu jiwa dia melawan walaupun mental dah hanyut sebab dia bukan orang jahat. 

Entahlah ada yang faham ke tak apa yang cuba I sampaikan ni. Dia macam kalau you sejenis yang hidup ada sistem tersendiri tapi kena buat sesuatu yang impromptu, main langar je sana sini for sure otak jadi kusut dan serabut. Haa macam tu lah. Dari beberapa episod drama ni I faham apa pentingnya hidup berprinsip sebab pegangan kita tu yang akan pandu hidup terutamanya bila kita tersasar. 


Memandangkan drama ni bergerak dari tahun hujung 90-an hingga tahun 2005, banyak juga props yang digunakan selari dengan peredaran masa. Bila nampak perubahan tum akin terasa lah feel bila menonton. Walaupun letak sekejap tapi tetap meninggalkan impak yang berpanjangan dan tambah momentum dalam penceritaan. 

Rasa nak berterima kasih dengan team Through The Darkness sebab hasilkan naskhah dengan details yang tepat baik dari segi penceritaan, visual, audio dan perasaan sampaikan mesej tu dihantar dengan jelas. Masa tengok drama Chimera (2021) dulu memang marah sangat sebab profiler dikarang dengan lemah sangat walhal profesion ni banyak membantu dari segi ilmu psikologi dan analisa data. 


Isn’t it amazing to know that psycho killers will arise in every 10 years? Berpunca dari kegawatan ekonomi yang mengakibatkan tekanan pada individu dan mewujudkan ketua keluarga yang suka mendera. Dari trauma didera tu wujudlah kes jenayah. Dalam drama Delhi Crime (2019) pun ada bagitau fakta yang sama juga. Rantaian tu dipaparkan dengan cantik dalam drama terbitan Studio S tanpa wujudkan ruang untuk kita pertikaikan langsung. 

‘In the US, heinous criminals who only seek to murder began to surface during their biggest economic change. There’s a report on the correlation. That’s why we must be prepared. Anyhow, Daesung Serial Murder Case was way too shocking for me, so I studied it extensively. After I saw the cases from overseas, I saw that they’re like smart criminals. Their brains are wired only to murder. That’s why their modus operandi and patterns evolve over time.’ - Gook Young-soo


Kalau nak tengok macam mana criminal profiler bekerja dan apa fungsi mereka dalam dunia detektif, you guys wajib layan drama ni. Sebelum tengok drama Through the Darkness ni I dah jumpa watak sebenar bila team The Sixth Sense jemput dia sebagai tetamu jemputan dekat rancangan tu. Watak dia memang sama sangat macam dalam drama ni so mungkin tu salah satu sebab I rasa syok nak layan. 

By the way, dekat Malaysia tak ada criminal profiler tapi kita ada criminal psychologist. Sejauh mana pihak polis detektif bergantung dengan ilmu mereka I sendiri tak pasti. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10


Dah lama dah tahu pasal perpustakaan awam ni tapi tak pernah menyinggah sampai lah 5 tahun duduk dekat Seksyen U5 ni baru rasa nak jejakkan kaki. Itupun sebab adik nak pulangkan buku dekat sini. Sebelum ni baca buku Kanvas sebab adik pinjam dekat sini. Jimat duit tak payah beli haha

Kawasan perpustakaan ni kecil je tersorok sikit di lorong kecil, diapit antara restoran dan surau. First impression bila tengok perpustakaan ni, kemas dan cantik tempatnya sebab semua benda tersusun rapi. Kitorang datang pukul 11 pagi jadi tak ada lah orang sangat. Perpustakaan ni dekat je dengan stesen bas Seksyen U5 jadi senang lah kalau nak datang naik bas pun. Nak tunggu bas je lah azab.


Masuk dalam terus jatuh cinta dengan deko dekat dalam Perpustakaan Anggerik Mokara ni. Deko secantik nama! Keluar dari konsep perpustakaan tu bosan sebab penuh dengan rak buku yang sama. Berbeza betul dekat perpustakaan ni sebab ada pelbagai jenis rak buku dengan design yang unik. Selalu nampak dekat Pinterest rak buku pokok ni tapi kali ni nampak depan mata. Cantik! 


Makin bertambah cantik bila ada mural menarik di bahagian belakang. Kombinasi warna memainkan peranan sangat sebagai tarikan. Kalau spend time membaca dekat sini mesti seronok sebab mata tak penat bila tengok lukisan cantik. Boleh nampak lah Majlis Bandaraya Shah Alam guna konsep hutan atau alam semulajadi sebab kebanyakan warna coklat gelap atau cair dan warna hijau pelbagai tona. 









