Sunday, 31 May 2020

Movie Review : Malang - Unleash The Madness


Director : Mohit Suri
Writer : Aseem Arrora
Cast : Aditya Roy Kapur, Disha Patani, Anil Kapoor, Kunal Khemu, Ellie Avram, Keith Sequeira, Devika Vatsa, Amruta Khanvilkar, Vatsal Sheth
Production Company : Luv Films, T-Series, Northern Lights Entertainment
Distributor : Yash Raj Films
Genre : Romance / Thriller 
Running Time : 135 minutes
Release Date : 7 February 2020
Trailer :


Dah lama tunggu movie Malang ni keluar dekat OTT platform sebab tak sempat tengok dekat wayang masa released. Trailer movie Malang nampak best plus ada Aditya Roy Kapur. Dah jadi sebab yang kuat untuk tengok movie ni. Second reason, Mohit Suri + thriller. Malang adalah movie kedua collaboration antara Mohit Suri dengan Adi lepas Aashiqui 2 yang famous tahun 2012 dulu. 


Malang mengisahkan Advait Thakur (Aditya Roy Kapur) yang menunggu selama 5 tahun untuk keluar dari penjara dan balas dendam atas insiden pembunuhan Sara (Disha Patani) yang disengajakan oleh sekumpulan pihak polis di Goa untuk tutup kesilapan mereka. Sara dan Advait dicucuk dengan heroin berdos tinggi. Sementara Advait dipenjarakan, Sara pula dicampak dari jambatan ke dalam laut supaya tiada siapa tahu apa yang berlaku pada malam Hari Krismas di Goa.
 

Advait mula dengan Victor Ferns (Vatsal Sheth) dengan modus operandi yang sama, cucuk heroin berdos tinggi dan gantung di bangunan lama. Sebelum dia membunuh, Advait dah call Insp Agashe (Anil Kapoor) untuk memaklumkan tentang pembunuhan tersebut. Insp Agashe polis yang gunakan dadah untuk lupakan tragedi malang dalam hidup dia bila anak perempuan dia, Vaani (Devika Vatsa) terbunuh semasa rave party.


Kes pembunuhan Victor ditugaskan kepada Michael Rodrigues (Kunal Khemu) yang bertugas di jabatan jenayah tapi Insp Agashe bertegas untuk cari pembunuh sebab dia nak tahu siapa yang berani challenge dia dengan phone call misteri macam tu. Michael pula tak mampu nak fokus bila kawan-kawan dia dibunuh tambah pula dia dapat tahu isteri dia, Teresa Rodrigues (Amruta Khanvilkar) curang dengan Charles. Tapi dia mula dapat tahu rahsia sebenar lepas intip Jessie (Ellie Avram)


Lepas tengok mvie Malang ni rasa berterima kasih dengan Mohit Suri sebab dia buat jalan cerita menarik dengan happy ending. Walaupun remake dan predictable tapi jadi pengubat lah kepada lakonan Adi dan arahan Mohit Suri lepas murung tengok Half Girlfriend. Sampai sekarang tak percaya Mohit Suri director movie tu. 

Like I said earlier, plot movie Malang memang predictable even plot twist pun dah boleh agak apa yang jadi tambah bila team production dah dedahkan dekat dalam trailer tentang watak Sara which I think agak mehhh kenapa buat macam tu sebab tu plot twist besar untuk movie ni. Tapi tak kisah lah sebab bagusnya lakonan Aditya, Anil Kapoor dengan Kunal Khemu jadi kekuatan kepada Malang.


Adi dah pernah berlakon intense scene dan dalam masa yang sama jadi mat romeo dalam Fitoor. Anil memang dah terkenal dengan bakat dia but hey Kunal Khemu, selama ni terlindung dengan watak sampingan dan komedi tapi dalam movie Malang dia deliver watak Michael dan curi semua perhatian. Dalam scene diorang bertiga pun dia tak tenggelam langsung macam sebelum ni. 


Sayang movie ni tak ada dialog yang padu atau tambahkan impak pada penceritaan tapi kisah hidup 4 watak ni dah cukup sebenarnya untuk buatkan movie ni menarik. Ada sebab kenapa setiap watak pilih jalan dan cara hidup macam tu. There’s flaw in their character but that’s life. Music album Malang the best for 2020, thanks Mohit Suri for this precious album! Paling suka lagu Chal Ghar Chalein dengan Ho Ja Mast Malang Tu. Lagu ni keluar je terus emosi sebab lirik memasing. 


