Showing posts with label office. Show all posts
Showing posts with label office. Show all posts

Belajar Sanitize Office Sendiri

Thursday, 14 July 2022

Minggu lepas dapat berita ada yang kena Covid-19 jadi kena lah sanitize office tapi nak guna service luar terpaksa tunggu lama sebab kes tengah rancak naik. Nasib baik lah HQ ada sanitize machine untuk kegunaan di pejabat tu. Dulu office kitorang nak beli jugak tapi sold out. Awal pagi sampai office Ain order Grab untuk pergi ambil dekat HQ. Dalam pukul 11 baru sampai dekat tangan sebab kitorang book kereta memandangkan nak bawa fogging machine dengan sanitizer liquid sekali. 


Sebelum nak guna tu kitorang buat Whatsapp video call dengan Kak Ida dulu sebab nak tahu cara pasang dan guna memandangkan dia yang lebih pakar. Sebelum pasang tu kitorang isi sanitizer liquid dekat bahagian tangki di belakang mesin. Tapi tak isi penuh sebab takut berat nak angkat masa sanitize nanti. 

Kak Ida kata kena pasang wayar hitam dekat power line tu dekat plug lepastu tunggu sampai lampu dekat butang merah tu menyala. Bila dia menyala baru tekan button dekat remote dia untuk mesin ni keluarkan asap. wayar button tu kena masuk dekat controller input. Tak susah pun cuma wayar dia agak pendek jadi terpaksa alih bila nak sanitize ruang lain. Lama juga lah spend masa untuk buat fogging ni sebab keadaan wayar dia. 


Yang device ada dua butang merah tu remote control dia. Sama macam sanitize machine juga, kalau button merah dah menyala baru boleh tekan sebab dah dalam ready mode. Tapi tak lama pun boleh sembur asap dia. 5 minit sembur lepastu berhenti kejap sampai lampu dia menyala balik. Renyah kan? Tapi jimat lah duit bila buat sendiri ni. 


Bau asap dia agak busuk macam bau roti hangit dan bau tu kekal lama sebab esoknya tu bila masuk office, bau dia kuat lagi. Bila dah buka tingkap, bagi angin keluar masuk baru lah berkurang. Function lah fogging machine ni sebab saiz dia kecil, senang nak guna dan senang nak simpan. Nak guna dekat rumah boleh, dekat pejabat pun boleh. 

Firma Guaman Ram Reza & Muhammad Dan Industri Seni

Sunday, 5 June 2022

Sejak dari tahun 1998 lagi firma Ram Reza & Muhammad membantu anak guam yang bergiat aktif dalam dunia industri hiburan negara sama ada industri perfileman ataupun muzik menerusi spektrum visual juga audio. 

Jikalau masyarakat awam banyak memandang masalah guaman yang melibatkan anak seni hanyalah kerana kontroversi, skandal panas ataupun masalah penyalahgunaan bahan-bahan terlarang, industri hiburan melangkaui lebih dari itu. 

Dalam rutin harian mereka sebenarnya mempunyai banyak dokumen rasmi yang perlu ditandatangani, banyak kontrak yang perlu disaring atau diteliti terlebih dahulu sama ada berpihak secara adil ataupun tidak terhadap anak seni. Ada kes di mana pelakon dibayar harga pelakon pembantu walhal pegang watak utama dan dipaksa bekerja lebih dari tempoh jam yang sepatutnya. Kes bayaran tertunggak juga sudah biasa berlaku baik pelakon di set ataupun teater persembahan. 

Menjadi peguam Dato' Seri Siti Nurhaliza, kebanyakan kontrak atau perjanjian seperti Perjanjian Konsert, Perjanjian Memorandum Persefahaman, Perjanjian Persembahan, Perjanjian Duta Produk, Perjanjian Kolaborasi dan banyak lagi akan dinilai terlebih dahulu sebelum ditandatangani oleh kedua belah pihak yang terlibat. Antara duta produk ternama yang pernah dikendalikan oleh Ram Reza & Muhammad ialah AEON, JUSCO, Maybank, Maxis, Cuckoo, VIVO, Vantage, Jovian dan terbaru, Swarovski. 

