Monday, 29 April 2019

Wooden Mini Drawer

Hari ni rasa lemau, nak blogwalking malas, nak baca novel malas, nak lipat baju pun malas sudahnya tangan rasa gatal nak bertukang. Semalam dah buka plastik dah kononnya nak buat sambil tengok drama Nur tapi tak boleh nak fokus pulak sudahnya terbiar macamtu je. 


Makanya hari ni ambil keputusan untuk siapkan mini drawer yang dah nak cecah 3 tahun dalam plastik. Dah beli tahun 2016 tapi sekarang baru nak buka itupun sebab tengah mengemas kotak lama dalam bilik. 

Dalam plastik tu dah bagi sekali manualnya so faham tak faham lah bila baca. 


Nampak tak ada tiga jenis lubang dekat papan tu? Yang bentuk t dengan bulat tu maksudnya kena masukkan benda putih pastu masukkan skru. Kalau yang lubang panjang melintang maksudnya cantumkan dengan lebihan kayu dari papan lain macam puzzle.

First step kena asingkan semua papan ni ikut jenis dia. Lepastu asingkan papan yang nak buat drawer dengan papan yang perlu untuk bahagian rangka. 

Second step, fokus buat drawer. Cantumkan semua part yang perlu lepastu skru untuk penutup bahagian depan. Ada tiga drawer saiz besar dan satu saiz kecil. 


Paling senang nak buat haruslah drawer sebab rangka kena guna banyak skru. Sakit jugak tangan nak squeeze bahan putih sebelum masukkan skru dekat lubang tu. 



Bila semua drawer dah siap, kita susun dekat tepi sebab nak fokus bahagian rangka pulak. Bahagian rangka ni ada base berlubang macam dalam gambar tu. Semua papan tu lepas cantum kena secure dengan getah yang dia bagi sebab taknak bagi longgar ataupun tercabut. 


Dah secure dengan getah, kita masukkan skru pulak dekat semua lubang. Nak masukkan benda putih tu kena squeeze kuat sikit sebab lubang t bukannya besar sangat. 



Kit ni best sebab dia dah provide semua benda cukup lengkap. Tak payah nak fikir mana nak cari screwdriver untuk benamkan skru ni. Tinggal nak guna je. Lagi satu hal bila benda putih ni ada lebihan plastik so susah nak squeeze tapi dalam kit ni dia bagi lebih. Kalau tengah buat tu hilang ke, rosak ke, tak payah risau sebab ada lebih. Skru dengan getah pun sama. 

Lepas beberapa minit gigih masukkan semua skru, tadaaaa dah siap pun rangkanya!


Bila drawer dengan rangka dah siap, boleh lah masukkan drawer dengan jaya dan bahagianya!


Sekarang ni dah ada dua jenis mini drawer ni. Lagi satu ada corak vintage which is my fav, yang baru ni kosong je. 


Nanti kalau ada lagi boleh beli nak letak brooch pulak. Ada je alasan nak membeli kan? ;P

SEGMEN BLOGWALKING TWJ APRIL 2019


SEBAB TWJ KENA BLOGWALKING DI BLOG NI

Wajib singgah sini selalu sebab TWJ letak komen ikhlas dari hati. Blog ni pun jarang update so tak banyak la kena baca. HAHAHAHA

p/s : Tarikh tamat extend sampai 30 April 2019 ye :)

Giveaway Ramadhan/Syawal 2019 oleh Sha Mohamed

Abam Kie's Birthday Giveaway


Ucapan Birthday Untuk Abam Kie

Tak pandai nak berseloka, tak pandai nak berpantun cuma nak wish semoga abam Kie sihat selalu sebab haritu baru je keluar dari wad kan. Semoga dilimpahi nikmat yang tak terhingga dan sentiasa sihat hendaknya. Terus kuat untuk diri sendiri, untuk keluarga tersayang dan juga anak-anak murid tercinta. Happy birthday Abam Kie :)

Lirik Lagu Air Mata - Khai Bahar

Famous Perlis lepas Yuna shoot MV Forevermore dekat sana lepastu keluar pulak MV baru Khai Bahar shoot dekat pantai di negeri Perlis. Tempat dah memang lawa ditambah pula dengan suntikan karya editing, sinematografi jadi cantik sangat. 