Walaupun perpurtakaan ni nampak kecil tapi ada banyak buku dekat dalam. Ada pelbagai jenis genre macam bahan bacaan kanak-kanak, ilmu agama, masakan, lifestyle, ilmiah, fiksyen dan banyak lagi. Bahagian fiksyen lah tempat yang utama dan menarik untuk dituju sebab banyak sangat novel dari pelbagai penerbit terkenal. 

Kalau tahu perpustakaan ni ada novel banyak macam ni dah lama jejak ke sini haha tak payah beria pergi beli. Sekarang dah tahu, memang tak lah nak membeli. Novel Bahasa Inggeris pun ada juga dekat sini. Berbaloi lah pinjam dekat sini sebab novel Inggeris kan mahal nak beli. Dah la beli mahal lepastu berhabuk tak baca. I cakap dekat diri sendiri tau. Kalau terasa tu sejenis la kita tu hshshs


Ruang membaca dia tak lah luas tapi kalau buat banyak tempat pun bukannya ramai nak datang terutamanya masa weekdays. Perpustakaan ni pun agak jauh dari sekolah rendah atau menengah tapi dekat dengan kawasan perumahan. Tapi tak buka setiap minggu, hanya minggu kedua dan keempat setiap bulan. 


Di sebelah kiri perpustakaan ni ada ruang dua tingkat tapi bahagian atas belum dibuka. Mungkin baru siap renovate sebab bau cat masih ada lagi. Nampak menarik lah sebab dia ada gelongsor dari tingkat atas turun ke tingkat bawah. Di bahagian bawah tu ada TV untuk tengok animasi mungkin. Ruangan ni lebih khusus kepada kanak-kanak. 




Selain ruang membaca yang selesa, Perpustakaan Anggerik Mokara ada juga sediakan tandas wanita, lelaki dan juga Orang Kurang Upaya (OKU). Kalau nak pergi surau, jalan kaki je pergi surau sebelah perpustakaan ni. Kalau lapar je pergi ke sebelah kiri sebab ada restoran. Last time I pergi not bad lah untuk makan. Bab harga jangan tanya lah musim inflasi ni. 


Dah habis tengok semua ruang, dah puas pilih buku nak dipinjam, maka ke kaunter lah untuk tinggalkan rekod meminjam. Tempoh masa meminjam di Perpustakaan Anggerik Mokara ni selama 3 minggu waktu bekerja tapi boleh kata sebulan juga lah. Lupa nak tanya penalti kalau terlebih had masa berapa banyak diorang charge. Seorang boleh meminjam sebanyak 5 buah buku atau bahan bacaan. 


Ni ambil je dulu, baca tu entah bila ada masa. Yang sebelum ni pun sempat baca sebuah je itupun paksa juga baca sebelum tidur. Sekarang ni tengah cuba wujudkan habit membaca sebelum tidur instead of layan TikTok sebelum tidur. Pedih mata kalau sebelum tidur tengok smartphone. 

Lawatan kitorang tak berhenti dekat kaunter meminjam je sebab dekat bahagian tepi Perpustakaan Anggerik Mokara ni ada taman mini. Kitorang ambil gambar sampai sejam dekat sini sebab cari angle sesuai punya pasal haha



Bila perut dah lapar baru reti berhenti. Kalau tak, entah boleh cecah dua ratus gambar gamaknya. Siapa yang dekat dengan kawasan perpustakaan ni boleh lah datang. By the way, kalau nak pinjam buku kena daftar sebagai ahli sebanyak RM10 :)


Minggu lepas ternampak poster Jelajah Agenda Nasional Malaysia Sihat & Hari Denggi Asean 2022 peringkat Pejabat Kesihatan Daerah Petaling. Nak join sebab ada pemeriksaan kesihatan percuma je. Lagipun tak pernah pergi ke Elmina West walaupun belakang rumah yang tak sampai 15 minit pun. Saja lah nak tengok ada apa dekat acara ni. 

Dekat bahagian depan ni penuh dengan khemah pelbagai agensi macam LUAS, Kementerian Kesihatan Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Tenaga Nasional Berhad dan banyak lagi lah yang terangkan tentang kewujudan dan peranan mereka dalam negara. 


Masa kitorang datang ni pukul 9 pagi sebab hari Sabtu kan, memang tak lah nak bangun pukul 7 pagi ikut waktu acara ni. Rupanya Jelajah Agenda Nasional Malaysia Sihat ni penuh dengan rombongan budak sekolah je. I tak tahu lah acara ni mesra orang luar ataupun tidak sebab tak nampak apa yang menarik pun. 

Dalam poster ada tulis pelbagai aktiviti menarik tapi tak jumpa pun apa yang menarik. Ada booth kempen berjalan kaki 10,000 langkah sehari dengan booth main dart tak silap dekat sebelah dia. Booth mewarna terhad untuk 250 orang terawal tapi untuk budak sekolah je haha. Ada juga booth cenderamata tapi untuk budak sekolah jugak. Van Milo dengan can Nescafe dah balik masa kitorang sampai. So...... boleh dirumuskan acara ni untuk budak sekolah je. 


