Santai with RapidKL, MRT Kwasa Sentral

Sunday 31 December 2023


Masa park kereta dekat MRT minggu lepas terkejut lah ada banyak kereta sebab jarang waktu weekend penuh kereta dekat MRT Kwasa Sentral ni. Dekat bahagian bawah stesen ternampak stage kecil dengan khemah. Bila pergi dekat nampak banner event Santai with RapidKL - Rapid KL Support Lokal, Malam Healing with Rapid KL. 

Kali pertama MRT Kwasa Sentral ada event kecil macam ni, rasa seronok pulak nak join tapi dah ada plan so tengok gitu gitu je lah. Event start pukul 12 tengah hari tapi masa kitorang sampai tu dalam jam 10.30 pagi. Masa tu pun dah banyak booth set up barang jualan. 


Ruang event ni terbahagi kepada 4 kawasan, bahagian hadapan ada kaunter pendaftaran, bahagian belakang ialah kawasan stage untuk mini konsert. Bahagian sebelah kanan untuk booth makanan dan kawasan tengah untuk pelbagai jenis jualan. 


House of Doughnuts Gombak



Happy mata tengok pelbagai jenis cheese cake dekat booth Butter and Such sebab topping dia cantik. Nak beli mango cheese cake masa tu tapi awal pagi lagi, perut tengah kosong lagi. Nak take away pastu bawa ke KLCC macam impossible sebab dekat sana nanti nak menyinggah Kenny Hills. Jadi kita tengok je mango cheese cake cantik tu. 







Bila pergi event santai macam ni boleh nampak lah makanan apa yang tengah trending sekarang. Kalau dulu ais kisar ada perisa sirap je, sekarang dekat Slice Shave Ice ni, ada banyak pilihan untuk perisa ais kisar. Dekat booth makanan ni ada banyak snek dengan pencuci mulut tapi tak banyak main course, mungkin sebab tak habis setup lagi masa tu. 

Untuk konsert Santai with RapidKL, ada Faizal Tahir sebagai jemputan utama tapi tiket dah habis terjual dah jadi kalau tiberr rasa nak join masa tu pun tak dapat jugak. But anyway, it's good to know lah MRT Kwasa Sentral boleh adakan aktiviti macam ni. Slowly naikkan kawasan sini, tak perlu dah jauh-jauh pergi ke Pasar Seni kalau nak chill and lepak. 

Visual Language Kho Gaye Hum Kahan

Saturday 30 December 2023

Naskhah Kho Gaye Hum Kahan terbitan Excel Entertainment dan Tiger Baby Film bukan saja mempunyai jalan cerita yang menarik malah visual language yang dimasukkan mempunyai makna tersendiri lantas mengukuhkan penceritaan yang berlatarkan masalah hidup yang dialami oleh trio Imaad, Ahana dan Neil. 

Kerana keindahan sinematografi tersebut, I perlu buat entri asing untuk point out hasil kerja cinematographer Tanay Satam yang pernah bekerja untuk siri Dhaad dan Made In Heaven. Sebelum ni dah kagum dengan shot dalam siri Made In Heaven sampai melekat dalam ingatan. Satu babak yang kaya dan sarat dengan emosi dan cerita. 

1. Lingkaran Anak Tangga

Dalam filem Kho Gaye Hum Kahan ada dua babak menggunakan lingkaran anak tangga yang diambil dari shot atas untuk paparkan keadaan Kesihatan mental dua watak. Satu babak di mana Ahana stalk akaun Instagram kepunyaan Rohan dan lagi satu di mana watak Imaad keluar akibat dihalau oleh Simran. 

Kedua-dua babak menggunakan tangga untuk menggambarkan keadaan di mana kehidupan kedua-dua watak mengalami kekeliruan. 

2. Trauma Imaad

Di awal filem Imaad terjaga dari tidur dengan wanita asing di sebelah dia. Macam mana mengiurkan pun wanita tersebut, Imaad tetap tak tertarik untuk terus spend time. Postur badan dia dengan tangan di dahi pun boleh nampak yang Imaad masih stuck dengan trauma dan masalah mental dia. 