Since movie ni shoot dekat Goa, most scenes ada view cantik dekat sana especially flashback scenes antara Advait dengan Sara. Chemistry Adi dengan Disha pun cantik. Hopefully nampak potential sebagai onscreen jodi and offer movie genre drama ataupun action thriller. 


Sebab movie Malang success lepas ditayangkan Feb lepas, masa lockdown ni Mohit Suri dengan producer Luv Ranjan dah siapkan first stage skrip Malang 2. Dekat credit scene you guys kena tengok siapa yang call Insp Agashe untuk tahu heroin dalam Malang 2. Can’t wait!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.5/10

Lunch Di KFry One Utama


Since KFry dah boleh dine-in dan tak ramai orang memang laju je lah makan dekat sini. Selalu kalau pergi OU memang panjang lah barisan orang beratur dari pagi sampai lah malam. Cukuplah pengalaman beratur dekat Kyochon dulu. Lenguh kaki nak tunggu meja kosong. Sebab makan dekat sini kena tunggu lama. Kalau datang masa perut tengah lapar memang cari nahas. 

Dah dapat seat terus order Mini Cheesy Bumbuk Spicy dengan Seafood Korean Spicy Ramyeon. Drinks ambil watermelon juice dengan plain water. Masa tunggu makanan datang memang tak menang tangan staff pack order untuk delivery. 


So here comes the chicken! Kitorang makan berdua je so kena order mini spicy bumbuk. Sekarang ni dah ada mini untuk group kecil atau makan sorang. At first nak order yang saiz biasa sebab ada fries tapi bila fikir balik macam over pulak.

Sesi cairkan cheese

Sesi balut ayam dengan cheese.... Dapppp!


Nasib baik order mini je sebab nak habiskan 3 ketul ayam bersalut cheese ni pun hazabbbbb! Salutan cheese tu yang buat kenyang sebab cheese dia tebal. Ayam dia juicy and crispy. Pedas tu tak sangat lah, just nice je but still ada rasa manis.


Seafood ramyeon dia ingatkan ramyeon biasa tapi kuah dia sedap walaupun tekak I tak suka makan kimchi but this kimchi is nyummehhhhh! Kuah jadi pekat dan sedap. Seafood dia not bad lah, banyak dan fresh. Mi dia kenyal macam dalam drama Korea. Tapi tak la sampai nak hirup beria macam Korean selalu buat. Dekat Malaysia orang kata loqlaq makan lagu tu. So kita makan sopan ja naaaa...


Mintak plain water ingatkan dapat satu gelas rupanya satu jag terus dia bagi. Kalau tahu memang tak order dah jus tembikai tu. Mengah nak habiskan air segelas....


Walaupun harga mahal tapi portion dia besar. Berbaloi la makan dekat KFry ni. Service pun bagus, outlet cantik dan bersih. Lepas ni kalau craving, memang laju je la pergi OU. 

Berniaga Ikhlas Tak?

Sejak PKP ni memang nampak ramai yang mula berubah bidang kerja dan cuba berniaga. Awal tu rajin lah nak membeli sebab nak ke kedai susah. Lagipun malas nak masak sendiri tambah kalau bab kuih, kek dengan menu yang tak pandai buat ni memang malas lah nak buat sendiri. 

Daripada mencuba tapi tak menjadi lepastu membazir masa dengan duit, baik kita beli je. Alang-alang boleh tolong orang lain sekali kan? 

Tapi tu lah, sama jugak kejadiannya kalau kita beli tapi dapat hasil yang hmmmm

Ada yang tegur kalau tak puas hati dengan hasil makanan tu bagitahu dekat peniaga tapi kalau bagitahu pun peniaga buat dek je, dah macam mana pulak? Tapi kalau yang kes macam ni takkan la tak tahu yang menu dia ada masalah? 


