Showing posts with label movie Malaysia. Show all posts
Showing posts with label movie Malaysia. Show all posts

Movie Review | Polis Evo 3 (2023)

Monday, 22 May 2023


Pengarah: Syafiq Yusof
Penulis Skrip: Kyle Goonting, Joel Soh, Abhilash Chandra, Bernice Low, Anwari Asraf
Pelakon: Shaheizy Sam, Zizan Razak, Sharnaaz Ahmad, Syafiq Kyle, Fara Ali Khan, Douglas Lim, Nora Danish, Eyka Farhana, Fauzi Nawawi, Fezrul Khan, Michael Ang, Ben Amir, Wanna Ali, Zulin Aziz, Fauziah Gaos, Ezzaty Abdullah, Iman Corrine Adrienne, Danial Zaini, Radin ERA, Kamaliah Mat Dom, Datin Fadilah Mansor, Daniel Cheang, Isha Norsham ERA
Syarikat Produksi: BlackFlag
Pengedar: Astro Shaw, Skop Productions, TGV Pictures
Genre: Aksi / Drama / Komedi
Durasi Tayangan: N/A
Tarikh Tayangan: 25 Mei 2023
Trailer :



Instalment ketiga untuk franchise aksi komedi, Polis Evo membawa konflik yang baru di mana Inspektor Khai (Shaeizy Sam) berhadapan dengan masa silamnya dalam Ops Siong yang diketuai oleh ACP Farouk (Fauzi Nawawi). Sahabat baiknya, Inspektor Reza (Sharnaaz Ahmad) muncul Kembali selepas dikhabarkan meninggal dalam kebakaran di rumahnya 10 tahun lepas. 

Kes letupan di Pulau Pinang berpunca dari dendam Reza sejak Ops Siong dan target utamanya adalah Khai. Kerana Khai, isterinya, Farah (Ezzaty Abdullah) meninggal dunia. Disebabkan kes letupan tersebut ACP Farouk kumpulkan Inspektor Khai, Inspektor Sani (Zizan Razak), Inspektor Julie (Fara Ali Khan), Inspektor Dani (Syafiq Kyle) dan Inspektor Dell (Douglas Lim) untuk ambil burner phone dari Gaya, pembekal bom jenis Semtex dari Thailand. 


Operasi yang mudah iaitu masuk ambil burner phone dalam bilik kebal Gaya dan keluar tanpa sesiapa pun tahu. Dari burner phone yang digunakan Gaya, mereka akan dapat tahu keberadaan Reza. Malangnya, misi tersebut gagal dan tunang Khai, Anis (Nora Danish) berada di dalam bahaya kerana menjadi target Reza. 

Polis Evo 3 mendapat sentuhan baru dari pengarah terkenal untuk filem aksi, Syafiq Yusof sekaligus membawa masuk lebih ramai pelakon sampingan berbanding 2 filem sebelumnya. Sama seperti filem aksi yang dihasilkan sebelumnya, Syafiq juga mengangkat watak pelakon wanita dalam karyanya dan kali ini Fara Ali Khan dibawa masuk untuk watak Inspektor Julie sebagai sniper. 


Excited setiap kali Inspektor Julie muncul sebab Fara Ali Khan berjaya deliver watak tersebut dengan cemerlang. Dalam team yang penuh dengan alpha, Inspektor Julie boleh blend in dan menyerlah dalam ruang yang terhad. Sebelum ni Fara Ali Khan curi tumpuan menerusi watak Sofia dalam filem The Assistant (2022) walaupun watak dia tak dikembangkan dengan baik. Kali ni dia berjaya redeem balik dan muncul sebagai sniper yang tomboyish. Masa Fara pakai topi ke belakang tu nampak gaya dia macam Melissa Saila dalam program Cili Padi yang famous era 90-an dulu. Girl crush!

Bab lakonan dua watak utama, tak ada masalah langsung untuk wujudkan suasana yang kelakar ataupun situasi tegang. Terkesan juga bila Khai tak mampu tembak Reza bila Sani kena tangkap padahal duo ni dah rapat sampai nak jadi saudara dah pun. Sama macam Sani, bila Khai kata ‘Kita lain boh’, rasa menyampah sebab mulut cakap lain tapi tangan buat benda lain. Nampak lah macam mana Anis menyampah dengan Khai, macam tu lah juga Sani rasa berbulu nak tutup kes ni cepat. 


Kalau Polis Evo 1 (2015) banyak komedi dari aksi, Polis Evo 2 (2018) ada banyak aksi dan drama, Polis Evo 3 pula banyak drama dan komedi sebab penulis dari awal lagi dah tunjuk konflik persahabatan dan kekeluargaan. Aksi tu ada tapi tak sekuat genre drama yang dimasukkan. 

Penceritaan boleh kata lemah walaupun ketua penulis adalah orang yang sama, Joel Soh. Mungkin disebabkan banyak babak kena potong sebab filem ni diedit semula masa PKP. Tertanya juga kenapa dari awal Inspektor Khai gelar Reza sebagai ‘Ji’ tapi dekat hujung cerita jadi ‘Ja’. Masa Inspektor Dani cari bom dekat MRT Bukit Bintang tu questionable jugak lah sebab dia tengah undercover tapi pakai rantai tag polis. Sama juga bila orang sekitar di food truck tu tak perasan langsung Anis pakai ves yang penuh dengan bom padahal jarak meja tak jauh pun. Pandang je dah nampak. 


Ada juga babak yang draggy macam babak Zulin Aziz meghenyam bila tengok Inspektor Khai cuci kereta tak pakai baju. Personally for me, it is unnecessary lah sebab banyak lagi babak lain yang boleh dimasukkan especially flashback antara Inspektor Khai dan Reza masa bekerja bersama sebab diorang rapat sangat sampai Farah anggap Khai macam adik dia. Sharnaaz bagus sebagai watak antagonis cuma ambil masa lama untuk deliver dialogue dia. Ben Amir menggugat iman walaupun muncul sekejap saja, ada potential untuk muncul balik dalam next instalment Polis Evo.

Sinematografi dan stunt action untuk filem Polis Evo 3 terbitan Blackflag ni tak perlu dipertikaikan lah sebab menepati citarasa filem aksi. Lagu tema ‘Ayuh’ nyanyian Malique, Kmy Kmo, Aman Ra dan Ernie Zakri mencuri tumpuan dengan lirik dan gubahan lagu yang mantap. Kudos to MShaffuan dengan visual yang mantap untuk MV Ayuh. 


p/s: Ben Amir hot teruk 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.6 = 7.5/10

Movie Review | Siku 12: Langkah Derhaka (2022)

Monday, 1 May 2023


Pengarah: Azhari Zain
Penulis Skrip: 
Pelakon : Syafiq Kyle, Zahiril Adzim, Moon, Lobak, Dato Tuan Asmawi Tuan Umar, Saifullah Pon Muay Thai, Anas Mentor, Shahmiey Odd, Pak Salleh, Chiang, Azman Ahma, Bai Chot
Syarikat Produksi: Power Team Entertainment Sdn Bhd
Pengedar: 
Genre: Aksi / Drama
Durasi Tayangan: 96 minit
Tarikh Tayangan: 27 Oktober 2022
Trailer :


Berlatarkan masyarakat penduduk di Kampung siam, Pendang, Kedah, naskhah Siku 12: Langkah Derhaka mengisahkan tentang Atid (Syafiq Kyle) dan A Wut (Zahiril Adzim) menyiapkan diri untuk bertanding dalam Muay Thai Open Championship 2021. Setiap hari mereka berlatih sambil diperhatikan oleh adik-adik mereka, Nafishah (Lobak) dan Nawari (Moon).

