Beli Ikan Di Pasar Sungai Besar

Friday 5 June 2020

Since tak dapat nak jejakkan kaki ke NSK sebab PKP ni, masa balik Sabak Bernam raya lepas, mak ajak pergi Pasar Besar Sungai Besar sebab dekat sini memang syok la nak beli ikan. Selalu kalau on call bila compare harga ikan dekat area rumah ni memang jauh la dengan harga ikan dekat sana. 

Ikan kembung nak yang 5 hengget sekilo dapat lah yang dah terburai isi perut tu. Dekat pasar Sungai Besar baru RM4 sekilo. Mak terus borong 3kg terus sebab RM10 je. Separuh buat laksa, separuh lagi bagi kucing-kucing kesayangan dia makan. 


Nak yang fresh lagi, ada yang sekilo RM5. Tak jauh beza sangat pun. For me lah, sebab jarang pergi pasar kan hshshs


Ikan kerisi pun murah je RM5 sekilo so kita angkut lah sekilo sebab adik suka makan kerisi bakar cicah air asam.


Ada je lagi ikan lain tapi adik-adik tak makan sangat pun jadi tak la membeli sangat. Ingat nak beli ketam tapi tak penuh pun isi dia. Mungkin belum musim kot. Sebelum balik beli cencaru sekilo sebab adik suka makan ikan tu. 


Bestnya beli dekat pasar ni sebab dekat sini tak ada warga asing so tak lah risau sangat sebab NSK dengan kedai runcit dekat area rumah ni memang ramai warga asing. SOP pun tak jaga.

So ni lah hasil memboronggggg. Tak boleh beli banyak sangat sebab peti ais kecil je. Dapat banyak ni pun dah cukup dah untuk beberapa minggu. Nanti habis kita balik Sabak lagi lah hehehe


Harga kerang dekat sana dalam RM8 sekilo, kalau dekat Subang dalam RM12 sekilo. Tak la jauh beza tapi best lagi beli dekat Sabak Bernam lah kan?

Sampai je rumah terus masak kari ikan jenahak dengan kerang rebus air asam. Sayur buat cendawan dan kacang buncis goreng sebab cendawan membiak dengan jayanya masa raya haritu. Kalau lambat makan nanti dia kecut.


Dah lama sangat tak makan kerang sampai lupa rasa dia macam mana hshshshs k tipu


Rosemary tu saja je letak sebab pokok rosemary dah merimbun dekat dapur. Bak kata tok, tanam tapi takmau makan satgi pokok merajuk. Haaa so siapa yang baru start dok tanam menanam tu make sure makan bagi perabih naaaa...

Drama Review : Cinta Itu Fairytale Episod 4

Thursday 4 June 2020


Pengarah : Tam Suhaimi
Penulis Skrip : Tam Suhaimi, Eena Mokhtar, CTNA Marzuki, Shamaine Othman
Pelakon : Eyka Farhana, Afifah Nasir, Ikhsan Saleh, Harris Baba, Wafiy Ann, Intan Ladyana, Amy Mastura, Atiq Azman, Zalfa Zin, Nelissa Nizam, Izzat Mushtaq, Jad Hidir, Intan Nor Saina, Iman Zulkarnaian, Syrul Ezwan, Zalfa Zin, Adli Ihsan, Iqbal Rusli
Genre : Romantik / Komedi
Jumlah Episod : 13 Episod
Tarikh Tayangan : 21 Mei 2020
Syarikat Produksi : Imaginal Pictures
Penyiaran : iflix



SINOPSIS CINTA ITU FAIRY TALE


Mengisahkan tentang seorang gadis ‘instafamous’ yang bernama Nina Suraya mengalami kekalutan hidup selepas gagal dalam percintaan dan masih mencari jejaka idamannya yang disangka hanya hadir dalam dunia fantasinya. Segalanya berubah apabila beliau bertemu seorang lelaki misteri, yang mempunyai kriteria persis lelaki idamannya seperti yang tertera di dalam nota yang telah dilontar ke dasar laut.

