Monday, 28 September 2020

Movie Review : Sairat


Director : Nagraj Manjule
Writer : Nagraj Manjule, Bharat Manjule
Cast : Rinku Rajguru, Akash Thosar
Production Company : Zee Studios, Aatpat Production, Essel Vision Productions 
Distributor : Zee Studios
Genre : Romance / Drama
Running Time : 174 minutes
Release Date : 29 April 2016
Trailer :


Tahun 2018 I dah pernah tengok movie Dhadak lakonan Ishaan Khatter dan Janhvi Kapoor terbitan Dharma Production which is a remake from Sairat. Tapi disebabkan ramai yang kata movie Sairat lagi bagus, so I decided to watch and feel the romance and drama. Majorly I feel disappointed sebab I rasa Dharma Production dah buat yang terbaik ikut template romance drama yang mengangkat tema cinta terhalang ni. 


Watak dengan plot pun ada sedikit perbezaan lah bila si hero, Prashant "Parshya" Kale (Akash Thosar) seorang yang bijak dan merupakan kapten pasukan kriket daerah dia. Waktu lapang dia akan bantu kawan baik dia, Salim Shaikh (Arbaz Shaikh) repair motor dekat bengkel. Dari awal movie lagi dah nampak dia tergila-gilakan Archana "Archi" Patil (Rinku Rajguru), anak kepada politician, Tatya (Suresh Vishwakarma). 


Watak Archi ni for me agak rude lah sebab dia berkuasa dekat kampung tu dan keluarga dia pun terkenal dengan peras ugut dan buli kasta bawah. Tapi Parshya sendiri tak ada jawapan kenapa dia suka dengan Archi. Berbeza dengan Dhadak bila heroin under Dharma akan digambarkan dengan indah. Watak Parthavi tak lah melampau macam Archi sampai lecturer pun dia tak hormat dan buli kawan dia tapi lebih sopan dan feminine. Cantik, pandai menari dan mengusik. Siapa je tak jatuh cinta….


Masa bercinta memang lah indah sampai larikan diri ke bandar dan merancang hidup berdua tapi realiti tak sama dengan movie bila masing-masing tak ada kelulusan tinggi untuk dapat jawatan bagus dan gaji tinggi. 

Payah untuk Archi nak adapt hidup dalam kawasan kotor macam tu sampai dia rasa menyesal lari dari rumah untuk hidup dengan Parshya. Boleh nampak yang dia jenis tak fikir panjang sebab dia signed FIR mengatakan Parshya dan kawan-kawan dia nak rogol dan culik Archi. 


Dekat situ pun jalan cerita dah meleret dah. Berbeza dengan jalan cerita Dhadak bila ayah Parthavi guna kuasa untuk suruh polis pukul Madhu dan kawan-kawan dia. Then Parthavi datang ke balai kemudian rampas pistol dan bawa Madhu lari ke Mumbai. Plot movie Dhadak lebih bagus, menghiburkan dengan scene komedi di first half dan drama di second half, visual memukau dengan sinematografi indah dan soundtrack best. 


Even dah 2 tahun I tengok Dhadak, sampai sekarang tak boleh lupa macam mana terkesannya dengan ending berbanding dengan ending Sairat. Ada perbezaan pada ending tapi I rasa Dhadak lebih kejam dan traumatic to watch. Bila tengok reaction Parthavi memang goosebump habis lah. Sama juga dengan emotional scene yang lain. Setiap kali Janhvi menangis, rasa nak menangis sekali sebab dia terperangkap dalam keadaan. Berbeza dengan Sairat bila Rinku tak mampu convey perasaan dia walaupun Janhvi dan Rinku sama-sama berstatus debutante. 


Di Marathi, movie Sairat agak popular sebab mungkin tak banyak movie berkisarkan cinta terhalang antara dua kasta berbeza tapi dekat Bollywood, movie dengan tema ni dah banyak dah so penerimaan audience Bollywood tak seperti Marathi but still screenplay Sairat hasil seni Sudhakar Reddy Yakkanti patut diberi pujian. 





Fun fact, soundtrack Sairat adalah yang pertama dapat dirakam di studio Hollywood. Lagu hasil ciptaan Ajay dan Atul berjudul "Yad Lagla" dan "Zingaat" juga dirakam semula dalam bahasa Hindi untuk movie Dhadak. Untuk runut bunyi tak banyak beza tapi I prefer Hindi lah sebab suka bahasa Hindi dan lagu Dhadak lebih bernyawa dengan lirik mendalam.