Satu hari Atid dan A Wut ternampak Ayah Man (Dato Tuan Asmawi Tuan Umar) berlawan dengan anak-anak buah Husin Lang Merah (Shahmiey Odd) menggunakan buah silat yang berbeza. Atid cuba pujuk ayahnya untuk ajar buah tersebut namun diendahkan saja. Sehingga lah Husin menyerang Atid juga A Wut untuk lunaskan dendam lama. 


Khawatir dengan keadaan anaknya, Ayah Man turunkan ilmu Siku 12 kepada Atid walaupun dia telah bersumpah tidak akan mengajar sesiapa pun ilmu seni mempertahankan diri tersebut selepas tragedi hitam yang berlaku sebelum dia datang ke Pendang. 

Pertama kali tahu mengenai ilmu silat Siku 12 atau nama lainnya, Silat Halilintar. Ilmu ni dicipta oleh Sheikh Mohamad Ghulam Merah atau Dada Meah untuk digunakan sewaktu peperangan penjajahan Jepun terhadap Tanah Melayu. Beliau merupakan pengamal seni bela diri jadi ilmu Siku 12 mempunyai campuran dari pelbagai jenis martial arts. Antaranya, silat, tomoi (Muay Thai), judo, jiu-jitsu, silambam, yoga, kenjutsu dan juga taichi.


Bila tengok Ayah Man berlawan menggunakan buah silat Siku 12, boleh nampak jurus silat ni digunakan untuk melawan musuh dengan jarak dekat. Kalau guna siku, boleh jadi sejengkal lebih saja jaraknya. Tengok cara Ayah Man atau Atid hentak pihak lawan pun dah boleh tahu betapa kuatnya hentakan tersebut. 

No wonder lah Ayah Man takut nak ajar sebab boleh bawa mati kalau dihentak di bahagian kepala atau leher. Mungkin itu juga antara punca kenapa Siku 12 ni tak diturunkan secara meluas dan popular seperti martial arts yang lain. Bahaya kalau pengamal tak pandai kawal diri. 


Dari naskhah Siku 12: Langkah Derhaka, boleh nampak pengarah Azhari Zain ingin mengangkat budaya kehidupan masyarakat Melayu yang berasimilasi dengan orang Thailand. Tengok watak A Wut yang boleh bercakap dialek utagha sedangkan berketurunan Siam. Pegangan dia juga lebih ke arah Islamik walaupun keluarga dia masih kuat berpegang dengan budaya di negara asal. 

Seronok tengok semua watak dalam naskhah siku 12 bercakap dalam bahasa utagha dan Siam tanpa kekok. Kalau tak kenal Syafiq Kyle orang KL, dah percaya dia beranak dekat Kedah. Zahiril Adzim pun sama walaupun ada masanya lidah dia tergeliat nak cakap Siam tapi pengarah pandai alihkan fokus kepada adiknya, Nawari yang lebih fasih berbahasa Siam. 


Sinematografi dalam naskhah Siku 12 menguatkan lagi latar tempat dengan suasana sawah padi ketika musim menuai. Mungkin ni bukan sesuatu perkara yang besar tapi wardrobe dan costume team memang buat kerja. Tak ada pun watak yang pakai baju beria sebab duduk area bendang. Pakai t-shirt nipis, yang perempuan pula pakai Kurung Kedah atau t-shirt dengan kain batik. Makeup team pun cemerlang dengan tonjolkan kesan luka yang tampak real. 

Sembang pasal visual dalam filem yang mengetengahkan aksi dan seni pertahankan diri, kelemahan terbesar dalam Siku 12: Langkah Derhaka sebab tak banyak menggunakan teknik kamera yang boleh naikkan impak pada penceritaan. Bila diserang dalam kumpulan yang besar, nampak sangat tunggu turn untuk dibelasah. 


Editing pun menganggu alur cerita untuk jadi lebih kemas. Tak pasti lah kalau ada beberapa babak yang dibuang sampaikan transition dari satu plot ke plot yang lainnya nampak rushing. Banyak sub-plot untuk ketengahkan konflik yang dialami antara watak utama pun mengganggu juga. Dari awal nampak Husin berdendam benar dengan Ayah Man tapi tak ada intense scene antara mereka berdua ataupun dengan Atid. Tiba-tiba klimaks dengan watak antagonis yang lain. Patutnya part A Wut sakit hati dengan Atid tak perlu ada, watak Ben (Anas Mentor) tak perlu, sama juga dengan love angle antara Atid dan Nawari. Cukup kalau pengarah fokus pada Muay Thai Open Championship dan dendam Husin Lang Merah. 

Babak Atid mampu belajar ilmu Siku 12 dalam masa 3 hari pun nampak tak meyakinkan sebab sekejap sangat dia boleh pick up unless Atid bagitahu penonton yang dia dah mahir ilmu judo, jiu-jitsu, silambam, yoga, kenjutsu dan taichi cuma tak tahu gerakan saja. 


Lebih menarik rasanya kalau pengarah masukkan juga sejarah Siku 12 supaya dapat banyakkan lagi babak Atid dengan Ayah Man. Kesemua watak tak ada bonding moment melainkan watak Husin dengan Tok Wan dia. Patutlah dia sayang lebih walaupun dendam lama tu tak berasas pun. Apa pun, pengarah dan produser dah buat yang terbaik untuk perkenalkan budaya dan kesenian masyarakat Melayu untuk generasi baru supaya warisan kita tak luput ditelan dek zaman. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.3 = 6.4/10

Movie Review | Eva: Take Me As I Am (2023)

Monday, 24 April 2023


Pengarah : Suhaiza Aziz
Penulis Skrip: Diyana Ismail, Nur Aminahtul Mardiah
Pelakon : Nadia Aqilah, Nadia Brian, Shamsul Danish, Mimi Ernida, Norman Hakim, Azrel Ismail, Jay Iswazir, Aleeza Kasim, Ako Mustapha, Datuk Jalaludin Hassan, Tony Eusoff, Hasnol Rahmat, Esma Daniel
Syarikat Produksi: 
Pengedar: D Alpha Legacy
Genre: Psikologi / Drama
Durasi Tayangan: 90 minit
Tarikh Tayangan: 26 Januari 2023
Trailer :


Filem yang bertemakan kesihatan mental, Dissociative Identity Disorder (DID) mengisahkan tentang Eva (Nadia Aqilah) yang bekerja sebagai peguam jenayah dan dikenali ramai kerana sentiasa membela perogol. Hakikatnya, kehidupan Eva terpaksa berkongsi dengan dua lagi watak iaitu Mike (Norman Hakim) dan juga Amy (Mimi Ernida). Personaliti Mike terlahir sejak Evan dan Elly belajar ilmu silat bersama dan kerana itulah dia conquer badan Eva ketika membunuh sementara Amy pula bersifat lembut dan lebih teliti kerana wataknya adalah pakar forensik.

