Friday, 17 May 2019

Resipi Ayam Bagana


Menu berbuka semalam saja cuba resipi baru jumpa ni sebab dah bosan makan masak yang biasa lagipun rempah dan bahan semua ada dekat dapur. Apa lagi bedal lah. 

Cara nak masak ayam bagana ni kalau ikutkan sangat senang tapi I put two method which still tak ubah rasa dia. Mana yang berkenan you guys ikut lah. 

Method 1: 

Bahan-bahan : 

Bahan A
- Bawang putih 4 ulas
- Bawang merah 1 biji
- Halia 1 inci
- Cili kering
- Serbuk kunyit
- Serbuk kari
- Biji ketumbar 1 sudu kecil

Bahan B
- Minyak
- Ayam
- Tepung Bestari

Bahan C
- Kerisik
- Air
- Garam
- Tomato 1 biji *optional

Cara-cara penyediaan : 
1. Salut ayam dengan tepung bestari lepastu goreng sampai separuh masak. 
2. Blend semua bahan A
3. Tumis Bahan A sampai naik minyak, kemudian masukkan ayam yang dah digoreng, dan Bahan C. 


4. Dah masak, hidang lah dalam pinggan. 

Senang je kan? 

Method 2

Bahan-bahan:

Bahan A
- Bawang putih 
- Bawang merah
- Cili kering
- Serbuk kunyit
- Tomato

Bahan B 
- Ayam
- Bawang putih
- Halia
- Some herbs [I use rosemary, oregano and lada sulah]
- Serbuk kari
- Biji ketumbar


Bahan C
- Kerisik 
- Serai
- Garam

Cara-cara penyediaan : 
1. Perap Bahan B selama 1 jam
2. Blend Bahan A kemudian tumis sampai naik minyak. 
3. Goreng Bahan B sampai kari naik minyak. 


4. Masukkan Bahan A dan C, gaulkan semua sampai masak. 
5. Hidang. 

Method kedua ni perap ayam sebab taknak isi ayam rasa tawar, biar isi dia serap semua herbs dan bau wangi. 


Menu ayam bagana ni makan dengan kailan masak belacan memang sedap dengan nasi panas masa berbuka. Since masak banyak, masa sahur makan ni je. Tak payah rush nak masak menu lain. Okay then, selamat mencuba resipi ni.

3 comments:

  1. Tak pernah lagi dengar tentang ayam bagana sebelum ni. Tapi ayam tu nampak sedaplah­čśő.

    ReplyDelete
  2. menarik pula bila baca resepi tu.. tapi first time dengar nama menu nie..

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.