Thursday, 8 August 2019

Blogger Challenge : My Dream Job

If you could have any job in the world, what would it be?

I'm not so sure actually about my dream job. Since I tengah ambil short course dalam bidang Film Distribution, I guess I nak kerja sebagai Film Critic since I suka layan movie or anything related with. 

You guys pun dah selalu baca my review so kinda easy to guess kan? 

Talking about my short course, saja je ambil sebab nak tahu macam mana distributors atur strategy untuk each movies dari client. So far, memang sama la dengan apa yang I baca dan faham before ambil course ni since selalu follow tweet movie critics di Btown. 

Siapa target market, platform mana untuk promote, berapa lama kena start promotion, berapa banyak modal nak labur, dari mana nak cari client dan lain-lain. Bila kita belajar benda yang kita minat and dah memang involved dari semua segi, senang sangat nak faham. 


Sama jugak bila dah kerja. Bila kita kerja dengan benda yang kita minat, memang senang sangat flow kerja kita even stress pun boleh handle dengan tenang. Of course ada risiko dia tapi kerja mana yang tak ada risiko baik dari dalam organization kita ataupun dari luar, nak pula kalau dapat other party yang bermasalah. 

Tapi yang I sembang ni film distributors, yang I nak kerja, film critic. Kalau nak naik tahap film critic, haruslah kena tahu basic pembikinan filem so kita dapat lagi banyak isi untuk ulas tentang movie tu. Tak la nampak macam kita tembak membabi buta walhal ada input dia. 


Nak compare my review dulu dengan sekarang, which I still learning, I boleh nampak lah beza dia. Dulu marah tapi tak tahu macam mana nak explain sudahnya orang tak suka but now dah jumpa term dan input penting untuk diulas so orang boleh accept. Orang terima tak bermaksud orang suka tapi orang nampak la pandangan kita tu ada asas. 

Kalau dulu orang bash, sekarang ada yang buat rujukan dan ada yang request. But still perjalanan tu panjang lagi and hopefully dapat pergi lagi jauh dari yang sekarang. Mana tahu impian yang satu ni tercapai. Kan?! Thanks for those yang baca & support my review. 

3 comments:

  1. Teruskan usaha, Kak Farhana­čĺ¬. Saya setuju dengan pendapat akak. Kalau kita kerja dalam bidang yang kita minat, kita akan lebih enjoy dengan kerja kita walaupun stress level tinggi.

    ReplyDelete
  2. betul! buatlah kerja yang kita happy. jangan paksakan diri buat kerja yg sama sekali kita tak suka. itu boleh bebankan jiwa dan minda.

    ReplyDelete
  3. suka baca review farhana.
    complete dgn comments yg sgt lain dari yg lain, pada aida.
    ada angle yg aida x nampak, tapi farhana critic.
    u r so good.
    maka, teruskan impian ni :)
    aida support.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)