Eva mempunyai seorang anak lelaki bernama Miqal (Shamsul Danish) dan mereka anak-beranak tinggal bersama dengan kakaknya, Elly (Nadia Brian) yang sentiasa menjaga kerana keadaan Eva yang kurang stabil. Elly juga selalu mengadakan sesi terapi bersama kliennya di rumah tersebut. 


Miqal selalu tertanya-tanya tentang kegiatan Eva di bangsal rumah tersebut kerana ibunya banyak menghabiskan masa di sana. Kerana bangsal yang terletak jauh sedikit dari rumah, Miqal tak pernah mendengar sebarang bunyi yang pelik. Eva pernah terlihat membawa masuk lelaki asing ke bangsal tersebut. Kata Eva dia meluangkan masa dengan kerja-kerja melukis tapi bangsal tersebut dipenuhi dengan plastik bungkusan dan senjata tajam. Tiada sebarang lukisan pun yang pernah dilihat di bangsal tersebut. 

Miqal menyelinap masuk ke ruang kerja Elly dan mengambil maklumat peribadi ibunya lalu berjumpa dengan Pakar Psikiatri (Aleeza Kassim) untuk meminta bantuan. 


Naskhah Eva terbitan D Alpha Legacy telah tercalon dan memenangi banyak anugerah di beberapa film festival termasuklah menjadi pemenang bulanan untuk kategori filem thriller sekaligus bakal mendapat tayangan perdana di Cannes Film Festival tak lama lagi. 

Walaupun seronok dapat tengok filem tempatan bersama barisan pelakon tempatan dapat pengiktirafan dari juri festival filem berprestij, tetap rasa naskhah psikologi ni ada banyak kekurangan juga kelompongannya. Mungkin ada kriteria yang memenuhi selera juri di sana tapi dari segi jalan cerita, filem Eva terlihat lemah sebagai karya visual yang menarik perhatian. 


Teknik kamera dalam filem Eva: Take Me As I Am mungkin dibikin mengikut kreativiti untuk mendapat markah penuh juri di filem festival namun kalau untuk menghidupkan screenplay jelas jauh tersasar untuk menimbulkan bonding atau paparkan drama dari watak yang terlibat. Babak Elly pujuk Miqal yang gagal dalam subjek Biologi nampak macam menghafal skrip sebab pengarah bersilih ganti antara watak yang bercakap melalui cermin. Tak nampak natural langsung bonding makcik dengan anak saudara. Watak Elly pun macam treat Miqal sebagai pesakit saja. Belum masuk babak menyiksa mangsa yang lebih fokus pada riak wajah Eva. 


Kalau sebelum ni Nadia Aqilah nampak pandai deliver watak dengan cemerlang, kali nib oleh nampak dia tak mampu atau tak selesa dengan 3 watak sekaligus. Ada masanya lakonan Nadia Aqilah tampak canggung especially untuk watak Mike. Nadia Brian somehow lebih menyerlah dalam karakter Elly yang pandai memanipulasi keadaan. Untuk Shamsul pula, lakonan yang lemah buatkan watak dia nampak tersia dalam kebanyakan babak. Cameo dari beberapa pelakon pun kebanyakannya over dengan dialog yang minimal. 

Tak pasti kenapa kebanyakan babak dipaksa berbahasa Inggeris sedangkan karya filem tempatan. Jelas sangat para pelakon struggle untuk bertutur dalam bahasa asing dengan dialog yang deep dan panjang. Bila Eva sembang tentang ilmu biologi masa menyiksa mangsa, nampak sangat hafal buku teks. Emosi pun tak sampai untuk babak-babak genting.


Idea dan skrip untuk filem Eva boleh dikatakan bagus untuk dijadikan filem komersial namun banyak aspek yang membuatkan distributors ambil keputusan untuk hentikan tayangan selepas 4 hari. Not their fault at all. Kenapa tak ada langsung plot pihak polis pelik dengan kehilangan semua defendan yang dibela oleh Eva sedangkan ada nexus yang jelas. Anyway, have fun dekat Cannes nanti. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.4, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.3, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.2, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0 = 3.2/10

Pengarah: Nik Amir Mustapha, Ariff Zulkarnain
Penulis Skrip: Hadi M. Nor
Pelakon : Syafiq Kyle, Mimi Lana, Siti Saleha, Shasha Abedul, Anas Ridzuan, Luqman Hafidz, Mubarak Majid, Faleeq, Zain Hamid, Zaidi Omar, Fabian Loo, Sri Idrina, Fadhli Masoot
Syarikat Produksi: Lumatic Film Sdn. Bhd. 
Pengedar: Tonton Originals, TV3
Genre: Komedi / Romantik
Durasi Tayangan: 88 minit
Tarikh Tayangan: 12 April 2023
Trailer :


Filem tayangan eksklusif Tonton Originals yang berlatarkan syarikat penyiaran Media Prima Sdn Bhd mengetengahkan 3 kisah utama dari 3 department. Nazmi (Syafiq Kyle) yang bekerja sebagai wartawan di akhbar Berita Harian sakit hati dengan Alia Ariff (Mimi Lana) bila penyampai Oh Bulan TV tersebut mencuri content kepunyaannya. 

Nazmi berjumpa dengan Alia untuk confront tentang hal tersebut namun terpana dengan kecantikan wanita ranggi yang menjadi pujaan netizen. Semasa mencari bahan untuk content Valet Doa, sekali lagi Nazmi bertembung dengan Alia yang kebetulan mencari bahan untuk content yang sama. Siapa yang berjaya dapat content tersebut?


Di bahagian radio pula, Johan (Anas Ridzuan) sakit hati bila Eric (Fabian Loo) menjemput Khairul (Luqman Hafidz) datang ke konti untuk ditemu ramah. Khairul merupakan bekas rakan setugas Johan untuk slot pagi di Hot FM tapi setelah berpisah untuk bawa haluan masing-masing, Khairul tak pernah langsung bertanya khabar walaupun ketika Johan down kerana isterinya sakit. Bagi Johan, Khairul lupa diri, lupa orang yang selalu membantunya sebelum dia popular. 