Single Air Mata yang dikarang oleh Khai sendiri dikeluarkan pada 28 April 2019 bergenre balada di bawah label NAR Records. Lagu Air Mata mengisahkan tentang kekecewaan dan rasa give up bila masalah datang menimpa dalam kehidupan kita. Its kinda motivational song. 

'Buanglah semua rasa keresahan dalam diri dan terbanglah tinggi'

Lontanan suara merdu, susunan melodi yang cantik, lirik lagu sarat dengan mesej, penjiwaan Khai sendiri  antara faktor lagu ni boleh melekat dalam kepala. Tak cukup dengar sekali mesti tangan nak tekan replay. Yang belum dengar lagi boleh tengok dekat sini


LIRIK LAGU AIR MATA - KHAI BAHAR

Lagu : Khai Bahar
Lirik : Khai Bahar
Komposer : Khai Bahar
Label : NAR Records Sdn Bhd

Ku Pejamkan mata dan
Ku Biarkan semua berlalu
Langkah Kaki terpijak
Di Bumi nyata sandiwara

Rasa Kecewa menghentikan fikiranku
Hujan Takkan berhenti
Selagi Jiwaku rapuh
Dan Masih tetap disini

Buanglah Semua rasa
Keresahan Dalam diri
Terbang Tinggi
Airmata

Jauh Ku melangkah namun diriku tetap disini
Rasa Kecewa menghentikan fikiranku
Selagi Jiwaku rapuh
Dan Masih tetap disini

Buanglah Semua rasa
Keresahan Dalam diri
Terbang Tinggi
Airmata
Airmata

Airmata
Seketika
Takkan Berpanjangan tiba

Airmata
Rasa Luka
Pedih Menyiksa jiwaku

Buanglah Semua rasa
Keresahan Dalam diri
Terbang Tinggi
Airmata
Airmata
Airmata

Drama Review : Nur 2



Pengarah : Shahrulezad Mohameddin
Pelakon : Amyra Rosli, Syafiq Kyle, Azar Azmi, Noorkhiriah, Azhan Rani, Jalaludin Hassan,
Fatimah Abu Bakar, Raja Atiq, Eyra Hazali, Noryati Taib, Hasrulnizam Osman, Uchee Fukada, Munaa Bella, Jijie Zainal, Riena Diana, Mathni Razak, Zalif Sidek, Zaidi Omar, Kuna Muzana 
Genre : Drama/Islamik
Durasi Tayangan : 19 Episod
Tarikh Tayangan : 14 Mei 2018
Syarikat Penerbit : Radius One Sdn Bhd
Penyiaran : TV3
Trailer :



Sequel drama NUR yang pernah menggegarkan industry hiburan dan menang 6 award di DFAKL tahun ni dah pun tamat bersiaran di TV3. Kalau sebelum ni beria nak tengok on time tapi kali ni tunggu drama ni habis baru marathon layan. Tabah jugak lah hati tengok memasing update status enjoy tengok Nur 2 tak kurang jugak yang update spoiler. Amboi sangat perangai.

Kali ni Nur 2 mengisahkan tentang pincangnya pengurusan Darul Mukhsin dan ujian untuk Adam (Syafiq Kyle) dan Nur (Amyra Rosli) bila Juita (Azar Azmi) datang untuk dapat kebahagiaan hidup yang sama macam Nur. Aisyah (Norkhiriah) pula serabut dan kusut sama ada untuk setia dan taat dengan suami ataupun ceraikan Hamadi (Azhan Rani). Amirul (Raja Atiq) pulak dah busy dengan Suraya (Eyra Hazali), adik angkat [dibaca awek] yang tak berkemampuan untuk sambung pengajian di Darul Mukhsin.


