Showing posts with label movie. Show all posts
Showing posts with label movie. Show all posts

Movie Review | Cuttpulli (2022)

Sunday 2 October 2022


Director : Ranjit M. Tewari
Writer : Aseem Arora, Ram Kumar
Cast : Akshay Kumar, Rakul Preet, Joshua LeClair, Chandrachur Singh, Sargun Mehta
Production Company : Pooja Entertainment
Distributor : Disney+ Hotstar
Genre : Psychological / Crime / Thriller
Running Time : 134 minutes
Release Date : 2 September 2022
Trailer:


Cuttpulli yang bermaksud boneka mengisahkan tentang Sub-Inspector Arjan Sethi (Akshay Kumar) yang dihantar bertugas di Kasaulli cuba membongkar kes pembunuhan bersiri. Modus operandi pembunuhan tersebut ialah mayat pelajar perempuan dikorek matanya, dihentak kepala dengan tukul, gigi yang retak atau patah, muka dikelar dan pembunuh akan tinggalkan satu kotak hadiah berwarna biru yang diisi kepala boneka Cinderella dengan kesan luka yang sama pada mangsa. 

Sebelum daftarkan diri sebagai polis, Arjan buat kajian selama 7 tahun tentang semua pembunuhan yang melibatkan psikopat baik dalam India mahupun antarabangsa. Mudah untuk dia dapat akses maklumat kes jenayah di India kerana ayah dia juga seorang polis. Arjan guna semua data yang dia dapat untuk tulis skrip filem psikologi jenayah thriller tapi semua produser tolak kerana terlampau mengerikan. 


Walaupun dia ada semua material mengenai kes jenayah pembunuh bersiri namun tiada sebarang petunjuk yang dia dapat dari pembunuhan boneka ni. Lambat dia jumpa petunjuk, makin banyak lah keluarga yang akan meratapi pemergian anak tersayang. 

Naskhah Cuttpulli ni merupakan official remake kepada filem Tamil, Ratsasan (2018) di mana penulis Ram Kumar turut bekerjasama dengan pengarah Ranjit M. Tewari dan penulis Aseem Arora. Memandangkan dah pernah tengok Ratsasan, boleh lah nampak perbezaan antara dua naskhah thriller ni. 


Perbezaan yang ketara bila pace Cuttpulli lebih laju dan skrip lebih kemas garapannya. Sebelum ni dalam review Ratsasan, I menyampah bila filem tu nak tunggu hero yang berlawan dengan watak antagonis sedangkan pelakon sampingan ada peluang untuk bunuh tapi dalam Cuttpulli, penulis ubah dan wujudkan jalan cerita yang lebih baik. Cuttpulli antara naskhah remake yang belajar dari kesilapan sebelumnya dan hasilkan naskhah yang mantap penceritaannya. 

Cuma tak boleh nak hadam bila Akshay Kumar bawa watak muda dan jadi adik kepada Seema Sethi (Hrishitaa Bhatt) sedangkan ketara sangat perbezaan umur tu. Kalau ikutkan pelakon asal untuk watak Arjan ialah Ayushmann Khurrana tapi tak tahu kenapa ubah last minute. Kalau bukan Ayushmann pun bagi lah dekat pelakon lain yang lebih muda sebab action stunt tak banyak dan tak susah pun. 

Chemistry Akshay dengan Rakul pun tak strong onscreen. Masuk babak romantik mesti rasa cringe. Sama lah juga bila Divya (Rakul Preet) petik pasal feminism dalam dialog dia. Nampak forced dan ehhh sangat sebab kawasan luar bandar tapi ada woke feminist. Mungkin sebab over sangat kot tuduhan yang dilemparkan tu. 


Sinematografi yang berlatarkan kawasan pergunungan di Himanchal Pradesh tak lah digunakan sebaiknya untuk babak romantik atau menambahkan lagi impak pada penceritaan. Kawasan tersebut hanya untuk menguatkan plot kenapa pihak polis dan juga watak Arjan gagal untuk dapatkan petunjuk kerana kawasan luar bandar dan tidak terdedah dengan teknologi. Babak klimaks pun antara kelemahan Cuttpulli sebab dibikin di kawasan gelap sedangkan babak tegang dan penuh dengan elemen drama. 

Music album gubahan komposer Tanishk Bagchi dan juga komposer lain juga tak meninggalkan kesan baik pada penceritaan mahupun minat pendengar. Sayang lah Pooja entertainment tak laburkan duit pada music album sedangkan dah ada skrip menarik. Baik tak payah letak lagu terus kalau sekadar untuk tambah elemen hiburan.



Overall naskhah Cuttpulli menarik untuk yang belum tonton Ratsasan dan masih lagi menarik biarpun sudah pernah layan original sebab olahan ada sedikit perbezaan. Tertarik dengan persembahan lakonan Sargun Mehta yang menyerlah sebagai SHO Gudia Parmar. Tak hairan lah boleh menang Best Actress di Punjabi Awards. Hopefully ada peluang untuk dia dapat watak yang bagus dengan screentime lebih panjang di Bollywood. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +0.7, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +1, 5. Casting +0.7, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 8/10

Movie Review | Kalut Nak Kahwin (2022)

Saturday 17 September 2022


Pengarah :  Yussuf Yunus
Penulis Skrip : Aloy Paradoks
Pelakon: Amerul Affendi, Kartina Aziz, Chelsia Ng, Anas Ridzuan, Salih Yaacob, Megat Sharizal, Dee Al-Hadi, Aloy Paradoks, Fudail Dayyan
Syarikat Produksi : CineMalaya Studios
Pengedar : Astro First 
Genre : Komedi
Durasi Tayangan : 90 minit
Tarikh Tayangan : 04 Ogos 2022
Trailer :


Bermula dengan pelamin yang tak siap pada waktu yang dijanjikan, Munirah (Dee Al-Hadi) mula meradang sehingga jerawat besar timbul di muka. Tak cukup dengan stress tersebut, beberapa kawasan di Lembah Klang putus bekalan air tanpa notis kerana Sungai Langat tercemar akibat bahan toksik yang dibuang dari kilang di kawasan berdekatan. 