Hal tersebut diluahkan kepada Sharifah (Siti Saleha), produser di unit TV. Dalam masa yang sama Sharifah juga mempunyai masalah kerana pembantu peribadinya, Nina (Shasha Abedul) letak jawatan. Nina dah muak dengan janji palsu Sharifah yang akan membantunya menjadi pengarah. Jangankan bantu, impian Nina pun langsung dia tak ingat sedangkan Nina sudah membantu Sharifah di saat ramai yang tak tahan dengan perangai produser kekwat tersebut. 


Tak pasti kenapa production letak filem Seindah Kasih di bawah genre komedi romantik sedangkan romantik tu hanya pada kisah Nazmi dan Alia, kisah yang lain lebih kepada komedi dan drama. Bukan masalah besar pun sebab ketiga-tiga genre dipaparkan dengan baik hasil penulisan skrip oleh Hadi M. Nor. Selain dari 3 kisah utama, diselitkan juga kisah Atok (Mubarak Majid) dan cucunya, Rauf (Faleeq Fareez) yang suka dengan salah satu rancangan yang dipaparkan di TV3 pada musim Ramadhan. 


Memandangkan filem Seindah Kasih berlatarkan warga Media Prima Sdn Bhd sendiri jadi tak hairanlah kalau kesemua watak dikembangkan dengan tepat mengikut job scope masing-masing. Kes Johan dengan Khairul tu nasib baik cuma imaginasi penulis saja, kalau jadi in real life memang Hot FM live up to its name lah sebab panas dengan drama. Macam kisah JoZan tapi bukan, ambil inspirasi dari friendship diorang je sebab watak Khairul pun pelakon yang kelakar. Tak lah minat sangat dengan lakonan Anas tapi okay lah sebab kekuatan lakonan Luqman dah cover babak mereka berdua. 


Watak Sharifah mungkin lebih menarik kalau dilakonkan oleh pelakon yang lebih sesuai sebab kebanyakan masanya Shasha Abedul lebih mendominasi screentime. Dapat connect dengan emosi sedih dia setiap kali tertipu dengan majikan mulut manis macam Sharifah. Masa Sharifah pecat dia macam Nina tak berguna langsung tu paling kesian, nampak sangat riak kecewa dia walhal dah setahun lebih dia bekerja dengan Sharifah. 

Suka tone grading filem Seindah Kasih yang bersifat warm, pergerakan camera pun nampak smooth dalam kebanyakan babak. Lagu tema Seindah Kasih nyanyian Aqmal Ramdan dan Bil Musa menggunakan lirik yang berkaitan dengan tema dalam naskhah arahan Nik Amir Mustapha dan Ariff Zulkarnain. 



Bukan saja pelakon utama, pelakon sampingan yang membantu penceritaan juga menguatkan lagi jalan cerita yang sarat dengan pelbagai mesej sosial untuk dijadikan pengajaran buat semua. Filem yang tepat untuk Hari Lebaran. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 8.6/10

Movie Review | Takut Ke Tak (2020)

Sunday, 16 April 2023


Pengarah: Muzzamer Rahman
Penulis Skrip: N/A
Pelakon : Nabil Aqil, Fabian Loo, Ika Nabila, Arwind Kumar, Han Zalini, Danielle Sya, Sheerry Aljeffri, Ropie Cecupak, Delimawati
Syarikat Produksi: Jazzy Pictures
Pengedar: GSC Cinemas, Netflix
Genre: Seram / Komedi
Durasi Tayangan: 94 minit
Tarikh Tayangan: 27 Ogos 2020 (Malaysia, Brunei), 17 September 2020 (Singapura)
Trailer :


Takut Ke Tak, naskhah seram komedi arahan Muzzamer Rahmanmengisahkan tentang lima orang pelajar yang perlu menghasilkan sebuah filem seram untuk projek graduasi. Amir (Nabil Aqil) pilih sebuah rumah usang yang terkenal dengan cerita seram di Internet. Sementara Yang Guo (Fabian Loo) dan Linda (Ika Nabila) menjadi pelakon utama, Sivar (Arwind Kumar) jaga bahagian audio dan Abbas (Han Zalini) pula ditugaskan sebagai cameraman.

Plan mereka berlima adalah menghasilkan sebuah filem seram yang segar, unik dan bukannya clichĂ© seperti kisah seram yang lain. Amir menyampah setiap kali layan cerita seram mesti watak dalam filem tersebut akan masuk ke rumah hantu atau pergi juga mencari hantu yang mengganggu. Amir nak siapkan projek filem dengan segera sebab rumah tersebut juga menjadi spot pilihan untuk kumpulan mahasiswa yang lain. 


Malangnya satu hari baru sempat selesai rakam satu babak kerana sedikit demi sedikit mereka semua diganggu. Bermula dengan suara yang menyapa Linda sehinggalah mereka berjumpa dengan roh cantik (Danielle Sya) di dalam rumah tersebut, banyak perkara seram yang mereka perlu tempuh dan yakin kenapa kebanyakan cerita hantu mempunyai alur cerita yang mudah dijangka dan clichĂ©. 

Tertarik untuk tengok filem seram komedi terbitan Jazzy Pictures sebab ada Arwind Kumar. He’s one of my favorite influencers sebab funny. Bila dia berlakon dalam filem seram komedi, memang tergedik lah nak tengok walaupun dah baca review dari Tiara


Jalan cerita Takut Ke Tak ni tersangatlah lemah pada skripnya walaupun ada idea yang berpotensi untuk jadi filem seram komedi yang menarik. Kalau dibikin dengan betul caranya, mungkin boleh jadi menarik macam filem Ada Hantu (2021)

Awalnya watak utama buat keputusan untuk keluar dari kepompong filem seram yang clichĂ© tapi pengarah pilih rumah usang yang berhantu. Kenapa Amir tak pilih je kampus diorang yang sahih tak ada hantu. Dah la tak buat research kemudian sembrono saja masuk ke ‘rumah’ orang. Bila dah dekat dalam rumah tu pula, Sivar menjerit jangan sentuh barang dalam rumah tu tapi dia juga suruh Yang Guo simpan balik gambar yang tercampak keluar dari almari. 


Masa hantu cantik muncul pun macam merepek sangat Yang Guo dengan Abbas mudah sangat percaya padahal terang lagi nyata dia hantu. Mesti lah dia nak something dari diorang berlima sebab dah kacau tempat dia. 

Bab dialog memang out lah sebab tak ada apa yang menarik pun, even masa roh yang terperangkap dekat situ cerita pasal background pun tak menarik. Peliknya masa flashback scenes, kenapa watak dalam cerita tu sembang dalam Mandarin padahal pakai hanbok? 


Tak suka langsung watak Abbas sengaja buat suara sengau untuk wujudkan rasa kelakar. Dah la annoying wataknya. Lakonan yang lain pun tahap mehhh sebab kebanyakannya pelakon baru, ada masanya Ika Nabila over dalam beberapa babak tapi chemistry Ika dengan Nabil nampak cantik lah. Sayangnya tak dikembangkan sangat sebab nak bagi laluan dekat kisah cinta hantu cantik. 

