Showing posts with label TV Show. Show all posts
Showing posts with label TV Show. Show all posts

TV Show Review | The Sixth Sense Season 3 Episode 14

Wednesday 9 November 2022

Producer : Jung Chul-min

Cast :  Yoo Jae-suk, Oh Na-ra, Jeon So-min, Jessi, Mijoo (Lovelyz), Lee Sang-yeob, Park Jin-joo, Arin (Oh My Girl)

Production Company : tvN

Distributor : tvN, Viu

Genre : Mystery / Comedy

Running Episodes : 14 episodes (90 minutes per episode)

Release Date : 18 March 2022 – 17 Jun 2022

Happy Mijoo bila peminat dia hantar coffee truck dekat set The sixth Sense untuk meraikan episod terakhir musim ketiga. Geram tengok coffe truck tu sebab cantik sangat deco guna bunga ros mekar berwarna pink. Peminat The Sixth Sense dari Filipina pun hantar coffee truck untuk semua panel. Jae-seok bising bila Sang-yeob dah habiskan semua hotdog dekat truck tu. 

 Comel tetamu jemputan untuk episod akhir ni bila Jin Joo dengan Arin (Oh My Girl) datang ke set. Baru je tengok Arin dalam drama Alchemy of Soul Part 1 (2022). Sementara Arin happy dapat jumpa dengan Na Ra sebab diorang berdua berlakon dalam drama yang sama, Jae-seok syok membahan Mijoo yang beria make-up sebab dia ingat tetamu jemputan lelaki yang datang. 

Garang betul Na Ra bila Arin menari main-main untuk lagu Ah Choo! Terus teringat dalam The Sixth Sense Musim 2 bila ada pelakon junior yang takut dengan Na Ra sebab dia memang garang. Tak nampak langsung karakter garang tu dekat The Sixth Sense sebab dia sama masuk air dengan Somin dan Mijoo. 

Menggunakan topik ‘Let's get oil in the era of high oil prices, through taste’, team production bawa tiga restoran yang menggunakan minyak. Restoran pertama ialah restoran yang masak daging selama 12 jam. Daging tersebut akan diperap dengan minyak itik dan divakuum kemudian dimasak dalam masa 12 jam pada suhu 82 darjah celcius. Bau wangi dari minyak itik akan diserap ke dalam daging serta melembutkan daging. 

Sang-yeob dengan Jae-seok puji daging tu sedap sebab lembut. Na Ra kata daging tu mencair dalam mulut. No wonder lah restoran tu boleh cecah 30,000 dollars sebulan. Perfect kalau nak makan malam yang ringan lepastu minum wain merah. 

Jessi sakit hati bila Sang-yeob tanya siapa yang dia patut bawa kalau restoran ni wujud padahal Jessi ada dekat sebelah dia je. Jessi kata Sang-yeob selalu main tarik tali even dekat luar set pun. Sang-yeob defend dia cuma cakap je sebab nak respond untuk soalan Jae-seok. Tak sangka pulak Jessi terasa hati. 

‘Why do Jae-seok oppa always want to join? There are rumors going around. Everyone knows I have an older brother committee. No one even comes near me!’ – Mijoo

Restoran kedua ialah restoran Jepun yang menghidakan menu skewers tempura atau dinamakan Omakase. Na Ra kata apa jenis makanan kalau celup tepung bergoreng semuanya akan jadi sedap. Selipar celup tepung pun boleh jadi sedap. 

‘Kushiage is different to commonly known tempura. After being coated in batter, it’s also coated in breadcrumbs before being skewered. That is the process for this food.’ – Chef

Di Kushiage, ada 7 jenis menu makan tengahari dihidangkan dan 14 jenis skewers untuk menu makan malam. Makanan yang dihidangkan pun agak mahal hingga mencecah 100 dollars. Walaupun makanan ni bergoreng tapi tak akan rasa berminyak bila makan. Awal tu terkejut juga bila chef kata dia seorang sahaja yang akan sediakan makanan dekat restoran tu. Bila tengok portion menu yang dihidangkan tak hairan lah dia masak seorang sahaja.

Restoran ketiga ialah restoran yang menggunakan minyak bijan dalam masakan. Ada minyak bijan premium yang dijual berharga 100 dollars. Restoran yang dinamakan Atgan diusahakan oleh anak-beranak yang mempunyai ilmu dalam kejuruteraan. Tengok menu yang dijual rasa terliur sebab presentation cantik betul. 