Overall, I prefer Dhadak and will always love Dhadak sebab chemistry Ishaan-Janhvi lebih strong untuk genre romance. 

1. Team Production +1, 2. Visual +0.4, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0 = 5/10

Segmen Bloglist Ombak Bergigi

Sunday, 27 September 2020

Movie Review : Kaabil (2017)


Director : Sanjay Gupta
Writer : Sanjay Masoom, Vijay Kumar Mishra
Cast : Hrithik Roshan, Yami Gautam, Ronit Roy, Suresh Menon, Rohit Roy, Sahidur Rahman, Narendra Jha
Production Company : Filmkraft Productions Pvt. Ltd
Distributor : Filmkraft Productions Pvt. Ltd, B4U Motion Pictures
Genre : Action / Thriller / Romance
Running Time : 139 minutes
Release Date : 25 January 2017
Trailer :

‘In real life, how can two negatives become a positive?’

Rohan Bhatnagar (Hrithik Roshan ) dan Supriya Sharma (Yami Gautam) dua-duanya buta kekal. Berkenalan melalui Mrs Mukherjee juga Zafar (Suresh Menon) dan jatuh cinta kemudian berkahwin. Malang menimpa pasangan romantik ni bila Amit Shellar (Rohit Roy) dan Wasim (Sahidur Rahman) selalu mengganggu Supriya kerana kecantikan dia.

Lebih parah bila Supriya dirogol secara bergilir di rumah dia sendiri semasa Rohan keluar bekerja. Bila Rohan failkan FIR kepada polis mengikut saranan Inspector Amol Chaube (Narendra Jha), orang upahan Madhavrao Shellar (Ronit Roy) mengurung Rohan dan Supriya di warehouse lama sehingga 24 jam dan campak dalam laut supaya bukti forensik terhapus. Sakit hati jugak dengan perangai polis ni sebab boleh je ambil sample semen dekat cadar dan selimut Supriya. Dekat tape pun boleh dapat kesan cap jari.


Geram dengan kelemahan diri yang gagal menjaga Supriya, Rohan berdiam diri sehingga keesokan hari. Bila balik dari kerja Supriya dijumpai tergantung di kipas bilik. Madhavrao Shellar berjumpa dengan Rohan untuk ucap takziah dan dalam masa yang sama bagi amaran supaya Rohan diamkan perkara ni daripada pihak media atau polis sebab pilihanraya dah dekat.


Sakit hati dengan sikap puppet pihak polis yang berpihak kepada politician, Rohan ambil keputusan untuk balas dendam terhadap kematian isteri dia.

Mengambil inspirasi plot dari movie Hollywood - Blind Fury (1989) dan juga movie Korea – Broken (2014), Sanjay Gupta menghasilkan skrip yang diadun dengan template movie Bollywood yang lebih menarik. Walaupun plot agak predictable tapi strategi berbeza ikut keupayaan dan limitasi watak. Bila ada villain macam adik-beradik Roy ni lagi la rasa gerun.


Lakonan Hrithik dengan Yami sebagai pasangan buta pun meyakinkan dengan beberapa scene yang menonjolkan range of emotion mereka berdua.  Walaupun Hrithik dah pernah melakonkan watak kurang upaya dalam movie Koi Mil Gaya (2003) dan Guzaarish (2010) tapi watak buta ada cabaran tersendiri bila dia kena control penggunaan mata bila berdepan dengan sesuatu. Nak shoot lagu Mon Amour ambil masa jugak lah sebab dalam movie tu Hrithik dengan Yami kena menari. But I do wish writer expand lagi watak Supriya. Sakit hati juga bila jiran-jiran dekat kawasan tu macam tak ambil peduli.


Visual hasil kerja Sudeep Chatterjee dan Ayananka Bose dengan beberapa shot yang menarik dan bermain dengan camera untuk menggambarkan keadaan especially in second half bila Rohan balas dendam dalam keadaan gelap. Ada juga la kelemahan certain scenes bila shooting location nampak fake dan set up yang dibina untuk movie Kaabil.


