Sunday, 28 June 2020

Drama Review : Cinta Itu Fairytale Episod 5


Pengarah : Tam Suhaimi
Penulis Skrip : Tam Suhaimi, Eena Mokhtar, CTNA Marzuki, Shamaine Othman
Pelakon : Eyka Farhana, Afifah Nasir, Ikhsan Saleh, Harris Baba, Wafiy Ann, Intan Ladyana, Amy Mastura, Atiq Azman, Zalfa Zin, Nelissa Nizam, Izzat Mushtaq, Jad Hidir, Intan Nor Saina, Iman Zulkarnaian, Syrul Ezwan, Zalfa Zin, Adli Ihsan, Iqbal Rusli
Genre : Romantik / Komedi
Jumlah Episod : 13 Episod
Tarikh Tayangan : 21 Mei 2020
Syarikat Produksi : Imaginal Pictures
Penyiaran : iflix


SINOPSIS CINTA ITU FAIRY TALE


Mengisahkan tentang seorang gadis ‘instafamous’ yang bernama Nina Suraya mengalami kekalutan hidup selepas gagal dalam percintaan dan masih mencari jejaka idamannya yang disangka hanya hadir dalam dunia fantasinya. Segalanya berubah apabila beliau bertemu seorang lelaki misteri, yang mempunyai kriteria persis lelaki idamannya seperti yang tertera di dalam nota yang telah dilontar ke dasar laut.

REVIEW EPISOD 5 – TAK PERNAH HILANG: 

Episod kali ni bertemakan passion sebagai penggerak utama dalam melakukan sesuatu especially kerjaya baik Niesa (Afifah Nasir) sebagai owner café ataupun Nina Suraya (Eyka Farhana) yang mula fokus dengan kerjaya penulis lepas dia berhenti jadi Instafamous gara-gara breakup dengan Zach (Harris Baba) sampai jatuhkan nama baik dia dekat klien. 


Agak sukar untuk Nina dapat inspirasi untuk menulis novel baru bila dia tak boleh nak move on lagi dari kisah cinta dia dengan Zach. Sebelum ni watak utama dalam novel dia semua bercirikan karakter Zach yang kononnya penyayang, baik dan romantik tapi bila Zach dah tak ada dalam hidup dia, mula la kena serang writer’s block. 

Tengah tunggu je scene bila Nina nak bersuara sebab makin lama makin geram tengok perangai Zach yang minta simpati dengan netizen. Poyo pulak tu masa dia phone interview untuk young entrepreneur. Perangai Nina masa dia ejek Zach dekat belakang tu relatable sangat kalau menyampah dengan ex-boyfriend. Part Nina sebut apo really cracked me up. Her facial expression on point habis!


Tapi menyampah bila Nina mengamuk dengan Adam pergi tempat lain padahal dia yang salah cari lepas ternampak Zach dekat clothing store. Kesian tengok Nina layan dia nak tak nak pastu asyik nak marah. Lepastu Adam pula yang beria minta maaf sedangkan terang-terang salah Nina. Duh! 

Dah la Imran (Syrul Ezwan) tak sudah-sudah nak jaki dengan Adam. Dah la datang lambat, buat kerja pun culas tapi ada hati nak mintak naik gaji. Nasib baik Niesa memang kenal perangai Adam macam mana. Mungkin Imran anggap Adam sebagai ancaman dekat café tu kot tapi kalau dia buat kerja elok, perangai pun elok, Niesa tak kisah pun nak naikkan gaji dia kan? 


Suka tengok scene Niesa buat kek untuk klien dia untuk birthday party walaupun actual cake tak sama dengan yang dia sketch haha. Decoration dengan bunga daisy dan hydrangea memang cantik sangat. Kalau ada bunga baby breath mungkin lagi cantik tapi rasanya lagi sesuai kalau jadi hiasan untuk jelly cheesecake sebab dah melekat setempat.  


Sayang betul Nina duduk lepak dalam rumah je cari inspirasi padahal stay dekat Johor Bahru. Dulu pergi sana masa weekend pun tak cukup lagi berjalan sebab banyak sangat tempat best dekat sana. Belum sembang food hunting lagi. Hopefully next episodes Nina dengan Niesa atau dengan Adam pergi jalan-jalan dekat Johor Bahru. 

