Best Bollywood Movies Tahun 2020

Walaupun tahun 2020 tak banyak movie yang tayang dekat cinema tapi kemunculan OTT platform dah mula dapat perhatian audience dekat India dan beberapa filem yang dijadualkan untuk tayang di cinema beralih ke OTT platform seperti Netflix, Zee, Disney Hotstar dan Amazon Prime. 

Kalau nak tengok list movie untuk tahun 2019, boleh tengok dekat SINI. List movie ni tak ikut rating paling tinggi ataupun rendah, I just kumpul masukkan semua dalam satu entry je. Klik poster movie untuk baca review :)

1. Bhangra Paa Le

Director : Sneha Taurani

Writer : Dheeraj Rattan

Cast : Sunny Kaushal, Rukhsar Dhillon, Shriya Pilgaonkar, Samir Soni, Sheeba Chaddha, Parmeet Sethi, Jayati Bhatia

Production Company : RSVP Movies

Distributor : RSVP Movies

Genre : Musical / Drama / Comedy

Rating : 7.8/10

Gabungan dua penari Bhangra - Jaggi Singh dan Simi Geet yang akan berentap dalam sebuah pertandingan menari di London. Diselitkan juga kisah silam yang mengikat tali cinta antara mereka berdua. 

2. Panga 


Director : Ashwiny Iyer Tiwari

Writer : Nikhil Mehrohtra, Ashwiny Iyer Tiwari, Nitesh Tiwari

Cast : Kangana Ranaut, Jassi Gill, Richa Chadda, Megha Burman, Neena Gupta

Production Company : Fox Star Studios

Distributor : Fox Star Studios

Genre : Sports / Drama

Selepas bertahun lamanya tinggalkan arena sukan kabaddi, Jaya Nigam ambil keputusan untuk kembalikan zaman kegemilangan dia setelah rasa hormat terhadapnya hilang di mata masyarakat. Bukan setakat pengorbanan si ibu yang ditonjolkan malah kehidupan keluarga middle class juga sokongan moral dari orang sekeliling. 

3. Jawaani Jaaneman

Director : Nitin Kakkar

Writer : Hussain Dalal, Abbas Dalal

Cast : Saif Ali Khan, Tabu, Alaya Furniturewala, Kumud Mishra, Chunky Pandey, Kamlesh Gill

Production Company : Pooja Entertainment, Black Knight Films, Northern Lights Films

Distributor : Pen Marudhar Entertainment

Genre : Family / Comedy

Jazz dah biasa hidup bujang tanpa komitmen tapi kehadiran Tia lalu mengaku Jazz adalah ayahnya sangat mengejutkan. Bila buat DNA test bukan sahaja Jazz dapat tahu dia ada anak perempuan yang cantik malah akan bertukar status sebagai seorang datuk. Macam mana Jazz nak terima kejutan demi kejutan dalam hidup dia kena tengok sendiri lah 

4. Malang - Unleash The Madness

Director : Mohit Suri

Writer : Aseem Arrora

Cast : Aditya Roy Kapur, Disha Patani, Anil Kapoor, Kunal Khemu, Ellie Avram, Keith Sequeira, Devika Vatsa, Amruta Khanvilkar, Vatsal Sheth

Production Company : Luv Films, T-Series, Northern Lights Entertainment

Distributor : Yash Raj Films, Netflix

Genre : Romance / Thriller 

Percintaan Advait Thakur dan Sara bertukar tragedi bila mereka tersilap langkah bertemu dengan drug cartel yang diketuai oleh polis Michael Rodrigues di Goa. Sara dibunuh dengan kejam dan Advait dipenjarakan untuk penggunaan dadah yang berlebihan. Dia berazam untuk balas dendam terhadap Michael selepas dibebaskan. 

5. Bhoot - Part One : The Haunted Ship

Director : Bhanu Pratap Singh

Writer : Bhanu Pratap Singh

Cast : Vicky Kaushal, Bhumi Pednekar, Akash Dhar, Ashutosh Rana, Sara Gesawat

Production Company : Dharma Productions, Zee Studios

Distributor : Zee Studios, Amazon Prime Studios

Genre : Horror

Selepas kematian isteri dan anak perempuannya, Pritvi hidup dihantui mereka berdua dan berjumpa dengan pakar psikatri untuk masalah kemurungan. Dalam masa yang sama dia ditugaskan untuk dismantle kapal berhantu Sea Bird yang terdampar di pantai bertahun lamanya. Diinspirasikan dari kapal sebenar yang masih menjadi misteri sehingga sekarang. 