Untuk sinematografi dan audio, tak ada lah yang teruk sangat. Not bad je nak layan dengan selesa sebab filem ni pun dibikin dalam konsep yang santai. Masa Hantu Kak Limah muncul pun okay je lah visual effects dia guna tu. 


Filem Takut Ke Tak ni tak seram pun sebab hantu yang muncul pun kelakar walaupun ada masanya menggerunkan juga macam Nenek dengan hantu tangan. Kalau nak hilangkan bosan bolehlah layan dekat Netflix. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.4, 7. Themes +0.7, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0.2 = 5.7/10

Movie Review | Seratus (2022)

Sunday, 19 March 2023


Pengarah : Feroz Kader
Penulis Skrip : Eenaz Mokhtar, Mohd Rohizan Ramli
Pelakon : Sharul Kamal, Marissa Yasmin, Sara Ali, Riz Amin, Wan Hanafi Su, Daniella Sya, Fauzi Nawawi, Fify Azmi, Hafeez Mikail, Pablo Amirul, Meor Mohd, Kodi Rasheed, Shah Iskandar, Fadlan Hazim, Fara Nadiah, Shamsul Danish, Awie, Roy Azman, Amar Baharin, Amyra Rosli, Kin Wah Chew, Alif Satar, Ashraf Muslim, Amyza Adnan, Azlee Khairi, Alvin Chong, Adam Lee, Along Cham, Adam Shah, Alicia Amin, Adi Putra, Atiq Azman, Bront Palarae, Nash, Beto Kusyairy, Badrul Muhayat, Bell Ngasri, Bella Dally, Esma Daniel, Elizabeth Tan, Fara Fauzana, Fahrin ahmad, Floor 88, Isa Khan, Fizz Fairuz, Izzue Islam, Jasmin Hamid, Jay Iswazir, Siti Saleha, Joey, Kuza, Lydiawati, Lan Siro, Niezam Zaidi, Nazrief Nazri, Nora Danish, Reen Rahim, Risteena, Noorkhiriah, Norman Hakim, Ropie Cecupak, Rusdi Ramli, Santesh, Sean Lee, Shukri Yahaya, Syafie Naswip, Sweet Qismina, Syazwan Zulkifly, Tiz Zaqyah, Wan Sharmila, Yusuf Bahrin, Ziana Zain
Syarikat Produksi : FJ Pictures, Unomedia
Pengedar : Metrowealth Pictures, Netflix
Genre : Thriller / Aksi 
Durasi Tayangan : 95 minit
Tarikh Tayangan : 6 Oktober 2022 (Malaysia)
Trailer :


Unik betul filem Seratus arahan Feroz Kader kerana bukan saja menggunakan wang kertas bernilai RM100 malah mempunyai seramai 100 orang pelakon tempatan. Tak semua mempunyai pertalian dengan watak utama, ada yang masuk sebagai cameo dan tidak mempunyai dialog. Tetap menarik untuk ditonton sebab kita kenal dengan semua pelakon yang ada selain mempunyai plot yang kuat. 

Plot utama mengisahkan tentang Hafiz (Sharul Kamal) yang didatangi oleh ayahnya, Azhar (Fauzi Nawawi) secara mengejut setelah lama menghilang. Azhar minta anak dan isterinya (Marissa Yasmin) pindah dari rumah tersebut kerana mereka semua berada dalam bahaya. Menyampah dan ambil keputusan untuk endahkan saja permintaan ayahnya, Hafiz menerima panggilan telefon kerana ayahnya dibunuh kemudian ibunya pula diculik. 

King (Pablo Amirul) minta maklumat yang Azhar berikan pada malam tersebut tapi Hafiz tidak tahu-menahu tentang maklumat yang dicari. Hanya not bernilai RM100 dengan alamat yang ditulis oleh Azhar tapi duit tersebut telah pun digunakan di cafĂ© He & She Coffee. Nasib dia baik bila Sofia (Sara Ali) baru saja beri kepada pelanggan. Apa maklumat tersebut dan berjaya tak Hafiz selamatkan ibunya, kena tengok lah di Netflix. 

Jalan cerita naskhah thriller aksi Seratus nib oleh kata jalan cerita yang tipikal dan mudah diteka alurnya tapi masa tonton tu tak ada lah macam bosan pun sebab excited tengok ramai pelakon yang buat cameo. Kekuatan lakonan Sharul Kamal sebagai rider bersama beberapa dialog yang padu menguatkan lagi penceritaan. 

Ada juga beberapa scene yang menarik dan menghiburkan macam scene Sofia bagitahu Hafiz supaya lepak dekat rooftop sebab view lagi cantik padahal dia bagi hint supaya spend time dengan dia. Halus betul perempuan bagi hint. Scene Shah Iskandar jatuh bangunan tu pun kelakar sebab represent karier lakonan dia. Rising and bammm goes flat. Masa Saadiah (Fify Azmi) sembang pasal jutawan yang dermawan tu pun macam tahu penulis tuju pada siapa. 

Untuk elemen thriller dan aksi, Seratus hidangkan kedua-duanya dengan baik. Saspen tengok episod kejar-mengejar antara Azhar dengan konco King ataupun babak Hafiz larikan diri dari anak buah King. Babak Samier (Riz Amin) belasah geng tebing yang buli Hafiz pun best, kalau pengarah letak babak Samier lawan dengan King pun menarik jugak. 

Kelemahan Seratus pula bukan pada babak geng rider datang tolong Hafiz ataupun chemistry antara Sharul dengan Sara namun pada visualnya yang tampak seolah-olah dibikin dalam format telefilem. Grading tone mahupun lighting yang digunakan tidak menarik. Mungkin ada beberapa teknik biasa seperti slo-mo ataupun transition menarik boleh menguatkan lagi screenplay selama 95 minit tersebut. Tapi kelemahan ni tak lah terlalu ketara hingga mencacatkan feel masa menonton so kepada siapa yang belum tengok lagi naskhah Seratus boleh tengok di Netflix. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +0.8, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 7.7/10

Movie Review | Pulau (2023)

Tuesday, 28 February 2023


Pengarah : Euho 
Penulis Skrip : N/A 
Pelakon : Amelia Henderson, Alif Satar, Ikmal Amry, Sanjna Suri, Joey Leong, Harris Anuar, Jazmy Juma, Mark O’Dea, Sabronzo, Evie Feroza, Cedric Loo, Pui Yi, Vikar, Namron, Eddie, Wan Hanafi Su
Syarikat Produksi : WebTVAsia, My Way Pictures, Film Force Studio
Pengedar : GSC Movies  
Genre : Seram / Thriller
Durasi Tayangan :  111 minit
Tarikh Tayangan :  09 Mac 2023
Trailer :


Naskhah seram terbaru terbitan WebTVAsia, My Way Pictures dan Film Force Studio mengisahkan tentang percutian sekumpulan anak muda yang bertukar jadi tragedi kerana terkena sumpahan makhluk ilmu hitam yang kejam. 