Ni kes beli roti jala tapi kuah cair sangat tak macam kuah kari pun. Dalam tu ada tengkuk ayam tapi 1/3 je daripada bahagian tu. Ada satu potong kentang. Boleh terima dek akal tak untuk set roti jala harga RM5? Sudahnya masak kari sendiri sebab kuah dia tawar sangat. Roti tawar, kuah pun tawar. 


Second time masa beli laicikang dengan ABC. Kecewa jugak la sebab dia memang peniaga tapi dia guna bahan lama, mungkin nak clearkan peti ais kot so dua-dua air dia rasa pelik yakmat. Kalau guna bahan lama patutnya boleh dapat discount la kan? Sebab dalam gambar kemain letops tau sekali sampai dekat tangan warna pun dah pelik. 

Third time beli kek yang agak famous jugak. Kalau bukak socmed memang bersepah dengan ejen dia je. Kalau kek ni memang kena ikut sukatan yang tepat kan, tapi tu lah rasa dia memang menyedihkan. Rasa kecewa jugak la beli sebab kalau ikutkan keuntungan brand kek ni boleh cecah sampai 3 juta sebulan tapi tak lah sedap mana pun. Kek ni guna sistem ejen dropship so ejen tukang promote je, yang bake dekat induk or top leader something like that lah. 

Lepas dari 3 kes ni dah malas dah nak beli online unless memang tahu dia masak sedap and dah pernah order sebelum ni. Bukan taknak tolong tapi melebur duit bazir dekat peniaga macam ni. Jenis ambil kesempatan. Kita beli guna duit hasil kita pergi kerja bukan beli dengan duit korek dekat tanah. Memang marah la kalau dapat makanan yang indah khabar dari rupa ni. 

Saturday, 30 May 2020

Kek Batik Melting, Dapur Messy Cik Intan


Masa PKP peringkat kedua tak silap, viral kek batik indulgence ni dekat social media. Bila tengok Harith Sterk Production buat kek batik indulgence lagi bertambah terliur lah sebab cantik sangat kejadian dia. 

Cari punya cari, jumpa jugak yang dekat dengan area rumah sebab taknak bayar delivery charge mahal punya pasal. Dapur Messy Cik Intan ni dekat Kampung Melayu Subang je so delivery around RM5 je. 

Dapur Messy Cik Intan ni ada kek batik melting chocolate sahaja dan kek batik chocolate tambah cheese. Kuantiti pula berbeza ikut harga, boleh tengok dekat dalam poster tu. Sebab craving kan pastu tengok cheese macam sedap pulak so order 2 jenis kek batik yang 6 pieces. Satu chocolate, satu choc + cheese. 


Dah set timing dan confirm order buat bayaran semua, sampai la kek batik ke tangan. Gambar ni bukan gambar sebenar tau sebab ni loqlaq sangat bawak kek ni dalam plastik sampai dia melorot turun ke bawah. Dah balik rumah baru perasan. Tapi kemek pun tetap sedap je. 


Masa dapat tu tak terus makan sebab nak biar dia sejuk. Bila makan sejuk baru umpphhh sedap gila.


Antara choc kosong dengan choc dan cheese, I prefer choc dan cheese sebab rasa choc bercampur dengan cheese tu lagi sedap. Chocolate dia walaupun tebal tapi tak manis sangat sampai kembang tekak. Rasa dia just nice je bila makan. Makan sambil tengok movie memang tak sedar lah bila habis. Masa raya dia ada buat special package tapi tak order lah sebab balik Sabak pun mak dah buat kek batik. Kang terasa pulak dia haaaa tak memasal kena pujuk. 

Next time memang akan repeat order lah dengan Dapur Messy Cik Intan ni. Berbaloi rasa sedap dengan harga. Siapa yang ada dekat area Subang Airport, Subang Bestari dengan Kampung Melayu Subang boleh order kek batik melting dekat Dapur Messy Cik Intan okay. 