Sama jugak macam Nur 1 bila watak utama terlebih melodrama tapi kekuatan watak digalas oleh Hamadi. Setiap episod berdekah dengan scene Hamadi nak pulak kali ni dia dapat lebih banyak screentime bila pengarah dah tahu selera penonton. Akak wushu wushu, Kak Uchie (Uchee Fukada) pun sama naik. Amboi dia punya skrip dia hela sekali nafas je dah serupa keretapi.


Entah kenapa pengarah kurangkan screentime Jojo berbanding Nur 1 walhal Jojo (Jijie Zainal) agak rapat dengan Nur padahal Nur duduk di Lorong Hj Taib, rumah lama dia dengan arwah mak dia, acik Mona. Pengarah nak highlight keakraban Nur dengan Juita sampai tenggelamkan Jojo sebab sekali je Jojo melaser terus settle semua masalah Nur dengan Adam.


‘Astaghfirullahaalzim Nur! Kenapa kau ni bodoh sangat Nur!’

Jalan cerita Nur 2 sama macam yang pertama banyak mesej sosial terutamanya bila satu keluarga bincangkan tentang mandul dan meminta-minta. Masuk bab memina-minta ni pelik jugak bila Ustaz Adam tak dapat job langsung just because dia kahwin dengan Nur. Judgemental orang KL ni jauh lagi teruk dari kawasan luar bandar pffttt

Paling kesian pelajar dekat Darul Mukhsin lah entah macam mana diorang survive makan dekat sekolah tu sebab duit tak cukup. Laman belakang rumah Ayah Haji tu luas, kalau tanam kangkung, bayam, jagung ke dapat lah tampung stok makanan. Musalmah, Ecah dengan Nur pun banyak masa lapang dekat rumah. Suruh si Hamadi jaga kambing dari mengular sana sini.


Skrip dalam drama Nur 2 lagi kelakar dan best untuk watak akak Wushu dengan Hamadi

‘Ecah, baru berapa hari aku tinggalkan kau, melantun-lantun bodoh kau’

‘Dapat bini pun mandul, haa tambah lagi nasi tu Ecah. Sedap pulak kau masak harini selalunya macam nasi dekat hospital je’

Tapi tak suka jugak dengan skrip Musalmah bila dia marah suami dia tak mampu nak terima Hamadi lepas keluar dari penjara sedangkan dia belajar untuk terima Nur sebagai menantu. For me, Nur berubah menjadi baik meanwhile Hamadi tu berterusan menjadi jahat tanpa rasa menyesal dengan dosa dia. Mana mungkin Ayah Haji nak redha dengan silap Hamadi.


I love it when director tonjolkan scene lelaki dirogol perempuan sampai ada lawyer merentan tak ada kes macam tu di Malaysia. It’s a great initiative from the director untuk bagi kesedaran yang rogol bukan sahaja boleh berlaku pada perempuan tapi kepada lelaki juga. Even if you guys baca undang-undang memang di negara kita cuma tekankan pada perempuan dan bukannya lelaki walhal dekat negara lain dah banyak kes lelaki dirogol. Who knows dekat negara kita dah ada cuma tak dilaporkan sebab malu dengan pandangan masyarakat. It’s time for us to amend the law.


Sama juga bila ada yang tak puas hati dengan undang-undang bilamana Ecah masuk lokap. Sorry for this spoiler tapi penting nak bagi you guys faham yang tindakan Ecah bukan self-defense tapi niat membunuh. Self defense cuma sekali tapi Ecah buat berkali-kali sampai kita faham yang watak Ecah buat dengan penuh rasa dendam.

Dalam drama Nur 1 happy tengok wardrobe setiap watak terutamanya Deeja tapi yang sequel ni kecewa jugak lah tengok terutamanya tudung dengan awning kelepek sana sini, design pun tak cantik. But Elrah Exclusive untuk pakaian pelakon lelaki nampak cantik terletak. 


OST kali ni tak gempak macam Nur 1 dengan lagu Tak Pernah Hilang dan Ganti Diriku tapi quite nice lah nyanyian Tetap Kamu - Amylea ft Megat dan Pudar dari Indah Ruhaila. Kudos to Amylea as composer and lyricist for the song. Lagu Bimbang dari Marsha Milan Londoh pun best. 


