Showing posts with label movie Malaysia. Show all posts
Showing posts with label movie Malaysia. Show all posts

Movie Review | Jiwa 8 Belas (2024)

Sunday 14 January 2024


Pengarah: S. Baldev Singh
Penulis Skrip: N/A
Pelakon: Sohpia Albarakbah, Shah Hazvee, Izuan Razali, A. Galak, Kanda Khairul, Faha Azhar, Dato Jalaluddin Hassan, Ikhram Juhari, Akim Nordin, Datuk Fauziah Nawi
Syarikat Produksi: White Merpati Entertainment Sdn Bhd
Pengedar: GSC
Genre: Aksi / Drama
Durasi Tayangan: 120 minit
Tarikh Tayangan: 18 Januari 2024 
Trailer:


Filem Jiwa 8 Belas arahan S. Baldev Singh mengisahkan dua orang anak muda yang berkawan baik – Isyq (Shah Hazvee) dan Fatien (Sohpia Albarakbah) dalam perjalanan ke negara Thailand. Dalam diam Isyq simpan perasaan terhadap Fatien namun gadis cantik tersebut menjalinkan hubungan cinta bersama Edd (Ikhram Juhari). Dalam perjalanan tersebut, mereka mengalami kemalangan jalan raya akibat terlanggar lori di hadapan. 

Kerana motor Isyq hancur dan tak boleh digunakan lagi, mereka berdua ambil keputusan untuk berjalan kaki saja menuju ke pekan berdekatan di kawasan tersebut untuk dapatkan bekalan makanan dan rawatan. Tumpang kereta orang lain pun tak lama kerana yang sudi tumpangkan cuma kereta tua. 


Ketika berjalan kaki, Isyq dan Fatien disapa oleh Mat Kitam (Izuan Razali) yang sanggup tumpangkan mereka hingga ke pekan terdekat kerana dia pun menuju ke arah yang sama. Awalnya Isyq terharu dengan kebaikan lelaki asing tersebut tapi hati mula tak sedap bila karakter Mat Kitam tak disenangi. Makin bertambah takut apabila Fatien ternampak senjata api di bawah tempat duduk Mat Kitam. Rupanya Mat Kitam adalah ketua geng pemerdagangan manusia. 

Dalam masa yang sama Edd pula bermain cinta dengan wanita lain. Abang Fatien yang tahu tentang perkara tersebut mula mencari keberadaan adiknya. Dia syak Isyq melarikan adiknya namun ibu Isyq (Datuk Fauziah Nawi) menyangkal buruk sangka tersebut. 


Naskhah Jiwa 8 Belas mengangkat tema darah panas di mana kebanyakan watak yang terlibat dalam filem tersebut merupakan pelakon muda di dalam industri. Kalau ikutkan filem Jiwa 8 Belas adalah filem debut kepada Sohpia Albarakbah, Shah Hazvee, Izuan Razali, Kanda Khairul, Faha Azhar, Ikhram Juhari dan Akim Nordin namun tayangan agak lambat ekoran kerana pandemik Covid-19. 

Bila ramai pelakon baru, bab lakonan mungkin akan jadi kekangan utama namun semua barisan pelakon menggalas tanggungjawab dengan baik. Ada ruang untuk diperbaiki tapi tak ada masalah untuk ditonton. Mungkin juga sebab naskhah aksi yang tak berapa fokus pada mutu lakonan yang tinggi seperti genre-genre lain. 


Sebagai pelakon utama, Shah Hazvee ada potensi untuk naik sama tinggi dengan pelakon-pelakon muda sekarang. Dia pandai kawal lakonan dan tona suara sesuai dengan babak yang dilakonkan. Sama juga dengan Akim Nordin sebagai Kucai, pembantu Mat Kitam. 

Pelbagai isu sosial yang dimasukkan dalam naskhah Jiwa 8 Belas terbitan White Merpati Entertainment Sdn Bhd di mana menjadi maslahah utama anak-anak muda seperti hubungan sosial tanpa batas, penggunaan dadah dan rokok, urusniaga haram supaya cepat kaya dan banyak lagi namun kesemua terlihat sarat kerana olahan sutradara dan editing yang kurang menarik. 


Sesetengah babak juga tak dijelaskan dengan baik sama ada mengenai latar masa, latar tempat mahupun pertalian antara watak sehinggakan sukar untuk merasa simpati dengan watak-watak utama sedangkan watak Isyq mempunyai faktor yang kuat untuk mengukuhkan penceritaan. 

Pada separuh masa kedua juga watak Isyq tenggelam oleh watak Kanda (Kanda Khairul). Tak sepatutnya berlaku lah kerana watak Isyq mempunyai dendam dan amarah yang lebih tinggi. Tersia lah perasaan tu walhal boleh jadi klimaks yang menarik. 


Sinematografi juga antara kelemahan pada cerita bila pengarah terlalu tumpukan pada babak kereta terbakar sedangkan khidmat CGI tak disunting dengan cantik. Sepatutnya pengarah sorok kelemahan tersebut dengan bunyi letupan dan fokus pada Isyq dan Fatien yang sedang berlari untuk selamatkan diri. 

Jiwa 8 Belas mungkin lebih menarik jika lebih banyak babak aksi daripada crammed di separuh masa kedua. 

Movie Review | MALBATT: Misi Bakara (2023)

Saturday 30 December 2023


Pengarah: Adrian Teh
Penulis Skrip: Adrian Teh, Ashraf Modee Zain 
Pelakon: Bront Palarae, Shaheizy Sam, Hairul Azreen, Zahiril Adzim, Iedil Dzuhrie Alaudin, Adlin Aman Ramlie, Tony Eusoff, Fauzi Nawawi, Syazwan Zulkifly, Dafi Ismail Sabri, Taufiq Hanafi, Nafiez Zaidi, Gambit Saifullah, Dini Schatzmann, Theeban G, Safwan Nazri, Ikhram Juhari 
Syarikat Produksi:  Berjaya Pictures, ACT 2 Pictures, Fast Bikes, Golden Screen Cinemas, Astro Shaw
Pengedar: GSC Movies (Malaysia), Clover Films (Singapura), Golden Village Pictures (Singapura)
Genre: Aksi / Drama / Thriller
Durasi Tayangan: 131 minit
Tarikh Tayangan: 24 Ogos 2023 (Malaysia & Singapura)
Trailer:


Filem MALBATT: Misi Bakara adalah filem yang dinanti-nantikan sejak pengumuman rasmi dibuat oleh Adrian Teh kerana filem yang berlatarkan perang saudara di Somalia pada tahun 1993. Kalau sebelum ni filem Hollywood dibikin untuk menceritakan operasi Black Hawk Down lantas mengangkat keberanian tentera Amerika, MALBATT pula diterbitkan dengan harapan menceritakan kehebatan anggota 19 Rejimen Askar Melayu Diraja yang banyak membantu dalam misi tersebut. 

"Filem ini mustahak untuk betulkan fakta. Black Hawk Down tunjukkan Amerika Syarikat sebagai hero tetapi kita tahu askar Malaysia adalah hero sebenar.” – Adrian Teh

Filem bermula dengan pasukan Malaysian Peacekeeping Battalion (MALBATT) berjaya menyelamatkan beberapa jurnalis CNN dan juga tebusan lain yang ditangkap oleh Hassan dan konconya. Operasi tersebut diketuai oleh Leftenan Dahari (Zahiril Adzim) dari Tim Tempur Kompeni Bravo. 