'Haaaaa mak habaq dah. Ambik Tamrin. Tamrin tu punya la baguih, buat elok-elok. Semua puas hati. Dia nak ikut kepala dia, ketegaq!' - Mak Minah

Sudah lah pelamin tak siap, muka rabak, badan pula busuk sebab tak sempat nak mandi pagi. Serabut kepala Mak Minah (Kartina Aziz) kerana Pak Lang (Saleh Yaacob) membebel tak cukup air untuk masak. Anak sulungnya, Mustaqim (Amerul Affendi) pergi mencari air di kawasan sekitar bersama Buyut (Anas Ridzuan). 


Sementara kawan baik Munirah, Honey (Chelsia Ng) bantu solek dan siapkan pelamin seperti yang Munirah idamkan. Mak Minah minta Munirah bagitahu pengantin lelaki supaya datang lewat sikit dari rancangan asal sebab tak mahu jatuh air muka depan keluarga bakal besan. 

Tertarik dengan poster Kalut Nak Kahwin yang cantik dan tema yang berkait dengan kehidupan sebenar, not bad lah layan naskhah komedi dari Aloy Paradoks ni. Siapa yang duduk dekat Lembah Klang dah mula jadi annual event bila dapat tahu tak ada air gara-gara sungai tercemar. Kalau hari biasa boleh lah mandi macam P. Ramlee tapi kalau ada majlis kahwin, siapa tak menggelabah kan? 


Selain cerita komedi yang terjadi pada keluarga Mustaqim dan Munirah, penulis selitkan juga pengajaran tentang kehidupan bermasyarakat. Macam babak Pak Lang menyembang dengan Zaidi (Megat Sharizal) kenapa dia lebih gemar merewang dari tempah katering untuk majlis kahwin. Lagi kukuh pertalian antara jiran bila turut serta dalam aktiviti gotong-royong. Masa tu lah nak kenal semua orang dekat kawasan tu. Sayangnya ramai yang malas nak join.

Filem Kalut Nak Kahwin yang diterbitkan oleh CineMalaya Studios ni mempunyai idea yang menarik tapi ada juga lah beberapa part yang tak realistik macam Mak Minah minta Tok Kadi stay sedangkan jadual dia padat. Sebelum tu Mak Minah dah minta pengantin lelaki datang pukul 3, kenapa Mak Minah tak bagitau Tok Kadi datang balik lepas selesai akadkan untuk pengantin lepas Zohor tu? Kesian lah Tok Kadi nak stay dari pukul 12 tengahari sampai 3 petang. Itu belum sembang tetamu yang dah sampai jam 12 tengahari dan menunggu di dewan tapi Mak Minah atau Mustaqim tak peduli pun. 


Part Pak Lang memasak dekat belakang dewan tu pun pelik juga sebab dia macam masak santai untuk bagi makan jemputan 20 orang je. Ada 3 belanga besar dengan periuk besar untuk masak lauk kenduri tapi mana kawah untuk masak nasi? Pak Lang bising pasal nak basuh ayam je dari awal tapi tak sebut pun pasal masak nasi sedangkan air nak guna untuk basuh dan tanak nasi lagi banyak daripada menu lain. Pelik juga sebab tak ada sesiapa yang bancuh air?

Masa babak Munirah menjerit ada jerawat tu macam over betul sebab ada seketul je jarawat yang naik. Kenapa tak letak banyak lagi biar nampak betul stressnya? Mustaqim pun nampak santai sampai sempat jadi Romeo depan Honey. Loghat utagha yang digunakan dalam keluarga Mak Minah pula ada kalanya bertukar dengan slang KL. Mungkin pengarah guna watak orang utagha sebab perangai suka buat teruk. I orang utagha jugak naaaa, tau dah orang pandang kita lagu mana haha. 


Nasib baik lah babak antara Sulaiman dan Buyut mencari air satu Kuala Lumpur betul-betul kelakar sampai bersimpati dengan nasib mereka dua di hujung cerita. Tapi diorang pun memang jenis tak boleh diharap bak kata Pak Lang. 

1. Team Production +0.6, 2. Visual +0.8, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.5, 7. Themes +0.5, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.4  =  6/10

Pengarah : Syamsul Yusof
Penulis Skrip : Abdul Rahman Dali, Shahruddin Dali
Pelakon :  Adi Putra, Beto Kusyairy, Fattah Amin, Johan As'ari, Ali Karimie, Khir Rahman, Yayan Ruhian, Rahim Razali, Namron, A. Galak, Wan Hanafi Su, Jalaluddin Hassan, Zarina, Farah Ahmad, Ellie Suriati
Syarikat Produksi : Studio Kembara
Pengedar : Skop Productions
Genre :  Biografi / Sejarah
Durasi Tayangan : 117 minit
Tarikh Tayangan : 23 Jun 2022 (Malaysia, Singapura & Brunei), 31 Ogos 2022 (Indonesia)
Trailer :


Berlatarkan Tanah Melayu pada akhir abad ke-19, sekumpulan pihak British yang diketuai oleh Kapten Syers diiringi oleh Toga (Yayan Ruhian) menangkap pemberontak. Salah seorangnya adalah Mamat, anak kepada Pak Deris (A. Galak) iaitu penasihat istana. Penduduk Pahang marah dengan British yang mula mengeksploitasi sumber bumi Pahang dan mula merancang untuk meluaskan kuasa mereka.

Berita serbuan yang bertukar ganas sehingga membunuh para penduduk kampung ini sampai ke telinga Tok Gajah (Wan Hanafi Su) dan pembesar yang lain. Maka Mat Kilau (Adi Putra), Wahid (Beto Kushairy) dan Awang (Fattah Amin) pujuk supaya lebih ramai penduduk kampung untuk bersama mereka menentang penjajah Inggeris yang disifatkan semakin melampau. 


Namun Usup (Khir Rahman) sama seperti penduduk yang lain memilih untuk berdiam diri supaya ayahnya yang uzur tidak terancam. Semua berpegang dengan kata British bahawa mereka tidak akan ganggu Melayu kalau Melayu tidak mengganggu British. Awang yang kecewa tidak dipilih sebagai ketua pahlawan untuk menentang British mula menghalang kerja Mat Kilau. Tapi kerana egonya, Rokiah (Zarina), isteri Wahid pula terkorban. 