Teaser episod 6 nampak Nina teringat balik kenangan sweet dia dengan Zach. Takkan terkesan kot dengan ayat Zach masa dekat birthday party tu? Nak tahu apa Zach cakap dekat Nina, kena tengok la drama Cinta Itu Fairytale di Iflix secara percuma okay. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Stainless Shelf Basket Bathroom

Sejak viral basket besi untuk bathroom I decide untuk tukar shelf dalam bilik air sebab shelf yang dulu beli sebab viral dah tunggu masa nak roboh je haaa


Okay je pakai shelf ni tapi sebab bilik air selalu basah so macam tak sesuai lah. Bilik air kecik je. Memang senang la nak kena air bila mandi tu. Sebab tu nak tukar pergi shelf lekat dekat dinding sebab tak kena langsung air. Memang kering. 


Awal tu macam ragu-ragu jugak nak beli sebab baca review mostly cakap lepas letak barang dia akan melorot ke depan. Seharian jugak lah cari shelf yang betul-betul elok dekat Shopee. Tapi bila nak yang betul-betul elok, bajet pun kena helok jugak lah. 

At first cari within range satu basket around RM9 macam tu tapi bila tengok review basket yang ni memang bagus, seller pun okay terus add to cart je lah. Harga dia satu basket RM22. Seminggu la baru sampai lepas place order. Tengah PKP kan, memang tak expect dapat cepat pun. 


Nak lekat pun senang. Sebelum lekat tu lap dulu dengan wet tissue. Lepastu biarkan sejam supaya dia melekat elok. Then letak barang. Tapi letak yang ringan je la sebab takut jugak rosak. Yang berat pun shampoo dengan shower gel je. 

Lepas ni nak beli lagi satu sebab nak letak skincare dengan handwash. Baru ada space nak letak indoor plants. 

Yang nak beli boleh klik link ni 

Saturday, 27 June 2020

Movie Review : The Tashkent Files


Director : Vivek Agnihotri
Writer : Vivek Agnihotri
Cast : Naseeruddin Shah, Mithun Chakraborty, Shweta Basu Prasad, Pankaj Tripathi, Mandira Bedi, Pallavi Joshi
Production Company : SP CineCorp, Vivek Agnihotri Creates
Distributor : Zee Studios
Genre : Politic / Mystery / Thriller
Running Time : 144 minutes
Release Date : 12 April 2019
Trailer :


Journalist Ragini (Shweta Basu Prasad) dapat call dari unknown caller dan offer dia great scoop untuk dia dedahkan pada public. Nama Ragini cuma famous di socmed bila selalu naikkan topic sampai trending tapi mostly source dia cuma fake news dan rumours. Sebagai journalist, boss dia rasa benda tu tak layak dijadikan scoop pun dan sampai bila-bila Ragini tak akan jadi politic journalist yang bagus.

Scoop yang dijanjikan unknown caller ada di bawah meja dia sebagai surprise birthday gift. Dalam envelope tu ada beberapa artikel dan confidential report dari Kerajaan India tentang Perdana Menteri India Ke-2, Lal Bahadur Shastri yang meninggal sebab heart attack lepas menang peperangan India-Pakistan tahun 1965 dan tandatangan perjanjian di Tashkent.


Tapi betul ke laporan mengatakan Shastri meninggal sebab serangan jantung dan bukannya dibunuh? Kalau betul sebab sakit jantung jadi kenapa wujudnya dua laporan doktor yang bercanggah di mana satu diberikan kepada India manakala satu lagi diberikan kepada Kerajaan Russia. Ada 8 doktor yang hadir untuk bagi rawatan kepada Sashtri tapi kenapa 6 doktor sahaja yang sign? Kenapa laporan Russia dan India berbeza pada jenis ubat yang diberikan kepada Sashtri?


Disebabkan rumours dan teori konspirasi inilah Home Ministry, PKR Natrajan (Naseerudin Shah) minta ahli politik pihak pembangkang, Tripathi (Mithun Chakrobarty) tubuhkan satu committee untuk membincangkan hal ni dari perspektif dan ilmu masing-masing dalam masa 8 hari.