Dengan tema ‘Kerana Percaya, Tergadai Bahagia’, team Nur 2 berjaya tonjolkan sikap manusia yang terlampau percaya dan husnuzon dengan manusia hati busuk di sekeliling. Kalau ramai yang kata ending macam rush, I think ending okay je dan Nur 2 merupakan sequel terbaik dengan lakonan dan editing bagus. Great job team!


p/s : Happy tengok Man jual air dekat lorong tu, handsome kemain tapi tak kenal siapa, watak guard penjara Kamal tu pun tak tahu. Ramai betul nak dia kahwin dengan Ecah. Dalam Nur 3 nanti kot.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.6 = 8.4/10

Friday, 26 April 2019

Tragedi Cinta Zeenat Aaman


Zeenat Aaman a.k.a Zeenie Baby, bekas Miss Asia Pacific 1970, antara actress cantik jelita yang famous pada era 70-an. Dia merupakan trendsetter diva yang terkenal dengan western culture dan fashion icon.

Jatuh cinta dengan Sanjay Khan lepas berkerja kali kedua di set movie Abdullah. Sanjay Khan antara top actor pada era yang sama, ayah kepada pelakon Zayed Khan dan juga bekas isteri Hrithik Roshan, Susanne Khan.


3 November 1979, jam 4 petang Zeenat dapat call dari Sanjay tapi dia ignore sebab dia busy shooting. Jam 4.30 Sanjay call lagi & Zeenat angkat. Sanjay minta Zeenat cari tarikh untuk reshoot balik lagu untuk movie Abdullah walhal movie tu dah siap dubbing dah pun. Tapi Sanjay nak jugak reshoot balik dan perlukan 4 hari. 

Zeenat tak mampu nak tunaikan permintaan Sanjay sebab dia dah terikat dengan jadual shooting movie lain. Sanjay bengang Zeenat tak nak ikut cakap dia & tuduh Zeenat ada affair dengan B.R. Chopra, director movie baru tu. Yang ada dekat set tu dengar Zeenat jerit separuh menangis bagitahu Sanjay dia tak ada affair dengan orang lain sebab Zeenat memang sayang sangat dengan Sanjay.

Phone call conversation Zeenat-Sanjay berlarutan sampai setengah jam, cuba yakinkan Sanjay yang dia sayangkan Sanjay. Sudahnya Zeenat minta izin B.R. Chopra untuk habis shoot awal sebab dia kena pergi jumpa Sanjay bincang hal reshoot schedule tu.Tak guna pun diorang nak teruskan shooting sebab semua dekat set dengar Zeenat bergaduh dengan Sanjay. 

Jam 5.30 petang Zeenat pergi ke rumah Sanjay ditemani oleh hairdresser dia, Flory tapi Sanjay tak ada dekat rumah sebab dia ada private party di Hotel Taj. Jam 9.30 malam Zeenat sampai di hotel Taj dan minta panggilkan hos party, Mr Kamal Sidiqi dekat Neptune Suite. Dia minta izin dengan Mr. Kamal untuk jumpa dengan Sanjay in private sebab nak bincang hal reshoot lagu.

Tapi Mr Kamal taknak bincang hal reshoot dan paksa Zeenat join private party tu. Bila Zeenat masuk, suasana jadi tegang. Sanjay yang dah mabuk tanya Zeenat kenapa dia datang situ.

Jam 9.45 malam, Zeenat request dengan Sanjay nak cakap in private tentang reshoot lagu. Zeenat nak settle cepat sebab dia kena balik ke Lenovla sambung shoot yang tergendala secepat mungkin. Sanjay ikut Zeenat keluar dari party tu pergi ke adjoining room.

Dekat situ Sanjay pukul Zeenat sebab dia marah dengar gossip Zeenat ada banyak skandal terutamanya gossip Zeenat ada skandal dengan abang dia, Feroz Khan. Staff hotel yang nampak kejadian tu pun tak berani masuk campur.