Sama juga seperti proses pembikinan lagu di mana setiap karya, harta intelek malah logo akan didaftarkan atau dipatenkan terlebih dahulu di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) kerana Ram Reza & Muhammad mempunyai kepakaran tersebut menerusi MyIPR. Dan kerana kepakaran ini telah memudahkan anak guam untuk berkarya tanpa perlu pening, terkeliru atau teraniaya. 

"Ada dalam kalangan penggiat seni sebagai contoh penyanyi dan pemuzik, apabila menandatangani sesuatu kontrak, malangnya dia tidak begitu memahami apa yang ditandatangani dan kemudiannya dia berhadapan dengan masalah hak cipta." - Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM),2020



Selain Dato' Seri Siti Nurhaliza, Ram Reza & Muhammad juga pernah berurusan dengan selebriti tanah air yang lain seperti almarhum Pak Ngah, Malique Too Phat, Faizal Tahir, Aubrey Suwito, Aizat Amdan, Fathia Latif, Aiman Hakim Redza, Maria Farida, Fasha Sandha, Dato' Aaron Aziz, Dato' Jalaluddin Hassan, Dato' Hattan, Search, XPDC, Bumiputra Rockers, Ayahanda Rani Kulup, Akim, Black, Tomok, Hazama, Sissy Iman dan ramai lagi. Untuk artis dari negara seberang pula, Wali Band, Oki Setiana Dewi, Kris Dayanti juga Radja. 

Mungkin nama Encik Nor Hisham bin Haji Muhammad tidaklah dikenali ramai kerana beliau lebih selesa bekerja di bawah radar dan lensa kamera. Namun pengalaman dan ilmu pengetahuan dalam profesion undang-undang juga perniagaan membuatkan klien lebih selesa bekerja dan titipkan kepercayaan untuk mengendalikan kes dan dokumen mereka. 

Sesuai dengan jabatan korporat yang dibuka dan dibantu oleh Encik Izharul Effendy untuk memastikan peranan sebagai peguam korporat berjalan dengan lancar, cawangan Ram Reza & Muhammad yang terletak di Ara Damansara memudahkan klien dalam industri seni berurusan dengan selesa. Selebriti yang mempunyai syarikat miliknya menggunakan khidmat Ram Reza & Muhammad sebagai setiausaha syarikat seperti Dato' Aaron Aziz dengan restoran Kidz & Creme.

Selain mempunyai tunjang yang kuat, Encik Nor Hisham juga percaya dengan kekuatan kerjasama dari sesebuah pasukan. Maka penting untuk beliau sentiasa berkongsi ilmu, tips dan pengetahuan melalui training class dan perbincangan santai bersama peguam muda yang mengorak langkah dengan kreativiti atau skills masing-masing untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah dalam profesion guaman walaupun beliau sendiri sibuk sebagai ahli jawatankuasa dalam Advocates and Solicitors Disciplinary Board (“ASDB”), ahli Jawatankuasa Induk Pelaburan Universiti Putra Malaysia, ahli Jawatankuasa Yayasan Pelajaran MARA dan juga sebagai ketua keluarga. 

Memandang industri hiburan sebagai salah satu penjana ekonomi negara, Encik Nor Hisham Hj Muhammad sentiasa berkongsi nasihat dan memujuk supaya lebih ramai anak seni baik yang baru saja menceburi dunia hiburan mahupun yang sudah lama bertapak dengan mempunyai jumlah peminat yang ramai agar sentiasa mencari bantuan guaman sebelum menandatangani sebarang kontrak. 

Buanglah pemikiran skeptikal yang bersifat negatif di mana khidmat guaman mahal dan membebankan kerana kos turun naik mahkamah lebih mahal harganya. Sama juga dengan nasib harta intelek yang masih lagi dipandang enteng untuk dijaga. 

