Monday, 30 July 2018

Movie Review : A Hard Day - Take It to the End

Image result for a hard day

Director : Kim Seong-hun
Writer : Kim Seong-hun
Cast : Lee Sun-kyun , Cho Jin-woong, Shin Jung-geun, Jung Man-sik, Shin Dong-mi, Heo Jung-eun,
Production Company : AD406 , Dasepo Club
Distributor : Showbox/Mediaplex
Genre : Crime/Action/Thriller
Running Time : 111 minutes
Release Date :   18 May, 2014 (Cannes), 29 May, 2014 (South Korea)
Trailer :

Movie yang memenangi 18 anugerah di pelbagai award events dalam pelbagai jenis kategori termasuklah Movie Terbaik Pilihan Juri, Pengarah Terbaik, Sinematografi Terbaik, Editing Terbaik, Pelakon Pembantu Terbaik, Pelakon Terbaik dan tercalon dalam kategori-kategori lain.

Mengisahkan tentang Detektif Ko Gun-su (Lee Sun-kyun) terlanggar seorang lelaki di jalanraya selepas mengelak seekor anjing dalam perjalanannya untuk pergi ke majlis pengebumian ibunya. Panik dengan kemalangan tersebut, dia membawa mayat lelaki tersebut masuk ke dalam but kereta dan kebumikan bersama mayat ibunya di Pergunungan Yangja.


Masalah tak berakhir di situ bila dia mula menerima panggilan misteri dari saksi kemalangan (Cho Jin-woong) ditambah pula dengan pencarian polis kerana lelaki yang dilanggarnya ialah seorang pembunuh. Panggilan misteri semakin bertambah bila dia cuba mengelak dan bertambah malang bila terdapat CCTV di kawasan kemalangan pada malam tersebut.

Rakan sekerjanya, Detectif Choi Sang-ho (Jung Man-sik) mula mengesyaki Ko Gun-su kerana perangainya yang aneh dan keretanya yang rosak teruk walaupun Ko pernah beritahu dia terlanggar kereta polis peronda di tepi jalan. Makin kuat syak wasangkanya bila dia mendapat surat saman kereta Ko di kawasan Pergunungan Yangja, tempat yang sama di kawasan rumah pembunuh tersebut.

 

Sementara Detektif Ko mencari siapa lelaki misteri sebagai saksi kejadian, dia juga mencari apa kaitan pembunuh yang dilanggarnya malam tersebut dengan saksi kejadian kerana saksi tersebut inginkan mayat pembunuh walau dengan apa cara sekalipun sehingga sanggup mencederakan keluarga Detektif Ko terutamanya Mina (Heo Jung-eun), anak perempuannya.
   
Tajuk movie A Hard Day ni memang kena sangat dengan situasi Detektif Ko, tak putus masalah yang datang sampai dia tak mampu tenang fikirkan jalan penyelesaian tapi dalam masa yang sama you guys akan terhibur dengan strategi dia terutama scene dia masukkan mayat pembunuh dalam keranda mak dia di rumah mayat. 


Walaupun saspen tapi berdekah tengok nasib dia yang malang dan gagal nak pula bila handphone pembunuh tu berbunyi lepas dia dah paku keranda sampai minta tolong mak dia. Lagi satu scene bila dia dah serahkan mayat pembunuh kepada saksi kejadian bila yang dirancang gagal nak pula bila saksi gigih sangat nak belanja dia makan. Perfect body language from Lee Sun-kyun to portray how cool he wants to be in that moment padahal cuak teruk kalau plan gagal. I just love every reaction he display onscreen.

Although genre movie ni thriller tapi boleh kata 70% berdekah je tengok jalan cerita dia, memang terhibur sangat dengan perangai Detektif Ko dan skuad dia. Action tak lah berapa banyak but some scene are worth to watch macam scene Detektif Ko nak pergi ke pantai jumpa Mina tapi saksi tu datang rumah untuk bunuh dia. Dia tak gunakan senjata pun cuma guna barang yang ada dalam rumah and yupp house is no longer a safe place.


Dalam berdekah tu ada juga menangis bila tengok scene kekejaman saksi kejadian, dia boleh pergi ke tahap macam tu semata untuk selamatkan diri dia. Bagi dia, nyawa manusia tu cuma habuk debu berterbangan di udara je. Setakat nak bunuh orang tu celah gigi je dan yang paling kejam, method pembunuhan dia akan nampak seperti kemalangan. Perfect.

Just like any other Korean movies or dramas, tema A Hard Day juga memaparkan kisah rasuah yang berleluasa dalam institusi polis. Even ending pun tak dapat ubah virus dalam institusi ni so movie ni bukan sebagai medium menyampaikan mesej untuk banteras rasuah tapi nak tunjukkan sejauh mana tahap rasuah dalam institusi yang kononnya penyelamat negara. A bitter cold truth.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

5 Kedai Berpuaka Di Malaysia


Related image

Pernah tak kalau pergi nak beli barang masuk dalam satu kedai ni aim nak beli satu barang je tapi keluar satu plastik besar? Dah lah tu, makan masa lama pulak tu round satu kedai. Dah sampai dekat kaunter pun boleh lagi toleh belakang tengok apa lagi nak beli, rasa macam kena seru je pergi pusing lagi untuk pastikan keputusan tu muktamad.

Kejadian ni pula bukan sekali tapi setiap kali pergi. Kadang tu tak ada benda pun nak beli tapi macam ada yang tarik masuk ke dalam. Yang jenis kuat iman je lah yang mampu bertahan itupun jenuh istighfar ingat Tuhan.

Antara kedai yang berpuaka pernah dialami sepanjang kehidupan ni ialah :

1) Mr. DIY

Image result for mr diy

Bermula dengan kedai runcit biasa je di Jalan Tunku Abdul Rahman tahun 2005 tapi sekarang dah ada lebih 300 cawangan di Malaysia. Tak cukup dengan puaka di physical store, sekarang muncul juga secara online. Pelaris yang digunakan ialah Encik Tukul dan Adibah Noor.