Kembang tekak tengok panel makan nasi dengan minyak bijan sahaja tapi Mijoo kata sedap sampai rasa minyak bijan sesudu. Tapi Sang-yeob tak pasti sama ada rasa tu sedap sebab rasa kicap ataupun rasa minyak bijan tu sendiri. Mijoo kata kalau restoran ni dekat dengan rumah memang dia datang untuk makan sebab sesuai dijadikan menu diet. 

Untuk episod terakhir ni team production akan buat segmen khas untuk tentukan siapa yang berjaya menang hadiah lumayan yang diberikan oleh pihak penaja. Walaupun Jessi dapat banyak bola bertuah tapi tak semestinya dia akan dapat bawa balik kerusi urut bernilai 3,500 dollars? Yang pastinya The Sixth Sense Musim 4 akan bersiaran tahun depan! 

p/s : Cantik betul semua gambar candid yang photographer ambik dekat set The Sixth Sense Musim 3. Thank you for your effort and hardwork in making this variety show fun and entertaining!!

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Producer : Jung Chul-min

Cast :  Yoo Jae-suk, Oh Na-ra, Jeon So-min, Jessi, Mijoo (Lovelyz), Lee Sang-yeob, Kim Ji-min, Kim Min-kyu

Production Company : tvN

Distributor : tvN, Viu

Genre : Mystery / Comedy

Running Episodes : 14 episodes (90 minutes per episode)

Release Date : 18 March 2022 – 17 Jun 2022

Excited tengok teaser dalam Episod 12 sebab episod ni Kim Min-kyu datang. Dia pelakon handsome yang berlakon second lead dalam drama Business Proposal (2022). Macam mana Mijoo happy tengok Min-kyu, macam tu jugak lah berbunga bila tengok episod ni. Dah la handsome, ada lesung pipit dalam pulak tu.

Makin happy Mijoo bila Min-kyu bagitahu yang dia suka lagu Ah Choo! Padahal lagu tu dah 7 tahun lebih. Jarang tetamu recognize siapa Mijoo tapi Min-kyu bawa berita gembira untuk Mijoo. Jae-seok pun tak larang Mijoo menggedik minggu ni. 

Topik episod ni ialah ‘Unique cohabitations that unexpectedly go well together’ di mana dua konsep digabungkan dalam satu tempat. Macam tempat pertama, pusat karaoke ada meja study untuk pelajar siapkan tugasan. Dalam drama Hospital Playlist (2020) diorang akan pergi karaoke untuk release tension jadi sama lah dengan pusat karaoke ni. 

Jessi kata susah nak percaya tempat ni wujud sebab pelanggan cuma perlu bayar 10 dollars untuk 7 jam. Tapi boleh jadi tu strategi owner untuk secure jualan sebab kebanyakan yang datang adalah pelajar sekolah dan universiti. Pusat karaoke dia terjejas sebab pandemik jadi dia kena keluar dari kebiasaan. 

Tempat kedua ialah restoran mi yang dijual di kedai buah yang terletak di kawasan perumahan. Tak mustahil pun sebenarnya konsep ni sebab dua-duanya makanan yang serasi digabungkan. Pemilik restoran tersebut sebenarnya mempunyai kedai buah di Seoul jadi dia guna buah-buahan bermusim sebagai topping dalam hidangan mi. Macam buah strawberry sebagai topping untuk bibimguksu. 

Bukan luar biasa sebab dekat Cameron Highland dah buat macam ni dengan aiskrim strawberry, nasi lemak sambal strawberry. Tu belum masuk cendols durian yang famous dalam Kampung People. Menu Korea pun selalu guna buah pir sebagai topping untuk ramen atau mi sejuk bila masuk musim panas. 

‘Maybe I’m being too pedantic. It’s just the sauce tastes like the sauce in “Bae Hong Dong’.’ – Jae-seok

Tempat ketiga ialah cafĂ© untuk anjing peliharaan yang menghidangkan menu fine-dining. Jessi senang betul terbeli dengan cafĂ© ni sebab dia ada anjing. Sang-yeob dengan Min-kyu terhibur bila CEO explain pasal cafĂ© dia sebab memory lost bila nervous sangat. 