Wahid yakin tentera British dan Toga dapat tahu selok-belok kawasan mereka kerana maklumat dari orang dalam. Selepas berbaik dengan Awang, Wahid dan Mat Kilau bersatu bersama pahlawan yang lain untuk menumpaskan tentera British. 


Penceritaan Mat Kilau : Kebangkitan Pahlawan lebih bersifat fiksyen walaupun menggunakan figura terkenal dalam sejarah negara. Peperangan yang diletakkan di hujung cerita juga bersifat fiksyen semata yang diambil dari imaginasi para penulis dan pengarah. Nak kata ambil dari perang sebenar juga macam tak berpijak di dunia nyata. 

Kelemahan filem Mat Kilau terbitan Studio Kembara dan Skop Productions terletak pada kecelaruan plot yang terlihat kurang pada backstory, ruang untuk beberapa watak besar untuk berkembang dan diceritakan dengan baik, flow penceritaan yang messy juga dialog yang merepek. 


Tak kisah lah filem tentang pahlawan atau filem mengenai hero cinta sekalipun, watak hero akan dikenalkan dengan baik. Identiti dia, karakter ataupun prinsip yang dipegang. Berbeza dengan Mat Kilau yang lebih suka berceramah tentang agama. Kalaupun dia suka berceramah, kena juga la penulis bagitahu kenapa. Dari identiti Mat Kilau yang sebenar, dia adalah anak imam, guru mengaji di kampung tersebut. 

Memandangkan filem Mat Kilau adalah fiksyen, tak tahu lah Wahid, Awang dan Brahim (Ali Karimi) anak Tok Gajah ataupun hanya anak murid. Kalau adik-beradik, boleh faham kenapa Wahid mudah memaafkan ataupun banyak backup Awang. 


Keliru dengan pendirian ketiga pendekar ni sebab dekat awal cerita Awang bantah bila Mat Kilau bunuh tentera British kerana takut keselamatan penduduk terancam. Kemudian Awang pula bertindak untuk curi senjata British. Sepatutnya dekat situ Mat Kilau dah boleh agak akibat dari tindakan Awang. Kebanyakan masanya tersia dengan kedangkalan watak Mat Kilau dan Awang. Kalau Mat Kilau bijak selangkah, Awang pula lemah. Bila Awang bijak, Mat Kilau pula lemau. 

Sakit hati juga bila tengok watak Mat Kilau merendahkan penduduk kampung kerana tak mahu turut serta dalam perang. Kalau jadi penduduk kampung pun tak yakin dengan perjuangan watak Mat Kilau. Bila perang kena ada strateginya, kalau semborono saja mati katak namanya. Baik duduk diam dekat rumah tunggu senapang British kena acu di kepala. Babak Mat Kilau gesa supaya geng dia cepat buat kerja pun merepek sebab pahlawan ada lebih kurang 12 orang tapi kena raut buluh untuk buat perangkap. Mat Kilau buat apa? 


Filem Mat Kilau nampak lemah juga sebab tak realistik bila kisah ini berlatarkan masyarakat Pahang tapi kesemua watak menggunakan bahasa melayu baku dan juga slang KL sedangkan orang Pahang ada dialek mereka yang tersendiri. Bab pakaian, I bukan expert jadi kita biar pihak lain yang ulas. Bahagian props pun asal boleh saja.

Ada yang kata filem Mat Kilau bila layan dekat panggung wayang memang gempak tapi dekat Netflix hilang wow factor dia. Kalau tengok dekat wayang pun, pendirian I masih lagi sama sebab jalan cerita yang lemah. Visual yang bergegar, sound effect over dan juga medan perang yang tampak seperti dataran joget lambak. 


Tak nak bandingkan dengan mana-mana filem negara luar, cukup dengan flow penceritaan dan kelemahan teknikal yang banyak dari awal sehingga hujung cerita. Kalau Syamsul Yusof dapat RM100 juta untuk Mat Kilau, tahniah untuk dia, rezeki dia. Yang suka Mat Kilau pun teruskan sokong tapi jangan sampai label yang kritik atau tak suka sebagai penjilat British. Chill. 

1. Team Production +0.2, 2. Visual +0.4, 3. Audio +0.2, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.6, 7. Themes +0.6, 8. Editing +0.3, 9. Social Message +0.4, 10. Personal Thought +0 = 3.5/10

SYAFIQ YUSOF BUKTIKAN ABANG LONG FADIL 3 FILEM KOMEDI AKSI TERBAIK SEPANJANG ZAMAN

Sunday 28 August 2022

SYAFIQ YUSOF BUKTIKAN ABANG LONG FADIL 3 FILEM KOMEDI AKSI TERBAIK SEPANJANG ZAMAN | “Ketawa Tanpa Henti, Padat Aksi Mendebarkan, Gandingan Pelakon-Pelakon Hebat”

Dua penerbit yang mendominasi filem-filem pecah panggung Malaysia, Skop Productions dan Astro Shaw sekali lagi bekerjasama dan bersedia mempersembahkan filem terbaru daripada francais komedi aksi ‘blockbuster' no 1 Malaysia, Abang Long Fadil 3 bermula 8 September di seluruh pawagam Malaysia, Singapura dan Brunei. Lebih gempak, lebih impak, lebih aksi, lebih komedi; itu yang dirumuskan mengenai Abang Long Fadil 3. Filem sekuel ketiga ini menampilkan kualiti produksi yang lebih mengagumkan dan antara kelainan yang ditampilkan adalah set terbesar pertama dibina di Malaysia untuk pembikinan filem tersebut. 



Abang Long Fadil 3 adalah idea asal serta diarahkan oleh pengarah muda berbakat besar, Syafiq Yusof. Terdahulu, beliau telah menghasilkan Abang Long Fadil 1 dan 2 dan mencipta fenomena tersendiri apabila Abang Long Fadil 2 berjaya menjadi filem tempatan pertama yang menembusi kutipan pecah panggung melebihi RM18 juta. Uniknya ketiga-tiga francais Abang Long Fadil, penonton dapat melihat transisi konsep cerita di mana francais pertama menonjolkan tema dunia gengster, manakala francais kedua ketengahkan Fadil dalam dunia mafia, dan naskhah terbaru paparkan Fadil dalam konsep spy.

Rata-rata penonton berkongsi rasa teruja menantikan kehadiran filem ini di pawagam. 
   