Movie Review : My Stupid Boss 2


Pengarah : Upi Avianto
Penulis Skrip : Upi Avianto
Pelakon : Reza Rahadian, Bunga Citra Lestari, Alex Abbad, Iedil Dzuhrie Alaudin, Chew Kin Wah, Iskandar Zulkarnain, Atikah Suhaime, Melissa Karim, Morgan Oey
Genre : Komedi
Durasi Tayangan : 96 minit
Tarikh Tayangan : 28 Mac, 2019 (Indonesia)
Syarikat Produksi : Falcon Pictures
Pengedar : Falcon Pictures
Trailer :


Sequel My Stupid Boss kali ni mengisahkan pula keperitan Diana (Bunga Citra Lestari), Mr. Kho (Chew Kin Wah) dan Adrian (Iedil Dzuhrie Alaudin) yang terpaksa ikut Bossman (Reza Rahadian) mencari pekerja asing yang baru bila yang sedia ada dah pun lari. Stress dengan Bossman punya pasal sebab taknak ganti mesin lama yang dah rosak tapi anggap mereka malas bekerja. Faham sajalah perangai Bossman always right tu. 


Bossman akan beri ucapan atas pengiktirafan kecemerlangan dia dalam perusahaan dalam satu conference di Vietnam. Alang-alang dah kesana, dia bawa staff dia untuk buat temuduga pekerja asing yang dipilih secara rambang oleh kenalan dia, Nguyen (Morgan Oey) untuk bekerja di Malaysia Sinar Berjaya (M) Sdn Bhd. Keluar makan dengan Bossman pun dah stress apatah lagi pergi business trip berhari lamanya. Ada saja perangai Bossman yang terpaksa mereka hadap tambah-tambah si Diana. 


Tak ikut tak bermakna hidup tenang bila Shikin (Atiekah Suhaimi) dan Azhari (Iskandar Zulkarnain) terpaksa negotiate dengan pihak-pihak pembekal supaya lanjutkan masa untuk bayar hutang. Dari movie My Stupid Boss lagi kita dah nampak betapa bermasalahnya aturan kewangan Bossman. Tak pandai berniaga tapi bodoh sombong. Untung saja ada isteri dia (Melissa Karim) yang kaya-raya boleh dijadikan tempat meminta bila gagal. 


Jalan cerita kali ni Diana lebih berani bersuara di pejabat berbanding filem yang lepas sebab Bossman dah dua bulan tak bayar gaji dia. Itupun Dika (Alex Abbad) masih lagi backup Bossman sampai timbul rasa annoying sama level dengan Bossman. Akrab betul sampai abaikan stress si isteri. Tak faham macam mana dia boleh jadi perunding, tak mampu langsung jadi neutral dan bertegas ikut situasi. 


Rasanya sebab keuntungan previous installment, dalam My Stupid Boss 2 dah kembangkan tempat ke luar negara and yes you guys can watch the beauty of Vietnam dan kawasan yang dipilih ialah kawasan pedalaman. Memang cantik tempatnya dan kita boleh tengok culture Vietnam spanjang mereka berempat dalam operasi mencari pekerja baru. Set rumah Diana dan Dika dah berubah sikit bila pintu bilik dia ditukar warna cat kepada pink. I personally loved the previous onewith emerald green colour. Wardrobe pelakon pun nampaknya dah berubah kepada colour block dengan set pejabat yang lebih menarik. 




Watak-watak sampingan macam Adrian, Mr Koh dengan Azhari dapat screentime lebih sikit dalam movie ni berbanding yang lepas. Kalau sebelum ni watak Adrian dilakonkan oleh Bront, kali ni diganti dengan Iedil Dzuhrie Alaudin. Mungkin sebab Bront busy dengan movie Gundala dan Bakara. Fret not, jalan cerita tetap kelakar untuk peminat movie My stupid Boss franchise ni. Mungkin ada yang stress bila layan franchise ni sebab Bossman annoying sangat. 


Walaupun plot dan dialog kelakar tapi harapnya My Stupid Boss 3 tak ulang jenaka dan plot yang sama sebab kalau diulang banyak kali boleh bikin bosan. Durasi  tayangan My Stupid Boss 2 pun lebih pendek dari yang sebelumnya, dari 108 minit kepada 96 minit. Kalau dipanjangkan sikit lagi dan tambah scene 3 sekawan [Sherry, Nadiya Nissa dan Sharmaine] pun okay je. Geng makcik bawang mesti ada moment kelakar yang tersendiri. 