PD bagitahu memandangkan panel tak boleh makan menu yang dihidangkan dekat situ, crew bawak Chewie (anjing Jessie), Marble (anjing manager Na Ra) dengan Couque kepunyaan PD. Chewie comel tapi sama macam Jessi jugak perangainya, garang betul kalau ada yang nak pat dia. Couque pula aktif berlari sana sini sampai Na Ra tak larat nak kejar. Marble taknak duduk dekat meja tapi nak stay dengan tuan dia. Geram je tengok Marble sebab comel sangat. 

Menarik tengok menu yang disediakan oleh owner cafĂ© sebab kaya dengan protein yang diperlukan oleh anjing dan dihidangkan secara eksklusif. Couque laju betul makan sampai comot bulu dia bila gelojoh sangat. Chewie tak angkat muka langsung bila makan sampai jilat pinggan hingga licin. Jessi dah tahu nak bawak Chewie pergi mana kalau nak makan sedap. 

Power betul cafĂ© ni sebab sediakan steak dan wain untuk anjing makan. Terkejut Jessi tengok Chewie makan sebab sedap sangat. Ji Min sibuk jaga Couque sampai dia pun cuba sekali menu tu. Tak ada masalah pun nak makan sebab bahan yang sama je owner cafĂ© guna. Ji Min kata macam isi dumpling yang diorang biasa makan. 

Susah nak teka yang mana satu palsu sebab semuanya nampak biasa dan senang diteka. Spy pula orang yang tak disangka-sangka. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Producer : Jung Chul-min

Cast :  Yoo Jae-suk, Oh Na-ra, Jeon So-min, Jessi, Mijoo (Lovelyz), Lee Sang-yeob, Kim Ji-seok

Production Company : tvN

Distributor : tvN, Viu

Genre : Mystery / Comedy

Running Episodes : 14 episodes (90 minutes per episode)

Release Date : 18 March 2022 – 17 Jun 2022

Meriah set The Sixth Sense sebab kawan baik Somin dengan Sang-yeob datang sebagai tetamu jemputan. Sang-yeob marah kenapa kawan dia datang sebab tak nak kena marah dengan semua panel. Mulut masing-masing dah la pedas kemain. Ji-seok kata dia dah lama nak datang, dia tunggu sampai 3 tahun baru team production panggil dia. Rupanya agency dia yang selalu reject offer sebab Ji-seok sibuk. Dia berjaya datang pun sebab nak promote drama baru, Kiss Sixth Sense. 

Topik untuk episod 12 keluar dari kebiasaan iaitu ‘People living their second lives’ macam tempat pertama ialah pengetua sekolah yang menjadi dance instructor setelah berpencen. Pengetua sekolah tu pilih untuk buka studio tarian tradisional sebab dia nak hidup tenang dan gembira di usia tua. 

‘First characteristic of folk dancing is that anyone can do it, regardless of their gender and age. The movements are easy and simple, so you can learn it quickly. And it serves as a form of exercise.’ – Principal

Susah untuk sangkal dakwaan dance instructor tu pengetua sekolah sebab dia suka bercerita panjang sampai Sang-yeob dengan Jessi dah nak masuk zon tidur. Setiap kali panel tanya soalan pun dia puji kata bagus soalan tu. Memang sebijik perangai pendidik sekolah rendah. Jessi asyik menjerit marah Sang-yeob sebab dia menari kasar, badan keras macam kayu. 

Tempat kedua pula restoran jokbal yang diuruskan oleh news anchor muda. Gui Ha mula bekerja di Korean Regional Broadcast secara freelance pada tahun 2014 dan 5 tahun kemudian berhenti untuk buka restoran yang mempunyai pendapatan lebih stabil. Sebulan dia boleh dapat 60,000 dollars hasil jualan dari jokbal. 

Bila Mijoo tanya Ji-seok restoran jokbal tu betul ataupun fake, Ji-seok kata restoran tu betul-betul wujud sebab masa dia tengok news anchor tu muka dia cantik. Memang style dia. Perangai sama macam Mijoo dalam Episod 11 bila tengok manager restoran Portugal tu handsome terus lupa nak tanya benda penting. 