Malah, menerusi video reaksi barisan pelakon menyaksikan buat pertama kali trailer rasmi, pelakon Zizan Razak telah mengalirkan air mata kerana rasa sebak hasil usaha kerasnya untuk Abang Long Fadil 3 akhirnya akan menemui penonton. Video tersebut juga telah mendapat respons daripada peminat dan tontonan tinggi di media sosial dengan keseluruhan melebihi 7 juta tontonan.  

Abang Long Fadil 3 masih mempertaruhkan Zizan Razak selaku tunggak utama. Manakala barisan pelakon lain yang ditampilkan juga mempunyai kekuatan tersendiri dalam industri seni tanah air seperti, Zizan Razak, Johan, Elizabeth Tan, Maya Karin, Dato AC Mizal, Shuib, Kazar, Ozlyn Wati, Tania Hudson, Joey Daud, Jay Iswazir, Daniella Sha, Khir Rahman, Wak Doyok, Siraj dan penampilan istimewa Hairul Azreen. Setiap bintang turut pertaruhkan adegan aksi yang mendebarkan. 


Pengarah Skop Productions, Datuk Yusof Haslam berkongsi rasa teruja filem Abang Long Fadil 3 bakal dipersembahkan kepada penonton. “Pihak penerbit, pengarah, barisan pelakon, kru dan semua yang terlibat dalam menjayakan filem ini telah pun melakukan yang terbaik untuk persembahkan kepada peminat dan penonton. Kami percaya penonton sukakan kejutan atau kelainan dari sudut persembahan dalam setiap filem yang ditonton, jadi kami tampilkan konsep segar melalui sekuel terbaru ini. Kami mengharapkan kehadiran Abang Long Fadil 3 mampu menghiburkan dan menerima reaksi positif daripada penonton.”


Sementara itu, Naib Presiden, Perniagaan Melayu Nusantara & Ketua Astro Shaw, Raja Jastina Raja Arshad mengulas mengenai keberhasilan filem berkualiti, ia akan merancakkan lagi persaingan yang sihat dikalangan penerbit dan penambahan filem cereka, lantas membuka pasaran yang lebih luas ke negara-negara lain untuk ditayangkan. “Filem Abang Long Fadil 3 menjadi filem komedi aksi tempatan pertama yang menemui penonton di pawagam selepas dua tahun. Kami percaya genre tersebut masih menjadi genre kesukaan penggemar filem di negara ini. Meskipun begitu, filem ini turut dipadatkan dengan naratif, mutu produksi dan elemen ‘fresh’ agar sekuel ketiga tampil lebih baik serta menarik. Sasaran kami bukan sahaja ingin menampilkan francais komedi aksi terbaik sepanjang masa, tetapi filem yang dapat meninggalkan impak yang besar dan mampu mempelopori pasaran luar. Kami harap filem ini mampu memberi nafas yang baik untuk industri perfileman tempatan.”


Filem Abang Long Fadil 3 akan mengadakan sesi jelajah yang turut dimeriahkan dengan barisan pelakon pada 10, 11 September di Johor dan Melaka, 16, 17, 18 September di Kedah, Pulau Pinang dan Perak. Untuk maklumat selanjutnya mengenai jelajah ini boleh ikuti Instagram, Twitter, Facebook Astro Shaw. 

Manakala OST bagi filem Abang Long Fadil 3 adalah ‘Payung’ nyanyian Zizan Razak bersama Elizabeth Tan. Lagu ini turut mengajak orang di luar sana untuk turut serta dalam dance challenge lagu Payung di platform TikTok dan peminat bertuah yang terpilih berpeluang untuk hadir ke majlis Mega Fans Screening Abang Long Fadil 3 pada 7 September nanti. 


Filem ini juga telah mendapat tajaan daripada Suria KLCC selaku penaja lokasi bagi Malam Gala Abang Long Fadil 3 di kawasan Esplanade dan di selaras bersama TGV Cinemas. Selain itu, Suria KLCC turut menaja melalui platform promosi LED Skrin di Concourse, digital outdoor screen di Pintu Masuk Ampang, papan tanda digital di sekitar mall Suria KLCC, perkongsian promosi di media sosial dan eDMs (mesej elektronik melalui emel). Selain itu, filem ini menjalin kerjasama erat bersama pemamer dan mendapat sokongan padu daripada station radio Melayu dan Inggeris Astro, serta portal hiburan nombor 1, Astro Gempak. Manakala, Luckin Coffee turut menyumbang pada Majlis Gala Abang Long Fadil 3.


Filem Abang Long Fadil 3 menyaksikan Fadil kembali dengan misi terbaru yang lebih berprofil tinggi. Fadil perlu menjatuhkan konspirasi jahat Chow Han, namun dalam pada yang sama Fadil diburu oleh King Cobra atas dendam dahulu. 

Saksikan filem daripada francais komedi aksi no 1 Malaysia, Abang Long Fadil 3, di pawagam seluruh Malaysia, Brunei, Singapura bermula 8 September ini. Gunakan #AbangLongFadil3 dan #ALF3 di platform media sosial bagi berkongsi reaksi anda mengenai filem ini. Ikuti perkembangan terbaru serta klip-klip menarik filem ini di TikTok, Instagram, Twitter, Facebook Astro Shaw dan Astro Gempak. 

TRIVIA ABANG LONG FADIL 3

1. Abang Long Fadil 1 – Dunia Gangster, Abang Long Fadil 2 – Dunia Mafia, Abang Long Fadil 3 – Dunia Spy.


2. ‘Comeback’ atau kemunculan semula gandingan popular tanah air, JOZAN (Zizan Razak dan Johan) di layar perak selepas setengah dekad. 

3. Set filem terbesar yang pernah dibina untuk filem tempatan. Mengambil masa 3 bulan untuk menyiapkan set tersebut. 

4. Filem komedi aksi pertama Elizabeth Tan. Elizabeth Tan telah melakukan aksi ‘stunt’ sendiri tanpa menggunakan pelakon alih lagak aksi. Dia turut menjalani sesi latihan bersama pelakon Maya Karin bagi memantapkan babak aksi yang perlu dipersembahkan.

5. Watak Ocy Lin dihasilkan khas untuk Ozlynn kerana Syafiq Yusof merasakan gandingannya bersama Johan mampu menyaksikan watak antagonis suami isteri yang mampu meninggalkan kesan.  