Barang dekat Mr. DIY ni bukan sahaja murah tapi agak berkualiti untuk kegunaan seharian. Kalau pandai jaga lagi lama lah boleh guna. Yang bestnya semua barang untuk kelengkapan rumah ada dijual dengan design yang up-to-date. Setiap bulan ada je promotion nak pula kalau festive season, memang borong sakan noksss. Nak pulak kalau tengah gaji hah paywave semedang, hujung bulan nanti baru menyesal.

2) DAISO

Image result for daiso

Syarikat yang berasal dari Jepun dan membuka cawangan di Malaysia ni mengekalkan konsep satu barang berharga RM5.60 dan ke atas. Sama seperti Mr. DIY, Daiso juga menjual barang kelengkapan rumah untuk kegunaan harian cuma agak terbatas sikit kelengkapannya dan cawangan pun tak sebanyak  Mr.DIY.

Lagi satu hal, dekat Daiso cuma boleh guna wang tunai. Not sure kalau ada cawangan lain guna debit/credit masa bayar. So far yang pernah pergi memang guna wang tunai so behave sikit lah bila membeli sebab tak suka pegang cash banyak sangat walaupun terkena serangan Panic! at the Daiso. Barang Daiso pun pernah juga viral beberapa kali di socmed seperti serbuk pengeras minyak masak, batu sejuk, display screen wipes dan lain-lain.

3) Eco RM2

Image result for eco rm2

Eco RM2 ataupun kedai 2 hengget ni agak sukar nak jumpa dekat kawasan urban, selalunya wujud dekat pinggiran bandar je. Bila balik kampung dekat Sabak Bernam memang wajib memborong barang rumah dekat kedai ni sebab murah dan berkualiti. Besen besar harga RM2 je kot. Ce bagitau siapa tak histeria? Selalunya beli pasu besar, bakul, raga baju, hanger ataupun tanah dekat sini.

Sama jugak macam Daiso, kena guna wang tunai tapi kalau beli barang dekat sini tak pernah cecah RM100 pun walaupun penuh jugak boot kereta bila menyinggah. Antara punca balik penuh barang satu kereta.

4) KAISON

Related image

Jarang menyinggah ke Kaison ni sebab tak banyak tempat yang wujud tapi still lagi berpuaka walaupun masuk cuma untuk cuci mata sebab harga dia tak lah murah sangat macam 3 kedai berpuaka di atas but still bila keluar mesti ada barang dekat tangan.

Kaison lebih kepada barangan deco rumah dan yang bestnya dia ada variety kinds of style. Nak deco minimal, kawaii, vintage semua ada tapi kalau Melayu klasik je tak ada. Paling lama dekat bahagian bunga sebab cantik sangat, nak photoshoot ala hipster pun boleh sebab lighting on point.

5) Drugstore Watson/Guardian


Sebagai seorang perempuan yang ni memang wajb masuk dalam senarai sebab kalau masuk tanpa niat nak membeli pun dia gatal tangan jugak nak beli. Pernah je buat perangai beli air mineral hanya sebab botol dia cantik. Can you guys believe that? Oh my I am so lemah iman.

Bila pergi dekat sini sampai bersila wei pilih warna lipstick, kalau tak beli pun calit dekat tangan pun dah bahagia dah sebagai terapi jiwa. Mencapai satu tahap kebahagiaan bila ada sale 50% supaya dapat memborong mask sampai penuh satu rak. Yupp, did that and not feeling guilty at all.

Selain Watson dan Guardian, menyinggah juga ke Aeon Wellness sebab nak buat perbandingan harga since every drugstore ada range harga berlainan. Ada juga yang certain product yang wujud dekat drugstore ni tapi bukan di drugstore sekian sekian. 

Setakat ni, 5 tempat ni la yang buat bahagia kemudian menyesal di kemudian hari sampai berazam taknak buat lagi tapi azam tinggal azam je lah bila lalu depan kedai-kedai berkenaan.

Sunday, 29 July 2018

Movie Review : A Prayer Before Dawn

Related image

Director : Jean-Stéphane Sauvaire
Writer : Jonathan Hirschbein and Nick Saltrese
Cast : Joe Cole, Vithaya Pansringarm, Panya Yimmumphai, Somluck Kamsing
Production Company : Meridan Entertainment, Symbolic Exchange, Senorita Films, IndoChina Productions, HanWay Films, Canal+, Cine+
Distributor : A24, DirecTV Cinema, Altitude Film Distribution
Genre : Drama/Bioghraphy
Running Time : 117 minutes
Release Date : 19 May 2017 (Cannes), 20 July 2018 (United Kingdom), 10 August 2018 (United States)
Trailer :


Kisah benar seorang peninju UK yang dibukukan dengan tajuk ‘A Prayer Before Dawn: My Nightmare in Thailand's Prisons’ diangkat ke layar perak untuk menjadi pengajaran kepada anak muda supaya tidak terjebak dengan dadah dan masuk penjara kerana kehidupan di penjara lebih teruk dari luar.

Billy Moore (Joe Cole) merupakan seorang peninju yang pergi bercuti di Thailand dan disebabkan kariernya, dia menggunakan dadah sebagai peransang dan juga painkiller semasa di dalam gelanggang. Dari situ dia ketagih dan mahukan lebih dari had biasa. Dia kemudiannya ditangkap oleh polis Thailand dan dipenjarakan di sana.

Image result for a prayer before dawn review

Kehidupan penjara Thailand agak teruk bilamana pukul, buli, rogol adalah perkara biasa. Sel yang ada dikumpul beramai-ramai dan agak kotor. Setiap hari terpaksa berebut air sebanyak 2 botol untuk simpanan waktu malam. Bunuh diri adalah perkara biasa di penjara. Billy pun tak terkecuali bila dia tak tahan hidup di dalam dan kehabisan stok dadah. Tapi Billy diselamatkan oleh rakan sebelah yang tersedar tangannya berdarah dan sempat dirawat.

Dalam meratapi nasib hidup, Billy ternampak sekumpulan ahli Muay Thai yang bersenam di luar sel. Dia cuba untuk join kerana skills boxing yang dia ada. Selepas berhutang satu carton rokok, dia berjaya masuk ke dalam team Muay Thai penjara dan berlatih sehingga terpilih untuk dihantar berlawan dengan banduan penjara lain.Kehidupan banduan yang terpilih mewakili penjara agak berbeza dengan banduan biasa bila mereka dapat keluar setiap kali ada tournament dan dapat berjumpa sekejap dengan ahli keluarga.

