Thursday, 30 May 2019

Drama Review : Mencintaimu Mr. Photographer



Pengarah : Eyra Rahman
Penulis Skrip : Novel Mencintaimu Mr. Photographer karya Emma Mariam
Pelakon : Syafiq Kyle, Hannah Delisha, Arash Mohamad, Amy Mastura, Hairie Othman, Marissa Yasmin, Imal Amry, Ariz Lufias, Aishah Azman, Elvina Chua, Bernard Hiew, Vicha
Genre : Romantik/Drama
Jumlah Episod : 16 Episod
Tarikh Tayangan : 3 Julai 2017 – 27 Julai 2017
Syarikat Produksi : MIG Production Sdn Bhd
Penyiaran : Astro Ria & Astro Ria HD
OST : Jampi – Hael Husaini


Adaptasi bestseller novel Mencintaimu Mr. Photographer ni mengisahkan tentang kisah kehidupan Aira Qaisara (Hannah Delisha) yang dikongkong oleh papa dia, Tan Sri Megat Miqdad (Arash Mohamad). Di atak boleh bekerja terutamanya bidang yang dia minat, peragawati sebab mak dia dulu kena halau dari rumah disebabkan mesra dengan photographer di tempat kerja.


Ke mana Aira pergi akan ditemani Mila (Aishah Azman), PA dia yang dilantik sendiri oleh Tan Sri. Tak cukup dengan tu, Tan Sri paksa Aira untuk berkahwin dengan calon pilihan dia tapi Aira buat perangai sampai 40 orang calon tolak pelawaan Tan Sri. Pertemuan Aira dengan Jemy a.k.a Nazmi Ilyas (Syafiq Kyle) di restoran masa dia berjumpa dengan calon ke-40 mencuit hati Jemy.


Jemy merupakan photographer dan boss di NI Studio, perangai dia agak panas baran dan kurang bercakap tapi perangai Jemy ni dah dianggap lali dengan para pekerja dia, Nadia (Vicha), Alan (Bernard Hiew) dan Rahim (Ikmal Amry). Aira yang geram dengan perangai Jemy suka hati ambil gambar dia datang ke studio untuk minta Jemy padam semua gambar-gambar dia.


Lain pula jadinya bila Aira jatuh hati dengan Jemy dan mula berkerja di NI Studio untuk belajar mengenai dunia modeling. Tan Sri pula hantar bodyguard dia intip pergerakan Aira dan ugut Jemy supaya jangan rapat dengan Aira.


Tan Sri Megat Miqdad berjumpa dengan Roslan (Hairie Othman), kawan baik dia untuk tuntut janji untuk kahwinkan anak mereka berdua. Nasrul (Ariz Forteen) yang memang dah suka dengan Aira, setuju dengan perjanjian perkahwinan tu tapi ibu dia, Laila (Amy Mastura) menentang habis-habisan disebabkan rasa benci kepada Miqdad.


Rimas dengan perangai Tan Sri dan Nasrul, Aira dan Jemy berkahwin secara curi-curi dengan restu mama Aira (Marissa Yasmin) dan abang dia sebagai wali. Tapi bila Laila dapat tahu tentang perkahwinan Jemy dan Aira, dia berjumpa dengan Jemy dan minta untuk ceraikan Aira sebab mereka berdua sebenarnya adik beradik.


Jalan cerita drama ni simple je tapi yang best tengok sebab chemistry Syafiq Kyle dengan Hannah Delisha menjadi sangat. Rasa nak tengok drama ni pun sebab ada video diorang dua sweet dekat Twitter. Syok tengok part diorang dengan Mila je lah sebab sejenis kelakar. Masa dalam Cinta 100 Hari dia bawa watak sendu je.  

'Huishhh romantik dia lain macam nohhh, rasa nak mandi gula kat sini. Kalau nak sweet sweet manja manja tunggu la aku balik dulu'

Yang menyampah part parents diorang serabut entah mende-mende especially Laila dengan Miqdad. Miqdad ada bodyguard, ada spy tapi senang je percaya fitnah Laila. Lagi satu hal, dia boleh tahu Aira dengan Jemy tu berkahwin curi-curi tapi tak tahu Jemy tu siapa.