Baru sahaja berehat dari operasi tersebut, Tim Bravo ditugaskan untuk menyertai operasi menyelamat beberapa orang tentera Amerika yang terperangkap di Pasar Bakara, Mogadishu, ibu negara Somalia, bersama tentera Pakistan dan juga Amerika. Mereka perlu membawa pulang kesemua tentera yang terperangkap sama ada hidup atau mati. Kolonel Rahman (Adlin Aman Ramlie) hantar Tim Bravo kerana tanggapan awalnya cuma operasi menyelamat biasa. 

Setelah sampai di markas untuk bertemu dua pasukan tentera dari Pakistan dan Amerika, batallion RAMD terkilan kerana hanya sebahagian dari mereka akan sertai misi tersebut kerana tentera Amerika perlukan APC (Armoured Personnel Carriers) dari tentera Malaysia. Mejar Osman (Fauzi Nawawi) cuba berbincang dengan Kolonel Rahman supaya benarkan kesemua Tim Bravo turut serta kerana mereka lebih cekap berbanding tentera Amerika. Malangnya Kolonel Rahman bertegas supaya bertindak mengikut arahan yang dikeluarkan oleh UNOSOM (United Nations Operation in Somalia). 

Pace filem Malbatt bergerak laju dengan kebanyakan babak menceritakan keadaan semasa di Pasar Bakara di mana ketegangan berlaku antara pihak tentera dan juga militan Somalia yang mengepung dari setiap sudut. Seram bila tengok keadaan tu sebab tak pasti semua senjata yang dibekalkan tu cukup atau tidak sepanjang misi. Belum masuk part tentera Pakistan lari dari misi sebab takut. Dalam APC tu sendiri tegang dengan perbalahan tentang strategi antara tentera Malaysia dengan tentera Amerika. 

Babak aksi pula lebih banyak pada penggunaan senjata dan juga Condor APC jadi tak lah rasa seronok sangat untuk elemen ni sebab aksi yang berulang. Since filem ni diambil dari situasi sebenar jadi tak banyak lah boleh komen untuk elemen ni. 

To be honest filem MALBATT: Misi Bakara terasa kurang padu penulisannya berbanding dua karya sutradara Adrian Teh sebelum ni – PASKAL (2018) dan WIRA (2019). Mungkin kerana sentuhan penulisnya sebab dua filem tersebut pandai tackle emosi dan penceritaan yang lebih detail. Sayang lah untuk filem yang lebih besar dan lebih mendalam sentimental valuenya, penulis Anwari Ashraf digantikan dengan penulis lain. 


Kekurangan filem MALBATT: Misi Bakara bila kita tak jelas apa sebenarnya yang berlaku di Somalia. Perang saudara yang tercetus kerana apa. Kenapa Malaysia terlibat dalam perang saudara tersebut, kenapa watak Lans Koperal Ramlee (Shaheizy Sam) dan Lans Koperal Pok Nik (Niezam Zaidi) perlu bertahan hingga matahari terbit dalam operasi Black Hawk Down. Betul, kita boleh Google lepas tengok filem tapi filem MALBATT guna konsep edutainment jadi perlu sangat untuk penonton jelas dengan situasi perang ni. 

Babak antara RAMD dan keluarga masing-masing pun tak diberikan ruang sedangkan elemen drama yang paling kuat datang dari situ. Macam PASKAL yang masukkan beberapa watak keluarga dan babak pengorbanan. Cliché tapi perlu kalau itu ramuannya sebab penonton dekat Malaysia ni lebih cenderung ke arah drama. 


Tak sempat untuk kenal kesemua watak pun antara punca tak ada connection dengan filem MALBATT sebab terlampau ramai. Patutnya kena ada lah beberapa watak yang ada personaliti dengan karakter yang kuat sebab Adrian ada barisan pelakon yang berbakat. Dia sedia maklum yang Bront, Zahiril, Iedil, Tony Eusoff ataupun Fauzi Nawawi boleh carry meaty and substantial role. 

Annoyed dengan babak Ramlee dan Zulkifli (Dafi Ismail Sabri) flirt dengan Sofia (Julia Melek), wartawan CNN sebab tak kelakar dan tak ada input penting pun. I faham Adrian nak masukkan budaya Malaysia dalam babak sepak takraw tu tapi macam tak perlu sebab babak tu lebih kepada nak show off badan ketak pelakon. It just so awkward to watch. Babak Abadelle (Musa Aden) tak nak berganjak tu pun nampak terpaksa dan draggy. Dialog Ramlee tak strong sangat walaupun lakonan Sam cemerlang. 

Dalam babak konflik antara tentera Malaysia dengan tentera Amerika, beberapa kali juga lah beberapa watak maki dalam Bahasa Melayu. Macam tak perlu pun dialog macam tu, kalau betul marah, maki je lah depan-depan sebab geram sangat. Ada juga babak tentera Malaysia explain in English tiba-tiba bertukar Bahasa Melayu. Masa berkomunikasi memang kena guna ganti dan habis ke? Filem ni kan ada elemen fiksyen, tak boleh ke kekalkan guna 'over'? Rasa terganggu jugak lah bila tengok. 

Kelemahan visual paling ketara bila penggunaan CGI tak mengukuhkan screenplay dalam babak-babak yang memerlukan khidmat tersebut. Mungkin babak dekat kem UN tu tak boleh nak dielakkan lah tapi untuk babak APC perlu dimusnahkan tu tak perlu lah masukkan. Better letak gambar sebenar APC yang dihapuskan di bahagian credit scene. Title track pun tak menarik apatah lagi music score yang dimasukkan hanya sekadar ada. 


Tentang lakonan, kesemua pelakon yang dimasukkan deliver watak masing-masing dengan cemerlang kecuali Dafi dan Safwan Nazri, mungkin sebab baru. Faham lah kenapa Dafi dapat screentime yang lebih banyak but it’s better to watch Dini as Zulkifli. Kesemua pelakon kena prep role dan training di Kem Segenting, Port Dickson jadi tak hairan lah kalau kebanyakan watak tampak hidup. Goosebump masa tengok babak Kolonel Rahman bertegang urat dengan Mejar Osman.  

Body language juga strong macam watak Sarjan Mukhriz, sniper MALBATT yang lebih tenang dalam apa-apa situasi. Sayangnya screentime Gambit tak banyak dalam filem ni. Hopefully Adrian consider Gambit sebagai watak utama dalam mana-mana filem aksi dia akan datang. I mean, he got so much potential. 

Pembikinan filem MALBATT mendapat tunjuk ajar dan nasihat dari pihak Tentera Darat Malaysia jadi kebanyakan props yang dimasukkan dan juga kostum yang digunakan tak jauh beza dari yang asal. 

Mungkin tak ramai yang setuju dengan review ni tapi I pun tak boleh nak sorok kekecewaan tu. Anyway, thanks to production team whom direct or indirectly involved in MALBATT: Misi Bakara. Semoga MALBATT menjadi salah satu filem patriotik dan naskhah yang mengangkat pengorbanan dan keberanian tentera Malaysia di medan perang. 

I do enjoy watching MALBATT regardless sebab arwah abah dulu berkhidmat di Somalia tahun 1994. A year later but still the situation very much the same. Ada kawan dia yang cedera sebab kena serang even he himself survived from gunshots. 