Mungkin jika lebih ramai yang datang untuk dapatkan khidmat nasihat undang-undang akan tercetus idea untuk mencipta rang undang-undang baru untuk menjaga anak seni dan mengurangkan masalah eksploitasi. Sudah masanya sebuah pembaharuan budaya kerja dalam industri seni diangkat ke tahap yang lebih selamat dan beretika. 

Bertandang Ke Rumah Terbuka CTDK Holdings Sdn Bhd

Monday, 30 May 2022

 

Minggu lepas dapat undangan ke Rumah Terbuka CTDK Holdings Sdn Bhd memandangkan syarikat kepunyaan Dato K dan Dato Siti Nurhaliza ni adalah top client kepada firma Ram Reza & Muhammad. Sepatutnya Danial yang pergi tapi disebabkan dia MC, terpaksa lah gantikan tempat dia sebab dah RSVP 4 seats. 


Rumah Terbuka CTDK Holdings Sdn Bhd ni diadakan di Glamhall Damansara, Neo Damansara pada hari Jumaat bersamaan 26 Syawal 1443 dari jam 11.30 pagi sehingga jam 5 petang dengan tema Baju Raya. 

Kalau ikutkan nak pergi rumah terbuka CTDK ni jam 2 petang sebab Tokti hadir waktu tu tapi disebabkan hari yang sama dan masa yang sama ada Jamuan Raya dekat HQ jadi kena anjak sikit lah masa tu. Lepas selesai solat Jumaat dan bergambar dekat HQ baru bergerak ke Glamhall. 




Nasib baik lah jalan tak jam, sempat la sampai dalam masa 15 minit je. Nak cari parking pun senang sebab staff CTDK dah bagitahu level mana yang kosong. Masa sampai tu Aina Abdul dah bergerak nak balik. Nak bergambar pun tak sempat sebab dia macam rushing nak ke open house yang lain pulak. Meja untuk Ram Reza & Muhammad dekat bahagian depan sekali, meja no. 9 betul-betul depan stage. Semeja juga dengan Lan Solo dan wife dia. 



Masa sampai tu nampak Nabila Razali dekat atas stage bergambar dengan Tokti lepas habis perform. Kemudian ganti pula dengan DOLLA perform lagu Raya, Raya, Raya. Ramai ye dekat depan stage ni sampai terpaksa angkat hp tinggi untuk record atau ambil gambar. Lepastu lenguh tangan. 


Masa pergi open house CTDK Holdings Sdn Bhd ni dah boleh agak dah yang takkan dapat bergambar dengan Tokti sebab busy nau dia ke sana ke sini layan artis yang datang dengan jadi hos untuk performance petang tu. So kita ambil gambar curi macam ni je lah. 



Dato K pun dari meja ke meja melayan tetamu yang datang hari tu. 

Dato K & Managing Partner Ram Reza & Muhammad, En. Nor Hisham

Adib Khalid, Azief Khalid & En. Nor Hisham


Glamhall ni luas lah jugak dengan lantai deko marble hitam putih. Banyak juga meja boleh muat dalam satu majlis. Makanan untuk rumah terbuka ni diletakkan di bahagian belakang tapi untuk meja VIP ada Nasi Beriyani dengan Ayam Masak Merah tak silap. Tak ingat ada makanan apa sebab makan sikit je lepastu pergi bergambar dengan artis. Bukan selalu nak jumpa artis kan hekhek. Semua makanan ni disediakan oleh Ozzie Cafe Malaysia. Nasi beriani dia sedap, totally recommended! 




Habis makan terus bergambar dengan DOLLA itupun hampir tak dapat sebab DOLLA dah nak bergerak ke tempat lain pula. Manager dia dah suruh cepat gerak. Nasib baik lah DOLLA baik jugak melayan sebab dua kali try bergambar tapi tak dapat sebab ramai yang nak bergambar jugak. Tabby comel sangat pakai baju kurung. 