Tempat terakhir ialah rumah dukun yang dahulunya pernah bekerja sebagai PD untuk program nyanyian trot. Ji-seok dengan Sang-yeob terpesona tengok muka dukun tu sebab cantik dan muda. Katanya Yoo dah bekerja sebagai producer di SBS selama 2 tahun tapi selalu buat silap sampai dia sedar yang tu tak ada kaitan dengan usaha ataupun komitmen tapi dia tak ditakdirkan bekerja sebagai PD tapi menjadi dukun untuk bantu orang lain. 

Nenek Yoo adalah dukun kemudiannya kebolehan tersebut diwariskan kepada Yoo sejak kecil lagi. Bila badan dia dirasuk, dia tak tahu sama ada tu dewa, roh ataupun hantu. Yoo boleh nampak moyang individu tersebut bila seseorang datang berjumpa untuk minta bantuan. Yoo sendiri pernah berjumpa dengan moyang perempuan dan moyang lelaki yang menyamar sebagai orang lain. 

Jae-seok yang terawal minta ditilik oleh Dukun Yoo mengenai masa depan, karier dan personal dia. Dukun Yoo bagitahu karier Jae-seok sebenarnya diwarisi oleh moyang lelaki yang pernah menjadi guru di kampung dan kemungkinan besar anak lelaki Jae-seok juga akan ikut jejak langkah yang sama sebab keturunan mereka memang jenis ramah dan pandai bercakap. Cuma Jae-seok kena paksa anak lelaki dia belajar rajin sikit. 

Ji-Seok pula sebenarnya seorang yang sensitive jadi Dukun Yoo nasihatkan supaya berlakon dalam drama atau filem yang mempunyai banyak watak. Jangan ambil job yang mempunyai watak dengan karakter yang kuat sebab perjalanan dia mungkin akan berat dan lambat. Dukun Yoo boleh nampak tanda cross dekat dahi Ji-seok sebab ayah dia seorang paderi. 

Susha jugak nak teka dukun ni betul wujud ataupun palsu sebab team The Sixth Sense dah banyak kali bawak dukun masuk ke rancangan ni. Yang mana satu palsu dan siapa spy kena tengok lah episod ni. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Producer : Jung Chul-min

Cast :  Yoo Jae-suk, Oh Na-ra, Jeon So-min, Jessi, Mijoo (Lovelyz), Lee Sang-yeob, Jeon So-min, Noh Sa-yeon, Kang Daniel

Production Company : tvN

Distributor : tvN, Viu

Genre : Mystery / Comedy

Running Episodes : 14 episodes (90 minutes per episode)

Release Date : 18 March 2022 – 17 Jun 2022

Comel betul Sang-yeob ajar Jessi baca Hangeul dekat coffee truck yang peminat dia hantar untuk celebrate birthday Sang-yeob yang ke-39. Dalam episod ni So-min datang balik ke set, tak pasti lah sebab birthday Sang-yeob ataupun sebab Kang Daniel datang. Sweet tengok team production buat birthday cake untuk Sang-yeob tapi semua orang taknak Sang-yeob jadi host sebab bosan. 

Mengamuk Mijoo bila tahu Kang Daniel nak datang tapi dia pakai biasa-biasa je. Sakit hati dia PD tak bagitahu langsung siapa tetamu jemputan padahal idol comel. Kang Daniel dijemput datang untuk promote album baru, The Story. Mungkin Jessi yang suruh jugak sebab diorang ada duet sama-sama dalam lagu Don’t Tell.

Menarik topik dalam episod ni sebab berkaitan dengan figura bersejarah negara Korea iaitu Mun Ikjeom di mana dia adalah orang pertama yang bawa benih kapas ke Korea buat pertama kali. Topik The Mun Ikjeom of restaurants! The first ever restaurants bawa 3 restoran yang menggunakan konsep ni di sekitar Seoul. 

Restoran pertama ialah restoran Portugis yang pertama di Korea. Manager restoran pernah bekerja di restoran Portugal dan balik ke Korea untuk buka franchise selepas 5 tahun di sana. Walaupun restoran ni baru berusia 3 tahun di Korea tapi restoran asal dah beroperasi selama 150 tahun. Masalahnya Mijoo, Na Ra, somin dengan Jessi tak banyak tanya pun pasal restoran atau makanan sebab manager tu handsome kemain. Menyampah Jae-seok tengok perangai gedik masing-masing. 