Keuntungan My Stupid Boss 2 sebanyak 3 juta ni dah buktikan yang franchise ni dah ada fanbase kuat baik di Indonesia mahupun Malaysia cuma bimbang juga lah bila upcoming installment akan bertukar pengarah sebab Upi Avianto katanya dah bosan dan sibuk dengan movie-movie lain.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 9.4/10

Movie Review : My Stupid Boss


Pengarah :  Upi Avianto
Penulis Skrip :  Upi Avianto
Pelakon : Reza Rahadian, Bunga Citra Lestari, Alex Abbad, Bront Palarae, Chew Kin Wah, Iskandar Zulkarnain, Atikah Suhaime, Nadiya Nisaa, Sherry Alhadad, Sharmaine Othman
Genre :  Komedi
Durasi Tayangan :  108 minit
Tarikh Tayangan : 19 Mei 2016
Syarikat Produksi :  Falcon Pictures
Pengedar :  Falcon Pictures
Trailer :


My Stupid Boss diadaptasikan dari novel bersiri dengan tajuk yang sama karya Chaos@Work. Upi Avianto olah menjadi skrip movie genre komedi yang mengisahkan tentang Diana (Bunga Citra Lestari) berpindah ke Kuala Lumpur, Malaysia ikut suami dia, Dika (Alex Abbad) yang bekerja dari rumah sebagai perunding di syarikat petroleum. Lepas tiga bulan, dia rasa tak betah tinggal di rumah walaupun suami dia tak pernah suruh untuk bekerja. 


Dia dah malas buang masa melepak dengan Siti (Nadiya Nisaa), Azizah (Sherry Alhadad) dan Vivian (Sharmaine Othman) bergosip tentang hal jiran tetangga. Dika recommend Diana untuk bekerja di syarikat Malaysia Sinar Berjaya (M) Sdn Bhd di Sungai Buloh, syarikat kawan baik masa Dika study di Amerika.


Masa pergi interview Diana dah tengok ramai yang memaki sumpah seranah Bossman (Reza Rahadian) sampai dia jadi takut. Tapi tanpa interview pun dia dah diterima bekerja sebab pakai kabel. Balik je rumah terus dia tanya Dika kalau Bossman tu gila tapi Dika kata Bossman memang macamtu dari dulu. Pelik dan menjengkelkan. 


Baru hari pertama Diana dah stress bila Bossman suka panggil tanpa sebab sampai buang masa dia. Kerja dekat meja menggunung sampai tak nampak tuan meja, belum masuk kena uruskan pekerja bengkel di tingkat bawah. Bossman pesan supaya Diana kena selalu berwaspada dengan semua pekerja asing ni sebab diorang penipu dan penyangak. Diana yang pertikaikan pengambilan kerja pekerja asing ditegur jangan masuk campur urusan kerja Bossman. 


Bossman juga selalu call Diana tengah malam cuma untuk bagitahu tentang meeting tergempar jam 9 pagi tapi sudahnya Bossman yang sampai lambat 2 jam tanpa sebab. Memang terseksa hidup Diana jadi target Bossman dekat office tapi Diana tak boleh berhenti sebab dalam kontrak, dia kena bayar jumlah gaji kalau berhenti awal dari tempoh dalam kontrak. Diana mula menyesal buat keputusan untuk bekerja tambah pula Dika selalu backup Bossman. 


Jalan cerita My Stupid Boss ni memang kelakar sebab bertemakan majikan yang annoying and some scenes memang relatable sangat kenapa kita menyampah dengan majikan. Bila layan movie ni sampai mengangguk mengiyakan apa yang Diana dan kawan sekerja dia merungut. Movie ni fast pace and even dah masuk second half pun still kelakar dengan perang Diana dan Bossman.
 

Lakonan pelakon utama dengan sampingan memang menghidupkan suasana even Sherry, Nadiya Nissa dengan Sharmaine ada scene yang kelakar walaupun screentime tak banyak. Bront agak tersia dalam movie ni sebab dia tak dapat peluang untuk menyerlah pun bila watak dia cuma mengorat Shikin (Atiekah Suhaimi). Watak Azhari (Iskandar Zulkarnain) pula tak diketahui apa jawatannya bila sepanjang masa asyik berzikir. 


