TV Show Review | Treasure Map Season 2 Episod 58: πŸ’Ž First Anniversary - EVERYDAY πŸ’Ž

Monday 9 May 2022


Director : N/A
Writer : N/A
Cast : Choi Hyunsuk (Leader), Park Jihoon (Leader), Kim Junkyu, Kanemoto Yoshinori, Takata Mashiho, Hamada Asahi, Watanabe Haruto, Park Jeongwoo, Bang Yedam, Yoon Jaehyuk, Kim Doyoung, So Junghwan
Production Company : YG Entertainment
Distributor : Treasure Youtube account
Genre : Variety Show
Running Episodes : 28 episode& 1 special episode (28:51 minutes for episode 58)
Release Date : 22 January 2021 – 30 July 2021
Video : 


Tak tahu macam mana boleh discover lagu Everyday tahun lepas dan sebab lagu ciptaan Treasure sempena ulangtahun pertama ni dan juga lagu I Love You dan Going Crazy, jadi punca boleh terjebak dengan Treasure. Masa kuarantin start layan Treasure Map Season 1 lepastu terus sambung Season 2 pula dan YG Treasure Box (2018). 


Episod 58 dimulakan dengan music video khas yang dibikin sendiri oleh Treasure dan bersambung dengan behind the scene juga proses gubahan lagu Everyday. 2 bulan sebelum anniversary debut Treasure semua ahli berkumpul di bilik meeting YG Entertainment untuk bincangkan apa lagu yang sesuai untuk dijadikan hadiah kepada Treasure Maker. 

Yoshi nak cipta lagu macam Wait For Me -iKON sebab lagu tu istimewa sangat untuk iKONIC. Bukan takat Yedam je malah Jihoon pun guna lagu tu sebagai assurance tunggu iKON debut sebagai idol group. Asahi pun happy bila nyanyi lagu iKON sebab dia jadi trainee lepas pergi konsert iKON gara-gara terpesona dengan Bobby. 


Lepas Treasure berpecah dan berkumpul untuk cari idea dalam studio Yoshi, Hyunsuk dengan Asahi, Treasure pilih dua jenis melodi untuk Treasure Maker pilih yang mana lebih sesuai untuk jadi fan song. Ada dua rentak yang berbeza bila melodi pertama lebih terarah pada soft ballad dan yang kedua lebih rancak ala city pop. Berdasarkan jumlah undian seramai 73,000 orang, melodi yang pertama telah dipilih.


Bang Yedam pula in charge untuk bahagian lirik sementara Hyunsuk, Yoshi dan Haruto tulis lirik bahagian rap. Sementara member yang lain practice untuk part masing-masing, Yedam check arrangement dan vokal Treasure dibantu oleh Hyunsuk, Jihoon dengan Asahi. Tak ambil masa yang lama pun untuk Treasure rakam suara bersesuaian dengan apa yang produser nak sebab masing-masing pun tahu teknik vokal atau key mana yang sesuai dengan part tu. 


‘This project is totally our work. That’s new.. and I like it.’ – Asahi

Settle part rakam lagu di studio, Treasure sewa guest house untuk rakam music video pula. Cantik betul guest house tu sebab ada banyak props cantik dengan laman yang luas. Banyak idea dari 12 orang ahli dan Hyunsuk minta semua ahli be natural untuk semua scene sebab lagu untuk Treasure Maker. 


Nak shoot satu scene pun ambil masa satu jam sebab nak cari shot yang cantik dan ngam dengan selera pengarah. Masa shoot scene Doyoung siap ada rama-rama interframe. Tu belum masuk pembantu pengarah yang excited dengan scene dalam kepala masing-masing. Scene Mashiho dengan Jeongwoo paling senang nak shoot. Junkyu pula lupa part dia macam mana. 


Suka tengok filter yang Treasure guna untuk music video Everyday sebab dreamy dengan lirik yang membuai. Masa first time dengar attached dengan part chorus sebab setiap baris guna rhyme yang sama macam Jihoon cakap masa diorang gubah lagu. 

LIRIK LAGU EVERYDAY - TREASURE

[Intro: Yedam]
Oh, woah, woah
Oh, no
Mm-mm
Yeah

[Verse 1: Haruto, Doyoung, Mashiho, Junkyu]
Mian mian na yojeum bapparamyeo
Sorry, Sorry, I always said I'm a bit busy
Dandamman haetdeon nayeotdeon geoya
While only giving short answers
Mami gapgapaeseo
My heart is tight
Jogeum dapdapaeseo
And I'm a little frustrated
Damdamhan cheokaetjiman sumgyeotdeon geoya
I pretend to be okay but I'm hiding it
Eolmana bogopanneunji neoneun moreul geoya
You don't know how much I miss you
Mareun an haedo
Even if I don't say it
Maeil bogo sipeosseo
I miss you eveyrday

