Saturday, 20 April 2019

Movie Review : Kedarnath


Director : Abhishek Kapoor
Writer : Abhishek Kapoor, Kanika Dhillon
Cast : Sushant Singh Rajput, Sara Ali Khan
Production Company : RSVP Movies, Guy in the Sky Pictures
Genre : Romantic / Drama
Running Time : 116 minutes
Release Date : 7 December 2018
Trailer :


Kalau sebelum ni dah pernah review SIMMBA, kali ni review untuk movie debut Sara Ali Khan, anak sulung kepada Saif Ali Khan dan Amrita Singh. Movie yang diinspirasikan dari bencana alam terburuk yang pernah melanda India pada tahun 2013 di Kedarnath, Uttarakhand. Kedarnath ni kira tempat pergi haji bagi penganut agama Hindu. 

Kedarnath mengisahkan tentang Mansoor (Sushant Singh Rajput) yang bekerja sebagai porter di situ dan membantu family dia meniaga runcit. Masa tengah berkumpul di kedai runcit yang ada TV, dia terjumpa dengan Mukku (Sara Ali Khan) yang juga suka dengan kriket. Dari situ, diorang dua kerap berjumpa sebab Mukku selalu guna khidmat Mansoor untuk turun naik dekat situ.


Mukku anak kepada ketua sami di Kedarnath, Briraj Mishra (Nitish Bharadwaj) dan tunang kepada pemilik hotel, Kullu (Nishant Dahiya). Asalnya Kullu bercinta dengan Brinda (Pooja Gor), kakak Mukku tapi disebabkan Mukku makin cantik bila besar, Kullu minta untuk bertunang dengan Mukku. Disebabkan Kullu, Brinda sakit hati dengan Mukku. Memang tak pernah aman sebab selalu bergaduh. 

Bila Brinda dapat tahu percintaan Mukku dengan Mansor, dia buat cerita yang Mukku cuma mainkan Mansoor supaya tak perlu kahwin dengan Kullu. Lagipun Mukku anak ketua sami sedangkan Mansoor pula Muslim, harta pun tak sebanyak keluarga diorang. So Mansoor ambil keputusan untuk jauhkan diri dari Mukku. 


Macam mana Mukku nak pujuk Mansoor supaya percaya yang dia memang betul cintakan Mansoor, tu kena tengok sendiri lah sebab jalan cerita memang cliché dengan movie romantic yang lain cuma yang bezanya kisah percintaan Mansoor dengan Mukku.

Kalau dalam SIMMBA Sara tak dapat banyak screentime sangat tapi dalam Kedarntah memang dia menyerlah dan tonjolkan bakat dia. Chemistry dia dengan Sushant pun cantik onscreen. Paling sweet masa scene minum teh tepi gunung. Awww sangat tengok masing-masing senyum sorok-sorok. 


Kalau nak tengok keindahan Kedarnath di banjaran Himalaya dan macam mana cara diorang pergi haji dekat sana, boleh la tengok dalam movie ni. Macam mana boleh terjadinya banjir dekat situ pun Abhishek Kapoor dah ceritakan. Disebabkan banjir ni, 4500 orang terkorban dan ada yang masih hilang sampai sekarang. Kudos to Tushar Kanti Ray and his team yang berjaya hidupkan suasana tragedi tu dengan cantik hasil teknologi dron.




Soundtrack album hasil arahan Amit Trivedi pun terbaik nak pula bila kebanyakan lagu dinyanyikan oleh Arijit Singh. Movie romantic penuh dengan lagu nyanyian Arijit memang menusuk ke hati lah cerita dia. Paling suka dengan lagu Jaan-Nisaar sebab alunan muzik soft je masuk ke hati.


I’m glad Sara ambil keputusan untuk debut dengan movie Kedarnath instead of SIMMBA, her performance worth Filmfare Best Debut Actress 2018. Kalau lakonan dia dalam movie ni mengingatkan kepada lakonan Amrita Singh, tak sabar nak tengok Sara berlakon dalam Love Aaj Kaal 2 sequel movie ayah dia pulak. Katanya Saif pun ada cameo dalam tu so I kinda excited! All the best Sara!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.8, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 9/10

19 comments:

  1. Saya jarang dah layan filem Hindustan kecuali daripada pelakon-pelakon dan pengarah yang saya dah lama follow. Tapi bila tengok trailer dan baca review ni rasa tertarik pulak nak tengok Kedarnath ni. Nampak sangat deep dan bermakna cerita dia, bukan sekadar cerita cinta biasa gitu.