Since drama ni berkisar dunia modeling banyak la outfit cantik-cantik dari Lily Petuna, Milktee, Needleworks, Kaylene, Intan Suri especially wardrobe Hannah Delisha. Dah la muka macam Barbie doll. Makeup hasil tangan Ella Sandera pun cantik. Nak sangat tahu diorang pakai lip matte apa, cantik kemain memasing.



Soundtrack utama dalam drama ni lagu Jampi – Hael Husaini tapi banyak je lagu lain yang keluar ikut situasi dalam drama ni lah. 

Overall drama ni sweet sangat and menepati expectation, memang buat pilihan tepat layan drama ni tengok Syafiq dengan Hannah. Feels dia sama macam layan drama Hero Seorang Cinderella.


1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +0.7, 10. Personal Thought +1 = 9/10

Wednesday, 29 May 2019

Movie Review : Veerey Ki Wedding


Director : Ashu Trikha
Writer : Dilip Shukla
Cast : Pulkit Samrat, Kriti Kharbanda, Jimmy Sheirgill, Chandan Bakshi
Production Company : Make My Day Entertainments
Distributor : Panorama Studios
Genre : Romantic / Comedy
Running Time : 122 minutes
Release Date : 2 March 2018
Trailer :



Movie genre romantic komedi yang mengisahkan tentang Veer (Pulkit Samrat) dan heroinnya, Geet (Kriti Kharbanda) yang nak berkahwin tapi dihalang oleh keluarga. Veer satu-satunya anak kepada usahawan terkenal di Delhi so dia tak perlu fikir mana nak cari duit untuk sara hidup lepas kahwin. Setiap hari dia akan lepak dekat gym ataupun jaga kawasan untuk bantu sesiapa dalam kesusahan.


Geet pun sama cuma anak dara lebih kepada shopping dan pergi ke gym ataupun dating dengan Veer. Jadi masalah bila nak kahwin tapi tak dapat approval dari ayah Geet disebabkan ayah Geet tak sukakan keganasan. Masa Geet bawa Veer jumpa dengan parents dia di retoran hotel, Veer tak mampu nak tahan bila tengok ada orang dalam kesusahan dibuli dengan samseng.


Ayah Geet (Satish Kaushik) ternampak Veer belasah samseng buat keputusan tak nak Geet berkahwin dengan orang yang suka pukul orang lain. Ayah Veer yang geram dengan keputusan ayah Geet mula prank dan kacau hidup musuh dia. Sama jugak dengan ayah Geet yang tak putus-putus buat prank call.

Abang sepupu Veer, Bali (Jimmy Shergill) pula tengah kusut mana nak cari calon isteri bila atuk diorang dah bising suruh kahwin. Cadangnya nak buat wedding Bali dengan Veer serentak bila Bali terjumpa dengan Rinki (Payal Rajput) yang tertarik dengan kemachoan Bali. Tak lama lepastu Rinky putuskan hubungan sebab dia masih sayang dengan ex boyfriend lama dia, Tilu.


Tak cukup dengan masalah yang ada, ayah Geet pula berjumpa dengan usahawan muda yang berjaya kembangkan bisnes dia di luar negara. Dia rasa tu la calon yang sesuai untuk Geet tapi yang dia tak tahu, usahawan tu kaki penipu dan adik kepada samseng terkenal di Delhi.

Geet suruh ayah dia buat pilihan bermenantukan samseng ataupun Veer yang suka bantu orang lain dengan kekuatan yang dia ada. Bulat keputusan ayah Geet bila dia dapat tahu usahawan tu setuju kahwin dengan Geet sebab nak bolot aset tanah dia untuk projek Jagdambha City. Kucar-kacir lah semua bila samseng mula bawak anak buah dia untuk culik Geet.


Jalan cerita movie ni biasa je tapi makin jadi menyampah bila lawak recycle dari awal sampai habis. Dah la recycle, try hard pulak tu especially scene ayah Geet sakit telinga bila dengar nama Prabhu sebab isteri dia pernah bercinta dengan lelaki nama Prabhu.