Image result for a prayer before dawn review

Masa layan movie ni memang berkerut juga nak faham apa yang orang Thai cakap dekat Billy sebab tak ada subtitles, hanya ada pada beberapa conversation je. Rupanya director sengaja biarkan beberapa part ni tak diterjemahkan supaya penonton pun faham macam mana jadi bingung macam Billy. Dalam movie ni tak banyak sangat pun dialog Billy. Kalau ada pun macam ayam dengan itik je.
 
Bila bertemakan boxing atau Muay Thai bunyi berdesing adalah perkara biasa untuk tonjolkan situasi sebenar. Sama juga dengan motion and visual dia bila dia shot dari sudut perspektif Billy. Pandangan dia bila dia intai dari dinding penjara, bila dia high dan beberapa scene lain. The team did a great job in here in portraying real-life of Thai prison.

Image result for a prayer before dawn review

Tak ramai pun pelakon dalam movie ni sebab kebanyakannya merupakan banduan sebenar dan peninju sebenar Thailand supaya menghidupkan suasana sebenar sama seperti apa yang Billy tempuhi sebelum dia keluar dari penjara selepas mendapat pengampunan dari Raja Thailand pada tahun 2010. 

Not recommend for you guys yang tak mampu tengok sebab ada beberapa scene jijik, kotor, nudity, racism dan scene raw yang dipaparkan dalam movie ni. Billy sekarang menjadi trainer kepada peninju yang terlibat dengan ketagihan dadah di UK selepas bebas dari penjara. Pengalaman berada di penjara Thailand betul-betul mengubah hidup dia menjadi manusia yang berguna. Congrats to the team since movie ni terpilih untuk ditayangkan di Cannes Film Festival 2017 dan mendapat banyak pujian dari pengkritik filem.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Saturday, 28 July 2018

Top 10 Real-Life Bollywood Couple

Menjadi pelakon hidup bersama peminat dan wartawan setiap masa adakalanya menghadkan masa untuk pelakon dan selebriti mempunyai masa bercinta seperti pasangan biasa. 

Di saat kebanyakan pelakon dan selebriti memilih untuk berkahwin dengan manusia biasa ataupun businessman, pasangan-pasangan ini jatuh cinta di lokasi penggambaran dan masih lagi setia bersama dan memecahkan streotype cinta lokasi takkan bertahan lama. 

1. Amitabh Bachchan & Jaya Bachchan


Pertama kali Big B bertemu Jaya bukan secara berdepan atau di mana-mana set lokasi tapi di muka depan majalah ternama kerana Jaya juga seorang model selain menjadi pelakon. Big B jatuh cinta kerana Jaya mempunyai sepasang mata yang cantik ditambah dengan traditional look. Tapi Big B cuma simpan perasaan suka tu dalam hati sebab Jaya adalah heroin terkenal dan dia cuma pelakon yang baru mula menapak dalam industri. Tak mungkin Jaya akan pandang dia.

Akhirnya mereka ditemukan dalam movie Guddi pada tahun 1971 dan bermula lah episod mencuri hati dari Big B kemudian berkahwin pada tahun 1973 dan dikurniakan sepasang cahaya mata, Abhishek dan juga Shweta.

2. Dharmendra & Hema Malini

Image result for dharmendra hema marriage

Kisah cinta mereka bermula di lokasi penggambaran Tum Haseen Main Jawan tahun 1970 tapi Dharmendra sudah berkahwin dengan Prakash Kaur dan mempunyai dua orang anak, Sunny dan Bobby Deol. Dalam masa yang sama Hema juga menolak beberapa pinangan termasuklah dari pelakon Sanjeev Kumar dan Jeetendra.

Related image

Pada awalnya Hema juga menolak cinta Dharmendra kerana berstatus suami orang tapi pada 1980, Hema dan Dhamendra convert ke agama Islam untuk berkahwin disebabkan isteri pertama tak ingin bercerai. Hema jatuh cinta dengan Dharmendra kerana karakternya yang sama seperti ibu Hema. Hingga kini mereka berdua masih lagi bersama dan jatuh cinta sama seperti pertama kali mereka bertemu.

3. Rishi Kapoor and Neetu Singh


Pelakon yang terkenal dengan movie Bobby merupakan berkawan rapat dengan Neetu Singh kerana sering berkerja bersama dalam beberapa movies. Rishi sering berkongsi cerita dan meluahkan perasaan apabila ditimpa masalah kepada Neetu. Dalam diam Neetu sebenarnya menyimpan perasaan pada Rishi walaupun Rishi seorang playboy.

Semasa penggambaran movie Barood di Paris, Rishi berasa sunyi dan sedar Neetu adalah penting dalam hidupnya kemudian dia menghantar telegram menyatakan perasaanya kepada Neetu. Walaupun mereka bercinta tapi Rishi maklumkan kepada Neetu, hubungan mereka cuma akan menjadi pasangan kekasih kerana bagi Rishi perkahwinan ialah satu beban besar.

Related image

Neetu masih lagi setia dengan Rishi and finally they tied the knot on 22nd Jan 1980 and thanks to Rishi family for making the first move. Ramai yang kecewa dengan pertunangan Rishi dan Neetu kerana Neetu antara actress kesayangan ramai kerana kecantikan dan bakatnya. Hasil perkahwinan mereka, pasangan ini mempunyai dua cahayamata, Riddhima Kapoor & Ranbir Kapoor.

4. Ajay Devgn and Kajol


Semasa perkahwinan mereka berdua pada tahun 1999, ramai yang berkata mereka berdua tak akan bertahan lama kerana Ajay seorang yang pendiam, berbeza karakter dengan Kajol yang mulut bising. Sebelum berkahwin, mereka berdua merupakan kawan rapat selama 4 tahun dan Kajol berada di puncak kariernya. Dalam setahun, Kajol berlakon sebanyak 4-5 movies manakala Ajay masih lagi tenggelam dan ini juga antara punca kenapa ramai yang anggap perkahwinan mereka tak bertahan lama.