6. Thappad

Director : Anubhav Sinha

Writer : Anubhav Sinha, Mrunmayee Lagoo

Cast : Taapsee Pannu, Pavail Gulati, Dia Mirza, Maya Sarao, Geetika Vidya Ohlyan, Kumud Mishra, Ratna Pathak Shah, Tanvi Azmi, Ram Kapoor, Naila Grewal, Ankur Rathee

Production Company : Benaras Media Works, T-Series

Distributor : AA Films

Lepas Vikram tampar Amrita depan beberapa orang tetamu dalam satu success party dek kejayaan Vikram yang kemudiannya berubah jadi tegang bila Vikram tak dapat position yang dia nak dan pindah ke London, Amrita mula sedar yang dia dah hilang diri dia yang sebenar sebab terlampau ikutkan dan jaga hati semua orang. Dah terlampau banyak yang dia korbankan sampai tak ada yang hormat dia dalam rumah tu. Amrita cari peguam untuk failkan penceraian.

7. Guilty

Director : Ruchi Narain

Writer : Atika Chohan, Kanika Dhillon, Ruchi Narain

Cast : Kiara Advani, Akansha Ranjan Kapoor, Gurfateh Singh Pirzada, Taher Shabbir, Tenxin Dralha, Adhish Khanna, Chayan Chopra, Shray Rai Tiwari

Production Company : Dharmatic

Distributor : Netflix

Genre : Mystery / Drama

Mengangkat #MeToo sebagai tema, Nanki Dutta cuba pertahankan kekasih hati dia, Vijay bila dituduh merogol Tanu Kumar pada hari Valentine’s Day. Cerita ni menarik sebab watak Tanu tak digemari dengan rakan sekampus sebab suka mencari perhatian. Tambah pula dia suka dengan Vijay dan cuba bermacam cara untuk goda Vijay. 

8. Maska


Director : Neeraj Udhwani

Writer : Ishita Moitra, Neeraj Udhwani

Cast : Manisha Koirala, Javed Jaffrey, Nikita Dutta, Shirley Setia, Prit Kamani

Production Company : Mutant Films

Distributor : Netflix

Genre : Drama

Mengisahkan tentang anak-beranak yang menjaga legasi keturunan Rustom yang berasal dari Parsi dan pindah ke South Bombay kemudiannya buka restoran. Signature menu di Rustom Café ialah Maska Bun ataupun roti disapu butter di bahagian tengah. Roti ni diuli sendiri oleh tukang masak iaitu owner café dengan teknik rahsia. Resipi dan restoran ni diwarisi turun-temurun kemudiannya akan diwariskan kepada Rumi tapi Rumi mempunyai impian untuk berlakon. 

9. Bulbbul

Director : Anvita Dutt Guptan

Writer : Anvita Dutt Guptan

Cast : Tripti Dimri, Rahul Bose, Avinash Tiwary, Parambrata Chattopadhyay, Paoli Dam

Production Company : Clean Slate Films

Distributor : Netflix

Genre : Horror / Romance

Jalan cerita Bulbbul diinspirasikan oleh kisah mitos legenda penduduk kampung tentang witch yang memburu lelaki di waktu malam. Rambut mengerbang dan kaki berputar ke belakang dah cukup untuk buat semua penduduk kampung takut tambah pula dia membunuh tanpa belas. Tapi cerita mitos tu sahaja tak cukup untuk buat lelaki di kampung tu berhenti mendera wanita. Masih berlaku cuma tersorok dari orang kampung. Atau lebih tepat lagi dari pengetahuan ahli sihir. 

10. Bhonsle

Director : Devashish Makhija

Writer : Devashish Makhija, Mirat Trivedi, Sharanya Rajgopal

Cast : Manoj Bajpayee, Santosh Juvekar, Ipshita Chakraborty Singh, Virat Vaibhav

Production Company : Muvizz

Distributor : Sony LIV

Genre : Drama

Movie Bhonsle mepaparkan bagaimana Biharis dilayan dan difitnah oleh masyarakat setempat. Bihar adalah daerah termiskin di negara India dan kemudiannya ramai ambil keputusan untuk berhijrah ke bandar besar untuk bekerja. Dua beradik yang dikambinghitamkan sebagai perosak di kawasan perumahan tersebut cuba minta bantuan dari Bhonsle yang tua dan sakit kronik. 