Memandangkan niat awal tu pergi untuk dapatkan pemeriksaan kesihatan, pergi lah booth dekat bahagian tepi dewan. Dekat booth tu kena isi Google form lepastu ambil ukuran tinggi dan berat badan. Obviously lah overweight tapi masih dalam stage 2 itupun dekat border untuk masuk obesiti berisiko. Lepastu check tekanan darah and it turns out normal. Kadar gula pun normal tapi dekat border dah lah. Masa tu tak breakfast lagi so normal lah. Kalau breakfast sahih kena bebel dengan pegawai kesihatan tu. T.T


Dekat sebelah booth pemeriksaan kesihatan tu ada booth mamogram yang buat kempen tentang kanser payudara. Bahagian depan, betul-betul sebelah dewan ada booth pemeriksaan gigi. I just skipped that sebab baru je jumpa doktor gigi dua minggu sebelum tu. 


Nampak tak ada maskot denggi dekat belakang tu? Tak sempat tengok dia kena bunuh macam mana masa tu. Tahu-tahu orang dah bersorak sakan dah. Ramai sangat dekat dewan tu sampai penuh dekat bahagian tangga. Tapi sepanjang majlis emcee kena request tepuk tangan sebab yang ada tu malas nak participate. 


First time la jejak kaki dekat Elmina Rainforest Knowledge Centre yang terletak di Elmina West. Selain dewan open space yang besar ni, dekat bahagian depan dewan ada Emina Living Collection Nursery. Dekat dalam tu ada banyak anak pokok dari pelbagai jenis. Ada juga pokok yang dah besar untuk relocate dekat tempat yang lebih sesuai. Nampak dari jauh je diorang susun dekat situ sebab tak boleh masuk dalam. Pintu pagar kena kunci. 


Malas nak berlama dekat area dewan tu sebab panas terik. Keluar dari dewan tu ada tasik besar. Tasik ke lembah? Sebab kalau on Instagram pilih location akan keluar Elmina Rainforest Valley. Tapi kawasan ni macam tak siap lagi sebab macam sendu je. Kawasan Elmina West ni pun tak siap construct lagi. Macam sunyi je kalau datang hari biasa. 


Sunyi ke tak, ambil gambar mestilah jadi perkara wajib. Banyak sebenarnya bergambar dekat sini tapi takkan nak letak semua. Dah la muka baru bangun tidur, mata sepet teruk sebab eyebag makin besar. Ada juga food truck dekat acara ni tapi 3 jenis je. Malas nak labur duit untuk benda tak pasti kitorang pergi makan dekat restoran Maghi Raso hihu. 

Movie Review | Bhool Bhulaiyaa 2 (2022)

Saturday, 2 July 2022


Director : Anees Bazmee
Writer : Aakash Kaushik, Farhad Samji (dialogues)
Cast : Tabu, Kartik Aaryan, Kiara Advani, Rajpal Yadav, Rajesh Sharma, SanjayMishra, Mehak Manwani, Milind Gunaji 
Production Company : T-Series Films, Cine1 Studios
Distributor : AA Films
Genre : Horror / Comedy
Running Time : 145 minutes
Release Date : 20 May 2022
Trailer :


First of all, congrats to Bhool Bhulaiyaa 2 for entering Rs200cr club this year and hitting No. 1 globally at Netflix. It’s a huge deal for Bollywood producers and filmmakers because cinema is alive again. 

Movie Bhool Bhulaiyaa 2 bermula dengan upacara mengikat hantu di rumah agam milik keluarga Thakur kerana roh Manjulika menghantui mereka sekeluarga. Manjulika berjanji akan berada di rumah tersebut selagi dendamnya belum dibalas. Keluarga Thakur kemudiannya berpindah keluar dari rumah agam tersebut ke kediaman baru. 


18 tahun kemudiannya, Ruhaan Randhawa (Kartik Aaryan) berjumpa dengan Reet Thakur (Kiara Advani) dalam perjalanan pulang ke Rajashtan. Kerana perangai licik Ruhaan, mereka berdua terselamat dari insiden ngeri kerana bas yang dinaiki jatuh ke dalam gaung. Reet dapat idea supaya berpura mati sehingga tunang dia, Sagar berkahwin dengan adiknya (Mehak Manwani). 

Reet dan Ruhaan bersembunyi di rumah agam lama kerana bagi Reet, kisah Manjulika cuma mitos keluarga. Belum sempat mereka bermalam di situ keluarga Reet datang kerana lampu di rumah usang tersebut menyala terang. Ruhaan terpaksa menyamar sebagai Rooh Baba dan bagitahu roh Reet ingin keluarganya adakan majlis perkahwinan secepatnya. 