Kat (Amelia Henderson) yang mempunyai kelebihan deria keenam mendengar suara-suara aneh dan juga bayangan tentang pasangan suami isteri yang dibunuh oleh orang kampung sejak dia sampai ke tempat percutian tersebut. Awalnya Kat cuma abaikan perkara itu kerana tak mahu merosakkan mood kawan-kawannya yang lain tapi semakin lama semakin teruk dirinya terkesan. Akibat kalah dalam pertaruhan, Kat, Khai (Ikmal Amry), Ben (Alif Satar), Lili (Joey Leong), Mark (Vikar), Yus (Sanjna Suri) dan Dauz (Jazmy Juma) dihantar ke pulau terlarang. Keadaan bertambah teruk bila Khai dan Ben sentiasa bercanggah pendapat. 


Boatman (Namron) dah larang supaya jangan pergi ke pulau tersebut kerana sumpahannya dan juga keadaan yang terpencil namun Yaya (Sabronzo) dan kekasihnya (Harris Anuar) tak percaya dengan dongeng tersebut dan hantar geng yang kalah ke sana selama satu hari satu malam. 

Di pulau tersebut, mereka diganggu oleh makhluk ngeri (Evie Feroza) yang perlukan darah manusia untuk hidup dan berkuasa lantas Kat mencari tahu apa sebenarnya yang terjadi di kampung tersebut lalu berusaha mematahkan sumpahan yang tergatra bertahun lamanya. 


Idea asal naskhah Pulau merupakan template clichĂ© untuk mana-mana filem seram sepertimana yang dapat dilihat dalam trailer. Dah tentunya plot utama sudah dapat dijangka bila menonton filem sepanjang 111 minit ini. Namun ada beberapa faktor utama yang membuatkan filem Pulau tampak menarik dan layak dikategorikan sebagai filem tempatan yang berkualiti. 

Menjadikan Langkawi sebagai lokasi utama penggambaran, sudah tentunya sinematografi yang berlatarkan alam semulajadi membuatkan filem Pulau tampak memukau. Walaupun pulau larangan tersebut ada makhluk seram tapi luaran tetap nampak cantik. Props dan make up semuanya dibikin dengan penuh teliti untuk menghidupkan rasa seram dan menambahkan impak pada screenplay juga penceritaan. Lagu tema sama ada Kau Aku Satu – Alif Satar & The Locos ataupun Sudi – Dolla ft Yonniboi antara penyeri filem Pulau.



Macam semua pelakon share tentang pengalaman masa shooting, semua rasa macam pergi bercuti. Disebabkan fun vibes dekat set, lakonan masing-masing langsung tak nampak kaku walaupun kebanyakannya adalah pelakon baru seperti Sabronzo, Vikar, Jazmy Juma, Alex dan ramai lagi. Rasanya pertama kali nampak Amelia dengan Ikmal digandingkan bersama tapi chemistry tu kuat sangat. 

Timbul juga pertanyaan sama ada watak Kat sebenarnya suka pada Khai ataupun Ben sebab setiap kali Khai make a move, nampak muka dia macam kesian melayan ataupun terpaksa. Berbeza pula ceritanya kalau Kat dengan Ben, senyum memanjang. Mungkin Kat segan dengan Khai ataupun takut Khai tak nak percaya tentang kelebihan sixth sense dia. Kat nak cerita dekat Ben pasal kelebihan dia pun, banyak kali bertangguh. 


Happy tengok Ikmal Amry dapat serlahkan potential dia dalam filem Pulau padahal sebelum ni hampir tolak tawaran untuk watak Khai. Kali kedua Am bekerja dengan Alif Satar lepas filem Rasuk (2022) yang juga merupakan naskhah seram thriller jadi tak ada masalah untuk wujudkan dinamik yang kuat semasa di pulau larangan tersebut. 

Sepertimana filem lain, Pulau juga ada kelemahannya bila penulis tak kembangkan dengan baik barisan watak utama terutamanya Kat. Pengarah pula lebih suka menggunakan close-up shot macam babak pertaruhan sampai tak nampak seni tarian magunatif. Kalau pelakon tak pandai menari sampai banyak kali tersepit pun tak ada masalah sebab semua watak bukan penari pun. 


Babak flashback tentang Mori dan suaminya pun tak perlu sampai diulang dua kali sebab kita dah tahu dari dalam trailer lagi. Patutnya bagi ruang pada geng Yaya ataupun gangguan seram dan perkara aneh di pulau tersebut. 

Dek kerana trailer yang mengandungi magic tricks, ramai yang beranggapan filem Pulau tak ada isi sampai perlu tarik penonton dengan babak panas tapi fokus utama dalam filem Pulau lebih terarah pada mesej kemanusiaan dan juga persahabatan yang kuat. Recommended! 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.7, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 8/10

Movie Review | Sumpahan Syaitan (2023)

Friday, 24 February 2023


Pengarah : Roy Krishna
Penulis Skrip : Roy Krishna
Pelakon : Dato’ Ac Mizal, Dato’ Jalaludin Hassan, Farid Kamil, Nynaa Harizal, Saiful Apek, Azlee Senario, Pak Ya Sepahtu, Yassin Senario, Epy Kodiang, Syaiful Zero, Amai Kamaruddin, Arin Rajalawak, Adam Shahz, Azlan Komeng, Kenji Sawahii, Lala (Watak Kanak2 Anak Sam), Cracky Don
Syarikat Produksi : DBay Film Factory Sdn Bhd, Redfiress Film Production
Pengedar : N/A
Genre : Seram / Komedi
Durasi Tayangan : 120 minit
Tarikh Tayangan : 2 Mac 2023 (Malaysia, Brunei dan Singapura)
Trailer :


Sumpahan Syaitan mengisahkan tentang Sam (Farid Kamil) yang diperdaya untuk membuat pelaburan MLM oleh Ray (Adam Shahz). Kerana ingin kaya dengan cepat, Sam memilih untuk pinjam wang sebanyak RM3 juta dari Branco (Dato’ Jalaludin Hassan). Kawan baiknya, Malik (Dato’ AC Mizal) tak bersetuju dengan keputusan Sam kerana Branco kenakan bunga yang tinggi dan tiada belas terhadap mangsa. Namun Sam masih dengan keputusannya kerana dia yakin dia akan mendapat pulangan tinggi dari bisnes yang dijalankan di bawah Ray. 

Setelah Ray menghilangkan diri pada majlis pengumuman perniagaan tersebut, Sam menyedari beliau telah ditipu dari pelaburan MLM, lantas Malik membantu dengan mengarahkan Sam dan keluarganya menetap di hotel di Segamat. Hotel tersebut agak terpencil jadi agak sukar untuk Branco dan anak buahnya untuk jumpa Sam dalam masa yang singkat. 