6. Mengambil masa sedikit panjang apabila menjalani penggambaran babak Johan dan Ozlynn kerana rata-rata kru tidak mampu menahan gelak melihat aksi persembahan mereka. 

7. Banyak babak letupan di dalam filem. Menariknya, babak letupan tersebut adalah letupan sebenar dan tidak menggunakan teknik CGI atau VFX. 

8. Pencarian ‘Sama Tak Serupa’ menerusi radio ERA yang mengajak orang di luar sana berkongsi gambar seakan-akan Zizan Razak di media sosial dengan menggunakan #MencariZizanEra yang dijalankan pada bulan Julai lalu, telah menyaksikan 4 pemenang istimewa terpilih untuk tampil dalam muzik video OST Abang Long Fadil 3.  

Movie Review | Abang Long Fadil 2 (2017)

Tuesday 9 August 2022


Pengarah : Syafiq Yusof
Penulis Skrip : Syafiq Yusof
Pelakon : Zizan Razak, Syamsul Yusof, Dato AC Mizal, Tania Hudson, Wak Doyok, Achey Bocey, Shuib Sepahtu, A. Galak, Mas Khan
Syarikat Produksi : Skop Productions, Astro Shaw
Pengedar : Astro Shaw
Genre : Komedi / Aksi
Durasi Tayangan : 95 minit
Tarikh Tayangan : 24 Ogos 2017 (Malaysia, Singapura & Brunei)
Trailer :


Sekuel Abang Long Fadil 1 (2014) membawa watak Fadil yang bebas dari dunia gangster dan terpaksa mencari duit sebagai gigolo. Tak sanggup melayan mak datin (Delimawati), Fadil disalah anggap pula sebagai pembunuh upahan bernama Tiger. Pembunuh upahan yang dikehendaki oleh pihak polis ni bekerja dengan Taji Samprit (A. Galak) dan anaknya Wak Doyok (Wak Doyok). 

Fadil minta bantuan Yana (Tania Hudson), wartawan TVKL dan cameraman, Ali (Achey Bochey) yang sering membuat liputan kes jenayah yang dilakukan oleh Tiger. Untuk bersihkan nama dia, Fadil perlu mencari identiti sebenar Tiger. Fadil tak boleh pergi kepada pihak polis bila Inspektor Wahab (Syamsul Yusof) juga bersubahat dengan penjenayah. Dalam memburu Tiger, Inspektor Shuib (Shuib Sepahtu) juga memerhati gerak-geri rakan sekerjanya yang dianggap mencurigakan. 


Taji yang belum pernah melihat Tiger beri tugas baru iaitu membunuh King Kong (Dato’ AC Mizal) yang dianggap pesaing. Wak Doyok pula curi-curi berhubung dengan Tiger dan bagi tugas untuk bunuh Taji Samprit. Habuan yang dijanjikan agak lumayan iaitu RM500 juta. Antara bersihkan nama ataupun habuan yang ditawarkan, jalan mana Abang Long Fadil akan pilih?
 
Walaupun ada beberapa pelakon dari filem sebelumnya masih bekerja dalam projek Abang Long Fadil 2 namun watak yang diberikan adalah berbeza sebab penulis juga pengarah nak keluar dari franchise KL Gangster. Bajet untuk filem ni lebih rendah dari projek sebelumnya bila Syafiq kurangkan penggunaan CGI dan lebihkan pada aksi dan plot utama. 


Kalau sebelum ni tak berapa gemar dengan fillers dan jalan cerita yang santai oleh Syafiq dalam Abang Long Fadil 1, sekuel pula beri pengalaman yang berbeza. Dalam Abang Long Fadil 1 boleh nampak Syafiq masih bereksperimen dengan genre komedi tapi dalam installment kedua ni nampak dia dah pandai adun dengan cara dia tersendiri.

Watak Zizan juga nampak lebih menarik dan lebih kuat dari sebelumnya tapi masih menggunakan saduran yang berpegang pada nasib. Elemen misteri dan juga plot twist yang digunakan memberi kekuatan pada jalan cerita. Nampak tak kekok langsung Zizan guna senjata dalam movie sebab dia pun prep role dalam beberapa movie aksi. Postur pun nampak meyakinkan. 


Masa penggambaran movie Abang Long Fadil 2, Dato Yusof Haslam bertekak dengan Syafiq disebabkan perbezaan cara kerja bila Syafiq ambil masa yang lama untuk shoot babak aksi. Tapi hasilnya memuaskan lah sebab penonton suka sampai filem ni cecah kutipan RM18 juta, mengalahkan kutipan filem Polis Evo 2 (2017). 

Bukan saja skrip diberi nafas baru, Syafiq juga beri tumpuan pada soundtrack Abang Long Fadil 2 bila dia laburkan pada 3 buah lagu – Kaki Licik (Zizan Razak), Senorita (Dato’ AC Mizal feat Shuib Sepahtu dan Syamsul Yusof) dan Peace Y’all (Dato’ AC Mizal). 



Sayangnya Abang Long Fadil 2 ada kelemahan bila Syafiq bawa masuk pelakon baru seperti Wak Doyok yang tak mempunyai bakat dalam bidang lakonan. Nampak agak kaku setiap kali muncul tapi dia boleh deliver kalau watak dia berbahasa Jawa. Nasib baik kebanyakan masanya dia berkongsi skrin dengan pelakon lain. 

Sama juga dengan lakonan Tania Hudson yang lemah dan tak ada langsung chemistry dengan Zizan sedangkan watak mereka berdua bercinta dan perlukan kepercayaan yang kuat. Kalau Syafiq ambil Kamal Adli lakonkan watak Inspektor Wahab mungkin lebih menarik sebab lakonan Syamsul pun tak menaikkan impak pada penceritaan. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +0.6, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +0.5 = 8/10

Movie Review | Abang Long Fadil 1 (2014)


Pengarah : Syafiq Yusof
Penulis Skrip : Syafiq Yusof
Pelakon: Zizan Razak, Kamal Adli, Tauke Jambu, Soffi Jikan, Aaron Aziz, Yassin Yahya, Syamsul Yusof, Harun Salim Bachik, Pablo Amirul, A. Galak, Ucop Cecupak, Ruzaidi Abdul Rahman
Syarikat Produksi : Skop Productions, Imaginex Studios
Pengedar : Netflix
Genre : Aksi / Komedi
Durasi Tayangan : 107 minit
Tarikh Tayangan : 29 Mei 2014
Trailer :


Spin-off dari franchise popular KL Gangster (2011), Abang Long Fadil (Zizan Razak) ingin keluar dari dunia gangster setelah Malik (Aaron Aziz) dijatuhkan hukuman penjara selama lima tahun. Bukan mudah untuk Shark (Syamsul Yusof) lepaskan anak buah tapi Ajib (Sofi Jikan) protect Fadil dari mati katak gara-gara permintaan dia. 