Bila Imaad berjumpa Simraan, postur Imaad berubah dan toleh ke arah Simraan. They share a bed together, a blanket and subtle gesture of holding hands. Imaad tak peluk Simraan sebab trauma dia tapi boleh nampak dalam scene tu yang dia nak Simran sebagai life partner. Safe space untuk emotional needs. 

3. Rumah Imaad

Masa Simran datang ke rumah Imaad pertama kali tu, dia cakap ada barang yang baru sementara barang lain nampak dah lama dekat situ. Rumah dan barang dalam rumah Imaad menggambarkan keadaan diri dia yang sentiasa bawa masuk orang baru tapi tak pernah mampu tinggalkan bagasi trauma yang ada. 

Lagipun Imaad sendiri masih setia dengan dua orang kawan sejak zaman sekolah – Ahana dan Neil. 

4. Penghadang

Di penghujung pertemuan antara Imaad dan Simran, Imaad bagitahu nama sebenar dia kepada Simran hanya selepas pagar besi lif ditutup. Sudah lah terkejut dengan fakta baru, Simraan tak mampu nak teruskan conversation tu lebih lanjut but still she feels glad. 

Pagar besi adalah simbol terbaik untuk progress hidup Imaad sebab pagar besi tersebut adalah penghadang antara Imaad dan trauma dia. Walaupun kukuh tapi Imaad boleh cari ruang untuk keluar dari masalah tersebut. Walaupun menghalang, Imaad tetap berjaga-jaga untuk tidak keluar sepenuhnya dari trauma dia. 

5. Hideaway

Hideaway adalah nama bar yang menjadi platform Imaad melakukan stand-up comedy. Untuk Imaad, dia suka stand-up comedy sebab bagi dia berjenaka adalah cara untuk dia hilangkan rasa sedih dan trauma yang dialami sejak kecil. 

Ironinya, Hideaway juga adalah tempat yang sama dia bergaduh dengan Neil dan juga menjadi tempat di mana Imaad berterus-terang tentang trauma yang dia malu untuk cerita pada semua. Dalam babak Neil dan Imaad bergaduh, pengarah tunjuk posisi Neil yang bergerak menjauh dari Hideaway. Satu lagi babak di mana Imaad menangis di hadapan cermin yang tertampal poster Hideaway. 

6. Imaad

Watak Imaad adalah watak utama dalam Kho Gaye Hum Kahan di mana mempunyai masalah mental paling teruk dan lama antara mereka bertiga. Penulis dedahkan keadaan Imaad sedikit demi sedikit seiring bergeraknya filem tersebut. 

Dalam babak Imaad melihat hasil kerja Simraan, Imaad berdiri di bahagian tengah dalam koleksi gambar-gambar yang dikumpul secara berkelompok. Imaad dapat tengok persona yang dia tonjolkan pada dunia – nampak cantik, seronok tapi sebenarnya kosong. Imaad sendiri sedar dengan keadaan tu melalui lensa dan perspektif Simraan. 

7. EXIT

Dalam babak Imaad menceritakan trauma yang dialami di hadapan penonton yang hadir, di hadapan manager dan juga dua orang kawan baiknya – Ahana dan Neil, di sebelah kiri Imaad ada pintu dengan papan tanda EXIT yang menyala dengan lampu berwarna merah. 

Mungkin tampak biasa tapi untuk babak tersebut, Imaad sentiasa mempunyai pilihan untuk lari dari situasi tersebut. Postur badan dia nampak selesa dan tenang untuk bercerita dan tamatkan bagasi trauma yang dibawa. 

That’s it for now. Untuk yang dah tengok, do you guys feels the same? Ada scene yang memorable tak dari naskhah Kho Gaye Hum Kahan? 

Movie Review | Kho Gaye Hum Kahan (2023)


Director: Arjun Varain Singh
Writers: Arjun Varain Singh, Zoya Akhtar, Reema Kagti, Yash Sahai
Cast: Siddhant Chaturvedi, Ananya Panday, Adarsh Gourav, Kalki Koechlin
Production Companies: Excel Entertainment, Tiger Baby Films
Distributor: Netflix
Genre: Coming-of-age / Drama
Running Time: 135 minutes
Release Date: 26 December 2023
Trailer:


Naskhah terbaru Excel Entertainment, Kho Gaye Hum Kahan (Where Did We Lose Ourselves?) mengisahkan tentang Imaad Ali (Siddhant Chaturvedi), Ahana singh (Ananya Panday) dan Neil Perera (Adarsh Gourav) merupakan kawan baik sejak zaman sekolah. 