Malik minta Sam yang pernah belajar dalam jurusan Hotel Management mengendalikan hotel yang baru dibelinya itu buat sementara waktu sehingga lah Malik pulang ke Malaysia. Kehadiran Sam, isterinya (Nynaa Harizal) dan anak mereka, Angel (Lala) disambut baik oleh pekerja-pekerja di situ. Tak lama pun untuk perkara-perkara aneh dan misteri berlaku sehingga mereka semua terpaksa menyimpan rahsia juga bertahan sehingga Malik pulang ke Malaysia. 

Apakah yang akan terjadi kepada Sam dan keluarganya? Kenapa perkara aneh mula mengganggu semua orang di hotel tersebut, kena tengok lah di pawagam pada 2 Mac 2023 nanti. 


Naskhah seram komedi arahan Roy Krishna merupakan buah tangan pertama dari DBay Film Factory Sdn Bhd yang telah mula penggambaran sejak tahun 2019 namun tiada peluang untuk dapat tarikh tayangan kerana pandemik. Idea asalnya adalah untuk menghasilkan filem seram sepenuhnya namun melihatkan selera tempatan yang suka dengan filem komedi buatkan pengarah ubah keputusan tersebut. 


Plot utama untuk naskhah Sumpahan Syaitan ini memang cantik dikarang namun babak-babak seram tak ditonjolkan sangat oleh pengarah. Mungkin sebab disediakan untuk tontonan keluarga jadi pengarah lebih heavy ke arah komedi dengan barisan pelawak terkenal seperti Azlee Senario, Apek, Yassin Senario, Syaiful Zero dan lain lagi. Sayanglah sebab lagi menarik kalau kedua genre ini sama banyak. Lagipun penampilan hantu dalam Sumpahan Syaitan agak menyeramkan. 

Naskhah sumpahan Syaitan juga menjadi platform kepada bakat penyanyi baru iaiatu Aniez menerusi lagu Akhirnya Pasti. Selain itu, lagu Pergilah dendangan Amira Anuar dan rap dari Ishraq menjadi lagu tema namun sayangnya kedua-dua lagu ini tak dimasukkan secara kerap dalam filem. Music score antara kelemahan utama naskhah Sumpahan Syaitan kerana ada masanya music lebih kuat sehingga menenggelamkan suara pelakon. Dubbing juga tidak selari. 


Tertarik dengan watak Malik yang sentiasa ada dengan Sam waktu susah ataupun senang. Sikit pun tak ada masalah untuk membantu cuma masa di awal cerita saja yang dia teragak-agak untuk pinjamkan RM3 juta sebab keadaan kewangan yang tak stabil. Walaupun Dato’ AC Mizal dan Pak Ya terkenal dengan keletah kelakar mereka namun dalam filem Sumpahan Syaitan, watak mereka berdua keluar dari kebiasaan. 

Watak Pak Ya sebagai pengurus lama macam sesuatu sangat sebab dia sentiasa mencari pemilik baru untuk hotel berhantu tersebut. Ke mana mayat-mayat pelanggan hotel tersebut menghilang juga menjadi tanda tanya. Mungkin penulis akan kembangkan lagi pada sekuel yang akan keluar tak lama lagi. 


Tapi sebelum tengok sekuel, kena tengok dulu lah yang pertama sebab pengarah nak perkenalkan barisan watak utama bersama hantu yang sentiasa mengganggu juga sejarah tempat tersebut. Kepada yang bakal menonton filem Sumpahan Syaitan di mana-mana pewagam berhampiran, layak untuk menyertai peraduan menarik dan berpeluang untuk menang sebuah motorsikal baharu. Sebanyak 5 buah motor untuk diberi kepada penonton bertuah! Syarat dan penyertaan peraduan akan diumumkan di sumpahansyaitan.com

Movie Review | Remp-It 2 (2022)

Thursday, 9 February 2023


Pengarah: Farid Kamil 
Penulis: Faten Syamimie
Pelakon: Farid Kamil, Cat Farish, Niezam Zaidi, Izzue Islam, Farez Ridzwan, Ahirine Ahirudin, Shiha Zikir, Chiwan Chilok, Muhammad Kamil, Mamak Puteh, Julia Hana
Syarikat Produksi : FKX Film
Pengedar: Empire Film Solution
Genre: Aksi
Durasi Tayangan : 95 minit
Tarikh Tayangan : 24 November 2022
Trailer :


Selepas 13 tahun hidup dari kemalangan ngeri yang diakibatkan oleh musuhnya, Spark (Niezam Zaidi), Madi (Farid Kamil) kini bekerja di pusat latihan scrambler yang dimiliki oleh Roy (Ahirine Ahirudin). Sejak peristiwa tersebut, Madi tinggalkan dunia rempit dan aktiviti lumba haram kemudian fokus pada perlumbaan Cub Prix juga Asia Race. 

Madi dan Roy selalu melepak di bengkel kepunyaan Macha (Cat Farish) sambil bantu baiki motor di situ. Macha tak pernah putus asa ajak Madi join open race dengan geng rempit tapi semuanya ditolak mentah-mentah oleh Madi. Sampai lah Madi diganggu oleh Dek Wan (Izzue Islam) dan Ajak (Farez Ridzwan) sebagai hadiah menyambut kepulangan Spark setelah bebas dari penjara. 


Belum cukup satu masalah, Madi terpaksa besarkan Muhammad (Muhammad Kamil) yang mengaku sebagai anak setelah ibunya meninggal. Susah untuk Madi lari dari kenyataan tersebut kerana Muhammad mempunyai iras wajah dan gaya yang sama seperti Madi. 

Sekuel Remp-It (2006) memang tak logik langsung untuk dihidupkan kembali sebab watak utama iaitu Madi dah meninggal lepas kejadian dengan Spark di Lebuhraya Shah Alam. Dalam 3 fakta yang diceritakan pada credit scene, 2 darinya masih lagi tepat bila watak Macha memang berkahwin dengan Ieka (Julia Hana), bekas kekasih Madi dan Spark dihukum di penjara Kajang. Tengok muka Spark awet muda, boleh nampak lah hukuman dia diringankan sebab Madi hidup balik. 


Bukan masalah utama pun bab tu sebab Han dalam franchise Fast & Furious pun hidup balik, apa lah sangat Madi legend rempit. Farid Kamil masih mengekalkan installment kedua dalam genre aksi di mana kita dapat tengok babak perlumbaan motocross, di litar Sepang dan lebuhraya. 

Berbanding Remp-It sebelumnya yang mempunyai babak pergaduhan antara geng rempit dengan orang luar, filem sekuel tak masukkan aksi sebegitu. Ingatkan watak Roy akan bertumbuk dengan Dek Wan atau Ajak tapi dia cuma jadi nanny untuk Madi dan Muhammad saja. Agak tersia lah dekat situ sedangkan Ahirine memang ada fighting skill selain berbakat dalam lakonan di sebalik wajah yang cantik. 