Sanjay pukul Zeenat sampai jatuh dan luka di kepala lepastu dia angkat Zeenat dengan tarik rambut Zeenat lepastu pukul lagi dan lagi. Tak cukup dengan tangan, Sanjay pukul dengan kasut. Semua orang dengar Zeenat menjerit tapi tak ada yang pergi tolong.

Flory yang datang dengan Zeenat nak pergi bantu tapi kena halang dengan yang lain. Bila Flory masuk dalam bilik tu dia jadi takut bila Sanjay cekik Zeenat sampai terangkat satu badan. Lepas Flory lari, Zarine isteri Sanjay pula masuk dalam bilik tu.

Bukan dia nak tolong Zeenat tapi jadi batu api supaya suami dia belasah Zeenat lagi. Tetamu yang ada dekat party tu langsung tak membantu, Pameshwar kata macam mana nak tolong kalau Sanjay dah serupa orang gila.

Dah puas belasah Zeenat, staff hotel  bawa Zeenat masuk ke kereta untuk dibawa ke hospital. Badan Zeenat penuh dengan luka, hidung Zeenat tak berhenti keluar darah, rambut dah kusut, muka bengkak. Zeenat tak berhenti menangis sebab sakit dan malu dibelasah depan orang ramai.

Keluarga Zeenat, Dr. A Massa bagitahu Cineblitz magazine yang keadaan Zeenat teruk sangat. Muka dia penuh dengan darah, luka, bengkak dan lebam hitam di mata. Dalam bebola mata pun ada gumpalan darah, bibir dia banyak kesan luka. Semua luka ni akan ambil masa 4 hingga 5 bulan untuk sembuh sepenuhnya.

Tapi paling teruk keadaan mental Zeenat yang terkejut dengan perbuatan Sanjay sampai trauma. Nurse terpaksa inject anti-depressant sebanyak 3x sehari kepada Zeenat sepanjang  8 hari dia di hospital. Sanjay ada datang untuk jumpa Zeenat tapi Dr. A Massa halau balik. Ni bukan kali pertama Zeenat kena pukul dengan Sanjay. Sebelum ni Zeenat kena tumbuk dekat mata dan disepak di rusuk. Dia minta Zeenat buat X-ray sebab takut ada tulang yang patah.


Zeenat tak buat laporan polis pun sebab dia sayangkan Sanjay dan maafkan perbuatan kejam Sanjay. Dah ramai rakan industry yang warning Zeenat jangan bercinta dengan Sanjay sebab perangai dia teruk tapi Zeenat degil. Dia sangka rakan industry sengaja pandang rendah pada Sanjay.

Zeenat kata dia sayang Sanjay sampai tahap nak naikkan nama Sanjay dalam industry ke level ‘King’. Pengarah, produser, co-star semua dah advice Zeenat yang Sanjay cuma bercinta dengan dia sebab nak release movie Abdullah je.


Semua nampak pengorbanan dan usaha Zeenat nak naikkan nama Sanjay sebab masa tu nama Sanjay dah jatuh. Kalau bukan sebab Zeenat yang pujuk producer dan cari dana untuk movie Abdullah, memang tak boleh siap projek tu. Abdullah pula movie pertama Sanjay sebagai pengarah dan merupakan movie paling mahal pada zaman tu. Sayangnya tak raih kutipan tinggi pun di India tapi diterima di negara luar disebabkan populariti Raj Kapoor di Soviet Union.


Ada yang assume Sanjay dah berkomplot dengan Zarine untuk buang Zeenat. Sanjay sengaja call Zeenat untuk reshoot lagu dalam movie Abdullah walhal movie tu dah ready untuk release dah. Kenapa baru malam tu Zarine nak marah Zeenat pasal affair Sanjay-Zeenat sedangkan dia dah tahu yang diorang berdua dah kahwin dah pun dan Zarine berkawan baik dengan Zeenat. Even payment Zeenat berlakon dalam Abdullah pun tak dibayar.

Zeenat dan Sanjay berkahwin pada 30 Disember 1978 di Rajashtan dengan kehadiran 2 orang saksi masa tengah shooting Abdullah dan bercerai pada 24 November 1979. Perkahwinan diorang tak bertahan lama pun sebab Sanjay selalu pukul Zeenat.

