Friday, 29 May 2020

Movie Review : Daddy You, Daughter Me


Director : Kim Hyeong-hyeop
Writer : Choi Yoon-mi, Kim Ji-sun, Jin Na-ri, Jo Sung-woo
Cast : Yoon Je-moon, Jung So-min, Lee Yoo-jin
Production Company : A Kimchi Movie Production
Distributor : Megabox Plus M
Genre : Comedy / Family / Drama
Running Time : 115 minutes
Release Date : 12 April, 2017
Trailer :


Diadaptasikan dari novel Jepun berjudul Papa to Musume no Nanokakan karya Takahisa Igarashi yang diterbitkan pada tahun 2007, movie Daddy You, Daughter Me mengisahkan tentang anak-beranak yang tak sebulu. Do-Yeon (Jung So-Min) stress bila ayah dia, Won Sang-tae (Yoon Je-Moon) selalu paksa dia fokus dengan pelajaran walhal dia dah cuba yang terbaik untuk subjek sekolah menengah dia. Semua pun tahu high school zaman millenials tak sama dengan zaman boomers. Syllabus makin susah. 


Sang-tae pula stress bila anak dia tak pernah nak hargai pengorbanan dia keluar bekerja mencari duit untuk sara hidup mereka sekeluarga. Dia dah bertahun kerja sebagai ketua pemasaran tapi tak pernah dapat kenaikan pangkat. 

Do-Yeon nak join talent show untuk impress crush dia, Kang Ji-oh (Lee Yoo-jin) tambah pula bila crush dia sendiri invite personally. Sang-tae pula ada presentation untuk perkenal produk baru dari team dia kepada top management company supaya team dia tak dibuang dan dia akan dinaikkan pangkat. 

Malangnya disebabkan pergaduhan mereka anak-beranak di bawah pokok gingko yang berusia ratusan tahun di rumah datuk Do-Yeon dan bapa mertua Sang-tae, (Shin Goo), impian mereka untuk bertukar badan supaya masing-masing faham struggle hidup masing-masing jadi kenyataan. Nasib baik hanya seminggu tapi masing-masing kena cari jalan untuk give the best for those important events dalam hidup mereka berdua. 


Jalan cerita dia for me personally tak perlu ada pun at the first place sebab keluarga diorang kecil je dan stress tu tak la besar mana bagi kedua-dua belah pihak. Boleh je masing-masing explain tapi dah dua-dua pun tak nak bercakap langsung terpaksa la gingko tree buat kerja. Typical Asian culture actually. 

Ada moment yang agak awkward bila cerita bertukar badan ni terjadi tambah pula bila berlainan jantina. Of course you know what I mean tambah pula bila director letak scene si ibu (Lee Il-Hwa) nak intercourse lepas makan malam. Ughhhh why bother to put it at the first place? Ada pula scene Sang-tae tertidur dan buat alasan dia ada chronic fatigue syndrome walhal roh sahaja bertukar bukan fizikal? Sepatutnya Do-Yeon yang mengadu sebab dia stuck dalam badan yang berusia 40 tahun.
 

Dalam movie ni tak ditunjukkan secara mendalam kelemahan atau kelebihan dalam fizikal yang berbeza which a great missed opportunity. Sebab bila dah menginjak usia, kita akan cepat penat dan stress dengan komitmen hidup. Dekat situ Do-Yeon kena faham sebagai anak bila ayah dia tekankan untuk belajar. Sakit pinggang, sakit kepala, sakit lutut are real struggle. 


Sebagai perempuan pula director dan 4 orang penulis tak tunjuk langsung struggle Do-Yeon except part naik tangga. PMS problem, peer pressure, depression, bully or even kurang kasih sayang sebab ayah dia selalu kerja sampai lewat malam dan kurang bagi perhatian pada dia tak macam dulu. Banyak krisis yang boleh diorang tekankan sepanjang 115 minit. 


Scene paling kelakar bila Do-yeon  setuju untuk keluar date dengan Ji-oh tapi Sang-tae kena butt in supaya dapat tengok crush dia dengan lebih dekat. Kelakar tengok Yoon Je Moon kena berlakon gedik dan buat gestures perempuan selalu buat. Facial expression dengan body gestures dia memang on point lah. Plot twist dia predictable lah cuma kalau nak sampaikan mesej untuk hargai ayah tu mungkin boleh la kot walaupun I rasa team production should come up dengan story yang lagi strong. Movie ni ada di Netflix.

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +0.7, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +1, 6. Genre +0.3, 7. Themes +0.5, 8. Editing +0.4, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +0 = 5/10

3 comments:

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!