Brownie points untuk soundtrack album Kaabil dari Rajesh Roshan dengan beri nafas baru kepada lagu klasik Saara Zamana dari movie Yaarana (1981). Title track Kaabil lah paling berhantu sebab lirik dia menyentuh hati bila Rohan tanya samada cinta dia layak untuk Supriya atau tak. Even ballad rendition gave melodrama feels. Dengan suara Jubin ditambah pula lakonan Hrithik masa tu memang menangis lah cerita dia.


Since I tak layan sangat movie Bollywood tahun 70-an ataupun 80-an so plot revenge thriller dari Sanjay Gupta ni kelihatan baru walaupun penonton movie Bollywood rasa tak ada apa yang baru. For me, movie Kaabil ni dah cukup rencah for a light entertainment. Most important for me, lakonan Hrithik mantap kalau nak dibandingkan dengan karya thriller yang lain.

1. Team Production +0.8, 2. Visual +0.6, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.2 = 7/10

Movie Review : Cinta Itu Buta


Pengarah :  Rachmania Arunita
Penulis Skrip :  Sigrid Andrea Bernardo, Fanya Runkat
Pelakon :   Dodit Mulyanto, Shandy Aulia, Chae In Woo, 
Genre :  Romantik / Komedi
Durasi Tayangan :  86minit
Tarikh Tayangan : 10 Oktober 2019 (Indonesia)
Syarikat Produksi :  MM2 Entertainment, Reflection Pictures, Timeless Pictures
Pengedar : Netflix
Trailer :


‘Nik, kamu tu benar-benar ganteng ya, bisa jadi actor Korea’
‘Diah, kamu itu memang benar-benar buta’

Diah (Shandy Aulia) bekerja sebagai tourist guide di Busan, Korea Selatan dan kemudiannya berjumpa dengan Jun-Ho (Chae In Woo) di sebuah restoran. Sejak dari situ mula berkawan mesra dan jatuh cinta kemudiannya bertunang. Diah dah simpan impian untuk berkahwin dengan Jun-Ho dan pergi cuba wedding hanbok walhal dia dah nampak tanda-tanda Jun-Ho mula menjauh. 


Malang nasib Diah bila dia ternampak Jun-Ho dating dengan kawan baik dia sendiri di restoran. Disebabkan terlampau kecewa dan stress, pandangan Diah mula kabur dan pengsan. Kata doktor, Diah mengalami buta sementara disebabkan terlampau stress. Tapi kalau stress makin teruk, possibility Diah untuk buta kekal makin besar. 


Kecewa dengan nasib hidup, Diah mula menyendiri dan berkurung dalam rumah tapi bila stok makanan dia habis, somehow Diah kena keluar juga. Di supermarket, Diah jumpa Nik (Dodit Mulyanto) yang baik hati belikan barang dan hantar dia pulang. Nik juga sama seperti Diah, kecewa kerana cinta. Sejak Nik tahu alamat rumah Diah, setiap pagi dia akan hantar makanan dan ajak ngobrol. 


Tapi Diah tak suka dipandang kesian oleh orang lain so dia selalu tolak penerimaan Nik dan halau dia balik. Disebabkan kegigihan Nik setiap pagi datang ke rumah dan juga sisi kelakar dia, Diah buka hati untuk berkawan dengan Nik dan banyak habiskan masa bersama di Busan sehingga jatuh cinta.  

Basically tajuk Cinta Itu Buta dipilih sebab team production ketengahkan rasa cinta tanpa mengenal rupa tapi kalau tengok kepada timing pertemuan Dian dengan Nik tu lebih kepada jatuh budi. Sebab Diah dan Nik berjumpa masa masing-masing tengah kecewa dengan kehidupan. 


Ada masa I terhibur lah dengan jenaka Nik tapi ada masa lawak dia macam pervert and cringe. Dialog Diah pun macam skema sangat bila dia converse in English. Tak pasti lah dia guna suara dia sendiri masa berbahasa Korea ataupun dubbed sebab bila dia converse in Hangeul, ada slang Indo haha but A+ for the genuine effort! 

Movie romantic komedi ni bukanlah karya original sebab karya asal dari negara Filipina berjudul Kita Kita yang diterbitkan pada tahun 2017. Skrip memang diambil sama seperti filem asal cuma latar tempat sahaja diubah kepada Korea sementara dalam filem Kita Kita berlatarbelakangkan panorama keindahan negara Jepun. 