Visual pun biasa je, dialog merepek sama level dengan jalan cerita dia, soundtrack album pun tak ada lagu yang best. Lakonan Pulkit pula macam cuba tiru gaya Salman Khan. Tak hairan pun sebenarnya sebab Pulkit protégé Salman tapi bila terlampau tiru sangat sampai hilang identity sendiri, nampak buruk onscreen.  Overall, not recommended at all. Tak kelakar dan buang masa.

1. Team Production +0.7, 2. Visual +0.6, 3. Audio +0, 4. Storyline +0.2, 5. Casting +0.6, 6. Genre +0.3, 7. Themes +1, 8. Editing +0.3, 9. Social Message +0, 10. Personal Thought +0 = 4.1/10

Tuesday, 28 May 2019

Kini Anda Boleh Menggunakan E-Dompet Boost Di Restoran Kfc Seluruh Negara


Berita baik kepada pengguna akaun Boost apps sebab you guys dah boleh bayar menu yang dibeli di KFC menggunakan Boost. Pada 23 Mei lepas, syarikat Boost umumkan berita gembira bahawa pembayaran melalui Boost kini diterima di cawangan KFC di seluruh negara supaya pelanggan boleh menikmati hidangan sehingga menjilat jari sepanjang bulan Ramadan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri.

Apa Itu Apps Boost?


Boost merupakan e-dompet terbesar di Malaysia hari ini, dengan 4 juta pengguna dan lebih daripada 80,000 titik sentuhan jualan dalam talian dan luar talian di seluruh negara. Selain perkhidmatan “Scan & Pay” di keai runcit dan F&B, pasar malam dan ‘food truck,’ pengguna boleh melakukan pelbagai urusan, seperti membayar caj meletak kereta di atas jalan dan bil perkhidmatan, membeli tiket bas dan keretapi serta membeli tiket wayang dan menyumbang kepada NGO melalui derma tanpa tunai.

Kerjasama Boost dengan KFC ni bertujuan untuk menguatkan lagi skop cashless di Malaysia dengan kemudahan e-wallet.

“Pihak kami sentiasa mencari peluang bagi mengukuhkan pengalaman digital pengguna dan melengkapi gaya hidup mereka. Kerjasama dengan KFC membolehkan kami meluaskan kebolehcapaian, ketersediaan dan kemudahan tambahan agar penduduk Malaysia mengamalkan gaya hidup tanpa tunai dengan Boost, sambil menerima ganjaran tunai kembali,” kata Mohd Khairil Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Axiata Digital Services, syarikat induk Boost.



“Kerjasama dengan rakan niaga yang sealiran seperti KFC ialah peluang berharga, membolehkan kami melangkah seiring dan membina sinergi bagi memudahkan peralihan kepada masyarakat tanpa tunai di seluruh negara,” tambah Khairil.

Dato’ Seri Mohamed Azahari Mohamed Kamil, Pengarah Urusan di QSR Brands (M) Holdings Bhd berkata, ”Sebagai pengendali rangkaian restoran perkhidmatan pantas terbesar di Malaysia, kami perlu peka tentang perkembangan sezaman dan mengetahui perubahan dalam kegemaran dan tingkah laku konsumer. 

Mohd Khairil Abdullah, CEO Perkhidmatan Digital Axiata (kanan) dengan (dari kiri) Chong Ching Kan, Ketua Pegawai Penerangan Kumpulan QSR Brands, Merrill Pereyra, CEO Bahagian Restoran QSR Brands dan Dato' Seri Mohamed Azahari Mohamed Kamil, Pengarah Urusan QSR Brands di pengumuman rasmi perkongsian Boost dan KFC

Ini supaya kami bersedia dengan rangka kerja dan strategi sewajarnya untuk memenuhi permintaan pelanggan yang kian berubah. Dalam memenuhi peranan ini, kami telah mengintegrasikan beberapa kemudahan dan saluran pembayaran digital di restoran-restoran kami, sesuai dengan langkah tekad kami ke arah masa depan yang lebih bersepadu dan ‘seamless’ buat manfaat pelanggan.”