Imaad mempunyai talent sebagai stand-up comedian tapi terpaksa menghadiri sesi kaunseling yang diaturkan oleh bapanya (Rahul Vohra). Imaad mengalami trauma selepas kehilangan ibunya pada umur 9 tahun. Kerana trauma tersebut dia sukar untuk mempunyai hubungan intim dengan mana-mana perempuan. Setiap hari bertukar pasangan kerana dia tak mampu mempunyai komitmen emosi. 

Walaupun Imaad tinggal serumah dengan Ahana tapi hubungan mereka lebih kepada adik-beradik sebab bagi Imaad, Ahana out of his league. Ahana pula adalah graduan Universiti Harvard dalam business major. Hidup Ahana boleh kata dah sempurna dengan karier sebagai konsultan korporat di sebuah syarikat dan mempunyai kekasih hati, Rohan. Mereka bercinta selama 3 tahun hingga Ahana yakin untuk minta Rohan fikir tentang perkahwinan mereka. 

Malangnya lain pula terjadi bila Rohan minta mereka berdua untuk tamatkan hubungan tersebut. Tak faham di mana kekurangan dia sampai Rohan rasa stress bila Ahana timbulkan isu kahwin. Ahana cuba stalk Instagram Rohan kemudiannya berjumpa dengan Tanya yang cantik, seksi dan popular di social media. Kerana Tanya, Ahana juga cuba meraih perhatian Rohan di media sosial.

Neil pula datang dari keluarga yang kecil dan sederhana. Dia mempunyai impian untuk membuka gym studio di bandar Mumbai. Kebanyakan klien dia lebih suka private session daripada datang ke gym yang dipenuhi orang. Imaad setuju untuk jadi investor gym tersebut sementara Ahana bantu siapkan business proposal dan menjadi pengurus gym kepunyaan Neil. 

Keputusan yang dibuat cuma satu malam sahaja kerana persahabatan akrab mereka bertiga namun orang tua Neil tidak setuju kerana risiko yang tinggi. Boleh jadi persahabatan mereka juga akan rosak kerana masalah dalam bisnes tersebut. Neil endahkan saja nasihat tersebut kerana yakin dengan Imaad dan Ahana sampai lah satu hari mereka bergaduh kerana Imaad jadikan kisah cinta dia bersama influencer terkenal, Lala (Anya Singh) sebagai cerita jenaka untuk show dia. 

Naskhah Kho Gaye Hum Kahan menggunakan watak-watak Gen Z di mana dunia mereka lebih bergantung kepada media sosial. Watak Imaad menggunakan Tinder dan identiti Zeeshan untuk lari dari trauma yang dihadapi. Ahana pula menagih perhatian Rohan melalui Instagram dan kebanyakan masanya habis di sana. Sementara Neil sentiasa membandingkan hidup dia dengan hidup orang lain di Instagram. Walaupun ketiga-tiga watak nampak sihat dari luaran, masing-masing mempunyai sisi gelap yang perlu diubati. 

Masalah-masalah yang dihadapi oleh Imaad, Ahana dan Neil adalah masalah yang selalu terjadi pada diri kita dan juga orang sekeliling. Mungkin I tak ada trauma macam Imaad tapi escaping mechanism tu sama. Bab menagih perhatian di media sosial tu tak payah cakap lah, boleh kata setiap masa di setiap platform. Belum masuk bandingkan hidup sendiri dengan hidup orang lain, sampai satu tahap uninstall terus apps tu sebab tak nak tengok life orang lain. 

