Sunday, 18 August 2019

CANTEEN, Subang Bestari

Jumaat lepas I have a very bad experience bila order nasi putih, ikan bakar dengan sayur goreng di kedai makan. Sejam tunggu tapi makanan tak sampai without even say sorry and rude customer service. 

Sudahnya cancel je order sebab dah sakit hati waiter buat acuh tak acuh je bila request nasi dengan sayur goreng since ikan bakar dah sampai. Not a wise decision to leave tapi terpaksa cari kedai lain sebab lapar sangat. 

Before this memang dah pernah singgah CANTEEN ni tapi masa tu diorang tak buka belah malam. Luckily masa tu tak ramai customer so my expectation, dia akan serve cepat since we're both already starving. 


Restoran ni tak banyak menu sangat and since dah pukul 8 lebih, perut dah masuk angin so tak rasa nak makan nasi. Order Mee Wantan Roasted Chicken, Mee Wantan BBQ Chicken dengan Dumpling Soup. For drinks pilih signature Ice Lemon Tea dengan Iced Coffee. Total semua RM25.70. 


For now ada promotion untuk drinks, semua harga RM2.50. Makanan pun ada certain yang dipotong beberapa puluh sen. 


Dekat CANTEEN ni you guys kena order dulu menu dekat kaunter. Lepas dah buat bayaran boleh duduk dekat mana-mana table. Table dia pun banyak jenis, ada yang terletak di bahagian luar, ada yang dekat tepi tingkap macam bar. Ada yang di tepi dinding dengan kerusi sofa come with plug untuk charge phone atau guna laptop. 


Dah pilih seat you guys have to wait for several minutes je, tak lama pun sebab kebanyakan menu yang jenis cepat dihidang. Tak sampai sejam lah yang pastinya. Tunggu je nombor dekat resit tu muncul dekat kaunter


Masa tunggu makanan sampai rasa bahagia la dengar nombor digital tu berbunyi tapi bila makanan dah sampai rasa annoying pulak tambah pulak bila makin ramai yang datang haha. Lepas ni boleh duduk dekat luar kot, tak bising sangat. 


Masa makanan dah siap, dalam hati macam sebal jugak sebab mee dia sikit tapi bila makan haaa ambik kau banyak rupanya. 


Kitorang rasa kitorang buat pilihan bijak malam tu bila pilih mee wantan sebab kicap dia sedap, rasa macam bumbu Indomie pun ye jugak. Bila lapar dapat makanan sedap, faham tak nikmat dia macam mana? 


Dah settle makan mee, pekena pulak sup dumpling ni. Bila dah kenyang makan mi wantan, sup dumpling ni agak kenyang lah kalau nak makan sorang. Since orang cina sendiri yang buat dumpling ni, dia punya rasa sedap tu memang tak boleh tolerate. Boleh jadi tambah lagi semangkuk.


I'm impressed lah dengan restoran ni sebab sudu garfu dia tebal macam dekat rumah or maybe lagi tebal. Nak makan isi ayam pun confident, tak macam dekat restoran lain yang guna sudu garfu nipis. Sekali guna pun dah bengkok. Pinggan mangkuk dia pun sejenis yang berat tau walaupun nampak macam pinggan MR.DIY.


Dekat sini lepas makan kena angkat sendiri tray bawa ke tempat yang disediakan berdekatan dengan sinki basuh tangan. Malam tu tak nampak la spesies tinggal pinggan mangkuk dekat meja. Semua letak dekat sini. 


Bukan setakat deco cantik, restorang bersih dan kemas even service pun sangat bagus. Owner dia ramah tau walaupun tak berapa sihat, tukang buat air, tukang masak semua friendly dekat sini. Even masa tu sistem diorang buat hal sampai tertinggal dumpling soup, tak rasa nak marah pun sebab masing-masing pandai jaga customer & cepat-cepat selesaikan masalah. Jauh beza dengan kedai yang I pergi sebelum tu. 


Lepasni dah tahu dah nak makan dekat mana bila craving mi wantan dengan dumpling soup. Nak try Nasi Ayam Hainan pulak lepas ni sebab orang cina sendiri yang buat. Cara diorang berbeza sikit dengan nasi ayam dekat food court orang melayu. Diorang ni cina Muslim tau so no worries bila makan dekat sini. Thanks for existing for making my tummy happy haaa gittew. 

11 comments:

  1. Nice, cantik kedai... Menu pon nampak sedap 👍

    ReplyDelete
  2. Wahh nampak menarik macam zaman sekolah. Boleh lah try one day :)

    ReplyDelete
  3. Adoi.. mengancam betul soup dumpling tu.. Bila servis best, lambat pun tak rasa nak marah.. Suka environment macam nie.. Buat rasa nak datang berulang-ulang kali..

    ReplyDelete
  4. sup nya menarik perhatian la..

    ReplyDelete
  5. Dumpling soup memang kegemaran sepanjang zaman.. :)

    ...

    ReplyDelete
  6. Deco lawa and harga makanan pun berpatutan 👌👌👌

    ReplyDelete
  7. wahh sedapnya mee wantan tu. menu lain pun nampak sedap lah

    ReplyDelete
  8. agen365 agen jud! online terpecaya dan teraman di indonesia :)
    WA : +85587781483

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.