Pakar sejarah, Aisha Ali Shah (Pallavi Joshi), aktivis Indira Joseph Roy (Mandira Bedi), Saintis Gangaram Jha (Pankaj Tripathi), Director Archives India, Omkar Kashyap (Rajesh Sharma), bekas ejen perisik RAW, GK Anantha Suresh (Prakash Belawadi), ketua pemuda parti kerajaan, Vivendra Pratap Singh Rana (Prashant Gupta), bekas hakim di Supreme Court, Hakim Kurian Abraham (Vishwa Mohan Badola) dan Ragini dipilih untuk bincangkan kes ni tanpa kehadiran media.

First half movie The Tashkent Files nampak menarik bila idea untuk membincangkan isu sejarah dan politik quite fresh concept and idea walaupun movie ni dikatakan agenda politik parti pembangkang untuk menang dalam pilihanraya tahun 2019.


Kebanyakan  sumber yang dijadikan plot dalam movie ni dipetik dari Google dan buku terbitan Russia menunjukkan yang Vivek dan team production buat research dan kajian dengan mendalam. Perbincangan dan perdebatan antara committee members dikuatkan dengan dialog dan beberapa point yang dilontarkan which keeps me engaged with this conspiracy theory. 


 ‘We think that democracy runs on votes, but no! Democracy is runs on ideologies and intelligence’

‘Everyone remembers the kings ... but no one remembers the kingmakers’

‘It's very important to win in politics ... because losers aren't capable of changing the destiny of a country’

‘People who fear the truth are idiots ... instead you should fear rumours ... because if you don't stop a rumour then it becomes a type of truth ... in front of which even the real truth seems like a lie’


Sayangnya visual dengan music score nampak dibikin dengan bajet yang murah. Suntingan untuk beberapa scene nampak lemah. Mungkin some scenes are exaggerate untuk tambahkan drama dalam penceritaan but all in all, klimaks dan lakonan kesemua actor yang dibintangi oleh pelakon berbakat besar yang buatkan movie ni menarik dan berbaloi untuk ditonton.


Perubahan dalam karakter Ragini dari mencari scoop untuk naikkan nama dia kepada seorang rakyat yang ada hak untuk kebenaran antara permata dalam movie ni. The angst and depth of curiosity are so relatable. A great thriller for political genre. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.3, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9/10

Friday, 26 June 2020

Movie Review : Bulbbul


Director : Anvita Dutt Guptan
Writer : Anvita Dutt Guptan
Cast : Tripti Dimri, Rahul Bose, Avinash Tiwary, Parambrata Chattopadhyay, Paoli Dam
Production Company : Clean Slate Films
Distributor : Netflix
Genre : Horror / Romance
Running Time : 94 minutes
Release Date : 24 June 2020
Trailer :


Berlatarbelakangkan kehidupan kaum Bengali pada tahun 1881 bila keluarga Bulbbul (Tripti Dimri) kahwinkan dia dengan Indranail (Rahul Bose) yang berusia lebih dua dekad dari dia. Sangka Bulbbul dia berkahwin dengan Satya (Avinash Tiwary) yang sebaya dengan dia. 

‘When you grow up, you will know the difference between husband and brother-in-law’ – Indranail


Sepanjang masa Satya temankan dan jadi kawan permainan Bulbbul di istana mewah tu sehingga lah mereka berdua besar. Binodini (Paoli Dam), adik ipar Bulbbul sengaja marakkan api cemburu Indranail bila dia tegur keakraban Satya dan Bulbbul sampai Indranail ambil keputusan untuk hantar Satya ke London untuk belajar perundangan. 


Bulbbul yang patah hati bila Satya pergi mula buang kenangan dia dengan Satya dan bakar novel yang ditulis bersama. Bila Indranail nampak cebisan novel tersebut ada nama Satya dan Bulbbul, dia syak isteri dia dah buat lebih dari tu. Dek kerana cemburu, dia pukul kaki Bulbbul sampai berdarah. Dr. Sudip (Parambrata Chattopadhyay) senyum sinis bila dengar alasan Indranail yang Bulbbul jatuh tangga bila dia datang untuk rawat luka Bulbbul. Tak mungkin jatuh tangga kalau gelang kaki yang Bulbbul pakai tenggelam dalam kulit. 