Forte Farhan Akhtar adalah pada genre coming-of-age dengan sentuhan komedi dan drama sepertimana yang pernah digunakan untuk naskhah Dil Chahta Hai (2000) dan Zindagi Na Milegi Dobara (2011) dengan berlatarkan hidup generasi Millenial. Jadi tak hairan lah kalau Kho Gaye Hum Kahan juga mempunyai skrip yang kuat dengan pergolakan emosi tentang persahabatan dan hidup yang sama kuatnya dengan naskhah-naskhah sebelum ni. 

Mungkin lakonan Ananya Panday tak cukup kuat untuk watak Ahana Singh di mana dia perlu paparkan babak emosi dengan lebih mendalam tapi mungkin juga pengarah Arjun Varain Singh tak fokus pada Ananya. Sebab sebelum ni Ananya cemerlang sebagai Shreya Randhawa yang kesunyian dalam Student of the Year 2 (2019) arahan Punit Malhotra dan watak Tia Khanna dalam Gehraiyaan (2022) arahan Shakun Batra. Since Kho Gaye Hum Kahan adalah naskhah debut untuk Arjun Varain Singh, I boleh faham lah kenapa. 

Filem Kho Gaye Hum Kahan adalah filem kedua untuk Ananya dan Siddhant Chaturvedi bekerja bersama selepas Gehraiyaan dan dalam kedua-dua naskhah juga mereka terlihat cemerlang dalam watak yang dibawakan. Walaupun dalam Kho Gaye Hum Kahan, Sid dan Ananya bukan pasangan kekasih tapi kawan baik but still the reason watak Imaad tak approach Ahana gara-gara dia out of his league je. 

Suka tengok semua babak Imaad dengan Ahana especially lepas putus dengan Rohan. Ingatkan Imaad dengan Ahana akan end up together rupanya tak, penulis tetap setia dengan kisah cinta Imaad dan Simran (Kalki Koechlin). Another fresh pair that looks good together onscreen but still tenggelam dengan chemistry Sid-Ananya. Boleh tak Dharma Production atau Maddock Films cast Sid dengan Ananya as lead couple untuk rom-com? I really love them together! 

At first, I thought Adarsh Gourav a miscast untuk watak Neil Preira, mungkin sebab watak Balram dalam filem The White Tiger (2021) dengan MOM (2017) tu melekat dalam kepala lagi. But he turned out great as Neil. Boleh nampak soft side dia sebagai anak tunggal dan gym trainer. Dia tak banyak cakap tapi watak dia paling soft antara Imaad dengan Ahana. 

Walaupun I setuju watak dia kena marah dengan head coach dan klien tu sebab konsep ‘life will humble you down’ tapi tak sangka penulis biarkan watak dia dibuli dengan Lala. I mean, Lala patut minta maaf untuk perbuatan dia. Apology scene antara Imaad dengan Neil pun tak mendalam sangat padahal Neil antara watak yang setia dengan Imaad sejak awal. 

Mesej yang diketengahkan dalam Kho Gaye Hum Kahan relevan dan relatable bukan saja kepada generasi baru malah kepada generasi sebelumnya juga. Sinematografi dari Tanay Satam mengukuhkan lagi screenplay dan atmosfera penceritaan dalam setiap babak. Bab music album ni sama seperti karya Excel Entertainment yang lain, lambat baru nak dapat feel but my personal favorites, I Wanna See You Dance dan Ishq Nachaawe. 



I’m glad ketiga-tiga pelakon dapat ruang untuk tonjolkan bakat lakonan masing-masing sebagai generasi baru dalam industri Bollywood. Sebelum ni ramai yang pertikaikan lakonan Ananya Panday tapi kali ni ramai yang puji. Sebagai peminat dia sejak debut, I’m sooo happy with her progress. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.5/10

Movie Review | MALBATT: Misi Bakara (2023)