Tahun 2005, kawan rapat Zeenat, Shobha De pernah tulis pasal tragedi hitam yang mengejutkan di Btown dalam buku dia.



Tahun lepas Sanjay terbitkan autobiografi bertajuk ‘The Best Mistake of My Life’ tapi kelakar bila dia tak letak pun kisah dia belasah Zeenat sampai buta sebelah. Autobiografi Sanjay Khan ni sama level dengan movie Sanju, fake and whitewashed image!




Untuk launch event autobiography ni pun journalist dah kena warn supaya jangan tanya soalan tentang #MeToo ataupun Zeenat Aman. 


Kisah Zeenat Aman sebaliknya dikiaskan dalam autobiografi sebagai kisah cinta putera dan puteri, watak utama dalam movie yang dia nak sangat buat lepas Abdullah.



Disebabkan ramai kawan journalis yang rapat dengan Zeenat bantah terbitan buku ni, fans Sanjay Khan blame Zeenat Aaman sengaja cari publisiti masa tu bila kecacatan tu wujud sejak lahir berpunca dari penyakit keturunan bila mak Zeenat ada Strabismus.

Lepas tragedi hitam dengan Sanjay Khan, Zeenat bercinta dengan Mazhar Khan yang muda 10 tahun dan berkahwin pada 1985 walaupun mak Zeenat tak setuju. Rakan industri pun ada yang larang Zeenat sebab Mazhar bermasalah.


Tapi Zeenat tetap dengan keputusan dia untuk berkahwin sebab dia rasa dah sampai masa untuk ada anak dan dia rasa Mazhar adalah cinta sejati. Sepanjang berkahwin dengan Mazhar dia dapat 2 orang anak tapi dalam masa yang sama Mazhar curang dengan perempuan2 lain. Sama jugak dengan Sanjay, Mazhar pun jenis kaki pukul disebabkan pengaruh dadah.


Zeenat sedar dia dah buat silap besar tapi Zeenat tetap setia selama 12 tahun dengan Mazhar demi family kecil dia. Ramai yang kata Zeenat boleh bertahan dengan lelaki kaki pukul sebab ayah dia pun jenis kaki pukul. Even ex dia sebelum Sanjay pun jenis abusive.

Tahun 1993 Mazhar buat liposuction mengakibatkan hati dan pancreas dia rosak sebab berat hilang secara mengejut. Sepanjang dia sakit, Zeenat yang jaga di hospital dan belajar cara untuk cuci luka. 

Sepanjang 5 tahun dia bagi segalanya yang dia ada kepada Mazhar sampai dia rasa penat dan hilang arah. Zeenat failkan penceraian pada tahun 1997 dan Mazhar meninggal pada tahun 1998. Berita ni tak diterima baik oleh keluarga mertua.


Mak mertua, kakak ipar dan abang ipar datang ke rumah Zeenat dan rosakkan semua barang yang ada, mengamuk tuduh Zeenat tak jaga Mazhar dengan baik. Duit peninggalan Mazhar semua kena kebas dek keluarga mertua, sikit pun tak tinggal untuk cucu.

Zeenat buat police report atas tuduhan mencabul dan menceroboh masuk. Disebabkan kes ni, Zeenat menang hak penjagaan anak-anak dan hidup sebagai ibu tunggal sampai lah sekarang.



Zeenat katanya akan berkahwin dengan businessman dan anak-anak pun setuju dengan keputusan dia. Zeenat kata kalau dia mampu ulang balik masa, dia akan dengar kata mak dia, dia akan dengar nasihat kawan-kawan dia sebab kisah cinta dia antara benda yang paling dia nak sangat lupakan dalam hidup terutamanya kisah dia dengan Sanjay Khan. 