“Dompet digital semakin menjadi pilihan ramai kerana faedah yang ditawarkan kepada pengguna, dan selari dengan misi kami untuk selalu menawarkan perkhidmatan bernilai tambah kepada pelanggan. Kerjasama dengan e-dompet terbesar di Malaysia, Boost, memacu kelebihan kompetitif kami dalam trend tanpa tunai yang semakin berkembang. Kami berharap pelanggan kami akan menikmati pengalaman menjamu selera yang lebih meriangkan, dengan adanya kemudahan Boost di KFC.”

Untuk meraikan kerjasama Boost dan KFC, semua pembelian minimum RM20 akan mendapat rebat tunai RM5 menggunakan Boost  di semua cawangan KFC sehingga 31 Mei 2019 nanti.

Kentang Goreng Spicy

Haritu craving sangat nak makan kentang goreng tapi stok frozen fries tak ada sebab dah lama tak beli. Freezer kecil je mana nak muat kalau beli frozen banyak sangat. Nak order memang tak lah sebab bazir duit je order fast food semata nak makan fries. 


Kebetulan ada stok kentang dekat dapur. Teringat pulak masa dekat Giatmara dulu ada akak ni rajin buat kentang goreng. Dah craving sangat buat sendiri je lah buat snek sambil tengok movie. Bukan lama pun, setengah jam je dah siap. Setengah jam sebab nak potong kentang je. Goreng tu sekejap je. 

Bahan-bahan : 

- Kentang 
(Berapa biji tu ikut tekak sendiri lah nak makan berapa banyak & Saiz kentang you guys. Mine was small size so I used 3 potates untuk dapat satu mangkuk besar)
- Tepung Bestari Spicy
- Minyak

*Kalau nak tambah garam pun boleh. I tak letak sebab tepung bestari tu dah cukup rasa dah.

Cara-cara penyediaan : 

1. Potong kentang bentuk jejari halus. 
2. Gaul kentang dengan tepung bestari. 


3. Goreng sampai kentang nampak oren then angkat dan hidang. Siap! 

Senang je kan? Tapi kentang goreng ni kena makan panas-panas baru sedap dan rangup tepung. 

Top Bollywood Movie 2018

Kalau you guys tak tahu nak layan movie apa tapi rasa macam dah bosan tengok movie Hindi yang sama, boleh la belek list ni, mana tahu ada yang best nak layan. List movie ni disusun ikut mana yang ingat dan terlintas di kepala je bukan disusun ikut rating ye

1. Badhaai Ho 


Mengisahkan tentang keluarga middle class yang cuba terima kehadiran ahli keluarga baru. Agak kecoh awalnya disebabkan takut dengan kata-kata jiran dan saudara-mara. 

Stars : Ayushmann Khurrana, Sanya Malhotra, Nina Gupta & Gajraj Rao
Genre : Comedy/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 9.5/10

2. Andhadhun

Bila si buta jadi saksi kepada beberapa pembunuhan dan perlu cari jalan untuk selamatkan diri dari pembunuh. 

Stars : Ayushmann Khurrana, Tabu, Radhika Apte
Genre : Black Comedy/Crime/Thriller
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 10/10

3. Raazi


Berdasarkan kisah benar seorang perisik India dikahwinkan dengan anak tentera Pakistan untuk selamatkan negara masa perang Indo-Pakistan tahun 1971.

Stars : Alia Bhatt, Vicky Kaushal
Genre : Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 9.6/10

4. RAID


Diinspirasikan oleh kisah benar kes serbuan Income Tax Department di rumah kontraktor dan juga ahli politik tahun 1980-an. Serbuan yang paling lama direkodkan disebabkan duit yang disorokkan secara rapi dan licik.

Stars : Ajay Devgn, Ileana D'Cruz, Saurabh Shukla, Amit Sial, Amit Bimrot, Gayathri Iyer, Sheeba Chaddha
Genre : Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 7.9/10

5. Stree 


Diinspirasikan oleh kisah mitos legenda di sebuah kawasan kampung. Hantu Stree akan menculik lelaki yang berjalan berseorangan pada waktu malam pada musim perayaan Navratri. 