Pengarah: Adrian Teh
Penulis Skrip: Adrian Teh, Ashraf Modee Zain 
Pelakon: Bront Palarae, Shaheizy Sam, Hairul Azreen, Zahiril Adzim, Iedil Dzuhrie Alaudin, Adlin Aman Ramlie, Tony Eusoff, Fauzi Nawawi, Syazwan Zulkifly, Dafi Ismail Sabri, Taufiq Hanafi, Nafiez Zaidi, Gambit Saifullah, Dini Schatzmann, Theeban G, Safwan Nazri, Ikhram Juhari 
Syarikat Produksi:  Berjaya Pictures, ACT 2 Pictures, Fast Bikes, Golden Screen Cinemas, Astro Shaw
Pengedar: GSC Movies (Malaysia), Clover Films (Singapura), Golden Village Pictures (Singapura)
Genre: Aksi / Drama / Thriller
Durasi Tayangan: 131 minit
Tarikh Tayangan: 24 Ogos 2023 (Malaysia & Singapura)
Trailer:


Filem MALBATT: Misi Bakara adalah filem yang dinanti-nantikan sejak pengumuman rasmi dibuat oleh Adrian Teh kerana filem yang berlatarkan perang saudara di Somalia pada tahun 1993. Kalau sebelum ni filem Hollywood dibikin untuk menceritakan operasi Black Hawk Down lantas mengangkat keberanian tentera Amerika, MALBATT pula diterbitkan dengan harapan menceritakan kehebatan anggota 19 Rejimen Askar Melayu Diraja yang banyak membantu dalam misi tersebut. 

"Filem ini mustahak untuk betulkan fakta. Black Hawk Down tunjukkan Amerika Syarikat sebagai hero tetapi kita tahu askar Malaysia adalah hero sebenar.” – Adrian Teh

Filem bermula dengan pasukan Malaysian Peacekeeping Battalion (MALBATT) berjaya menyelamatkan beberapa jurnalis CNN dan juga tebusan lain yang ditangkap oleh Hassan dan konconya. Operasi tersebut diketuai oleh Leftenan Dahari (Zahiril Adzim) dari Tim Tempur Kompeni Bravo. 


Baru sahaja berehat dari operasi tersebut, Tim Bravo ditugaskan untuk menyertai operasi menyelamat beberapa orang tentera Amerika yang terperangkap di Pasar Bakara, Mogadishu, ibu negara Somalia, bersama tentera Pakistan dan juga Amerika. Mereka perlu membawa pulang kesemua tentera yang terperangkap sama ada hidup atau mati. Kolonel Rahman (Adlin Aman Ramlie) hantar Tim Bravo kerana tanggapan awalnya cuma operasi menyelamat biasa. 

Setelah sampai di markas untuk bertemu dua pasukan tentera dari Pakistan dan Amerika, batallion RAMD terkilan kerana hanya sebahagian dari mereka akan sertai misi tersebut kerana tentera Amerika perlukan APC (Armoured Personnel Carriers) dari tentera Malaysia. Mejar Osman (Fauzi Nawawi) cuba berbincang dengan Kolonel Rahman supaya benarkan kesemua Tim Bravo turut serta kerana mereka lebih cekap berbanding tentera Amerika. Malangnya Kolonel Rahman bertegas supaya bertindak mengikut arahan yang dikeluarkan oleh UNOSOM (United Nations Operation in Somalia). 

Pace filem Malbatt bergerak laju dengan kebanyakan babak menceritakan keadaan semasa di Pasar Bakara di mana ketegangan berlaku antara pihak tentera dan juga militan Somalia yang mengepung dari setiap sudut. Seram bila tengok keadaan tu sebab tak pasti semua senjata yang dibekalkan tu cukup atau tidak sepanjang misi. Belum masuk part tentera Pakistan lari dari misi sebab takut. Dalam APC tu sendiri tegang dengan perbalahan tentang strategi antara tentera Malaysia dengan tentera Amerika. 

Babak aksi pula lebih banyak pada penggunaan senjata dan juga Condor APC jadi tak lah rasa seronok sangat untuk elemen ni sebab aksi yang berulang. Since filem ni diambil dari situasi sebenar jadi tak banyak lah boleh komen untuk elemen ni. 

To be honest filem MALBATT: Misi Bakara terasa kurang padu penulisannya berbanding dua karya sutradara Adrian Teh sebelum ni – PASKAL (2018) dan WIRA (2019). Mungkin kerana sentuhan penulisnya sebab dua filem tersebut pandai tackle emosi dan penceritaan yang lebih detail. Sayang lah untuk filem yang lebih besar dan lebih mendalam sentimental valuenya, penulis Anwari Ashraf digantikan dengan penulis lain. 