11. Shakuntala Devi

Director : Anu Menon

Writer : Anu Menon, Nayanika Mahtani, Ishita Moitra

Cast : Vidya Balan, Sanya Malhotra, Amit Sadh, Jisshu Sengupta, Sheeba Chaddha, Luca Calvani, Prakash Belawadi, Ipshita Chakraborty, Jiya Shah, Araina Nand

Production Company : Abundantia Entertainment, Sony Pictures Networks India, A Genius Films Production

Distributor : Amazonn Prime Video

Genre : Biopic / Drama

Berteraskan soalan ‘Mampukah genius membina keluarga?’, movie biopic yang diadaptasikan dari kisah hidup ‘Human Computer’, Shakuntala Devi yang diceritakan dari perspektif anak perempuan tunggalnya, Anu. 

12. Lootcase

Director : Rajesh Krishnan

Writer : Kapil Sawant, Rajesh Krishnan

Cast : Kunal Khemu, Gajraj Rao, Vijay Raaz, Ranvir Shorey, Rasika Dugal, Aryan Prajapati

Production Company : Fox Star Studios, Soda Films

Distributor : Disney+Hotstar

Genre : Comedy / Crime

Nandan Kumar orang biasa yang bekerja sebagai technician di kilang suratkhabar dan hidup dengan isteri dia, Lata dan anak lelaki tunggal, Aayush. Dalam perjalanan pulang ke rumah, dia terjumpa luggage besar berwarna merah. Dalam luggage tu ada duit berjumlah Rs100 juta. Insp Madhav Kolte diarahkan oleh Menteri Patil (Gajraj Rao) untuk mencari balik luggage dia yang hilang sebab ada fail sulit di dalam luggage tersebut.

13. Gunjan Saxena - The Kargil Girl

Director : Sharan Sharma

Writer : Nikhil Mehrotra, Sharan Sharma

Cast : Janhvi Kapoor, Pankaj Tripathi, Angad Bedi, Ayesha Raza Mishra, Riva Arora

Production Company : Dharma Productions, Zee Studios

Distributor : Netflix

Genre : Biopic / Drama

Biopic Gunjan Saxena, pilot perempuan pertama di India Air Force yang berjaya dalam Kargil War pada tahun 1999. Movie yang diterbitkan oleh Dharma Productions dan Zee Studios yang disiarkan di Netflix adalah kisah impian Gunjan Saxena dan cabaran yang perlu dia lalui sebagai pilot. 

14. Khuda Haafiz

Director : Faruk Kabir

Writer : Faruk Kabir

Cast : Vidyut Jammwal, Shivaleeka Oberoi, Annu Kapoor, Shiv Panditt, Aahana Kumra, Vipin Sharma

Production Company : Panorama Studios

Distributor : Disney+ Hotstar

Genre : Action / Thriller

Dek kerana kegawatan ekonomi yang menimpa negara India pada tahun 2008, pasangan suami isteri, Sameer Chaudhary dan Nargis terdesak mencari kerja setelah 3 bulan menganggur. Mereka berdua submit application kepada Nadeem, ejen di Ansaar Overseas Recruitment. Nargis berjaya dapat kerja di Noman tapi dia diculik di bilik hotel. Sameer pergi ke negara asing untuk mencari isteri tercinta. 

15. Serious Men

Director : Sudhir Mishra

Writer : Bhavesh Mandalia, Abhijeet Khuman, Niren Bhatt, Nikhil Nair

Cast : Nawazuddin Siddiqui, Indira Tiwari, Yogesh Yadav, Nassar, Aakshath Das, Sanjay Narvekar, Shweta Basu Prasad

Production Company : Bombay Fables, Cineraas Entertainment

Distributor : Netflix

Genre : Drama / Comedy

Movie yang diadaptasikan dari novel Serious Men karya Manu Joseph yang diterbitkan pada tahun 2010 ni mengisahkan tentang usaha seorang ayah dari kasta rendah, Ayyan Mani dalam memastikan anak dia akan dapat pendidikan based on merits dan bukannya sebab kasta. Ayyan yang bekerja sebagai personal assistant kepada saintis Dr. Arvind Acharya yang mengkaji tentang stratosphere di National Institute of Fundamental Research di Mumbai, gunakan segala pengalaman dan ilmu Sains juga Matematik untuk anak dia, Adi.