Stars : Rajkumar Rao, Shraddha Kapoor, Aparshakti Khurrana & Pankaj Tripathi
Genre : Horror/Comedy
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 9/10

6. Dhadak


Kisah percintaan antara dua darjat bila terpaksa lari dari keluarga untuk bersama. Tak mudah untuk mula dari bawah bila keduanya mengharapkan duit mak ayah untuk hidup. Semangat dan rasa cinta masing-masing buatkan hidup yang susah jadi mudah. 

Stars : Ishaan Khatter, Janhvi Kapoor, Ashutosh Rana
Genre : Romance/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 8.6/10

7. Kedarnath


Diinspirasikan oleh bencana banjir di Kedarnath pada tahun 2013. Kisah cinta lelaki Muslim dan perempuan beragama Hindu yang terhalang kerana agama. 

Stars : Sushant Singh Rajput & Sara Ali Khan
Genre : Romantic/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 9/10

8. Sui Dhaaga


Bertemakan kempen Made In India yang dilancarkan oleh Kerajaan India pada tahun 2014 untuk mempromosikan industri tekstil India. Kisah cinta dan kejayaan suami isteri yang berjaya membuka butik sendiri. 

Stars : Varun Dhawan & Anushka Sharma
Genre : Romantic/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 8.4/10

9. Padman


Diadaptasi dari kisah benar pencipta pad kos rendah di India, Arunachalam Muruganantham untuk diguna oleh isteri dia. Tapi inovasi dia berjaya mendapat perhatian penduduk kampung dan juga Kerajaan India. 

Stars : Akshay Kumar, Radhika Apte & Sonam Kapoor
Genre : Romantic/Drama/Biopic
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 8.8/10

10. Sonu Ke Titu Ki Sweety 


Titu bakal berkahwin dengan Sweety tapi perkahwinan dia dihalang oleh kawan baik dia, Sonu yang percaya Sweety ada muslihat buruk untuk musnahkan hidup Titu. 

Stars : Kartik Aaryan, Nushrat Bharucha, Sunny Singh, Ishita Sharma, Alok Nath, Ayesha Raza, Virendra Saxena, Pawan Chopra, Pritam Jaiswal
Genre : Romantic/Comedy
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 7.3/10

11. Uri : The Surgical Strike


Diadaptasikan dari kisah benar apabila pengganas Pakistan menyerang kem tentera India di Uri menyebabkan India menyerang balik dengan menghantar sepasukan unit tentera khas ke Pakistan untuk hapuskan kem terrorist. 

Stars : Vicky Kaushal, Yami Gautam & Mohit Raina
Genre : War/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 7.7/10

12. Mulk


Berdasarkan kisah benar bila satu keluarga didakwa sebagai pengganas disebabkan oleh anak mereka tanpa pengetahuan letupkan sebuah bas yang penuh dengan penumpang atas alasan berjihad. 

Stars : Tapsee Pannu, Rishi Kapoor, Prateik Babbar & Ashutosh Rana
Genre : Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 8.5/10

13. 102 Not Out


Dattatraya Vakharia yang berusia 102 tahun cuba pecahkan rekod dunia untuk jadi manusia paling lama hidup di dunia tapi dihalang oleh anaknya yang agak pemarah dan serious di usia 75 tahun.

Stars : Amitabh Bachchan & Rishi Kapoor
Genre : Comedy/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 8/10

14. Karwaan


Bila mayat ayah tertukar dengan mayat nenek remaja kolej. Dalam perjalanan bertukar kisah hidup dan belajar untuk menerima takdir hidup. 

Stars : Irrfan Khan, Dulquer Salman & Mithila Palkar
Genre : Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 8.1/10

15. Pataakha


Dua adik beradik yang sentiasa bergaduh dari kecil hingga ke besar. Ada saja alasan dicari supaya boleh bergaduh. Sangkanya akan aman bila berjauhan lepas kahwin tapi malang bila berkahwin dengan adik-beradik yang sama. 