Habis bergambar dengan DOLLA, pergi kacau meja Alif Satar pulak! Happy dapat jumpa Alif sebab sebelum ni Web TV invite ke set penggambaran movie baru Alif tapi tak dapat nak pergi lah sebab kerja. Diorang shooting dekat Langkawi, kalau dekat KL atau Selangor boleh lah singgah kejap. I bagitau Alif nanti kita jumpa lagi dekat movie screening. 


Alif : See you soon, Farhana! 
Me : Okiesssssss :D


Dah hujung acara tu staff CTDK Holdings bergambar sebelum Tokti pergi berjumpa dengan media untuk sesi temubual. Nak menyelit bergambar pun tak sempat sebab media ramai sangat. 



Sebelum balik tu ternampak Amar Baharin dengan Amyra Rosli keluar dari dewan. Terus ajak bergambar sekali. Amyra Rosli dah la cantik, lembut je suara dia bila bercakap. Amar pun sama. 


Terserlah betul kependekan tu ye bila bergambar sebelah Amar Baharin ni. Pakai kasut bertumit pun tak mampu nak jadi tinggi. Habis bergambar kitorang pun berangkat pulang sebab majlis pun dah habis. Tu je lah sedikit sebanyak yang mampu nak simpan sebagai kenangan dekat blog ni. Happy dapat jumpa semua selebriti dekat sini dan happy juga dapat jemputan ke rumah terbuka CTDK Holdings Sdn Bhd ni. Terima kasih Dato K, Tokti dan semua staff yang baik melayan tetamu :)

Jamuan Raya Ram Reza & Muhammad 2022

Saturday, 28 May 2022

Lepas 2 tahun tak dapat beraya dekat HQ sebab pandemik, tahun ni Alhamdulillah ada rezeki beraya sama-sama dekat Ram Reza & Muhammad Setapak. Awal lagi dah dapat tarikh untuk buat majlis jamuan raya ni. 

Setiap department pun dah discuss nak bawa makanan tambahan apa sebab HQ dah sediakan dua menu utama untuk semua. Sampai je dekat HQ tengahari tadi terus tolong diorang hidang makanan dekat meja buffet. Thanks to Ms Aida sebab pinjamkan set pinggan mangkuk dia yang cantik lepastu bawa bunga hiasan untuk letak dekat meja. Bila ambil video untuk IGstory nampak cantik sangat dengan background music Raya Raya Raya - DOLLA. 


Kalau ikutkan tentatif program, majlis bermula jam 12 tengahari sampai jam 3 petang sebab buat hari Jumaat jadi kena bagi laluan untuk solat Jumaat. Jam 3 petang sampai jam 6 petang tu buat mesyuarat Ram Reza & Muhammad sebab kali terakhir buat mesyuarat masa bulan Oktober 2021. 

Patutnya tak boleh biarkan lama sangat sebab law firm ni sentiasa bertukar orang terutamanya chambering student jadi tak nak lah ahli baru ketinggalan dan tak kenal warga RRM dari cawangan lain. Nak buat event pun dah susah sekarang, memang interaction tu di tahap minima je. 


Sama jugak lah masa jamuan raya ni pun ramai muka baru sama ada staff ataupun chambering student. Masa ni lah nak beramah mesra pun, tanya latar belakang serba sikit. Memandangkan ramai yang baru, mesyuarat mula awal untuk sesi perkenalan semua warga RRM. Nama dengan jawatan je supaya tak ambil masa lama sebab masing-masing dah bau makanan sedap dekat sebelah. 





Menu utama untuk jamuan raya dekat HQ tahun ni pakai tema orang Pantai Timur sebab ada Nasi Dagang dengan Nasi Kerabu. Happy dapat makan Nasi Kerabu ni sebab ada solok lada. Ayam bakar pun sedap! Kira puas hati sangat lah sebab ada complete set untuk Nasi Kerabu. Nasi Dagang pula seller bagi ikan tongkol besar. Gulai dia pun sedap. 


