Thursday, 18 February 2021

Throwback Thursday | Online Longcall & Actual Farewell for Danish!

Dah nak masuk 3 minggu dah Danish habis chambering dekat Ram Reza & Muhammad, rasa macam baru semalam pergi office trip sama-sama, beraya campur pakej menari dekat fountain Oasis sama-sama, bergosip, makan and buat ucapan amatur dekat whiteboard sama-sama fuhhhh!


Selalunya tempoh masa chambering atau Latihan Dalam Kamar ni 9 bulan je tapi sebab PKP extend sampai setahun lebih sebab longcall kena extend punya pasal. 

Longcall tu apa? 

Longcall bermaksud satu majlis untuk Pelatih Dalam Kamar ditauliahkan dan secara rasminya didaftar masuk sebagai Peguambela Dan Peguamcara oleh Majlis Peguam Malaysia. Bermakna selepas menjalani proses chambering atau Latihan Dalam Kamar selama 9 bulan maka sah la seseorang dilantik menjadi peguam. 

Longcall Danish ni special sikit sebab diadakan secara atas talian jadi semua orang boleh tengok dia pakai robe. Kalau sebelum ni ada mover dan master dengan beberapa orang ahli keluarga je boleh masuk tapi disebabkan PKP, Majlis Peguam Malaysia decide untuk buat dua sesi dalam satu hari untuk majlis ni secara online dan hanya chambering student dengan mover je hadir dalam sesi tersebut. 

Mover ni mana-mana senior lawyer yang diminta oleh chambering student untuk bacakan biodata dan serba sedikit penerangan tentang chambering student kepada Hakim Yang Arif semasa majlis pentauliahan berjalan. 

Danish bagi link youtube live supaya satu office dapat tengok. 

Bestnya longcall online ni kalau terlepas boleh ulang balik video tu haha! Masa hari kejadian, kitorang terlupa nak record so kitorang patah balik bila semua orang dah ready dengan handphone dekat tangan. Tak tau lah kenapa kitorang decide untuk tengok dekat Macbook Izani yang kecil je skrin dia instead of pasang projektor tengok dekat bilik mesyuarat. 

In case anybody wondering why there's no social distancing at all, it is because we already did the test and negativesssss. 


Memandangkan sesi longcall Danish di sebelah petang jadi dia spend time lepas pentauliahan tu dengan family dia lah. Hari Jumaat tu kitorang pulak buat potluck untuk celebrate dia sebagai En. Danish. Order kek dari Secret Recipe dengan belon je. 



Kalau ikutkan plan, Danish nak extend dekat sini tapi dia nak rest sebulan dua sebelum cari kerja baru so selepas dua kali buat majlis perpisahan tapi tak menjadi, kali ni betul-betul decide untuk berehat. Last day Danish masa 31 Jan haritu, cantik pulak tu jatuh hari Jumaat so boleh la celebrate secara santai. Alang-alang managing partner belanja RRM HQ dengan branch Petaling Jaya makan kebab sebab nak tolong business pasangan suami isteri yang OKU, kitorang pun buat lah potluck. 


Masing-masing isi dalam list nak bawa apa untuk majlis farewell nanti. Semua bawa makanan sampai penuh satu meja. Tak tahu nak makan mana satu sebab semua pun sedap. Ada kebab ayam, pulut kuning dengan ayam masak rendang, ada sandwich, ada aglio olio, ada kuey tiaw goreng pedas, sandwich ayam, dimsum, murtabak telur, tauhu begedil, roti jala cicah serawa durian dan donut J&Co. Since everyone dah bawa makanan yang heavy I bawak buah anggur je hshshs 




'Masa I start here I don't have any expectation, any knowledge regarding this firm. I main apply je. I takde expectation langsung sebab I tak tahu pasal this firm sangat. Tapi I can say that after a year I rasa it's amazing lah, we do a lot of things and learn a lot from other branches. For me to be here and to be surrounded with great colleagues, I bersyukur lah and I cannot say any other thing than thank you to my master, En. Hisham. Thank you for guiding me and telling me what to do and not to do during my chambering. Thank you so much. To En. Fendy, Ms. Fisah and En. Kai, thank you for being such great senior and friend as well, I can share my problems and anything I can share with you guys. Honestly I agak segan sikit sebab ni kali ketiga I diraikan. I rasa macam tak setimpal lah sebab I dekat sini sekejap je but firm give me so much appreciation. And for that, I thank you guys so much.' 


Masa dia bagi ucapan ni I, Ain dengan Kak Nora quite busy dengan notary public sebab walk-in je so takde lah ucapan untuk kitorang bertiga and sorry Danish masa hari last tu macam tak bercakap sangat. But please accept this entry as appreciation for being such a good chambering student and a great friend as well. Sebab apart from En. Fendy, Ain and Hilmi, u're the one I can talk bout a lot of things. Everytime I bad mood or balik nangis-nangis dari tempat yang I tak suka, you're the one yang approach tanya I okay ke tak and lend your ears to listen my rant so it's a bit sad when you're gone. Good luck in future as a lawyer, a partner and anything positive you want to be except covid patient. 

2 comments:

  1. chambering tu apa ? internship ke ?

    ReplyDelete
  2. tahniah kpd Danish! Wah! Dah sah menjadi tuan lawyer ya...

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!