Sinematografi di Korea memukau dibantu oleh aerial shots dan kreativiti art team memaparkan budaya penduduk Korea. Suka sangat tengok konsep rumah Diah walaupun tak berapa selamat untuk wanita bujang sebab pervert dekat Korea agak scary. Pintu pun tak ada semata mengharapkan pintu kayu dekat luar. For a movie memang nice lah all the setup and decoration. 


Tak pasti berapa banyak saving Diah sampai dia boleh berkurung lama di rumah lepas disahkan buta sedangkan dia baru habiskan duit beli wedding hanbok yang mahal. Kos perubatan pun tak didedahkan sedangkan dalam drama Korea memang mengelak benar memasing kalau kena admit ward. Sama juga dengan Nik yang tak pernah didedahkan pekerjaan dia tapi boleh habiskan banyak duit tanpa bekerja. Director bagi hint dia middle class bila dia book ticket ke Korea sebab ada offer 70%. Tapi dia mabuk setiap malam sampai boleh sewa rumah lagi dekat Busan. 


I tak suka ending movie arahan Rachmania Arunita ni bila ikut template drama petang. Lagi kuat mengatakan yang perasaan cinta masing-masing wujud dek kerana rasa budi dan simpati. Untuk scene komedi movie ni berjaya buat kita terhibur tambah pula dengan kehadiran pelawak Dodit yang sememangnya famous di Indonesia tapi untuk genre romantic tu tak berapa nak menjadi sebab nampak fiksyen sangat. Movie ni boleh ditonton di Netflix. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.3 = 7.8/10

Saturday, 26 September 2020

Movie Review : London Confidential: The Chinese Conspiracy


Director : Kanwal Sethi
Writer : S. Hussain Zaidi, Akshay Singh, Prateek Payodhi
Cast : Mouni Roy, Purab Kohli, Kulraj Randhawa, Sagar Arya, Parvesh Rana, Jas Binag, Sagar Arya, Tao Guo, Dandan Liu, Mohan Kapoor
Production Company : JAR Pictures
Distributor : ZEE5
Genre : Crime / Action / Mystery 
Running Time : 88 minutes
Release Date : 18 September 2020
Trailer :


Bila covid-19 merebak dari China ke seluruh dunia ditambah pula dengan krisis India dan China, kita dah boleh nampak lah perjalanan industry filem Bollywood ke arah mana. JAR Pictures dah mulakan dulu dengan kisah ejen khas Research and Analysis Wing (RAW) dalam tugas undercover untuk melindungi virologist dalam upcoming virology conference di London. 


Kisah bermula dengan penculikan Biren Ghosh (Diljohn Singh) seminggu sebelum convention diadakan di London. Beberapa minit sebelum panggilan Biren dan isteri dia ditamatkan, Biren dah pesan supaya contact Uma (Mouni Roy) kalau ada apa-apa terjadi pada dia sebab dia syak ada beberapa orang intip dia. 


Chang (Tao Guo) nak maklumat dari Biren tapi gagal kemudian dia buang mayat Biren dalam sungai 4 hari kemudiannya. Uma minta bantuan dari Yuki (Dandan Liu)untuk intip dan korek maklumat berkenaan Ministry of State Security (MSS) atau Chang. Sementara Uma dengan Arjun (Purab Kohli) cuba siasat apa-apa maklumat dari Azaad (Parvesh Rana), Jeevan Sagar (Jas Binag) dan Sharad (Sagar Arya) yang bekerja di Kedutaan India. 


Uma dan Arjun syak yang undercover mereka berdua terbongkar dan semua yang bekerja dengan mereka dibunuh oleh Chang. Ketua mereka (Mohan Kapoor) mengamuk sebab both of them tak dapat nak crack siapa informer ataupun mole dalam kes ni sedangkan convention tinggal lagi sehari. Uma diarahkan supaya berhenti dan balik sahaja ke India tapi dia tak nak mengalah dan cuba buktikan sebelum ambil flight balik dan cuti bersalin.  


Watak Uma sebagai ejen perisik negara yang mengandung agak unik lah tapi sayangnya keadaan dia tak bagi apa-apa impak pun. Makan je kerja dia. Well I’ve seen Madam Wong dalam KL Underworld bergelut dengan musuh masa dia tengah sarat mengandung. Movie Hollywood pun pernah buat watak wanita mengandung doing action stunt. Even Bollywood pernah buat bila Vidya Balan berlakon dalam movie Kahaani for minimal stunt. 