Movie Review : Beyond The Clouds


Director : Majid Majidi
Writer : Mehran Kashani, Majid Majidi
Cast : Ishaan Khatter, Malavika Mohanan, Goutam Ghose, Amruta Santosh Thakur 
Production Company : Zee Studios, Namah Pictures
Distributor : Zee Studios
Genre : Drama
Running Time : 120 minutes
Release Date : November 20, 2017 (IFFI), April 20, 2018 (India)
Trailer :


Sebelum ni dah pernah review movie Dhadak, kali ni review pasal movie debut Ishaan Khatter, adik kepada Shahid Kapoor. Ni beria tengok sebab kawan Twitter banyak kali remind tengok movie BTC ni sebab dia kata best sangat Ishaan berlakon. Congrats to Ishaan for his Filmfare Debut Best Actor award last year. He totally deserves the award. 

Kalau dalam Dhadhak watak Ishaan sebagai si romeo yang jatuh cinta tapi dalam movie BTC watak Ishaan sebagai Aamir, penjual dadah di bandar Mumbai. Hidup merempat dan pastikan bisnes selamat dari polis. Silap langkah bila dia ugut bos besar untuk bayar payment dia on time. Sudahnya tempat diorang proses dadah kena terjah dengan polis.


Aamir sempat lari dan berjaya sembunyikan diri dalam longgokan kain di tempat kakak dia, Taara (Malavika Mohanan) bekerja. Taara minta bantuan Akshi (Goutam Ghose)sembunyikan dadah yang Aamir bawa. Esoknya bila Taara minta balik dadah tu dengan Akshi, lain pula yang jadi bila Akshi cuba nak rogol dia. Nak selamatkan diri, Taara pukul kepala Akshi dengan batu sampai Akshi cedera teruk dan ditahan di ICU.

Bangun dari tidur, Aamir terus pergi ke tempat kerja Taara tapi Taara dah dibawa ke balai. Aamir yang masih belum dapat hadam apa yang jadi berlari kejar trak polis sampai ke penjara. Bila dia dapat tahu Akshi cuba rogol Taara, dia cuba selamatkan Akshi sebab nak Akshi mengaku jenayah yang dia buat dekat polis.


Taara cuba sesuaikan diri di penjara sementara tunggu Aamir cari duit untuk ikat jamin tapi dia taknak Aamir guna duit hasil jual dadah sebab dia taknak Aamir kena tangkap dengan polis. Aamir dah buntu sebab stok dah habis, tak tahu mana nak cari duit ikat jamin so dia terpaksa jaga Akshi di hospital. Bila Akshi dah sedar dan dipindahkan ke wad biasa, Akshi tak dapat bercakap dan lumpuh satu badan. Makin stress Aamir dan Taara menunggu hari.

Beberapa hari kemudian keluarga Akshi datang ke hospital. Aamir dapat idea untuk lacurkan anak perempuan Akshi sebab duit jual perempuan agak lumayan.


Jalan cerita BTC agak kompleks bila manusia terikat dengan pelbagai macam ujian kehidupan. You simply cannot blame Aamir for what he did sebab surrounding dia pun memang ajar untuk buat apa sahaja asalkan dapat survive untuk hidup. Tak ada pilihan untuk fikir moral kehidupan yang mana salah atau betul. Scene Aamir stress bila dia tak mampu nak ikat jamin Taara sampai mengamuk dekat keluarga Akshi tu paling kesian.

The way Ishaan expressed that anger was an impactful performance. There’s no way manusia tu boleh bertenang bila tersepit dalam situasi Aamir-Taara. Agak terkesan dengan scene tu bila director cuba sampaikan yang kita dah cuba yang terbaik untuk selamatkan orang yang tersayang tapi tak mampu sebab halangan tu lagi besar. The least we can do is just accept the fate and destiny. Sebagai manusia kita tak mampu nak ubah dah takdir tu.