REVIEW EPISOD 4 – LELAKI SEPERTI AKU: 

Nina Suraya (Eyka Farhana) dah panik bila Niesa (Afifah Nasir) pukul Adam (Ikhsan Salleh) sampai pengsan. Nina takut ada yang nampak apa yang Niesa dah buat malam tu so diorang bawak Adam balik ke cafĂ© Niesa. Lagi messed up bila Adam hilang ingatan. Kalau polis nak tahu macam mana diorang berdua jumpa Adam nanti diorang nak jawab apa? Takkan nak cakap jumpa  dekat pantai? Nak kata self-defense pun Adam tak attack Nina atau Niesa. 


Sudahnya Niesa ambil keputusan untuk biarkan Adam kerja dekat cafĂ© dia sementara waktu sampai Adam ingat balik identity diri dia. Sementara Adam nak adapt dengan kehidupan baru dia, Niesa yang spend time and money untuk beli barang keperluan Adam. Niesa minta bantuan Imran (Izzat Mushtaq) untuk train Adam buat kerja. 


Lain pulak jadinya bila Imran ambil kesempatan untuk membuli Adam dan hasut pekerja-pekerja lain supaya bencikan Adam. Kesian sangat jadi Adam ni dah la kena pukul sampai hilang ingatan tanpa sebab, tidur dekat lantai, kena kerja dekat cafĂ© Niesa lepastu kena buli pulak dengan pekerja paling pemalas. 


Tak faham kenapa Niesa dengan Nina tak pergi ke kawasan situ untuk cari tahu siapa Adam sebab Adam pakai running attire and approached Nina sebab Nina sakit kepala malam tu. Entah-entah Adam pergi kawasan tu sebab tengah vacation macam diorang berdua jugak tapi malang betul nasib dia. Of course Niesa banyak kerja tapi Nina bukannya buat apa pun. Mungkin episod 5 nanti Nina betulkan balik silap dia dengan Niesa. 


Tapi cliffhanger episod 5 macam makin serabut je sebab Zach (Harris Baba) datang ke Johor Bahru jugak sampai cari pasal dengan Adam. Hish!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 9.5/10

Drama Review : Cinta Itu Fairytale Episod 3

Wednesday 3 June 2020


Pengarah : Tam Suhaimi
Penulis Skrip : Tam Suhaimi, Eena Mokhtar, CTNA Marzuki, Shamaine Othman
Pelakon : Eyka Farhana, Afifah Nasir, Ikhsan Saleh, Harris Baba, Wafiy Ann, Intan Ladyana, Amy Mastura, Atiq Azman, Zalfa Zin, Nelissa Nizam, Izzat Mushtaq, Jad Hidir, Intan Nor Saina, Iman Zulkarnaian, Syrul Ezwan, Zalfa Zin, Adli Ihsan, Iqbal Rusli
Genre : Romantik / Komedi
Jumlah Episod : 13 Episod
Tarikh Tayangan : 21 Mei 2020
Syarikat Produksi : Imaginal Pictures
Penyiaran : iflix


SINOPSIS CINTA ITU FAIRY TALE


Mengisahkan tentang seorang gadis ‘instafamous’ yang bernama Nina Suraya mengalami kekalutan hidup selepas gagal dalam percintaan dan masih mencari jejaka idamannya yang disangka hanya hadir dalam dunia fantasinya. Segalanya berubah apabila beliau bertemu seorang lelaki misteri, yang mempunyai kriteria persis lelaki idamannya seperti yang tertera di dalam nota yang telah dilontar ke dasar laut.

REVIEW EPISOD 3 – JATUH BANGUN: 

Episod kali ni Nina Suraya (Eyka Farhana) makin stress dengan kecaman netizen sampai  Puan Sofia (Amy Mastura) kena masuk campur dalam hal cinta gagal Nina dan Zach sebelum Nina bergaduh dengan Najmi (Wafiy Ann) makin teruk lagi. 


Suka dengan advice Puan Sofia bila dia kata kalau Nina tak salah buat apa nak kisah dengan kecaman netizen dan Nina yang pilih kerjaya yang melibatkan netizen so dia kena hadap lah cabaran tu. Walaupun point dekat hujung tu nak ajak Nina kerja dengan dia dekat galeri batik The Canting macam sebelum ni jugak haha comel je perangai mak-mak ni. 