Bukan setakat terganggu dengan kening tebal Uma tapi karakter dia sebagai ibu mengandung pun tak meyakinkan. Lagi merepek bila dia guna instinct dalam kes ni sedangkan dia ejen RAW kot. Dia bangga pulak tu bila Arjun pun guna instinct macam dia. Decode message pun tak mampu, buat jokes pun hambar. Oh come onnnn! 

“How did I not see this coming?” – Uma

T.T

Menyampah lah movie perisik dalam slow mode. I mean there’s a lot of thing you can add in the script. Contohnya macam konspirasi virus dari makmal China supaya kita lebih faham virus apa yang RAW dok cuak sangat. Movie ni nak bash China tapi shy shy cat. Movie China buat virus guna nyamuk dari makmal saintis dekat Langkawi, Malaysia tau padahal saintis Malaysia baik je perangai. 


Plot masa pun macam tak kena bila narration pada permulaan movie kata dunia tengah nak pulih dari pandemik covid-19 tapi watak-watak dalam movie ni tak pakai mask pun especially Uma. Penjarakan fizikal pun tak ada. Tak tahu kenapa editing team pilih untuk guna tone malap untuk movie ni. Nak gambarkan keadaan London yang dirundung masalah ataupun kehambaran plot London Confidential? Marah betul tengok diorang edit gambar Sharad dalam rumah tu. Tahu la budget tight tapi buat kerja kemas sikit la please. 


Tajuk movie ni London Confidential tapi gerak kerja ejen RAW tak kemas langsung not even close with Ek Tha Tiger ataupun WAR dan mudah sangat team ni dedahkan maklumat. Jangan percaya rating dan review dekat iMDB sebab diorang tengah naikkan movie outsider tanpa ambil kira plot movie dan lakonan. 

1. Team Production +0.5, 2. Visual +0.4, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.4, 5. Casting +0.4, 6. Genre +0.2, 7. Themes +0.3, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.2, 10. Personal Thought +0 = 3.8/10

Lirik Lagu Penat - Andi Bernadee

Wow Andi did it again! 

Kalau sebelum ni Andi selesa dengan fast track reggaeton, kali ni Andi kembali dengan single soul ballad yang dikarang liriknya oleh Nuriman. Konsep dan penceritaan lagu Penat ni lebih kepada perjalanan Andi dalam industri musik. Walaupun dia kena reject dalam singing talent show, tersingkir awal dalam Big Stage tapi dia takkan pernah penat.


Komposer Erfy pun banyak kali kena reject untuk demo ni sebab ramai kata Andi tak sesuai tapi bila Andi yakin dengan lagu dan team dia yakin, so diorang siapkan MV dan release untuk jadi OST drama Ryan Aralyn.

Music Video Penat mantap dengan vfx dan transition hebat. Editing team delivered their best! Idk macam mana nak bagi credit melalui usaha diorang but all I can say their work is tremendously amazing! #SupportLokal! 


Overall dengar sekali tak cukup sebab lirik dia memang relatable sangat dengan usaha dalam hidup kita dalam mengejar cinta dan impian. Music arrangement is great. Gabungan piano dan gitar untuk menggambarkan suasana hiba tu menjadi. Emotion is perfect. Cuma vocal delivery for some words tak berapa bagus but just minor glitch. Congrats Andi and his team! 

LIRIK LAGU PENAT

Penyanyi : Andi Bernadee
Komposer : Nuriman, Andi Bernadee, Efry Arwis
Lirik : Nuriman
Studio : Warner Music Malaysia


Ku hanya mampu memberi 
Secebis dari semua
Ku takut akan janji
Yang diberi atau terima
Aku tahu tiada pelangi 
Di langit yang gelap
Tapi aku masih mencari bintang

Walaupun aku masih lagi meragui
Usah risau engkau aku percayai

[chorus]
Takkan pernah, takkan penat
Ku masih mengejar bayangmu
Hingga ke penamat
Ku takkan pernah, 
ku takkan penat
Ku masih bertahan 
Walau diri semakin berat
Hanya untukmu.