16. Ludo 

Director : Anurag Basu

Writer : Anurag Basu, Samrat Chakraborty

Cast : Abhishek Bachchan, Aditya Roy Kapur, Rajkummar Rao, Pankaj Tripathi, Rohit Suresh Saraf, Fatima Sana Shaikh, Sanya Malhotra, Pearle Maaney, Inayat Verma

Production Company : T-Series, Anurag Basu Productions, Ishana Movies

Distributor : Netflix

Genre : Comedy / Thriller

Dewa-dewa kematian menilik nasib kesemua watak yang ada dengan permainan Ludo. Kesemua watak mempunyai cerita tersendiri dan akan bertemu di hujung cerita dan siapa yang akan dibawa pergi oleh dewa kematian dan siapa pula yang akan ubah kehidupan dengan peluang yang diberikan?

17. AK vs AK

Director : Vikramaditya Motwane

Writer : Avinash Sampath

Cast : Anil Kapoor, Anurag Kashyap, Sonam Kapoor, Harshvardhan Kapoor, Yogita Bihani

Production Company : Andolan Films

Distributor : Netflix

Genre : Black Comedy / Thriller

Anurag Kashyap (AK) si pengarah filem dan Anil Kapoor (AK) si pelakon terkenal di Bollywood bergaduh dalam sebuah film festival tentang siapa yang lebih penting untuk menjayakan sebuah movie. Adakah pelakon ataupun pengarah? Dari pertelagahan tersebut menjadi dendam kepada Anurag untuk buat real life movie dengan genre thriller bila Sonam Kapoor diculik. Anil mempunyai masa 7 jam sahaja untuk cari anak perempuan dia. 

Okay done for now! Actually banyak lagi movie yang I tak sempat tengok sebab tahun ni Bollywood beralih ke web series disebabkan covid. As for now I baru tengok 40 movie daripada 98 movie yang diterbitkan untuk tahun 2020. Sebelum award season menjelma, I siapkan dulu yang mana sempat. The rest mungkin habiskan bulan ni. Ciao! 

18 comments

  1. dah lama tak tengok filem hindi

    ReplyDelete
  2. aduhh.. none in the list yg i tgk hhuhuhuh .. ketinggalan byk ni

    ReplyDelete
  3. Lama tak tengok citer Hindi sampai tak tahu dah ada citer apa yang best... huhuhu

    ReplyDelete
  4. Wow! This is really a good list of awesome bollywood movies. I am interested to watch Malang and "Bulbbul". Bulbbul looks interesting. :)

    ReplyDelete
  5. bookmark page ni terus sebab banyak pulak movie yang best best hahaha

    ReplyDelete
  6. Thanks sharing! So far dah tengok Bulbul tu je di Netflix. Next nak layan Shakuntala Devi sebab minat sangat lakonan Vidya Balan

    ReplyDelete
  7. drama yg i tengok pun tak terkejar tapi boleh masuk dalam list dulu, mana tau tiba2 nak layan cite hindustan..hehe

    ReplyDelete
  8. Dah tengok Bulbbul now rasa macam nak layan Bhoot plak.
    Haha. Rawlins sejenis suka layan horror so nak layan yang tu dulu ye

    ReplyDelete
  9. dah bookmark post ni untuk movie marathon. dah lama tak tengok movie. lani dok marathon kdrama series hahah thanks farhana

    ReplyDelete
  10. Baru borak dengan my sis, dah lama tak layan cerita Hindustan. Dah ada list ni, senanglah nak refer recommended movies..hehe..thank youuu

    ReplyDelete
  11. Waaa bagus ni, siap senarai best Bollywood movie.. Sis save, nanti bolehlah belek balik dan check list ni.. maklumlah PKP sambung lagi kan huhuhu

    ReplyDelete
  12. so glad you make this list! all the best bollywood movies are here and i simply cant wait to watch Jawaani Jaaneman

    ReplyDelete
  13. Fuyoo.. poster dia semua macam filem hollywood level. Tengok poster je rasa tempting nak tengok. Syok ni kalau dapat layan dah lama tak tengok bollywood

    ReplyDelete
  14. Thank you for sharing this! If my late grandmother is still here, she will definitely watch all these! She loves bollywood. And I am missing her.

    ReplyDelete
  15. Banyak juga movie yg menarik dlm senarai ni. Yg saya pernah dengar cuma Shakuntala Devi & Ludo sbb ada pelakon favorite, Sanya Malhotra.

    ReplyDelete
  16. This is such an interesting list, I've not watched bollywod movies for a really long time, would refer to your list when I need a movie.

    ReplyDelete
  17. Malang dengan Bulbbul tu nampak menarik untuk ditonton..

    ReplyDelete
  18. Wahhh I suka lahh drama bollywood ni

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.