Selain Nasi Kerabu dengan Nasi Dagang, ada juga lemang, nasi impit kuah kacang, satay ayam dengan daging, takoyaki, tauhu begedil, peach strudel, tapai ubi, risoles, cheese tart, brownies dengan buah. Haaaa banyak sangat pun susah jugak sampai tak tahu nak pilih mana satu untuk makan. 



Lepas makan semua pakat bergambar dekat ruang depan sebab lighting cantik. Memandangkan tripod tertinggal dekat office, terpaksa lah guna khidmat orang lelaki tapi Kak Ieda dah pesan siap-siap - 'Make sure kitorang semua nampak kurus ye!'

Masak lah En. Fendy nak pastikan semua puas hati sebab ada 14 orang letak harapan nak nampak kurus dalam gambar walaupun lemak raya bersepah. Glad it turns out prettyyyyyyy!



Team Admin - Atie, Nurul, Ain, Rina, Kak Ida, Melody


And of course gambar rasmi Jamuan Raya Ram Reza & Muhammad tahun 2022....


Rumah Terbuka Ram Reza & Muhammad Kuala Terengganu

Jamuan Raya Ram Reza & Muhammad Penang

Terima kasih Ram Reza & Muhammad HQ buat jamuan raya untuk tahun ni. Happy dapat makan sedap, dapat kenal warga RRM yang baru dan happy jugak dapat beraya sama-sama tahun ni walaupun tak dapat pergi Rumah Terbuka RRM Penang dengan Kuala Terengganu. Tapi bak kata orang jauh di mata, dekat di hati. Semoga ada rezeki dapat berkumpul ramai-ramai macam sebelum pandemik dulu :)

Small Birthday Gift For Mia!

Friday, 27 May 2022

Semalam dapat tahu birthday chambering student dekat RRM Oasis ni jatuh hari Jumaat tapi memandangkan Mia dah apply cuti sebab abang dia nak kahwin jadi kitorang plan untuk belikan Starbucks je. 


Nak order kek pun takut membazir sebab ada kitorang 4 orang je dekat office. Yang lain busy dengan meeting dekat luar office. Kalau beli whole cake Mia susah nak bawak balik pulak sebab dia dah nak balik kampung malam Khamis tu. Dah dekat Oasis Square ni ada Starbucks je yang hidangkan kek, so kitorang beli Seaside Macadamia White Chocolate dengan kek Triple Chocolate Cheesecake untuk celebrate birthday Mia. 


Nak tanya jugak Mia suka makan kek perisa apa tapi nanti obvious lah kan nak celebrate so kita play safe dengan beli kek coklat. Drinks pula sebab tak pernah tengok Mia minum coffee, jadi beli lah yang tu sebab dia pernah minum perisa tu. Pernah jugak try rasa Seaside Macadamia White Chocolate ni, not bad lah sebab cantik satu hal, rasa dia pun sedap dekat tekak. Lebih kurang minum air coklat tapi ni coklat putih lepastu ada rasa berlemak kacang macadamia. 

Kitorang tak celebrate beria pun just nyanyi lagu Happy Birthday je lepastu bagi Starbucks. Itupun dia dah nak nangis dah sebab katanya family dia tak sempat nak celebrate. Memasing busy dengan kenduri tu nanti sampai Ahad. Ni je lah yang kitorang mampu bagi sebab tahu last minute. Happy birthday Mia! 

First Time Join Selangor Bar Election

Thursday, 24 February 2022

Isnin lepas kena suruh masuk meeting sebab Managing Partner buat keputusan nak join Selangor Bar Election 2022/2023. Kira ni first time lah mengundi secara atas talian sebab sebelum ni mengundi secara fizikal masa Annual General Meeting. 


I dapat tugas buat poster untuk calon dengan manifesto. Jenuh jugak lah fikir nak letak manifesto apa sebab tak pernah tahu pun apa masalah dekat Selangor Bar. Sudahnya ambil masalah general je. Nak buat poster bukan susah pun. Bukak je lah Canva lepastu ambil contoh flyers dekat situ. Mudah betul hidup sekarang ni haha.