Kekurangan filem MALBATT: Misi Bakara bila kita tak jelas apa sebenarnya yang berlaku di Somalia. Perang saudara yang tercetus kerana apa. Kenapa Malaysia terlibat dalam perang saudara tersebut, kenapa watak Lans Koperal Ramlee (Shaheizy Sam) dan Lans Koperal Pok Nik (Niezam Zaidi) perlu bertahan hingga matahari terbit dalam operasi Black Hawk Down. Betul, kita boleh Google lepas tengok filem tapi filem MALBATT guna konsep edutainment jadi perlu sangat untuk penonton jelas dengan situasi perang ni. 

Babak antara RAMD dan keluarga masing-masing pun tak diberikan ruang sedangkan elemen drama yang paling kuat datang dari situ. Macam PASKAL yang masukkan beberapa watak keluarga dan babak pengorbanan. Clichรฉ tapi perlu kalau itu ramuannya sebab penonton dekat Malaysia ni lebih cenderung ke arah drama. 


Tak sempat untuk kenal kesemua watak pun antara punca tak ada connection dengan filem MALBATT sebab terlampau ramai. Patutnya kena ada lah beberapa watak yang ada personaliti dengan karakter yang kuat sebab Adrian ada barisan pelakon yang berbakat. Dia sedia maklum yang Bront, Zahiril, Iedil, Tony Eusoff ataupun Fauzi Nawawi boleh carry meaty and substantial role. 

Annoyed dengan babak Ramlee dan Zulkifli (Dafi Ismail Sabri) flirt dengan Sofia (Julia Melek), wartawan CNN sebab tak kelakar dan tak ada input penting pun. I faham Adrian nak masukkan budaya Malaysia dalam babak sepak takraw tu tapi macam tak perlu sebab babak tu lebih kepada nak show off badan ketak pelakon. It just so awkward to watch. Babak Abadelle (Musa Aden) tak nak berganjak tu pun nampak terpaksa dan draggy. Dialog Ramlee tak strong sangat walaupun lakonan Sam cemerlang. 

Dalam babak konflik antara tentera Malaysia dengan tentera Amerika, beberapa kali juga lah beberapa watak maki dalam Bahasa Melayu. Macam tak perlu pun dialog macam tu, kalau betul marah, maki je lah depan-depan sebab geram sangat. Ada juga babak tentera Malaysia explain in English tiba-tiba bertukar Bahasa Melayu. Masa berkomunikasi memang kena guna ganti dan habis ke? Filem ni kan ada elemen fiksyen, tak boleh ke kekalkan guna 'over'? Rasa terganggu jugak lah bila tengok. 

Kelemahan visual paling ketara bila penggunaan CGI tak mengukuhkan screenplay dalam babak-babak yang memerlukan khidmat tersebut. Mungkin babak dekat kem UN tu tak boleh nak dielakkan lah tapi untuk babak APC perlu dimusnahkan tu tak perlu lah masukkan. Better letak gambar sebenar APC yang dihapuskan di bahagian credit scene. Title track pun tak menarik apatah lagi music score yang dimasukkan hanya sekadar ada. 


Tentang lakonan, kesemua pelakon yang dimasukkan deliver watak masing-masing dengan cemerlang kecuali Dafi dan Safwan Nazri, mungkin sebab baru. Faham lah kenapa Dafi dapat screentime yang lebih banyak but it’s better to watch Dini as Zulkifli. Kesemua pelakon kena prep role dan training di Kem Segenting, Port Dickson jadi tak hairan lah kalau kebanyakan watak tampak hidup. Goosebump masa tengok babak Kolonel Rahman bertegang urat dengan Mejar Osman.  

Body language juga strong macam watak Sarjan Mukhriz, sniper MALBATT yang lebih tenang dalam apa-apa situasi. Sayangnya screentime Gambit tak banyak dalam filem ni. Hopefully Adrian consider Gambit sebagai watak utama dalam mana-mana filem aksi dia akan datang. I mean, he got so much potential. 