Dah tentu lah sepanjang Ruhaan dan keluarga Reet tinggal di sana untuk majlis perkahwinan tersebut, banyak perkara aneh yang berlaku. Manjulika berusaha untuk menyeru sesiapa saja untuk buka pintu yang dikunci dengan jampi oleh tok sami. Dalam masa yang sama, Chhote Pandit (Rajpal Yadav) dan Bade Pandit (Sanjay Mishra) cuba untuk bongkarkan penipuan Ruhaan dengan Reet. 

Walaupun Kartik Aaryan adalah watak utama dalam movie Bhool Bhulaiyaa 2 arahan Anees Bazmee tapi lakonan Tabu lebih menyerlah sama ada sebagai Manjulika mahupun kembarnya Anjulika. Tak lah Kartik Aaryan tenggelam sepenuhnya sebab dia masih lagi mempunyai kelebihan bila comic timing dia tepat dan lawak yang biasa pun tampak menghiburkan. 

Penceritaan Bhool Bhulaiyaa 2 juga agak panjang sampaikan ada babak yang nampak draggy dan tak perlu macam pertelagahan antara Reet dengan Ruhaan. Masa Ruhaan dengan Reet berlari untuk sembunyi dari orang kampung tu macam merepek sebab Reet beria pakai gelang kaki berloceng. Senang lah orang nak dengar kalau macam tu. 


Sama juga dengan babak kelakar dari Bade Pandit sebab lawak dia cuma muncul kerana kelemahan pendengaran. Kalau setiap masa nak guna lawak yang sama pun jadi penat jugak. Babak Manjulika dengan Anjulika bergaduh tu pun nampak lemah sangat walhal dekat awal cerita Manjulika dikurung kerana ilmu hitam yang diamalkan. Watak dia pun psiko dan penuh hasad tapi jadi lemah pula di hujung cerita. Hilang impak yang penulis bina dari awal. 

Visual Bhool Bhulaiyaa 2 pun kurang memuaskan bila terlampau banyak close up shots sedangkan beberapa babak lebih menarik dan menonjolkan elemennya bila menggunakan teknik kamera yang lain. Macam babak Ruhaan terkejut dengan Anjulika lepas mimpikan Manjulika yang cuba menyerang dia. Sama juga dengan babak Manjulika bunuh beberapa watak bila babak tu kurang gerun sebab tak nampak apa yang dia buat. 


Music album Bhool Bhulaiyaa 2 antara kelemahan utama sebab tak menarik dan tak melekat dalam kepala pun macam music album Bhool Bhulaiyaa 1. Jauh beza hasil gubahan lagu Pritam dengan Sandeep Shirodkar bila music album installment pertama masih lagi diulang sehingga kini. 

Lagu romantik Hum Nashe Mein Toh Nahin jadi perhatian pun sebab Arijit Singh. Rengsa juga lah tengok chemistry Kartik dengan Kiara dalam lagu tu. Most of the time Kiara macam space out dan nak cepat balik rumah je. Nasib baik lah Sandeep tebus balik dengan lagu Mere Dholna yang dilakonkan oleh Tabu. 



Nak kata movie Bhool Bhulaiyaa 2 tak menarik tu tak lah walaupun banyak kelemahan di sana sini sebab naskhah ni diadun dalam templat komedi seram jadi jalan cerita tu masih lagi menghiburkan. Mungkin ada beberapa plot yang predictable dan cliché tapi okay je nak layan bersama keluarga di hujung minggu. 

Happy juga lah bila tengok Anees Bazmee letak beberapa homage dan tribute kepada previous installment. Kalau dalam previous installment, penulis ketengahkan mental health, dalam installment baru pula penulis tunjuk isu tok sami tunggang agama. 


Rasanya Anees Bazmee dah boleh cari penulis skrip untuk Bhool Bhulaiya 3 dengan cerita yang baru pula. Nak kekalkan Kartik atau Tabu pun tak apa sebab dua pelakon ni yang naikkan franchise Bhool Bhulaiyaa ke aras yang lebih tinggi. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.3, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.8, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.6 = 6.5/10