Lepas dah siap poster terus blast dekat semua email dengan Whatsapp number semua peguam dekat Selangor. Part ni susah jugak lah sebab ada number yang dah tak aktif. Ada peguam yang dah berpindah ke Kuala Lumpur atau kawasan lain. Kalau ikutkan pengiraan, dapat dalam 150 orang dah boleh menang. Nampak macam sikit tapi sebenarnya susah jugak nak dapat angka tu. 

Masa hari Rabu tu awal pagi lagi dah get ready semua device untuk penamaan dan voting session. Semua partners dari HQ datang even HR pun join sebab wakilkan partners lain bila some of them ada meeting dengan client. Sama lah dengan I jadi wakil partner RRM yang lain. Sepatutnya AGM mula jam 2.15 petang tapi kena anjak sampai 3.30 petang sebab nak bagi semua orang masuk dalam Zoom. 


Sementara menunggu tu ramai lah yang berborak dekat ruang Chat tapi admin tutup pulak kat situ. Lepastu diorang berborak dekat ruang Q&A pulak. AGM mula dengan ucapan Presiden Selangor Bar, Ms. Kokila Vanee lepastu agenda berbangkit. Masa tu dah mula keluar sesi mengundi untuk teruskan Annual Subscription ataupun tak.

Masa ni dah ramai yang tak dapat masuk dekat link yang admin share dekat ruang Chat tu. Ada yang kena refresh, ada yang kena log in semula untuk undi. Terpaksa lah admin tu share link banyak kali supaya semua dapat mengundi. 

Bila jadi macam ni dah mula risau la kitorang sebab takut masa sesi mengundi Committee nanti ada masalah yang sama. 


Menginjak ke jam 4 baru sesi penamaan untuk Presiden Selangor Bar dibuka. Sama macam 3 tahun sebelumnya, Ms Kokila Vaani dapat undian tertinggi. 


Settle part tu masuk pula sesi mengundi untuk Commitee Members. Haaa masa ni berdebar lah sebab nak buat penamaan calon untuk 5 orang calon kat dalam poster tu. Ikutkan perancangan asal, buat penamaan calon 1 lepastu 5 minit tempoh masa diberi untuk mengundi. Tapi entah kenapa admin ubah sistem pulak, they have decided untuk kumpul semua penamaan lepastu undi berjemaah. 

Lama jugak kena tunggu sampai satu jam sebab banyak nama yang dicalonkan. Penuh whiteboard dekat belakang admin tu. Sempat jugak lah kitorang rehat untuk solat Asar lepastu makan McD Party Pack sementara sesi undian dibuka. Bila dah kumpul semua calon, admin share link untuk vote di ruangan Chat. Tergelak kitorang satu office tengok senarai calon, nama pengusul dan nama penyokong sebab banyak salah ejaan. 


Hasilnya......

Kitorang dah predict dah tak menang pun tapi yang panasnya kenapa banyak nama calon dapat jumlah bilangan 1 undian sedangkan ramai yang undi. Bila persoalkan dekat ruang Q&A, katanya salah server. Adehhhh kalau macam ni sampai bila lah tak menang. 

Anyway pengalaman manis lah for me and my colleagues. Kecoh semalam menjerit cepat vote sebab masa yang singkat lepastu link pun tak okay. I dah berjaya vote kena pergi tolong yang lain pulak supaya dapat vote jugak. Dah lama tak rasa meriah macam ni sejak PKP. Nasib baik lah Internet kitorang tak buat hal. 

Managing partner ucap terima kasih untuk semua yang terlibat sebab 3 hari all out untuk proses pilihanraya ni. Tak menang tak apa, yang penting biar pihak lawan nampak ada yang nak bawa perubahan dalam Selangor Bar. Insya-Allah tahun depan more prepared. Mana tahu ada rezeki menang pulak kan? :)