Saturday, 10 August 2019

Blogger Challenge : Are you a sensitive person?

Sebelum jawab soalan ni, jom tengok dulu karakter orang yang sensitif.


Definisi Sensitif

Seseorang yang bertindakbalas dengan fizikal, emosi dan mental terhadap ransangan di skala tinggi samaada ransangan dari luar seperti tindakan manusia lain atau persekitaran dia mahupun dari dalam seperti fikiran dan perasaan. 

Ramai yang salah anggap manusia sensitif ni seorang yang lembik tapi golongan yang hanya wujud 15%-20% dalam populasi ni yang kebanyakannya lahir sebagai ketua disebabkan ciri-ciri yang ada dalam diri dia. 

Bak kata pepatah Latin : 

'It is absurd that a man should rule others, who cannot rule himself.'

Antara ciri-ciri individu bersifat sensitif : 

1. Seeker

Manusia yang bersifat sensitif lebih cenderung untuk mencari jawapan kepada setiap persoalan dan situasi yang wujud dalam persekitaran atau apa saja yang berlaku dalam dunia. Banyak masa dihabiskan untuk explore dan mencari solusi. 

Kalau masa kecil dunia dia penuh dengan imaginary friends, bila dah besar pun dalaman dia masih meriah dengan dunia khayalan untuk bantu dia memahami perkara. 

2. Overstimulation 

Bila manusia sensitif ni menghabiskan masa dengan mencari dan berfikir untuk selesaikan masalah, mental dan fizikal lebih senang untuk penat berbanding manusia lain. Sangat mudah untuk stress dan burnout. Kalau ada anak yang jenis sensitif ni memang sangat dia buat perangai sebab penat. 

3. Empati

Manusia sensitif ada kelebihan untuk rasa kesedihan dan kesusahan orang lain disebabkan mirror neurons dia aktif. Bukan setakat dapat rasa bahkan boleh absorb sekali. Kadang dia marah atau emosi bukan sebab kesakitan yang dia rasa pun tapi orang lain. Tengok movie pun boleh buat dia sedih atau senang gembira. 

4. Cerewet

Disebabkan dia senang untuk bertindakbalas setiap ransangan, dia akan cenderung untuk menjadi cerewet. Bukan sebab sengaja tau tapi bila makanan yang dia makan terlebih masin atau manis akan bagi side effect seperti loya atau sakit kepala sampai terganggu untuk buat aktiviti lain. Pakaian pun akan diteliti supaya boleh berasa selesa sepanjang hari. 

5. Pencemaran

Bila senang sangat bertindakbalas dengan ransangan, sebarang perubahan dalam aktiviti harian memang sangat menyusahkan. Individu sensitif ambil masa untuk adapt dengan persekitaran baru dan juga manusia baru. 

6. Perongoih

Ni dialek orang Kedah kalau jenis senang sangat nak marah. Jenis kepala angin. Ada yang tak kena sikit rasa nak marah. Lagi rasa nak marah bila lapar sebab perubahan kadar gula dalam darah menyebabkan bada rasa lesu untuk otak dan badan bekerja. 

7. Berjiwa seni

Kebiasannya individu ni akan cenderung ke arah seni dan artistik, senang ekspresikan kehidupan dalam bentuk visual atau musik. Kalau orang lain bosan tengok lukisan, individu ni boleh habiskan masa hayati keindahan lukisan dan mungkin menjiwai lukisan tersebut. Sama seperti musik, boleh jadi ada sesetengah lagu rasa connected dengan apa yang disampaikan dalam bait lirik lagu tersebut. 

8. Inrovert atau Extrovert? 

Individu sensitif boleh jadi introvert disebabkan ciri-ciri di atas yang perlukan dia luangkan masa untuk diri dia sendiri dan elakkan diri dari sebarang gangguan dan pencemaran tapi kajian dapati 30% golongan ni seorang yang extrovert. 

9. Low Pain Tolerance

Agak mudah dijangka bila deria ransangan agak tinggi berbanding yang lain. Disebabkan hal ni, mereka cenderung untuk elakkan diri dari sebarang bahaya dan jaga kesihatan sebaiknya. 

10. Mudah Terkejut

Prank bukan sesuatu yang digemari oleh golongan ni. Boleh jadi ada yang moody dan putus kawan kalau diajak bergurau cara ni. 

Ikutkan semua ciri-ciri di atas, memang kena sangat dengan diri sendiri. Actually banyak lagi ciri-ciri orang yang sensitif ni tapi bagi 10 ciri-ciri yang basic je sebab orang yang sensitif ni mudah sangat disalahertikan sebagai manusia lemah dan gagalis dalam kehidupan. 

Kadang tu cuba untuk elakkan diri involved sangat dengan kehidupan orang lain, social media contohnya sebab boleh jadi stress. Kalau page macam KRT, IIUM Confession tu memang antara yang patut dielakkan sebab boleh tak tidur sebab banyak berfikir punya pasal. 

Kalau nak pergi vacation memang stress selagi semua benda tak selesai dan betul2 confirm tak ada masalah akan jadi bila dekat sana nanti. Kalau nak pergi mana-mana kena make sure ada novel atau stok lagu yang cukup supaya boleh distract diri dari stress atau masuk zon melankolik. 

You guys ada ciri-ciri macam ni tak? Kalau ada, kita boleh geng!

6 comments:

  1. Hmmm kalau ikut 10 ciri ciri di atas... Rasanya den tengah tengah hahaha. Sebab ada ciri yang kena, ada yang tidak.

    ReplyDelete
  2. Yupp..! sensitif juga tapi harapnya tak sampai over sensitive atau berlebih-lebih.. asalkan boleh control, ok kot.. :)

    ...

    ReplyDelete
  3. Saya cepat sensitif and cepat menangis . Hati lembut . Mudah tersentuh

    ReplyDelete
  4. aida sensitif.
    and introvert :)
    cuba la utk x over sensitif hi hi hi hi...

    ReplyDelete
  5. Ada a few ciri diatas tu kak sha ada.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. wuu.. rasanya mcm sy nie sensitif pula hahaha~ Mcm semua pun kena ..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)