Terliur tengok makanan Portugal yang dihidangkan sebab guna sotong memandangkan Porto terletak di kawasan perairan. Sa-yeon kata rasa arroz de Polvo macam lebih kurang makanan Korea mungkin sebab kuah dia yang pedas dengan pes tomato yang banyak. Menu kedua ialah cold pasta yang menggunakan chipirones iaitu anak sotong yang hanya boleh dijumpai di Laut Mediterranean. Menu terakhir ialah francesinha yang menggabungkan roti dengan daging kemudian ditutup dengan lapisan keju yang tebal. Na Ra dengan Jessy happy dapat makan francesinha sebab daging tu sedap.

Restoran kedua ialah restoran sushi yang menghidangkan sushi sepanjang 50m dan dipatenkan. Paten pertama ialah label ‘Tail Sushi’ manakala paten kedua pula cara pembuatan sushi tersebut. Owner memang personally minta team production masukkan sushi dia dalam rancangan The Sixth Sense untuk promote sushi yang unik ni. 

Walaupun unik tapia gak susah nak makan sampai Kang Daniel ambil masa untuk habiskan satu sushi. Sang-yeob kata restoran sushi ni macam fake sebab cara pemotongan sushi tu benda biasa dan tak perlu sampai kena paten. Hint dari team production pun tak ada kaitan dengan restoran sushi. 

Mijoo, Jessi, Na Ra dengan Somin syak Jae-seok spy untuk Episod 11 seperti kebiasaannya sebab apa yang dia cakap mesti tiba-tiba. Ada je yang dia nak petik. Jae-seok kata muka diorang berempat nampak serupa bila judge so dia ambil gambar untuk buktikan pandangan tu. 

Restoran terakhir ialah barbecue restoran di Seoul yang menghidangkan saluran darah dan putting babi. Di daerah Chungcheong saluran darah babi dijual di Chungju, Cheongju dan Goesan. Owner restoran tu pertama kali cuba saluran darah babi masa umur 20 tahun dan dia dah jual bahagian ni selama 20 tahun berniaga. Bahagian putting babi pula tak ada putting tapi daging di sebaliknya. 

Jae-seok kembang tekak nak makan walaupun Somin kata sedap sebab owner dah perap elok. Saluran darah agak kenyal tapi sedap dimakan. Na Ra syak owner bagi daging bahagian lain sebab diorang bukannya tahu pun owner ambik dari bahagian mana. Kang Daniel pula pertikaikan saiz saluran darah tu sebab besar. Kalau lembu mungkin betul saiz dia besar macam tu. Susah untuk kedua-dua team pilih restoran mana yang palsu sebab masing-masing ada keunikan tersendiri. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Producer : Jung Chul-min

Cast :  Yoo Jae-suk, Oh Na-ra, Jeon So-min, Jessi, Mijoo (Lovelyz), Lee Sang-yeob, Nucksal, Code Kunst

Production Company : tvN

Distributor : tvN, Viu

Genre : Mystery / Comedy

Running Episodes : 14 episodes (90 minutes per episode)

Release Date : 18 March 2022 – 17 Jun 2022

First time tengok Code Kunst dekat variety show (sembang macam tengok banyak variety show). Untuk Episod 10 ni team production panggil Code Kunst dengan Nucksal sebagai panel jemputan untuk teka yang mana asli dan rekaan semata. Code bagitahu Mijoo happy bila ZICO dengan Gray datang set sebab diorang handsome tapi dia dengan Nucksal level sederhana dan tak seteruk Jee Seok-jin.

Jae-seok risau bila tengok Code Kunst dekat set sebab dalam episod ni diorang akan pergi makan dekat beberapa tempat sedangkan Code ada penyakit aneroxic. Dia boleh hidup dengan makan 2 lapis rumpai laut kering sehari. 

Topik untuk Episod 10 ialah ‘It exists or it doesn't’ di mana tempat pertama ialah kedai basikal yang mempunyai pelbagai jenis basikal. Pelbagai jenis tu bukan terbahagi kepada pengguna dewasa ataupun kanak-kanak tapi basikal unik yang tak pernah dijumpai dekat mana-mana tempat. Ada basikal digabungkan dengan kerusi roda, basikal berbentuk bulat dengan 5 bangku dan pedal, basikal dengan threadmill, basikal tinggi, basikal segi tiga dan banyak lagi. 