INTISARI RANCANGAN ASTRO WARNA 4 – 10 JULAI 2022

Friday, 1 July 2022


 INTISARI RANCANGAN ASTRO WARNA  4 – 10 JULAI 2022


Monday, Jul 04

00:30 Kisah Tok Kadi S2 0002

01:30 Gegar Lawak 0008

03:30 Muzikal Lawak Superstar 0002

06:00 Kisah Tok Kadi S2 0006

07:00 J-POP 0001

08:00 Chapalrela 0001

09:00 Opah Popular 0001

09:30 Potong 0001

10:30 Kuali Terbalik 0001

11:00 Kiah Pekasam 0001

11:30 Lawak Ke Dik? 0001

12:00 Layan Je! Annyeonghaseyo Cikgu Maryam 0001

12:05 Layan Je! Arena Panas: Pro VS Bro 0001

12:10 Layan Je! Megalawak 0001

12:15 Motif Viral Junior 0011

12:30 JOZAN 0001

13:30 Super Spontan All Stars 0001

15:00 Lawak Minggu Ini 0001

16:00 Ini Malam Kita Punya (HD) 0001

17:00 Pecah Perut 0001

17:30 Gelak Gempak 0001

18:30 Sembang Teh Tarik 0001

19:00 Di Balik Tawa 0001

19:30 Betul Ke Bohong? S4 0001

20:00 MLM Terbaik 2016 (HD) 0001

20:59 Setelah Terlafaznya Akad 2 Trailer 0002

21:00 Sepahtu Reunion Live 2022 Part 2 0005

22:00 The Grand Master Asia 0003


Tuesday, Jul 05

00:30 Bas Stop! 0001

01:00 Jangan Pandang Belakang Congkak The Series 0001

02:00 Interpretasi Rabak 3 0001

02:30 Tele Berkembar 0001

04:00 Juara Parodi 2015 (HD) 0001

05:30 Ngaroot 0001

06:00 Kisah Tok Kadi S2 0007

07:00 J-POP 0002

08:00 Chapalrela 0002

09:00 Opah Popular 0002

09:30 Potong 0002

10:30 Kuali Terbalik 0002

11:00 Kiah Pekasam 0002

11:30 Lawak Ke Dik? 0002

12:00 Layan Je! Annyeonghaseyo Cikgu Maryam 0002

12:05 Layan Je! Arena Panas: Pro VS Bro 0002

12:10 Layan Je! Megalawak 0002

12:15 Motif Viral Junior 0012

12:30 JOZAN 0002

13:30 Super Spontan All Stars 0002

15:00 Lawak Minggu Ini 0002

16:00 Ini Malam Kita Punya (HD) 0003

17:00 Pecah Perut 0002

17:30 Gelak Gempak 0002

18:30 Sembang Teh Tarik 0002

19:00 Di Balik Tawa 0002

19:30 Betul Ke Bohong? S4 0002

20:00 MLM Terbaik 2016 (HD) 0002

20:59 Setelah Terlafaznya Akad 2 Trailer 0002

21:00 Mami Jarum 

23:00 Bocey & Friends Live 0001


Wednesday, Jul 06

00:00 Redah Kasi Pecah Ekstravaganza S2 (HD) 0001

01:00 Jangan Pandang Belakang Congkak The Series 0002

02:00 Interpretasi Rabak 3 0002

02:30 Tele Berkembar 0002

04:00 Juara Parodi 2015 (HD) 0002

06:00 Kisah Tok Kadi S2 0008

07:00 J-POP 0003

08:00 Chapalrela 0003

09:00 Opah Popular 0003

09:30 Potong 0003

10:30 Kuali Terbalik 0003

11:00 Kiah Pekasam 0003

11:30 Lawak Ke Dik? 0003

12:00 Layan Je! Annyeonghaseyo Cikgu Maryam 0003

12:05 Layan Je! Arena Panas: Pro VS Bro 0003

12:10 Layan Je! Megalawak 0003

12:15 Motif Viral Junior 0013

12:30 Mystery Ranking Show Malaysia 0007