Image result for ajay kajol nyssa yug

But they proved them wrong bila bertahan selama 19 tahun dan mempunyai dua orang anak bersama, Nyssa dan Yug walaupun tahun pertama perkahwinan Kajol keguguran. Selepas berkahwin, Kajol banyak meluangkan masa dengan anak-anak dan memberi laluan kepada Ajay fokus dalam bidang lakonan dan syarikat produksinya sendiri.

5. Akshay Kumar and Twinkle Khanna

Image result for akshay twinkle

Khiladi Bollywood, Akshay Kumar yang terkenal dengan perangai playboy jatuh cinta pada Twinkle ketika pertama kali ketika photoshoot session di majalah Filmfare kemudian berkerja bersama dalam movie International Khiladi. Mereka berkawan rapat sehingga lah tahun 2000, Twinkle berlakon dalam movie Mela bersama Aamir Khan. Twinkle kata pada Akki, kalau movie Mela gagal di box office, dia akan berkahwin dengan Akki. Thank God Mela flop teruk di box office walaupun Twinkle yakin movie tu akan meletup.

Image result for akshay twinkle nitara aarav

Mereka berkahwin pada tahun 2001 dalam majlis perkahwinan serba ringkas dengan jemputan seramai 50 orang dan hanya berlangsung selama 2 jam. Antara yang hadir ialah Aamir Khan dan Dharmendra, itupun macam tak percaya mereka berdua berkahwin. Dalam tak percaya tu pun, dah 17 tahun mereka berkahwin dan mempunyai sepasang cahayamata, Aarav dan Nitara.

6. Abhishek Bachchan & Aishwarya Rai


Pertama kali Aish dan Abhi berjumpa di set Aur Pyaar Ho Gaya tahun 1997 tapi ketika itu Aish bercinta dengan Salman Khan meanwhile Abhi pula merupakan tunang kepada Karishma Kapoor. Tahun 2000 mereka bertemu kembali di set Dhaai Akshar Prem Ke pada kemudian Kuch Na Kaho tahun 2003 memulakan perhubungan persahabatan antara mereka berdua.

Dikatakan mereka jatuh cinta pada tahun 2005 di set Bunty Aur Babli ketika Abhi baru sahaja putus cinta dengan Rani Mukherjee dan tahun 2006, mereka banyak menghabiskan masa bersama di set Umrao Jaan, Guru dan Dhoom 2. Sama seperti ayahnya, Abhi juga jatuh cinta pada Aish kerana matanya yang cantik. Akhirnya Abhi melamar Aish di Toronto, New York dan lamarannya diterima kemudian mereka pulang ke Mumbai untuk bertunang pada Jan 2007 dan berkahwin pada April 2007.

Image result for aish and abhishek aaradhya

Hasil perkahwinan mereka, dikurniakan seorang cahayamata perempuan, Aaradhya Bachchan. Bukan setakat Aishwarya berhenti berlakon sementara waktu untuk meluangkan masa bersama anaknya, tapi Abhishek juga mengurangkan aktiviti kerjaya hanya untuk fokus bersama Aaradhya.

7. Saif Ali Khan & Kareena Kapoor


Pasangan sensasi Bollywood yang mempunyai nama gabungan, Saifeena mula bertemu pada saat Saif bersedia untuk memulakan hidup baru sebagai seorang suami dan juga Kareena yang memerlukan seseorang yang stabil dalam kehidupannya dan mereka berkahwin pada tahun 2012 selepas bercinta selama 5 tahun sejak 2007. Right after Kareena broke up with Shahid Kapoor.

Walaupun perbezaan umur sebanyak 10 tahun dan juga perbezaan agama tak menjadi penghalang kepada cinta mereka dan mereka dikurniakan seorang cahayamata pada Disember 2017 walaupun pada awalnya Kareena agak keberatan untuk mempunyai anak. Percaya atau tidak, dia membuang stereotype ibu mengandung tak boleh berlakon dan meneruskan kehidupan glam seperti biasa.

Image result for saifeena taimur ibrahim sara

Meluangkan masa bersama Taimur dan juga dua lagi anak Saif hasil perkahwinan bersama isteri lama, Sara dan Ibrahim Ali Khan, Saifeena cuba mengimbangkan kehidupan berkeluarga dan juga kerjaya. 

8. Riteish and Genelia Deshmukh

Related image

Mempunyai karakter yang sama membuatkan mereka berdua berkawan  selama hampir satu dekad walaupun pada awal pertemuan Genelia agak dingin kerana menganggap anak Ketua Menteri bersifat sombong tapi ternyata salah. Riteish sama sepertinya, mesra, peramah dan menghormati orang tua. Tak pernah bercinta seperti pasangan lain kerana hingga sekarang mereka menganggap mereka merupakan kawan baik dan persahabatan tu bertukar kepada cinta. Bak kata Rahul dalam Kuch Kuch Hota Hai – Pyaar ek dosti hai.

Related image

Sampai sekarang Ritesih tak pernah melamar Genelia seperti pasangan lain tapi menghantar rombongan meminang dan berkahwin. Kata Riteish dia lemah lutut dan nervous untuk moment besar macam tu. Plus Riteish percaya dengan adat tradisi lagi penting dan akan buatkan hubungan bertahan lama. Tak perlukan cincin untuk tanda sesuatu perhubungan kerana dia berikan seluruh hati dan hidup kepada Genelia dan mereka sekarang dikurniakan dua cahaya mata, Riaan & Rahyl.

9. Kunal Khemu and Soha Ali Khan


Sama seperti abangnya, Saif, Soha juga bercinta dengan pelakon Bollywood, Kunal Khemu dan tinggal bersama di apartmen Mumbai yang dihadiahkan oleh ibunya, Sharmila Tagore. Soha berkata tinggal bersama partner sebelum berkahwin adalah untuk mengenal pasangannya dengan lebih dekat and it certainly works for both of them bila Kunal melamar Soha di Paris kemudian pulang ke India untuk berkahwin pada 25 Jan 2015.

