Saturday, 2 May 2020

Blog Performance April 2020

Hujung bulan ni agak roller coaster ride for some people kan? Kita tengok lah macam mana bulan Mei nanti. Makin teruk ataupun ekonomi melonjak naik macam dicanangkan tu.

Anyway for my report card of course lah melonjak naik sebab PKP tapi bila masuk bulan puasa dah mula jatuh balik since niche blog pun entertainment. Mana maunya entertainment ada chemistry masa bulan puasa ye dak?

1. PV

Kalau bulan Mac target monthly nak cecah PV 20k tapi bulan lepas cecah 50k sebulan. Ni gara-gara PKP. Sebab tengok PV rancak je bila PKP kena extend, diam-diam naikkan target PV cecah 770k and yes, dapat walaupun sipi-sipi je stats tu nak cecah.

Untuk bulan Mei hopefully boleh cecah 800k. Tak nak target banyak sebab bulan puasa so tak ramai tengok movie sangat. PV daily pun dah mula jatuh dari 2k jadi seribu lebih je. Nak update resipi pun tak rajin sangat.

2. Post


Bulan April meningkat sikit la PV untuk popular post. Kalau bulan lepas paling tinggi 1260, bulan ni dah cecah 2k itupun sebab Movie Review. Bulan April entry pasal movie memang melonjak naik. Yang lama-lama pun naik macam movie Langsuir, Pihu, The Hantus, Mubarakaan, Andhadhun dll.

3. Keywords


I thought dah lambat nak buat movie review The Flu tapi okay je haha sebab ramai lagi yang mencari. Lagu raya Floor 88 dengan Baby shima pun dah start cari. Ngam sangat lagu tu dengan situasi raya tahun ni - Tak Dapat Raya. 

4. Audience


I lost reader from India walaupun movie Hindustan banyak naik haha tapi tak tahu kenapa Hong Kong melonjak naik sampai 23k walhal bulan Mac baru 4k je. Kalau bulan Mac tak berapa ramai yang guna mobile, sekarang nampak makin ramai reader guna mobile lepas dah tukar some settings. Around 40% compared to March, dalam 10% macam tu je. 

5. Bilangan Entri


Bila I kata I nak menaik je bilangan entri tu, well bulan ni dapat naik sampai 61. Ni banyak sebab segmen dan giveaway je ni. Bulan Mei kena cecah 60 entri jugak lah. Hopefully dapat sampai target sebab dah mula kerja Isnin ni. Weekend la kot nak pulun update blog. 

Selamat berpuasa semua. 

8 comments:

  1. masih ok tu fana, teruskan berbelog 😁

    ReplyDelete
  2. wah. okey lah tu saya punya PV belas2 je huhu

    ReplyDelete
  3. masuk bulan puasa orang tak tengok drama sgt, org sibuk cari resepi pula..hehe

    ReplyDelete
  4. tahniah
    tak lama lagi jadilah jutawan.

    ReplyDelete
  5. Woww..banyak tu. Gud lucky ye

    ReplyDelete
  6. Pencapaian yang baik tu, Kak Farhana. Semoga dapat lebih banyak idea untuk tulis entri baru.

    ReplyDelete
  7. Kagum okey dengan blogger macam Pana yang up berpuluh-puluh entri dalam sebulan. Kalau kita ni memang taklah. Boleh tepu kepala otak hahaha. Siap dua perenggan terus blank kepala otak ahaks 😆

    ReplyDelete
  8. ehh baru perasan mcm ada tambahan "Baca entry nie" ke sy yg tak perasan.. btw tahniah!

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!