Kelakar tengok perangai Code dekat kedai basikal ni sebab muka dia nak try semua jenis basikal tapi muka sepesen je. Jae-seok dengan Na Ra pun happy try semua basikal unik yang ada. Semua basikal dekat kedai tu direka dan dihasilkan sendiri oleh owner. Ada juga klien yang datang minta hasilkan basikal yang sesuai ikut citarasa dan fizikal mereka supaya selesa digunakan semasa ride. 

Tempat kedua pula ialah restoran yang tidak mempunyai meja ataupun kaunter. Asalnya restoran tersebut adalah bekas kilang kemudian diubah suai menjadi restoran tapi owner nak keluar dari kebiasaan. Tak ada hiasan sangat pun kecuali skirt putih di dinding kedai. Kedai tu pun malap sebab owner tak letak banyak lampu. Sinki dekat tandas pun pecah untuk sesuaikan dengan konsep restoran tersebut. 

Jessi dah bising bila tengok skirt satu hal lepastu owner restoran nak masakkan mi untuk Jae-seok sebab Jae-seok suka makan yang tu. Jae-seok syak Nucksal spy untuk minggu tu sebab dia boleh faham seni yang dibawa oleh owner restoran kosong. Tak kisah pun dengan untung ataupun jualan asalkan seni restoran tu sampai kepada pelanggan. 

Tengok makanan yang dihidangkan dekat situ simple je, sesuai dengan konsep restoran. Kalau I rasa nak makan something yang simple dan sedap, memang restoran tu lah yang dicari. Beef brisket dengan daun chinwamul nampak sedap. Tak luak langsung makanan Mijoo dengan Na Ra sebab Code tak makan sangat. Jae-seok membebel sambil suap mi masuk mulut sebab tu laju habisnya. 

‘You don’t need music because people make music talking. That’s the concept here. Don’t you think so?’ – Na Ra

Tempat terakhir ialah restoran barbecue yang jual daging diperam selama 480 jam lamanya. Daging yang diperam semuanya naik kulat supaya rasa daging berbeza dengan daging biasa. Untuk perapan pula, suhu, kelembapan dan angin adalah 3 faktor yang main peranan penting. Kalau tersilap sikit dah boleh rosakkan kualiti daging dan hilang nilai komersial. Disebabkan perkara tu, restoran tersebut mempunyai storage tersendiri.

Sangyeob kata daging tub au macam keju, mungkin sebab cara perapan tu sama. Dekat Europe ada keju yang tumbuh kulat biru. Lagi lama diperap, lagi wangi dan berkualiti keju tu. Konsep yang sama juga lah untuk daging ni. 

Jae-seok kata restoran ketiga tu asli sebab daging berkulat tu unik malah cara chef tu bercakap pun nampak dah biasa explain dekat pelanggan. Tapi Sangyeob, Na Ra dengan Code rasa restoran tu palsu sebab kulat dekat daging tu hilang lepas beberapa jam macam dry ice yang cair bila defrost something. Yang mana satu betul, yang mana pula rekaan kena tengok lah episod ni. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

Producer : Jung Chul-min

Cast :  Yoo Jae-suk, Oh Na-ra, Jeon So-min, Jessi, Mijoo (Lovelyz), Lee Sang-yeob, Jeon So-min, Aiki, no:ze

Production Company : tvN

Distributor : tvN, Viu

Genre : Mystery / Comedy

Running Episodes : 14 episodes (90 minutes per episode)

Release Date : 18 March 2022 – 17 Jun 2022

Sama dengan Episod 8, Somin datang juga ke set The sixth Sense sebagai panel jemputan untuk hilangkan rindu panel yang lain. Jae-seok pantang betul kalau Mijoo ataupun Somin braid rambut sebab dia kata sama macam ikan masin kena gantung dekat pasar. Dok sibuk argue pasal fesyen masing-masing Somin tanya kenapa semua orang tak perasan yang Jessi dengan Sang Yeob pakai baju warna matching. Patutnya diorang pakai episod lepas sebab boleh match dengan warna mint chocolate chip tteokbokki.