Pada awal perkenalan mereka berdua, Soha dan Kunal tak bertegur dan masing-masing tak pernah terfikir untuk berkawan pun disebabkan status Soha sebagai kerabat diraja dan graduan Oxford. Tambah pula masa lapang yang ada di set, Soha akan siapkan artikel untuk majalah Oxford. Bagi Kunal nak bersembang dengan Soha pun mesti kena sembang topik berat dan nampak ilmiah tapi lepas movie kedua berkerja bersama, Kunal dan Soha berkenalan dan mula developed feelings for each other.

Related image

Selepas berkahwin, Soha kurangkan masa sebagai pelakon dan lebihkan masa untuk membina keluarga kecilnya. Tahun 2017, mereka berdua menjadi ibu bapa kepada Inaaya Naumi Kemmu pada bulan September.

10. Karan Singh Grover & Bipasha Basu


Bukan setakat media malah peminat juga tak sangka mereka bercinta dan berkahwin kerana Karan mempunyai dua bekas isteri sebelum Bipasha. Ini merupakan perkahwinannya yang ketiga. They’re always been tagged with ‘Will they last?’ question. Antara punca lain adalah kerana Karan dikhabarkan gay tapi Bips & Karan tak pernah melayan gossip atau soalan wartawan dan hidup bahagia bersama.

Image result for ksg bips yoga

Mempunyai minat yang sama, fitness antara punca mereka berdua jatuh cinta dan mengamalkan gaya hidup sihat baik dari gym routine mahupun pengambilan makanan. Mereka berdua bertemu di set Alone tahun 2016 dan berkahwin pada April 2016. Menggunakan hashtag #MonkeyLove di Instagram, Bips dan Karan sentiasa update aktiviti harian mereka berdua untuk dikongsikan bersama peminat.


That's all for now peeps! Have a great Sunday ;)

Drama Review : Pengantin 100 Hari



Pengarah : Amor Rizan
Penulis Skrip : Sharifah Abu Salem
Pelakon : Aiman Hakim Redza, Aishah Azman, Amelia Henderson, Zila Bakarin, Edika Yusof, Dato’ Rahim Razali, Jasmine Suraya, Fazreen Rafi, Ieka Zulkifli, Azhan Amir, Shariza Mahmud, Hafiyah Hafiz, Fanna Azizan, Yusri Salleh, Faiz Izzat
Genre : Drama/Cinta
Jumlah Episod : 13 Episod
Tarikh Tayangan : 25 Jun 2018
Syarikat Produksi : Suhan Movies & Trading
Penyiaran : TV3 Slot Samarinda
OST : Sulit – Aman Aziz
Trailer : N/A

Drama Pengantin 100 Hari yang diadaptasikan dari novel tajuk yang sama hasil karya ditayangkan di TV3 Jun lepas. Mengisahkan tentang Amar (Aiman Hakim Redza) jatuh cinta pada Sofia (Aishah Azman) dan berkahwin selepas mendapat persetujuan dua belah keluarga tapi sayangnya Yasmin (Zila Bakarin) mempunyai agenda lain untuk mengembangkan syarikatnya bersama Dato’ Fahmi (Dato’ Rahim Razali) . Gagal rancangannya untuk megahwinkan Amar bersama Erina (Amelia Henderson), dia menipu Sofia akan mengadakan majlis resepsi di hotel ternama dengan jemputan terhad.

Sofia pelik bila keluarganya belum mendapat kad jemputan untuk majlis resepsi tersebut tapi mendapat tahu majlis resepsi tersebut adalah majlis akad nikah Amar bersama Erina. Amar yang dibelasah dua orang lelaki misteri disalah anggap sengaja menghilangkan diri untuk mengelak dari menjawab persoalan Sofia lantas ambil keputusan untuk tinggalkan rumah dan membawa bersama barang kemas dan juga geran butik yang pernah dihadiahkan oleh Yasmin. 


Selesai majlis akad nikah, abang Sofia, Iqbal (Fazreen Rafi) menumbuk Amar kerana menganiaya adik dan keluarganya. Dato' Fahmi yang terkejut dengan berita ni membatalkan perjanjian bersama Yasmin untuk menggabungkan syarikat mereka lantas membuang Erina dari keluarganya kerana memilih untuk setia bersama Amar.

Amar melayan Erina acuh tidak acuh kerana baginya, Erina punca Sofia lari walhal Erina juga mangsa keadaan yang dicipta oleh Yasmin. Bila Erina gagal memujuk atuknya untuk bergabung dengan Yasmin, Yasmin melayan Erina dengan teruk walaupun dia sayang Erina sebagai anak angkat dan juga menantu tapi berubah rasa sayang bila Erina tak punya apa-apa.


Erina meminta 100 hari untuk hidup bersama Amar dan menjaga makan minumnya selepas Amar kemalangan dilanggar van semasa mencari Sofia. Selepas 100 hari, Erina akan terima apa saja keputusan Amar sama ada untuk ceraikan atau memilih untuk hidup bersama kerana bagi dia perkahwinan perlu berdasarkan cinta dan Erina tahu kenyataan Amar mencintai Sofia.

Amar pula ambil keputusan untuk ceraikan kedua-dua isterinya kerana masalah kesihatan yang dialami dan tak akan mampu memberikan zuriat baik kepada Sofia mahupun Erina. Yasmin pula semakin runsing dengan pembatalan penggabungan syarikat malah syarikatnya semakin merudum bila suaminya, Rusdi (Edika Yusof) berhenti dan berkerja di syarikat lain kerana bercinta dengan Sherry. Lagi parah bila syarikatnya muflis lantas dibeli oleh Dato’ Fahmi yang dah lama intai peluang.


Dalam ramai watak yang ada ni, paling kesian dekat si Erina lah sebab ditipu oleh Yasmin tentang perkahwinan padahal Yasmin guna Erina untuk bergabung syarikat je. Dah lah dibenci Amar, dibuang keluarga, dihina pulak oleh Yasmin tapi dial ah paling matang dan sabar dalam semua masalah yang jadi dalam drama ni walhal dia paling muda antara semua watak.