Shark letak syarat mudah bila Fadil perlu dapatkan Kampung Berani yang menjadi titik panas di Kuala Lumpur. Ramai gangster dan syarikat kapitalis mahukan kawasan tersebut tapi Kampung Berani dijaga dengan baik oleh pendekar Melayu – Ustaz Abu (Yassin Senario), Karim (Ruzaidi Abdul Rahman) dan Ismail (Akmal Effendi Razak). Walaupun Ismail dah lama meninggal tapi dua lagi sahabat baiknya masih kuat menjaga keamanan kampung tersebut. 


Aman tak aman sangat lah sebab Acai (Tauke Jambu) dan boss besar dia selalu juga buat kacau dan minta duit perlindungan. Secara tak sengaja Fadil bertemu dengan Adam (Kamal Adli), anak kepada arwah Ismail dan juga anak angkat Karim yang berniaga roti canai di kampung tersebut. Mereka berdua berkawan baik dan mempunyai misi untuk Kampung Berani. Sementara Adam mempunyai agenda untuk balas dendam, Fadil pula terjerat dengan permintaan Shark.

Penceritaan Abang Long Fadil yang diadun dalam template komedi bersifat santai dan straightforward. Menarik bila Syafiq Yusof bawa ramai pelakon dari KL Gangster masuk ke dunia Abang Long Fadil. Kalau KL Gangster lebih terarah pada suasana yang tegang tapi dalam naskhah ni banyak babak komedi. 


Banyak juga plot yang mempunyai fillers baik dari watak Malek yang menjadi imaginasi Fadil ataupun angan-angan dia tika saat genting. Mungkin Syafiq nak pay tribute kepada Skop Productions yang biaya movie ni sebab dia masukkan Gerak Khas (2001), franchise Evolusi KL Drift (2009-2010) dan Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam (2009). 

Dinamik Zizan dengan Kamal Adli pun setara bila Zizan cemerlang dengan genre komedi manakala Kamal pada genre aksi dan drama. Penulis bagi peluang untuk dia menyerlah dengan beberapa konflik yang terjadi dalam kehidupan dia. Action stunt pun nampak real, kemas dan tangkas. Walaupun stunt Yassin macam over tapi sesuai lah dengan genre movie ni, comic timing dia pun cun. 


Abang Long Fadil banyak menggunakan CGI oleh Viper Studios dan hasil yang dipersembahkan memuaskan, seiring dengan bajet yang dilaburkan oleh syarikat produksi besar seperti Skop Productions. Soundtrack utama movie Abang Long Fadil pun mainkan peranan untuk tambat hati penonton supaya terhibur dari awal hingga ke penghujung. Lagu Cobaan mempunyai lirik yang menyerlahkan karakter Fadil yang berani walaupun tak lah kuat mana. 


Tak lari takkan takut jumpa maut aku sambut
Tak lari takkan takut takde hati takde perut
Sudah tiba sudah parah
Takut takkan ku nak takut
Tak takut takkan ku nak takut
Tak takut takkan ku nak takut
Tak takut takkan ku nak takut

Movie Abang Long Fadil mungkin lebih menarik kalau pengarah kurangkan fillers dan lebihkan pada pergelutan antara watak utama. Watak sampingan macam ibu Fadil pun muncul di awal cerita saja tapi hilang lepas niat asal Fadil kantoi dengan orang kampung. Tahu-tahu dah kena tangkap. 

Sama juga dengan Shark, tiba-tiba dekat hujung boleh kena tapau. Terlampau mudah pula untuk hapuskan watak Shark sedangkan dia antara watak yang digeruni dalam KL Gangster. Nak juga tengok Abang Long Fadil tapau Shark dengan cara dia sendiri. 


Walaupun movie Abang Long Fadil dihadkan kepada golongan penonton 18 tahun ke atas sahaja, Skop Productions berjaya raih RM4.61 juta.

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0.4 = 7.7/10

Movie Review | The Gray Man (2022)

Sunday 24 July 2022


Director : Anthony Russo, Joe Russo
Writer :  Joe Russo, Christopher Markus, Stephen McFeely
Cast : Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Jessica Henwick, RegĂ©-Jean Page, Wagner Moura, Julia Butters, Dhanush, Alfre Woodard, Billy Bob Thornton 
Production Company : AGBO, Roth/Kirschenbaum Films
Distributor : Netflix
Genre : Action / Thriller
Running Time : 129 minutes
Release Date : 22 July 2022
Trailer :


Six (Ryan Gosling) dilatih di bawah Sierra program milik yang dikendalikan oleh pegawai rasmi CIA, Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton). Selepas Donald bersara, pegawai baru hantar Six untuk hapuskan suspek target di Bangkok dengan bantuan ejen Dani Miranda (Ana de Armas). Walaupun Six berjaya bunuh target tapi dia dapat maklumat mengenai Denny Carmichael (RegĂ©-Jean Page). Target yang dibunuhnya juga bukan calang orang kerana dia adalah Sierra Four. 

Six yakin maklumat tu sahih sebab tak ada yang tahu tentang program Sierra malah identiti mereka juga tiada dalam pangkalan data. Hanya yang di dalam program Sierra saja tahu mengenai Sierra. Six pilih untuk berhubung kembali dengan Donald untuk minta bantuan sebelum ditangkap oleh CIA. Dani yang dituduh bersubahat dengan Six pula pergi ke Berlin untuk bersihkan nama dia. 