13:30 Super Spontan All Stars 0003

15:00 Lawak Minggu Ini 0003

16:00 Ini Malam Kita Punya (HD) 0004

17:00 Pecah Perut 0003

17:30 Gelak Gempak 0003

18:30 Sembang Teh Tarik 0003

19:00 Di Balik Tawa 0003

19:30 Betul Ke Bohong? S4 0003

20:00 MLM Terbaik 2016 (HD) 0003

21:00 123 Glamour 0001

21:30 Kennot Brain 0001

22:00 Abe Zizan Can Do It! 0001

22:30 Opocot Melatah Budak Pejabat S2 0001

23:00 Bocey & Friends Live 0002


Thursday, Jul 07

00:00 Redah Kasi Pecah Ekstravaganza S2 (HD) 0003

01:00 Jangan Pandang Belakang Congkak The Series 0003

02:00 Tele Berkembar 0003

03:30 Juara Parodi 2015 (HD) 0003

06:00 Kisah Tok Kadi S2 0009

07:00 J-POP 0004

08:00 Chapalrela 0004

09:00 Opah Popular 0004

09:30 Potong 0004

10:30 Kuali Terbalik 0004

11:00 Kiah Pekasam 0004

11:30 Lawak Ke Dik? 0004

12:00 Layan Je! Mystery Ranking Show Malaysia 0013

12:05 Apa Cer? Sepahtu Reunion Live 2022 Part 2 0006

12:10 Layan Je! Megalawak 0004

12:15 Motif Viral Junior 0014

12:30 JOZAN 0003

13:30 Super Spontan All Stars 0004

15:00 Lawak Minggu Ini 0004

16:00 Ini Malam Kita Punya (HD) 0005

17:00 Pecah Perut 0004

17:30 Gelak Gempak 0004

18:30 Sembang Teh Tarik 0004

19:00 Countdown Sepahtu Reunion Live 2022 Part 2 0007

19:05 Di Balik Tawa 0004

19:30 Betul Ke Bohong? S4 0004

20:00 Countdown Sepahtu Reunion Live 2022 Part 2 0008

20:05 MLM Terbaik 2016 (HD) 0004

21:00 (L) Sepahtu Reunion Live 2022 Part 2 0006

22:00 Abe Zizan Can Do It! 0002

22:30 Opocot Melatah Budak Pejabat S2 0002

23:00 Bocey & Friends Live 0003


Friday, Jul 08

00:00 Redah Kasi Pecah Ekstravaganza S2 (HD) 0004

01:00 Jangan Pandang Belakang Congkak The Series 0004

02:00 Interpretasi Rabak 3 0004

02:30 Tele Berkembar 0004

04:00 Juara Parodi 2015 (HD) 0004

06:00 Baju Raya Mona 

08:00 Konsert Komedi 0008

09:30 Syif Malam Raya 

11:30 Layan Je! Mystery Ranking Show Malaysia 0014

11:35 Chia Chia Chia Sepahtu Reunion Live 2022 Part 2 0006

11:40 Layan Je! Megalawak 0005

11:45 Motif Viral Junior 0015

12:00 Perang Prank 

13:30 Sepahtu Reunion Al Raya 2021 0001

14:30 Laksa Di Ambang Wati 

16:30 The Masked Singer Malaysia S2 0001

19:00 Muzikal Lawak Superstar 2 0012

21:00 Mystery Ranking Show Malaysia 0008

22:00 Sepahtu Reunion Live 2022 Part 2 0006

23:00 Punchline DAC S2 0016


Saturday, Jul 09

00:00 Ini Raya Kita Punya (HD) 0001

01:00 Karoot Komedia X Special 0001

02:00 Kiah Beraya Solo 

03:30 Di Balik Tawa Edisi Raya 0001

04:00 Maharaja Lawak Mega Raya 2017 

05:30 Selera Rasa Seksa 0004

06:00 Bini Aku Dari... 