For me, Amar dengan Sofia masing-masing bertindak melulu lepastu paksa semua orang ikut keputusan diorang. Masing-masing rasa masing-masing ada hak untuk tentukan hidup orang lain. Kalau dari Amar faham juga kenapa dia jadi macam tu sebab satu keturunan dengan mak dia tapi Sofia ni entah ikut siapa sebab parents dia jenis lembut, husnuzon dan redho je. Mungkin sebab berjodoh dengan Amar kot so jodoh cerminan diri kita ye dak?


Betul juga cakap Farah (Jasmine Suraya), kawan baik Sofia bilamana dia tak boleh salahkan Amar ceraikan dia. Puas Amar cari sampai accident, risau sampai serabai, pujuk nak explain tapi Sofia taknak jumpa dan sembunyi di rumah Farah buat semua orang risau sampai mak dia meninggal. Benda boleh settle kot kalau berbincang. Boleh je hidup harmoni berpoligami sebab Erina bukan sejenis dengan Izreen. Ehhhh

Paling suka scene Dato’ Fahmi terkejut Erina pilih untuk stay dengan Amar lepas akad nikah walaupun tahu Amar dah ada isteri. Style gila Dato’ cakap ‘What?’. Reaction Dato' sama dengan my reaction throughout this drama. Terhibur jugak dengan perangai Yasmin bila dia suka melawan cakap suami dia. Betul cakap Yasmin bila Sofia lari tinggalkan Amar, tak pernah kisah pun Amar dekat hospital padahal lama Amar masuk wad. Mak mana tak bengang tengok orang yang kata cinta sangat dengan anak dia tapi bila anak dia sakit hilang entah ke mana. Kalau bukan mata duitan, kenapa ambil semua harta yang Yasmin bagi?


Tak payah nak bede’ah la kata nak mulakan hidup baru, Sofia tu takkan lah tak ada kelayakan nak kerja sendiri? Kalau dia duduk dengan parents dia, jaga mak dia yang sakit pun elok daripada hilang buat mak dia tak tidur malam mengigau meracau mimpikan dia. Kata benci tapi harta dia ambik pulak. Lepastu happy buka butik walhal butik Yasmin. Memang patut lah Yasmin menyampah. Taknak Yasmin tahu dia dekat mana tapi buka butik dia. At least cerdik lah sikit jual butik tu, hasil jualan tu buka butik dekat tempat lain.

Berbulan jugak lah Sofia terperap dalam rumah Farah tak buat apa pun. Erina yang kena buang keluarga, tak ada yang support dia, penat jaga Amar pun boleh bangkit lepas kena cerai. Siap plan lagi apa nak buat in future kalau Dato’ Fahmi tak terima dia, cari kerja lain dan hidup happy.


Walaupun tak suka banyak benda dengan drama ni tapi have fun jugak lah tengok sebab ada Erina. Ingat tak penat ke hadap Aiman yang kayu, nasib ada Zila Bakarin atau Erina almost in every scene sebab kalau dia seorang memang gagal betul. Scene nangis pun macam scene air dari siling jatuh setitik dekat mata. Ayah dia pulak dok hah tak habis-habis. Oh god.

Soundtrack drama ni kena lah dengan konflik Amar yang tension nak selesaikan drama mak dia cipta lepastu kusut sendiri. Thanks to Poplook outfits sebab cantik dan padan dengan Erina yang vogue and stylish. Sofia tak payah lah sebab dia punya wardrobe mostly t-shirt je sebab terperap dekat rumah dan menangis. Tapi puji lah duduk rumah tak pakai makeup, sakit pun muka memang nampak pucat. 


Oh selain Amelia Henderson, watak yang hiburkan mata dan hati ialah Jasmine Suraya. Minat betul dengan dia lepas tengok drama Hero Seorang Cinderella. Bila entah dia nak jadi heroin. Geram je tengok karakter dia. Dah la cantik comel, stylish lepastu pandai berlakon pulak tu. Hopefully lepasni boleh tengok Jasmine atau Amelia jadi heroine because they deserve that role. 


1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +0.9, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.5, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0.3 = 6.7/10

Lirik Lagu Terbang - TreeHill

Dilancarkan 3 minggu lepas, lagu sulung band Treehill - Terbang mendapat sambutan di Youtube dengan 300, 000 tontonan. Walaupun masih baru, lagu hasil ciptaan Hang Nadim bersama Zimi menaikkan nama band Treehill selepas 4 tahun ditubuhkan.

Band TreeHill dianggotai oleh 4 orang ahli yang berusi awal 20-an dan masih menuntut di IPT dalam pelbagai jurusan. Diketuai oleh vokalis, Sabran, guitarist Harry & Arash manakala Aiman sebagai pemain dram. Lagu Terbang tersenarai dalam Carta Era 40.

Tajuk Lagu : Terbang
Artis / Penyanyi : TreeHill
Komposer : Zimi
Lirik : Hang Nadim
Syarikat Rakaman : Rusa Music
Genre : Pop, Rock


Bicara tentang kita
Langsung tidak pernah memberi
Mungkin sudahpun lari
Dengan setiap yang ku kisah

Lerai ikatan...
Terbanglah pergi...

Pulanglah ke asalmu
Tidak lagi ku memandangmu
Jangan pernah kau muncul
Kerana ku tahu hatimu

Bebaslah kau dilangit
Jangan pernah mahu menghinggap
Tak perlulah bersaing
Kerana hatimu ku tahu

*music...

Hidupku bersamamu
Bagai menapak di sahara
Sakit tidak terbayang
Seperti disiang kulitku

Lerai ikatan...
Terbanglah pergi...

Pulanglah ke asalmu
Tidak lagi ku memandangmu
Jangan pernah kau muncul
Kerana ku tahu hatimu

Bebaslah kau dilangit
Jangan pernah mahu menghinggap
Tak perlulah bersaing
Kerana hatimu ku tahu

*music...

Lerai ikatan...
Terbanglah pergi...