1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 6.5/10

Movie Review | ZAARA (2023)

Monday 18 December 2023


Pengarah: Roy 
Penulis Skrip: Epy Kodiang
Pelakon:  AC Mizal, Kamal Adli, Atikah Suhaimie, Rykarl Iskandar, Syaiful Zero, Azlan Komeng, Wang Gegau, Ain Awok, Azlee Senario, Adam Shahz, Aril RL
Syarikat Produksi: JROI Global Film Sdn Bhd, Redfiress Film Production 
Pengedar: TGV Movies, Netflix
Genre:Seram / Thriller 
Durasi Tayangan: 110 minit
Tarikh Tayangan: 29 Disember 2022 
Trailer:


Filem Zaara bermula dengan kisah Aaraz (Rykarl Iskandar) yang suka bersolek walaupun dilahirkan sebagai lelaki. Ibu dan bapanya tak pernah melarang malah mengajar Aaraz untuk hasilkan produk kecantikan menggunakan bahan semula jadi. Malang untuk Aaraz bila ditinggalkan sebatang kara setelah kematian kedua orang tuanya ketika mencari daun gelenggang di sungai. 

Kisah beralih kepada watak Remy (Kamal Adli) yang penakut hinggakan tidur bersama ibu (Kak Nurin) dan ayahnya (Azlee Senario) walaupun usia dah menginjak ke peringkat 30-an. Kerana masalahnya, Remy tak pernah keluar dari rumah pada waktu malam ataupun menonton filem seram. 

Sehinggalah suatu hari Remy berjumpa dengan Maya (Atikah Suhaimi) sepupu kawan baiknya, Budi (Syaiful Zero). Remy jatuh cinta pandang pertama lantas setuju untuk hadir ke parti Maya. Ketika dalam perjalanan pulang, Remy terbabas ke dalam tasik dan terjumpa seutas kalung bertatahkan batu nilam. 

Sejak kejadian tersebut, Remy dan keluarganya mengalami kejadian aneh dan menyeramkan. Dalam masa yang sama, beberapa kejadian pembunuhan berlaku dan Remy mempunyai ingatan bagaimana mangsa-mangsa tersebut dibunuh. Keluarganya mencari bomoh selepas Remy dirasuk lantas menyingkap rahsia sebenar kenapa roh tersebut merasuk Remy. 

Filem Zaara mempunyai idea yang menarik di mana roh yang tak tenteram merasuk manusia untuk bantu dia lunaskan dendam. Sayangnya execution merupakan kekangan utama untuk Zaara menjadi naskhah seram thriller. Tengok pada gaya cerita, lebih elok kalau pengarah klasifikasikan Zaara sebagai naskhah seram komedi. 

Babak pembunuhan tak banyak pun, itupun nampak kelakar sebab pelakon sampingan yang tak pandai berlakon. Tak pasti lah casting director pilih pelakon berdasarkan apa sebab yang banyak bantu filem Zaara supaya bearable untuk ditonton ialah dua orang pelakon utama – Kamal Adli dan Dato’ AC Mizal. Nak harapkan pelakon sampingan yang lain, semuanya tak mampu deliver dengan baik. Bingit is the exact word to define their performance. 

Tak pasti lah filem Zaara ni menggunakan latar masa bila sebab konflik muncul gara-gara Pablo (Azlan Komeng) nak cepat kaya dengan mencuri produk kepunyaan Zaara. Mungkin zaman 2012 macam tu, zaman local product baru nak naik. Kelakarnya Zaara tu jual krim muka je, kalau Pablo tu beli produk timbang kilo pun dah boleh kaya sebab local founder dekat Malaysia pun kebanyakannya guna timbang kiloi ataupun rebrand dari kilang. Apa yang dia beria nak kacau Zaara sampai nak libatkan diri dalam masalah jenayah pun tak faham. 

Skrip filem Zaara ni antara skrip dangkal dan pemalas dari penulis sebab suka wujudkan masalah yang tak perlu. Kalau dah tahu tak mampu, buat cara tak mampu. Kenapa adik Zaara beria nak belajar dekat UK padahal tak ada duit? Kalau tak ada duit pun, apply lah biasiswa. Tapi bak kata Zaara, adik dia tu bodoh. 

Olahan filem Zaara pun kurang menarik sebab dari awal lagi kita dah tahu siapa Zaara yang mengganggu Remy. Patutnya kisah Aaraz tu letak masa roh tu bercerita. Mungkin nak build up suspense atau timbulkan persoalan tentang watak Aaraz yang wujud di awal cerita. Tak faham kenapa tagline 'Bukan Nama Ku' digunakan untuk filem ni sedangkan terbalik atau tidak, kedua-duanya nama yang dia guna sepanjang dia muncul. 

Dialog juga antara kelemahan besar dalam Zaara, banyak perbualan yang merepek dan canggung antara pelakon. Visual filem Zaara sama seperti dalam trailer, menyedihkan. Kalau yang suka layan filem Tamil mungkin suka la kot dengan hasil sutradara Roy ni. 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +0.2, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.3, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.2, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0.2 = 3.3/10

Movie Review | Sumpahan Jerunei (2023)

Monday 11 December 2023


Pengarah:  Jason Chong
Penulis Skrip: Jason Chong, Sky Khor, Sofia J. Rhyland, Wendy Wong
Pelakon: Bront Palarae, Uqasha Senrose, Syafie Naswip, Amerul Affendi, Daiyan Trisha, Tony Eusoff
Ruminah Sidek, Yuyun Hikmah 
Syarikat Produksi: Produksi Seni 2020
Pengedar: GSC Movies, Primeworks Studios, Netflix
Genre: Seram
Durasi Tayangan: 100 minit
Tarikh Tayangan: 27 Julai 2023
Trailer:


Filem Sumpahan Jerunei diilhamkan oleh upacara pengorbanan sebenar yang bermula sejak abad ke-13 dalam masyarakat kaum Melanau di Sarawak. Kisah bermula dengan ekspedisi yang disertai oleh Dr. Suraya (Sabrina Hassan) untuk menggali lebih banyak tentang Jerunei dihentikan serta-merta. Dr. Suraya merupakan isteri kepada Dr. Sani (Bront Palarae), pengkaji yang bertugas di Jabatan Muzium di Kuching dan juga penulis buku. 

Kehilangan Dr. Suraya dan rakan-rakannya membuatkan Dr. Sani turut serta penyelidikan Bee (Uqasha Senrose) dan Hana (Daiyan Trisha) di Mukah. Penyelidikan tersebut disertai juga oleh Arjuna (Syafie Naswip) dan Youtuber Tommy (Amerul Affendi). Sebelum masuk ke dalam hutan, mereka berlima berkumpul dahulu di rumah Madui (Tony Eusoff). Semasa di sana, Madui beritahu supaya elakkaan dari berjumpa Nula (Ruminah Sidek) kerana wanita tua tersebut merupakan anak dukun yang jahat. Bee pula diganggu oleh roh remaja perempuan bernama Matalau (Yuyun Hikmah). 

Mereka berlima dihantar ke rumah panjang usang yang terletak berdekatan dengan Jerunei. Tak lama pun di sana, mereka sudah diganggu dengan pelbagai jenis gangguan. Paling teruk sekali Bee dan Hana yang terjaga di dalam hutan. Kerana takut dengan gangguan tersebut, Hana ambil keputusan untuk pulang tapi dia tak berjaya keluar dari kawasan tersebut. 

Bee sudah berpesan supaya tidak menyentuh tiang Jerunei namun Arjuna mengendahkan nasihat tersebut. Kerana dia, habis semua orang dalam ekspedisi tersebut menjadi mangsa dan terima nasib yang sama dengan ekspedisi Dr. Suraya. 

Produser filem Sumpahan Jerunei, Datin Dr Wendy Wong dan Datuk Nancie Foo mengambil langkah untuk menceritakan tentang adat dan budaya masyarakat Melanau untuk menceritakan sejarah Bumi Kenyalang yang kian lapuk dilupakan masyarakat generasi kini. 