08:00 Konsert Komedi 0001

09:00 Annyeonghaseyo Cikgu Maryam 0001

09:30 Arwah Pak Mat, AJK dan Lift 

11:30 Bas Stop! 0004

12:00 Oh My Bapak 0001

13:00 Otai Can Do It! 0001

13:30 Sepahtu Reunion Al Raya 2021 0002

14:30 Ketupat Rendang Keju 

16:30 Opocot Melatah Raya 0001

17:00 Betul Ke Bohong Kuasa 2 0001

18:00 Panggung Karoot Pok Ya 0001

19:00 Adik 

21:00 Sepahtu Reunion Al Raya 2022 0001

22:00 Arena Panas: Pro VS Bro 

23:00 Kampung Pening Lalat 


Sunday, Jul 10

01:00 Bocey & Friends Live 0009

02:00 Mujibur Mari 

04:00 Muzikal Lawak Raya 

06:00 Bujang Sepahtu Kepok Bonda 

08:00 Konsert Komedi 0002

09:00 Annyeonghaseyo Cikgu Maryam 0002

09:30 18 Puasa Di Kampong Pisang 

11:30 Bas Stop! 0005

12:00 Oh My Bapak 0002

13:00 Otai Can Do It! 0002

13:30 Sepahtu Reunion Al Raya 2021 0003

14:30 Roni World Cup 

16:30 Opocot Melatah Raya 0002

17:00 Betul Ke Bohong Kuasa 2 0002

18:00 Panggung Karoot Pok Ya 0002

19:00 Keluarga 99 

21:00 Sepahtu Reunion Al Raya 2022 0002

22:00 Perang Prank 2 

23:30 The Masked Singer Malaysia : Reunion 2.0 

 INTISARI RANCANGAN ASTRO RIA 4 – 10 JULAI 2022


Monday, Jul 04

06:00 Sweet Dreams 0014

07:00 Impiana S4 0006

07:30 Sedapur Bersama 0006

08:00 Lara Oh Lara! 0006

08:30 The House S1 0007

09:00 Kapsul Pesona Pengantin S4 0010

09:10 Kapsul Stage 104 0016

09:20 Kapsul Impiana S4 0010

09:30 Projek Theme Park 0006

10:00 Lockdown 0026

11:00 (L) Go Shop

12:00 hlive! 2022 0078

12:30 Jangan Menangis Cinta 0017

13:30 The Best of Gegar Vaganza 2022 0005

14:00 Karaoke Superstar 0005

15:30 Kak Kek & Abe Mmasok 0005

16:00 Setelah Terlafaznya Akad 2 0018

17:00 Magnificent Century S1 0037

18:00 Kapsul Stage 104 0016

18:10 Kapsul Pesona Pengantin S4 0010

18:20 Kapsul Impiana S4 0010

18:30 The Maid 0009

19:00 MegaDrama: Rindu Awak Separuh Nyawa 0030

20:00 (L) AWANI 7:45/ Sinar AWANI 

20:30 hlive! 2022 0079

21:00 Tolonglah, Cik B! 0002

21:30 Hard to Heart S3 0012

22:00 Setelah Terlafaznya Akad 2 0019

23:00 Lockdown 0027

00:00 Unplugged 2019 Filler 0006

00:10 Kapsul Pesona Pengantin S4 0010

00:20 Kapsul Impiana S4 0010

00:30 Go Shop

01:30 Sempurnakah Aku 

03:30 Semanis Fondant 0006

04:00 Kampong Pisang Bersiri Siri 0006

05:00 Projek Theme Park 0006

05:30 Apa Ada Dengan Cinta 0006

Tuesday, Jul 05

06:00 Sweet Dreams 0015

07:00 Pesona Pengantin S4 0006

07:30 Teroka Lokal 0006

08:00 Hairul Hanis Junior 0006

08:30 The House S3 0006

09:00 Kapsul Pesona Pengantin S4 0011

09:10 Kapsul Stage 104 0017

09:20 Kapsul Impiana S4 0011

09:30 expeRIAnce:Travel Like Local x Aussie 0006

10:00 Lockdown 0027

11:00 (L) Go Shop

12:00 hlive! 2022 0079

12:30 Jangan Menangis Cinta 0018

13:30 The Best of Big Stage 0001

14:00 Dua 

16:00 Setelah Terlafaznya Akad 2 0019

17:00 Magnificent Century S1 0038

18:00 Kapsul Stage 104 0017

18:10 Kapsul Pesona Pengantin S4 0011

18:20 Kapsul Impiana S4 0011

18:30 The Maid 0010

19:00 MegaDrama: Rindu Awak Separuh Nyawa 0031

20:00 (L) AWANI 7:45/ Sinar AWANI 

20:30 hlive! 2022 0080

21:00 MeleTOP S10 0036

22:00 Setelah Terlafaznya Akad 2 0020

23:00 Lockdown 0028

00:00 Unplugged 2019 Filler 0007

00:10 Kapsul Pesona Pengantin S4 0011

00:20 Kapsul Impiana S4 0011

00:30 Go Shop

01:30 Panik 

03:30 Variarasa Sunquick S2 0006

04:00 Kampong Pisang Bersiri Siri 0007

05:00 expeRIAnce:Travel Like Local x Aussie 0006

05:30 Di Balik Idola 0006

Wednesday, Jul 06

06:00 Sweet Dreams 0016

07:00 Romantika S8 0007

07:30 Teroka Lokal Battle 0006

08:00 The Adventure of Aqeef AmyrAmar 0006

08:30 The House S4 0006

09:00 Kapsul Pesona Pengantin S4 0012

09:10 Kapsul Stage 104 0018

09:20 Kapsul Impiana S4 0012