Pujian harus diberikan pada Reza Rahadian yang berjaya deliver watak Bossman dengan kelakar. Dari cara dia bercakap, riak muka dan cara berjalan pun dah boleh buat orang tergelak. Rasanya watak Bossman ni antara memorable performances Reza dalam karier lakonan dia. Dalam movie ni kebanyakan pekerja dia tak faham apa Bossman cakap sebab dialek Jawa Indonesia yang pekat. Macam Bossman label pekerja dia sebagai tempe sebab dia maksudkan kelas bawahan. 


Suka dengan set kawasan rumah Diana dengan kawasan apartmen dia sebab penggunaan warna dan susun atur nampak menarik. Kebanyakan scene shoot dekat rumah Diana atau di pejabat so team production boleh lebihkan bajet untuk bahagian visual and music score. Overall memang have fun sangat layan movie ni. Ulang banyak kali pun tetap kelakar tengok perangai annoying Bossman. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.9, 5. Casting +0.8, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.7/10

Movie Review : Time Renegades


Director : Kwak Jae-yong
Writer : Go Jung-woon
Cast : Im Soo-jung, Jo Jung-suk, Lee Jin-wook, Jung Jin-young
Production Company : CJ Entertainment, Sangsang Film
Distributor : CJ Entertainment
Genre : Romance / Mystery / Thriller 
Running Time : 107 minutes
Release Date : 13 April, 2016 (South Korea)
Trailer :


1 Januari 1983 di Bosingak Belfry, Seoul, guru muzik sekolah menengah Ji-hwan (Jo Jeong-seok) melamar kekasih hati dia, Yoon-jung (Im Soo-jung) dan juga guru kimia di sekolah yang sama tapi dia ditikam dengan perompak lalu pengsan. Di plot masa yang lain, di tempat yang sama, pada tarikh yang sama tapi tahun yang berbeza, 1 Januari 2015, detektif Gun-woo (Lee Jin-wook) akan ditembak oleh penjenayah yang diburu dengan team members yang lain. 


Ji-hwan dan Gun-woo dibawa ke hospital pada waktu yang sama dan kedua-duanya terselamat dari bahaya tapi misterinya dua-dua watak ni boleh nampak perjalanan takdir masing-masing dalam mimpi. Gun-woo boleh nampak apa insiden malang yang akan berlaku kepada Ji-hwan terutamanya kepada tunang dia yang akan dibunuh oleh pembunuh bersiri dengan gas mask. 


Kalau Gun-woo tak halang, jalan cerita hidup dia pula yang akan terancam kerana dia pula jatuh cinta pada Jung So-eun (Im Soo-jung) yang saling tak tumpah seperti muka Yoon-jung. Bukan setakat muka dan fizikal sama malah pekerjaan pun sama guru kimia di sekolah yang sama! 

Dalam Gun-woo cuba untuk faham misteri di sebalik kejadian ni, dia dapat satu kes lama yang masih belum ditutup dari Ketua Polis Kang Seung-beom (Jung Jin-young). Terkejut bukan kepalang bila dia tengok details dalam fail tu tentang pembunuh yang sama dalam mimpi dia dan dia nampak modus operandi pembunuhan Yoon-jung. Secara tak langsung dia dah bagitahu kepada Ji-hwan apa akan berlaku pada sekian tarikh. 


Ji-hwan pula pergi berjumpa dengan suspek pembunuh tunang dia di penjara. Tepat apa yang diberitahu Gun-woo bila suspek tu bagitahu yang dia nampak lelaki pakai gas mask dalam tandas. Dia cuma mengaku bersalah curi duit Yoon-jung sahaja tapi bukan membunuh. Ji-hwan dan Gun-woo perlu cari siapa pembunuh sebenar sebab So-eun dalam bahaya bila pembunuh tu tak ditangkap pada zaman 80-an. 


Jalan cerita Time Renegades menarik sangat untuk mystery thriller genre lovers dengan tema time travel! Memang team production simpan siapa pembunuh sebenar dengan plot twist yang tak disangka-sangka. Saspen dibuatnya! Tapi sebenarnya pengarah dah drop hint masa di awal movie antara perasan ataupun tak je sebab movie ni fast pace.


