Drama Review | Kampong Pisang Bersiri-Siri Episod 5 : Orang Minyak

Pengarah : Mamat Khalid

Penulis Skrip : Mamat Khalid

Pelakon : Kazar Sairi, Bell Ngasri, Dewa Sapri, Aziz M. Osman, Mat London (Ahmad Ibrahim), Avaa Vanja, Nazeera Sardi, Datuk Awie, Hazama, Ellie Suriaty, Pekin, Delimawati, Ozlynn, Soffi Jikan, Joey Daud, Kamarool Hj Yusof, Imuda, TJ Isa, Adam AF, Azlan Komeng, Ayie Hushairi, Faizal Chal, Nasir Jani, Soya, Shuk Sahar, Sharwani, Mohd Rashid, Latiff Zami, Jasper Supayah, Reza Hasbi, Annie Mosha, Akmal Ahmad, Wan Raja

Genre : Komedi / Seram

Jumlah Episod : Episod

Tarikh Tayangan : 7 Disember 2020

Syarikat Produksi : Astro

Penyiaran : Astro Ria, Astro Citra HD, Astro GO, On Demand

Trailer :

Awal pagi lagi MA Mok (Nizam Mokram) dah sembang pasal pengalaman dia dekat universiti sebagai mahasiswa yang aktif dan prihatin. Habis melayan Mok, datang pula Cik Nab (Avaa Vanja) bagi support dekat anaknya, Cik Chun (Nazeera Sardi) yang baru sahaja mula berniaga food truck. Yang buat hati Pak Jabit (Aziz M. Osman) membara bila truck tu park sebelah kedai dia. Sudah la ada anak dara dengan janda memang confirm ramai melepak dekat situ punya. 

Datang pula si Bakobar (Bell Ngasri) bawa parang bagitahu ada makhluk serba hitam menghendap anak dara dia si Cempaka dekat bilik air. Bila dengar description Cempaka, Cik Nab bagitahu makhluk hitam tu orang minyak. Terbeliak mata semua orang dekat Warung Pak Jabit. Risau Cik Purnama (Dewa Sapri) kalau orang minyak menyerang Kampong Pisang sebab dia baru je lega dah selesai kes Wolfen tapi Pak Din Pest Control (Kazar Sairi) tenang je sebab masalah ni cuma akan terjadi pada anak dara 4 orang je – Cempaka, Cik Chun, Yah Kuchai dengan anak Pak Jabit. 

Orang minyak (Shuk Sahar) dalam Kampong Pisang ni advance sikit sebab dia boleh cair macam minyak lepastu boleh menyerupai orang lain. Terkejut Bakobar bila tengok dia ada kembar dok menghendap anak perempuan dia. Kalau ikutkan cerita si MA Madi (Adi Afendi), orang minyak ni perlu tidur dengan 7 orang anak dara supaya dia dapat menguasai ilmu yang lebih tinggi.

Lepas kejayaan franchise Kampung Pisang, pengarah dan penulis Mamat Khalid tambah lagi  drama Kampong Pisang Bersiri-Siri untuk hilangkan rindu peminat. Lepas Zombi Kampung Pisang (2007), Hantu Kak Limah Balik Rumah (2010), Husin, Mon & Jin Pakai Toncit (2013), Zombie Kilang Biskut (2014), dan Hantu Kak Limah (2018) kebanyakannya menggunakan pelakon yang sama tapi dalam drama ni ada beberapa watak yang digantikan pelakonnya kerana dah meninggal dunia ataupun busy dengan schedule lain. 

Kalau franchise Kampong Pisang ni mesti lah terkenal dengan dialek Perak tapi tak semua watak boleh menyembang dengan dialek tu. Dialog juga lebih terarah kepada dialog satira yang memerli masyarakat macam scene Pak Jabit berkelahi dengan Cik Nab pasal berniaga benda yang sama dalam jarak yang dekat. 

Sinematografi dalam drama Kampong Pisang Bersiri-Siri diadun dengan signature Mamat Khalid yang suka dengan tona warna vintage. Dalam episod Orang Minyak ni banyak kali juga penggunaan VFX dari Lil Studio Sdn Bhd macam scene Cempaka jumpa tikus. Kalau buat wide shot lagi okay kot daripada close up sebab nampak sangat tak real. Kalau movie dulu pelakon orang minyak memang kena lumur satu badan tapi yang ni guna visual effects je. Tak lah seram sangat tapi geli tambah pula sebab pelakonnya Shuk. Dialog dia pun menggelikan, sesuai lah dengan karakter orang minyak yang pervert.

 

Untuk background music dalam drama ni kebanyakannya lagu-lagu lama zaman 80-an macam lagu Umpan Jinak Di Air Tenang nyanyian Ahmad Jais. Dinyanyikan semula oleh watak Ahmad Yassin (Ahmad Yassin) yang buta tapi menghiburkan hati orang kampung dengan bakat dia di Warung Pak Jabit. 

Ending macam rush nak habis sedangkan dekat pertengahan cerita agak mendatar dengan cerita Cik Purnama dan Pak Jabit. Tak faham macam mana orang minyak boleh terbakar sebab tak jelas sangat apa Pak Karim (Mat London) cakap atau baca. By the way, comel je Yah Kuchai menyanyi dekat hujung tu. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.8, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 7.6/10

3 comments

  1. ramai betul diorg kumpul dekat warung tu

    ReplyDelete
  2. Hahaha.. Part Yah Kuchai tu memanglah.. Tak boleh tahan nak gelak..
    Geli tengok Syuk jadi orang minyak.. Kalau dia amik pelakon lain pun okay kot..

    ReplyDelete
  3. mama sangkut pada episod 4, nak kena sambung balik ni

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.