Thursday, 8 August 2019

Book Review : Parcel - Simon Malik


Penulis : Simon Malik
Penerbit : FIXI
Helaian : 305 mukasurat / 32 bab
Genre : Thriller/Misteri/Aksi
Tarikh Cetakan : Cetakan Pertama - September 2017
Harga : RM 18.60
Sinopsis :


Review : 
Novel genre thriller misteri ni mengisahkan tentang ikhtiar Faisal untuk selamatkan diri dia, Syaza dan isteri dia, Anis dari cengkaman Decartes. Kalau ikutkan cerita penulis, Decartes ni penjenayah level paling tinggi dan agak dark sampai pihak tentera terlibat sekali. 

Ceritanya bermula bila Faisal dapat arahan untuk bawa parcel yang dibalut dengan plastic jernih ke atas pelantar minyak di Sarawak. Selalunya dalam masa 3 hari, selepas siap install line internet, Faisal dah dibenarkan balik rumah tapi kali ni Faisal kena stay sampai seminggu. 

Image result for pelantar minyak di sarawak

Asalnya rindu dan kesian pada Anis tapi berubah marah dan kecewa bila Faisal dapat mesej gambar Anis keluar jumpa ex-boyfriend dia, Fad tanpa maklumkan kepada Faisal terlebih dahulu. Sudahnya Faisal luangkan masa dengan Syaza, housemate crush Faisal, Dhiya masa di Perancis dulu. 

Dalam masa yang sama lanun Laguna di bawah arahan Decartes tengah plan macam mana nak serang kapal Faisal untuk curi parcel dalam jagaan Faisal tanpa cederakan sesiapa tapi last minute plan berubah sebab Ran, ahli Decartes cuba tunjuk lagak. Tanpa diorang sedar, Faisal dah buka dan masukkan virus dalam USB yang ada dalam parcel tu. 
Image result for usb

Anis pula lepas jumpa Fad sakit hati dengan suami dia bila nampak caption Syaza di IG dan tag Faisal. Dia dah syak Faisal curang. Dapat je call dari Faisal memang bergaduh besar lah. Niat asal Faisal call Anis supaya berhati-hati sebab banyak benda pelik sejak boss Faisal arahkan bawa parcel ke laut. 

Masa hari kejadian, lanun Laguna gagal curi parcel tapi terpaksa culik Faisal dan Syaza dan campak ke laut dalam. Bila jadi kes macam ni, pihak maritim dan tentera terpaksa masuk campur dan siasat Anis. Fad in charge operasi ni dari pihak tentera. Faisal dengan Syaza pulak terpaksa survive di pantai sunyi sementara tunggu ada bantuan datang ataupun ajal yang datang dulu. 

Image result for pantai terpencil sarawak

Jalan cerita Parcel ni awalnya menarik tapi bila dah masuk part Faisal dengan Syaza terdampar di pulau dengan lanun Laguna tu dah mula hambar dah. Actually dari awal pun dah hambar tapi isi kandungan parcel tu yang buat rasa curious sangat tu. 

Most part banyak yang vulgar dan penuh dengan adegan seks sebab lanun Laguna ni cuba untuk jual dadah jenis baru – rape drug. Bila orang tu minum dia akan capai tahap khayal untuk puaskan nafsu dia. Macam Viagra je bunyi dia tapi lagi ekstrem walhal kalau consume Viagra berlebihan pun dah boleh mati sebab ubah temperature badan jadi panas. 

Image result for viagra

Doesn’t make sense kenapa lanun Laguna ni nak jual rape drug sedangkan Viagra boleh dapat free dekat klinik. Tak tahu la kalau info ni salah sebab I tengok dalam drama but still why waste energy on something yang dah memang ada dalam market lol.

Dekat hujung cerita ada lagi satu pihak yang jaga Faisal tapi tak didedahkan siapa dan latar belakang organisasi dia apa. Tiba-tiba datang, tiba-tiba hilang dan tiba-tiba jugak pihak kerajaan pun terus stop awasi Faisal. 

Tak tahu apa masalah penulis dengan watak Fad sebab penulis agak kejam dengan watak Fad dalam crita Parcel ni. Dia mula dengan gambarkan Fad sebagai kejam sebab tinggalkan Anis untuk perempuan lain lepastu kembali kacau hidup Anis, bantu Anis dalam misi Faisal, selamatkan Faisal then kena bunuh dengan kejam. 

Kalau ikut gaya penulis dia macam nak Faisal end up dengan Syaza, Fad dengan Anis tapi dia makin serabutkan cerita tu lepastu I dah give up. Baca cuma nak habiskan cerita je. Ikutkan gaya ending Parcel ni macam akan ada sequel tapi I tak rasa nak baca sequel dia sebab this one pun huru-hara. 


Geram dengan perangai Anis pun ye jugak bila dia tak bertindak sebagai manusia rasional bila dalam situasi pelik pun dia boleh jadi bangang. Suami dia hilang, dia boleh buang klu penting untuk selamatkan suami dia. Guys, please take note yang subjek Geografi tu penting ye dalam kehidupan. Paling tidak pun ambil tahu lah koordinat tu macam mana rupa dia. 

All in all, idea tu dah menarik tapi gaya penceritaan tu tak berapa kemas dan cantik especially part Decartes dan lanun Laguna. I lost gila scene petir tu sampai rasa nak marah kenapa draggy sangat dan merepek. Totally a bad experience for me. 

1. Author +0.4, 2. Plot +0.3, 3. Genre +0.4, 4. Character +0.3, 5. Social Message +0.2 = 1.6/5 

2 comments:

Terima kasih sudi komen :)