Denny panggil bekas ejen CIA yang kejam dan berhati batu, Lloyd Hansen (Chris Evan) untuk dapatkan kembali data yang ada di tangan Six sebelum maklumat tersebut sampai ke tangan media. Lloyd kerah semua skuad khas untuk tangkap Six dan arahkan Suzanne untuk jaga Donald dengan Claire sebagai tebusan untuk umpan Six. 

Penceritaan The Gray Man bersifat straightforward dan ringkas untuk difahami oleh sesiapa saja. Walaupun tak ada kejutan atau plot twist namun penceritaan dipaparkan dengan bagus oleh lakonan yang mantap oleh barisan pelakon ternama. Chris Evan berjaya buang imej dan persona Captain America yang dilakonkan sejak sedekad lamanya. Dia pun nampak seronok dengan watak antagonis nak pula dia sendiri yang request untuk lakonkan watak Lloyd walhal dia dapat offer sebagai watak Six. 


Tertarik untuk layan The Gray Man arahan Russo Brothers ni gara-gara Dhanush lah. Happy bila tengok watak dia sebagai Lone Wolf digarap dengan menarik dan dapat screentime yang agak banyak dari yang dijangka. Stunt dia pun sharp tapi sayanglah bila naskhah The Gray Man terbawa-bawa dengan tajuk filem sebab beberapa babak aksi terlindung dengan pencahayaan yang malap ataupun kabus dan asap tebal. Drone shot hasil kreativiti Stephen F. Windon dah mantap tapi pencahayaan pula bermasalah sedangkan babak klimaks ada hand-to-hand combat antara Lloyd dengan Six. 

Kali kedua tengok performance Ana de Armas lepas filem Knives Out (2019) dan sama seperti sebelumnya watak Ana menyerlah sebagai ejen Dani. Dinamik Ana sama level dengan Six menambahkan impak pada penceritaan. 


Walaupun filem The Gray Man berkisarkan dunia ejen CIA yang hati keras tapi Russo Brothers tetap tampilkan soft side beberapa watak. Macam babak Six dengan Claire di safe house ataupun watak Lone Wolf yang berpegang dengan prinsip dan ajaran Hindu. 

The Gray Man diadaptasikan dari novel yang mempunyai 10 jilid jadi filem ni merupakan installment pertama. Boleh nampak watak Lone Wolf akan team up dengan Six dan Dani. Russo Brothers pun datang ke Mumbai minggu ni untuk berjumpa dengan beberapa orang ternama di Bollywood. Macam boleh hidu je niat diorang tambah pula percentage audience Netflix agak lemah di India jadi menyelam sambil minum air lah kan?


Hopefully lepas ni Russo Brothers tayang dulu franchise ni di panggung wayang sebelum masuk ke Netflix sebab saying lah action pack movie macam ni tak ditonton di skrin besar. Music score dari Henry Jackman pun hidupkan saspen dan elemen thriller sampai tak senang duduk jadinya. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +0.8, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought + 1 =  9/10

Movie Review | Love and Monsters (2020)

Saturday 23 July 2022


Director : Michael Matthews
Writer : Brian Duffield
Cast : Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Dan Ewing, Ariana Greenblatt, Michael Rooker
Production Company : 21 Laps Entertainment, Entertainment One
Distributor : Paramount Pictures (United States), Netflix (International)
Genre : Adventure / Thriller
Running Time : 109 minutes
Release Date : 16 October 2020
Trailer :


Berlatarkan dunia yang diserang raksasa mutan akibat bahan kimia yang tercemar, Joel (Dylan O'Brien) dan mangsa yang terselamat bersembunyi di koloni bawah tanah. Selama 7 tahun Joel hidup bersama mereka dan terpisah dengan buah hatinya, Aimee (Jessica Henwick). Lemas hidup berjauhan dan kesunyian, Joel ambil keputusan untuk pergi ke koloni Aimee dengan jarak sejauh 372km. Untuk manusia biasa macam Joel, dia kena berjalan kaki selama seminggu. 

Plan tu gila sebab Joel tak pandai seni pertahankan diri, tak pandai guna senjata malah mempunyai masalah kaku dek trauma selepas ibu bapanya dibunuh oleh raksasa di depan mata. Tapi dia nekad untuk keluar dari situ sebelum koloni diceroboh dengan lebih banyak lagi raksasa. 


‘We lost a lot of people over the years. You would think you get numb to it after a certain point. You don't.’ – Joel Dawson

Kegembiraan dia tak lama pun selepas keluar dari koloni bila dia diserang oleh katak raksasa. Nasib dia baik kerana Boy muncul untuk selamatkan. Boy adalah anjing peliharaan yang menunggu kepulangan tuannya. Joel ajak Boy temankan dia dalam pengembaraan berjumpa dengan Aimee dan sebagai habuan, Joel akan cuba cari keberadaan tuan Boy. 

Dalam perjalanan tu juga Joel berjumpa dengan Clyde Dutton (Michael Rooker) dan Minnow (Ariana Greenblatt). Disebabkan mereka berdua Joel makin cekap menggunakan senjata dan tahu bezakan raksasa yang jahat dengan yang baik. Dan kerana Joel juga lah, dua pemburu raksasa tersebut tahu kelemahan dan kekurangan kebanyakan raksasa sebab Joel sentiasa catat nota dan lukisan setiap raksasa yang dia jumpa. 


Penceritaan Love and Monsters yang dikarang oleh Brian Duffield ni bersifat clichĂ© dan predictable bila watak Joel dari zero bertukar hero dalam pengembaraan tersebut. Tapi macam kelakar jugak lah dalam masa 7 tahun dia dekat koloni tu tak ada yang sanggup nak ajar dia berlawan atau guna senjata macam Minnow ke? Tengaok kawan-kawan dia dekat koloni tu semuanya baik dan sayang dengan dia. Mungkin azam dia nak berlawan tu tak sekuat mencari Aimee lah kot. 

Walaupun jalan cerita dia clichĂ© dengan plot twist yang predictable tapi kekuatan terletak pada lakonan Dylan dan juga kecomelan Boy. Ariana Greenblatt pun petah betul bercakap depan kamera, tak nampak kekok langsung. No wonder lah dia dapat berlakon watak Gamora masa kecil dalam Avengers: Infinity Wars (2019). 