Stars : Radhika Mandan, Sanya Malhotra, Sunil Grover & Vijay Raaz
Genre : Comedy/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 8.7/10

16. Pari


Kisah Rukhsana yang disumpah sebagai anak syaitan tapi mencari cinta dan kasih sayang dalam dunia manusia. 

Stars: Anushka Sharma & Parambrata
Genre : Horror
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 9/10

17. Veere Di Wedding


4 sekawan yang mempunyai pelbagai masalah kehidupan reunites untuk perkahwinan Avni.

Stars : Kareena Kapoor Khan, Sonam Kapoor, Swara Bhaskar & Shikha Talsania
Genre : Comedy
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 8.8/10

18. Hope Aur Hum


Kisah 3 generasi dalam satu rumah kecil dan cuba untuk selesaikan masalah kehidupan masing-masing. 

Stars : Naseeruddin Shah, Sonali Kulkarni, Amir Bashir
Genre : Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 7.4/10

19. GOLD


Diinspirasikan dari kisah benar perjalanan dan cabaran pasukan hoki India yang join Olimpik pertama pada tahun 1948 dan menang pingat emas untuk negara. 

Stars : Akshay Kumar, Kunal Kapoor, Amit Sadh, Mouni Roy
Genre : Sports/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 7.4/10

20. Hichki


Seorang guru yang mengalami sindrom Tourette berazam untuk mengubah nasib pelajar-pelajar kelasnya di mata masyarakat dan pelajar-pelajar kelas lain.

Stars : Rani Mukerji, Neeraj Kabi, Harsh Mayar, Ria Shukla, Shivkumar Subramaniam, Hussain Dalal, Sparsh Khanchandani, Sachin Pilgaonkar
Genre : Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 8.6/10

21. Pihu


Seorang kanak-kanak berusia 2 tahun yang ditinggalkan bersama ibunya yang telah bunuh diri disebabkan kemurungan selepas didera oleh suaminya. Diinspirasikan dari kisah benar yang berlaku di UK. 

Stars : Pihu Myra Vishwaka
Genre : Thriller/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 9.1/10

22. Beyond The Clouds


Mengisahkan tentang kehidupan Amir di bandar Mumbai yang terpaksa bebaskan kakaknya, Tara dari penjara selepas membunuh perogolnya. Amir terpaksa berdepan dengan keluarga perogol manakala Tara terpaksa menyesuaikan diri dengan kehidupan penjara.

Stars : Ishaan Khatter, Malavika Mohanan, Goutam Ghose, Amruta Santosh Thakur 
Genre : Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 9.1/10

23. Soorma


Movie biopic pemain hoki negara India yang terkenal dengan drag flick dia di padang tapi lumpuh lepas ditembak tanpa sengaja di dalam keretapi pada tahun 2006. Bangkit kembali dengan semangat kesukanan dan support dari family lepas hidup dia hampir musnah terutamanya bila kekasih hati tinggalkan dia. 

Stars : Diljit Dosanjh, Taapsee Pannu, Angad Bedi, Vijay Raaz, Kulbhushan Kharbanda, Amit Gaur, Danish Husain
Genre : Biopic/Sports/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 7.1/10

24. 2.0


Sequel kepada movie Enthiran (2010) bila Chitti dihidupkan semula untuk bantu Dr. Vaseegaran selesaikan misteri pembunuhan dan selamatkan negara dari ancaman Pakshi Ranjan yang menggunakan tenaga aura negatif dan salurkan kepada smartphone demi selamatkan spesies burung dari pupus.

Stars : Rajinikanth, Akshay Kumar, Amy Jackson, Sudhanshu Pandey
Genre : Sci-fi/Action
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 9/10

25. Manto


Movie yang menceritakan kisah kehidupan sebenar penulis hebat di era 50-an yang terpaksa menanggung cemuhan bilamana karya seninya melanggar batas adab budaya selepas berlakunya perpisahan antara negara India dan Pakistan. Movie Manto ditayangkan di Festival Filem Cannes tahun 2018.