Sudahnya Nina ambil keputusan untuk buat soul-searching dekat Johor Bahru dan minta cousin dia, Niesa (Afifah Nasir) jadi tour guide. Dalam drama ni watak Niesa ada cafĂ© sendiri tapi banyak kali makan hati dengan perangai staff dia yang culas bila masuk bab kerja tapi laju je bab minta kenaikan gaji. Siapa tak geram kan? 

Sinematografi episod Jatuh Bangun ni cantik sangat sebab ada scenery laut dekat pantai di Johor. Air laut biru aqua, pasir putih dengan view dan decoration hotel Amerald yang cantik, memang every shot dalam semua scene nampak menawan lah! 





Cuma yang tak bestnya bila Nina tak sudah-sudah dok stalk Instagram Zach (Harris Baba) lepastu makan hati dengan komen netizen yang anggap Zach mangsa keadaan bila selalu up post sedih tak boleh move on dengan Nina. Bukan Niesa je menyampah, kitorang yang tengok pun dah naik jelak dengan perangai Nina. Lagi tak faham kenapa Nina nak layan bad mood dia sampai tak nak keluar jalan-jalan padahal dia yang kata nak buat soul-searching. Dah la tempat tu cantik, kesian Niesa ambil cuti tapi Nina buat perangai nak tidur je dalam bilik hotel.


Dalam episod ni suka tengok setiap kali Niesa muncul sebab dia pandai bertegas dengan Nina. Kalau sebelum ni suka tengok wardrobe watak Nina Suraya dari butik Fazbulous dan Thoobelas dengan magis hasil solekan Najeeb Azmi, sekarang ni lagi syok tengok sebab wardrobe Niesa pun sama cantik je dengan cousin dia. Hairstyle dia pun berubah setiap scene. 


Cuma soundtrack la kecewa sikit sebab tajuk dia Jatuh Bangun so I expect ada lagu Haqiem Rusli ft Aman Ra. Jalan cerita episod ni pun tak berkaitan dengan jatuh bangun Nina pun sebab dia banyak jatuh je dalam episod ni. Jatuh Baring lagi sesuai rasanya sebab dia pun melepek je atas sofa layan kecaman netizen. Tengah tunggu bila Nina nak expose perangai Zach yang sebenarnya. Geram!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.8, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.6/10

First Time Pergi Ke SOCSO Putrajaya

15 Mei lepas pergi ke Menara Perkeso di Putrajaya sebab urusan berkaitan Program Subsidi Upah (PSU) gara-gara wabak covid-19 ni. 2 hari lepas PSU dibuka pendaftaran, HR dah apply dah tapi sampai sekarang tak dapat lagi walhal dah habis tempoh menunggu 14 hari. 

Tanya kawan-kawan dari company lain ramai yang dah dapat even ada law firm yang dah dapat jugak. Dah call, email SOCSO  pun sama jugak. Dah pergi HQ dekat KL pun tak dapat jawapan sebab katanya Menara Perkeso yang uruskan hal PSU ni. 


At first macam confusing jugak sebab staff dekat KL kata Menara Perkeso dekat Cyberjaya rupanya Putrajaya. Dah sampai Putrajaya satu hal pulak sebab Waze kata dah arrive tapi dekat tengah-tengah jalan tu haaa. Sudahnya park kereta dulu dekat public parking then tanya orang.

Tapi belum sempat tanya orang dah ada Indian uncle dari dalam van jerit

'Dik! Dik! Dik! You tahu mana Menara Perkeso?!'
'Sorry uncle I pun tak tahu, I baru nak cari ni.'

Lepas dia berlalu pergi dengan kekcewaan, ada pulak Chinese uncle yang tegur I

'Dik, you cari Menara Socso ke? Socso yang logo dia dekat document ni kan?'
'Ha'ah yang ni lah' 
'Ituuuu bangunan dia. I dah tanya pak guard dekat situ. Nanti you masuk dalam, dekat guard tu straight je dah jumpa'

Bangunan dia sama macam dalam gambar I letak tu ye in case you guys pun clueless sebab dekat area tu memang tak ada langsung signage ataupun directory. Thanks to that Chinese uncle now I dengan HR dah boleh pergi Socso dengan tenang. 