Pembikinan filem MALBATT mendapat tunjuk ajar dan nasihat dari pihak Tentera Darat Malaysia jadi kebanyakan props yang dimasukkan dan juga kostum yang digunakan tak jauh beza dari yang asal. 

Mungkin tak ramai yang setuju dengan review ni tapi I pun tak boleh nak sorok kekecewaan tu. Anyway, thanks to production team whom direct or indirectly involved in MALBATT: Misi Bakara. Semoga MALBATT menjadi salah satu filem patriotik dan naskhah yang mengangkat pengorbanan dan keberanian tentera Malaysia di medan perang. 

I do enjoy watching MALBATT regardless sebab arwah abah dulu berkhidmat di Somalia tahun 1994. A year later but still the situation very much the same. Ada kawan dia yang cedera sebab kena serang even he himself survived from gunshots. 




1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4 = 6.5/10

Potluck & Movie Time

Sejak HQ berpindah ke Oasis Square Ara Damansara ni, makin banyak aktiviti kitorang buat sama-sama sebab makin ramai makin meriah, makin seronok lah bonding session tu. Macam bulan lepas kitorang buat potluck makan oden untuk lunch. 

I tak lah berapa gemar makan oden masa tengahari sebab nak makan nasi jugak tapi sebab nak join potluck jugak, I makan heavy sikit lah masa breakfast. 


Potluck ni masing-masing contribute duit sorang sikit lepastu ada yang bawa menu lain juga tapi tak ramai lah sebab memasing tak makan banyak. Start masak oden ni dari pukul 12 tengahari dekat training room sebab ruang luas lepastu ada air ventilation supaya bau tak stuck dekat situ. Masak oden ni senang sebab campak pastu tinggal. Bila lunch hour tinggal datang makan je. 



Kak Ida buatkan air longan selasih untuk potluck, Dayana bawak puding jagung, Aufa bawa ayam goreng, Hazman pula bawa karipap healthy. Corporate Department bawak perut hshshs tak lah, kitorang beli donut J&Co sebab memasing tak sempat nak masak. 


Thank you Dayan bawa puding jagung sebab favorite I tapi nak buat sendiri memang malas. Makan air tangan orang lain lagi mudah dan sedap. I tak berapa gemar oden tapi oden Kak Ida masak ni sedap pastu ada tofu cheese hikssss 


Masa potluck ni kitorang celebrate birthday Sheera jugak sebab birthday dia bulan November. Patutnya nak celebrate masa meeting tapi kek tak sempat nak siap. Terpaksa lah cancel masa tu dan anjak ke potluck ni lepastu beli kek dekat Secret Recipe. 

Aufa, Tasya & Debbie





Sheera pakai cantik sebab dah tahu nak celebrate birthday dia


Masa makan tengahari tu ramai yang request nak tengok cerita hantu. Memandangkan ramai tak tengok lagi movie Sewu Dino, I suggest lah movie ni. Kak Ida dengan Tasya suka tengok cerita hantu tapi bezanya, Tasya menjerit paling kuat bila hantu keluar meanwhile Kak Ida relax je layan. 



I bukannya tengok sangat movie tu sebab dah tengok dah sebelum ni tapi terhibur sebab tengok reaction memasing. Beria nak tengok filem seram tapi dekat tangan ada bantal lah, selendang lah, tupperware lah nak tutup mata punya pasal. Itupun ubah speed bagi laju sikit supaya tak seram sangat. 

Hari tu ada jugak plan nak buat potluck lagi tapi mampu plan je sebab bulan 12 ni ada yang kena covid, ada yang habiskan cuti. Mungkin tahun depan lah kot. Terima kasih semua yang prepare makanan sedap-sedap :)

 Fan Meeting Memories 2023 - TREASURE JAPAN MEMBERSHIP

1. Photos are taken by Choi Hyunsuk and Jaehyuk



















2. Photos are taken by Yoshi







3. Photos taken by Junkyu








4. Photos taken by Jaehyuk








5. Photos taken by Asahi











6. Photos are taken by Doyoung









7. Photos are taken by Haruto





 







8. Photos are taken by Jeongwoo







9. Photos are taken by Junghwan