Sunday, 24 January 2021

Movie Review | Psycho (2020)

Director : Mysskin

Writer : Mysskin

Cast : Udhayanidhi Stalin, Aditi Rao Hydari, Nithya Menen, Rajkumar Pitchumani, Aadukalam Naren, Pritham, Renuka

Production Company : Double Meaning Production

Distributor : Netflix

Genre : Psychological / Crime / Thriller

Running Time : 144 minutes

Release Date : 24 January 2020 

Trailer :

Diadaptasikan dari kisah Angulimala dari kitab Budha, di mana pembunuh bersiri bertaubat dan menjadi sami, Mysskin olah dan sesuaikan dengan konsep zaman kini. Polis mula resah bila banyak kes penculikan perempuan serta pembunuhan berlaku di Coimbatore. Semua mangsa akan dipenggal kepalanya dan ditinggalkan dalam keadaan memakai bikini berwarna pink di kawasan terpencil. 

Dalam masa yang sama, DJ radio Dagini (Aditi Rao Hydari) rimas dengan si buta Gautham (Udhayanidhi Stalin) yang selalu stalk dan mengekori dia ke mana sahaja dia pergi. Bila Gautham luahkan rasa hati dia, Dagini bagitahu yang dia akan jumpa di tempat istimewa. Malangnya Dagini diculik di depan mata Gautham sebaik sahaja dia sampai di kawasan tersebut. 

Walaupun Gautham buta tetapi deria hidu lebih kuat dari manusia normal dan dia cuba untuk mencari pembunuh psiko tersebut menggunakan keistimewaan dia. Gautham minta bantuan Kamala (Nithya Menen), inspektor polis yang lumpuh setelah jatuh dari tangga semasa kejar pembunuh psiko tersebut. Nampak hebat bukan storyline movie Psycho ni tapi percayalah jalan cerita dia mintak penampar. 

Lepas 13 orang mangsa pembunuh psiko di kawasan bandar ni tetap juga satu skuad polis tak mampu nak cari siapa pembunuhnya. Ada scene di mana ketua polis bagitahu anak buah dia supaya cari lelaki yang clean-shaved, muka handsome seperti movie star dan drive kereta mewah. Tapi yang tu je lah effort polis. Tak ada follow up dari situ pun. 

So here comes Kamala yang ada sejarah dengan pembunuh psiko tersebut tapi guna pengalaman tersebut bila deadline tinggal lagi dua hari. Who does that?! Watak dia agak annoying jugak lah sebab mulut lancang walaupun OKU. Dalam movie ni OKU semuanya biadap, mungkin sebab T20 agaknya. 

Tak tahu kenapa Dagini yakin yang Gautham akan selamatkan dia padahal lelaki tu buta. Ingatkan masa Dagini kena culik depan mata dia tu dia nak follow pembunuh psiko tu sebab perfume Dagini agak kuat lah. Rupanya tak, dia lagi sibuk nak cari cincin Dagini dan biarkan pembunuh terlepas. By the way, Gautham pun terkejut bila doktor psikatri bagitahu dia mampu selesaikan kes ni. 

Kalau dari awal modus operandi pembunuh sama je culik kemudian penggal kepala then pakaikan bikini pink. Tapi pihak polis, Kamala mahupun Gautam tak perasan perubahan pada corak pembunuhan dia bila dia tukar bikini pink kepada stripes dan tikam sebelum culik. Tak ada siapa pun yang siasat kenapa dan tak ada siapa dapat klu tambahan untuk pembunuh psiko ni. 

Watak Teacher Rachel (Pritham) muncul pada second half tanpa menambah apa-apa plot kecuali tambah level merepek bila dia bagitahu Dagini yang kesalahan dia cuma denda pembunuh psiko tersebut masa zmaan sekolah gara-gara masturbate. Dagini tekankan yang masturbate bukan dosa tapi Teacher Rachel tetap dengan pendirian dia sambil merokok. Tskkk 

Sudah lah skrip merepek dan tak logik, draggy pulak tu dengan scene merepek macam Gautham drive dan Kamala jadi mata dia. Kau kalau tak pandai drive, bagi je lah Vasantha (Renuka) yang drive. Dah la drive macam beruk sampai terbabas. Music background pun merepek sebab scene thriller letak music mendayu macam lagu romantik. Kau dah kenapa? 

Tak patut rasanya pengarah-penulis Mysskin buat adaptasi kisah Angulimala sebab benda macam ni elok simpan sorang je lah. Tak faham kenapa censor board boleh luluskan movie yang hadirkan rasa simpati pada pembunuh psiko. Bak kata doktor psikatri tu, tak ada manusia yang berhak ambil nyawa manusia lain. Kenapa movie ni letak tajuk Psycho entah lah. Merepek! 

1. Team Production +0, 2. Visual +1, 3. Audio +0, 4. Storyline +0, 5. Casting +0.2, 6. Genre +0, 7. Themes +0, 8. Editing +0.2, 9. Social Message +0, 10. Personal Thought +0 = 1.4/10

2 comments:

  1. merepek mcm ni tgk santai boleh la kan hehehehe redha ja la

    ReplyDelete
  2. dah excited mula-mula baca tapi bila sambung baca betapa merepeknya jalan cerita, memang bye-bye la nak tengok

    ReplyDelete

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di farhannajafri@gmail.com.




[PENAFIAN] www.farhanajafri.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.



Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.



Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baca Entri Ni Jugak!