Masuk bangunan tu pun guard dah ready untuk jadi penunjuk jalan pergi ke Perkeso. Dia dah boleh agak kot sebab ramai yang blur pejabat Perkseo dekat mana. 


Dah sampai, kena tunggu sekejap dekat luar lepastu sanitize tangan, isi nama then ambil nombor dekat kaunter receptionist. Nombor kitorang 1001 means yang pertama lah tapi kaunter kosong lagi tak ada orang. 


Lama jugak lah both of us tunggu dekat situ sampai sejam sebab staff yang uruskan PSU belum datang lagi. 


Bila pegawai PSU dah sampai, dah tunjuk semua dokumen pegawai PSU tu bagitahu yang tempoh menunggu 14 hari tu dah tak valid sebab terlampau banyak company yang apply PSU. Diorang tak expect akan cecah banyak macam tu. 

Walaupun kitorang dah dapat payment advice dari Perkeso pun belum tentu akan terus masuk dan pihak PSU pun tak dapat nak bagi jawapan bila akan masuk sebab system untuk PSU ni tak sempat nak guna pun. Ada sistem excel untuk diorang tahu company tu dah lulus ataupun tidak je. Details yang lain memang Bahagian Kewangan je yang tahu. 

Company kami di stage mana pun dia tak boleh nak detect. Jawapan utama dia, kalau dah dapat payment advice just tunggu je sampai masuk. 


Of course kitorang faham pihak Perkeso busy sangat sekarang ni tapi itu lah, penantian tu satu penyeksaan tambah pula bila company lain dah dapat tak sampai 14 hari pun. 


Balik dengan kekecewaan jugak lah sebab dari jauh datang tapi dapat jawapan sama macam dalam phone call jugak. 

Tapi yang lagi sadisnya baru hari ni dapat tahu by call yang application company kitorang baru dihantar ke Bahagian Kewangan lepas kitorang pergi ke Menara Perkeso hmmmm kena tunggu sampai 10 Jun pulak cerita dia. Covid-19 betul-betul menyusahkan semua orang. 

Set Eggs-stra Padu Marrybrown Egg-stra Special!

Tuesday 2 June 2020


Marrybrown kembali dengan memperkenalkan menu terbaru dengan gabungan Telur Masin yang menyajikan dua pilihan : Hotouch Burger dan MB Crispy Chicken yang rangup dengan limpahan dengan sos Telur Masin yang padu!

“Kami sedar bahawa hidangan Telur Masin sudah menjadi satu trend dikalangan rakyat sejak kebelakangan ini. Bertepatan dengan sambutan luar biasa ini, kami yakin bahawa sos kami akan menjadi kegemaran kerana ia diperkayakan dengan sentuhan egg-stra dan kami tekad menggunakan telur masin sebenar untuk menambahkan rasa lemak berkrim lalu mengekalkan perisa umami pada sos ini,” ujar Dato’ Joshua Liew, Ketua Pegawai Eksekutif Marrybrown.


Bila tahu Marrybrown buat set salted egg ni memang tak fikir panjang dah terus serbu je sebab takut habis. Ye lah, bukan senang nak jumpa set ayam disalut sos Telur Masin yang pekat likat memikat. Kalau tak percaya boleh tengok gambar ni, tengok sendiri betapa tebalnya sos telur masin yang disalutkan bersama ayam ni. Puas hati sangat bila makan. 



Rasa dia just nice bila ada masin dia, ada rasa pedas dia, ada rasa creamy so bila makan dengan mash potato dan salad sejuk bersama sengkuang memang terasa nikmatnya. Untuk set ayam ada dua pilihan sama ada nak pilih 2 ketul ayam dihidangkan bersama kentang lenyek, salad dan minuman Heaven and Earth Ice Lemon Tea bermula dari RM15.90 ataupun 3 ketul ayam dengan side dishes dan drinks yang sama bermula dari harga RM 18.80. 