09:30 Ready, Set, Action! 0006

10:00 Lockdown 0028

11:00 (L) Go Shop

12:00 hlive! 2022 0080

12:30 Jangan Menangis Cinta 0019

13:30 Mana Satu 0008

14:00 Hidup 

16:00 Setelah Terlafaznya Akad 2 0020

17:00 Magnificent Century S1 0039

18:00 Kapsul Stage 104 0018

18:10 Kapsul Pesona Pengantin S4 0012

18:20 Kapsul Impiana S4 0012

18:30 Hard to Heart S3 0012

19:00 MegaDrama: Rindu Awak Separuh Nyawa 0032

20:00 (L) AWANI 7:45/ Sinar AWANI 

20:30 hlive! 2022 0081

21:00 Gempak TV 2022 0009

21:30 The Maid 2 0001

22:00 Jodohku Babysitter 0001

23:00 Lockdown 0029

00:00 Unplugged 2019 Filler 0008

00:10 Kapsul Pesona Pengantin S4 0012

00:20 Kapsul Impiana S4 0012

00:30 Go Shop

01:30 Dua 

03:30 Michael Ang's Halal Kitchen S2 0006

04:00 Kampong Pisang Bersiri Siri 0008

05:00 Ready, Set, Action! 0006

05:30 Unplugged 2018 0006

Thursday, Jul 07

06:00 Sweet Dreams 0017

07:00 Taste Selebriti 0006

07:30 baikpunya 0006

08:00 Little Princess Aaisyah 0006

08:30 Fan Fanatik 0001

09:00 Naura Shorts: Mini Me Bakes 0001

09:10 Kapsul Stage 104 0019

09:20 Naura Shorts: Teroka Lokal 0001

09:30 expeRIAnce:Fantasy Escape 0006

10:00 Lockdown 0029

11:00 (L) Go Shop

12:00 hlive! 2022 0081

12:30 Jangan Menangis Cinta 0020

13:30 JoMovie S6 0051

14:00 Segi Tiga 

16:00 Jodohku Babysitter 0001

17:00 Magnificent Century S1 0040

18:00 Kapsul Karaoke Superstar 0006

18:15 Naura Shorts: Teroka Lokal 0001

18:30 Tolonglah, Cik B! 0002

19:00 MegaDrama: Rindu Awak Separuh Nyawa 0033

20:00 (L) AWANI 7:45/ Sinar AWANI 

20:30 hlive! 2022 0082

21:00 i-Tanggang 0012

22:00 Jodohku Babysitter 0002

23:00 Lockdown 0030

00:00 Kapsul Karaoke Superstar 0006

00:15 Naura Shorts: Teroka Lokal 0001

00:30 Go Shop

01:30 Hidup 

03:30 Datin Masak, Dato' Suka 0006

04:00 Kampong Pisang Bersiri Siri 0009

05:00 expeRIAnce:Fantasy Escape 0006

05:30 Inspirasi hlive 2017 0007

Friday, Jul 08

06:00 Sweet Dreams 0018

07:00 Obsesiku 0006

07:30 Halal Maps 0006

08:00 Oh My Family S2 0001

08:30 Extreme Roadtrip 0006

09:00 Kapsul Karaoke Superstar 0006

09:10 Kapsul Stage 104 0020

09:20 Naura Shorts: Teroka Lokal 0002

09:30 Jejak Jepun Jihan S3 0006

10:00 Lockdown 0030

11:00 (L) Go Shop

12:00 hlive! 2022 0082

12:30 Jangan Menangis Cinta 0021

13:30 Gempak TV 2022 0009

14:00 Menantu Atau Isteri Untuk Abah 

16:00 Jodohku Babysitter 0002

17:00 Magnificent Century S1 0041

18:00 Kapsul Tolonglah, Cik B! 0003

18:15 Kapsul Karaoke Superstar 0006

18:30 The Maid 2 0001

19:00 MegaDrama: Rindu Awak Separuh Nyawa 0034

20:00 (L) AWANI 7:45/ Sinar AWANI 

20:30 hlive! 2022 0083

21:00 18 Puasa Di Kampong Pisang 

23:00 Semakin Cinta, Shuib 

01:30 MeleTOP S9 0028

03:30 Hlive Raya Special 2022 0001

04:00 Balik Ke Idak 

Saturday, Jul 09

06:00 Imaan 0006

07:00 Trolls 

09:00 Mana Bro? 0011

10:00 Angah 

12:00 Romantika Raya 2022 0001

13:00 Karaoke Superstar 0005

14:30 Kisah Seorang Aliff Aziz 

16:00 Bila Tiba Big Stage Beraya 

18:00 Mat Bond Malaya 

20:00 (L) AWANI 7:45/ Sinar AWANI 

20:30 hlive! 2022 0084

21:00 Kampung Latah Kena Kuarantin

23:00 Gegar Vaganza 'Semangat Nak Raya!' 

01:00 Raya Bersama 0001

02:00 MeleTOP S10 0027

04:00 Perfect Raya 


Sunday, Jul 10

06:00 Imaan 0007

07:00 Boboiboy The Movie 2 

09:30 Hlive Raya Special 2022 0002

10:00 Amshar Bukan Asha 

12:00 h+ 0002

12:30 The Maid 2 0001

13:00 Bajrangi Bhaijaan 

16:00 Kelentang Kelentung Pom Pom Raya 

17:00 Milly & Mamet 

19:00 Konsert Semangat Lebaran Kita 

21:00 Karaoke Superstar 0006

22:30 Hantu Ke Lima 

00:30 Hlive Raya Special 2022 0003

01:00 Raya Bersama 0002

02:00 Bintang Minggu Ini 0010

03:30 Hlive Raya Special 2022 0004

04:00 Keluarga Iskandar The Movie