Jerunei merupakan tempat bersemadi golongan raja, bangsawan, pemimpin tinggi juga saudagar-saudagar yang bersifat dermawan pada masa dulu. Jerunei diperbuat daripada kayu belian bersaiz besar supaya tahan lebih lama dengan suhu iklim Malaysia. Bahagian tiangnya setinggi 12 meter hingga 15 meter, terdapat dua atau tiga lubang untuk menempatkan mayat dan barang bernilai milik si mati. Bahagian luar tiang Jerunei dihiasi dengan ukiran bermotifkan binatang harimau, naga, ular  dan sebagainya sebagai simbol status si pemilik. 

Kejamnya pembinaan Jerunei ni bila lubang sedalam 2 meter akan digali dan seorang hamba akan dihumban ke dalam lubang tersebut lantas ditanam hidup-hidup sebelum tiang Jerunei dipacakkan. Gadis yatim piatu dari golongan hamba juga akan diikat dan digantung di tengah Jerunei, dibiarkan mati kebuluran. Jadi tak hairan lah kenapa roh yang menghuni Jerunei mempunyai dendam yang dashat. 

Filem Sumpahan Jerunei meraih 5 anugerah di Florence Film Awards iaitu Filem Cereka Terbaik, Pengarah Terbaik (Jason Chong), Sinematografi Terbaik (Haris Hue Abdullah), Muzik Skor Asal Terbaik (Sharon Paul) dan Penerbit Terbaik (Wendy Wong dan Nancie Foo). Tak dinafikan filem Sumpahan Jerunei mempunyai input yang unik dan tak pernah diceritakan sebelum ini walaupun jalan cerita menggunakan template klise dan boleh dijangka. 

Sinematografi Sumpahan Jerunei juga menggunakan khidmat CGI dan menjadi salah satu punca filem ini dikritik hebat tapi kalau diikutkan tak lah mengganggu penceritaan sangat. Suasana filem Sumpahan Jerunei juga menyeramkan terutamanya di kawasan rumah panjang kerana keadaannya yang usang dan terletak di dalam hutan. 

Nak kata visual adalah faktor kelemahan Sumpahan Jerunei tu tak juga sebab beberapa plot tak dikembangkan dengan baik. Kenapa Bee dan Hana mengajak Youtuber untuk turut serta pun tak pasti. Lakonan Amerul Affendi sebagai Youtuber Tommy pun menyakitkan hati juga, tak perlu ada pun tak apa sebab screentime tu boleh bagi dekat Dr. Sani. Watak Hana juga patutnya perlu diberikan kepada pelakon yang lebih berbakat. 

Walaupun filem Sumpahan Jerunei ada kelemahan tapi not bad lah untuk ditonton secara santai. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.5, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 7.5/10

Movie Review | Tebus (2023)

Saturday 14 October 2023


Pengarah: Jason Chong
Penulis Skrip: Jason Chong, Sky Khor 
Pelakon: Aedy Ashraf, Ahirine Ahirudin, Idan Aedan, Azhan Rani, Jay Iswazir, Samarinna Tolhip, Marisa Yasmin, Jeremiah Rukong
Syarikat Produksi: Vian Media 
Pengedar: Amazon Prime Video
Genre: Aksi
Durasi Tayangan: 120 minit
Tarikh Tayangan:  31 Ogos 2023
Trailer:


Filem terbaru arahan dan penulisan dari Jason Chong berjudul Tebus memaparkan kisah pengawal keselamatan, Johan (Aedy Ashraf) yang menculik pewaris barangan kemas, Ana (Ahirine Ahirudin) untuk mendapatkan jantung di pasaran gelap bagi membantu adiknya, Jalil (Idan Aedan).

Doktor minta Johan untuk bawa Jalil pulang kerana adiknya cuma ada masa 2 minggu sahaja lagi untuk hidup. Akibat terdesak, Johan terpaksa peras ugut duit dari majikannya yang kaya. Jantung yang sepatutnya diberikan kepada Jalil ‘dicuri’ oleh anak orang kaya juga jadi dia tekad dengan keputusan tersebut. 


Perancangan Johan terjejas apabila bapa tiri Ana, iaitu Bakar (Azhan Rani) tidak mahu membayar malah melibatkan pihak polis sehingga Johan menjadi buruan. Ana buat tawaran supaya Johan bantu dia lari dari cengkaman Bakar kerana dia syak bapa tirinya ada agenda lain. Tambahan pula hari jadinya akan menjelang tak lama lagi dan Ana bakal dilantik sebagai CEO baru untuk Suci Jewelry. Daripada hidup uzur seperti ibunya, Mariam (Marisa Yasmin), lebih baik Ana bekerjasama dengan Johan. 

Jalan cerita Tebus tak lah heavy sangat sebab bersifat straight forward sejak awal lagi. Ada kejutan di awal dan hujung cerita tapi dah boleh agak sebab tipikal sangat. Dari awal lagi dah nampak identiti sebenar Bakar yang tamak dengan kuasa dan kekayaan setelah berkahwin dengan Mariam yang kematian suami. Bakar dibantu oleh Mat Noor (Jay Iswazir) untuk menguruskan semua hal baik di rumah, pejabat mahupun di perjumpaan-perjumpaan rahsia bersama shareholders Suci Jewelry. 


Tebus adalah filem kedua Ahirine selepas Remp-It 2 (2022), jadi tak ada expectation tinggi pun untuk dia bawakan watak Ana cuma sayang lah pengarah tak pandai kawal subjek dia. Tak ada masalah pun kalau Jason tak terlampau fokus dengan watak Ana dan biarkan Bakar dengan Johan tapau screentime banyak dalam Tebus. 

Mungkin sebab utama Jason pilih Ahirine untuk babak aksi tapi filem ni terlampau banyak bercakap sampaikan filem terasa mendatar walhal dah build up cantik dekat babak-babak awal. Kalau Ahirine dapat banyak screentime untuk babak aksi boleh terima lah. It gets too much sometimes bila watak Ana perlu bercakap sedangkan situasi tu tak perlukan pun macam Johan perkenalkan Ana pada Jalil lepastu minta respond Ana lepas Johan bagitahu plan untuk distract. 


Chemistry dan dinamik Ahirine dengan Aedy pun tak berapa nak menjadi sedangkan banyak momen Johan dengan Ana. Dari target penculikan sampai deep talk tentang keluarga dan impian masing-masing tapi susah nak feel the moment tu. Lagi seronok tengok Johan dengan Jalil, nampak natural lah momen adik-abang yang Aedy dengan Idan tonjolkan walaupun ruang tu tak banyak. 

Untuk babak aksi, not bad lah semua stunt choreography yang dimasukkan walaupun ada masanya nampak ambil giliran untuk deliver stunt tu. Tapi untuk elemen komedi dan drama, kedua-duanya tak sampai melainkan babak Azhan Rani. 

‘Kalau kau lembu, kau buat susu. Kalau kau ayam, kau buat telur. Kalau kau bangang, kau buat bodoh je. Lembu, dia tak buat telur. Ayam, dia tak buat susu. Yang bangang, jangan buat pandai.’ – Bakar


 Latar tempat untuk filem Tebus ni di Sarawak, pengarah bukan saja guna beberapa landmark dan budaya masyarakat setempat yang menonjolkan identiti negeri tu malah masukkan juga beberapa pelakon extra dengan dialek pekat Sarawak. Tapi jadi mengelirukan lah sebab barisan pelakon utama dan sampingan tak ada pun orang Sarawak. 