Jalan cerita Bulbbul bersilih ganti dengan kisah mitos legenda penduduk kampung tu tentang witch yang buru lelaki di waktu malam. Rambut mengerbang dan kaki berputar ke belakang dah cukup untuk buat semua penduduk kampung takut tambah pula dia membunuh tanpa belas. Tapi cerita mitos tu sahaja tak cukup untuk buat lelaki di kampung tu berhenti mendera wanita. Masih berlaku cuma tersorok dari orang kampung. Atau lebih tepat lagi dari pengetahuan witch. 


Bila Satya balik ke istana, dia marah dengan pegawai polis yang tak mampu nak siasat siapa pembunuh kesemua lelaki yang jadi mangsa. Graduan dari London tak mungkin lah nak percaya dengan cerita mitos orang kampung. Watak Satya yang menghidupkan first half movie ni bila kita pun ikut sama nak tahu apa yang berlaku sebenarnya dalam kampung tu. Masuk second half, sepenuhnya berpihak pada lakonan Tripti Dimri dan Rahul Bose. Bonus point for dialogues! 


Sayangnya watak Binodini dan Dr. Sudip tak dikembangkan dengan lebih banyak dalam movie ni sebab dua watak tersebut ada potential untuk buat cerita Bulbbul lebih menarik. Movie bergerak perlahan dan shot kebanyakannya terlalu lama untuk satu scene dan screentime cuma selama 94 minit tanpa lagu untuk hidupkan scene Satya-Bulbbul. Boleh je letak lagu masa scene perayaan. Wasted lah bila ada Amit Trivedi sebagai music director but he did great for music score. 


Sinematografi Siddharth Diwan memukau ditambah pula dengan visual effects dari Red Chillies Colour dan Red Chillies VFX kelolaan Harry Hingorani. Suka dengan penggunaan kostum hasil kerja Ishika Kumari bila hidupkan suasana tahun 80-an baik dari pakaian rakyat kebiasaan dan keluarga diraja. Dekorasi istana pun cantik walaupun tak ditayangkan sangat. 



First time tengok lakonan Tripti and wow oh wow dia cantik sangat especially bila dia senyum. Nampak kecantikan asli India tu. For some scenes dia cuma gunakan riak wajah dia je untuk bagitahu karakter sebenar watak tersebut. 


Hopefully lepas ni makin ramai director yang cast dia sebab talent dia pun bagus. Movie Bulbbul ni tak la seram mana walaupun genre horror sebab yang seram tu sebenarnya lelaki yang berhati binatang suka mendera isteri dan merendahkan wanita. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 8.9/10

Dinner Zinger Chop, KFC Subang Bestari


Bulan ni KFC keluarkan menu baru, Zinger Chop! 

Kepingan ayam crispy dengan gravy pekat dihidangkan bersama fries dan coleslaw. Ada dua set sama ada 2 pcs dengan harga RM15 ataupun 3 pcs kepingan ayam dengan harga RM16.30. 

Berbaloi tak beli? 

BERBALOI!

Zinger Chop ni makan masa panas sedap sangat even makan masa dah sejuk pun still sedap. Gravy dia tu macam gravy mash potato and that's why la my tummy happy sangat bila makan. 


Gravy dia bagi memang banyak, dah tuang banyak macam ni pun still ada lagi half. Set ni datang dengan air oren Sjora tu tapi I tak suka so mintak tukar kepada Pepsi Black. Nyum!

Kalau belum rasa pergilah beli set ni sebabnya menu ni limited edition je. Tak faham kenapa menu yang sedap wujud untuk sementara waktu je. Patutnya menu ni stay je lah. Baru nampak variasi di KFC. Tak payah susah dah nak fikir nak makan chicken chop dekat mana sebab KFC dah keluarkan set chicken chop sedap dah. Garu kepala kedai hipstur yang jual mahal tapi tak sedap mana tu. 

Thursday, 25 June 2020

Musim Raja Buah Kembali! Ada 7 Mitos Tentang Makan Durian, No 5 Paling Banyak Orang Cakap


Durian ialah buah yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Di samping manfaat makan durian yang hangat diperkatakan, ada juga efek makan durian yang ramai tidak sedar!

Buah ini amat digemari kena isinya yang manis dan lemak berkrim. Tapi, apabila makan durian mesti anda terfikirkan tentang semua mitos yang berkisar tentang raja buah ini bukan? Ada macam-macam pantang larang kalau berkenaan makan durian.