Untuk set Salted Egg Burger pula boleh dibeli bermula dari harga RM15 dan dihidangkan bersama fries dan Heaven and Earth Ice Lemon Tea. Yang bestnya makan dekat Marrybrown ni boleh makan dekat buaian. Dekat tempat lain mana ada. 


Siapa yang belum makan set kombo salted egg ni boleh dah serbu Marrybrown ataupun order delivery service je. Tak payah susah susah beratur kan? 

Untuk maklumat lanjut mengenai Marrybrown, promosi dan perkhidmatan penghantaran makanan sila layari :

Facebook: MarrybrownMalaysia
Instagram: Marrybrownmy
Youtube: MarrybrownTV
Delivery: http://mbdelivery.com.my

Drama Review : Cinta Itu Fairytale Episod 2

Monday 1 June 2020


Pengarah : Tam Suhaimi
Penulis Skrip : Tam Suhaimi, Eena Mokhtar, CTNA Marzuki, Shamaine Othman
Pelakon : Eyka Farhana, Afifah Nasir, Ikhsan Saleh, Harris Baba, Wafiy Ann, Intan Ladyana, Amy Mastura, Atiq Azman, Zalfa Zin, Nelissa Nizam, Izzat Mushtaq, Jad Hidir, Intan Nor Saina, Iman Zulkarnaian, Syrul Ezwan, Zalfa Zin, Adli Ihsan, Iqbal Rusli
Genre : Romantik / Komedi
Jumlah Episod : 13 Episod
Tarikh Tayangan : 21 Mei 2020
Syarikat Produksi : Imaginal Pictures
Penyiaran : iflix


SINOPSIS CINTA ITU FAIRY TALE


Mengisahkan tentang seorang gadis ‘instafamous’ yang bernama Nina Suraya mengalami kekalutan hidup selepas gagal dalam percintaan dan masih mencari jejaka idamannya yang disangka hanya hadir dalam dunia fantasinya. Segalanya berubah apabila beliau bertemu seorang lelaki misteri, yang mempunyai kriteria persis lelaki idamannya seperti yang tertera di dalam nota yang telah dilontar ke dasar laut.

REVIEW EPISOD 2 – BUKAN HAL AKU:

Lepas Zach (Harris Baba) buat hal dalam Episod Dwihati, Nina Suraya (Eyka Farhana) dah stress bila netizen bash video clip pendek yang portrayed Nina sebagai watak jahat dalam relationship cinta dia dengan Zach. Ada netizen yang kata Nina ambil kesempatan kikis duit Zach lepastu buang macam tu je. Padahal ramai yang nak try mengorat Zach. 


Tapi disebabkan kontroversi negatif ni, kerja review dah mula terganggu. Kecewa Nina bila dia dah shoot half video untuk review spa tiba-tiba kena ubah pulak reviewer kepada Mia (Nelissa Nizam) sebab taknak sales drop bila ambil Nina untuk promote bisness dia. Adly (Atiq Azman) sudahnya advise Nina supaya buat skrip je sebab taknak client lari. Takkan lah nak buang semua job semata sebab kontroversi Nina dan Zach? 


Nina pun faham dia tak boleh campur adukkan hal personal dengan professional so dia tak kisah pun asalkan client dia puas hati dan periuk nasi dia tak lebur. Tapi tak sangka Adly buat perangai sakitkan hati Nina sampai dia jadi makin stress. Nampak sangat Adly nak jadi famous macam Nina jugak tapi silap lah sebab dia tak ada bakat dan tak semua orang boleh buat apa yang Nina buat. Orang ingat kerja reviewer ni senang tapi hakikatnya skrip kena cantik tambah kalau melibatkan video kena pandai susun ayat dan tak kekok depan kamera. 


Puan Sofia (Amy Mastura) cuba tenangkan Nina supaya anak dara dia tak mudah termakan dengan kata-kata netizen tapi dek kerana Najmi (Wafiy Ann) yang memang suka gaduh manja dengan kakak dia, memang makin bertambah muncung lah Nina jadinya. Nampak annoying dekat mata Nina tapi scene siblings banter ni lah yang buat I berdekah tengok scene dalam rumah. 