Tetamu jemputan The Sixth Sense kali ni antara yang popular di Korea melalui dance survival show, Street Woman Fighter – no:ze dan Aiki. Riuh set bila no:ze dengan Aiki show off dance skills diorang. Mijoo dengan Somin paling kecoh sekali. Melambung betul pujian bila tengok performance tu. Happy Jessi bila no:ze dengan Aiki menari lagu Zoom. Sejak lagu Zoom keluar, PD bermurah hati betul promote lagu baru Jessi.

Topik untuk Episod 9 ialah ‘Why are you here?! Restaurants with unusual combinations.’ Di mana setiap restoran gabungkan dua konsep berbeza untuk tarik pelanggan. Restoran pertama, Milan Driver’s Restaurant menggabungkan makanan Itali dengan Korea. Chef dapat idea masa dia pergi ke Milan dan bawa balik vibe tersebut ke Korea. 

‘The soft tofu in this cream taste like cheese. I don’t really like creamy pasta though.’ – Jae-seok

Terliur tengok diorang makan soft tofu boiled-down doenjang pasta sebab lebih kurang carbonara pasta cuma chef tambah tofu lembut dalam masakan. Lepastu makan pasta dengan doenjang. Doenjang ialah pes soya diperbuat dari kacang soya yang diperam. Kuantiti dalam masakan tak boleh banyak sangat sebab rasa dia masam dan masin. Nak tau rasa doenjang macam mana, makan lah taucu haha. 

Joenju bibim pasta pun nampak sedap mungkin sebab presentation dia menarik kot. Pasta biasa yang ditambah sayur, daging mentah dengan telur mentah. Jessi suka dengan semua menu sebab bau Itali tu kuat walaupun ada bahan makanan Korea. 

Restoran kedua ialah restoran yang menghidangkan Dongamtang, gabungan menu Gamjatang dengan Tonkatsu. Kalau ikutkan resipi ni baru lah sebab gamjatang makanan berkuah, tonkatsu pula daging babi bersalut breadcrumbs. Memang tak ada lah orang nak buat sebab bila serve, tonkatsu tu akan lemau dan kuah pun akan jadi berminyak. 

Bila makan Dongamtang tu semua puji tonkatsu dia sedap tapi kuah tu rasa macam budae jjigae sebab kuah dia tak pekat sangat macam gamjatang. Na Ra pula cakap kimchi lobak putih tak sedap bila makan dengan kuah gamjatang. Sang Yeob dah mula syak restoran kedua tu fake, somin pun cakap breadcrumbs dari tonkatsu tu mula rosakkan rasa kuah bila dibiarkan lama. 

Kelakar bila tengok Jae-seok kena marah dengan Jessi dan Mijoo bila dia minta jjajangmyeon dekat owner restoran padahal restoran ketiga akan hiding menu yang sama. Chef di restoran ketiga pula gabungkan jjajangmyeon dengan samgyeopsal. Disebabkan gabungan dua menu popular ni, restoran tersebut dapat jualan setinggi 80,000 dollar sebulan. 

Jae-seok rasa restoran ketiga tu fake sebab portion dia terlampau banyak untuk seorang tapi Na Ra kata side dishes dengan main dish adalah gabungan yang sesuai sebab semua side dish tu hilangkan rasa berminyak. Menariknya dalam episod ni kedua-dua team pilih Somin sebagai spy tanpa sebarang sebab, saja nak petik nama Somin. Betul ke tak tekaan tu kena tengok sendiri lah episod ni. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10

TV Show Review | The Sixth Sense Season 3 Episode 8

Tuesday 8 November 2022

Producer : Jung Chul-min

Cast :  Yoo Jae-suk, Oh Na-ra, Jeon So-min, Jessi, Mijoo (Lovelyz), Lee Sang-yeob, Jeon So-min, Lee Joo-myung

Production Company : tvN

Distributor : tvN, Viu

Genre : Mystery / Comedy

Running Episodes : 14 episodes (90 minutes per episode)

Release Date : 18 March 2022 – 17 Jun 2022


Meriah set The sixth Sense Season 3 Episode 8 sebab orang yang dirindui datang. Crew siap bentang karpet merah untuk meraikan kedatangan Somin lepas sekian lama berehat gara-gara kaki dia cedera. Happy betul Jessi sebab kawan body five dia dah balik ke set. 