Aku tak mahu kau bersedih
Janjiku usahakan lebih
Istana ku bina untukmu 
Untuk kita bersama

Di sinilah tempat dimana kau rehat
Jikalau kau terluka akulah obat
Ukiran tersenyum melihat kau
Walaupun aku masih lagi meragui
Usah risau engkau aku percayai

[chorus]
Takkan pernah, takkan penat
Ku masih mengejar bayangmu 
hingga ke penamat

Ku takkan pernah, 
ku takkan penat
Ku masih bertahan 
Walau diri semakin berat
Hanya untukmu. oh
Hanya untukmu. oh oh
Oh oh oh oh oh oh


Lirik Lagu Entah Apa - Sarah Suhairi ft Aepul Reza

Aepul ni fans request dia buat lagu cinta duet dengan Leez, dia pergi record single dengan Sarah Suhairi haha but still vokal dua-dua mantap in delivering ballad song. Single entah apa hasil buah tangan Argo dan Aepul Reza ni dijadikan OST untuk drama Ryan Aralyn.


Suara Sarah memang lebih kurang sama macam Dayang Nurfaizah kan? Tapi Sarah more to ballad while Dayang R&B. Suara dengan emosi Sarah dan Aepul diadun dengan baik. Lirik pun bagus. Suka part both of them tarik bila nyanyi rangkap ni

Entah bila akan aku temukan 
semua bahagia 
walau bukan dengan kamu 
walau perit harus ku lepaskan 

Yang belum tengok MV Entah Apa lakonan Aepul dengan Sarah Suhairi, boleh klik video dekat bawah ni



LIRIK LAGU ENTAH APA

Artis : Sarah Suhairi & Aepul Reza
Komposer : Argo
Lirik : Argo, Aepul Reza
Studio : RUSA Music

Berikan aku waktu 
Untuk aku ceritakan 
Apa rasanya hati ini 
Kau tinggalkn perlahan 

Berikan aku ruang 
untuk aku meluahkan 
rasa yang terdalam 

Rasa yang takkan pernah 
kau faham 

Entah apa lagi harus ku cuba 
untuk memiliki seluruh hatimu 
seluruh cintamu 

Entah bila akan aku temukan 
semua bahagia 
walau bukan dengan kamu 
walau perit harus ku lepaskan 

Haruman ini melemparku pergi 
Kembali pada bila 
Ku cuba  melepaskan semua 

Entah apa lagi harus ku cuba 
untuk memiliki seluruh hatimu 
seluruh cintamu 

Entah bila akan aku temukan 
semua bahagia 
walau bukan dengan kamu 
walau perit harus ku lepaskan 

Berikan aku waktu 
untuk aku meluahkan 
apa rasanya hati ini 
yang kau bunuh perlahan

Movie Review : Kasoor (2001)


Director : Vikram Bhatt
Writer : Mahesh Bhatt, Girish Dhamija
Cast : Aftab Shivdasani, Lisa Ray, Divya Dutta, Apurva Agnihotri, Irrfan Khan, Ashutosh Rana, Pushkar Dwivedi
Production Company : Vishesh Entertainment Ltd.
Genre : Crime / Mystery / Romance
Running Time : 151 minutes
Release Date : 2 February 2001

One of famous crime movie di bawah terbitan Vishesh Entertainment Ltd. bila membawa kisah Shekhar Saxena (Aftab Shivdasani) yang dituduh membunuh si isteri, Preeti Saxena dengan kejam di rumah mereka berdua. Kaki dan tangan Preeti diikat di katil, dada dirobek, peha dikelar dan di dinding perkataan ‘Bitch’ ditulis dengan darah.


Sementara Preeti dibunuh di tingkat atas, orang gaji dibunuh di tingkat bawah, Shekhar pula dipukul sehingga pengsan. Inspektor Lokhande (Ashutosh Rana) yang tak termakan dengan naratif Shekhar mula mendesak supaya mengaku jenayah dia. Motif pembunuhan cuma satu, Shekhar akan bolot semua harta Preeti selepas kematian dia.


Shekhar pula berjumpa dengan Simran Bhargav (Lisa Ray) untuk selamatkan dia dari perbicaraan dan buktikan yang dia tak bersalah. Simran bekerja dengan kawan baik dia, Amit (Apurva Agnihotri) tapi Simran makin melencong dari kes bila dia mula jatuh cinta dengan Shekhar melalui kisah hidup bersama Preeti. 