Nice bila director dan penulis skrip balancekan scene intense dengan scene komedi so tak la kita stress sangat. Biar Nina je yang stress dengan Zach. Walaupun dialog cuma conversion biasa dalam kehidupan seharian tapi bagus lah sebab nampak real dan connect dengan audience. 


Suka tengok visual drama ni sebab cantik, nampak modern and stylish bila transition especially shot dekat Kuala Lumpur tu cantik sangat. Smooth je. Dalam episod 2 ni dah mula nampak ada scene yang tegang antara watak Nina dengan Adly tapi sepatutnya Mia jadi la penenang bukannya jadi lalang.  


Tak sabar nak tengok episod ketiga pulak sebab Nina mungkin akan jumpa kawan baik dia, Niesa (Afifah Nasir) nak tenangkan fikiran dia. Boleh tengok drama Cinta Itu Fairytale di Iflix secara percuma okay. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Drama Review : Cinta Itu Fairytale


Pengarah : Tam Suhaimi
Penulis Skrip : Tam Suhaimi, Eena Mokhtar, CTNA Marzuki, Shamaine Othman
Pelakon : Eyka Farhana, Afifah Nasir, Ikhsan Saleh, Harris Baba, Wafiy Ann, Intan Ladyana, Amy Mastura, Atiq Azman, Zalfa Zin, Nelissa Nizam, Izzat Mushtaq, Jad Hidir, Intan Nor Saina, Iman Zulkarnaian, Syrul Ezwan, Zalfa Zin, Adli Ihsan, Iqbal Rusli
Genre : Romantik / Komedi
Jumlah Episod : 13 Episod
Tarikh Tayangan : 21 Mei 2020
Syarikat Produksi : Imaginal Pictures
Penyiaran : iflix


SINOPSIS CINTA ITU FAIRY TALE


Mengisahkan tentang seorang gadis ‘instafamous’ yang bernama Nina Suraya mengalami kekalutan hidup selepas gagal dalam percintaan dan masih mencari jejaka idamannya yang disangka hanya hadir dalam dunia fantasinya. Segalanya berubah apabila beliau bertemu seorang lelaki misteri, yang mempunyai kriteria persis lelaki idamannya seperti yang tertera di dalam nota yang telah dilontar ke dasar laut.

REVIEW EPISOD 1 - DWIHATI: 

Drama Cinta Itu Fairytale bermula dengan pengenalan secara ringkas hidup Nina Suraya (Eyka Farhana) sebagai Instafamous dan selalu dapat jemputan dari restoran atau brands untuk buat review. Nina ada team sendiri untuk buat review supaya client mereka puas hati dengan hasil kerja. Adly (Atiq Azman) yang in charge bahagian footage dan Mia (Nelissa Nizam) untuk assist Nina dalam mencari contact potential client. 


Ibu Nina, Puan Sofia (Amy Mastura) selalu tegur Nina supaya cari kerja yang stabil tambah pula bila Nina ada degree. Sayang kalau dibiarkan macam tu je. Tapi bagi Nina buat review pun kerja juga sebab mendatangkan duit. Kalau ikutkan apa yang Puan Sofia dan Nina argue, masing-masing ada point sebenarnya. 

My lecturer once said apa sahaja kerja yang mendatangkan duit dianggap sebagai kerja sebenar dan kerja sebagai social media influencer ni tak la stabil sangat macam Puan Sofia risaukan sebab job macam ni tak menentu. Ada client masuk, ada la job. Kalau tak ada, memang melangut jadinya. 


Mungkin sebab tu Adly senang naik angin tengok gaya Nina yang tak serious dengan review ni sebab Nina face of their team, kalau Nina tak pulun, Mia dengan Adly tak ada job jugak. As blogger of course I boleh relate dengan life Nina. 

