"FENOMENA POLONG" BUAT NETIZEN MEREMANG POSTER & TRAILER RASMI UNDANG REAKSI LUAR JANGKA DI MEDIA SOSIAL!

Saturday, 9 May 2026

Menjelang kemunculannya di pawagam, Polong sudah mula mencetuskan fenomena dan gangguan di media sosial. Sejurus poster dan trailer rasmi filem seram thriller tempatan itu dilancarkan pada 7 Mei lalu, ruang digital mula dibanjiri pelbagai reaksi netizen yang rata-ratanya mengakui rasa seram, tidak selesa dan meremang selepas menonton.

Antara yang paling mencuri perhatian adalah komen netizen yang menyifatkan trailer filem tersebut sebagai “filem wajib tonton ni”, malah ada yang mengakui sudah mula rasa tidak senang duduk walaupun hanya menonton beberapa minit sedutan rasmi.

“Baru trailer dah meremang” tulis seorang pengguna media sosial, manakala seorang lagi meninggalkan komen, “Trailer pun dah goosebumps. Hope filemnya memang tak mengecewakan”.

Bukan itu sahaja, ada juga yang memuji elemen visual dan sinematografi yang dianggap mempunyai aura seram tersendiri. “Ini barulah rencah filem seram. Terbaik Tuan Director,” juga komen yang mula tular dan dikongsi semula oleh pengguna lain.

Malah kombinasi elemen horror, gore dan visual sinematik turut menjadi topik perbualan hangat dalam kalangan peminat filem seram tempatan. Ada yang menganggap Polong berpotensi menjadi antara filem seram tempatan paling keras tahun ini berdasarkan suasana gelap dan disturbing yang dipaparkan menerusi trailer rasmi.

Diarahkan oleh Zulkarnain Azhar dan diterbitkan oleh Golden Star Pictures Sdn. Bhd. (GSPSB), filem ini turut mendapat sokongan pengedaran daripada 10 Star Cinemas Sdn Bhd serta kerjasama pemasaran bersama Primeworks Studios, menampilkan barisan pelakon hebat seperti Mimi Lana, Fad Anuar, Jun Lojong, Namron dan Nadiya Nisaa.

Polong mengisahkan Fatima, seorang wartawan bercita-cita tinggi yang tanpa sengaja membongkar kisah silam seorang bomoh wanita bersiri Maria Hadi, juga pernah cuba menebus dosa di penghujung hayatnya. Namun, pencarian kebenaran itu bukan sahaja mendedahkan jenayah lampau, malah membebaskan sesuatu yang jauh lebih berbahaya, entiti yang pernah dipelihara dan cuba dikawal oleh Maria. 
Polong kini semakin mencetuskan rasa ingin tahu penonton menjelang tayangan rasminya. Jika trailer sahaja sudah cukup untuk membuat ramai meremang…sejauh mana pula gangguan sebenar yang bakal menanti di pawagam nanti? 

Polong bakal menghantui pawagam seluruh negara bermula 28 Mei 2026.

#Polong #FenomenaPolong #DiaKembali

Post a Comment

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.