Stars : Nawazuddin Siddiqui, Tahir Raj Bhasin, Rasika Dugal, Rajshri Deshpande
Genre : Biopic/Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 9/10

26. Bazaar 


Movie yang berkisar kehidupan stock trader bilamana pemuda biasa dari kampung mencuba nasib untuk berjaya seperti idolanya, Shakun Kothari. Tapi mampu atau tak dia berdiri sama tinggi dengan Shakun ataupun cuma kambing hitam untuk jenayah Shakun?

Stars: Saif Ali Khan, Radhika Apte, Chitrangada Singh, Denzil Smith, Rohan Mehra
Genre : Thriller / Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 7.3/10

27. SIMMBA!


Rip-off dari franchise Singham yang memaparkan kisah pegawai polis, Simmba yang menggunakan status dan pangkat ketua pegawai polis untuk dapat habuan rasuah dari penjenayah kawasan setempat. Konflik terjadi bila adik angkat Simmba dirogol dan dibunuh secara kejam. Remake dari movie Telugu, Temper (2010).

Stars: Ranveer Singh, Sara Ali Khan, Sonu Sood, Ashutosh Rana, Siddhartha Jadhav, Vaidehi Parshurami
Genre : Comedy/Action / Drama
Review : Klik gambar untuk baca review
Rating : 7.5/10


That's all for now. List ni mungkin akan diedit bila ada movie tahun 2018 yang I dah tengok and rasa best nak share with you guys. Have fun watching!

Movie Review : Soorma


Director : Shaad Ali
Writer : Suyash Trivedi, Shaad Ali, Siva Ananth
Cast : Diljit Dosanjh, Taapsee Pannu, Angad Bedi, Vijay Raaz, Kulbhushan Kharbanda, Amit Gaur, Danish Husain
Production Company : Sony Pictures Networks India, C.S. Films
Distributor : Sony Pictures Releasing, Columbia Pictures
Genre : Biopic/Sports/Drama
Running Time : 131 minutes
Release Date : 13 July 2018 (Worldwide)
Trailer :


My friends suggest tengok movie Soorma for like thousand times sebab dia kata best plus movie Diljit dengan Tapsee berlakon. Movie biopic yang diadaptasi dari kisah sebenar pemain hoki India, Sandeep Singh a.k.a Flicker Singh yang lumpuh selama 2 tahun lepas ditembak dalam keretapi pada tahun 2006.

Soorma (Pejuang) mengisahkan tentang kehidupan Sandeep Singh (Diljit Dosanjh) dari kecil lagi bila dia dan abang dia, Bikram Singh (Angad Bedi) dah dihantar ke Shahbad Hockey Centre yang dilatih oleh Kartar Singh (Danish Husain) untuk penuhi impian keluarga supaya jadi wakil pemain hoki untuk negara India.


Disebabkan tak tahan dengan sikap pembuli Kartar bila Sandeep tersalah beli samosa, dia lari dari pusat latihan tu dan tolong atok dia jaga ladang gandum. Sambil jaga sambil main hoki dengan lempar bola hoki ke arah burung yang kacau gandum.

Bila dah besar, Sandeep terjumpa Hapreet Kaur (Tapsee Pannu) di Shahbad Hockey Centre masa hantar makanan untuk abang dia. Dari situ dia mula berkawan dengan Hapreet dan ambil keputusan untuk masuk latihan hoki balik di bawah Kartar sebab nak tengok Hapreet.


Kantoi dengan Kartar yang Sandeep curi-curi jumpa anak buah dia di belakang rumah. Abang Hapreet, Ajit (Amit Gaur) bagi amaran selagi Sandeep tak jadi wakil negara, dia tak boleh jumpa Hapreet. Bikram pula gagal terpilih sebagai wakil pemain hoki negara.

Kecewa dengan Kartar dan keluarga Hapreet, Sandeep mengadu nasib dengan Bikram di ladang tapi tak sangka Bikram nampak talent adik dia buat drag flick. Untuk pemain hoki memang susah nak master teknik tu. Bikram ajak Sandeep pergi jumpa coach Harry (Vijay Raaz) yang melatih pasukan negara India. Sandeep terpilih bila dia berjaya tunjuk drag flick depan Harry dan menjadi pemain terbaik masa siri kejohanan Six Nation Series di Poland tahun 2006.