Naskhah Love and Monsters arahan Michael Matthews yang tercalon di Oscars dalam kategori Best Visual Effects sudah tentu mempunyai sinematografi terbaik walaupun geli sebab kebanyakan raksasa dia berlendir. Me and my family watched this movie during our lunch and most of the time we’re like ewwwww. Tapi ada juga lah raksasa yang ganas macam lipan gergasi tu. Nak menangis tengok Boy takut kena kepung. 

Setakat ni belum ada lagi kenyataan rasmi dari mana-mana production house ataupun team production untuk sekuel atau prekuel untuk filem ni walaupun dapat sambutan yang memberansangkan. Mungkin sebab kekangan dana sebab kena guna bajet yang besar juga lah memandangkan naskhah ni bergantung kuat dengan VFX. 


I harap ada lah installment baru dan buat Love and Monsters sebagai franchise yang berlatarkan Monsterpocalypse sebab dah bosan dengan naskhah yang bertemakan zombie dan virus. Banyak plot yang boleh dikembangkan, tambah pula dekat hujung cerita Minnow macam bagi hint raksasa baru di kawasan lain. 

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.8, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.8 = 8.5/10

Movie Review | Histeria (2008)

Sunday 10 July 2022


Pengarah : James Lee
Penulis Skrip :  
Pelakon : Liyana Jasmay, Scha Al-Yahya, Yana Samsudin, Naftalya, Yuhana Yahya, Norisz Ali, Ainul Aishah, Adi Putra, Vanidah Imran, Adlin Aman Ramli, Kazar Saisi, Ramli Hassan
Syarikat Produksi : Tayangan Unggul
Pengedar : Astro Citra
Genre : Seram
Durasi Tayangan : 91 minit
Tarikh Tayangan : 18 Disember 2008 (Malaysia) 
Trailer :


Kisah bermula dengan babak geng The Pink Ladies yang terdiri dari 6 sekawan – Alissa (Scha Al-Yahya), Murni (Liyana Jasmay), Junita (Yuhana Yahya), Tini (Naftalya), Marina (Ainul Aishah) dan Kerek (Norisz Ali) yang bergurau dirasuk hantu selepas berkumpul di busut besar yang terletak di dalam hutan, di kawasan belakang sekolah.

Akibatnya mereka berenam didenda untuk bersihkan blok lama sekolah tersebut selama 3 hari pada cuti semester. Semua aktiviti mereka berenam akan direkodkan oleh Zeta (Yana Samsudin), ketua pengawas di Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Teja. Cikgu Helmi (Adi Putra) dan Ustazah (Vanidah Imran) juga akan menjaga mereka selama 3 hari tersebut.


Tak lama pun untuk mereka berenam diganggu oleh makhluk yang diseru kerana “tuan baru” mempunyai dendam yang tersendiri. Junita pula gatal tangan kacau punjut yang ditanam oleh tukang kebun (Kazar Saisi) di kawasan hutan. Dalam punjut berwarna kuning tersebut ada tulang, rambut dan sirih. Junita minta Murni untuk cari di internet sebagaimana dia mencari mantera menyeru roh sebelum ini. 

Jalan cerita filem Histeria yang dibikin oleh James Lee terbitan Tayangan Unggul ni bersifat straight forward dan pace yang laju. Setiap babak ada isinya yang tersendiri sama da diolah dalam elemen seram mahupun entertainment kerana telatah The Pink Ladies. Main plot yang berkisar tentang jembalang yang mempunyai tuan juga diselitkan sub-plot tentang buli dan juga guru pedofilia menjadikan naskhah ini lebih menarik untuk ditonton. 


Dulu Histeria pernah kena bash sebab ada babak lesbian bila watak Zeta luahkan perasaan pada Alissa. Sama juga dengan Murni yang clingy dengan Alissa atau cemburu tengok kemesraan Zeta. Tapi realitinya macam tu lah kalua duduk sekolah berasrama perempuan, mesti ada yang develop perasaan macam tu. Yang dipaparkan tak teruk pun tapi cun la jugak bila tengok something yang realistik.

Except jembalang dia lah sebab digambarkan sebagai raksasa bergigi tajam ala predator alien. Mungkin sengaja nak tambah rencah supaya nampak menggerunkan ataupun mungkin jembalang memang ada yang macam tu. I tak tahu sebab tak pernah jumpa hshs. 


Sinematografi dari Helmi Yusof kebanyakannya menggunakan warna kelam untuk menghidupkan elemen seram dan misteri. Filem ni tak banyak jumpscare yang tak berkaitan tapi memang bikin saspen lah dalam babak tertentu. I rasa sesetengah scene boleh nampak menarik kalau tak guna close up shot sebab nak tengok reaksi watak lain. 

Ngeri tengok keadaan semua mayat sampai ada yang terburai isi perut. Darah tu nampak real tapi dekat episode hujung dia kelihatan pudar macam air perwarna. Boleh tengok dekat babak Marina di hujung filem ada beza dengan masa dia baru dibunuh oleh jembalang. Ni bukan spoiler tau sebab dekat awal movie pun Murni dah bagitahu semua watak dah mati. 


Semua pelakon dalam filem Histeria ni hidupkan watak yang digalas sebaiknya sebab semuanya nampak natural depan kamera kecuali watak Cikgu Helmi, Detektif Polis (Nam Ron) dan juga watak Pengetua (Adman Salleh). Patutnya bagi je watak Pengetua tu dekat Adlin Aman Ramlie sebab screentime dia pendek je. Kesian betul dia kena marah dengan Bomoh (M. Rajoli) sebab The Pink Ladies buat prank. 

Impressed dengan lakonan Ramli Hassan sebagai pakar psikiatri sebab cara dia jelaskan tentang keadaan Murni yang menghidap Paranoid Schizophrenic tu lancar je. Nampak menarik lah babak tu walaupun sarat dengan fakta sains dan psikologi. Dia muncul sekejap je tapi tinggalkan impak pada penceritaan. 


91 minit rasa puas bila tengok naskhah bermutu dari James Lee dengan penceritaan yang menarik walaupun mungkin idea bukanlah sesuatu yang baru. I saja tengok balik movie ni sebab tengah layan drama Histeria The Series terbitan Astro Originals. Memandangkan drama tersebut sekuel kepada Histeria 2008, jadi nak ambil feel lah dari filem asal. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +0.7, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.7/10