Tetamu jemputan pula Lee Joo-myung yang berlakon dalam drama Hospital Playlist dan bersinar dalam drama Twenty Five Twenty One. Somin dengan Mijoo check dengan PD sama ada Nam Joo Hyuk datang sekali ke tak. Kecewa diorang tak ada tetamu jemputan lelaki. 

 Is this true?! Unbelievable stories jadi topik untuk Episod 8 bila team production kumpulkan 3 perkara menarik untuk setiap panel teka sama ada wujud ataupun rekaan semata. Tempat pertama ialah ruang yang menempatkan instrumen muzik dinamakan Theremin. Instrumen ini dihasilkan di Rusia oleh seorang ahli fizik, Lord Theremin pada tahun 1920. 

Idea untuk menghasilkan Theremin muncul semasa dia betulkan channel radio kemudian terdengar bunyi beep. Hanya satu cara saja untuk main Theremin iaitu dengan gerakkan tangan di udara bergantung kepada bunyi. Theremin boleh kata instrument muzik elektrik pertama yang diwujudkan. Di bahagian kiri dan kanan Theremin ada antenna yang akan mengawal pitch dan bunyi.

Susah untuk semua panel percaya yang Theremin tu betul-betul wujud tambah pula PD tak bagi diorang bergerak ke belakang pun untuk check ada orang lain tak yang main alat muzik atau pasang audio. Na Ra kagum bila theremist tu mainkan lagu Pathetique dari Beethoven dan Nunu Nana – Jessi.

Tempat kedua ialah restoran yang menghidangkan mint chocolate chip tteokbokki yang meningkatkan jualan restoran tersebut. Mint chocolate chip tteokbokki ni yang pertama dihasilkan di Korea. Warna dia agak pelik sebab dah biasa tengok tteokbokki merah. Tapi bila tengok diorang makan, rasa teringin nak cuba sebab perisa mint chocolate tu favorite I!

Na Ra persoalkan kenapa owner restoran tak letak banner mint chocolate chip tteokbokki kalau betul menu tu naikkan jualan. Kenapa cuma letak dekat dalam order kiosk? Chef Hyeong Jae bagitahu dia tak nak ada negative backlash kepada menu ciptaan dia sebab tak semua orang boleh terima olahan baru. 

Na Ra, Jessi dengan Sang Yeob kata rasa tteokbokki mint chocolate chip macam rasa mint carbonara. Jae Seok ambil masa untuk makan sebab dia tak suka rasa mint chocolate chip, sama macam Somin. Tapi Somin okay lah sebab dia kata makin lama dia makan, tekak dia slowly terima rasa dan bau tu. Satu hidangan tteokbokki tu berharga 10.5 dollar, tak jauh beza pun dengan harga tteokbokki biasa.

 

Tempat terakhir ialah rumah di pinggir bandar dengan konsep Amerika yang dimilik oleh French bulldog bernama Charlie. Pets inheriting bukan sesuatu yang janggal di Amerika tapi sesuatu yang baru di Korea. Pemilik Charlie dah meninggal kerana strok dan wariskan semua harta sebanyak 200,000 dollars cash dan 600,000 dollars real estate kepada Charlie. Harta tersebut diuruskan oleh peguam yang dilantik dan urusan seharian Charlie dijaga oleh nanny. 

‘A truster leaves their assets to their trustee then trustee gives the assets to beneficiary. The pet owner would be the truster and the financial institution would be the trustee. Then they will appoint a person or an organization as the beneficiary. The goal is to spend money for the pet.’ – Lawyer

Tak lama pun Charlie jumpa dengan semua panel sebab diorang sampai dekat dengan waktu tidur tengahari Charlie. Jae Seok ragu-ragu bila tengok Charlie sebab anjing tu pasif dan tak bagi respon beria setiap kali diorang panggil. Tapi Charlie sebenarnya respond bila perempuan yang panggil. Dia suka bila Mijoo dengan Jessi panggil tapi dia macam pendiam bila jalan depan Sang Yeob atau Jae Seok. 

Susah nak teka yang mana satu fake sebab semua pun nampak macam fake bila masing-masing ada weakness spot tersendiri. Nak teka spy pun susah juga sebab spy tak perlu buat banyak kerja pun kalau ketiga-tiga tempat nampak fake. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +1, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +1 = 10/10