Tapi, yang lebih penting lagi ada ke kebaikan makan durian? Sejauh manakah kebenaran semua mitos ini? Boleh percaya ke? Kalau anda nak tahu lebih lanjut, jom, ikuti artikel kami di bawah.

Mitos 1: Jangan makan durian dengan alkohol. Boleh bawa maut!

Mitos ini sudah lama berlegar-legar dalam kalangan pemakan durian yang tegar. Tapi, betul ke makan durian dengan arak boleh menyebabkan kematian?

Durian mempunyai kadar karbohidrat yang tinggi. Makanan yang kaya dengan karbohidrat mengandungi banyak fiber yang tidak dapat diuraikan oleh badan.

Walaupun fiber bagus untuk kesihatan, terlampau banyak serat juga akan membuatkan anda rasa kembung perut. Ini merupakan salah satu keburukan makan durian secara berlebihan!

Samalah seperti minuman beralkohol seperti arak. Minum arak dan makan durian boleh menyebabkan perut anda rasa tak selesa.

Anda mungkin akan alami kembung perut, tapi tak adalah sampai membawa maut!

Mitos 2: Makan durian bersama buah sejuk seperti manggis

Dalam perubatan moden, tidak ada istilah mengenai buah sejuk ataupun panas. Malah, kenyataan ini langsung tidak disokong oleh kajian saintifik.

Manggis dan durian selalunya berbuah dalam musim yang sama. Mungkin mitos ini timbul untuk mengelakkan orang ramai daripada membazir.

Yelah, kalau semua orang nak makan durian, siapa nak makan manggis?

Mitos 3: Durian mempunyai kolesterol yang tinggi


Berita baik untuk penggemar durian. Antara kebaikan makan durian ialah buah ini tidak mempunyai sebarang kolesterol! Tapi, jangan keliru antara kolesterol dan karbohidrat ya!

Durian mengandungi karbohidrat LDL (low density carbohydrate), sejenis karbohidrat yang baik untuk jantung.

Namun, durian masih lagi mempunyai kadar karbohidrat yang tinggi.

Jadi, individu yang mempunyai kencing manis dan sakit jantung jangan makan terlalu banyak durian ya! Efek makan durian kepada anda mungkin buruk.

Mitos 4: Tingkatkan libido seks antara manfaat makan durian

Jangan tertipu ya! Tidak ada sebarang kajian yang boleh membuktikan bahawa durian boleh tingkatkan libido seks seseorang.

Tetapi, ada juga kebaikan makan durian tau!

Ada kajian yang membuktikan bahawa durian boleh mengurangkan stres dan membantu anda untuk tidur. Durian mempunyai sejenis asid amino yang bernama tryptophan – asid amino yang boleh menaikkan kadar serotonin dan melatonin di dalam badan. Dua hormon ini dapat membantu anda untuk kurangkan stres dan juga tidur dengan lebih lena!

Mitos 5: Tak boleh ambil durian dan juga kopi pada masa yang sama!

Mitos bahawa durian tidak dapat dimakan bersama-sama kopi juga adalah tidak benar sama sekali.

Makan durian bersama minuman apapun tidak akan menyebabkan seseorang itu sakit jantung.

Sakit jantung merupakan satu penyakit yang berlaku akibat daripada tabiat pemakanan seseorang. Oleh itu, jika individu tersebut selalu mengamalkan tabiat pemakanan yang tidak sihat, maka lebih mudahlah untuk dia menghidap sakit jantung.

Walaupun ada banyak kebaikan makan durian yang kaya dengan vitamin dan mineral ini, anda tetap harus berjaga-jaga supaya tidak terlebih makan.

Mitos 6: Makan durian banyak-banyak boleh akibatkan demam dan batuk

Ini merupakan satu lagi mitos yang awal-awal lagi perlu disangkal.

Tidak ada sebarang kaitan antara makan buah durian dengan demam atau batuk. Makan durian secara berlebihan mungkin boleh buatkan anda rasa kembung perut, tetapi bukannya demam!

Secara saintifik, mungkin makan durian boleh meningkatkan sedikit suhu badan. Tetapi itu tidak bermakna ia akan menyebabkan batuk ataupun demam!

Mitos 7: Makan durian dengan susu pun tak boleh?