Ini pertama kali Director Kwak cuba movie genre ni lepas 3 kali buat movie genre rom com. Sebab forte dia movie romantic, scene romantic antara dua watak utama memang menambahkan emosi pada penceritaan sampai rasa kecewa sangat bila Ji-hwan tak mampu nak halang pembunuhan Yoon-jung. Tersentuh dengan ending scene bila director tunjuk rahsia sebenar kenapa dua watak ni saling terkait. 


Visual effects hasil kerja Lee Sung-je nampak cantik especially scene transition gym baru bertukar kepada lama dan perubahan tona warna untuk bezakan tahun 80-an dan tahun 2015. The way camera bergerak dan beberapa shots diambil dari sudut yang cantik. Wardrobe team pun buat yang terbaik dengan menghidupkan suasana pada zaman 80-an dengan pakaian dan gaya rambut. Even furniture dan medical equipment pun dipilih mengikut deco 80-an. 



No wonder lah movie ni dapat pulangan kutipan yang tinggi lepas 18 hari ditayangkan. Jalan cerita solid walaupun konsep time travel dan sci-fi ni memang susah nak nampak real tapi disebabkan garapan pengarah dan tulisan penulis juga kehebatan laknan semua watak buat movie ni jadi menarik. Recommended! Boleh tengok di Netflix. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Lirik Lagu Tak Dapat Raya Lagi - Floor 88 ft Baby Shima

I might be late to this party tapi nak bagitau yang lagu raya Floor 88 tahun ni gempaknya! Floor 88 ni tak pernah lah tak kreatif. Berseni betul boleh buat lirik lagu raya sesuai dengan virus covid-19 ni. MV pun comel sangat haha


Dalam lagu Tak Dapat Raya tahun lepas, girlfriend Amir hantu pontianak, tahun ni dia bawak virus pulak haha memang Amir sejenis suka cari awek pelik-pelik ke? Yang penting dia comel goreng gitar dengan mini love dia. Siapa tak tengok lagi boleh tengok dekat sini. Ada surprise comel tau dekat hujung video. Btw kalau perasan semua repeat baju raya tahun lepas haha betul betul tak raya diorang ni




LIRIK LAGU TAK DAPAT RAYA LAGI

Penyanyi : Floor 88 & Baby Shima
Lirik : FTiut, Romeo Manja & Floor 88
Muzik/Lagu : Zai Hamzah
Label : Rusa Music


Mari semua kita
Raya di rumah saja
(Hiya hiya hey)


Kita semua tak boleh keluar
Nanti kena saman padan muka
Tunggu dulu Akram bagi tahu


Pakai saja baju tahun dulu
Walau raya dekat rumah
Masih boleh cantik lawa lepas itu
Post dekat insta


Apa kata kita
Raya rumah di sebelah
(Hiya hiya hey)


Aku dengar anak dia lawa
Puthi gebu bibirnya merah
Tunggu dulu Achoi bagi tahu


Mana boleh keluar macam itu
Kau tak ingat virus melekat
Nanti tak pasal beraya dalam wad


Jadi kita nak beraya di mana
Takkan raya pertama
Duduk lepak di rumah


Redha jelah tahun ini macam biasa
Macam tahun lepas juga
Tak dapat raya


Aku ada masalah
Berat hati rasa nak luah
Baju raya aku tahun sudah
Sudah sendat perut terkeluar


Tunggu dulu aku bagi tahu
Nenek kita ada tinggal baju
Ish tak adalah baju itu
Apa kisah kau nak malu
Sekarang trend baju kelawar biniku
(Eh alamak, bukan haram ke?)


Aku dah tak ada idea
Nak buat apa masa raya
Jom video call awek ku


Dia pun tak ada hala tuju
Apa kata kita cuba
Call je awek dia
Kita cuci mata


Kenapa telefon sayangku
Bawa sekali teman mu
(Hiya hiya hey)


Niat nak pergi rumah mu
Hati tak tahan rasa rindu
Tunggu dulu kami mahu tahu
Tak bahaya ke kalau macam itu


Kalau kamu mahu tahu
Ku cabut topeng mulutku
(VIRUS!)


Jadi kita nak beraya di mana
Takkan raya pertama
Duduk lepak di rumah


Redha jelah tahun ini macam biasa
Macam tahun lepas juga
Tak dapat raya

Baca Entri Ni Jugak!