Drama Review | Kampong Pisang Bersiri-Siri Episod 7 : Husin Kembali Bersama Zombi Part II


Pengarah : Mamat Khalid

Penulis Skrip : Mamat Khalid

Pelakon : Kazar Sairi, Bell Ngasri, Dewa Sapri, Aziz M. Osman, Mat London (Ahmad Ibrahim), Avaa Vanja, Nazeera Sardi, Datuk Awie, Hazama, Ellie Suriaty, Pekin, Delimawati, Ozlynn, Soffi Jikan, Joey Daud, Kamarool Hj Yusof, Imuda, TJ Isa, Adam AF, Azlan Komeng, Ayie Hushairi, Faizal Chal, Nasir Jani, Soya, Shuk Sahar, Sharwani, Mohd Rashid, Latiff Zami, Jasper Supayah, Reza Hasbi, Annie Mosha, Akmal Ahmad, Wan Raja

Genre : Komedi / Seram

Jumlah Episod : Episod

Tarikh Tayangan : 7 Disember 2020

Syarikat Produksi : Astro

Penyiaran : Astro Ria, Astro Citra HD, Astro GO, On Demand

Trailer :

Bersambung dari episod 6 : Husin Kembali Bersama Zombi Part I, bila Bakobar (Bell Ngasri), Wani (Sarwani), Pak Jabit (Aziz M. Osman), Cik Punama (Dewa Sapri) dan yang lain pergi ke kebun getah untuk cari punca penduduk Kampong Pisang berubah menjadi zombie bermula dari Ensun dan suami dia. 

Kebetulan mereka ternampak Pak Karim (Mat London (Ahmad Ibrahim) tengah ambil air di punca air tapi bila dijerit namanya rupanya dah bertukar menjadi zombi kemudiannya serang mereka semua. Wani yang test minum air bukit tu pun dah berubah menjadi zombi maka tepat la punca air yang tercemar dek perbuatan seseorang adalah asbab Kampong Pisang dilanda masalah zombi buat kali ketiga. 

Sementara menunggu Husin (Dato’ Awie), Cik Chun (Nazeera Sardi) dan Mokhtar yang ke pekan untuk minta bantuan pihak polis balik ke Kampong Pisang, mereka semua ikat Wani supaya tak dapat serang orang yang ada di dalam dewan. Tapi malangnya, Husin pun tak sempat nak berjumpa dengan pihak berkuasa sebab zombi makin ramai dan menyerang pekan. Jadi macam mana Pak Din Pest Control (Kazar Sairi) nak selesaikan masalah zombi ni, kena tengok sendiri lah dekat Astro First. 

Episod 6 dengan 7 ni tak ada lah serious sangat pun sebab  dibikin sebagai tribute kepada filem Zombi Kampung Pisang (2007), installment pertama dalam franchise Kampong Pisang. Kalau franchise Kampong Pisang ni mesti lah terkenal dengan dialek Perak tapi tak semua watak boleh menyembang dengan dialek tu. 

Dialog juga lebih terarah kepada dialog satira yang memerli masyarakat macam scene Pak Din marah graduan memilih kerjaya kemudian menganggur berbanding Ensun yang cuma lulus SRP tapi rajin bekerja. Scene Bakobar cerita apa yang jadi dekat kebun getah kepada Pak Din tu kelakar sebab selama ni kalau ada watak yang cakap panjang ceritanya tu sebenarnya pendek je kisahnya tapi kali ni memang terkejut Pak Din sebab memang panjang benar haha

Lepas kejayaan franchise Kampung Pisang, pengarah dan penulis Mamat Khalid tambah lagi  drama Kampong Pisang Bersiri-Siri untuk hilangkan rindu peminat. Lepas Zombi Kampung Pisang (2007), Hantu Kak Limah Balik Rumah (2010), Husin, Mon & Jin Pakai Toncit (2013), Zombie Kilang Biskut (2014), dan Hantu Kak Limah (2018) kebanyakannya menggunakan pelakon yang sama tapi dalam drama ni ada beberapa watak yang digantikan pelakonnya kerana dah meninggal dunia ataupun busy dengan schedule lain. 

Sinematografi dalam drama Kampong Pisang Bersiri-Siri diadun dengan signature Mamat Khalid yang suka dengan tona warna vintage. Dalam episod Husin Kembali Bersama Zombi Part I ni tak ada pun penggunaan VFX dari Lil Studio Sdn Bhd tapi lebih kepada serlahkan hasil kerja MUA untuk zombie supaya nampak real. Masa dalam Zombi Kampung Pisang dulu memasing tepek bedak sejuk je. Suka tengok wardrobe Nazeera dalam ni especially outfit yang dia pakai masa jumpa Husin sebelum mata air dia balik ke Pasir Gudang. 

Untuk background music dalam drama ni kebanyakannya lagu-lagu lama zaman 80-an macam lagu Umpan Jinak Di Air Tenang nyanyian Ahmad Jais. Dinyanyikan semula oleh watak Ahmad Yassin (Ahmad Yassin) yang buta tapi menghiburkan hati orang kampung dengan bakat dia di Warung Pak Jabit. 

1. Team Production +0.7, 2. Visual +1, 3. Audio +0.6, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +0.9, 6. Genre +0.8, 7. Themes +1, 8. Editing +0.7, 9. Social Message +0.6, 10. Personal Thought +0.8 = 7.7/10

9 comments

  1. bestnya klu BGM diorg guna lagu lagu lama :)

    ReplyDelete
  2. Wah, film seri Kampung Pisang ini pasti menyeramkan karena dibuat kesan vintage, juga banyak humornya ..
    Aku akan menonton film ini.

    ReplyDelete
  3. dah lost track dgn drama ni. ingat si husin je, hahaaa

    ReplyDelete
  4. husin memang tak sepadan dengan cik chun. or at least make up la sikit awie jadi muda sikit..adehh hehe

    ReplyDelete
  5. ritu husband tengok ngan anak2 ,omaknya dgr dari jauh je sebab risau terbawak dalam tido. Haha

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.