Sama seperti makan durian bersama dengan alkohol, susu juga mempunyai kadar fiber dan karbohidrat yang tinggi.

Minum susu secara berlebihan pun boleh sebabkan kembung perut, apatah lagi minum susu sambil makan durian!

Ada banyak kebaikan makan durian sebenarnya!


Durian merupakan buah yang sangat berkhasiat. Banyak manfaat makan durian, setanding dengan gelarannya sebagai raja buah.

Walau bagaimanapun, itu bukan alasan anda boleh makan durian dengan banyak ya! Ada banyak juga efek makan durian.

Dalam apa jua keadaan, beringatlah supaya mengambil makanan dalam keadaan sederhana. Amalkan panduan pemakanan sukusukuseparuh yang disarankan kerajaan.

Jika anda rasa tidak selesa selepas makan terlalu banyak durian, cepat-cepatlah berjumpa dengan doktor di klinik yang berdekatan ya!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

SEGMEN BLOGLIST 2020 BLOG SHIDA | www.duniashida.com


Apa yang korang suka tentang blog shida

Tbh ni baru first time jumpa blog shida itupun sebab shida jemput so tak tahu lagi content macam mana. Tapi untuk penilaian rambang, blog cantik, kemas dan bertemakan biru. Hopefully lepas contest ni kita makin kenal bila selalu visit each other. 

Yang nak join boleh klik banner dekat atas ye :)

OXWHITE Memberi Baucer Tunai Bernilai Lebih RM60,000!

Oxwhite berusia dua tahun pada 30 Jun 2020. Bersempena dengan sambutan ulang tahun kedua ini, jenama e-dagang gaya hidup pengguna yang berkembang pesat di Malaysia ini, melancarkan promosi ulang tahun dengan memberikan baucar tunai bernilai lebih RM60,000.



Pelanggan boleh menebus baucar bernilai antara RM5-RM20 untuk pembelian bernilai RM50 ke atas.

Pelanggan juga akan mendapat potongan harga sehingga 50% untuk koleksi ulang tahun Oxwhite - yang menampilkan buku terlaris Oxwhite, produk organik dan barangan terpilih dalam kategori pakaian, rumah dan keperluan hidup.

Di samping itu, platform runcit dalam talian HappyFresh, turut memberikan baucar bernilai RM11,320 kepada pelanggan Oxwhite yang berbelanja  antara jam 12.00 tengah hari pada 30 Jun 2020 dan 11.59 malam pada 7 Julai 2020.

Pelanggan aplikasi Digi, Maxis dan RHB juga akan menikmati potongan tambahan apabila mereka berbelanja di platform e-dagang mulai 1 Julai 2020.


Bukan itu sahaja, Oxwhite juga akan melancarkan dua produk baru di platform e-dagang. Produk berkenaan adalah:

1. Kemeja T Asas Oxwhite

Dibuat menggunakan fabrik 100% kain kapas yang lembut dan selesa, kemeja T asas ini direka dengan teliti agar sesuai dengan bentuk tubuh si pemakai. Setiap kemeja T asas dihantar dalam bungkusan kertas 100% biodegradasi, boleh diguna semula dan dikitar semula.

2. Tuala Bambu

Lebih lembut dan gebu berbanding tuala kapas biasa, tuala bambu ini menjadi lebih popular di spa dan premis mewah di seluruh dunia. Tuala berkualiti hotel ini dibuat secara eksklusif daripada viskose buluh dengan penuh tanggungjawab sosial. Tuala ini sangat menyerap, cepat kering, antibakteria dan anti bau.

Kini, Oxwhite telah berjaya menarik lebih 80,000 pelanggan dan berusaha untuk terus meningkatkan asas pelanggan dengan sasaran 200% tahun ini. Oleh itu, jenama gaya hidup ini akan melancarkan lebih banyak produk dan promosi dalam beberapa bulan akan datang. 

Mengenai Oxwhite 

Oxwhite adalah jenama gaya hidup e-dagang yang beroperasi dengan model perniagaan terus kepada pelanggan, memberikan akses alternatif jenama mewah yang menekankan kualiti premium pada harga yang berpatutan.