Pulanglah ke asalmu
Tidak lagi ku memandangmu
Jangan pernah kau muncul
Kerana ku tahu hatimu

Bebaslah kau dilangit
Jangan pernah mahu menghinggap
Tak perlulah bersaing
Kerana hatimu ku tahu

Pulanglah ke asalmu
Tidak lagi ku memandangmu
Jangan pernah kau muncul
Kerana ku tahu hatimu

Bebaslah kau dilangit
Jangan pernah mahu menghinggap
Tak perlulah bersaing
Kerana hatimu ku tahu

Friday, 27 July 2018

Movie Review : Truth Or Dare


Related image

Director : Jeff Wadlow
Writer : Michael Reisz, Jillian Jacobs, Chris Roach and Wadlow.
Cast : Lucy Hale, Tyler Posey, Violett Beane, Hayden Szeto, Sophia Taylor Ali, Landon Liboiron
Genre : Supernatural Horror/Mystery
Running Time : 100 minutes
Release Date : 13 April, 2018
Production Company : Blumhouse Productions
Distributor : Universal Pictures
Trailer :


Jalan cerita movie ni agak menarik bila game zaman sekolah jadi game berhantu dan merbahaya. Bila kita malas nak buat dare yang merapu kita boleh blah je tapi dalam movie ni, kalau taknak buat dare atau menipu terus mati.

Sekumpulan pelajar kolej tahun akhir pergi bercuti di Mexico, all is great and they’re having fun tapi malam terakhir diorang di situ, Olivia (Lucy hale) berjumpa dengan Carter (Landon Liboiron). Lepas berborak sepanjang malam, Carter ajak diorang lepak di gereja lama untuk main Truth Or Dare. Walaupun ramai yang refused sebab esok dah nak balik plus game tu agak lame, diorang join jugak sebab nak jaga hati member.


At first okay lah tapi bila sampai turn Carter, dia pilih Truth kemudian dia bagitau dia tricked Olivia untuk pergi situ supaya game tu stop kacau dia dah. Sebelum dia pergi, dia pesan diorang kena teruskan main ikut turn, kalau tak semua mati. Termangu diorang semua dekat situ sebab Carter tu stranger lepastu bawak game pelik sudahnya diorang balik ke US.

Esoknya Olivia kena ganggu bila dia nampak soalan Truth Or Dare sana sini, bila dia dah main soalan tu berpindah pula kepada Ronnie (Sam Lerner) tapi disebabkan Ronnie taknak buat dare, dia jatuh dari snooker table kemudian mati dekat situ. At first they thought it was an accident but when Tyson (Nolan Gerard Funk) also died when he lied, they started to dig more about that cursed game.

Related image

Finally diorang dapat jawapan dari rahib yang terselamat dari game tu tapi untuk selamat kena ada pengorbanan. Siapa yang pecahkan balang di gereja tu kena potong lidah sebagai cagaran. Malangnya masa geng diorang main game di gereja tu tak ada siapa pun yang pecahkan balang tapi geng Carter yang buat onar. Jadi satu hal kena cari geng Carter padahal ramai yang dah mati.

Scene paing best dalam movie ni bila Penelope (Sophia Taylor Ali) kena buat dare sebab dalam game ni bila dua orang sebelumnya dah pilih Truth, orang ketiga tu wajib buat Dare. So Penelope kena suruh jalan dekat atas bumbung sambil minum arak so most likely dia akan lose balance and fall. Paling cuak bila dia berjalan dekat pagar penghadang yang bercerucuk tu. Gigih berdoa dia tak jatuh dekat situ sebab ngeri kot mati tercucuk dekat pagar tu. Tepuk dahi bila kawan-kawan dia pergi letak tilam atas pagar tu. Memang gagal lah cerita dia. Nasib lah Olivia cerdik sikit pergi rempuh pagar dengan kereta. Fuhhhhh!


Walaupun Olivia ni cerdik sikit, tak semestinya dia cerdik bila dah masuk second half. Dia dah tahu hantu Calux ni akan perdayakan diorang bila tahu dark secret orang yang bermain tu, lagi dia nak mention pasal rahsia walhal boleh je diam sampai habis. Nampak macam Calux tu licik tapi sebenarnya diorang yang bodoh. Nak kata panic tak jugak sebab lama jugak diorang survive dalam game ni sampai dah tahu strategi nak survive.

First half memang best lah layan tapi masuk second half doa cepat habis je sebab game ni hambar. Tapi ending dia terbaik lah. Dekat mulut cakap lain, sudahnya bila dalam situasi tu sendiri kita akan buat lain. Though I got mixed feelings watching this movie, I really amazed with their friendship bonding. Memang setiakawan sangat, terima baik buruk kawan-kawan. Stick through thick and thin.
Cuma weird jugak lah sebab character yang mati memang habis terus dah. Tak ada funeral ataupun massive curiosity sedangkan college student ni mulut agak kepochi bergosip sana sini.


Yang lemah semangat better jangan tengok sebab cara mati agak extreme. Awal movie dah nampak ada yang mati kena bakar hidup-hidup sebab game Truth Or Dare ni. Scene Tyson tikam mata sendiri sampai mati pun ngeri jugak. Hantu dia je tak seram atau ngeri.

1. Team Production +1, 2. Visual +0.9, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0 = 6.9/10

Thursday, 26 July 2018

5 Artis Wanita Bollywood Berperangai Buruk


Kita selalu tertipu dengan perilaku selebriti di depan kamera, hakikatnya tak semua yang kita nampak di skrin tu benar. Salah satunya perangai diva sesetengah selebriti bila berjauhan dari lensa kamera. Masa promosi movie kemain nampak baik sebab taknak movie hambar di panggung tapi tak selamanya boleh berlakon kan?

Check lah list ni, mana tahu ada selebriti pojaan hati ada tersenarai boleh la kita berhuhuhu bersama.

1) Twinkle Khanna

Image result for twinkle khanna vogue

Twinkle terkenal dengan perangai kedekut dan agak famous di Btown tentang perangainya yang satu ni. Dia pernah pergi ke café untuk hi-tea kemudian bila waiter datang tunjukkan bil, dia melenting sebab dia rasa dia tak perlu bayar pun untuk kek yang dia makan bila paparazzi sentiasa ada untuk inform fans aktiviti dia. Secara tak langsung dia dah tolong promote café tu.