Chemistry antara Ahirine dengan Farid pun jelas terserlah tapi sayang lah penulis tak develop dengan baik. Dekat babak Roy dengan Madi layan Grand Prix British tu pun boleh letak moment yang sweet ataupun flashback macam mana diorang boleh berjumpa. Banyak input boleh letak supaya penonton boleh kenal lagi watak Madi dan Roy. 13 tahun adalah tempoh masa yang agak lama jadi tak salah kalau penulis penuhkan dengan flashbacks dari perbualan mereka. 

Memandangkan ada masalah untuk dapatkan Spark asal, tugas yang berat juga lah untuk Niezam Zaidi nak hidupkan balik watak Spark tu. Memang fokus dengan cara Spark nak balas dendam dekat Madi tapi sayang lah sebab cara tu agak lemau. Ingatkan Spark nak belasah Madi sampai tak boleh join perlumbaan ataupun culik Muhammad rupanya join Cub Prix juga. 


Lagi seronok tengok Dek Wan kacau Madi. Izzue Islam curi tumpuan dengan watak sebagai orang kuat Spark dalam naskhah Remp-It 2. Menjadi betul watak dia dengan loghat Terengganu. Gerun tengok ramai geng rempit tunggu dekat luar Penjara Kajang untuk sambut ketua diorang. Macam mana Dek Wan boleh kumpul geng ramai macam tu, kalah masa zaman Rizzo jaga dulu. 

Antara perkara menarik dalam Remp-It 2 ialah camera works yang memaparkan perlumbaan dengan cantik sama ada shot dari atas, wide shot ataupun close up pada lap race. Masa Grand Prix lah nampak ketara penggunaan VFX yang lemah. Cat Farish masih menggunakan lagu tema dalam previous installment, Cahaya Di Atas Tar – BatCat dengan beberapa lagi lagu baru yang lain antaranya Bunkface! Ft Cat Farish – Milenium REMP-IT. 



Tengok pada ending, FKX Film akan terbitkan Remp-It 3 dengan pelakon legend yang mengujakan. Harapnya Farid Kamil akan cari penulis yang lebih baik dari naskhah kedua sebab sayang sangat filem rosak sedangkan ada potensi besar untuk digarap dengan cemerlang. Please develop watak Roy dengan Spark dengan lebih baik lagi. Bawak balik Rizzo pun cun jugak. 

Movie Review | Remp-It (2006)


Pengarah: Ahmad Idham
Penulis: Farid Kamil 
Pelakon: Farid Kamil, Zul Huzaimy, Cat Farish, Julia Hana, Aqasha, Osman Kering, Kismah Johor, Khatijan Tan, Shah Kassim, Azlan Komeng, Ahmad Idham, David Teo, Aedy Ashraf, Nik Adruce
Syarikat Produksi : Metrowealth Pictures  
Pengedar: Astro Mustika, Youtube Metrowealth Pictures
Genre: Aksi
Durasi Tayangan : 92 minit
Tarikh Tayangan : 10 Ogos 2006   
Trailer :


Filem Remp-It arahan ahmad Idham mengisahkan tentang Madi (Farid Kamil) yang bekerja sebagai penghantar surat di syarikat Metrowealth Pictures pada waktu siang dan menjadi mat rempit di waktu malam. Setiap malam Madi join lumba haram untuk menang duit supaya dapat beli motosikal Yamaha Y125Z baru. 

Kawan baik Madi, Macha (Cat Farish) menjadi orang tengah untuk semua perlumbaannya dan juga modify motor Madi sampai cun untuk race. Sama juga untuk motor baru, Macha modify sampai berjaya kalahkan superbike dalam race 5 lap di Damansara. Rasa tercabar dengan kehebatan motor Madi, Spark (Zul Huzaimy) ajak race dengan jadikan motor baru Madi sebagai taruhan. 


‘Hak elah apa barang bukak bukak? Gua ingat siapa yang kalah kena bakar motor tu. BGS 9234… Kalau korang menang, ambik lah motor aku.’ - Spark

Kerana Macha yang tamak, motor Madi jadi mangsa bila dia kalah dalam perlumbaan tersebut. Bukan saja motor barunya dibakar malah kakinya juga dipatahkan sementara Macha hilang entah ke mana. Kekasih Madi, Ieka (Julia Hana) juga dikebas oleh Rizzo, ketua geng Spark. 6 bulan kemudian Madi ingin balas dendam dalam perlumbaan Yamaha RX-Z. 


Sebelum ni dah pernah tengok filem yang berkisarkan kehidupan mat rempit ni tapi sebab dah lupa jalan cerita dan sekuel pula dah muncul, layan lah lagi sekali. Dari tahun 2006 sampai lah sekarang, filem ni masih lagi famous dengan klip Spark. Comel betul cameo Aedy Ashraf dengan Nik Adruce dalam filem Remp-It ni, muka innocent je, sekarang dah jadi lead dalam Budak Tebing. 

Sesuai lah filem ni masuk dalam genre aksi sebab semua stunt rempit diketengahkan walaupun action stunt muncul sedikit sahaja. Masa Komeng berlawan dengan pak guard tu amazed jugak lah bila tengok balik sebab cantik choreograph stunt tu. Ada 9 scene yang dipaparkan dalam Remp-It tapi tak semua stunt dilakukan sendiri oleh Farid Kamil dan Zul Huzaimy sebab isu keselamatan sebab tu kebanyakan babak, Madi pakai helmet ada visor dengan shade hitam. 


Macam tak percaya pengarah filem ni Ahmad Idham sebab filem dia yang lain kureng tapi yang ni cun pulak. First time jugak tengok lakonan Farid Kamil menjadi sebab Remp-It filem pertama dia berlakon genre aksi. Kelakar tengok scene dia dengan Macha especially part solat tu. Sayangnya Aqasha tak ada pun babak aksi sama ada merempit ataupun berlawan dengan Madi padahal dia ketua geng. Watak dia jadi buaya darat je. 

Bila tengok latar tempat yang dipaparkan dalam filem ni pun macam seronok tengok sebab diorang shoot dekat area Pasar Tani Shah Alam, Lebuhraya Shah Alam, area kawasan perindustrian Kota Damansara dengan area Kuala Lumpur. Camera shot cantik sebab pengarah tahu subjek dan objek yang dia nak highlight dalam setiap babak. 


Tujuan filem Remp-It diterbitkan pada 2006 adalah untuk jadi medium kepada pihak Kerajaan dan masyarakat supaya ambil tahu masalah golongan mat rempit yang semakin menular di Malaysia. Mungkin sebab tu lah watak utama dapat sad ending sebagai pengajaran tapi sayang lah sebab tak ada sekuel kemudiannya walhal franchise Adnan Sempit jadi popular sampai ada spin-off. 

Lepas 16 tahun baru Farid Kamil keluarkan sekuel sebab tu layan balik sebab katanya sambungan dari filem ini. Jadi nak tahu lah apa yang diketengahkan pula oleh geng mat rempit ni. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.7 = 9/10