Oxwhite dilancarkan di Malaysia pada 2018 dengan hanya satu produk iaitu kemeja T asas putih. Bermula dari situ, jenama ini telah berkembang dan menawarkan pelbagai jenis produk khusus untuk keperluan harian penduduk Asia yang moden; dari pakaian kerja hingga kasual, dan untuk yang suka mengembara sehinggalah ke keperluan rumah dan kehidupan.

Sebagai satu jenama, Oxwhite bertujuan untuk terus menambah baik penawaran barangan untuk menjadi e-dagang pilihan penduduk Asia yang mahu tampil bergaya dan selesa dengan harga yang berpatutan. Untuk lebih maklumat sila layari www.oxwhite.com

Segmen 24 Jam Bloglist #37 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2020 di Mialiana.com bermula pada 8.00 pagi 25/6/2020 sehingga 8.00 pagi 26/6/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com / Like Fanpage Mialiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #37 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2020.

** jom support Mia Liana....

Wednesday, 24 June 2020

Movie Review : 6 Underground


Director : Michael Bay
Writer : Paul Wernick, Rhett Reese
Cast : Ryan Reynolds, Mélanie Laurent, Corey Hawkins, Adria Arjona, Manuel Garcia-Rulfo, Ben Hardy, Lior Raz, Payman Maadi, Yuri Kolokolnikov, Kim Kold, Dave Franco
Production Company : Skydance Media, Platinum Dunes
Distributor : Netflix
Genre : Musical / Drama / Comedy
Running Time : 128 minutes
Release Date : 10 December, 2019 (The Shed), 13 December, 2019 (United States)
Trailer :



Kalau superheroes movie ada manusia dengan superpower gift untuk selamatkan dunia tapi dalam movie 6 Underground ni ada 6 orang yang bagus dengan skills masing-masing bergabung dalam satu misi besar.


Diketuai oleh One (Ryan Reynolds) yang genius dalam teknologi dan cipta beberapa alat untuk mereka guna. Two (Mélanie Laurent) adalah bekas ejen CIA, Three (Manuel Garcia-Rulfo) seorang hitman, Four (Ben Hardy) dahulunya seorang pencuri dan bagus dalam parkour, Five (Adria Arjona) seorang doktor dan Six (Dave Franco) seorang driver.

Dalam misi mereka di Florence, Italy, mereka bunuh peguam kepada diktator Rovach Alimov (Lior Raz), pemimpin negara Turgistan. Sayangnya tuah tak menyebelahi Six bila dia mati terbunuh lepas aksi kejar-mengejar dengan anak buah Rovach.


Tak lama kemudian One mula cari pengganti Six dan berjumpa dengan Seven (Corey Hawkins), bekas tentera yang masih lagi trauma bila satu kumpulan dia mati dalam letupan di Afghanistan. Lepas episod matikan diri sendiri di mata dunia, Seven join kumpulan ni sebagai sniper.

Misi seterusnya berjalan seperti yang One plan untuk bunuh 4 orang general besar Rovach di Las Vegas dan cari tahu di mana Rovach sembunyikan adik dia, Murat Alimov (Peyman Maadi). One nak selamatkan Murat sebab dia lebih layak mentadbir negara sebab berjiwa rakyat tapi dek kerana cemburu dan tamak, Rovach sorok Murat supaya rakyat dia menderita.


Berjaya ataupun tak team ‘The Ghost’ ni selamatkan Murat dan juga rakyat Turgistan ni kena tengok la dekat Netflix.

Walaupun plot movie genre aksi komedi ni lebih kurang sama dengan jalan cerita movie yang lain tapi strategy yang digunapakai dalam mission ni yang rasa curious nak tahu apa yang team The Ghost ni nak ceritakan pada audience.


Watak Dave Franco sekejap sangat munculnya. Bad move from team production sebab ramai yang suka layan car chase scene tu. Even visuals gempak dengan skills and tricks dari camera untuk tambahkan impak. Sementara dekat seat belakang Five tengah struggle selamatkan Two lepas kena tembak. Cinematography hasil kerja Bojan Bazelli cantik cuma kembang tekak dengan scene gore dan blood splash. Yeah, we get it, people died!




Sepatutnya Paul Wernick dengan Rhett Reese tak perlu matikan watak Six sebab watak Seven tak membantu jalan cerita sangat pun. Kalau setakat nak sniper, apa guna Three dengan One? Masa misi dekat Hong Kong, One, Five dengan Three nampak useless. Plus in mission like this, tak perlu la nak drag cerita dengan wujudkan scene melodrama team umpama family. Dalam deadly mission and high risk macam ni bila-bila boleh exposed ataupun mati.