Jason Chong kata nak bawa filem Tebus ni pergi ke festival filem tapi personally I rasa banyak kelemahan untuk naskhah aksi drama ni. Masalah tu tak terletak pada jalan cerita dan genre tapi pada alur penceritaan dan editing. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.6, 7. Themes +0.4, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.2 = 5.6/10

Movie Review | Pagari Bulan (2023)

Thursday 28 September 2023


Pengarah: Raja Mukhriz Bin R. Ahmad Kamaruddin
Penulis Skrip: Ellyna Ahmad, Siti Jasmina Ibrahim
Pelakon: Nazeera Sardi, Aniq Durar, Trisha Ooi, Michael Ang, Andy Teh, Wan Azli Wan Jusoh, Alvin Wong, Chelsia Ng, Putri Irin
Syarikat Produksi:  Eleven Field Creative Sdn Bhd
Pengedar: Metrowealth
Genre: Sejarah / Drama
Durasi Tayangan: 100 minit
Tarikh Tayangan: 5 Oktober 2023 
Trailer:


Naskhah sejarah drama berjudul Pagari Bulan arahan Raja Mukhriz Bin R. Ahmad Kamaruddin berlatarkan zaman penjajahan askar Jepun bermula tahun 1941 hingga 1945. Penjajahan bermula di negeri Kelantan yang kononnya ingin membawa perubahan kepada negara-negara Asia namun sebaliknya yang berlaku apabila ramai rakyat tempatan dibunuh sekiranya melawan atau dipaksa menjadi buruh manakala para gadis juga wanita didera kemudian dijadikan comfort women untuk para tentera Jepun. 

Nasib yang sama menimpa Bulan (Nazeera Sardi) dan adiknya, Kasih (Putri Irin) apabila ditangkap oleh askar Jepun. Sementara Bulan tegar melawan kemahuan askar Jepun, rakan baiknya Sui Li (Trisha Ooi) memilih untuk memberi layanan terbaik kepada Kuzawa (Alvin Wong). Alasannya mudah, untuk selamatkan ayahnya, Ah Leong (Michael Ang) dari menjadi mangsa kekejaman tentera Jepun. Tak semua ada kekuatan untuk bertahan di situ. Ada yang trauma lantas dibunuh, ada juga yang jatuh sakit kemudian dihumban ke dalam kawah tanpa belas.


Di rumah kepunyaan ibu ayam, Momo (Chelsia Ng) lah Bulan bertemu dengan Leftenan Miura (Aniq Durar) yang berbeza dengan askar Jepun yang lain. Dari persahabatan bertukar menjadi sayang sehinggalah Kuzawa dan Azu (Andy) dapat hidu perbuatan Miura yang banyak membantu penduduk di situ. 

Idea filem Pagari Bulan yang mengetengahkan tentang comfort women pada zaman pemerintahan Jepun yang meragut banyak nyawa wanita Tanah Melayu pada zaman tersebut merupakan idea segar dari penulis Ellyna Ahmad dan pengarah, Ts Raja Mukhriz. Bukan saja idea ini unik malah latar tempat dan penggunaan loghat Kelantan sepenuhnya juga merupakan keunikan filem Pagari Bulan terbitan Eleven Field Creative Sdn Bhd.


Boleh nampak lah kesemua pelakon perlu belajar dialek Kelantan sampai fasih sebab pelakon utama, Nazeera Sardi, merupakan anak kelahiran Negeri Sembilan tapi bila lakonkan watak Bulan nampak tak kekok langsung. Walaupun Michael Ang struggle nak berbual dalam dialek Kelantan tapi pengarah pandai sorok kelemahan tu dengan biarkan dia berbahasa Cina bersama Sui Li atau kurangkan dialog dia dan lebih kepada body gesture. Aniq Durar, Andy, Alvin Wong dan Chelsia pula nampak meyakinkan sebagai orang Jepun melalui lenggok percakapan mereka. 

Sinematografi Pagari Bulan antara kekuatan filem sejarah yang mengangkat semangat patriotism di mana aksi silat yang dipaparkan melalui watak Pak Mail (Wan Azli Wan Jusoh) dan Jali (Azlan Komeng) ketika berlawan dengan tentera Jepun. Aksi pertarungan Bulan dan Sui Li antara favorite scenes dalam Pagari Bulan. Cuma tak berapa gemar bila babak yang guna close-up shot. Pace filem Pagari Bulan ni perlahan sebab genre drama jadi bila close-up shot terlampau banyak, rasa jenuh nak tengok. 


Filem Pagari Bulan ni ada potential untuk jadi filem sejarah yang lebih menarik sebab ada banyak lagi plot yang boleh dikembangkan macam bibit percintaan antara Bulan dan Leftenan Miura. Chemistry antara Nazeera dengan Aniq mencuri tumpuan setiap kali babak mereka muncul walaupun cuma berbual tentang maksud nama Bulan. Menarik juga untuk kita tahu macam mana prinsip yang dipegang oleh Leftenan Miura didukung juga oleh beberapa askar yang lain. Mustahil kalau dia yang lakukan semuanya seorang diri. 

Sama juga dengan Momo yang sentiasa menjaga gadis tawanan yang bekerja dengan dia. Banyak kali juga dia selamatkan Bulan dan Kasih melalui cara dia sendiri supaya tak diganggu oleh Kuzawa, Azu atau askar Jepun yang lain. Rasanya lebih bertambah menarik kalau pengarah masukkan backstory Momo supaya boleh connect dengan lebih dalam lagi dengan watak dia. Nampak dendam dia dekat Azu dekat hujung cerita. 


Penggunaan hujan dalam filem Pagari Bulan agak mengganggu juga sebab kesemua watak basah lencun sampai ada babak di mana mulut Aniq jadi biru. Mungkin hujan tu sebagai simbolik Tanah Melayu bersedih dengan penindasan askar Jepun tapi kenapa tak ada seorang pun yang guna payung ataupun daun pisang untuk elakkan dari basah kuyup? 

Apa pun, filem Pagari Bulan masih lagi naskhah yang seronok untuk ditonton melalui mesej yang dibawakan dan juga perjalanan kisah hidup Bulan yang tak pernah lelah melawan penindasan sehingga ke hujung nyawa dia. Bukan saja penindasan dari askar Jepun malah penindasan yang terhasil dari stigma sosial.

1. Team Production +0.8, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 7/10

Malam Gala Tayangan Perdana Filem Pagari Bulan yang dihasilkan khusus bagi memberi sokongan kepada filem tempatan. Filem yang diterbitkan oleh ELEVEN FIELD CREATIVE SDN BHD bertujuan memaparkan semangat patriotism dalam memperjuangkan Wanita yang bangkit dari penindasan askar Jepun. 

Pihak produksi ELEVEN FIELD CREATIVE SDN BHD serta edaran METROWEALTH mengucapkan setinggi ucapan terima kasih dan menghargai sokongan penuh yang diberikan oleh KEMENTERIAN KOMUNIKASI DAN DIGITAL (KKD) MELALUI PERBADANAN KEMAJUAN FILEM MALAYSIA (FINAS) ATAS DANA KANDUNGAN DIGITAL (DKD) yang telah dibelanjakan bagi memastikan filem ini berjaya dihasilkan seterusnya dapat menemui penonton di pawagam. 

