Sunday, 7 July 2019

Movie Review : Happy Death Day 2U


Director : Christopher Landon
Writer : Christopher Landon
Cast : Jessica Rothe, Israel Broussard, Suraj Sharma, Steve Zissis
Production Company : Blumhouse Productions
Distributor : Universal Pictures
Genre : Sci-fi/Thriller/Mystery
Running Time : 100 minutes
Release Date : February 13, 2019 (United States)
Trailer :


Sequel Happy Death Day (2017) menggunakan tema yang sama which is time travel cuma kali ni dia campur elemen multi-verse. Dalam bahasa mudahnya deja-vu tapi dalam movie ni dia guna konsep time loop dari universe lain. 


Kalau sebelum ni dalam Happy Death Day, Tree seorang je yang experience time travel tapi kali ni Ryan, roommate Carter pun experience kena bunuh pada hari yang sama dengan Tree. Sama macam sebelum ni the reason it happens, it because of someone wants her dead. 


Once dia tahu siapa pembunuh disebalik topeng baby tu dan bunuh, everything will back to normal cuma kali ni Ryan tak sanggup nak bunuh pembunuh tu sebab pembunuh tu adalah dia dari universe lain. 


Thanks to his thesis project, Ryan dah create time loop menggunakan mesin ‘Sissy’ sampai Tree stuck dekat universe lain dan repeat benda yang sama setiap hari. Bezanya kali ni jalan cerita berbeza. Dalam universe tu Carter boyfriend ‘best friend’ dia, Danielle dan mak dia masih hidup lagi. 


Untuk dia balik ke universe asal, Tree kena bantu diorang solve equation math untuk hidupkan Sissy. Masalahnya equation ada banyak sampai diorang confirm equation yang sebenar yang boleh hidupkan Sissy. 


Dari seorang bimbo yang suka berparti, Tree jadi bijak sikit sebab mampu hafal equation thesis. Tapi bukan tu perubahan utama Tree dalam movie ni. Dari movie lepas sampai masuk sequel ni, you guys akan nampak Tree yang matang, yang lebih hargai kehidupan dan orang sekeliling dia. 


Genre comedy memang best nak layan sebab cara Tree bunuh diri supaya tak mati dibunuh tu kelakar tambah pula ada watak Danielle yang menyampah dengan dia. Since dah bertambah watak dalam sequel, watak Carter dengan Lori tak menonjol sangat.


Though I love sequel because of their theme, emotional scenes, and comedic timing but I prefer if Tree focus on who are the killers instead of suicide pointlessly sebab rasa suspen dan seram tu tak strong sangat except scene terjun dari pesawat. Epic!


1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.7, 5. Casting +1, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.6, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.7 = 8.7/10

6 comments:

Terima kasih sudi komen :)