Kejayaan Sandeep Singh dapat liputan satu negara sampai digelar Flicker Singh dan dia berjaya buktikan pada keluarga Hapreet tapi kegembiraan tu tak lama pun bila Sandeep ditembak dalam keretapi masa dalam perjalanan ke Delhi untuk German World Cup. Lepas terjaga dari koma, Sandeep lumpuh dan terpaksa bergantung dengan kerusi roda.

Ketua persatuan kelab hoki (Kulbhushan Kharbanda) cuba bantu Sandeep dengan hantar dia ke Holland untuk dapatkan rawatan fisio sebab doktor kata dia ada peluang untuk sembuh. Hapreet pula tinggalkan Sandeep sebab dia kecewa tengok Sandeep taknak bangkit balik untuk main hoki. Dia tak kisah nak jaga Sandeep tapi kalau dia tak tinggalkan Sandeep, mungkin Sandeep akan selesa hidup lumpuh sampai bila-bila.


I’m not into hockey ataupun tengok mana-mana drag flick dalam hockey match so tak boleh nak sembang apa yang Diljit deliver sebagai Flicker tu cantik ataupun tak. Apa yang Diljit tunjuk dalam movie tu I’ll just watch it and celebrate it because it was good. Be it on field ataupun lakonan Diljit masa di rehab memang cantik onscreen. No doubt on his talent.

Sama juga dengan Tapsee sebagai Hapreet yang jadi tunjang utama dalam hidup Sandeep sebagai pemain hoki negara. Emosi jugak tengok Harpreet ambil keputusan tinggalkan Sandeep lepas jumpa di hospital. Scene ni sebenarnya drama yang ditambah oleh director je sebab Harpreet yang sebenar setia je di sisi Sandeep sampai la sekarang. For me it’s unnecessary sebab too cliché and predictable. Of course tambah rencah untuk genre romance tapi kita tengah layan movie genre sports bukan romance.


Angad Bedi pun menyerlah sebagai Bikram, boleh kata watak ni antara watak berkualiti dalam career dia sebagai pelakon. Tersentuh tengok cara dia jaga Sandeep dan tak pernah give up support adik dia walaupun dia sendiri sakit ataupun sedih. Chemistry Angad dengan Diljit nampak cantik onscreen sampai rasa nak abang macam Bikram. Oh ya, Bikram sebenar pun ada berlakon sebagai Tanveer yang attack Sandeep masa match India-Pakistan.

Bila sembang pasal movie biopic atlet mesti akan expect yang kita akan tengok drama atas padang tapi Soorma ni pun klise bila pengarah tunjuk drama bila fight dengan Pakistan sebab ketegangan dua negara ni dah wujud. Tapi bila kita dah biasa sangat tengok ‘intense moment’ni rasa jelak bila scene macam ni keluar.


Its better kalau pengarah tunjuk skill player hockey masa match bukan semata fokus dekat Sandeep because we all know kan watak utama cuma pelakon. Boleh je masukkan pemain hoki yang sebenar sebagai extra.

Trivia to you guys lepas Sandeep dah sembuh dan main balik, dia wakil negara India lawan dengan team Malaysia dalam Azlan Shah Cup tournament sebelum terpilih ke Olimpik. Kalau dia letak scene ni pergghhhh kembang semangkuk tengok movie ni sebab team hoki Malaysia power kot.


Overall, it’s a good movie untuk ditonton dengan family sebab kekuatan lakonan dan mesej pembakar semangat yang team Soorma tonjolkan untuk berdiri balik bila down ditimpa musibah dalam kehidupan. Hujung movie ada credit scene yang tayang video Sandeep Singh terima pingat dari Kerajaan India sebagai penghargaan dalam mengharumkan nama negara.

1. Team Production +0.8, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.7, 6. Genre +0.6, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.3 = 7.1/10