Pernah juga anak dia berlari masuk dalam toy store untuk cari bubble maker gun kemudian tunjukkan pada dia untuk belikan. Twinkle melenting dengan staff di situ sebab tunjukkan mainan tersebut pada anaknya padahal anak dia yang cari sendiri. Tak puas hati dengan staff tersebut, Twinkle marah anak dia ‘Do you know how hard it is to get money?!’. Padahal tak susah mana pun sebagai selebriti kaya duit sendiri dan duit parents nak dapat duit.

2) Katrina Kaif

Image result for katrina kaif arrogant

Dilahirkan dengan rupa paras yang cantik membuatkan Katrina habiskan sejumlah duit yang agak besar untuk menjaga setiap inci tubuhnya. Kejadian berlaku di mana Katrina tertidur dan stewardess kejutkan dia untuk ketatkan seatbelt sebelum landing. Tepuk bahu, tak bangun. Tepuk di siku, tiba-tiba Kat melenting ‘Did you know how expensive my skin? Don’t you dare to touch it!’.

Stewardess tu agak bertuah sebab dapat sentuh kulit mahal Katrina, dan juga dengar suara dia offscreen sebab stewardess lain perlu berhubung dengan manager Katrina untuk tanya apa miuman atau makanan dia nak walaupun jarak cuma beberapa inci je.

Lagi satu insiden bila peminat cilik Katrina tunggu di luar gym selama beberapa jam untuk selfie dengan Katrina. Bila dapat peluang untuk bergambar bersama, Kat simply said ‘No!’ kemudian keluar dari gym dengan rakannya. Selfie je kot.

Bukan setakat peminat je tapi dengan yang pernah berkerja dengan Kat pun terseksa dengan perangai dia. Masa dekat set Baar Baar Dekho, ada 56 orang penari yang kerja sehingga lewat malam untuk pastikan scene Katrina cantik. Sementara menunggu Kat selesai shooting, semua penari berehat di satu sudut yang terlindung. Tiba-tiba ada yang datang menegur dan sampaikan pesan supaya berdiri sebab Katrina tak boleh focus tengok orang lain berehat sedangkan dia berkerja. Belum hilang penat berkerja sehingga lewat malam, terpaksa berdiri berjam lamanya supaya perasaan Kat terjaga.

Pernah juga semua crew yang terlibat dalam movie tu terpaksa berkerja keras dapatkan perfect shot Katrina nampak cantik bila bangun dari tidur. Asalnya sinaran matahari dari tingkap menyinari muka Katrina tapi disebabkan dia silau dan muka dia nampak tak cantik, dia suruh pengarah dan semua crew buat sinaran matahari keluar dari dinding.

3) Kajol Devgn

Image result for kajol rude

Terkenal dengan mulut lancangnya dan beberapa siri mengutuk selebriti lain, Kajol antara muka yang malas wartawan nak interview. Thank God dia dah jarang berlakon lepas berkahwin dengan Ajay Devgn. Pernah ada peminat berumur 8 tahun yang ambil gambar Kajol sebab excited jumpa dengan selebriti pujaan tapi Kajol melenting dan ambil kamera kemudian campak ke lantai sampai hancur. Kajol rosakkan sekali negatif supaya gambar rosak.

Pernah juga ada fans tunggu dia habis shooting untuk minta autograph tapi Kajol tak layan langsung peminat yang datang untuk dia. Bukan setakat tak layan, pengawal yang pergi minta autograph untuk peminat dekat Kajol pun kena tengking siap baling pen ke muka lagi sebab berani datang kacau waktu dia berehat.

Masa promosi movie Tamil, mood Kajol hilang entah kenapa. Dia layan fans pun kasar tapi bila dia tahu salah seorang peminat dia tu VIP, terus elok mood dia. Heh

4) Jaya Bachchan

Image result for jaya bachchan angry

Isteri kepada pelakon megastar Bollywood, Big B terkenal dengan panas barannya dan mood swing. Pernah dia berjalan dengan Aishwarya kemudian datang seorang wartawan bertanya soalan, ‘Aish…’ tiba-tiba kena jerkah dengan Jaya ‘Why did you call her Aish? Is she your friend or something?’ Padahal nama mesra Aishwarya ialah Aish di India. Banyak lagi video Jaya Bachchan bad mood di event walaupun Big B dah cuba cover tapi takkan dapat cover muka tak puas hati Jaya.

Bukan orang luar je rasa rimas dengan perangai Jaya, even Aishwarya pun tak suka bila dia meroyan dekat set geram dengan beberapa staff yang buat kerja tak betul dan buat dia stress sampai terkeluar ayat mertua dia merimaskan di rumah.

Banyak kali juga Jaya mengamuk untuk hal kecil seperti peminatnya datang untuk bergambar tapi dimaki oleh Jaya. She even called him stupid. Tengah berucap pun dia boleh melenting bila peminat ambil gambar padahal tu perkara biasa. Bersyukur lah orang masih minat dia walaupun movie dia kebanyakannya suam kuku je. 

5) Anushka Sharma

Related image


Mungkin murung dengan trolls yang dia terima sebab pembedahan bibir yang gagal, dia lepaskan marah kepada orang lain. Anushka pergi ke butik untuk beli dress sebagai hadiah kepada kawan tapi dress yang dia pilih dah habis stok. Disebabkan geram, dia melenting suruh panggil manager dan minta semua staff ambil dress yang dia nak. 

Walaupun ramai yang pujuk Anushka untuk beli dress yang ada di store masa tu, Anushka tetap berkeras ingin dress yang dia pilih awalnya. Balik lambat semua orang sebab nak layan kerenah Anushka. Tak cukup dengan tu, staff yang layan dia kena buang kerja dan gaji sebulan dipotong sebab gagal puaskan hati dia

Wedding Anushka antara yang meriah di Btown dan ramai juga yang terima hadiah dari Anushka sebagai warm gesture menjemput ke majlis resepsi. Hadiah yang dia bagi agak grand tapi kepada semua yang terlibat dalam menjayakan majlis resepsinya, cuma dapat chocolate bar sebagai hadiah.


Ada lagi beberapa actress yang tak ada dalam list ni but next time lah since this one already longer than it should be. Ciao!