Nina ada boyfriend, Zach (Harris Baba) tapi macam nak tak nak je layan Nina. Boleh kata dia gunakan Nina sebagai jaminan untuk dia stay famous sebab Zach kerja dalam bidang media jugak. Plot twist dekat hujung episod 1 drama ni best masa Zach ajak Nina dinner untuk bagitahu some good news. Tapi lain pula yang jadi. Cliffhanger episod 1 pun mengundang jugak tau.


Suka tengok visual drama ni sebab cantik, nampak modern and stylish bila transition especially shot dekat Kuala Lumpur tu cantik sangat. Smooth je. Pace pun tak slow sangat macam drama biasa. Scene kelakar dari watak Najmi (Wafiy Ann), adik bongsu Nina menghidupkan suasana tambah pula bila scene tu ada Amy Mastura. 


Suka tengok wardrobe Eyka Farhana dalam drama ni. Even pajama tidur dia pun cantik cuma macam mehh bila dia tidur pakai makeup jugak. Suka tengok bila Eyka makeup nipis je sebab muka dia nampak fresh dan muda. 

Overall episod 1 agak menarik but too early to judge kan so kita kena sambung tengok episod 2 pulak dekat iflix. Drama arahan Tam Suhaimi ni ditayangkan secara percuma tau dekat iflix! 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Blog Performance May 2020

Rasa sekejap je dah masuk bulan Jun 2020. Dah nak habis first half tahun 2020. Since I tak buat azam untuk tahun 2020, so I pun tak tahu nak belek progress apa. But one thing for sure, I nak capai target 1 juta PV untuk blog ni. Tengok gaya, bulan Ogos dah boleh cecah dah tu. Yeay!

1. PV


Dah habis PKP, dah masuk bulan puasa, for sure lah I dah expect penurunan drastik untuk PV tapi hujung bulan ni dia start naik balik sebab movie Siccin. Fuhhh terkejut masa tengok ada 200 lebih pembaca at one time. Ingatkan Israel datang rupanya tak, emua audience dari Malaysia. Ada movie Siccin keluar dekat TV kot tak silap. I takde TV so tak tahu apa yang jadi. 

Due to that, PV harian naik sampai 3k so boleh la nampak bulanan pun cecah 30k. Fuhhhh legaaa dah cecah target untuk bulan Mei sebab April lepas I dah aim 800k. For June I guess nak cecah 850k lah kot. 

2. Post 


Macam I cakap kat atas tu, sebab Siccin penyumbang PV so entry paling banyak dibaca haruslah Siccin franchise. Baaghi pun tengah naik jugak bulan ni. TV2 taknak tayang Baaghi 1 dengan 2 ke hehe. 3 Jun ni TV2 nak tayang Bajirao Mastani and sekarang pun tengah viral dekat Twitter pasal movie ni. Rasanya kena buat review untuk movie ni, mana tahu Padmavaat pun naik sekali.


All time Popular Post dah cecah 20k and tak banyak pun berubah. Entri yang sama jugak dekat dalam carta tu.

3. Keywords


Perasan masa minggu lepas telemovie review banyak jugak masuk Popular Post Weekly. Mungkin ada ulang tayang dekat Astro kot. Drama Bombie & Bonnie pun keluar sekali siap ada drop comment drama tu tak best hshshs


Ni keywords harian lah memang penuh dengan siccin sajooooo

4. Audience


See....audience I ramai dari Malaysia bulan lepas. Jauh tinggalkan negara lain which is good lah sebab I memang target dalam negara je. Tapi tak capai target lagi lah nak jadi hub utama movie Hindustan hshshs

5. Bilangan Entri

Bulan ni sebab dah busy dengan kerja kan, balik rumah memang tak daya lah nak update blog sangat tambahnya puasa dan raya pulak. Berhempas pulas jugak lah nak buat yang terbaik supaya tak tersasar teruk dari yang sepatutnya. Dapat capai 51 je bulan ni, kira okay lah kan. Bulan depan hopefully boleh cecah 60 balik haha

Bulan ni quite great for my blog sebab I dapat collaboration dengan Ayam Brand and iflix. Yeay for that and thanks jugak kepada yang drop by ke blog ni. Have a nice day ahead!