Pengarah Pagari Bulan, Ts Raja Mukhriz telah mempertaruhkan Nazeera Sardi sebagai tunjang utama bagi memegang watak sebagai pejuang yang memartabatkan kaum Wanita. Selain itu, filem ini turut dibarisi pelakon hebat tanah air iaitu Aniq Durar, Trisha Ooi, Andy The, Alvin Wong dan Michael Ang. Idea filem ini datang dari Ellyna Ahmad dan Ts Raja Mukhriz setelah melihat belum ada genre ‘comfort women’ yang diketengahkan dalam filem tanah air. Skrip dan lakon layer Pagari Bulan oleh Siti Jasmina Ibrahim.

Pagari Bulan mengisahkan tentang Bulan yang merupakan anak sulung perempuan kepada pengusaha tanaman dan pemburu yang cekap iaitu Ismail dan isterinya, Hasnah yang berhadapan dengan kedatangan pihak Jepun ke Kelantan. Penduduk kampung berdekatan dan kampung lain terpaksa mempertahankan kampung mereka daripada didera, dibunuh dan mempertahankan anak gadis yang menjadi sasaran tahanan oleh tentera Jepun. Bulan bersama-sama adiknya, Kasih dan sahabatnya Sui Li juga ditangkap dan dipaksa mengikuti segala kemahuan askar Jepun demi memuaskan nafsu. 

Sharifah Shahora selaku penerbit filem Pagari Bulan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua media cetak dan media elektronik, bloggers, influencer termasuk mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam penghasilan filem ini. Filem Pagari Bulan akan disiarkan mulai 5 Oktober 2023 lebih daripada 60 pawagam di seluruh Malaysia dan Singapura

Movie Review | Jemputan Ke Neraka (2023)

Sunday 27 August 2023


Pengarah: Amor Rizan
Penulis Skrip: Amor Rizan
Pelakon: Janna Nick, Sharifah Sakinah, Hafreez Adam, Hariz Hamdan, Nik Syaf, Jasper Supayah, Wafariena Roslan, Alif Hadi, Aleza Shadan
Syarikat Produksi: AN Universal Sdn. Bhd.
Pengedar: N/A
Genre: Thriller / Misteri
Durasi Tayangan: 106 minit
Tarikh Tayangan: 22 Jun 2023
Trailer :


Filem Jemputan Ke Neraka mengisahkan tentang Ivy (Janna Nick) iaitu seorang kurator balai seni mendapat kad jemputan ke majlis perkahwinan Lisa Henderson (Jasper Supayah), rakan sekelasnya semasa di universiti. 

Teruja untuk ke majlis tersebut, Ivy memujuk tunangnya, Norman (Hafreez Adam) untuk menemaninya walaupun lokasi agak terpencil hingga makan masa selama 3 jam untuk ke sana. Setibanya di sana, Ivy bertemu Rania (Sharifah Sakinah), Sofea (Amy Nur Tinie) dan Adam (Nick Syaf) sedang asyik bergambar. Norman mengelak untuk berjumpa lantas mencari kelibat sesiapa di majlis tersebut kerana anehnya majlis perkahwinan Lisa kosong walaupun semuanya sudah tersedia.


Norman syak majlis perkahwinan Lisa mungkin batal last minute namun ditegah oleh Ivy. Kalau batal sekalipun kenapa kosong tak ada orang? Mereka semua terkejut dengan suara nyaring Fiq (Hariz Hamdan) yang mengajak mereka semua makan di dalam rumah. Ivy pelik kenapa majlis kosong tapi makanan tersedia untuk mereka di meja. 

Sementara yang lain makan, Ivy naik ke tingkat atas untuk mencari sesiapa namun terjumpa mayat Lisa dalam persalinan gaun putih ditemui tergantung dalam keadaan ngeri. Rania, Adam dan Sofea terkejut bila melihat gambar Salina (Wafariena Roslan) di atas meja solek. Masa semua bergegas keluar dari rumah tersebut, Sofea jatuh dari tingkat atas. Fiq cuba hidupkan kereta namun gagal lantas mereka semua terperangkap bersama pembunuh misteri. 


Naskhah sulung terbitan AN Universal Sdn. Bhd. milik Anne Ngasri dan Darling Ngasri mempunyai idea yang menarik bertemakan balas dendam. Bila nampak gambar Salina atas meja solek pun dah boleh agak yang mereka semua terlibat dalam kes buli kecuali Ivy dan Fiq. Dari awal rasa kasihan dengan watak dua orang ni sebab terpaksa terima natijah pasangan sendiri walhal tak tahu-menahu pun tentang rahsia hitam tu. 

Lakonan Janna Nick sebagai Ivy yang tertekan dan runsing dengan identiti dan personaliti tunangnya tampak cemerlang setiap kali muncul babak tegang antara Ivy dan Norman. Geram sangat bila Norman sengaja menipu sejak dia nampak berita pembunuhan Amar (Alif Hadi). Chemistry Hafreez dengan Janna pun nampak natural. My fav scene bila Ivy merajuk Norman merungut pasal wedding Lisa. 


Malangnya penulis tak kembangkan watak Rania dengan bagus sedangkan dia mainkan peranan penting dalam kisah silam tersebut. Kebanyakan masanya dia sakit hati dengan hubungan Ivy dan Norman kemudian merokok. Watak Adam pula marah sepanjang masa akibat cemburu. 

Naskhah Jemputan Ke Neraka boleh jadi lebih menarik kalau penulisan dia dikembangkan lagi sebab ada beberapa babak yang tampak dangkal. Tak ada pun mana-mana watak yang cuba telefon taliaan kecemasan. Kenapa nak start enjin kereta pergi minta bantuan kalau talian kecemasan sentiasa wujud 24 jam tanpa perlunya rangkaian telco? Kalau penulis tambahkan elemen saspen dengan bagi ruang untuk pembunuh (Aleeza Shadan) mungkin lagi seronok untuk ditonton. 


Lepas Amar dibunuh tu macam kelakar juga sebab tak ada detektif yang menyiasat kes sampai pembunuh sendiri kena datang serah diri. Boleh je kalau buat plot twist yang Fiq tu undercover. Props dengan makeup pun ala kadar sebab warna darah cair, kepala Sofea tak berdarah pun lepas jatuh dari tingkat 3 tapi darah dekat mangsa lain kemain banyak stok. IC Amar pun tak nampak real. Patutnya tak payah letak pun IC Amar tu, cukup sebut nama penuh dia memandangkan watak dia cuma extra.
 
Masa Rania bercerita dengan Ivy pasal Salina kena buli di sekolah dulu kedengaran cringe sebab dia guna bahasa baku. Macam baca teks padahal bila ada interval, masuk ke latar masa sekarang, elok pula Rania dengan Ivy menyembang macam biasa. Sayanglah cerita boleh pergi jauh tapi terbatas. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.4, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.6, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 6/10

Movie Review | Imaginur (2023)

Thursday 20 July 2023


Pengarah: Nik Amir Mustapha
Penulis Skrip: Redza Minhat, Nik Amir Mustapha
Pelakon : Beto Kusyairy, Diana Danielle, Afdlin Shauki, Mior Hashim Manap
Syarikat Produksi: Lumatic Films, Apparat 
Pengedar: Skop Productions, Amazon Prime Video
Genre: Cinta / Cereka Sains
Durasi Tayangan: 95 minit
Tarikh Tayangan: 23 Februari 2023 
Trailer :


Zuhal (Beto Kusyairy) menghabiskan masa dengan menjaga ayahnya (Mior Hashim Manap) yang menghidap Alzheimer. Satu hari Zuhal kemalangan kerana ingin mengejar wanita di stesen. Di hospital dia berjumpa dengan seorang wanita bertudung (Fatimah Abu Bakar) yang mengesyorkan Zuhal supaya pergi ke Hypnotica. 