    ReplyDelete
  2. wah! dah besarlah anak dia! tak sangka ikut jejak langkah mak ayah. khai x berapa suka sangat hindustan kena ada mood baru layan. hehe anyway thanks for the review boleh la refer sini nanti

    ReplyDelete
  3. Cerita dia nampak menarik and I like the trailer too. Will bring my children to the cinema to watch it.

    ReplyDelete
  4. nampak menarik cite ni..akk dah lama tak tengok cerita bollywood ni...tp macam best cerita ni..kena cari casa lah nak tgk cite ni

    ReplyDelete
  5. Eh eh macam best je movie ni. Kena cari ni boleh tengok time free kan. Suka tengok movie yang berkaitan bencana alam ni. Suka tengok aksi kalau bab bencana alam atau perang. Rasa macam diri ada sekali masa situasi tu.

    ReplyDelete
  6. Lama betul tak tengok citer Bollywood ni. Jalan cerita macam menarik je. Boleh la Tintin masa Raya nanti. I want to give a go. Nasib baca review you.

    ReplyDelete
  7. citer hindustan kalau kite tengok 1st thing is lokasi mereka shoot. Cantik angle mereka tempat lawa dan jatuh hati. Kedua baru pelakon hahaha.. sebab tak kira sapa pelakon dia kalau blh bawa watak sure blh dapat thumbs up

    ReplyDelete
  8. kerap betul awak update entri bollywood ni. memang fans eh. dulu BBL pun minat jugak tapi bila dah makin dewasa ni jarang nak tengok citer hindustan yang baru. asyik repeat panggung sabtu bollywood kat tv3 je. itu pun dah bosan siap boleh hafal jalan cerita hehe

    ReplyDelete
  9. Lama dah tak mengadap tv, drama2 bersiri yang petang2 tu pun tak tengok. Nanti lepas tak busy2 ni, boleh le ngadap tv balik dan tengok cerita2 industan semula

    ReplyDelete
  10. Jujur cakap dah lama tak layan movie hindustan ni. Kalau dulu time sekolah sanggup tu turun bilik rekreasi, siap chop tempat bagai semata-mata nak tgk hindustan.. Tapi cerita hindustan dulu-dulu lejen

    ReplyDelete
  11. Wow hindustan. Emi dah lama gila tak layan hindustan. Ada la duk layan lagu hindustan sambil2 kemas rumah sambil iron baju hahah. Tapi macam takde masa sangat nak tengok cerita hindustan.

    ReplyDelete
  12. Tempat shooting ni sangat cantik. Banyak warna hijau. I like. Rasa macam nak cari dan tonton movie ni. Macam best jalan cerita dia

    ReplyDelete
  13. awak memng suka cerita hindustan erk..hehee..mcm kerap jetulis..nad ni jarang tengok cerita kalau pelakon kurang dikenali..tapi kalau jalan cerita dia best, mesti tengok..hehee..

    ReplyDelete
  14. airah suka betu baca tweet awak hahahah walaupun sebelum ni tak minat hindustan tapi minat jugak bila baca tweet-tweet awak macam ohhhhh ohhh camni hahaha

    ReplyDelete
  15. lama tak layan filem hindustan, tengok sinopsis movie nie, rasa terus nak cari. okay, dah save nama tajuk. nanti dh free sikit nak tengok. thanks for the sharing ya

    ReplyDelete
  16. Wahh ada geng hindustan!! HAHHAHA hi5 sket! omg i mmg usha movie ni nk tgk sbb nmpk si sara ni share kn, n mmg nmpk romantic! HAHHAAH i lyn cter hndustan yg jiwang2 je ye haha wpon dramatic mcm Dhadak tu!! eh geng sgt ni best2!

    ReplyDelete
  17. Pening pulak baca nama nama watak. Haha
    Maklumlah, namanya unik sangat kan.
    Tapi nampak macam best je jalan cerita dia.
    Syok kalau dapat tengok ni.
    Permandangan disana pun lawa la..

    ReplyDelete
  18. Uikss nampak best lak cte ni. nak tengok lah..eh besar dah anak Saif Ali Khan tapi banyak muka mak dia ek

    ReplyDelete
  19. Nanti nak tengoklah cerita ni nampak macam menarik. btw dah lama betul x tonton cerita hindustan ni.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)