Sunday, 26 May 2019

Tutorial : Search Description Blog

Sebelum ni ada terbaca tips untuk naikkan rating keywords di blog Sayyidah Napisah which is very helpful and thanks a lot for that, sis!

Bila dah baca, mesti lah kena praktikkan bila buat entri tapi jadi confuse sebentar sebab ada satu tips yang dia bagi tak wujud dekat blog. Tips tu ialah tambahkan keywords di 'Search Description'.


So dalam entri ni nak ajar macam mana nak ubah setting daripada tak ada search description kepada wujud di bahagian new post. Caranya mudah sangat!

1. Buka Dashboard > Setting > Search Preferences 



2. Nampak tak ada Meta tags dalam gambar dekat atas? Dekat 'Description' tu ada [Disable]. Tekan Edit kemudian tukar kepada Enable. Tekan Save Changes.

3. Buka New Post, tengok dekat bahagian tepi dah ada dah Search Description. Mudah sangat kan? Dalam box tu isi lah seberapa banyak yang boleh tapi limit dia 156 patah perkataan je. Lagi banyak isi lagi bagus sebab nanti Google Search akan keluarkan entri you guys bila ada yang mencari. 

Good luck and happy blogging! 

7 comments:

  1. Owh br tahu..selamani xtahu lak wujud..tq for info..

    ReplyDelete
  2. Saya belajar untuk letak description ni melalui Google jugak. Masa mula-mula buat blog tahun lepas, gigihlah mencari entri untuk naikkan page view.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih.. Jenuh cari.. Yes..

    ReplyDelete
  4. tqtq farhana mama terus buat

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)