Di sana dia berjumpa dengan Dr. Ramli (Afdlin Shauki), pakar hypnosis yang berupaya mengubati sakit mental. Dari database, Zuhal menghidap panic attack dan Dr. Ramli menerangkan yang Zuhal terperangkap dalam loop yang sama kerana dia tak mampu move on disebabkan trauma yang dialami. 


Kalau Zuhal nak keluar dari masalah peribadi terutamanya, luka ditinggalkan bekas tunangnya, Yazmin (Ruzana Ibrahim), Zuhal perlu cuba rawat atau hilangkan trauma tersebut. Dalam rawatan tersebut Zuhal berjaya jumpa Nur (Diana Danielle), wanita cantik yang sering muncul dalam mimpi Zuhal. 

10 tahun lepas, filem KIL (2013) mendapat banyak pujian baik dan sehingga kini menjadi filem wajib tonton. Sekarang, Nik Amir Mustapha muncul dengan naskhah baru dengan tema psikologi dengan jalan cerita yang lebih padu dan cemerlang. Uniknya, Redza Minhat yang pernah berlakon dalam KIL menjadi penulis untuk naskhah cereka sains, Imaginur terbitan Lumatic Films dan Apparat.


Sebelum ni nak tengok dekat panggung wayang sebab ramai yang puji tapi tak berkesempatan. Bila keluar dekat streaming platform, boleh faham lah kenapa ramai yang jatuh cinta. Jalan cerita Imaginur ringkas dan berulang-ulang sebab pengarah dah bagi hint pada dialog wanita tua – ‘Ye lah, macam tengok episod sama ulang-ulang kan? Kalau episod bagus takpe, alih-alih ni lah dia, hidup kita sekarang.’

Semakin filem bergerak kita faham lah yang apa yang Zuhal alami dari awal, apa yang Zuhal nampak atau rasa adalah rekaan otak dia. Kalau ada yang tak faham masa tengok filem Imaginur ni, buang part yang tak syok dalam hidup Zuhal dan pegang kata-kata Nur yang mereka berdua hidup bahagia. Macam kata Dr. Ramli yang memory ni funky, ada benda yang tak wujud pun otak kita jadikan benda tu macam nyata. Itu semua kecelaruan gara-gara trauma kehilangan. 


Sinematografi dari Idham Mad Din yang berlandskapkan suasana di Perlis menjadi salah satu kekuatan penceritaan. Aesthetic vibe baik di ladang ataupun menerusi penggunaan props dalam beberapa latar tempat. I tak berapa gemar dengan lagu latar, Hasrat nyanyian Amir Jahari mungkin sebab genre music tu bukan taste tapi sesuai lah vibe dia untuk menyokong penceritaan yang bersifat melodrama. Trauma kehilangan Yazmin, bapa atau Nur bukan sesuatu yang mudah untuk dihadam oleh Zuhal. Tak sesiapa pun mampu bila berdepan dengan patah hati. Mungkin sebab tu ramai yang menangis bila dengar lirik ‘Teriaklah…teriaklah..teriaklah..’masa tengok dekat wayang tu.  

Dialog dalam beberapa babak juga mencuri tumpuan macam pesanan bapa Zuhal di hospital. Dialog yang kena dengan situasi penceritaan. Sepanjang mereka berdua berjalan di hospital, ulang dekat tempat sama je, orang sekeliling pun hilang, sekali lagi tu cuma imaginasi Zuhal. Bapa dia dah bagi hint, kita wujud sebab orang sekeliling kita nampak kita. Jadi Nur tu wujud cuma Zuhal saja yang tak mampu ingat sebab trauma dia. Terpaksa bagi spoiler kecil ni sebab ada yang tak faham filem Imaginur. 


Super love chemistry Diana Danielle dengan Beto dalam babak pertemuan mereka berdua. Masa Nur dengar Zuhal bercerita tentang Hypnotica walaupun tak wujud, nampak ketara Nur sayang sangat dengan Zuhal. Isma (Nadiya Nissa) yang sayang abang dia pun rasa merepek bila Zuhal bagitahu ada orang nak curi otak dia. 

Tepat lah pemilihan Diana sebagai Nur sebab pandangan lembut dia kepada Zuhal tu kukuhkan lagi rasa cinta Nur kepada Zuhal. Jodoh tu memang cerminan diri kita sebab Zuhal pun lembut je orangnya. Taste dia pun sama dengan Nur. Kalau I jadi Nur pun rasa yakin untuk stay dekat Malaysia instead pergi ke Jepun. Teoh Eng Hooi patutnya masukkan lagi satu soundtrack bertemakan cinta untuk kisah cinta Zuhal dan Nur. 


Nak letak filem Imaginur 10/10 tapi tak mampu sebab pace yang tersangatlah slow dan ada beberapa plot yang boleh ditambah baik. Ada plot yang boleh dikembangkan lagi instead stretch untuk penuhkan durasi masa. Nevertheless, Imaginur is one of the best local movie this year. All the best untuk team Imaginur promote di negara luar. 

1. Team Production +0.9, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 9/10

Movie Review | Escape (2023)


Pengarah: Ikhwansha Hazer
Penulis Skrip: Ikhwansha Hazer
Pelakon: Kamal Adli, Elizabeth Tan, Amar Asyraf, Zamarul Hisham, Jalaluddin Hassan, Riz Amin, Jue Aziz, Pablo Amirul, Fiza Fukazawa
Syarikat Produksi: Dreamland Productions, DMY Creation
Pengedar: Astro First
Genre: Cerebral Thriller
Durasi Tayangan: 95 minit
Tarikh Tayangan:  5 Januari 2023
Trailer :


Naskhah thriller Escape arahan Ikhwansha Hazer mengisahkan tentang Seth Mohd Adam (Kamal Adli) yang terkurung dalam sebuah bilik misteri. Digari dalam keadaan duduk di atas kerusi kayu. Dihadapannya ada sebuah telefon gagang berwarna merah. Tersedar dari tidur, Adam cuba meminta bantuan untuk keluar dari situ namun tak berjaya. 

Telefon merah tersebut berdering tanpa henti membuatkan Adam berusaha untuk lepaskan diri dari gari. Dari skrin monitor di sebelah kiri, Adam telah pun mati kerana ditikam dan mayatnya dijumpai di dalam tong yang bersimen. Mustahil untuk Adam hadam perkara tersebut kerana dia masih hidup dalam bilik tersebut. 


Bila Adam berjaya menjawab panggilan, dia dituduh sebagai pengganas oleh Inspektor Azizul (Riz Amin) dari Pasukan Anti-Pengganas kerana menyeludup cip EMP-47 dari Melaka ke Kuala Lumpur. Cip yang bernilai RM300 juta mampu menjadi senjata berbahaya kepada negara. Sesak dada dengan info-info baru yang diterima, Adam meminta bantuan di talian kecemasan. 

Filem Escape sepatunya ditayang pada 19 Mac 2020 tapi dek kerana pandemik, terpaksa lah ditunda tayangannya ke 5 Januari 2023. For me, personally idea filem Escape ni kreatif dan bagus sebab tema terrorism yang dibawa dan juga konsep psikologi pada first half filem di mana Adam masih berteka-teki dengan identiti diri. Macam mana Adam stress dengan beberapa panggilan, macam tu juga lah kita tertanya-tanya apa yang terjadi sebenarnya. Berlawan pula dengan masa sebelum diri dia hancur terkubur dalam bilik tersebut. 