Cuma yang menjadi pertanyaan lepas tengok movie ni, masih lagi tak dapat nak pastikan Aamir stress sebab nak Taara keluar dari penjara atas dasar sayang ataupun sebab Taara je tahu dekat mana dadah tu dia sorok. Walaupun performance semua pelakon bagus tapi jalan cerita dia agak lemah nak pula bila kita dah boleh agak apa akan jadi selepas tu.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 9.1/10

Thursday, 25 April 2019

Movie Review : Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga


Director : Shelly Chopra Dhar
Writer : Gazal Dhaliwal, Shelly Chopra Dhar
Cast : Anil Kapoor, Sonam K Ahuja, Rajkummar Rao, Juhi Chawla, Abhishek Duhan, Madhumalti Kapoor, Seema Pahwa, Brijendra Kala, Alka Kaushal
Production Company : Vinod Chopra Films
Distributor : Fox Star Studios
Genre : Romantic / Drama
Running Time : 120 minutes
Release Date : 1 February 2019
Trailer :


Movie adaptasi  novel A Damsel in Distress karya P. G. Wodehouse yang diterbitkan pada tahun 1919 ni mengangkat tema cinta lesbian yang terhalang. Movie bertema LGBTQ yang pertama diceritakan secara terbuka sejak Kerajaan India menerima golongan ni.

Mengisahkan tentang Sweety Chaudhary (Sonam Kapoor) yang jatuh cinta dengan Kuhu (Regina Cassandra) bila berjumpa pertama kali di wedding saudara dia. Kuhu asalnya nak jodohkan Sweety dengan abang dia tapi rupanya Sweety suka perempuan macam dia jugak. Diorang mula berjumpa secara diam-diam di Delhi tanpa pengetahuan keluarga.


Tapi tak lama pun bila kisah cinta mereka berdua dihidu oleh Babloo (Abhishek Duhan), abang Sweety. Babloo cuba untuk halang Sweety apply ke London untuk tinggal dan kahwin dengan Kuhu sebab dia taknak family dia malu dihina orang kampung. Ayah dia, Balbir Chaudhary (Anil Kapoor) terkenal di Moga, Punjab.

Setinggi mana pun Balbir cuba halang percintaan adik dia, tetap juga gagal nak pula bila Sahil Mirza (Rajkummar Rao) muncul sebagai penyelamat Sweety. Sahil yang jatuh cinta pandang pertama dengan Sweety mati mati ingatkan Sweety pun suka dengan dia tapi bila dapat tahu Sweety lesbian, dia cuba bantu Sweety berkahwin dengan Kuhu.


Tak guna pun dia paksa Sweety kahwin dengan dia bila hati Sweety cintakan orang lain. Walaupun dia tak faham macam mana Sweety dan Kuhu jatuh cinta tapi tak ada guna dia paksa. The least dia boleh buat cuma bantu Sweety dengan Kuhu.

Of course movie ni tak akan jadi pilihan tapi director dah tekankan jangan tengok movie ni dengan akal fikiran tapi guna hati untuk merasa cinta. Untuk golongan straight mungkin movie ni biasa tapi untuk golongan LGBTQ, movie ni bagi harapan untuk diterima masyarakat.


Lakonan Sonam nampak agak hambar di samping strong cast yang lain. Nampak ketara lemah dia bila scene dia seorang terutamanya bila dia menangis cerita kesakitan dia pendam rahsia hidup. But still chemistry Sonam dengan Raj nampak cantik onscreen. I wish director akan cast Sonam-Raj dalam rom-com movie lagi.

Lepas 11 tahun Anil dengan Juhi Chawla reunite dalam movie ELKDTAL ni. Scene komedi kebanyakannya datang dari pasangan berdua ni even both dah jadi pelakon senior tapi lakonan masih fresh onscreen. You guys will definitely love Chatro, a graduate from “Amrinder School of Acting and Emotions”.


Music album movie ELKDTAL for me just average sebab tak semua lagu pun yang best except title track dengan Ishq Di Mitta, lagu masa wedding. For rom-com genre bila music album tak best, agak mengecewakan lah. Love the visual and wardrobe, tak boleh nak deny hasil kerja Rhea Kapoor yang memang power dalam bab style and design ni.


I tak recommend movie ni untuk tengok pun sebab movie LGBTQ so its better just skip this if you guys tak suka since jalan cerita dia simple and nothing much to offer pun.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.4, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.8, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 8.4/10