Friday, 29 May 2020

Sanitize Office Lepas PKP

Bila dah dapat approval dari MITI untuk kembali beroperasi, perkara pertama kena buat haruslah sanitize office sebab tak nak ada virus yang datang entah dari mana. Siapa je tak cuak dengan covid-19 kan? 

So malam sebelum masuk office tu dapat text dari pihak HR untuk assist team sanitize - Team Riz-Que #VirusTerminator ni. Awal tu hampir nak cancelkan service diorang sebab tak datang tepat pada waktu yang dijanjikan. 

Appointment pukul 10 tapi tak sampai lepas setengah jam tunggu. Rupanya van diorang rosak. Rezeki diorang la van dah okay sebelum Zohor since working hours tak lama pun sekarang ni. 

Spray sanitizer 

Dah datang tu terus diorang setup equipment untuk disinfection satu office. Awalnya sembur sanitizer lepastu baru buat nano fogging. Nak spray tu kena lapik atau simpan semua document sebab takut alcohol akan rosakkan kertas. Masa kita place order tu pihak Team Riz-Que ni dah bagi SOP proses sanitize office. Apa yang perlu kita buat semasa dan selepas sanitize. 


Masa nano fogging ni dah kena duduk luar office sebab asap fogging ni tebal lah, susah nak bernafas. Lagipun sanitizer tadi pun dah kuat bau alkohol dia. Lepas dah fogging ni tak boleh masuk dah dalam office dalam tempoh masa 6 jam. 




Dah settle sanitize baru la yakin nak masuk kerja kat office balik. Dapat pulak supply face mask, sanitize spray, hand sanitizer dengan temperature checker. Setiap pagi memang akan tembak suhu dulu sebelum masuk lepastu pakai mask kalau ada meeting atau discussion. Rimas tu memang rimas lah bila sepanjang hari kena pakai face mask tapi sebab covid ni terpaksa lah bertabah. 




JMB pun dah arahkan cleaner untuk sanitize lif, sediakan hand sanitizer dekat ground floor lepastu sediakan kotak dalam lif. Kalau sebelum ni boleh naik ramai-ramai dalam satu masa, sekarang ni 4 orang je dibenarkan.

Tak lama lepas branch PJ sanitize office, HQ pulak sanitize office. Lama sikit lah dekat sana sebab HQ besar.



'Bilik En Mail tak hilang lagi asap fogging'
'Bagus tu...itulah rupa saya berasap jer bila check kerja orang....'

9 comments:

  1. Dah full days masuk office ke Pana? Dd still kena wfh lagi. Taska belum bukak :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dahhhhh! 13 May haritu official masuk, sebelum ni masuk lepas dapat approval MITI tapi working hours tak lama macam sekarang la. Tu lah, yang ada anak la kesian sebab taska tak bukak lagi. Sama la kat sini pun.

      Delete
  2. Office kami sanitize pada 4 May. Kami masuk kerja 5 May. Nasib baik company kami memang cakna hal2 kesihatan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lahhh, alhamdulillah kat kawasan ni takde kes lagi. semua ikut SOP KKM

      Delete
  3. Alhamdulillah. Dah boleh masuk kerja dengan senang hati kan sebab opis dah sanitize :)

    ReplyDelete
  4. kalau nak sanitasi sek mmg kena upah pekerja khas la. x kan la cikgu2 nak buat segala benda ni. x sabar nak ke sek. bosan tul mereput di umah..

    ReplyDelete
  5. Hahhahah.. Seram pulak boss cakap mcm tu.. Hahaha....
    Selamat hari raya fana

    ReplyDelete
  6. bila dah sanitize gini baru rasa tanpa was-was nak kerja kan

    ReplyDelete
  7. bagus la ikut SOP ni..hehe. nak kerja pun tanpa was was dah kan. btw done follow sis

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!