Kalau first half sarat dengan persoalan dan dirungkai sedikit demi sedikit, second half pula penuh dengan babak aksi dari Adam yang kononnya HR di syarikat biasa dan bekerja sebagai photographer sambilan sambil review tempat menarik. Peralihan dari lelaki biasa kepada kapten jaguh adalah lengkungan watak yang mengejut tapi padu. Lakonan Kamal Adli boleh kata kekuatan utama filem Escape, bagi lah babak emosi atau gila, semua dia deliver dengan cemerlang. 

Penulis masukkan babak Adam jatuh cinta pandang pertama dengan Eva (Elizabeth Tan) yang hidup menderita dalam cengkaman lelaki tak berguna. Dari perkenalan singkat, sekejap saja Eva dan Adam tertarik antara satu sama lain. Lakonan Lizzy mungkin agak kaku untuk babak melodrama tapi chemistry Lizzy dengan Kamal Adli antara penyeri dalam Escape. 


Malangnya penceritaan Escape terganggu dengan olahan yang lemah. Mungkin Ikhwansha hebat sebagai penulis tapi bukan sebagai pengarah. Ada banyak yang perlu dibaiki terutamanya pada skrip, dialog, visual dan BGM. 

Gandingan sinematografer Shahreel Abu Bakar dan Husni Hassan gagal mengangkat visi penulis untuk menghidupkan elemen melodrama macam babak Hairi ditembak tak mampu menimbulkan rasa sedih. Babak aksi pula terganggu dengan bunyi tumbukan yang over. Sayang lah stunt Kamal dah cantik, cekap dan tangkas tapi tercela dek kerana bunyi yang over. Sama juga dengan music theme yang lebih sudu dari kuah. 


Skrip pun ada lompongnya bila operator talian kecemasan (Jue Aziz) bercakap kasual sedangkan dia boleh jadi watak sampingan yang kuat di samping Adam. Dinamik mereka berdua mungkin terserlah dengan bagus sekiranya Jue pandai guna tona yang sepatutnya. Tak faham juga lah macam mana operator boleh sebut ‘what the hell’ sedangkan talian kecemasan adalah unit badan beruniform. Kalaupun dia first day, sebelum masuk kerja mesti ada training kan? Correct me if I’m wrong. 

Watak Imam Muljain (Zamarul Hisham) ada potential untuk jadi villain yang menyeramkan macam Hafsyam dalam Polis Evo 2 (2018) sebab perjuangan mereka sama. Selalunya watak antagonis dalam jenayah terrorism ni lebih kurang sama je karakternya. Pandai memanipulasi untuk capai ‘perjuangan jihad’ dia. 


I tak berapa gemar dengan ending walaupun mesejnya jelas tentang ujian manusia tapi macam lemah sangat. Maybe it’s me tsskkk. 

1. Team Production +0.4, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.3, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.2 = 4.2/10

Movie Review | Eraser (2023)

Sunday 9 July 2023

Pengarah: Mark Lee See Teck

Penulis Skrip: Mark Lee See Teck, Tang Yen Yen, Mark Lee, Siti Jasmina Ibrahim

Pelakon: Namron, Adibah Noor, Angela Chan, Dhiyauddin Ariffin, Alyssa Lee, Danish Adam, Freedie Wong

Syarikat Produksi: Fiery Films

Pengedar: MyContent, Amazon Prime Video 

Genre: Drama

Durasi Tayangan: 94 minit

Tarikh Tayangan: 1 Jun 2023

Trailer : N/A

Naskhah drama yang menyajikan tema kekeluargaan dan kasih sayang tanpa mengira bangsa disajikan di Amazon Prime Video bermula Jun lepas. Filem arahan Mark Lee See Teck diambil dari filem pendek berdurasi 3 minit dan dikembangkan bersama barisan penulis yang lain untuk menjadi sebuah kisah yang sarat dengan pengajaran dan mesej sosial. 

Kisah bermula dengan kehidupan sebuah keluarga di kawasan pekan kecil. Satu malam Azman (Dhiyauddin Ariffin) bersama ayahnya, Ahmad (Namron) dalam perjalanan pulang dari masjid lalu bertembung dengan Xiao Li (Alyssa Lee) yang memerlukan bantuan. Dia bersama ibunya, Ah Yoke (Angela Chan) dalam kebasahan dek hujan dan sehelai sepinggang mencari tempat berteduh. 

Khadijah (Adibah Noor) tanpa berfikir panjang menjemput mereka anak-beranak tinggal di rumahnya buat sementara waktu. Ah Yoke bercadang untuk pajak barang perhiasan dan bekerja di mana-mana kedai lalu berpindah ke Australia. Di sana dia akan tinggal bersama kakaknya. 

Kerana trauma dan konflik yang dialami buatkan dia susah untuk percaya kepada sesiapa pun termasuklah Khadijah dan Ahmad yang banyak membantu. Ah Yoke larang anak perempuannya rapat atau mesra dengan Azman kerana mereka hanya berada di situ sekejap sahaja tapi nasihat dan larangannya diendahkan. Xiao Li selesa bergaul dengan penduduk kampung di situ kerana layanan mereka yang baik dan mesra terhadapnya. Walaupun dibuli di sekolah, Azman sentiasa akan datang membantu. 

Naskhah Eraser mempunyai jalan cerita yang ringkas walaupun pada setiap plot mempunyai konflik yang didedahkan oleh penulis. Olahan pengarah terlihat santai menyebabkan naskhah drama ni tak terasa seperti filem yang kuat impak emosinya tapi terasa seperti iklan pemadam untuk Hari Kebangsaan. Metafora pemadam yang Azman guna pun tak begitu jelas maksudnya. 

Masa Ahmad nasihatkan Azman gara-gara dia hilang semangat untuk siapkan projek seni tu rasa macam tak patut sebab emosi dia tak stabil lagi. Kenapa nak paksa? Faham lah diorang nak Azman menang dan capai impian melalui peluang yang ada tu tapi masa macam tak sesuai. It’s not that easy lah. Pertandingan macam tu tiap tahun pun ada, tambah pula motif untuk siapkan supaya Azman tahu erti tanggungjawab padahal peribadi dia elok je. Mesej dari projek seni tentang mengubat hati tu dah cantik dah tapi masa dan olahan tak kena. 

Bahasa yang semua watak guna dalam kebanyakan babak skema sangat so it’s a bit cringe lah untuk habiskan. Bab lakonan semua pelakon tak ada masalah pun sebab conversation mudah dalam situasi yang santai. Slang Xiao Li je lah comel sebab Bahasa Malaysia dia ada slang Cina macam ‘tengok sana ada ikan leh’. 

Sinematografi Eraser more to warm tone, sesuai lah dengan mesej yang dibawa oleh pengarah. Yang tak syoknya bila ada visual beberapa babak yang gegar. Props team pun pandai cari tempat dan props yang membantu latar tempat dan masyarakat dalam penceritaan Eraser. Suka tengok bilik Azman penuh dengan lukisan tangan yang dia hasilkan. 

Kekuatan filem Eraser terletak pada chemistry semua pelakon dalam keluarga kecil walaupun Ari (Danish Adam) tak ada banyak sangat screentime tapi anak bongsu ada spot tersendiri untuk menyerlah. Comel tengok bonding Ahmad dengan Azman especially part dekat dapur sembang pasal hal sekolah dan keluarga. 

Sayanglah filem Eraser ada potensi untuk jadi naskhah slice of life yang bagus tapi tersia dek olahan dan editing. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.8, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.4 = 6.3/10