Sunday, 11 October 2020

Movie Review : Phone Booth (2002)

Director : Joel Schumacher

Writer : Larry Cohen

Cast : Colin Farrell, Forest Whitaker, Katie Holmes, Radha Mitchell, Kiefer Sutherland, Paula Jai Parker

Production Company : Zucker/Netter Productions

Distributor : 20th Century Fox

Genre : Psychological / Thriller 

Running Time : 81 minutes

Release Date : 10 September 2002 (Toronto International Film Festival), 4 April 2003 (United States)

Trailer :

Bad day for Stuart Shepard (Colin Farrell)bila dia tanpa fikir panjang terus angkat panggilan di phone booth lepas guna untuk call Pamela (Katie Holmes), kekasih gelap dia. Dia dapat panggilan daripada seorang lelaki yang dah lama perhatikan dia. He even knew everything about Stu! 

'What did I do to deserve this? Why me?' - Stu

Awalnya Stu ingat lelaki tu cuma buat prank tapi bila Leon (John Enos III), bapa ayam di rumah pelacuran yang terletak berhadapan dengan phone booth tu ditembak mati tanpa belas, Stu mula gelabah dan cuba minta bantuan. Malangnya, phone booth tu dah kena bugged so the caller tu tahu Stu telefon 911. Akibatnya telinga dia luka akibat terkena peluru yang dihantar sebagai amaran supaya Stu jangan cari pasal dengan dia. 

Bertambah cuak bila Captain Ed Ramey (Forest Whitaker) datang dengan skuad lengkap bersenjata api, siap sedia untuk tembak Stu. Escort (Paula Jai Parker) yang bekerja dengan Leon tak sudah-sudah teriak bagitahu polis dan media yang Stu ada pistol di tangan dia. Hakikatnya tak ada pun tapi kalau Stu keluarkan tangan dari poket dia, memang dia bersedia untuk mati je lah. 

The Caller tu nak Stu mengaku dengan jujur depan semua orang yang dia dah buat silap bila dia ada niat untuk curang dengan isteri dia, Kylie (Radha Mitchell). Kalau dia tak bagitahu, lelaki tu akan tembak salah seorang, sama ada Kylie ataupun Pamela yang memang hadir di tempat kejadian bila live footage Stu masuk dalam national news. 

Phone booth dah mula hilang demand bermula tahun 2001 sejak kemunculan telefon bimbit tapi lepas tayangan movie psychological thriller ni confirm bagi trauma kepada orang awam hahaha well at least for me. Terkejut dengan twist dari director Joel Schumacher tu tak hilang lagi. Start dari Stu jawab call tu sampai ke hujung dok saspen tunggu apa akan jadi nanti. Lakonan Colin Farrell nampak hidup dengan body language dia. Suara The Caller tu creepy, memang sesuai jadi watak psiko. 

Watak Stu ni walaupun dia fake dan suka menipu tapi sebenarnya dia lebih bijak dari lelaki yang telefon dia sebab ada scene di mana Stu bagitahu yang polis akan tahu bukan dia yang tembak Leon sampai mati sebab luka di badan tak sama dengan pistol yang ‘diberi’ kepada dia. Tapi The Caller berjaya manipulate Stu sampai dia rasa dia lelaki paling tak guna dalam dunia ni sedangkan di awal movie dia la paling yakin dengan naratif penipuan dia terhadap beberapa orang sampai dia ada apparentice. 

Macam geram jugak dengan watak Kapten sebab tak boleh nak analyze keadaan Stu macam mana sedangkan Stu dalam keadaan resah dan telinga dia berdarah. Enough hints there something is wrong! Dia sampai dekat tempat kejadian dan tengok mayat Leon dengan luka dekat belakang pun dia boleh tahu yang Leon ditembak di belakang walhal Leon bergaduh dengan Stu secara berhadapan. 

Ada ramai saksi yang nampak Stu tak pegang pistol sebab tangan kanan pegang telefon, tangan kiri pegang kepala. None of them pergi dekat polis bagitahu apa yang jadi bila escort tu menipu. Selain dari mesej jangan jawab panggilan sembarangan dari phone booth, I learned another bitter truth of life. Sighhhhh

‘You can't understand the pain of betrayal until you've been betrayed.’ – The Caller

I dislike the ending though because it makes Stu looks dumb dan misteri tu tak menjadi sebab dua suara tu berbeza sangat walaupun director sengaja guna ayat yang sama dari kedua-dua watak. Better kalau director tak letak scene Stu buat pengecaman identiti dan biarkan apartment tu kosong. Lagi fun kalau watak The Caller tu dibikin suci dan misteri. Now we have to seek justice for an innocent man who just doing his job for a living in that busy street. Dangggg!

1. Team Production +1, 2. Visual +0.8, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.6, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 9.5/10

7 comments:

  1. damn, thru out this movie, mesti sakit hati too much kan

    ReplyDelete
  2. movie ni macm the terror live (south korea) mesti saspen gilaaa

    ReplyDelete
  3. Pernah tengok movie ni.Memang best.

    ReplyDelete
  4. collin farrel, antara fav hero hihi

    ReplyDelete
  5. bila baca tajuk, dlm hati terdetik, ada lg ke phone booth sekarang? tp bla tgk date release tu, sy tersenyum sendiri hehehehe

    ReplyDelete
  6. tak ingat la pernah tgk ke tak. mcm best je citer ni

    ReplyDelete
  7. permainan poker dengan pelayanan CS yang ramah dan terbaik hanya di IONQQ :D
    WA: +855 1537 3217

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!