‘Don’t ask. Look into my eyes. You’ll get to know what it’s true and what’s not.’ – Shekhar Saxena, 2001

Pfffttt kalau client kitorang datang bagi ayat ni mau tersembur air kopi time tu jugak. 

Amit yang dah lama simpan perasaan dengan Simran sakit hati bila Simran luangkan masa dengan Shekhar sedangkan dia kena buat semua kerja dan cari bukti berkaitan dengan kes. Entah dia dapat claim travelling fees entah tidak. Suka scene dia perli Simran pasal Reminton typewriter. Ingat senang ke nak cari entah dari mana datang surat tu.


Dalam movie ni tak pernah sekali pun lah Simran atau Amit pergi jumpa forensik ataupun pekerja Preeti dengan Shekhar untuk soal siasat. Most of the time tengok Simran berahi dengan Shekhar je lepastu nyanyi lagu. Kalau Simran spend masa untuk siasat rumah Shekhar daripada dengar kisah kesunyian merepek dia tu, mungkin Simran dengan mudahnya boleh jumpa siapa pembunuh Preeti.  Dalam court pun Shekhar tak pernah dipanggil ke kandang saksi. Pffttt


Saja je tengok balik movie ni walaupun dari dulu sampai sekarang tak pernah lupa ending dia macam mana sebab lakonan Aftab menjadi. Dari awal pun kita dah tahu dah siapa sebab alibi dan motif Shekhar Saxena dah dibincangkan pun. Kira solid jugak lah tekaan dia tambah pula Simran tak ada bukti kukuh sangat pun untuk defend anak guam dia. 

Movie Kasoor ni sebenarnya projek Mahesh Bhatt untuk Sanjay Dutt dengan Dimple Kapadia tapi shelved so tahun 2000 dia serahkan pada Vikram Bhatt. Asalnya offer dekat Anil Kapoor tapi dia busy dengan movie Nayak so diorang bagi dekat Aftab. Watak heroin pula untuk Sushmita Sen tapi dia reject lepas dia putus cinta dengan Vikram Bhatt.


Berbaloi lah ambil Aftab dan debutante Lisa Ray since fees diorang murah dan bajet pun tak lah tinggi sangat. Lakonan Lisa pun bagus. Cantik pulak tu. Muka dia macam ada iras Amelia Henderson. Movie Kasoor blockbuster dan lagu Zindagi Ban Gaye Ho Tum famous tahun tu. Music album Kasoor je lah jadi kekuatan utama sebab lagu dia semua best. Dari tahun 2001 sampai sekarang I layan lagu-lagu dia. 


Pelakon pembantu pun strong jugak actually bila ada Ashutosh Rana, pegawai polis yang licik dan Irrfan Khan sebagai peguam pihak defendan tapi sayangnya tak ada langsung scene Simran berjumpa dengan Nitin Mehta supaya nampak ketegangan antara dua peguam. Movie Kasoor adalah remake kepada movie Hollywood, Jagged Edge tahun 1985 dan movie What Lies Beneath.


Penceritaan mungkin okay lah diadun sebagai naskhah Bollywood dengan sinematografi cantik dan lagu mengasyikkan tapi untuk plot nampak kurang kemas lah. For those yang nak tengok boleh tengok dekat Youtube with english subtitles :)

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +1, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0.4 = 7/10

Friday, 25 September 2020

Drama Review : Flower Of Evil


Director : Kim Cheol-Kyu
Writer : Yoo Jung-hee
Cast :  Lee Joon-gi, Moon Chae-won, Jang Hee-jin, Seo Hyun-woo, Son Jong-hak, Nam Gi-ae, Jung Seo-yeon, Lim Na-young, Park Hyun-joon, Cha Sung-je, Jo Kyung-sook, Choi Dae-hoon, Choi Young-joon, Kim Jin-woo, Lim Chul-hyung, Hong Seo-joon
Genre : Crime / Thriller / Romantic / Drama
Running Episodes : 16 episodes
Release Date : 29 July  – September 23, 2020
Production Company : Monster Union, Studio Dragon
Distributor : tvN
Trailer :


Baek Hee-sung (Lee Joon-gi) atau nama sebenarnya Do Hyun Su (Park Hyun-joon) sembunyikan kisah silam dia sebagai anak pembunuh bersiri, Do Min-seok (Choi Byung-mo) bila penduduk kampung tuduh dia berkomplot dengan ayah dia untuk membunuh orang kampung selepas pisau penuh darah dijumpai dalam beg sekolah. 