[Post-Verse: Yedam, Haruto]
Maldo andwae naega wae irae
It's ridiculous, why am I like this?
Yejeon gatji ana mayday
I'm not like how I used to be, mayday
Bakkeul georeobolkka
Should I go walk outside?
Hada ne saenggagina
I still think of you
Neodo gateun saenggagilkka
Do you share the same thoughts?
Hamyeon tto jami an wa
Now, I can't sleep
Mianhan maeumi tto apseonikka, yeah
Because I feel sorry once again, yeah

[Refrain: Junghwan, Jihoon]
Giuni eopgo himi pullil ttae
When I have no energy nor strength
Babeul meogeodo baega gopeul ttae
When I'm still hungry after eating
Neoga eopseul ttae nan geurae
Without you, I'm like this
There's no other reason
Buri kkeojigo magi naeril ttae
When the lights go off and the curtain falls
Jibe gaseo jameul cheonghal ttae
When I go home and try to sleep
Iksukaejin oeroumgwa
The familiar loneliness
Naui harureul
Is my everyday

[Chorus: Yedam, Mashiho, *Jaehyuk*, Jeongwoo, Junghwan, **Asahi**]
Wirohaejullae
Will you comfort me?
Ne pume gidae
Lean in your arms
Himdeun ildo eopdeon illo
There was nothing difficult
*Geureoke naeildo neol chajagalge*
*So tomorrow I'll search for you again*
Wirohaejullae
Will you comfort me?
Ne pume gidae
Lean in your arms
Himdeun ildo eopdeon illo
There was nothing difficult
**Geureoke naeildo neol chajagalge**
*So tomorrow I'll search for you again*
Everyday

[Interlude: Doyoung, Junkyu, Mashiho]
Maja nan ajik eorisukae
It's true, I'm still immature
Seotulgo natseolgiman hande
Clumsy and unfamiliar
Yonggireul naelge neoege
But I'll be brave to you
Could you be the one? My one and only lover

[Verse 2: Yoshi, Hyunsuk]
Eoduwosseotdeon nae salme
In my life that used to be dark
Uimireul jun neoreul wonhae
I want you to give it meaning
Eodie itgeon mworeul haryeodeon
Wherever we are and whatever we do
Seoro saranghal subakke
We have no choice but to love each other
Eotteon maldeullodo bujokae
Whatever words I use are not enough
So I'll go next to you
Geureoke neol anajul geoya
So I'll hug you
Geokjeongmallo wait for me
Don't worry, wait for me

[Refrain: Yedam, Jeongwoo]
Giuni eopgo himi pullil ttae
When I have no energy nor strength
Babeul meogeodo baega gopeul ttae
When I'm still hungry after eating
Neoga eopseul ttae nan geurae
Without you, I'm like this
There's no other reason
Buri kkeojigo magi naeril ttae
When the lights go off and the curtain falls
Jibe gaseo jameul cheonghal ttae
When I go home and try to sleep
Iksukaejin oeroumgwa
The familiar loneliness
Naui harureul
Is my everyday

[Bridge: Doyoung, Jaehyuk, Jihoon, Jeongwoo]
Neoui haruneun eotteonji
How was your day?
Oeropjineun aneunji
Aren't you lonely?
Naneun gunggeumhae maeil saenggakae
I wonder and think of you everyday
Sumaneun ureumgwa hal mareun manchiman
So many questions and things to say
Yeah, josimseure dagagalge
Yeah, I'll approach you carefully
Seoro jichiji anke
So we're not tired of each other
Uri yaksokae itji ankiro hae
Don't forget our promise
Swipjin anketjiman woah
Even though it's not easy, woah

[Chorus: Asahi, Junkyu, Jihoon, Yedam]
Wirohaejullae
Will you comfort me?
Ne pume gidae
Lean in your arms
Himdeun ildo eopdeon illo
There was nothing difficult
geureoke naeildo neol chajagalge
So tomorrow I'll search for you again
Wirohaejullae
Will you comfort me?
Ne pume gidae
Lean in your arms
Himdeun ildo eopdeon illo
There was nothing difficult
Geureoke naeildo neol chajagalge
So tomorrow I'll search for you again
Everyday


Walaupun sedih sebab Treasure Map Season 2 dah habis tapi Jaehyuk dengan Jeongwoo dah cakap diorang akan pastikan Treasure Map Season 3 akan menyusul. Bila? Entah. Anyway thanks to Treasure for making my day feels happy and precious. Thanks for every moment and laughter together. Thanks for brushes of my worries and I will support Treasure from now on till forever. Found my TREASURE! πŸ’Ž 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Post a Comment

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.