Netflix tengah discuss lagi nak jadikan 6 Undergrund sebagai franchise ataupun biarkan je as solo movie untuk beat franchise Fast & Furious. Kalau Netflix nak buat franchise tak ada masalah pun tapi cari la scriptwriter yang ada unique and fresh content also highlight Five dan Two sebab watak diorang betul-betul buat kerja instead of Three dengan One.

Plus it just a weird attempt to beat Fast & Furious franchise without Six, the driver?

1. Team Production +0.6, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +0.4, 7. Themes +1, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.3 = 6.8/10

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Kuala Lumpur!

Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand

Volunteers - Nur Maisarah delivery the home cooked Ayam Brand meals to Pusat Jagaan Kasih Murni

Dek kerana  wabak Covid-19, sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti.

Di Kuala Lumpur, Pusat Jagaan Kasih Murni bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat dengan mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam.


Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini.

Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masakan ala rumah terbuka menggunakan produk Ayam Brand™. Antaranya adalah seperti hidangan tradisional Roti Jala dengan kari sardin dan salad buah makaroni!

Nur Maisarah Ahmad Jailani, Hamnee Binti Mod Zain, dan Asma Amirah Binti Nazarudin  turut menawarkan diri untuk memasak buat kanak-kanak sebagai sumbangan beliau kepada pantri komuniti tersebut.

“Terdapat banyak mesej dalam aplikasi WhatsApp secara berkumpulan oleh penduduk setempat berkenaan pantri makanan tersebut dan barangan yang diperlukan. Pusat Jagaan Kasih Murni telah banyak membantu penduduk di sini. Menyediakan hidangan ala rumah terbuka buat mereka adalah sumbangan ikhlas kami bertiga. Kami ingin berikan yang terbaik buat mereka. Penggunaan santan, jagung manis, dan kacang panggang menjadikan penyediaan makanan lebih mudah. Kanak-kanak gemar Cheese Bolognese, Ayam Carbonara, Pulut Kuning dengan Rendang Ayam, dan Kuih Seri Muka yang kami siapkan,” jelas Nur Maisarah.

Pulut kuning rendang ayam cooked by Volunteer Hamnee Binti Mod Zain using Ayam Brand products

“Kami berbangga dapat menyumbang terhadap inisiatif ini kerana ia menunjukkan semangat #KitaJagaKita yang telah membantu Malaysia mengharungi wabak Covid-19,” tambah beliau.

Desas-desus mengenai pantri komuniti AyamBersamaMu ini telah memperkenalkan Pusat Jagaan Kasih Murni kepada lebih ramai penduduk di sekitar daerah. Ini membawa kepada lebih banyak sumbangan buat pantri makanan, serta kanak-kanak di rumah kebajikan tersebut.

“Komuniti kami berpakat untuk menerapkan semangat #KitaJagaKita dan menjadikan Hari Raya kali ini sesuatu yang akan dikenang. Orang ramai memaklumkan kepada golongan kurang bernasib baik tentang bantuan barangan keperluan yang ditawarkan di sini. Ramai juga yang menyumbang barang. Sukarelawan seperti Nur Maisarah, Hamnee dan Asma Amirah menyediakan hidangan lazat buat kanak-kanak. Apabila kita memberi dengan ikhlas, amal yang baik akan dibalas baik. Pantri #AyamBersamaMu telah menyatukan komuniti kami dan membina ikatan yang berkekalan. Kami sedia berkongsi dengan organisasi lain bagaimana untuk memulakan dan menguruskan pantri komuniti,” jelas pentadbir Pusat Jagaan Kasih Murni, Pn Rohana.


Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan.

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 22,500 orang dari 538 buah organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu.



Jadi sebahagian daripada gerakan untuk menerima dan menderma barang-barang keperluan pada musim Raya ini. Berikut adalah senarai lengkap lokasi-lokasi Pantri Komuniti Ayam Brand:
 
Untuk maklumat lebih lanjut mengenail inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou, layari: https://www.ayambrand.com.my. 

Baca Entri Ni Jugak!