Selepas melarikan diri dan terlibat dalam satu kemalangan, Dr. Baek Man-woo (Son Jong-hak) dan isteri dia, Gong Mi-ja (Nam Gi-ae) bagi identiti baru kepada Do Hyun Su sebagai anak lelaki tunggal mereka berdua. Hee-sung kemudiannya bekerja sebagai metal craftsman dan buka workshop sendiri then berkahwin dengan Cha Ji-won (Moon Chae-won), seorang detektif polis. 


Mi-ja tak pernah mesra dengan Ji-won sebab dia takut rahsia Hee-sung akan terbongkar. Tak ke gila criminal berkahwin dengan detektif polis? Tapi Hee-sung rasa dia paling selamat bila ada Ji-won dan paranoia dia hilang sejak dia bercinta dengan Ji-won. Cinta? Lebih kepada berpura jatuh cinta sebab Hee-sung ada masalah psikologi bila dia tak ada perasaan terhadap sesuatu sejak kecil lagi (Cha Sung-je). 

Satu hari Cha Ji-won terjumpa wartawan Kim Moo-jin (Seo Hyun-woo) semasa menyiasat kes penderaan. Dari situ dia tahu tentang kes pembunuhan bersiri di kampung Moo-jin. Sampai sekarang pembunuh Do Hyun-su tak dijumpai. Tak lama kemudian muncul pula kes pembunuhan dengan modus operandi yang sama dan Ji-won syak pembunuh bersiri tu dah muncul kembali.


Walaupun director Kim Cheol-Kyu dan penulis Yoo Jung-hee sengaja mendera dan mengusik penonton dengan parallel yang dan hint yang sama antara pembunuh dengan Hee-sung/Hyun-su, tapi dah boleh agak lah hero bukan pembunuh sebenar. Dah nama pun hero. Tapi syok la jugak nak layan sebelum team production pembunuh yang sebenar itupun jenuh jugak nak teka.


Since I ubah speed video sampai 2x, maka tak lah terasa seksa nak tunggu satu episod habis since genre dia melodrama. Ada scene yang memang terserlah sangat melodrama tu macam scene Cha Ji-won selamatkan Hee-sung dalam kolam tu. Beria lah dia berenang dari hujung kolam sampai hujung sana padahal boleh je dia berlari sampai hujung lepastu masuk dalam kolam. Dah buang masa dah dekat situ lepastu gigih nak sedarkan suami dia dalam air. Ambil la pisau dulu, putuskan tali tu baru la sedarkan dia. Lagi satu scene bila Ji-won dengar conversation Hee-sung dengan Hae-su (Jang Hee-jin) dekat pool lama. 


Geram jugak kenapa Ji-won tak boleh nak cari tahu macam mana suami dia dituduh sebagai pembunuh untuk pembunuhan terbaru sedangkan dia dah rasa ada benda yang tak kena dekat rumah tu? Dia pun tahu suami dia pergi tolong kutip barang tup tup esoknya jadi suspek pembunuh dah. Dia tak sudah-sudah dok syak suami dia pembunuh. Memang la Hee-sung kecewa dengan dia. I pun kecewa sebab detektif yang ada dekat tempat kejadian tak alert. Tak ada yang siasat crime place pulak tu. Hmmmm

Tapi jangan assume drama ni tak best sebab beberapa scene dekat atas, it just minor glitch lah from my part. Dari awal sampai habis memang syok layan sebab drama ni habis dalam masa 2 hari je lepas tu tunggu 4 hari untuk episod akhir dan ending dia terbaik. Spoiler alert, mungkin akan menangis tapi yang pentingnya akan terharu sangat dengan Eun-ha (Jung Seo-yeon). Eiii geram!


Chemistry Lee Joon-gi dengan Moon Chae-won perfect for a romantic drama. Rasanya lepas ni fans akan request lagi pairing ni untuk berlakon dalam drama sebab rating drama ni tinggi and mostly positive reviews je. So tak mustahil la kan? I didn’t watch much Kdrama so it is hard for me to say this is the best Kdrama of year 2020 tapi one thing I can assure you, lakonan, visual, music album, skrip semuanya diadun cukup rasa. Kudos for team production Flower Of Evil! 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.3/10

Baca Entri Ni Jugak!